Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir?

Sakarya Üniversitesi Nedir?

Sakarya Üniversitesi Nedir?, Sakarya Üniversitesi Nerededir?, Sakarya Üniversitesi Hakkında Bilgi?, Sakarya Üniversitesi Analizi? Sakarya Üniversitesi ilgili Sakarya Üniversitesi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sakarya Üniversitesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sakarya Üniversitesi Ne Anlama Gelir Sakarya Üniversitesi Anlamı Sakarya Üniversitesi Nedir Sakarya Üniversitesi Ne Anlam Taşır Sakarya Üniversitesi Neye İşarettir Sakarya Üniversitesi Tabiri Sakarya Üniversitesi Yorumu 

Sakarya Üniversitesi Kelimesi

Lütfen Sakarya Üniversitesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sakarya Üniversitesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı? Sakarya Üniversitesi Ne Demek? ,Sakarya Üniversitesi Ne Demektir? Sakarya Üniversitesi Ne Demektir? Sakarya Üniversitesi Analizi? , Sakarya Üniversitesi Anlamı Nedir?,Sakarya Üniversitesi Ne Demektir? , Sakarya Üniversitesi Açıklaması Nedir? ,Sakarya Üniversitesi Cevabı Nedir?,Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı?,Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sakarya Üniversitesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sakarya Üniversitesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sakarya Üniversitesi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sakarya Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi Nedir? Sakarya Üniversitesi Ne demek? , Sakarya Üniversitesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı? Sakarya Üniversitesi Ne Demek? Sakarya Üniversitesi Ne Demektir? ,Sakarya Üniversitesi Analizi? Sakarya Üniversitesi Anlamı Nedir? Sakarya Üniversitesi Ne Demektir?, Sakarya Üniversitesi Açıklaması Nedir? , Sakarya Üniversitesi Cevabı Nedir? , Sakarya Üniversitesi Kelimesinin Anlamı?






Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir?

Sakarya Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sakarya Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi logosu
Sakarya Üniversitesi logosu
SloganGeleceğinize Yön Verin
Kuruluş1970 (Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu)[1]
1971 (Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi)
1982 (İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi) [1]
1992 (Sakarya Üniversitesi)[1]
TürDevlet Üniversitesi
Eğitim dil(ler)iTürkçe, İngilizce
RektörProf. Dr. Hamza Al[2]
Rektör YardımcılarıProf. Dr. Emrah Doğan[3]
Prof. Dr. Özer Köseoğlu[3]
Prof. Dr. Özer Uygun[3]
Öğretim üyeleri967[4]
Akademik personel1641[4]
Öğrenciler53.702[5]
Lisans öğrencileri37.807
Lisansüstü öğrencileri8076
Doktora öğrencileri1642
Diğer öğrenciler6177 (önlisans)
MezunlarYaklaşık 160.000[6][7]
Akademik birimler13
KonumSakarya, Türkiye
YerleşkeEsentepe Kampüsü
Hendek Kampüsü
Korucuk Kampüsü
Okul renkleriCardinal Blue ve Beyaz
         
Web sitesisakarya.edu.tr

Sakarya Üniversitesi (İngilizceSakarya University), 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

1990 senesi ve sonrasında kurulan üniversiteler arasında akademik ve teknik altyapısını hızla tamamlayıp idari birimleri ile ISO-2002 Kalite Belgesi ile "EFQM Mükemmellik Yetkinlik Seviyesi Kalite Belgesi"ne sahip ilk ve tek devlet üniversitesi olup laboratuvar, eğitim ve sosyal hizmetler, internet alt yapısı ve bilişim sektöründe birçok atılımı bulunmaktadır.

18 Mayıs 2018 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan KHK ile bazı akademik birimler yeni kurulan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesine aktarılmıştır.[9]

SAÜ bugün bünyesindeki 13 fakülte, 6 enstitü, 2 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokul ile 40968 lisans, 5113 önlisans, 3938 lisansüstü, 1517 doktora öğrencisi ve 1500 civarında akademik personel ile eğitim hayatını sürdürmektedir.[7] Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde eğitim verilmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversitenin giriş kapısı

Sakarya Üniversitesinin çekirdeğini, 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturmuştur. Okul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisine dönüşmüş, 1982–1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak eğitim öğretim faaliyetine devam etmiştir.

