Koçgiri İsyanı nedir

Koçgiri İsyanı nedir Nedir?

Koçgiri İsyanı nedir Nedir?, Koçgiri İsyanı nedir Nerededir?, Koçgiri İsyanı nedir Hakkında Bilgi?, Koçgiri İsyanı nedir Analizi? Koçgiri İsyanı nedir ilgili Koçgiri İsyanı nedir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Koçgiri İsyanı nedir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Koçgiri İsyanı nedir Ne Anlama Gelir Koçgiri İsyanı nedir Anlamı Koçgiri İsyanı nedir Nedir Koçgiri İsyanı nedir Ne Anlam Taşır Koçgiri İsyanı nedir Neye İşarettir Koçgiri İsyanı nedir Tabiri Koçgiri İsyanı nedir Yorumu 

Koçgiri İsyanı nedir Kelimesi

Lütfen Koçgiri İsyanı nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Koçgiri İsyanı nedir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı? Koçgiri İsyanı nedir Ne Demek? ,Koçgiri İsyanı nedir Ne Demektir? Koçgiri İsyanı nedir Ne Demektir? Koçgiri İsyanı nedir Analizi? , Koçgiri İsyanı nedir Anlamı Nedir?,Koçgiri İsyanı nedir Ne Demektir? , Koçgiri İsyanı nedir Açıklaması Nedir? ,Koçgiri İsyanı nedir Cevabı Nedir?,Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı?,Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Koçgiri İsyanı nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Koçgiri İsyanı nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Koçgiri İsyanı nedir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Koçgiri İsyanı nedir

Koçgiri İsyanı nedir Nedir? Koçgiri İsyanı nedir Ne demek? , Koçgiri İsyanı nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı? Koçgiri İsyanı nedir Ne Demek? Koçgiri İsyanı nedir Ne Demektir? ,Koçgiri İsyanı nedir Analizi? Koçgiri İsyanı nedir Anlamı Nedir? Koçgiri İsyanı nedir Ne Demektir?, Koçgiri İsyanı nedir Açıklaması Nedir? , Koçgiri İsyanı nedir Cevabı Nedir? , Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı?






Koçgiri İsyanı nedir

Koçgiri İsyanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Koçgiri İsyanı
İç Cephe-Ayaklanmalar
Tarih6 Mart 1921 - 17 Haziran 1921
(3 ay, 1 hafta ve 4 gün)[1]
Bölge
Sonuç Türk zaferi
Taraflar
Ankara Hükûmeti
Koçgiri aşireti
Kürt Teali Cemiyeti (KTC)
Komutanlar ve liderler
Mustafa Kemal Paşa
Sakallı Nurettin Paşa
Binbaşı Halis Bey (6. Süvari Alayı Komutanı) (ölü)[2][3][4][5]
Topal Osman
Alişan Bey (Esir)
Haydar Bey
Alişir
Baytar Nuri (Esir)
Paso
Misto
Güçler

Hükümet İddiası:
3.161 asker[6]
1.351 hayvan[6]
2.750 tüfek, 3 hafif ve 18 ağır makineli tüfek[6]


İsyancı İddiası:
6.000 süvari[kaynak belirtilmeli]
25.000 piyade[kaynak belirtilmeli]

Bilinmeyen sayıda milis ve jandarma

Hükümet İddiası:
3.000 isyancı (çoğu atlı)[6]
2.500 tüfek[6]


İsyancı İddiası:

6.000 İsyancı[kaynak belirtilmeli]
Kayıplar
Bilinmiyor 500 isyancı öldü[6]
32 aşiret lideri ve + 500 isyancı teslim oldu[7]

Koçgiri İsyanı, Şubat 1921'de Sivas'ın doğusunda bulunan ve ezici çoğunluğun militan olduğu Koçgiri bölgesinde başlayan bir Kürt ayaklanmasıydı. İsyan Alevi-Kürt topluluğu olan ve Sivas'ın doğusunda ikamet eden Koçgiri aşireti tarafından çıkarıldı.[8][9] Aşiret liderlerinin Kürdistan Teali Cemiyeti ile yakın ilişkileri vardı.[10][11] İsyan, Haziran 1921'de bastırıldı.

