Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir?

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Nedir?

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi Nerededir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi Hakkında Bilgi?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi Analizi? Başkomutanlık Meydan Muharebesi ilgili Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Anlama Gelir Başkomutanlık Meydan Muharebesi Anlamı Başkomutanlık Meydan Muharebesi Nedir Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Anlam Taşır Başkomutanlık Meydan Muharebesi Neye İşarettir Başkomutanlık Meydan Muharebesi Tabiri Başkomutanlık Meydan Muharebesi Yorumu 

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesi

Lütfen Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Başkomutanlık Meydan Muharebesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Demek? ,Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Demektir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Demektir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Analizi? , Başkomutanlık Meydan Muharebesi Anlamı Nedir?,Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Demektir? , Başkomutanlık Meydan Muharebesi Açıklaması Nedir? ,Başkomutanlık Meydan Muharebesi Cevabı Nedir?,Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı?,Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Başkomutanlık Meydan Muharebesi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Nedir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne demek? , Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Demek? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Demektir? ,Başkomutanlık Meydan Muharebesi Analizi? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Anlamı Nedir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi Ne Demektir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi Açıklaması Nedir? , Başkomutanlık Meydan Muharebesi Cevabı Nedir? , Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kelimesinin Anlamı?






Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir?

Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başkumandanlık Meydan Muharebesi
Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi

Yunan askerleri Afyonkarahisar yakınlarında (29 Ağustos 1922).
Tarih26-30 Ağustos 1922
Bölge
Kütahya (Dumlupınar) - Afyon
Sonuç Kesin Türk zaferi
Taraflar
Ankara Hükûmeti Yunanistan Krallığı Yunan Krallığı
Komutanlar ve liderler
Mustafa Kemal Paşa
Fevzi Paşa
İsmet Paşa
Nurettin Paşa
Yakup Şevki Paşa
Fahrettin Paşa

Yunanistan Krallığı Georgios Hatzianestis
Yunanistan Krallığı Nikolaos Trikupis  (esir)

Yunanistan Krallığı Kimon Digenis  (esir)
Yunanistan Krallığı Petros Sumilas
Güçler
Büyük Taarruz öncesi durum:[1]18 piyade tümeni, 5 süvari tümeni ve 3 bağımsız alay
207.941 asker[2]
323 top
92.792 tüfek
2.025 hafif ve 839 ağır Makineli tüfek
5.282 kılıç
10 uçak
198 kamyon[3]
Büyük Taarruz öncesi durum:[1]12 piyade tümeni, 1 süvari tümeni ve 9 bağımsız alay
224.996 asker[4]
418 top
90.000 tüfek
3.139 hafif ve 1.280 ağır Makineli tüfek
1.300 kılıç
50 uçak
4.036 kamyon[3]
Kayıplar
Büyük Taarruz toplam (26 Ağustos - 9 Eylül 1922):
2.318 ölü
9.360 yaralı
1.697 kayıp
101 esir
Toplam: 13.476[5]
8.000 ölü
2.000 yaralı
2.000 esir
Toplam: 12.000[6][7]
141 top[6][8]
Bu savaşın öncesi ve sonrasındaki gelişmeler Türk-Yunan Cephesi makalesinde incelenmiştir

Başkumandanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Başkumandan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. İstiklal Savaşı'nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıl dönümü Türkiye'de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.

Kurtuluş Savaşı'nın son evresi 26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar - Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesiyle sonuçlanmıştır.

1922 Yazında durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya Meydan Muharebesi sonucunda Yunan tarafı Şubat ve Mart 1922'de Londra'ya uzun bir ziyarette bulunarak ülkesine yapılan askeri yardımın artırılmasını istedi. Ancak bu istek Lloyd George hükûmetince reddedildi. Gounaris bunun üzerine Yunan ordusunu Anadolu'dan çekme tehdidinde bulundu ise de bunu kendi hükûmetine kabul ettiremeyerek istifaya zorlandı. Sakarya'da kazanılan savaşın en önemli sonucu 20 Ekim 1921'de Ankara Hükûmeti ile Fransa arasında imzalanan anlaşma oldu. Bu anlaşma ile Fransa Türkiye'ye karşı katı bir politika izleyen İngiltere'den yolunu ayırarak Türkiye ile işbirliği yoluna girmişti. Bu arada İtalyanların da Temmuz 1921'de Antalya bölgesinden çekilerek Yunanistan'a karşı Türk tarafını destekleyen bir tavır almasıyla müttefikler arasındaki anlaşmazlıklar iyice su yüzüne çıktı.[9]