Sakarya Üniversitesi, Resmi Gazete'de yayımlanan 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile resmi olarak kurulan 21 üniversiteden birisidir.[9] 1992'deki kuruluşunda rektörlüğe bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve daha önce İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı olan Mühendislik Fakültesi olmak üzere beş fakülteden, daha önce İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı olan Sakarya Meslek Yüksekokulu olmak üzere bir meslek yüksekokulundan ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü olmak üzere iki enstitüden oluşmaktaydı. İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı Sakarya Mühendislik Fakültesinin hem adı hem de bağlantısı değiştirilerek ve Sakarya Meslek Yüksekokulunun sadece bağlantısı değiştirilerek Sakarya Üniversitesine bağlanmıştı.[10] Üniversiteye ilk rektör ataması 10 Kasım 1992'de Prof. Dr. Ramazan Evren'in atanmasıyla gerçekleşmiştir.[11]

Sakarya Üniversitesi, Türkiye’de TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alan ilk üniversite, toplam kalite çalışmaları ile EFQM Modeli çerçevesinde Ulusal Kalite Ödülü alma başarısını gösteren ilk ve tek üniversitedir.

2015 yılında Avrupa Mükemmellik Ödülleri kapsamında bir Başarı Ödülü almış ve sonrasında 2018 yılında Avrupa Küresel Mükemmellik Ödülleri kapsamında 2 Başarı Ödülü almıştır. 2000 yılında TSE-ISO-EN Sertifikası alan Türkiye’de ilk üniversite olan SAÜ, kalite çalışmaları kapsamında 2006 ve 2008 yıllarında iki adet EFQM Mükemmellikte Yetkinlik Belgesi sahibi olmuştur. 2009 ve 2010 yıllarında Avrupa Dil Etiketi Ödülü, DS Etiketi Ödülü ve ECTS Etiketi Ödülünü alan SAÜ, yine 2010 yılında Türkiye Ulusal Mükemmellik Ödülünü alan Türkiye’de tek üniversite olmuştur.

Kalite alanındaki başarılarını taçlandırmak isteyen SAÜ, bu kapsamda 2013 yılında "Türkiye Mükemmellikte Süreklilik Ödülü"ne sahip Türkiye’deki tek üniversite olma özelliğini kazanmıştır. Bununla da yetinmeyen SAÜ, aynı yıl DS ve ECTS Etiketleri yenilenen Türkiye’de tek üniversite olmuştur. Sakarya Üniversitesi 2014 yılında ERASMUS Kalite Ödülü, Sakarya Üniversitesine bağlı faaliyet gösteren Sakarya Teknokent ise 2014 yılında "En Başarılı Teknokent Büyük Ödülü", 2015 yılında ise En Gelişen Teknokent Büyük Ödülü"nü almıştır.

Sakarya Üniversitesi, 2015 yılında TSE’nin verdiği "TS-ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi"ne sahip olan ilk üniversite olmuştur. Sakarya Üniversitesi, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından yürütülen 2015 EFQM Avrupa Mükemmellik Ödülü'nü alan Türkiye’deki tek üniversite olmuştur. Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Autoworld Müzesi’nde gerçekleştirilen törenle ödülünü alan Sakarya Üniversitesi, EFQM tarafından "Kurumsal Yetenekleri Geliştirme" alanında ödüle layık görülmüştür.

Kurumsal gelişimini hedef odaklı olarak gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi, üniversite sıralamalarından URAP 2016 sıralamasında son 4 yılda 40 sıra yükselerek 30’uncu sıraya yükselmiş ve 2015 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde ise 24 sıra yükselerek 21’nci sırada yer almıştır. Ayrıca akredite olan program sayısı 40’a yaklaşan Sakarya Üniversitesi, Türkiye’de en fazla programı akredite olan üniversite olmuştur.

