1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir?

1961 Anayasası Nedir?

1961 Anayasası Nedir?, 1961 Anayasası Nerededir?, 1961 Anayasası Hakkında Bilgi?, 1961 Anayasası Analizi? 1961 Anayasası ilgili 1961 Anayasası ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  1961 Anayasası ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. 1961 Anayasası Ne Anlama Gelir 1961 Anayasası Anlamı 1961 Anayasası Nedir 1961 Anayasası Ne Anlam Taşır 1961 Anayasası Neye İşarettir 1961 Anayasası Tabiri 1961 Anayasası Yorumu 

1961 Anayasası Kelimesi

Lütfen 1961 Anayasası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. 1961 Anayasası İlgili Sözlük Kelimeler Listesi 1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı? 1961 Anayasası Ne Demek? ,1961 Anayasası Ne Demektir? 1961 Anayasası Ne Demektir? 1961 Anayasası Analizi? , 1961 Anayasası Anlamı Nedir?,1961 Anayasası Ne Demektir? , 1961 Anayasası Açıklaması Nedir? ,1961 Anayasası Cevabı Nedir?,1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı?,1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı Nedir? ,1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı Ne demek?,1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

1961 Anayasası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı Nedir? 1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı Ne demek? , 1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

1961 Anayasası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! 1961 Anayasası - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

1961 Anayasası

1961 Anayasası Nedir? 1961 Anayasası Ne demek? , 1961 Anayasası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı? 1961 Anayasası Ne Demek? 1961 Anayasası Ne Demektir? ,1961 Anayasası Analizi? 1961 Anayasası Anlamı Nedir? 1961 Anayasası Ne Demektir?, 1961 Anayasası Açıklaması Nedir? , 1961 Anayasası Cevabı Nedir? , 1961 Anayasası Kelimesinin Anlamı?






1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(1961 Anayasası sayfasından yönlendirildi)
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
Genel bakış
Orjinal adTürkçe1961 Anayasası
Yetki alanı Türkiye
Kapsam Türkiye
Yayımlanma tarihi9 Temmuz 1961
Devlet yapısı
Yönetim organlarıYasama, yürütme ve yargı
Devlet başkanıCumhurbaşkanı
YasamaTürkiye Büyük Millet Meclisi
Cumhuriyet Senatosu
YürütmeBakanlar Kurulu
YargıBağımsız mahkemeler
İdari bölünüşÜniter devlet
Kapsam alanıTürkiye Cumhuriyeti'nin idaresi altındaki tüm iller; ilçeler ve bucaklar
Yazmak için görevlendirenMillî Birlik Komitesi
YazanKurucu meclis
1961 Türkiye anayasa referandumu
İlga ettiği kanun(lar)Teşkîlât-ı Esâsiye Kanunu
Tam metin
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961) Vikikaynak'ta


Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1961 Anayasası, 9 Temmuz 1961 tarihli referandum ile kabul edilen ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar yürürlükte olan anayasadır.

1961 Anayasası, genç subayların yaptığı 27 Mayıs Darbesi'nin ardından, 37 yıllık bir dönemde gelişen politik yaşamın ve özellikle de çok partili siyasi ortamın ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilecek bir anayasaya gerek olduğu düşünülmüştür. Bu anayasanın Soğuk Savaş dönemine aykırı olarak özgürlükleri artıran bir anayasa olduğu söylenir fakat birçok hukukçu bu özgürlüğü kullanacak mekanizmaların getirilmediğini söyler.[1]

Hazırlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Arka plan: 27 Mayıs Darbesi

TSK mensubu 38 subay, iktidardaki Demokrat Parti'nin baskıcı politikalarını gerekçe göstererek 27 Mayıs 1960'ta DP iktidarına son vererek yönetime el koydu. 1924 Anayasası ve TBMM feshedildi; cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanı ve diğer pek çok kişi tutuklandı.