TBMM Hükûmeti Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey'in (Tengirşenk) Şubat 1922'deki Londra ve Paris ziyaretlerinden sonra, İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri Mart 1922'de Paris'te toplanarak ateşkes de dahil olmak üzere Sevr Antlaşması'nda bazı değişiklikler yapmayı öngören önerilerde bulundular. Fakat TBMM Hükûmeti, öncelikle Yunan ordusunun Anadolu'yu tahliye etmesinde ısrar edince anlaşma sağlanamadı. Bu esnada TBMM, Mustafa Kemal Paşa'nın başkomutanlığını süresiz uzattı.

Temmuz ayında İçişleri Bakanı Fethi Bey (Okyar) Paris ve Londra'yı ziyaret etti. Bu görüşmelerden bir sonuç alınamaması üzerine Türk hükûmeti barış yolunun kapalı olduğuna hükmederek taarruz kararı aldı. Fethi Bey Ankara'ya 14 Ağustos'ta yolladığı raporda "Milli gayenin sağlanması, ancak askeri faaliyetlerle kabil olabilecektir" görüşünü bildirdi.

Türk hazırlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkumandan Mustafa Kemal Paşa ve Cephe Komutanı İsmet Paşa, Birinci Ordu'ya bağlı birliklerin askeri tatbikatını teftiş ederken. Ilgın, 1 Nisan 1922.
Büyük Taarruz'a hazırlık yapan Türk topçular.
Türk generalleri ve subayları Akşehir tren istasyonunda Mustafa Kemal Paşa'yı beklerken. (Ağustos 1922)

15 Eylül 1921 tarihinden geçerli olmak üzere seferberlik ilan edilerek, 1899, 1900, 1901 doğumlular silah altına alınmış, ordunun asker eksiği tamamlanmıştı. Türk kuvvetlerinin eksikleri de siviller dahil çeşitli kaynaklardan tamamlanmaya çalışıldı. 20 Ekim 1921'de imzalanan anlaşmayla Çukurova'daki işgalini sonlandıran Fransa'dan önemli miktarda silah ve mühimmat desteği alındı. Sovyetler Birliği'nden sağlanan mali yardım da orduyu geliştirmekte kullanıldı. Batı Cephesi'nde askeri mevcut 208.000 kişiye ulaştı. Yiyecek, giyecek ve cephane yeterli düzeye getirildi.

Genel taarruz hazırlıkları Haziran 1922'de başlatıldı. 6 Ağustos 1922'de orduya gizlice taarruz için hazırlanması emri verildi. Mustafa Kemal Paşa, Akşehir'e gelerek komutanlarla toplantı yaptı. Toplantıda 26 Ağustos taarruz günü olarak belirlendi. Taarruz Afyon'un güneyinden Dumlupınar yönüne doğru baskın şeklinde başlayacak ve sonra da meydan savaşına dönüştürülerek düşman kuvvetleri tümüyle yok edilecekti. Türk ordusu Yunan cephesinin en güçlü direnek merkezinden saldıracaktı.

Yunan hazırlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan uçağı ve personeli.
Yunan makineli tüfek takımı.

Yunanlar bir Türk Taarruzu'na karşı hazırlıksız değildi. Öncelikle Afyon bölgesi tamamen müstahkem hale getirilmiş, sıra sıra tel örgüler, makineli tüfek yuvaları ve topçu mevzileri ile takviye edilmişti. Ayrıca, bir geri çekilme gerektiğinde Afyon kuzeyinde İlbulak dağı merkez olmak üzere 2. bir mevzi, daha geride Dumlupınar-Toklusivrisi hattında 3. bir mevzi hazırlanmıştı.

