Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir?

Roma piskoposu Nedir?

Roma piskoposu Nedir?, Roma piskoposu Nerededir?, Roma piskoposu Hakkında Bilgi?, Roma piskoposu Analizi? Roma piskoposu ilgili Roma piskoposu ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Roma piskoposu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Roma piskoposu Ne Anlama Gelir Roma piskoposu Anlamı Roma piskoposu Nedir Roma piskoposu Ne Anlam Taşır Roma piskoposu Neye İşarettir Roma piskoposu Tabiri Roma piskoposu Yorumu 

Roma piskoposu Kelimesi

Lütfen Roma piskoposu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Roma piskoposu İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı? Roma piskoposu Ne Demek? ,Roma piskoposu Ne Demektir? Roma piskoposu Ne Demektir? Roma piskoposu Analizi? , Roma piskoposu Anlamı Nedir?,Roma piskoposu Ne Demektir? , Roma piskoposu Açıklaması Nedir? ,Roma piskoposu Cevabı Nedir?,Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı?,Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Roma piskoposu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı Nedir? Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Roma piskoposu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Roma piskoposu - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Roma piskoposu

Roma piskoposu Nedir? Roma piskoposu Ne demek? , Roma piskoposu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı? Roma piskoposu Ne Demek? Roma piskoposu Ne Demektir? ,Roma piskoposu Analizi? Roma piskoposu Anlamı Nedir? Roma piskoposu Ne Demektir?, Roma piskoposu Açıklaması Nedir? , Roma piskoposu Cevabı Nedir? , Roma piskoposu Kelimesinin Anlamı?






Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir?

Papa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Roma piskoposu sayfasından yönlendirildi)
Papalık amblemi

Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri.[1] Katoliklere göre Havari Petrus'un halefidir.

İlk zamanlar tüm piskoposlara verilen papa unvanı, sonraları yalnız Roma Piskoposu için kullanılmaya başlandı. Katolik Kilisesi, kilise çerçevesinde Petrus ve haleflerinin temsil ettiği en yüce makam olan papalığın tanrısal bir kurum olduğunu iddia eder: İsa, papalık görevini Petrus'a vermiş ve Petrus da Uruc'dan itibaren bu görevi fiilen yapmıştır. Kilisede yerleşmiş bir geleneğe göre Petrus, Roma'da din kurbanı olarak ölmüştür, dolayısıyla da en tabii halefleri Romalı piskoposlardır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Papalık tarihi birçok bakımdan kilise tarihiyle birleşir; bununla birlikte bu tarihin bazı dönemleri Papalık kurumunun gelişmesi bakımından ayrı bir özellik taşır. İlk üç yüzyıl boyunca papalar, daha çok Roma Kilisesi'ne önem vermişlerdi; ama kısa bir süre sonra çeşitli ölçülerde başka kiliselere de karışmaya başladılar: örneğin papa I. Clemens'in İlk Clemens mektubu (1. yüzyıl sonu); papa Victorios'un paskalyanın tarihi konusunda çıkan tartışmalara müdahalesi (2. yüzyılın sonu) vb. büyük kiliselerarası konsiller döneminde (4. ve 5. yüzyıl) papanın önderlik etkisi daha da açıkça belirdi; 451'deki Kadıköy Konsili, "Petrus'un papa Leo'nun ağzında iradesini bildirdiğini" ileri sürdü. Doğu Kilisesi'nin Batı Kilisesi'nden ayrılması, Papalığın batıdaki etkisini büyük ölçüde arttırdı; buna karşılık Doğu, yavaş yavaş Papalıktan koptu ve Mihail Kirularios'un ortaya attığı mezhep ayrılığıyla (1054) Papalığın yargılama yetkisini tanımaz oldu. Papalık tarihinin en buhranlı dönemi 10. yüzyıla ("Karanlık yüzyıl" adı verilen dönem) rastlar. Bu dönemde Papalık, Roma'da çeşitli hiziplerin elinde oyuncak oldu; Papalığın Roma'dan ayrılıp Avignon'a yerleştiği Avignon Papalığı'ndan itibaren, papalar özellikle Fransız siyasetinin etkisinde kaldılar; bir ara üç ayrı yerde (Roma, Avignon, Pisa) aynı anda üç ayrı papanın bulunduğu büyük ayrılık döneminden (1378-1417) itibaren de, Kiliselerarası konsilin papaya üstünlüğünü savunan "uzlaştırma" teorisi ağır basmaya başladı. Diğer buhramlı dönemler küçük sarsıntılarla atlatıldı. (Rönesans'ta din duygusunun zayıflaması, Protestan reformu, aydın zorbalık devri ve Napolyon devri). Buna karşılık papalık, 11. yüzyılın sonuyla 14. yüzyılın başı arasında VII. Gregorius'un (1073-1085) reformları ve Laterano konsillerinin (özellikle Papa III. Innocentius tarafından toplanan Dördüncü Laterano Konsili) aldığı disiplin kararları sayesinde çok parlak bir dönem yaşadı. Bugün, papalığın yalnız kilise içinde büyük etkisi vardır. IX. Pius, Sillabus (1864) adlı genelgesiyle liberal ve modern akılcı düşünceleri mahkûm ettikten sonra Leo XIII'ün Rerum Novarum (1891) adlı genelgesinden itibaren, Papalık, sosyal sorunları ele almak için geniş bir çaba gösterdi ve XXIII. Johannes'in papalığı sırasında çağdaş dünya meseleleriyle yakından ilgilendi.

