Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir?

Karadağ Prensliği Nedir?

Karadağ Prensliği Nedir?, Karadağ Prensliği Nerededir?, Karadağ Prensliği Hakkında Bilgi?, Karadağ Prensliği Analizi? Karadağ Prensliği ilgili Karadağ Prensliği ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Karadağ Prensliği ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Karadağ Prensliği Ne Anlama Gelir Karadağ Prensliği Anlamı Karadağ Prensliği Nedir Karadağ Prensliği Ne Anlam Taşır Karadağ Prensliği Neye İşarettir Karadağ Prensliği Tabiri Karadağ Prensliği Yorumu 

Karadağ Prensliği Kelimesi

Lütfen Karadağ Prensliği Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Karadağ Prensliği İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı? Karadağ Prensliği Ne Demek? ,Karadağ Prensliği Ne Demektir? Karadağ Prensliği Ne Demektir? Karadağ Prensliği Analizi? , Karadağ Prensliği Anlamı Nedir?,Karadağ Prensliği Ne Demektir? , Karadağ Prensliği Açıklaması Nedir? ,Karadağ Prensliği Cevabı Nedir?,Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı?,Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Karadağ Prensliği Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı Nedir? Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Karadağ Prensliği Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Karadağ Prensliği - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Karadağ Prensliği

Karadağ Prensliği Nedir? Karadağ Prensliği Ne demek? , Karadağ Prensliği Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı? Karadağ Prensliği Ne Demek? Karadağ Prensliği Ne Demektir? ,Karadağ Prensliği Analizi? Karadağ Prensliği Anlamı Nedir? Karadağ Prensliği Ne Demektir?, Karadağ Prensliği Açıklaması Nedir? , Karadağ Prensliği Cevabı Nedir? , Karadağ Prensliği Kelimesinin Anlamı?






Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir?

Karadağ Prensliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karadağ
Књажевина Црнa Горa
Knjaževina Crna Gora
Karadağ Prensliği
Karadağ haritadaki konumu
BaşkentÇetine
Resmî din
(Doğu) Ortodoks Hristiyanlık
HükûmetPrenslik
Yasama organıParlamento
Para birimiAvusturya-Macaristan kronu, Karadağ Perperi
Ardıllar
Karadağ Krallığı

Karadağ Prensliği (Sırpça: Knjaževina Crna Gora), Güneydoğu Avrupa'da 13 Mart 1852 - 28 Ağustos 1910 tarihleri arasında var olan eski bir prenslikti. Daha sonra Prens olan I. Nikola tarafından krallık ilan edildi.

Başkenti Çetine'dir ve Karadağ Perperi 1906'da para birimi olarak kullanılmıştır. Bulunduğu bölge, şimdiki modern Karadağ'ın merkezi bölgesidir. Meşrutiyet'di, ancak fiilen mutlakiyetçi olmuştur.

İsminin Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

In Danilo Ben 'ın Kanunu, 1855 tarihinde 'Bağımsız Black Mountain'in (Karadağ) ve Hills'in bir Knjaz (dük, prens) ve gospodar (derebeylik) olarak yönetilmesiyle ilgili kanun kabul edildi (Crna Gora ve Brda)'.[1] 1870 yılında Nikola iki yıl sonra, devlet makamında "Crna Gora knjaževina" olarak adlandırılıyor iken"Crna Gora ve Brda ait Knjaz" unvanını vardı.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Danilo'nun Hüküm Yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Prens-Piskopos Danilo I

Beylik, 13 Mart 1852 tarihinde, daha önce II. Vladika Danilo olarak bilinen Danilo I Petrović-Njegoš’in prens-piskopos olarak kendi dinsel pozisyonundan vazgeçmeye karar verip evlendiği zaman kuruldu. İlk Karadağ anayasası 1855'te "Danilo Kanunu" olarak bilinen kanundur. Yüzyıllar süren teokratik yönetimden sonra, Karadağ'ı laik bir prensliğe dönüştürdü.