Ardından Millî Birlik Komitesi kuruldu. Bu komite Anayasa oluşturulana dek geçici yasalar çıkarttı ve hem yasama hem de yürütme yetkileri, bu subayların (23 kişi) oluşturduğu Millî Birlik Komitesi'nde toplandı.

Yetkileri ele geçirmesinin ardından Millî Birlik Komitesi hızla yeni anayasa çalışmalarına başladı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Sıddık Sami Onar başkanlığında çeşitli öğretim üyeleri derhal Ankara'ya getirildi ve İstanbul Komisyonu kuruldu. Bu komisyon, yürütme organını yetkilerini azaltan bir anayasa tasarısı hazırladı ancak bu tasarı çok tepki aldı. Bunun üzerine toplumu daha iyi temsil edecek bir Kurucu Meclis kurulması kararlaştırıldı.[2]

Kurucu Meclis 6 Ocak 1961'de 2 parçadan oluşturuldu: Bir parçası Millî Birlik Komitesi, diğer parçası da TBMM yetkilerine sahip olan Temsilciler Meclisi idi. Bu meclisin üyelerinin bir kısmı çift dereceli seçim sistemi ile; bir kısmı siyasi partilerin vekilleri ile; bir kısmı da gazeteler, barolar, sendikalar, yargı mensupları, öğretim görevlileri ve üniversiteler, gençlik ve esnaf dernekleri, ticaret ve sanayi odalarının temsilcilerinden oluşuyordu.[2]

Daha sonra Enver Ziya Karal ve Turhan Feyzioğlu başkanlığında Kurucu Meclis'e bağlı 20 kişilik bir anayasa komitesi kurularak yeni anayasa için çalışmalara başlandı. 20 kişilik Komisyon'da Emin Paksüt, Muammer Aksoy, Turan Güneş, Tarık Zafer Tunaya, Coşkun Kırca, Amil Artus, Doğan Avcıoğlu, Münci Kapani, Muin Küley, Ragıp Sarıca, Bahri Savcı, Celal Sait Siren, Mümtaz Soysal, Cafer Tüzel, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Abdülhak Kemal Yörük, Sadık Aldoğan, Nurettin Ardıçoğlu, Hazım Dağlı vardı.[3]

Yürürlüğe girmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Temmuz 1961'de halkın oyuna sunularak oylamaya katılanların %60.4'ü tarafından kabul edilmiştir. 1961 Anayasası referandumla yürürlüğe giren ilk Türk anayasasıdır. Ayrıca 1961 Anayasası için yapılan bu referandum Türk tarihinin de ilk referandumudur.

Referandum sonucunda yüzde 39 oranında ret oyu, bu anayasanın toplumun tüm kesimlerince benimsenmediğinin göstergesi olarak yorumlandı.[4] Bunun sebepleri arasında şu sebepler gösterildi:

  • DP'lilerin, bu darbeyi kendi iktidarlarına karşı yapılmış haksız bir darbe olarak görmesi ve bu darbenin ürünü olan yeni anayasayı da benimsememesi.
  • Anayasa yapım sürecinde CHP ve CKMP partileri aktif rol almışken DP'nin dışlanması.
  • Demokrat Parti ve ardılı Adalet Partisi, bu anayasadan önce de, sonra da iktidar partisi olmayı başardı. Ancak bu anayasaya dek parlamenter rejimin yetkileri genişti, sonrasında ise bu yetki çeşitli devlet organları arasında paylaştırıldı. Bu yüzden DP'liler kendilerini sınırlandırılmış hissettiler.[5]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Güçler ayrılığı sağlanmıştır. (Yasama, yürütme, yargı)
  • Cumhurbaşkanı olan kişinin partisi ile bağının kesilmesine karar verildi.[6]
  • Çoğulcu demokrasi ilkesi benimsenmiştir.
  • TBMM, Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
  • Yargı bağımsızlığı sağlanmıştır.
  • Çıkan yasaların anayasaya uygunluğunu kontrol eden Anayasa Mahkemesi kurulmuştur. Yasama yorumu kaldırılmıştır. Hakimlik teminatı getirilmiştir.
  • Yürütmenin, yönetimin tüm eylemleri, kararları anayasal bir kuruluş olan Danıştay denetimine verilmiştir. Yani TBMM egemenlik hakkını kullanan tek organ olmaktan çıkıp Anayasa'da sözü edilen yetkili organlardan biri olmuştur.
  • Kişinin temel hak ve özgürlükleri Anayasa ile güvenceye alınmıştır. Temel hakların sınırlandırılmasının ancak Anayasa'nın ruhuna uygun olmak kaydıyla ve ancak kanun ile yapılabileceği belirtilmiştir.
  • "Siyasi partiler demokratik hayatın vazgeçilmezidirler." hükmü ile ilk kez siyasi partilerden ve çoğulcu yapıdan bahsedilmiştir.
  • İşçi ve memurlara sendika kurma hakkı ile grev hakkı tanınmıştır. Devlet Planlama Teşkilatı kurulmuştur.
  • Üniversiteler ve TRT özerkleştirilmiştir.
  • Yerel yönetimlerin yetkileri kısmen artırılmıştır.
  • Önceden izin almaksızın dernek kurma hakkı ve gösteri/protesto yapma hakkı tanınmıştır.
  • Kurumların yönetimindeki üst düzey kişilerin yargı kararı olmaksızın yönetimden uzaklaştırılmaları imkânı kaldırılmıştır.
  • Sosyal devlet kavramı eklenmiştir.[7]

1971-1973 değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1961 Anayasası ilerleyen yıllarda da AP'lilerce benimsenmedi. AP politikacıları sık sık anayasanın değiştirilmesi gerektiğini, mevcut anayasa ile ülkenin yönetilemeyeceğini ileri sürdüler.

Anayasanın özgürlükçü içeriği sayesinde 60'lı yıllar boyunca liberal ve sosyalist fikirler yayılmaya başladı, sendika hareketleri güçlendi. Bu durumdan hoşlanmayan kesimler anayasadan soğumaya başladı. 70'lere doğru siyasi tıkanıklıkların çözülememesi, terör olaylarının artması ile Anayasaya yöneltilen suçlamalar daha da arttı. Bunun üzerine TSK, 32. Türkiye Hükûmeti'ne muhtıra verdi ve hükûmet istifa etti. Ardından partiler üstü bir yönetim kurularak 1961 Anayasası'nda değişikliğe gidildi.

Değişiklikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bakanlar Kurulu'na Kanun Hükmünde Kararname çıkartma yetkisi verildi.
  • Vergi ve harçlarla ilgili Bakanlar Kurulu'nun yetkileri artırıldı.
  • Üniversitelerin özerkliği azaltıldı; TRT'nin özerkliği kaldırıldı.
  • Memurların sendika hakları kaldırıldı.
  • Anayasa Mahkemesindeki davalara tüm partilerin iptal davası açabilme hakkı daraltılıp yalnızca TBMM'de grubu bulunan partilerle sınırlandırıldı.
  • Hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması için gereken koşullar azaltıldı.
  • TSK görevlileriyle ilgili hukuki işlemler Danıştay'ın yetki alanından çıkartıldı, bu işlemlerde Askerî Yüksek İdare Mahkemesi yetkilendirildi.[8]

Feshedilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana Madde: 12 Eylül Darbesi

12 Eylül 1980 günü TSK, TBMM'nin görevini yapamaz hâle geldiğini ve ülkede yaşama güvenliğinin kalmadığını gerekçe göstererek 'emir ve komuta zinciri içinde ve emirle' hareket ederek yönetime el koydu. Ardından Millî Güvenlik Konseyi kuruldu.

