Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Nedir?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Nerededir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Hakkında Bilgi?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Analizi? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ilgili Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Anlama Gelir Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Anlamı Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Nedir Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Anlam Taşır Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Neye İşarettir Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tabiri Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yorumu 

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesi

Lütfen Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Demek? ,Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Demektir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Demektir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Analizi? , Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Anlamı Nedir?,Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Demektir? , Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Açıklaması Nedir? ,Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Cevabı Nedir?,Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı?,Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kütahya Dumlupınar Üniversitesi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Nedir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne demek? , Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Demek? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Demektir? ,Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Analizi? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Anlamı Nedir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ne Demektir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Açıklaması Nedir? , Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Cevabı Nedir? , Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kelimesinin Anlamı?






Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Koordinatlar: 39°28′41″N 29°53′49″E / 39.478°K 29.897°D / 39.478; 29.897
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin logosu
Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin logosu
Harita
SloganDeğer Katan Üniversite[1] Geleceğin Altın Anahtarı
Kuruluş11 Temmuz 1992
TürDevlet
Eski isim(ler)iDumlupınar Üniversitesi
Eğitim dil(ler)iTürkçe
RektörProf. Dr. Süleyman Kızıltoprak
Rektör YardımcılarıProf. Dr. Özer Aydın
Prof. Dr. M. Arif Özgür
Prof. Dr. Ayhan Kahraman
Akademik personel2184[3]
Kayıtlı44.078[4]
Lisans öğrencileri26.698[5]
Lisansüstü öğrencileri2.921
Doktora öğrencileri301
Diğer öğrenciler14.158
Üniversite yayınları11[6]
Akademik birimler1 enstitü
11 fakülte
1 yüksekokul
14 meslek yüksekokulu
KonumKütahya, Türkiye
39°28′41″N 29°53′49″E / 39.478°K 29.897°D / 39.478; 29.897
Okul renkleriKırmızı - Mavi - Beyaz
              
Web sitesidpu.edu.tr

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ya da kısaca DPÜ,[7] Türkiye'nin Kütahya ilinde bulunan devlet üniversitesi.

Üniversite, daha önce Anadolu Üniversitesine bağlı olan Kütahya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Kütahya Meslek Yüksekokulunun, yeni kurulan dört fakülte ve iki enstitü ile Dumlupınar Üniversitesi adı altında birleştirilmesiyle 1992 yılında kurulmuştur.

Üniversitenin il merkezindeki Evliya Çelebi ile ilçelerindeki Simav Dr. İbrahim Naci Eren ve Tavşanlı Yerleşkeleri'nin yanı sıra, Kütahya'nın 9 ilçesinde fakülte ve meslek yüksekokullarının binaları bulunmaktadır.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, TÜBİTAK'ın 2017'de hazırladığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde 39. sırada yer almaktadır.[8]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin çekirdeğini oluşturan Kütahya İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi, 12 Ekim 1974'te Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak, Kütahya Yönetim Bilimleri Yüksekokulu adıyla kurulmuştur. 4 Aralık 1974'te Kütahya Zafer Meydanı'nın yakınında olan ve bugün Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı olan iki katlı binada eğitime başlayan yüksekokul, 15 Şubat 1979'da Akademi tarafından fakülteye yükseltilmiş ve Kütahya Yönetim Bilimleri Fakültesi adını almıştır. 20 Temmuz 1982'de 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurum, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlı Kütahya İdari Bilimler Yüksekokulu olarak düzenlenmiştir.[9] 1987 yılında yasayla Kütahya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi adını almıştır.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin ilk binasında bulunan tanıtım tabelası

11 Temmuz 1992 tarihinde yasayla Anadolu Üniversitesinden ayrılarak adı ve bağlantısı değiştirilen Kütahya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Kütahya Meslek Yüksekokuluna ek olarak, yeni kurulan Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Simav Teknik Eğitim Fakültesi, Bilecik İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünü bünyesinde bulunduran Dumlupınar Üniversitesi kurulmuştur.[10]

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

1993-94 eğitim-öğretim yılında, Anadolu Üniversitesine bağlı iken kurulduğu binada eğitime devam eden üniversitede, ilk mezuniyet töreni 1997 yılında düzenlenmiştir.

Üniversitenin kuruluşundan bir yıl sonra Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) aldığı kararla Tavşanlı ve Gediz ilçelerinde birer meslek yüksekokulu açılmıştır. 1994 yılında ise Kütahya'nın 10, Bilecik'in de 4 ilçesinde Dumlupınar Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulları açılmıştır.