I.Danilo'nun ağabeyi Büyük Voyvoda Mirko Petrović, 7.500'lük güçlü bir ordunun başına geçerek 1 Mayıs 1858'de Grahovac'ta Osmanlı Ordusuna (7.000 ilâ 13.000 kişilik) karşı önemli bir savaş kazandı. Türk kuvvetleri çekilmeye başladı. Bu zafer, Büyük Güçlerin, Karadağ'ın yüzyıllarca süren bağımsızlığını kabul ederek fiilen Karadağ ile Osmanlı arasındaki sınırları resmen kabul edildi.Grahovo, Rudine, Nikšić, Drobnjaci, Tusina, Uskoci, Lipovo, Yukarı Vasojevići ve çevresi, Kuki ve Dodoši Karadağ'a kaldı. Karadağlıların görkemi tüm Güney Slavların şarkıları ve edebiyatlarında ölümsüzleştirildi. [kaynak belirtilmeli] .

1862'den Karadağ Prensliği'nin eski haritası

Nikola'nın Hüküm Yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Danilo'nun 13 Ağustos 1860'ta öldürülmesinden sonra, Danilo'nun yeğeni I. Nikola, Karadağ'ın bir sonraki prensi oldu. Nikola, Hersek Ayaklanmasında (1875-78) Sırp isyancılara yardım gönderdi ve ardından Osmanlılara karşı savaş açtı. (Karadağ-Osmanlı Savaşı' (1876-78)). Rus kuvvetlerinin Türkiye’ye ilerlemesi, Osmanlı'yı 3 Mart 1878’de barış anlaşması imzalamaya zorlayarak Karadağ’ın yanı sıra Romanya ve Sırbistan’ın da bağımsızlığını tanıdı ve Karadağ’ın toprakları 4.405 km²'den 9.475   km²'ye ulaştı. Nikšić, Kolaşin, Spuz, Podgorica, Žabljak, Bar (Adriyatik Denizinin Bitişiğinde) Karadağ kalmış oldu. Büyük Güçler'in Karadağ'ın bağımsızlığını tanımasıyla kabul edilen Karadağ ve Osmanlı arasındaki resmi sınır; Berlin Antlaşması'nda (1878) kabul edilen sınır olarak tanındı. I. Nikola yönetiminde, Osmanlı İmparatorluğu ile diplomatik ilişkiler kuruldu. Küçük sınır çatışmaları hariç, iki devlet arasında II. Abdülhamid'e kadar yaklaşık 30 yıl süren barış başladı.[3]

Abdülhamid ve Nikola'nın politik becerileri, karşılıklı dostluk ilişkilerinde önemli bir rol oynadı.[3] Devletin modernleşmesi 1905’te Anayasa taslağı ile sonuçlandı. Bununla birlikte, Sırbistan'da demokratikleşen ve Sırbistan ile beraber monarşiye dönen Halk Partisi’nin birleşmesi sürecini destekleyen parlamenter Gerçek Halk Partisi arasında siyasi gelişmeler ortaya çıktı.

Hükûmet[değiştir | kaynağı değiştir]

Liderler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • I. Danilo (13 Mart 1852 - 13 Ağustos 1860)
  • I. Nikola (13 Ağustos 1860 - 28 Ağustos 1910)

Bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihsel savaş bayrakları, ortada çarpı işareti ile krstaš-barjaktı şeklindeydi. Karadağ'ın Vučji Do Muharebesi'nde (1876) kullanılan savaş bayrağı, merkezde beyaz bir haç deseni ve beyaz bir sınır ile altta kırmızı bir şeritti ve bu bayrak Kosova Savaşında (1389) Sırp savaş bayrağından esinlenilerek kabul edildi. Savaşta hayatta kalan Karadağlı şövalyeler kabul ettirdi.[4] Aynı bayrak, 1878'de Çetine'de, Osmanlı İmparatorluğu'nun Pasarofça Antlaşması sırasındaki Karadağ heyetinde de bağımsızlığının tanınması üzerine kullanıldı.[5] 1905 anayasasına göre, ulusal bayrak kırmızı-mavi-beyaz şeklinde üç renkli olarak kabul edildi. ("црвена, плаветна и бијела"), (Sırbistan Bayrağı da aynı şekilde üç renklidir)