Millî Güvenlik Konseyi'nin çıkarttığı Anayasa Düzeni Hakkında Kanun'uyla birlikte 1961 Anayasası'nın yürürlüğü resmi olarak sona ermiştir:

  • Anayasada TBMM'ye, Millet Meclisine ve Cumhuriyet Senatosuna ait olduğu belirtilmiş bulunan görev ve yetkiler 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren geçici olarak Millî Güvenlik Konseyince; Cumhurbaşkanına ait olduğu belirtilmiş bulunan görev ve yetkiler de Millî Güvenlik Konseyi Başkanınca yerine getirilir ve kullanılır.
  • Millî Güvenlik Konseyinin bildiri ve kararlarında yer alan ve alacak olan hükümlerle, Konseyce kabul edilerek yayımlanan ve yayımlanacak olan kanunların 9 Temmuz 1961 tarihli Anayasa hükümlerine uymayanları Anayasa değişikliği olarak; yürürlükteki kanunlara uymayanları da kanun değişikliği olarak yayımlandıkları tarihte veya metinlerinde gösterilen tarihlerde yürürlüğe girer.[9]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Nedir? :1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? ile ilgili 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Ne Demektir? 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Açıklaması Nedir? 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Cevabı Nedir? 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Kelimesinin Anlamı? 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Açıklaması? :1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Gerçek mi? :1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? ile ilgili 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Hakkında? :1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? ile ilgili 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? burada bulabilirsiniz. 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler 1961 Anayasası nedir?, 1961 Anayasası anlamı nedir?, 1961 Anayasası ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Türkmenistan Telekomünikasyon ve Bilişim Enstitüsü, Brachininae, Piyade savaş aracı, Pseudomaso, NGC 6484, Klorlanmış hidrokarbonlar, Stirner, Siyah (film, 2005), 8. Kolordu (Almanya), System 6, Liyakat Nişanı, Biscay Körfezi, Slip, Prenses Ragnhild Sahili, Bas Rhin, Ralph H. Fowler, O Hayat Benim, Simone Colombi, Vladimir Vernadski, Fukuşima (prefektörlük), James Sumner, Eisner Loboa, İkinci Kirte Muharebesi, Holmes, Mississippi, Denizel izotop katları, Jan Jönsson, Victor Hess, Cornulariidae, United Parcel Service, Yılan Hikâyesi, Sunbeam, Hethersgill, Doğanlı, Nusaybin, NGC 3620, Skorer gard, Marko Elsner, FIFO algoritması, Lithgow, Yeni Güney Galler, Ruanda başbakanları listesi, Tunus Merkez Bankası, Bulbophyllum ellipticifolium, Abuk Ahmet Paşa, Imeni Revolyutsii, Klaus Fischer, 1972 Yaz Olimpiyatlarında güreş, Optik mikroskop, Proba, Luna 3, Massy, Essonne, Thymus coriifolius, Friedrich Schiller Üniversitesi Jena, Butamirat, Oki (vilayet), Filipililere Mektup, Jansencilik, Dmitriy Sıçev, Mahşerin Dört Atlısı, Bulgaristan Trakyası, Çocuklar Bize Bakıyor (film), Eutrapela, Emre Kabakuşak, Psychotria bangweana, Erongo, The Moon is Rising, Marisa Paredes, Sima Qian, Aligoderz şehristanı, Cassine, Red Bull Arena (Salzburg), Vuracak, Müstecip Ülküsal, Tijani Babangida, Zeynep Eronat, Tomlacık, Bayburt, G. S. Ghurye, Doğu Sibirya, NGC 1530, Tobias Sippel, Philodromus kalliaensis, Zire Handheld, NGC 4373B, Harkiv, Havagazı, Helmküla, Raphanus sativus, Yıkım, Lepidoptera, Borçu, Salzofen Mağarası, Ahmed Kemal Paşa, Cemalnur Sargut, Sefiller (film, 1995), Ağrıda 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Bütadien, Knox County, Ohio, Eşsiz Beşizler ciltleri listesi, Ortaçimağıl, Bayburt, Karagöl (Borçka), Kulundere, Belkıs Merkez, Nizip,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,