Bunun yanında İzmir-Afyon-Eskişehir demiryolu, Mudanya iskelesinin Yunanların elinde olması, keşif uçakları, 4000'den fazla kamyon ve otomobil Türk ordusuna kıyasla büyük bir lojistik ve keşif üstünlüğü sağlıyordu.

Bunlara dayanarak Yunanlar açık araziden gelecek bir tehdide karşı hem sayı üstünlüklerini koruyarak taarruzu def edebileceklerini, hem de keşif kabiliyetleri ve İngiliz casusluk ağı ile bu taarruz için yapılması gereken bir yığınağı önceden tespit edebileceklerini düşünüyorlardı.

Ayrıca, güneyden gelebilecek bir tehdit karşısında ise Afyon-Çay doğrultusunda bir karşı taarruz ile Türk ordusunu ikmal üslerinden ayırıp imha etmeyi planlamaktaydılar.

Mustafa Kemal Paşa, ordunun taarruz hazırlıklarını büyük bir gizlilik içinde sürdürmüştür. Taarruzu gizlemek için Temmuz ayı sonunda ordu birlikleri arasında bir futbol turnuvası düzenleyerek komutanlarla topluca görüşme imkânı sağlamıştır.

Büyük taarruz öncesinde Yunan Cephe Ordusu; 3 Kolordu düzeninde Eskişehir Kuzeyinden Afyon güneyine kadar yayılmış, en kuzeyde İnegöl'de 11. Piyade Tümeni Uşak'ta ise 2. Piyade Tümeni ve bazı bağımsız alaylarla yanlarını kapatmaktaydı. Yunan ordusunun toplam mevcudu 300.000 kadar olup, bunun 225.000'i Anadolu'da bulunmaktaydı.

3. Yunan Kolordusu (General Sumilas) Eskişehir önlerinde 3., 10. ve 15. Piyade Tümenleri ile Bursa istikametini kapatırken aynı zamanda Kütahya önlerinde mevzilenmiş 2. Yunan Kolordusu (General Digenis) 7., 9. ve 13. Piyade Tümenleri ile hem cephenin orta kısmını kapatmakta hem de Eskişehir veya Afyon'a yönelebilecek bir Türk taarruzuna karşı 3. veya 1. Kolorduya ihtiyat vazifesi görmekteydi. 1. Yunan Kolordusu (General Trikupis) ise karargahı Afyon'da olmak üzere cephenin güneyini savunmaktaydı. 1. Kolordu tümü cephe hattında olmak üzere 1., 4., 5. ve 12. Piyade tümenlerine komuta etmekteydi.

General Hacianesti Yunan Küçük Asya Ordusunun başına getirildiğinde Büyük Taarruz kaderine etkileyecek iki karar aldı;

Bunlardan ilki 1. Kolordu komutanı ihtiyattaki 2. Kolordu'ya savaş durumunda emir verme yetkisini kaldırması, diğeri ise 1. Kolordu'nun normal düzeninde kendi ihtiyatında olan tümenleri de cephe hattına yayarak Trikupis'i tamamen ihtiyatsız bırakmasıydı. Böylece, Afyon'a yönelecek bir Türk taarruzunda eğer cephe zorlanırsa, Trikupis ya İzmir'deki üstü Hacianesti'yi 2. Kolorduyu veya en azından birliklerinden bir kısmını kendi emrine almak için ikna etmek zorunda kalacaktı. Savaş durumunda iletişim yetersizliği ve zamanın kritikliği dikkate alındığında feci derecede yanlış bir karar olduğu daha sonra açığa çıkacaktı.

Büyük Millet Meclisi Ordusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ordu komutasında yer alan 4. Kolordu (1., 2. ve 4. Kolordular ile 5. Süvari Kolordusu) yarma harekâtını yapacak birlikleri oluşturuyordu ki toplamda 11 Piyade, 3 Süvari Tümeninden kuruluydu. Toplam muharip mevcudu 88.000 piyade, 12.000 süvari ve 137 top idi.