2016 yılında Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı kapsamında yapılan değerlendirmede başarılı olan Sakarya Üniversitesi, 2017’de de Yükseköğretim Kalite Kurulu Kurumsal Dış Değerlendirme Programında değerlendirilmiştir.[12]

Görev yapmış rektörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Akademik birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fakülte ve bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasal Bilgiler Fakültesi binası

Üniversite bünyesinde 13 fakülte bulunmaktadır. Bunlar ve bunlara bağlı olan bölümler:

  • Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümleri,
  • Diş Hekimliği Fakültesi,
  • Eğitim Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Eğitim Bilimleri, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi, Temel Eğitim, Özel Eğitim ve Yabancı Diller Eğitimi bölümleri,
  • Fen-Edebiyat Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Alman Dili ve Edebiyatı, Biyoloji, Coğrafya, Doğu Dilleri ve Edebiyatları, Felsefe, Fizik, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İstatistik, Kimya, Matematik, Mütercim ve Tercümanlık, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri,
  • Hukuk Fakültesi,
  • İlahiyat Fakültesi,
  • İletişim Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İletişim ve Tasarımı, Gazetecilik ve Radyo Televizyon ve Sinema bölümleri,
  • İşletme Fakültesi ve bu fakülteye bağlı İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Sağlık Yönetimi, Uluslararası Ticaret ve Finansman ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümleri,
  • Mühendislik Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri,
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Ebelik ve Hemşirelik bölümleri,
  • Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Görsel İletişim Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Resim, Seramik ve Cam Tasarımı, Mimarlık ve Temel Eğitim bölümleri,
  • Siyasal Bilgiler Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İktisat, Siyasat Bilime ve Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler bölümleri,
  • Tıp Fakültesidir.

Bunlara ek olarak Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, İşletme Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Orta Doğu Enstitüsü olmak üzere beş enstitü; Adapazarı Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere iki meslek yüksekokulu; Devlet Konservatuvarı olarak bir yüksekokul ve Rektörlüğe bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Diller bölümleri mevcuttur. Sakarya Üniversitesinde toplamda 162 lisans, 26 önlisans, 155 lisansüstü, 87 doktora programı yürütülmektedir.[23]

Araştırma Merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi
  • Diaspora Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİAM)
  • Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi
  • Avrupa Birliği Arş ve Dokümantasyon Merkezi
  • Kaynak Teknolojisi Araştırma, Muayene ve Uygulama Merkezi
  • Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi
  • Sürekli Eğitim Merkezi
  • Sakarya Yenilik Merkezi
  • Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırma Merkezi
  • Uzaktan Eğitim ve Araştırma ve Uygulama Merkezi
  • Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Yapay Zeka Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Yangın Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKMER)

Akademik yıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya Üniversitesinde akademik yıl iki yarıyıldan oluşmaktadır. Akademik yılın birinci dönemi Eylül ayının ortasında başlamakta ve Ocak ayının ortasında tamamlanmaktadır. İkinci dönem, Şubat ayının ortasında başlamakta ve Mayıs ayının sonunda sona ermektedir.

Yerleşkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Esentepe Kampüsü: Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İşletme Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi.
  • Hendek Kampüsü: Eğitim Fakültesi
  • Korucuk Kampüsü: Tıp Fakültesi
  • Adapazarı Meslek Yüksekokulu
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

İstatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından Times Higher Education, Etki Sıralaması (Impact Ranking) 2021 sonuçlarını açıkladı. Sakarya Üniversitesi bilimsel ve toplumsal katkı ile daha sürdürülebilir bir gelecek için yaptığı çalışmalarıyla Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri arasında yerini aldı. Dünyadan bin 154, Türkiye’den 52 üniversitenin derecelendirildiği sıralamada, Sakarya Üniversitesi "Temiz Su ve Sanitasyon" alanında yaptığı çalışmalar ile Dünyada 101-200 bandına yerleşirken Türkiye sıralamasında birinci oldu. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen "17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi" doğrultusunda yükseköğretim kurumlarının performanslarının değerlendirildiği Etki Alanları Genel Sıralamasında Sakarya Üniversitesi sürdürülebilirlik faaliyetleri ile bin 115 üniversite arasında 401-600 bandına yerleşti, Türkiye Üniversiteleri arasında ise 10’uncu sırayı paylaştı.[24] SAÜ "Sorumlu Üretim ve Tüketim" ve "Sudaki Yaşam" hedeflerini destekleyen faaliyetleri ile bu iki alanda Dünyada 101-200 bandına yerleşerek yüzlerce üniversiteyi geride bıraktı, Türkiye sıralamasında alanlarda 2’ciliğe yerleşti. Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar hedefine katkı sağlayan çalışmaları ile Türkiye 3’üncülüğe İklim Eylemi alanında ise 5’inciliğe yerleşti.
  • Türkiye’nin siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve bölge çalışmaları gibi disiplinlerde dünya çapındaki çalışmalarını Social Sciences Citation Index (SSCI) ve Emerging Sources Citation Index (ESCI) indeksleri kapsamında bir araya getiren ORMER ve Uluslararası İlişkiler bölümü, WoS sıralamasında Sakarya Üniversitesini 3’üncü sıraya taşıdı. ORMER, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi alanlarda yaptığı çalışmalarla Web of Science 2020 yılı Türkiye devlet üniversiteleri yayın sıralamasında 2’nci oldu. WoS indekslerinin toplamındaki bu sıra, en iyi indeks olan SSCI sıralamasında ise SAÜ’yü 6’ncı sıraya konumlandırdı.[25]
  • University Raking by Academic Performance (URAP) ın 2020-2021 Türkiye Sıralamasında, Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 22’nci . Tüm Üniversiteler Sıralamasında 26’ncı, Tıp Fakültesi Olan Üniversiteler Genel Sıralamasında 18’inci, bir diğer kategori olan 2000 yılı öncesi kurulan üniversiteler arasında 24’üncü sırada yer aldı.[26]
  • Times Higher Education (THE), Etki Sıralaması (Impact Ranking) 2020, Genel sıralamada 85 ülkeden 766 üniversitenin yer aldığı (endüstri, yenilik ve altyapı), (kaliteli eğitim), (iyi sağlık ve esenlik), (hedefler için ortaklıklar) başlıklarında sıralamaya girerek, Türkiye'den sıralamaya giren 37 üniversitenin içinde yer aldı.[27]
  • "UniRank (2020) Türkiye'deki En İyi Devlet Üniversiteleri" sıralamasında 14.[28] Dünyada 1584. sırada yer aldı.[29]
  • US News & World Report (2020) tarafından yapılan sıralamada Dünyada En İyi Küresel Mühendislik Üniversiteleri sıralamasında 732. Türkiye'nin En İyi Küresel Mühendislik Üniversiteleri sıralamasında ise 13. sırada yer almıştır.[30]
  • EduRank tarafından yapılan sıralamada Türkiye'nin En İyi Üniversiteleri Sıralamasında 16. Dünyada ise 1035. Sırada yer aldı.[31]
  • QS University Rankings (2020) tarafından yapılan ve gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya ülkelerini (Emerging Europe and Central Asia-EECA) kapsayan araştırmada (241-250). sırada yer aldı.[32]
  • Centrum Voor Wetenschap En Technologische Studies (CWTS) 2018 yılı dünya üniversiteleri sıralamasında Genel sıralamada dünyada 926. sırada yer alan Sakarya Üniversitesi, Fiziki Bilimler ve Mühendislik kategorisinde 578. sırada yer aldı. Sakarya Üniversitesi, aynı kategoride Türk üniversiteleri arasındaki ise 7. sırada bulunuyor.
  • Shanghai Ranking'in 2018 Global Ranking of Academic Subjects "Eğitim" kategorisinde ilk 500’e girme başarısı gösterdi.[33]
  • University Raking by Academic Performance (URAP) ın 2018-2019 Türkiye Sıralamasında,Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 25’inci. "Tüm Üniversiteler Sıralamasında 29’uncu, bir diğer kategori olan "Tıp Fakültesi Olan Üniversiteler Genel Sıralamasında ise 21’inci sırada yer aldı.
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2017 verilerine göre yapılan araştırmada SAÜ 431. sıraya yerleşerek, en büyük ihracatçılar arasında yer aldı. SAÜ, 3 bin 500’ü aşan uluslararası öğrencisiyle "Eğitim Hizmetleri – Devlet Üniversiteleri" kategorisinde 7. oldu.[34]
  • TİM tarafından Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı olan İnovalig programında, Uluslararası Ticaret bölümü, "İnovasyon Stratejisi" kategorinde 50’nci oldu.[35]
  • Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) 2013 Dünya Üniversitelerinin Webometrics Sıralamasında 1094. Türkiye listesinde de 14. Avrupa Üniversiteler sıralamasında 374. sıradadır.
  • SocialBrands'ın yayımladığı BoomSocial 2020 TOP100 listesinde 53'üncü, Twitter sıralamasında 37'nci sırada yer alırken, üniversiteler kategorisinde Instagram'da 4'üncü, Twitter'da ise 5'inci sıraya yerleşti.[36]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