Papalık ve imparatorluk mücadelesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Engizisyon 13 yüzyılda ateşli ayaklanmaların önüne geçmek için kurulmuştur.

Papalık ve imparatorluk mücadelesi, Almanya ve İtalya'da, kilise otoritesiyle (Papalık) laik otoriteyi (İmparatorluk) karşı karşıya getiren mücadeledir (1154-1250). Papaz ve piskoposların tayini konusundaki anlaşmazlığa son veren Worms konkordatosundan sonra (1122), Guelfiler (papa taraftarları) arasındaki rekabet, imparatorluk etkisini zayıflattı ve papaların Alman ruhban sınıfı üzerindeki otoritesini arttırma ve imparatorluk seçimlerine müdahale imkânını sağladı. Fakat Friedrich von Hohenstaufen'in seçilmesi üzerine (1152), Almanya'da Welf'ler ile Stafer'ler barıştı. Gözü yükseklerde olan yeni hükümdar, imparatorluğu bir siyasi varlık haline getirmek istiyordu. Kilise otoritesini zayıflatmayı amaçlayan bu tasarı, Papalık ve İmparatorluk mücadelesinin başlamasına yol açtı. 1154'te papa IV. Adrianus, 1143'ten beri Arnoldo di Brescia tarafından ayaklandırılan Romalıları dize getirmek üzere, Friedrich'i yardıma çağırdı, böylece ona İtalya'ya müdahale etme fırsatını vermiş oldu. 1155'te imparatorluk tacını giyen I. Friedrich'in papa ile uzlaştığı sanılıyordu, fakat aslında bu uzlaşma sadece görünüşteydi. 1157'de Besançon'da toplanan diyette kardinal Bandielli'nin imparatora kilisenin üstünlüğünü hatırlatması üzerine anlaşmazlık başladı. Bunun üzerine I. Friedrich, İtalya'ya girdi, 1158 Roncaglia diyetinde Lombardia şehirlerini boyun eğmeye zorladı. Daha sonra, IV. Adrianus'un ölümü üzerine papa seçimine müdahale etti ve kardinallerin çoğunluğu tarafından seçilen III. Alexander'e (Bandinelli) karşı antipapa IV. Victorius'u çıkardı (1159). Batı ve Doğu krallıklarından destek gören III. Alexander, rakibini aforoz ederek Sens şehrine sığındı ve Lombardiya şehirlerini ayaklanmaya kışkırttı. Bu isyanı bastırmak için, I. Friedrich, 1160'ta Crema'yı ve 1162'de Milano şehrini yakıp yıktı. 1165'te bir kurtarıcı olarak Roma'ya giren, Venedik'in ve Sicilya kralının müttefiki olan papa, şehir birliklerini (Verona birliği, Lombardia birliği, 1167) desteklediği ve Lombardia'da Alessandria kalesini yaptırarak direnme hareketinin başına geçti. İmparatorluk orduları bu kale önünde geri püskürtüldü.