4 tümeni sırasıyla Çiğiltepe, Kırcaaslan Tepe, Tınaz Tepe ve Belen Tepe'ye taarruz edecekti. Çiğiltepe 5. Yunan Alayı, Kırcaslan ve Tınaztepe 49. Yunan Alayı tarafından savunuluyordu. Taarruz'dan bir gün önce bir şeyler olacağından şüphelenen General Trikupis Tınaztepe gerisine 7. Yunan Tümeninden iki alay daha getirtmişti.

4 Tümen ile Belentepe doğusu, Kalecik Sivrisi ve B. Kalecik üzerinden Afyon'a taarruz edecekti. Bu hat 35. ve 8. Yunan Alayları tarafından tutulmakta ve 11. ve 5/42. Efzon Alayları tarafından desteklenmekteydi. Her iki kolordunun gerisinde

Sandıklı-Şuhut hattında ihtiyat olarak tutulmakta idi.

Ahırdağı üzerindeki sarplığı dolayısı ile geceleri Yunanlar tarafından savunulmayan Ballıkaya mevkiinden bir sızma harekâtı ile Tokuşlar köyüne inecek ve İzmir demiryolunu kesecekti.

Yarma bölgesinde Türk kuvvetlerinin toplam 100.000 askerine (8 Piyade ve 3 Süvari Tümeni) karşılık Yunan kuvvetleri takviyeli 2 Tümen (30.000 kişi) gücündeydi. Bu ise askerliğin en eski prensibi olan sonuç yerinde düşmana sayıca 1'e 3 üstün olma kaidesini yansıtıyordu. Bunun üzerine taarruz inisiyatifinin Türk tarafında olması, çok üstün bir topçu desteği (137 ağır ve orta top), üstün süvari gücünün varlığı, ayrıca, üstün komuta heyeti eklenince Yunanların bu taarruz karşısında fazla bir varlık göstermeleri mucize olacaktı.

Taarruzun başlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağılan ve İzmir’e doğru çekilen Yunan birliklerinin takip ve imhasında süvarilerin önemli hizmetleri olmuştur. Fotoğrafta bir Türk süvari birliğinin ileri harekatı görülüyor.

26 Ağustos gecesi 5. Süvari Kolordusu, Ahır Dağları üzerindeki Yunanların gece savunmadığı Ballıkaya mevkiinden sızma yaparak Yunan hatlarının gerisine intikale başladı. İntikal bütün gece sabaha kadar sürdü.

Türk askerleri siperde beklerken.

26 Ağustos sabaha karşı 4.30'da başlaması planlanan taarruz sis sebebiyle ancak 5.30'da başladı. Yarım saat süren çok yoğun bir bombardıman ile Yunan ön hat mevzileri büyük yıkıma uğratılmış, topçu gözetlemesi ve makineli tüfek mevzileri iş göremez hale getirilmiştir. 6.00'da başlayan piyade taarruzu, kısa sürede gelişmiş, Tınaztepe, Belentepe, Kalecik sivrisinin geri alınması ile sonuçlanmıştır. Ancak, gerek geriden gelen Yunan takviyelerinin direnmesi, gerek Sincanlı Ovası'nda mevzilenmiş Yunan topçularının şiddetli ateşi gerekse de taarruz momentinin kaybedilmesi ile taarruz öğlene doğru yavaşlamış ve durmuştur. Tınaztepe'deki kuvvetli Yunan karşı taarruzu ve Kurtkaya mevzisinin direnişi ile Türk kuvvetleri kısmi geri çekilmelerle akşam saatlerinde bir denge oluşmuştur. Bu esnada 2. Türk Ordusu'nun özellikle 2. Yunan Kolordusu'na şiddetli taarruzları bu kolordu kuvvetlerinin 1. Kolordu'yu daha fazla takviye edememesine yol açmış, Hatzanestis'nin sarsılan güney cephesini takviye etmek yerine, 2. Kolordu'nun esas plandaki gibi Çay istikametine taarruz etmesi emri işleri daha da karıştırmış, Yunanları stratejik bir sıkıntıya sokmuştur. Öte yandan yarma bölgesinin batısında saat 18.00'de 5. Türk Süvari Kolordusu cephe gerisine sızarak, Yunan birliklerinin İzmir-Afyon iletişim bağlantısını kesti. Böylece İzmir'de bulunan Yunan Başkomutanlık Karargâhı'nın cephe hattında bulunan Yunan birlikleriyle haberleşme imkânı kalmadı.