Koçgiri aşireti; kendi arasında 16 aşiretten oluşan Kızılbaş Kürt denilen Alevi inançlı Kürtlerden oluşur, ana dilleri Kürtçenin Kurmanci lehçesidir. Suşehri, Hafik (Koçhisar), Kemah, Kuruçay, Zara, İmranlı, Divriği, Refahiye, Kangal ve çevresinde 135 köy ile en az 40.000 nüfustan oluştuğu tahmin ediliyordu.[12] İsyanı bastırmak için 3.161 erden oluşan birlikler gönderildi. İsyancıların toplam mevcudu ise en az 3000 kadardı. Kürt Teali Cemiyeti Alişan Bey'i İmranlı'ya göndererek örgütün kurulmasını istemiş ve Alişan Bey, o dönem Kangal'da memur olarak görev yapan Baytar Nuri ile birlikte örgütü kurmuştur. Baytar Nuri, ayrıca Zara, Divriği, Kangal, Hafik, İmranlı, Beypazar, Celalli, Sincan, Hamo, Zınara ve Domura'da cemiyetinin şubesini kurmuştur. Mustafa Kemal Paşa, Erzurum Kongresi kararlarının Kürtleri de kapsadığını anlatarak Alişan Bey'i ikna etmeye çalışmış ve Sivas milletvekili olmasını önermiştir. Alişan Bey Sivas milletvekili olmayı başta kabul ettiyse de Alişir ve Baytar Nuri ile konuştuktan sonra bu öneriyi reddetmiştir. Mustafa Kemal Paşa önerisiyle Dersim'in ileri gelenlerine milletvekilliği önerilmiş ve Dersim'in ileri gelenleri teklifi kabul ederek isyana katılmamıştır. Bu nedenle isyan Sivas-Erzincan bölgesinde sınırlı kalmıştır.

Bununla birlikte Baytar Nuri de milletvekilliği önerisini kabul etmemiştir. Ayrıca Baytar Nuri, Kürt özerkliğiyle yetinen Seyit Abdülkadir'i Türk ajan rolünü oynamakla suçlamıştır. Aynı zamanda Baytar Nuri, Dersim aşiretleri liderlerinden Dersimli Diyap Ağa'yıda Türk ajanlığı ile suçlamıştır.

1920 başlarında Baytar Nuri, Yellice nahiyesinde Hüseyin Abdal tekkesinde Canbegan ve Kurmeşan gibi aşiretlerin reisleriyle birlikte toplantı düzenleyerek Sevr Antlaşması'nın uygulanmasını ve Diyarbakır, Van, Bitlis, Elâzığ, Dersim ve Koçgiri'den oluşan bağımsız Kürt devleti kurmasını kararlaştırmıştır. İsyanı, Koçgirili Alişir ve 306 isyancının Temmuz ayında bir karakolu basmasıyla başlamıştır. Zara'nın Çulfa Ali karakoluna ve Şadan aşiret reisi Paşo da Refahiye'ye saldırmışlardır.

Türkiye Büyük Meclis Hükûmeti Koçgiri aşireti reisi Alişan Bey'i Refahiye kaymakam vekilliğine, kardeşi Haydar Bey'i de İmranlı bucak müdürlüğüne atayarak çatışmayı önlemeye çalışmıştır. İsyanı bastırmak için İmranlı'ya gelen 6. Süvari Alayının komutanı Binbaşı Halis, yakalanarak isyancıların harp divanı kararıyla idam edilmiştir. İsyan eden aşiretler, Koçgiri kazasının mümtaz bir vilayet yapılmasını istemiştir. 25 Kasım 1920'de "Batı Dersim Aşiret Reisleri", Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Sevr Antlaşması'nın uygulanması gerektiğini ve aksi halde silah zoruyla hakkı almaya mecbur kalacağını açıklamıştır.