Üniversitenin en büyük ve merkez yerleşkesi olan Evliya Çelebi Yerleşkesi'nin inşaatı 1995 yılında başlamış, üç yıl sonra Fen Edebiyat ve Mühendislik fakülteleri, daha sonra da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bu yerleşkeye taşınmıştır. Yerleşke içindeki ilk rektörlük binası bugün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlığının bulunduğu bina olarak düzenlenmiştir.

Sonraki dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin Evliya Çelebi Yerleşkesi'ndeki Rektörlük binası ve önünde üniversitenin Mühendislik Fakültesine ait bloklar.

1996 yılında YÖK ile T.C. Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde Kütahya Sağlık Meslek Lisesi, Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Yüksekokuluna dönüştürülmüştür.[11] 1999 yılında Dumlupınar Üniversitesine bağlı Güzel Sanatlar Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu kurulmuştur. 2005'te Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu, 2006 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü üniversite bünyesine katılmıştır.

2007 yılında Bilecik Üniversitesinin kurulmasıyla Bilecik İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Bilecik'in Gölpazarı, Osmaneli, Pazaryeri ve Söğüt ilçelerindeki meslek yüksekokulları Dumlupınar Üniversitesinden ayrılarak, bugünkü adıyla Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine bağlanmıştır.

2007'de kurulup bir yıl sonra eğitime başlayan Tıp Fakültesi'nin ardından, 2009'da kapatılan Simav Teknik Bilimler Fakültesi yerine kurulan Simav Teknoloji Fakültesi, 2011 yılında Diş Hekimliği Fakültesi, 2012 yılında İlahiyat ve Mimarlık fakülteleri, Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile Tavşanlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik ve Yabancı Diller Yüksekokulları Dumlupınar Üniversitesi rektörlüğüne bağlanarak kurulmuştur.

2018 yılında üniversitenin adını Kütahya Dumlupınar Üniversitesi olarak değiştiren 7141 sayılı yasayla üniversiteye bağlı Tıp, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri fakülteleri ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Simav Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu yeni kurulan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmiştir.

2019 yılında DPÜ bünyesindeki Tavşanlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesine, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu da Kütahya Uygulamalı Bilimler Fakültesine dönüştürülmüştür. Ayrıca üniversite, sahip olduğu Germiyan Yerleşkesini de Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine devretmiştir.

2020 yılında Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler enstitüleri kapatılarak üç enstitü Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adı altında birleştirilmiş, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu da Spor Bilimleri Fakültesi'ne dönüştürülmüştür. 2020-21 Akademik Yılı'yla birlikte Çavdarhisar ve Dumlupınar meslek yüksekokulları öğrenci kabul ederek eğitime başlamıştır.

Üniversite adı ve logosu[değiştir | kaynağı değiştir]

DPÜ logosuna kaynaklık eden Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin adı, bugün Kütahya ilinin güneyinde yer alan Dumlupınar ilçesinin yakınlarında Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan ve Türk Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında büyük bir öneme sahip olan Dumlupınar Meydan Muharebesi'nden gelmektedir.

Üniversitenin logosu, dışı lacivert çerçeve ile sarılmış beyaz bir daire biçimde tasarlanmıştır. Lacivert çerçeve içinde beyaz renkli yazılarla üst kısımda Kütahya Dumlupınar Üniversitesi yazısı, alt kısımda üniversitenin kuruluş tarihi olan 1992 ve bu yılın iki yanında birer yıldız bulunmaktadır.

Beyaz daire içinde ise üniversiteye adını veren Dumlupınar Meydan Savaşı'nın sembolü olan Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'nın çizimi ve bu çizimin solunda ay, sağında ise yıldız yer almaktadır.

Yerleşkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Evliya Çelebi, Simav Dr. İbrahim Naci Eren Yerleşkesi ve Tavşanlı olmak üzere üç yerleşkeye ve Kütahya'nın 9 ilçesinde de çeşitli binalara sahiptir.