Türk taarruzunun başlangıcını simgeleyen heykel.

Trikupis, bu durumda elindeki tek şansın eldeki bütün ihtiyatları ile Kalecik sivrisi (belen tepesi) istikametinde bir gece taarruzu yapmak olduğunu düşündü. Ancak, Türk devam taarruzunun (topların ileri alınmasının desteği ile) 27 Ağustos sabaha karşı Tınaztepe, Erkmentepe ve Kurtkaya tepesinin düşürmesi neticesinde 4. Piyade Tümeni'nin dağılması, 1. Piyade Tümeni'nin ağır kayıplarla geri çekilmesi ile 27 Ağustos öğlen saatlerinde cephe tamamen yarıldı. Asıl taarruzun yapıldığı bölgede bulunan Türk Birlikleri cephe hattının yarılmasıyla birlikte Sincanlı Ovası'na inerek Yunan birliklerini süratle takip etmeye başladı. Cephenin yarılması neticesinde Yunan 1. Kolordusu ikiye bölünmüş, kuşatılmamak için İzmir yönünde bir geri çekilme yerine ulaşım altyapısı yetersiz Kuzeybatı yönünde çekilmekten başka imkân kalmamış, Yunan 1. Kolordu karargahı, 4. Tümenin kalıntıları, 5. ve 12. Tümenler, 2. Kolordu birlikleri Afyon-Döğer hattını bırakarak İlbulak Dağı civarına çekilmiştir. Diğer tarafta kalan General Frangu komutasındaki 1. Tümen ve takviye birlikleri İlbulak hattında da duramayarak, Dumlupınar'a çekilmeye devam etmiş böylece Yunan ordusu içindeki sevk ve idare bütünlüğü bozulmuştur.

28 Ağustos-30 Ağustos sabahı arasında Türk birlikleri ile çekilen Yunan birlikleri arasında yer yer şiddetli çatışmalar çıkmış, Yunan birliklerinin Türk kuvvetlerinin takibinden kurtulamaması, mevzi almalarına engel olmuştur. Ayrıca, 3. Kolordu ile geri çekilen Yunan birliklerinin arasında açılan boşluktan içeri dalan 2. Türk Ordusu birliklerinin Kuzeyden çevirme yapması Yunan ordusunun ana parçası olan 1. ve 2. Kolordu birliklerinin Murat Dağı eteklerinde bir torbaya girmesine yol açmıştır. 30 Ağustos günü akşam saat 19.30'a kadar süren bugün Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak bilinen büyük çarpışmalarda Yunan birlikleri imha edilip dağıtılmıştır. Bu muharebede Yunan 4. ve 12. Tümenleri tamamen, 5. ve 9. Tümenleri kısmen imha olmuştur. Aynı gün Türk birlikleri Kütahya'ya girdi.

2 Eylül'de esir alınan Yunan Ordusu komutanları: soldan sağa 4. Tümen komutanı Dimaras, 1. Kolordu komutanı (Başkumandanlığına yeni tayin edilen) Trikupis, Kurmay Albay Adnan Bey, 2. Kolordu komutanı Dighenis (Diyenis), Yüzbaşı Emin

General Trikupis ve kurmaylarının bir kısmı ile 10.000 civarında asker Kızıltaş vadisinden gece karanlığında kaçmayı başardıysa da bir süre sonra General Trikupis ile 6000 asker, 2 Eylül de Uşak'ta Türk kuvvetlerine teslim oldu.

Bu son muharebe ile birlikte bir zamanlar Yunan Ordusunun bel kemiğini teşkil eden 6 Piyade Tümeni (85.000 asker) dağıtılmıştır. Türk kuvvetlerinin önünde İzmir yönünde hırpalanmış 2 Tümen ve bazı bağımsız alaylar, Bursa istikametinde ise sağ kanatları tamamen açıkta kalmış, önlerinde tahmin edemedikleri düşman kuvvetlerinin hedefi haline gelmiş 3. Kolordu kalmıştır. Bundan sonrasında savaş tamamen bir kaçma kovalamaya dönmüş, 9 Eylül'de İzmir, 17 Eylül'de Bandırma'dan kalan Yunan birliklerinin tahliyesi ile son bulmuştur.

