Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir?

Tahkimat Nedir?

Tahkimat Nedir?, Tahkimat Nerededir?, Tahkimat Hakkında Bilgi?, Tahkimat Analizi? Tahkimat ilgili Tahkimat ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Tahkimat ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Tahkimat Ne Anlama Gelir Tahkimat Anlamı Tahkimat Nedir Tahkimat Ne Anlam Taşır Tahkimat Neye İşarettir Tahkimat Tabiri Tahkimat Yorumu 

Tahkimat Kelimesi

Lütfen Tahkimat Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Tahkimat İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Tahkimat Kelimesinin Anlamı? Tahkimat Ne Demek? ,Tahkimat Ne Demektir? Tahkimat Ne Demektir? Tahkimat Analizi? , Tahkimat Anlamı Nedir?,Tahkimat Ne Demektir? , Tahkimat Açıklaması Nedir? ,Tahkimat Cevabı Nedir?,Tahkimat Kelimesinin Anlamı?,Tahkimat Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Tahkimat Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Tahkimat Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Tahkimat Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Tahkimat Kelimesinin Anlamı Nedir? Tahkimat Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Tahkimat Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Tahkimat Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Tahkimat - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Tahkimat

Tahkimat Nedir? Tahkimat Ne demek? , Tahkimat Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Tahkimat Kelimesinin Anlamı? Tahkimat Ne Demek? Tahkimat Ne Demektir? ,Tahkimat Analizi? Tahkimat Anlamı Nedir? Tahkimat Ne Demektir?, Tahkimat Açıklaması Nedir? , Tahkimat Cevabı Nedir? , Tahkimat Kelimesinin Anlamı?






Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir?

Tahkimat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Groningen'deki Bourtange Kalesi yıldız şeklinde kaleye örnektir

Tahkimat veya istihkâm, savaşlarda kullanılmak üzere savunma amaçlı inşa edilmiş askeri yapılar ve binaları tanımlar.[1] İnsanoğlu binlerce yıllık uygarlık tarihinde çok çeşitli şekillerde savunma amaçlı yapı inşa etmiştir.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Savunma amaçlı yapılmış olan askeri yapılar çok çeşitlidir. Hisar, kale, müstahkem mevki, sur bunlardan bazılarıdır. Savunma amaçlı yapılan bu tahkimatlar genelde ikiye ayrılabilir. Kalıcı tahkimatlar, bir devletin sahip bulunduğu kaynaklarla uzun süre ayakta kalabilecek malzemelerle, mühendisler tarafından inşa edilir. Geçici tahkimatlar ise seferdeki birlikler tarafından yerel olarak temin edilebilecek işgücü ve malzemelerle kısa vadeli ihtiyaçları gidermek üzere yapılır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözcüğün kökeni tahkim sözcüğüdür. Tahkim (Arapçaتحكيم) ise Arapça kökenli bir sözcüktür ve yargıç atama, egemen kılma anlamlarına gelmektedir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik çağlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok eski dönemlerden beri yerleşim yerleri için korunma duvarları temel bir ihtiyaç olagelmiştir. Bilinen en eski duvarlarla çevrili kent Mezopotamya'da hüküm sürmüş olan Sümerlere ait Uruk kentidir. Antik Mısır'da Nil Deltası'ndan gelebilecek olan saldırılardan korunmak üzere kaleler kurulmuştur. Antik Çağdaki tahkimat çoğunlukla kerpiçten olduğu için günümüze çoğunlukla sağlam şekilde ulaşan örneği bulunmamaktadır.

İndüs Vadisi'ndeki MÖ 3500 dönemindeki uygarlıklarda yerleşim yerlerinin tahkim edildiği bilinmektedir. Bu kentlerin çoğu planlı caddelere ve surlara sahiptir. Eski çağlara ait en önemli kentlerden Babil'de Nebukadnezar tarafından yaptırılan İştar Kapısı çok önemli bir tahkimattır. Tahkim edilmemiş çok az sayıdaki şehirler arasında en bilinenleri Sparta ve Roma şehirleridir. Bu şehirler çok uzun dönem savunma tahkimatları yerine askeri birliklerine güvenmeyi tercih etmişlerdir.