Evliya Çelebi Yerleşkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Evliya Çelebi Yerleşkesi, DPÜ'nün en büyük ve merkez yerleşkesidir.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin merkez yerleşkesi olan Evliya Çelebi Yerleşkesi, Kütahya-Tavşanlı Karayolunun 10. kilometresinde 7 bin 500 dekarın üzerinde bir alanda kuruludur. Üniversitenin rektörlüğü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim, Fen Edebiyat, Güzel Sanatlar, İktisadi ve İdari Bilimler, İslami İlimler, Kütahya Uygulamalı Bilimler, Mimarlık, Mühendislik ile Spor Bilimleri fakülteleri, Yabancı Diller Yüksekokulu, Kütahya Güzel Sanatlar, Kütahya Sosyal Bilimler ve Kütahya Teknik Bilimler meslek yüksekokulları, Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi ile Bedesten, konukevi gibi sosyal tesisleri Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde yer almaktadır.

Simav Dr. İbrahim Naci Eren Yerleşkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya'nın Simav ilçesindeki Dr. İbrahim Naci Eren Yerleşkesi'nde Simav Teknoloji Fakültesi, Simav Meslek Yüksekokulu, spor tesisleri, kafeterya ve öğrenci yurtları bulunmaktadır.

Tavşanlı Yerleşkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

DPÜ Tavşanlı Yerleşkesinde yer alan Tavşanlı MYO (solda) ve Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi (arkada sağda)

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Yerleşkesi'nde Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Tavşanlı Meslek Yüksekokulu, spor tesisleri, kafeterya ve öğrenci yurtları bulunmaktadır.

İlçelerdeki binalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin Kütahya'nın Altıntaş, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Hisarcık, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde eğitim-öğretim etkinliklerini sürdürdüğü meslek yüksekokulu binaları vardır.

Üniversiteye kabul[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki Resim bölümüne öğrenci alımı özel yetenek sınavıyla yapılmaktadır

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, ön lisans ve lisans öğrencilerinin büyük çoğunluğunu Türkiye genelinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile kabul etmektedir. Üniversite her yıl üniversite tercih kılavuzlarında bölümlerine ne kadar öğrenci alacağını duyurmaktadır. 2014 yılı verilerine göre Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, bölümleri en çok tercih edilen 9. üniversite olmuştur.[12]

Bunun yanında üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesinin tüm bölümleri ile Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki Çizgi Film - Animasyon, Resim ve Seramik bölümlerine özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul edilmektedir.[13]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesine kaydolmak isteyen ancak Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmayan öğrenciler ise, her yıl Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (DPÜYÖS) ile sene başında ilan edilen kontenjanlara yerleşebilmektedirler.[14]

Akademik birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin akademik yapısı 1 enstitü, 11 fakülte, 1 yüksekokul 14 meslek yüksekokulu, rektörlüğe bağlı 3 bölüm ve 26 araştırma merkezinden oluşmaktadır.

Üniversitenin akademik yapısı ilk olarak üniversiteyi kuran 3837 sayılı kanunla oluşturulmuştur. Bu kanuna göre Anadolu Üniversitesine bağlı olarak 1974 yılında kurulan İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi ile YAYKUR'a bağlı olarak 1975 yılında kurulan Kütahya Meslek Yüksekokulunun üniversiteye bağlanmasına ek olarak, söz konusu kanunla kurulan Fen Edebiyat, Mühendislik, Simav Teknik Eğitim Fakültesi, Bilecik İktisadi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü ile Dumlupınar Üniversitesinin akademik yapısı oluşturulmuştur.

Sonraki yıllarda Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü kurulmuş, Sağlık Bilimleri Enstitüsü 2018 yılında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne devredilmiştir. 2020 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü birleştirilerek Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne dönüştürülmüştür.

Kuruluşta sayısı 5 olan fakültelerin sayısı da Güzel Sanatlar, Eğitim, Tıp, Simav Teknoloji, Diş Hekimliği, Mimarlık ve İslami İlimler Fakültelerinin kurulmasıyla artsa da, Simav Teknik Bilimler Fakültesinin kapatılması ve Bilecik İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin 2007'de Bilecik Üniversitesine, Tıp ile Diş Hekimliği Fakültelerinin 2018 yılında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmesiyle 8'e düşmüş, 2019'da Tavşanlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunun Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesine, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun Kütahya Uygulamalı Bilimler Fakültesine, 2020'de de Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun Spor Bilimler Fakültesine dönüştürülmesiyle 11'e yükselmiştir.

Bugüne kadar yüksekokulların hiçbirini kapatmayan ya da devretmeyen Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin, Kütahya Sağlık Meslek Yüksekokulu, Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Simav Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2018'de Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlanmıştır.

Araştırma ve Uygulama Merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Rektörlüğe Bağlı Birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetimsel yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin yönetim işleri üniversitenin rektörlüğü tarafından yürütülmektedir. Yönetimin en üst basamağında üniversite rektörü ve üç rektör yardımcısı bulunmaktadır.