Bu savaşta Yunan Ordusu'nun zayiatı 100.000'in üzerindeydi. Batı Anadolu geri çekilen Yunan Ordusu tarafından uygulanan yakıp yıkma taktiği ile büyük ölçüde harap olmuştur.

Meydan savaşından sonra, çevreyi gezen Mustafa Kemal Paşa, düşmanın ağır yenilgisini, savaş alanında bıraktığı silah, cephane ve savaş malzemesini, ölülerini, sürü sürü esirin kafilelerle geriye götürülmesini gördükten sonra çok duygulanmış ve yanındakilere,

"Bu manzara insanlık için utanç vericidir. Ama biz burada vatanımızı savunuyoruz. Sorumluluk bize ait değildir" demiştir.

Savaştan hemen sonra, Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa, Ordulara şu ünlü emri vermiştir:

"Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!"

Bu emir doğrultusunda üç koldan İzmir'e ilerleyen ordu; 1 Eylül'de Uşak'ı, 2 Eylül'de Eskişehir'i, 6 Eylül'de Balıkesir ve Bilecik'i, 7 Eylül'de Aydın'ı, 8 Eylül'de Manisa'yı geri aldı ve 9 Eylül'de İzmir'e girdi.

Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Afyon Büyük Taarruz Şehitliği
  • Büyük Taarruz, yaklaşık 200 yıldan beri Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan ilk taarruz muharebesidir. Çanakkale ve Sakarya'da Türk zaferi, hücum eden düşmanı durdurmakla sınırlı kalmıştır. Oysa Başkumandan Meydan Muharebesi'nde düşman ordusu topyekûn yok edilmiş, yaklaşık 150.000 kilometrekare alan 14 gün gibi kısa bir sürede ele geçirilmiştir.
  • Zafer, Yunan işgaline son vererek Kurtuluş Savaşının kesin bir askeri sonuca ulaşmasını sağlamıştır. Böylece Türk tarafı Lozan'da önemli bir diplomatik avantajla katılmış, askeri durumun barış görüşmelerinde aleyhte pazarlık kozu olarak kullanılmasını önlemiştir. (Taarruz olmasaydı Yunan ordusu belki İzmir'e çekilecek, barış konferansında Yunanların İzmir ve Ayvalık'taki durumu pazarlık konusu olacak, bu yerler sonuçta bir olasılıkla kurtarılsa bile karşılığında birçok taviz verilecekti.)
  • Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu hareketi üzerindeki önderliği bu zaferle pekişmiş, böylece zaferden sonra kurulacak olan siyasi düzenin temelleri atılmıştır.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Atilla Kollu, Büyük Zafer (Öncesi ve Sonrası İle) 29 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Atatürk Araştırma Merkezi, (Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Sayı 24, Cilt VIII, Temmuz1992)
  2. ^ T.C. Genelkurmay Başkanlığı Harp Tarihi Resmi Yayınları No:1 - Türk İstiklal Harbi Cilt II Batı Cephesi 6. Kısım
  3. ^ a b NTV Tarih - Ağustos 2011, syf. 43
  4. ^ Harp Tarihi Dairesi Kitaplığı - Resmi Yunan Harp Tarihi (Küçük Asya Seferi, II. Cilt)
  5. ^ Ali Çimen, Göknur Göğebakan: Tarihi Değiştiren Savaşlar, ISBN 9752634869, 2. Baskı, sayfa 321
  6. ^ a b Belgelerle Türk tarihi dergisi 90-95, Menteş Kitabevi, 2004, sayfa 36
  7. ^ Beş gün 'kesintisiz' saldırı 17 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Radikal, 30/08/2003.
  8. ^ Şenay Sezen Okay, M. Vedat Okay: Başkomutan savaşı, İl Turizm Komitesi, 1972, sayfa 205
  9. ^ Baskın Oran, ed., Türk Dış Politikası, İletişim Yay. 2001, C. I, sf. 146.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Komutan Atatürk, Celal Erikan, Türkiye İş Bankası Yayınları, s.545-614 Ağustos 2001
  • Türk Kurtuluş Savaşı, İbrahim Artunç,Kastaş Yayınları-2. Cilt s. 420-514
  • Büyük Taarruz, İbrahim Artunç
  • Büyük Taarruz ve Dumlupınar Savaş Meydanları Gezi Notları-yayınlanmamış, Fuat Serdar Aydın,2002-2006
  • Şu Çılgın Türkler Turgut Özakman Ankara 2005