1855 Anayasası[değiştir | kaynağı değiştir]

Danilo, Petar I Petrović-Njegoš Yasasını, 1855’teki “Genel Toprak Yasası” na ilham kaynağı olarak kullandı, aynı zamanda “Danilo I Kanunu” (zakonik Danila prvog) olarak da kullandı. Danilo Kod Karadağlı gelenek ve göreneklerine göre yapıldı ve ilk milli anayasa olarak kabul edilir Karadağlı tarihinin . Ayrıca, kuralları açıkladı, mahremiyeti korudu ve Avusturya Kıyısında (Kotor Körfezi) savaşları yasakladı. Ayrıca , bu ülkede Sırp uyruğu dışında başka bir millet olmamasına ve Doğu Ortodoksluğu dışında başka bir din olmamasına rağmen, her yabancı ve farklı inançtaki her kişi burada yaşayabilir ve Karadağ veya Highlander ile aynı haktan ve aynı haktan yararlanabilir.

1905 Anayasası[değiştir | kaynağı değiştir]

Karadağ Prensliği Bayrağı 1905–1910

20. yüzyılın başında, siyasi farklılıklar doruğa çıkmaya başladı. Ülke bölgesel olarak genişledi ve neredeyse elli yıl boyunca barış içinde yaşadı, Osmanlı ellerine düştüğünden beri neredeyse her zaman savaşta olan ülke için olağandışıydı. Yönetici Prens I. Nikola, tüm Balkan hanedanlarının en uzun hükümdarlığıydı ve çoğu kişi tarafından en deneyimli diplomat ve politikacı olarak algılandı. Öte yandan, egemenliğini mutlakçı ve otokratik olarak gören, çoğunlukla yurtdışında eğitim görmüş, tatmin edici olmayan genç nüfusun artıyordu. Belli siyasi partilerden destek aldıkları için Belgrad'da toplandılar. Hükûmet idaresinin yeniden düzenlenmesi, anayasa ve parlamentonun başlatılmasını talep ediyorlardı. Muhalefet talepleri belirli sayıda eski askeri lider ve çeşitli klan temsilcileri tarafından desteklendikçe büyüdü. Bu ilkel asalet biçimleri esasen eski ve muhafazakârdı, ancak prense karşı kendi kişisel düşmanlıkları ya da kendi siyasi hırsları nedeniyle, ülkenin modernleşmesini talep eden kalabalığın yanında yer aldı. Uzun zamandır prens ve etrafındaki insanlar çemberi, zamanın doğru olmadığı ve Karadağ toplumunun hala anayasal monarşinin önemini anlayacak kadar evrim geçirmediği yönündeki açıklamalarını savundu. Dahası, parlamentarizmin ve siyasi partilerin tanıtılmasının, klanlar arasındaki eski kan davasını açıp, zorlu birliği istikrarsızlaştıracağını savundu. Bu zamana kadar komşu Sırbistan, zaten beş anayasa değiştirmişti ve çeşitli siyasi partiler ve fraksiyonlar arasında elli yıl süren siyasi mücadeleyi gördü ve 1903'te Sırbistan'da "Mayıs Darbesi'ne" yol açtı. Son olarak, Karadağ’ın uluslararası politikadaki egemenliğinin büyük koruyucusu ve iç örgütlenmesini Karadağ tarafından kopyalanan model olan İmparatorluk Rusya’sı hala bir anayasaya sahip değildi. Bununla birlikte, 1905 devriminden sonra Rusya bile bazı değişikliklerden geçmek zorunda kaldı, böylece Karadağ'ı, ilk anayasası kısa süren Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte anayasaya sahip olmayan tek ülke olacaktı. Sonunda, kendisine karşı yapılan büyük bir medya kampanyası ve hem yerel hem de uluslararası kamuoyu baskısının ardından, prens nihayet geri adım atmaya karar verdi, bu yüzden 31 Ekim 1905'te anayasayı ilan edeceğini söyleyen bir kamu ilanı verdi. Bildiri ayrıca, özgür iradesinin anayasasını verdiğini ve getireceği değişikliklerin ilk başta radikal olmayacağını, çünkü mevcut kurumların ani değişikliklerden korunması gerektiğini hissettiğini belirtti. Bu, Belgrad'daki öğrencilerden, yeni anayasanın sadece biçimsel olacağını ve prens'i geri tutan fren olarak etiketlediğini söyleyerek, niyetlerini eleştirdikleri "Karadağ Üniversitesi Gençliğinin Sözü" başlıklı bir metin şeklinde cevap verdi. Karadağ modernleşme ve refahtan, doğal olarak, herhangi bir şekilde güç vermek ya da kendi elleriyle herhangi bir şekilde kendi bağlarını bağlamak istemediği için, anayasayı yazma görevini Sırbistan'dan muhafazakâr bir gazeteci olan çok güvendiği arkadaşı Stevan Djurčić'e verdi. Sonuçta, temelde 1869’dan bu yana Sırp anayasasının bir kopyası olan anayasa (yani The Regency Anayasası), prensin kendisi tarafından yapılan ufak değişikliklerle oldu. Değişiklikler küçüktü ama iç koşullar için gerekli uyarlamalar yapıldı. Karadağ Prensliği Anayasası, 1905'te I. Nikola tarafından 19 Aralık (Jülyen Takvimiyle 6 Aralık) 1905'te parlamentodaki tahttan yaptığı konuşmada empoze edildi. Parlamento yeni anayasaya alışamadı ve resmen kabul ettikten hemen sonra dağıldı, bu yüzden meclis tarafından getirilmesine rağmen fiilen uygulandı. Aziz Nicholas günü anayasası olarak hatırlandı. Toplam 222 makale ile 15 bölümden oluşmaktadır. 1905 Anayasası, devlet teşkilatı, hükûmet tipi, devlet sembolleri (kısmen), devlet idaresinin yeterliliği, devlet adamının seçimi, askerlik hizmeti, mali kaynaklar ve insan ve vatandaşların haklarını sağlamıştır.