Antik Yunanistan'da surlarda büyük kaya parçaları kullanılmıştır. Bunun en bilinen örneği Atina'nın Pire limanına kadar uzanan paralel koridor şeklinde surlardır. Orta Avrupa'da Keltler oppida ismi verilen büyük tahkimatlı yerleşim yerleri kurmuşlardır. MÖ 600 civarında Almanya'nın Heuneburg bölgesinde surlarının yüksekliği 6 metreyi bulan tahkimatların yapıldığı bilinmektedir.

Çin'de MÖ 15. yüzyıldan itibaren hüküm sürmüş olan Shang Hanedanı döneminde olağanüstü surlar inşa edilmiştir. İzleyen dönemlerde tahkimat yapıtaşı olarak taş kullanılmaya başlansa da tamamen taştan tahkimatlar Tang Hanedanı zamanında (MS 7. yüzyıl ile birlikte) gerçekleşir. Çin'in en uzun ve en etkileyici tahkimatı olan Çin Seddi Qin Hanedanı zamanında (MÖ 221-207) başlamış, bugünkü haline ise MS 14. yüzyıldan itibaren hüküm sürmüş olan Ming Hanedanı sırasında gelmiştir. Benzer şekilde Pekin içindeki Yasak Şehir ünlü tahkimata sahiptir.

Romalılar şehirlerini taştan duvarlarla korurlardı. Bunlardan en bilinenleri Roma'daki Aurelian Surları ile Konstantinopolis'teki II. Theodosius tarafından yapılmış olan surlardır. Ayrıca Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kuzey İngiltere'yi boydan boya kesen Hadrian Duvarı da önemli bir tahkimattır.

Yasak Şehir

Orta Çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle Avrupa'daki kalelerin öncülleri Roma dönemindeki tahkimatlardır. Orta Çağ boyunca genellikle kentler kalelerin etrafında kurulmaktadır. Ticaretin gelişmesiyle şehirler ve pazar yerleri zamanla gelişecek, tahkimatlar da bu gelişmeye ayak uyduracak şekilde gelişecektir. Rönesans döneminde Venedik Cumhuriyeti denetimindeki kentleri özellikle Osmanlı İmparatorluğu saldırılarından korumak amacıyla büyük surlar inşa etmiştir. Bu surların günümüze gelen en güzel örnekleri Kıbrıs'taki Lefkoşa ve Girit'teki Hanya kentlerinde görülebilir.

Erken modern dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Çağ boyunca inşa edilen tahkimatlar 14. yüzyılla beraber savaş sahnesine topların gelmesiyle önemlerini kaybetmeye başlamıştır. Bu dönemde tahkimatlar daha alçak ve dayanıklı yapılar tercih edilmiş, düşman topçu ateşine dayanabilecek özellikler öne çıkartılmaya çalışılmıştır. Tahkimatlardaki mühendislik bu dönemde daha da öne çıkmış, surların doğrudan ateşe maruz kalmaması için uğraşılmıştır. Tahkimat geometrisi bu gerekçelerle değişmiştir.[3] Özellikle Rodos'taki tahkimatlarda görülen bu anlayış hem geleneksek kale hem de her açıyı kapatan geometrilerin beninsenmesini yansıtır. Ayrıca derinlikli savunma hattı anlayışı da savunmacıların kullandığı toplar sayesinde saldırgan topçunun yaklaşması engellenmeye çalışılır. Savunma amaçlı topların uç kısmına konulduğu yıldız tipi tahkimatlar bu anlayışın yansımasını taşır.

19. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyılla beraber savaş alanında kullanılmaya başlanan patlayıcı mermi ile tahkimatların bir kez daha evrim geçirmesi kaçınılmaz hale gelir. Yıldız şekilli kaleler bu yeni silaha karşı savunmasız kalmakta savunma amaçlı toplar etkisiz hale getirilebilmekteydi. Tahkimat önündeki hendek gibi engeller de kolaylıkla etkisiz hale getirilebilmekteydi. Askeri mühendisler bu yeni durum karşısında hendekleri daha derin hale getirip, doğal kayalık bölgeleri tercih etmeye başladırlar. Poligon şeklinde tahkimat olarak adlandırılan bu tür tahkimatlarda kalenin yüksekliği oldukça azaltılmış, çoğunluğu yerin altına alınmıştır. Aşılamayacak kadar geniş ancak düşman için hedef olamayacak kadar dar olan hendek içinden de saldırmak için uygun mazgallar bulunmaktaydı. Topçu ateşi için ise ilk kazamatlar bu dönemde yapılmıştır.