SAÜ'nün kurumsal olarak aldığı ödüller kronolojik olarak şu şekildedir;

  1. Küresel EFQM Mükemmellik Ödülü, Kurumsal Yeteneklerin Geliştirilmesi ve Müşteriler İçin Değer Katma alanlarında 2 Başarı Ödülü, 2018
  2. Yükseköğretim Kalite Kurulu Kurumsal Dış Değerlendirme Programı, 2017
  3. Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Dış Değerlendirme Programı, EUA IEP, 2016
  4. Avrupa EFQM Mükemmellik Ödülü, Kurumsal Yeteneklerin Geliştirilmesi alanında 1 Başarı Ödülü, 2015
  5. Mükemmellikte Süreklilik Ödülü, KalDer, 2013
  6. Avrupa Komisyonu ECTS ve DS Label Ödülü (Yenileme), Avrupa Komisyonu, 2013
  7. Ulusal Kalite Ödülü, KalDer, 2010
  8. Avrupa Komisyonu ECTS Label Ödülü, Avrupa Komisyonu, 2010
  9. İdari birimlerinde TS-EN-ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi, TSE, 2009
  10. DS Label Ödülü, Avrupa Komisyonu, 2009
  11. Dil Ödülü, Avrupa Komisyonu, 2009
  12. EFQM 4*Seviyesinde Mükemmellikte Yetkinlik Belgesi, KalDer, 2008
  13. EFQM 3*Seviyesinde Mükemmellikte Tanınma Belgesi, KalDer, 2006
  14. Genel Sekreterliğe Bağlı Birimlerinde TS-EN-ISO 9000-1994 Kalite Yönetim Sistemi, TSE, 2001[37]

Uzaktan Öğrenim[değiştir | kaynağı değiştir]

Prof. Dr. İsmail Çallı'nın rektörlüğü döneminde 2000 yılında uzaktan eğitim uygulamasına lisans programlarındaki bazı derslerin internet üzerinden verilmesiyle başlamıştır.

2001-2002 öğretim yılında Bilgi Yönetimi ve Bilgisayar Programcılığı ön lisans programlarına başlamıştır.

2004 yılında e-mba programına ve 2008 yılında Türkiye'de ilk olarak uzaktan eğitim lisans programına e-lisans Bilgisayar mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve İnsan Kaynakları alanlarında başlamıştır.

2020'de Türkiye'de etkisini gösteren Covid-19 pandemisi sürecinde Sakarya Üniversitesi tamamen uzaktan öğretim ile eğitim faaliyetlerini sürdürdü. Sakarya Üniversitesi bünyesindeki Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin geliştirdiği uzaktan eğitim çözümleri Sakarya Üniversitesi dışında 15 üniversite ile daha paylaşıldı.[38]