Ayaklanma, bölgedeki 6. Süvari Alayı'nın bir grup asker kaçağını yakalamak isterken baskına uğramasıyla 6 Mart 1921'de başlamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti Sakallı Nurettin Paşa'nın Merkez Ordusu'nun emrinde Topal Osman Ağa'nın bizzat komuta ettiği 42. ve 47. Giresun Alayları'nı isyanı bastırmakla görevlendirmiştir. Nisanda harekâtın birinci evresi sona erdiğinde asiler küçük gruplar halinde dağılarak Kuzey ve Kuzeydoğu yönünde kaçmışlardır. Bundan sonraki ikinci etapta geniş çaplı takip harekâtı ile asilerin etkinliği iyice kırılmış, 17 Haziran'da asilerin elebaşılarından Haydar Bey'in kardeşi Alişan ve 32 asi ileri geleni ile 500'den fazla asi teslim olmuş, bunlar muhakeme edilmek üzere Sivas'a gönderilmişlerdir.[7] İsyan Haziran 1921'de tamamen bastırılmıştır.

Konuyla ilgili meclis araştırması önergesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ve 19 HDP Milletvekili, 1921'de meydana gelen Koçgiri isyanı ve sonrası yaşananların tüm yönleriyle araştırılması amacıyla 1 Nisan 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına araştırma önergesi vermişlerdir.[13]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nuri Dersimi: Kürdistan Tarihinde Dersim, Halep, 1952, (Komkar Yayınları, Köln, 1988)
  • Hıdır Göktaş: Kürtler, İsyan-Tenkil, İstanbul, 1991
  • Faik Bulut: Dersim Raporları, İstanbul, 2005, ISBN 975-6106-02-6
  • Uğur Mumcu, Kürt - İslam Ayaklanması 1919-1925, Tekin Yayınları, İstanbul, 1991, s.33-40. ISBN 975-478-088-9
  • Kadim Laçin, 'Koçgiri'siz Cumhuriyet', Mayıs 2009, www.kadimlacin.com, ISBN 9789562599
  • Ebubekir Hazim Tepeyran, Belgelerle Kurtuluş Savaşı Anıları, Çağdaş, 1982

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dr. Yunus Kobal: Milli Mücadelede İç Ayaklanmalar 20 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hacettepe Üniversitesi
  2. ^ Ercan Yavuz, "Turkey starts to question early period of republic" 16 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Today's Zaman, November 22, 2009.
  3. ^ Mustafa Balcıoğlu, Belgelerle Millı̂ Mücadele sırasında Anadoluda ayaklanmalar ve Merkez ordusu, 1991, p. 128. (Türkçe)
  4. ^ Nurettin Gülmez, T.B.M.M. zabıtalarından Doğu ve Güney Doğu meselesi, Hamle Yayın-Dağıtım, 1992, p. 197. 12 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe)
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2011. 
  6. ^ a b c d e f Hüseyin Rahmi Apak, Türk İstiklâl Harbi – İç ayaklanmalar: 1919-1921, 1964, C.VI, Genelkurmay Basımevi, sayfa 163-165
  7. ^ a b Türk İstiklal Harbi, VI. Cilt, İstiklal Harbinde Ayaklanmalar, T. C. Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığı Resmî Yayınları, (1974), sayfa 281
  8. ^ Güneş, Ergin (2014). Boztuğ, Onursal (Ed.). "Koçgiri İsyanı Ekseninde Dersim Direnişi". Tunceli University: 244. 
  9. ^ Olson, Robert W. (1989). The emergence of Kurdish nationalism and the Sheikh Said Rebellion, 1880-1925. University of Texas Press. ss. 35. ISBN 978-0-292-77619-7. 
  10. ^ Olson, Robert W. (1989). The emergence of Kurdish nationalism and the Sheikh Said Rebellion, 1880-1925. University of Texas Press. ss. 28. ISBN 978-0-292-77619-7. 
  11. ^ Olson, Robert; Rumbold, Horace (1989). "The Koçgiri Kurdish rebellion in 1921 and the draft law for a proposed autonomy of Kurdistan". Oriente Moderno. 8 (69) (1/6): 41. doi:10.1163/22138617-0690106006. ISSN 0030-5472. JSTOR 25817079. 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022JSTOR vasıtasıyla. 
  12. ^ kurtulussavasi.org, Savaşlar ve Antlaşmalar: TBMM'ne karşı ayaklanmalar 13 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  13. ^ "Request Rejected". TBMM. 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 