Not[değiştir | kaynağı değiştir]

Lozan Barış AntlaşmasıLozan Barış KonferansıAnkara Anlaşması (1921)Kars AntlaşmasıLozan Barış KonferansıMudanya Ateşkes AntlaşmasıSevr Barış AntlaşmasıMoskova Antlaşması (1921)Londra KonferansıSan Remo KonferansıParis Barış KonferansıGümrü AntlaşmasıLondra KonferansıSelanik Ateşkes AntlaşmasıMondros Ateşkes AntlaşmasıMisak-i MilliAmasya ProtokolüSivas KongresiAlaşehir KongresiBalıkesir KongresiErzurum KongresiAmasya TamimiKing-Crane KomisyonuMilli KongreAhmet İzzet FurgaçMehmed Talat PaşaBaşkomutanlık Meydan MuharebesiSakarya Meydan Muharebesiİkinci İnönü MuharebesiBirinci İnönü Muharebesiİzmir'in İşgaliİstanbul'un İşgaliTürk Ulusal Hareketi



Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Nedir? :Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? ile ilgili Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Ne Demektir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Açıklaması Nedir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Cevabı Nedir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Açıklaması? :Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Gerçek mi? :Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? ile ilgili Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Hakkında? :Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? ile ilgili Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Başkomutanlık Meydan Muharebesi nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi anlamı nedir?, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Orhan Erbuğ, Carex grayi, Erkan Sekman, Erkan Sekman, Erkan Sekman, Erkan Sekman, Müfsit, Yalnız Ordusu, Nisur Meydanı Olayı, Gagik Beglaryan, Grumman, Masanobu Komaki, NGC 7436, Napometa, Gelengi, Johann Peter Eckermann, Safa Ahundov, Nöropazarlama, Mao Zedong, Emmi (1984 doğumlu şarkıcı), Zehirin tarihi, Egzema, Resmî Gazete, Mercedes Aráoz, Kamçılılar, Michael Dawson, Maratea, Jilin, Michel Mayor, Achillea pseudoaleppica, Litvanya millî futbol takımı, Tyre, Safet Sušić, Tökeli İmre, Hoplolathys, Kesikköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Godhavn, Bünyamin Aygün, Judith Lewis Herman, Firdevsi, Folkeskole, Mekanik enerji, Alma Deutscher, Arthrobacter koreensis, Augustus Tapınağı, Medvece, Down Kontluğu, Kentsel dönüşüm, Postkolonyal anarşizm, Paganist, Hanefilik, Koenigsegg CCR, Koruyucu ünsüz, Mediha Esenel, Loci Metodu, Emilio Koyama, Gilbert Adaları, Verbena cloverae, MTV Avrupa Müzik Ödülleri 2003, Philodromus histrio, Thomas Mann, Olimpiyat Oyunları adaylıkları, The Beatles, Astronomik birim, Bell, Anımsatıcı, Vespasian, Aylı, Kozaklı, U.S. Marshals, Mel Rodriguez, Landkreis Calw, Spezia Calcio, Pervin Par, Alfa motor nöron, Theridion niveum, Eutheria, Zico, Doğum yanlılığı, Gram boyası, The CW, Otluoğlu, Düzce, Stuart Pearson, Cam suyu, Hesaplamalı biyoloji, The Book of Eli, Doku bilimi, Betzdorf, Lüksemburg, Prajadhipok, Zaman çizelgesi, Pardosa litangensis, ChemSpider, Explorers, Arthrobacter ginkgonis, Yushu Tibet Özerk İli, Argyrocupha, Carlo Goldoni, Alman Federal Konseyi, Yandex.Launcher, Kasım 2016 Diyarbakır saldırısı, Salticus devotus,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,