Üniversite yönetimine ilişkin kararlar ise rektör ve rektör yardımcılarının yanı sıra, tüm fakültelerin dekanları ve temsilcileri ile tüm enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının müdürlerinden oluşan üniversite senatosu tarafından alınmaktadır.[15]

Üniversitenin rektörlüğü yönetimsel işleri bünyesindeki genel sekreterlik, koordinatörlükler, kurullar, özel kalem ve proje yönetim ofisi ile sürdürmektedir. Genel Sekreterlik bünyesinde İç Denetim Birimi, daire başkanlıkları ve müşavirlikler yer almaktadır. Daire başkanlıkları da kendi içlerinde şube başkanlıklarına ayrılmıştır.[16]

Öğrenci yaşamı ve kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin yerleşkelerindeki yurtlar on binin üzerinde öğrencinin kalabileceği yatak kapasitesine sahiptir. Bu nedenle üniversite öğrencilerinin sosyal alanları arasında yerleşkeler önemli bir yer tutar. Bunun dışında Kütahya il merkezinde üniversite öğrencilerine hitap eden pek çok yer bulunmaktadır. Bu mekanlar çoğunlukla Atatürk Caddesi ve çevresindedir.

İbrahim Büyükak ve Oğuzhan Koç, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde katıldıkları bir söyleşide

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde her yıl geleneksel olarak Oryantasyon Programı düzenlenir.[17] Genellikle birkaç güne yayılan etkinliklerde üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler üniversitedeki öğrenci topluluklarıyla tanışır. Oluşturulan eğlence ve konser alanlarında yeni öğrenciler üniversitedeki diğer öğrencilerle ve birbirleriyle tanışırlar. Kütahya'nın şehitliklerine geziler düzenlenir. Bunun yanında akademik birimlerce yapılan oryantasyonlarda öğrencilere üniversitenin idari yapısı ve not sistemi hakkında bilgi verilir.[18]

Kütahya, konumu bakımından Balıkesir, Bursa, Eskişehir ve Manisa gibi büyükşehirlere komşudur. Özellikle Eskişehir ve Bursa'ya yakınlığı nedeniyle bazı üniversite öğrencileri hafta sonlarını bu şehirlerde geçirebilmektedir.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesindeki sosyal yaşam ve kültürde Öğrenci toplulukları önemli bir yer tutar. Öğrenci kulüpleri düzenledikleri geziler, söyleşiler ya da sosyal sorumluluk projeleriyle üniversite öğrencilerinin farkındalık kazanmasına çaba harcarlar.

Yurtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin Evliya Çelebi Yerleşkesi içinde yönetimi Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığında olan Hüsnü Özyeğin Kız Öğrenci Yurdu yer almkatadır.[19]

Bunun yanında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin konaklama ihtiyacını karşılamak için Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğüne ait Kütahya ilinin merkezinde ve ilçelerinde 11 öğrenci yurdu bulunmaktadır.[20]

Bu yurtlara ek olarak Kütahya il merkezinde ve ilçelerinde çok sayıda özel yurt olanağı da bulunmaktadır.[21]

Spor olanakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kapalı Spor Salonu

DPÜ, Evliya Çelebi Yerleşkesinde 2 bin 500 kişilik koltuk kapasitesine sahip spor salonu bulunmaktadır.[22] Basketbol, voleybol, hentbol gibi salon sporlarının oynanması için uygun olan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kapalı Spor Salonu üniversitenin mezuniyet törenlerine ve çeşitli söyleşilerine de ev sahipliği yapmaktadır. Mimari açıdan Evliya Çelebi Yerleşkesi'ndeki binalardan ayrılan Kapalı Spor Salonu'nun çatısı Türk Bayrağı biçiminde tasarlanmıştır. Ayrıca Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde açık basketbol, voleybol ve tenis sahaları ile halı saha futbol alanları bulunmaktadır.[23] Yerleşke içinde yer alan Olimpik Yüzme Havuzu, pek çok havuz sporunun düzenlenmesine olanak sağlamaktadır. Yerleşke içinde dağcılık sporunda çeşitli yarışmaların düzenlendiği tırmanma duvarı yer almaktadır. Yerleşkede yer alan fakültelerin kantin vb. sosyal alanlarında masa tenisi, langırt ve masa oyunları oynanabilmektedir. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesinde ise bilardo masası bulunmaktadır.