Karadağ anayasal kalıtsal monarşi olarak yönetilmeye devam etti. Yasama yetkisi parlamentoda olduğu gibi prenste de az buçuk yetki vardı. Prens, silahlı kuvvetlerin baş komutanıdır ve devleti dış ilişkilerde temsil eder. Savaş ilan eder, barışı ve ittifakları imzalardı ve ayrıca konuyla ilgili meclise bilgi verirdi; hükûmet yetkililerini tayin etme hakkına sahiptir. Ülkedeki tanınmış dinlerin koruyucusudur ve yürürlükten kaldırılma ve af hakkına sahiptir. Düzenli ve düzensiz oturumlarda parlamento toplantılarını çağırır, tahttan yaptığı konuşmayla ya da kararnamesiyle bakanlık konseyi tarafından oturumları kişisel olarak açar ve kapatır. Parlamentoyu feshetme ve parlamento oturumlarını erteleme hakkına sahiptir. Fesih kararnamesi tüm bakanlar tarafından karşılanmalıdır. Her yetişkin erkek vatandaş, ödediği vergi miktarı ne olursa olsun, mahkûm edilmemiş ve herhangi bir soruşturma altında bulunmayanlar milletvekili olarak seçilme hakkına sahiptir. Aktif subaylar, Astsubaylar ve ordudaki askerler oy kullanma hakkına sahip değildi. Karadağ'da daimi olarak ikamet eden 30 yaşın üzerindeki her vatandaş için pasif oy hakkı var, tam medeni haklara sahip ve en az 15 kron vergi ödeyecekti. İdari yetkililer parlamentoya seçilemez. Seçimler doğrudan yapıldı ve oy kullanma yönteminin anayasaya aykırı olmamasına rağmen, genellikle kamuoyuna açıklanıldı. Milletvekilleri dört yıllığına seçildi. Seçilen milletvekillerinin yanı sıra, sözde viril milletvekilleri için 14 meclis sandalyesi vardı (hükûmette veya toplumda aldıkları pozisyonda). Bunların arasında Karadağ Büyükşehir'i, Sırbistan Başpiskoposu, Karadağ Müftüsü, Cumhurbaşkanı ve Danıştay üyeleri, Yüksek Mahkeme Başkanı, Ana Kontrol Başkanı ve Prens tarafından atanan üç tugay yer aldı.