Koçgiri İsyanı nedir Nedir? :Koçgiri İsyanı nedir ile ilgili Koçgiri İsyanı nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Koçgiri İsyanı nedir Ne Demektir? Koçgiri İsyanı nedir Açıklaması Nedir? Koçgiri İsyanı nedir Cevabı Nedir? Koçgiri İsyanı nedir Kelimesinin Anlamı? Koçgiri İsyanı nedir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Koçgiri İsyanı nedir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Koçgiri İsyanı nedir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Koçgiri İsyanı nedir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Koçgiri İsyanı nedir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Koçgiri İsyanı nedir Açıklaması? :Koçgiri İsyanı nedir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Koçgiri İsyanı nedir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Koçgiri İsyanı nedir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Koçgiri İsyanı nedir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Koçgiri İsyanı nedir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Koçgiri İsyanı nedir Gerçek mi? :Koçgiri İsyanı nedir ile ilgili Koçgiri İsyanı nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Koçgiri İsyanı nedir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Koçgiri İsyanı nedir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Koçgiri İsyanı nedir Hakkında? :Koçgiri İsyanı nedir ile ilgili Koçgiri İsyanı nedir burada bulabilirsiniz. Koçgiri İsyanı nedir Detaylar için sitemizi geziniz Koçgiri İsyanı nedir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Koçgiri İsyanı nedir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
1980 Formula 1 sezonu, Ulusal Cephe, Rubus durus, Irak başbakanı, PSL Research University, Eric Dane, Gri yunus, Tractatus, Kolomb takası, Michael Badnarik, Brezilya Portekizcesi, Kemi Samice, Türk edebiyatında LGBT temaları, Ukrayna Merkez Konseyi, 1480, Başkurtistan, Kuşluca, Erdemli, Blok zinciri, Paris metrosu 12. hat, Dağ, Bulbophyllum hexarhopalon, Ballıca, Of, Jean Tirole, Fédération Internationale de Volleyball, Azerbaycanca, Sosyalist gerçekçilik, Politeistik, Kambiwa anomala, Terek, Abbas Attar, İslamda dinden çıkma, Futbol kuralları, Pointing stick, Ictalurus australis, Lotophila, Pignola, Aspartam, Batı gorili, Andrea Roth, Altılı, Midgham, Berat Albayrak, Emirhan Civelek, Zvartnots Katedrali, Rodrigo, Jacques Lipchitz, Mustafa Çulcu, Renault AX, Venmo, Osmanlı Subayı, Bernice King, Soğukkanlı, Narteks, Baby Puss, Tadcaster, Bast, Valle Agricola, NGC 6137, Beaconsfield, 2024 Melodifestivalen, Devrimcinin Anahtar Kitabı, Hüzünlü Günler, Some Like It Hot, Siaçen Muzdağ, Ankara Hipodromu, Arnis, Demetlale, Yenimahalle, Ullstein Yayınevi, Popstar Türkiye, 16 Nisan, Mustafa Abdülhalik Renda, Kurt Hummel, Gorham, Maine, Titanyum izotopları, Samsung DeX, 48 Saat Daha, Levent Sülün, NGC 7040, Karagöl, Özbekistan, Kutsal Roma İmparatorluğu, James Deen, Nuray Hafiftaş, Çukur Han, Rick Ducommun, Romitan, Bilardo, Osman Dıracoğlu, Osman Dıraçoğlu, Bir İkiye Bölünür, Galaktik korona, Siyasal parti, Alibeyköy Cep Otogarı, Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi, Kalmıklar, Bislamaca, Patrick Ebert, Boz kızılağaç, Vladimir Arnold, Balık çorbası, Plaj hentbolu,
Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?,