Sürelerine göre papalar[değiştir | kaynağı değiştir]

En uzun süre hüküm süren 10 papa[değiştir | kaynağı değiştir]

IX. Pius, Doğrulanabilir en uzun süre hüküm süren papa

Orta Çağ'dan gelen papanın ortalama saltanatı on yıl olmasına rağmen, çağdaş tarihsel verilerden saltanat süreleri belirlenebilenlerin bir kısmı şunlardır:

  1. Petrus (y. 30-64/68): y. 34 - y. 38 yıl (12,410-13,870 gün)
  2. IX. Pius (1846-1878): 31 yıl, 7 ay ve 23 gün (11,560 gün)
  3. II. Ioannes Paulus (1978-2005): 26 yıl, 5 ay ve 18 gün (9,665 gün)
  4. XIII. Leo (1878-1903): 25 yıl, 5 ay ve 1 gün (9,281 gün)
  5. VI. Pius (1775-1799): 24 yıl, 6 ay ve 15 gün (8,962 gün)
  6. I. Hadrianus (772-795): 23 yıl, 10 ay ve 25 gün (8,729 gün)
  7. VII. Pius (1800-1823): 23 yıl, 5 ay ve 7 gün (8,560 gün)
  8. III. Alexander (1159-1181): 21 yıl, 11 ay ve 24 gün (8,029 gün)
  9. I. Silvester (314-335): 21 yıl, 11 ay ve 1 gün (8,005 gün)
  10. I. Leo (440-461): 21 yıl, 1 ay ve 13 gün (7,713 gün)

Batı Bölünmesi sırasında, Avignon Papa XIII. Benedictus (1394-1423) 28 yıl, yedi ay ve 12 gün hüküm sürdü ve bu onu yukarıdaki listede üçüncü sıraya yerleştirdi. Ancak antipapa olarak görüldüğü için burada yer almamaktadır.

En kısa süre hüküm süren 10 papa[değiştir | kaynağı değiştir]

Papa VII. Urbanus, En kısa süre hüküm süren papa

Saltanatı yaklaşık bir ay veya daha az süren birkaç papa oldu. Aşağıdaki listede takvim günlerinin sayısı kısmi günleri içermektedir. Bu nedenle, örneğin, bir papanın saltanatı 1 Ağustos'ta başlarsa ve 2 Ağustos'ta ölürse, bu, iki takvim günü hüküm sürmüş sayılır.

  1. VII. Urbanus (15-27 Eylül 1590): 13 takvim günü, papalık tacı takma töreninden önce öldü.
  2. VI. Bonifacius (Nisan 896): 16 takvim günü
  3. IV. Celestinus (25 Ekim-10 Kasım 1241): 17 takvim günü, papalık tacı takma töreninden önce öldü
  4. II. Theodorus (Aralık 897): 20 takvim günü
  5. Sisinnius (15 Ocak-4 Şubat 708): 21 takvim günü
  6. II. Marcellus (9 Nisan-1 Mayıs 1555): 23 takvim günü
  7. II. Damasus (17 Temmuz-9 Ağustos 1048): 24 takvim günü
  8. III. Pius (22 Eylül-18 Ekim 1503): 27 takvim günü
  9. XI. Leo (1-27 Nisan 1605): 27 takvim günü
  10. V. Benedictus (22 Mayıs-23 Haziran 964): 33 takvim günü
  11. I. Ioannes Paulus (26 Ağustos-28 Eylül 1978: 34 takvim günü