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Akademik İncelemeler Dergisi (Yılda iki sayı)
  2. Cihannüma Akademi
  3. Eğitim Teknolojileri Araştırma Dergisi (Yılda dört sayı)
  4. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi (Yılda dört sayı)
  5. International Journal of Educational Research Review (Yılda dört sayı)
  6. İran Çalışmaları Dergisi (Yılda iki sayı)
  7. İşletme Bilimi Dergisi (Yılda üç sayı)
  8. Malaysian Online Journal of Educational Technology (Yılda dört sayı)
  9. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi (Yılda dört sayı)
  10. Sakarya University Journal of Computer and Information Sciences (Yılda üç sayı)
  11. Sakarya University Journal of Education (Yılda üç sayı)
  12. Sakarya Tıp Dergisi (Yılda dört sayı)
  13. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Yılda altı sayı)
  14. Sakarya Hukuk Dergisi (Yılda iki sayı)
  15. Sakarya İktisat Dergisi (Yılda dört sayı)
  16. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (Yılda iki sayı)
  17. Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Dergisi (Yılda iki sayı)
  18. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (Yılda iki sayı)
  19. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi (Yılda iki sayı)
  20. Sakarya İktisat Dergisi (Yılda dört sayı)
  21. Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi (Yılda üç sayı)
  22. Sakarya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Dergisi
  23. Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi (Yılda iki sayı)
  24. Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi (Yılda iki sayı)
  25. The Turkish Online Journal of Educational Technology (Yılda dört sayı)
  26. Uluslararası Ticaret Dergisi
  27. Uluslararası Yakıtlar, Yanma ve Yangın Dergisi (Yıllık)
  28. Yorum Yönetim Yöntem Uluslararası Yönetim Ekonomi ve Felsefe Dergisi (Yılda iki sayı)

Spor tesisleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğrencileri, sportif ve kültürel etkinlikleri sergilemeleri için kampüste bulunan 2 adet spor salonu 1 adet açık spor tesisi, futbol sahalarından eğitim ve öğretim dönemi boyunca faydalanabilmektedirler.

SATEK[değiştir | kaynağı değiştir]

SATEK (Sakarya Üniversitesi Güneş Teknesi), Sakarya Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan ve üretilen güneş enerjisi ile çalışan bir teknedir. Proje yönetimini Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Ersin Arslan'ın üstlendiği çalışmanın Marmaris'teki üretim aşamasında aynı bölümden Barış Akyüz, Hüsnü Alkan, makine mühendisliği bölümünden Önder İnce ve metal öğretmenliği bölümünden Ali Gök'ten oluşan 5 kişilik bir ekip çalıştı. Güneş enerjili tekne olan SATEK, alternatif enerji kaynaklarına olan ilgiyi arttırma ve toplumsal bilinci bu yöne sevk etme amacıyla 2006’nın Ağustos ayında Muğla’da üretildi. Büyük bir kısmını Marmaris’te üretilen tekne için gereken teknik donanım ve maddi kaynak TÜBİTAK, Sakarya Üniversitesi ve Marmaris’teki 2 sponsor firma tarafından karşılandı. 5,36 metre uzunluğunda 1,96 metre enindedir, 90 cm freeboard, 1 metre draft yüksekliğine sahiptir. Üzerinde toplam 800 wH’lık güneş gözesi, 14208 wH’lık itiş gücü saklama bataryası, 1660 wH’lık servis bataryası bulunmaktadır.[39]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "History of Sakarya University". 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  2. ^ "Sakarya Üniversitesi Rektörü". 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  3. ^ a b c "Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcıları". 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  4. ^ a b "AKADEMİK PERSONEL SAYILARI". 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  5. ^ "Sayılarla SAÜ". 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  6. ^ "2009-2013 Stratejik Planı" (PDF). 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Eylül 2013. 
  7. ^ a b "Sayılarla SAÜ". 9 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "International Association of Universities". 8 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  9. ^ a b "Tarihçe". 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Resmi Gazete" (PDF). 11 Temmuz 1992. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  11. ^ "SAÜ:GENEL:Tarihçe". web.archive.org. 22 Haziran 2001. 22 Haziran 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  12. ^ "Geleceğe Yön Veren Sakarya Üniversitesi". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Rektörler ve Emekli Personel Vefa Yemeğinde Buluştu". 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Prof. Dr. İsmail Çallı Özgeçmiş". 30 Eylül 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Sakarya Üniversitesi Rektör". 30 Eylül 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Prof. Dr. Mehmet Durman Özgeçmiş". 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "Resmi Gazete". 15 Kasım 2002. 7 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ "Muzaffer Elmas Kimdir?". 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "Saü Rektörlük Seçiminde En Yüksek Oyu Prof.dr. Muzaffer Elmas Aldı". 
  20. ^ "Önceki Dönem Rektörlerimiz". 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ "YÖK üyeliğine ve altı üniversiteye atama". Bloomberg HT. 15 Temmuz 2018. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2018. 
  22. ^ "5 üniversiteye rektör atandı". NTV. 9 Temmuz 2022. 9 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2022. 
  23. ^ "Sayılarla SAÜ". 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ "SAÜ 3 ALANDA DÜNYANIN EN BAŞARILI 200 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA". 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021. 
  25. ^ "Saü Wos Ranking". 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  26. ^ "SAÜ Ranking". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ "THE Etki Sıralaması(2020)". 8 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ "Top Public Universities in Turkey". 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ "Sakarya Üniversitesi". 17 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  30. ^ "Best Global Universities for Engineering in Turkey". 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  31. ^ "Sakarya University: Statistics". 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ "Sakarya University". 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  33. ^ "ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2018 - Education". 17 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  34. ^ "SAÜ En Büyük 500 İhracatçı Arasına Girdi". 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  35. ^ "SAÜ İnovasyonda Liderler Arasında". 12 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  36. ^ "Socialbrands-Mart 2020". 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ "Ödüller". Sakarya Üniversitesi. 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ "SAÜ Uzaktan Eğitimde 15 Üniversiteye Destek Oldu". Sakarya Üniversitesi. 27 Ağustos 2020. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2021. 
  39. ^ "SAITEM | Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu". 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 

Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Nedir? :Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? ile ilgili Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Ne Demektir? Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Açıklaması Nedir? Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Cevabı Nedir? Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Açıklaması? :Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Gerçek mi? :Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? ile ilgili Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Hakkında? :Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? ile ilgili Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sakarya Üniversitesi nedir?, Sakarya Üniversitesi anlamı nedir?, Sakarya Üniversitesi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Arap Milliyetçi Muhafızlar, Margaret Rutherford, 1611, Martin Mutschmann, Dişi Kartal, Lütau, Nusse, Nafiz Körez, Beyhan Sultan (I. Selimin kızı), Diet Mountain Dew, Telefe, Samsung Galaxy A11, Sıralama algoritmaları, Deprem türleri, M teorisi, Cervinara, 2017 Türkiye nüfus sayımı, Messier 32, Paşa, Diüretikler, Adolf Eichmann, İranda laiklik, Kalben, Dhoom 3, Spartak Myjava, Türkiye Video Müzik Ödülleri THM en iyi erkek sanatçı ödülü, Giresunspor, Mekong Nehri, İspanyanın belediyeleri, 16 Aralık, Roman (anlam ayrımı), Osmanlı İmparatorluğunda sosyalizm, Aleksandar Živković, Ellen G. White, ALGOL 60, Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası, Ovadyah Kitabı, Roger Williams (piyanist), Greifswald Üniversitesi, Dharmasena Pathiraja, Bayındır, İzmir, Fevzi Tuncay, Sicnan, Zoli Ádok, Mısır gevreği, Dezenformasyon, Hukuk Devleti Koalisyonu, Dursun Karataş, Dexter Morgan, Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani, Devrimler ve ayaklanmalar listesi, Hipermetin romanı, İlk Kore Cumhuriyeti, Kazushi Kimura, Değişmeli cebir, The Weeknd in Japan, Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Sahms, Worth, Say Na Na Na, Devrimin Temel Sorunlarından Biri, Olimpias, Gustave Bebbe, Çırpılı, Tutak, Katinka Hosszú, Picasso, Correggio, İtalya, Devrimci Sol, Almos, Resul Guliyev, Kayseride 1965 Türkiye genel seçimleri, Valerie Van Ost, NGC 6532, Tek komut tek veri akışı, George Crumb, NGC 5672, Nurettin Veren, Serenity (film), Gazze Ulu Camii, Maoist Komünist Partisi, Dinozor içeren filmler listesi, Mahan, Raşka (şehir), Cucciago, Başakşehir FK, Alex North, Bulbophyllum blepharistes, Pike County, Kentucky, Avusturyadaki şehirler listesi, Carl Schmitt, 1990 Monako Grand Prix, Samsung Galaxy Tab 2 7.0, Pelitalan, Yunusemre, Moleküler onkoloji, NGC 174, Devrimci Komünarlar Partisi, Konyaspor, Kosova Meydan Muharebesi, Samsung Galaxy S Advance, Çeçen Cumhuriyeti Başkanı,
Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?,