Simav Dr. İbrahim Naci Eren ve Tavşanlı yerleşkelerinde de futbol ve basketbol etkinliklerin yapılacağı alanlar bulunmaktadır.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin elektronik ve düzenli aralıklarla çıkan basılı ve elektronik yayınlarının yanında, üniversitenye ait bir radyo istasyonu ve akademisyenlerce yönetilen DPÜ TV adında YouTube kanalı bulunmaktadır.

Elektronik yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversiteden güncel haberlerin yer aldığı DPÜ Haber internet sitesi, günlük olarak üniversitenin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından güncellenmektedir.[24]

Bunun yanında yılda bir sayı olarak üniversiteden haberler ve röportajların yer aldığı Dumlupınar Dergisi de elektronik ortamda yayımlanmaktadır.[25]

Basılı yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından düzenli olarak çıkarılan 6 bilimsel dergisi bulunmaktadır.[26]

Üniversitenin akademik çalışmalar için çıkardığı hakemli dergilerden Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi senede 4 kez,[27] Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi,[28] Journal of Scientific Reports-A[29] ve İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi[30] ise senede 2 kez yayımlanmaktadır.

Ayrıca Gediz Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan Toplum, Ekonomi ve Yönetim Dergisi[31] ile Kütahya Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından çıkarılan Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisi 2020 yılında yayın hayatına başlamıştır.[32]

Radyo Dumlupınar[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyo Dumlupınar, 2004 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde kurulan yerel bir radyodur. Radyo Dumlupınar, 2015 yılında 3. Sihirli Mikrofon Radyo Ödülleri'nde En İyi Üniversite Radyosu ödülünü kazanmıştır. Radyonun yayınları Evliya Çelebi Yerleşkesi içindeki Rektörlük binasının 2. katındaki stüdyoda devam etmektedir.[33]

DPÜ TV[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversitenin Youtube üzerinden yayın yapan DPÜ TV adında bir kanalı vardır. 8 Aralık 2013'te yayına başlayan kanal, Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yönetilmektedir. DPÜ TV'de üniversitede gerçekleştirilen etkinlikler, çeşitli söyleşiler ve üniversitenin tanıtım videoları yayımlanmaktadır.[34]