Bu dönemde teknolojik ve mühendislik uygulamaları yaşansa da sömürge savaşlarında çoğunlukla Avrupa orduları geleneksel kaleleri yerli halkların saldırılarından korunmak için kullanagelmiştir.

20-21. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

20. yüzyılla beraber çelik ve beton tahkimatlar yaygınlaşsa da I. Dünya Savaşı ile birlikte modern savaş teknolojisindeki gelişmeler bu tahkimatları korunmasız hale getirmiştir. Modern savaşlarda ancak yerin altındaki sığınak türü tahkimatların bir dereceye kadar korunma sağladığı kabul edilmektedir. Eski çağlara ait çok sayıda tahkimat günümüzde tahrip edilmiş olsa da azımsanmayacak sayıda tahkimat yapı turistik amaçlarla korunmaktadır.

Kalıcı tahkimatların günümüzde atıl olarak kalmasının öne çıkan bazı sebepleri vardır. Topçu, roket ve savaş uçaklarının silahlarının hız, güç ve kabiliyetinin artışı sonucunda artık neredeyse her türlü hedef yeterince şiddetli bir saldırı sonucu tahrip edilebilmektedir. II. Dünya Savaşı ile birlikte özel olarak sığınaklara karşı silahlar özelleşerek gelişmiştir. 1950'li yıllarla beraber gündeme gerçek bir tehdit olarak gelen nükleer silahlar kentleri tamamen ortadan kaldırabilecek güce ulaşmıştır. Bu silahlar sivil amaçlı sığınakların inşasına yol açmıştır.

Kalıcı tahkimatların artık geçerliliğini yitirmesinin bir başka sebebiyse II. Dünya Savaşıyla beraber muharip kuvvetlerin son derece hareketli olabilmesidir. Güçlü savunma hatları saldıran kuvvet tarafından belirli bir noktaya yoğunlaşılarak delindiğinde tüm savunma hattı aşılmış olduğu görülmüştür.[4]

Bu sebeplerden dolayı günümüzde derinliğine savunma hatları oluşturacak şekilde tahkimat inşa edilmektedir. Geçici olduğu kabul edilen bu savunma taktiği sayesinde eğer hat geçilirse savunma geride yeniden kurulabilecektir. Savunulan bölgedeki arazi yapısı ve savunmanın o bölgedeki gücü uygulanacak stratejiyi belirlemektedir. Saldırıda olduğu gibi savunma birlikleri de hareketli olmakta, özellikle zırhlı birlikler bu şekilde kullanılmaktadır. Bu tarz savunmada savunma hattı ne kadar zayıf olsa da geride yedekte bekleyen hareketli savunma birlikleri olası geçiş bölgelerine kaydırılabilmektedir.[5] Savunulan bölgenin yapısı ilerlemeye uygunsa savunmanın saldırının harekâtına cevap vermesini güçlendirebilmektedir.[6]

II. Dünya Savaşı'nın ardından geliştirilen dünya üzerindeki herhangi bir hedefi vurabilecek kabiliyetteki kıtalararası balistik füzelerin ortaya çıkmasıyla birlikte savunma hızı çok önemli bir belirleyen olarak ortaya çıkmıştır. Füzeler, savaş uçakları, uçak gemileri, denizaltılar ve erken uyarı sistemleri hem saldırı hem de savunma için çok önemli hale geldi.[7] Kara harekâtına karşı döşenen mayınlar da savunma tahkimatı değerlendirilebilmektedir.