Stephanus (23-26 Mart 752) seçildikten üç gün sonra ve kutsanmasından önce felç geçirerek öldü. Geçerli bir papa olarak tanınmadı, ancak 15. yüzyılda papa listelerine Stephen olarak eklendi ve II. Stephanus adlı daha sonraki papaları saymakta zorluklara neden oldu. Kutsal Makam'dan Annuario Pontificio, papalar ve antipapalar listesinde, Papa II. Stephanus'dan söz edilmesine bir dipnot ekler:

Zacharias'un ölümü üzerine Romalı rahip Stephanus seçildi; ancak dört gün sonra, zamanın dini yasasına göre papalığın gerçek başlangıcı olan kutsama töreninden önce öldüğü için, adı Liber Pontificalis'te veya diğer papa listelerinde kayıtlı değildir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Christ's Faithful – Hierarchy, Laity, Consecrated Life: The episcopal college and its head, the pope". Catechism of the Catholic Church. Vatikan Şehri: Libreria Editrice Vaticana. 1993. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2018. 
  2. ^ Annuario Pontificio 2012 (Libreria Editrice Vaticana 2012 978-88-209-8722-0), p. 11*

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]


Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Nedir? :Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? ile ilgili Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Ne Demektir? Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Açıklaması Nedir? Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Cevabı Nedir? Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Açıklaması? :Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Gerçek mi? :Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? ile ilgili Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Hakkında? :Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? ile ilgili Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Roma piskoposu nedir?, Roma piskoposu anlamı nedir?, Roma piskoposu ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Enrico Macias, El Cem Amfitiyatrosu, Angel in Disguise, Veronica glaucophylla, Theresa May, Nesli tehlikedeki kritik türler, NGC 6430, Ferenc Szálasi, Gürcistan İstihbarat Servisi, Atropa belladonna, Dorothy Gish, Lengshuijiang, Yusuf İslam, Paul Jennings Hill, Jump (Flo Rida şarkısı), Dhofar Ayaklanması, Dryopithecini, Grima, Reggina 1914, Filiano, Lévy Madinda, Ian McDiarmid, David Kross, Divanı harp, Elliott H. Lieb, Dövecik, Kozluk, Saraina, Danslar listesi, İvan Kliun, Anjalika Ahurbaş, Gerry Francis, Ümmiye Koçak, Mistagog, Malle Leis, Steven Beitashour, Yuzu, Aşir Atlı, Naohiro Oyama, Yamen Sanders, Homoeothrix, Samsung Group, Wirsung kanalı, Shane Ferguson, Voyvodina bayrağı, Foo fighter, Aconitum consanguineum, Ulusal Cumhuriyetçi Parti, 1954 FIFA Dünya Kupası 2. Grup, NGC 5433, Foreign Affairs, Brühl, Galsan Tschinag, NGC 6035, Schengen Antlaşması, Altınordu İdman Yurdu, Solanum schumannianum, Karst, İstanbul Aşkenaz Sinagogu, Bahamalar bayrağı, NGC 5785, Hidehito Shirao, NGC 7670, Toplumcu gerçekçilik, NGC 2173, Pablo Renan dos Santos, Ústí nad Labem, Kuzey Afrika Cephesi, Esna, Joigny, Goncalı Tren İstasyonu, Sigma baryonu, Kölemenler, Ekzotermik, Rauf Tunçay, Michele Scarponi, 2008 Türkiye Grand Prix, Traian Ionescu, Rusya Federal Güvenlik Servisi, M36 Jackson, Wilhelm Maybach, Furkan Palalı, Etyopya, Common rail, Sokulmuş türler, Bonnefanten Müzesi, Fulbright programı, Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı, Honeywell, Batı gorili, NGC 6022, Mohammad Ali Sanatkaran, Lakedaimon, Shaw and Crompton, Murray Nehri, Seyyid Kutup, Paleolimnoloji, Ilkay Sencan, Terzo di Aquileia, Darcythompsonia, Kurye çantası,
Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?,