Tanınmış mezunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sloganımız". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 3 Mayıs 2017. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2018. 
  2. ^ "Misyon - Vizyon - Hedefler - Temel Değerler". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 9 Temmuz 2018. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2018. 
  3. ^ "Personel Sayısı". DPÜ. 21 Haziran 2023. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  4. ^ "Öğrenim Tipine göre Öğrenci Sayıları". DPÜ. 22 Ekim 2018. 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  5. ^ "Öğrenim Tipine göre Öğrenci Sayıları". DPÜ. 22 Ekim 2018. 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  6. ^ "Bilimsel Dergiler". DPÜ. 21 Haziran 2023. 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  7. ^ "DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 93 yeni hemşire". Habertürk. 3 Mayıs 2017. 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 
  8. ^ "Üniversitemiz Türkiye'nin En Yenilikçi ve Girişimci Üniversiteleri Arasında 2. kez ilk 50'de". DPÜ Haber. 3 Mayıs 2017. 5 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2018. 
  9. ^ T.C. Resmî Gazete, 20 Temmuz 1982, Sayı: 17760
  10. ^ T.C. Resmî Gazete, 11 Temmuz 1992, Sayı: 21281
  11. ^ "Hakkımızda". Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2018. 
  12. ^ "En Çok Tercih Edilen Üniversite Hangisi?". CNN Türk. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2018. 
  13. ^ "DPÜ GSF Özel Yetenek Sınavları Tamamlandı". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2018. 
  14. ^ "DPÜYÖS 2018 Akademik Takvim". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Birimi. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2018. 
  15. ^ "Senato Üyeleri". 8 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2018. 
  16. ^ "İdari - Kütahya Dumlupınar Üniversitesi". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2018. 
  17. ^ "DPÜ Oryantasyon Programı Başladı". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 3 Ekim 2018. 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2018. 
  18. ^ "Emet MYO'da Oryantasyon Eğitimi Verildi". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 3 Ekim 2018. 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2018. 
  19. ^ "Yurt Hizmetleri". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. 10 Ağustos 2018. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  20. ^ "Yurt Müdürlükleri". Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu. 29 Temmuz 2022. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2022. 
  21. ^ "Özel Öğrenci Barınma Hizmeti Veren Kurumların Listesi (İndirme Dosyası)". Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü. 31 Ağustos 2018. 31 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2018. 
  22. ^ "Spor Salonu". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 21 Kasım 2018. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 
  23. ^ "Açık Spor Tesislerimiz". DPÜ Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı. 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018. 
  24. ^ "DPÜ Haber". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 17 Ağustos 2018. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2018. 
  25. ^ "Dumlupınar Dergisi". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 30 Temmuz 2018. 30 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2018. 
  26. ^ "Arama Sonuçları: Dumlupınar". Dergipark. 21 Aralık 2020. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 
  27. ^ "Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 30 Temmuz 2018. 30 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2018. 
  28. ^ "DPÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 30 Temmuz 2018. 30 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2018. 
  29. ^ "DPÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 30 Temmuz 2018. 30 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2018. 
  30. ^ "İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi". Dergipark. 21 Aralık 2020. 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 
  31. ^ "Gediz MYO'dan Toplum, Ekonomi ve Yönetim Dergisi". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 14 Ağustos 2020. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 
  32. ^ "DPÜ KUBFA'dan Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisi". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 31 Ağustos 2020. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 
  33. ^ "Hakkımızda". Radyo Dumlupınar. 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2018. 
  34. ^ "Dpü Tv Dumlupınar Üniversitesi Televizyonu". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 2 Kasım 2018. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Nedir? :Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? ile ilgili Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Ne Demektir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Açıklaması Nedir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Cevabı Nedir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Açıklaması? :Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Gerçek mi? :Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? ile ilgili Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Hakkında? :Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? ile ilgili Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kütahya Dumlupınar Üniversitesi nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi anlamı nedir?, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Carles Puyol, Eric Adams, Gökçeli, Dinar, Basmacı Hareketi, Çevre kirliliği, Yeniçeri Ocağı, Zoli Ádok, Dilemma EP, Avustronezya dil ailesi, Kalp kası iltihabı, FC Academica Clinceni, Makimsilerin evrimi, Bel Air (şarkı), Massimo Troisi, Hakan Hatipoğlu, Piri Mehmet Paşa, Silivri, Rod Taylor, ADDT, Jane Lynch, Klaas Jan Huntelaar, Antilleptostylus, Spinal müsküler atrofi, Polarize ışık, Otobüs Yolcuları, Moskova ve Tüm Rusya başpiskoposları ve patrikleri listesi, Parlamento güveni, Borderlands 2, 1314, Oscar Robertson, Arnavutluk coğrafyası, ABD 1970 yılı 1 numara şarkıları, Üsküplü Theodosius, Mantıkçılar listesi, Romanya pasaportu, Birleşmiş Milletler Günü, Jeff Jarrett, Pyotr Brayko, Just 4 Fun, Meteorit şok seviyesi, Ana cisim (astronomi), Piccadilly Circus, Alexander von Humboldt, Rafadan Tayfa, Fandral, Euscirrhopterus, Malyn, İstanbul, Türkiye, 24. Türkiye Hükûmeti, Geçirimli elektron mikroskobu, Unai Emery, Psychotria elongatosepala, İDO Kadıköy Terminali, Brezilya kadın millî ragbi birliği takımı, Rian Johnson, Osmancıklı İmamzâde Halil Paşa, Finler, Sevi, İDO Bostancı Terminali, Türkiye yassı solucanlar listesi, Dünya Barış Günü, Malt bira, Büyük Arnavutluk, Zelotes illustris, Alexandra Maria Lara, Riemann yüzeyi, Lawrence Klein, Iraq Petroleum Company, Kapak ekmeği, Kavun reçeli, Sagittaria chapmanii, Nunatak, Uzel, Kuzey Anadolu Dağları, Nuri Fatih Aydın, Orignolles, Apple S2, Domingos Oliveira, Selebes Denizi, Video, ried im innkreis, Ried im Innkreis, Nermine Memmedova, GNK Dinamo Zagreb, Mustafa Suphi Doğancı, Cournot rekabeti, Uroš Račić, EuroLeague Dörtlü Final MVP, Stygioides colchica, Hümayun Behzadi, Asemptomatik, Genç Cato, Steed Malbranque, Mustafa Kemal Atatürkün son günleri ve ölümü, 2004 OFC Uluslar Kupası Finali, Dan Forden, Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması, Yurttaşlık, Pittsburghdaki en yüksek binalar listesi, Flap, Yuan Shikai,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,