Günümüzde saldırganların teknolojik silah kabiliyetinin düşük olduğu durumlarda eskiden kullanılan tahkimatlar kullanılabilmektedir. 19. yüzyıla ait kum torbası, kerpiç duvarlar gibi tahkimatlar günümüzde Afganistan Savaşı'nda ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

Askeri hapishane ve diğer yapılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Nadiren de olsa askeri üsler ve tahkimatlar askeri hapishane olarak kullanılabilmektedir.[8]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Malbork Kalesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kelime Arapça kökenlidir, sözlük anlamı Bir yeri düşman saldırısına karşı koyabilecek duruma getirmek için yapılan türlü haberleşme, hendek, siper vb. savunma tesisleri olarak verilmektedir. Bakınız ilgili Türk Dil Kurumu sayfası
  2. ^ "Tahkim". Nişanyan Sözlük. 3 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2015. 
  3. ^ Öne çıkan tasarımcılardan biri de Flandre'lı Simon Stevin'dir
  4. ^ Siegfried Hattı, Stalin Hattı ve Atlantik Duvarı'nın kaderi böyle olmuştur. Amacı düşman saldırısını kanalize etmek olan Majino Hattı ise amacına ulaşmıştır.
  5. ^ Kursk Muharebesi sırasında Nazi zırhlı birlikleri benzer şekilde bekleyen Kızılordu yedeklerini tamamen yok etmek için doğrudan savunmanın en güçlü olduğu bölgeye saldırmıştır
  6. ^ İlerlemenin zor olduğu arazinin harekâtı engellemesinin örneklerinden birisi II. Dünya Savaşı sonlarındaki Hürtgen Ormanı Muharebesi'nde yaşanmıştır
  7. ^ Bu kapsamda artan askeri uçak pisti inşaatları da askeri tahkimat kapsamında değerlendirilebilir
  8. ^ Buna örnek olarak Theresienstadt, Guantanamo Kampı ve Londra Kalesi verilebilir

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Nedir? :Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? ile ilgili Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Ne Demektir? Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Açıklaması Nedir? Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Cevabı Nedir? Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Açıklaması? :Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Gerçek mi? :Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? ile ilgili Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Hakkında? :Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? ile ilgili Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? burada bulabilirsiniz. Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Tahkimat nedir?, Tahkimat anlamı nedir?, Tahkimat ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kezban, Academy Award for Best Actress, Jakarta, Hucr bin Adiy, Jakana, Refet Ülgen, Sillyon, Hattuşa, Güneybatı, Coke, Intuit, Korikos, Matematiğin zaman çizelgesi, Stoa, Nükleer caydırıcılık, Heliophanillus, Siyah Guelfolar, I. Rükneddin Mesud, Mopsu Krene, Karain Mağarası, Ukraynada Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı, Hakkı Öznur, Granikos Savaşı, Askerî bere, Zincirli Höyük, Mr. House Husband, Zeus, Nekropol, Joseph Goebbels, Jaji Meydan ilçesi, Kablosuz internet, Köygöçüren mantarı, 1563 Londra veba salgını, Sinyal Gürültü Oranı, Kithara, Jaipur, Karnıkara, Alaca, Sjonnis Friends, Açısal çözünürlük, Dünya Gençler ve Öğrenciler Festivali, Kungsbacka, Motosiklet sporu, Adramytteion, Jaimie Alexander, NGC 3078, Serie A, 1. Samuel, Notion (antik kent), Etenna, Jaime Robles Céspedes, Yunanistan, Abdullah Cevdet, İznik, Andrea Poli, Adıyaman milletvekilleri, Seleukia (Antalya), ÇOMÜ, Jai Hindley, Zeytincilik, Diferansiyel topoloji, Hierapolis, Sütlü Çay İttifakı, DNA dizileme, Jahn Teigen, Web sitesi, John Desmond Bernal, Düşme ve yükselme, Efes, Film noir, Pepuza, Athena, Tuşpa, Jacques Pills, Menyhért Lónyay, Assos Antik Kenti, Charles Texier, Niksar, Mezhepsizlik, Jacques Louis David, Dünyanın yörüngesi, Bufo bufo, Parçacıklar listesi, Avşarağzı, Jacques Lipchitz, Dönmez Yol, Tablolar, Jacques Ciron, Mızıka, Cumhuriyet Meclisi (KKTC), Jacquemontia, İkimizin Yerine, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi, Ahmet Esat Uras, Amanos Dağları, Moğolculuk, Manastır Vilayeti, Iditarod Trail Sled Dog Race, Stephen Thomas Erlewine, Üretim faktörü, Refahiye, Erzincan,
Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?,