Parlamentonun kabulü olmadan hiçbir kanun kabul edilemez, iptal edilemez, değiştirilemez veya gözden geçirilemez. Ancak, yasanın geçmesi ya da mevcut olanın değiştirilmesi için yapılan girişimler hükûmetten parlamentoya ya da tam tersi gelebilir, ancak resmi yasama projeleri sadece hükûmet tarafından yapılabilir. Parlamentonun rolü ve konumu bu durumdan oldukça zarar görmüştür. Parlamento bütçeyi geçme hakkına sahipti, ancak bunu yapmak için kendisiyle ilgili olmayan koşulları talep edemedi. Başka bir deyişle, bütçenin reddedilmesi bir hükûmeti feshetmek için kullanılamaz, bu nedenle eğer parlamento bütçeyi iptal ederse, prens geçen yılki bütçenin geçerliliğini bir sonraki yıla uzatabilir. Bu özel örnek, anayasanın seçimin gücünü sınırlama görevini tamamlamadığını göstermektedir. Son olarak, meclis anlaşması olmadan yeni bir vergi uygulanamaz.

Prens, bakanları atayan ve görevden alan kişidir. Bakanlık Konseyi, ülkenin bürokrasisinin başı olarak duruyor ve doğrudan prense bağlı. Resmi eylemleri için bakanlar parlamento veya prens tarafından sorumlu tutulabilir. Bir bakana ihanet etmek, anayasaya aykırı davranmak, yolsuzluk yapmak, devletin kendi çıkarlarına zarar vermesi ve eylemlerinin Bakanlar Sorumluluk Kanunu'nun öngördüğü davalarda hukuka aykırı olması durumunda suçlanabilir. Bir bakan hükûmet, parlamento veya prens tarafından tahsil edilebilir ve sınırlamaları beş yıl olarak belirlenir.

Prens tarafından atanan altı üyeden oluşan Devlet Konseyi, yüksek idare mahkemesinin rolünü sağlar, hükûmetin yasal girişimlerini gözden geçirir ve bazı finansal nitelikteki konularda yargı yetkisine sahiptir. Ayrıca yüksek mahkemeler ve belediye mahkemeleri vardır. Mahkemeler adalet sağlamada bağımsızdır. Yargıçlar yasal bir bakış açısı olmadan devredilemez. Anayasa ayrıca belediye mahkemeleri, belediye komiteleri ve belediye meclisleri aracılığıyla yerel özyönetimi başlatır. Ayrıca, prens ya da kraliyet ailesinin üyelerine teşebbüs hariç medeni haklar ve özgürlük, hukuk eşitliği, mahkemelerin yargı yetkisi, tamamen siyasi nedenlerle ölüm cezasının kaldırılması da sağlandı. Söz konusu kaldırılma, siyasi yorganın yanı sıra, başka bazı cezai işlemlerin yapıldığı ve askeri yasalara göre ölümle cezalandırılan davalarda da geçerli değildi. Kişisel mülkiyet hakkı, basın özgürlüğü ve toplanma hakkı da garanti edildi. Anayasa, Ceza Kanunu (1906), Ceza Muhakemesi Kanunu, Ticaret ve Borçlar Hukuku ve Avukat Yönetim Kanunu (1910) tarafından takip edildi.[6]

Tüm kusurlarına ve kısıtlamalarına rağmen, 1905 tarihli Karadağ Anayasası, Avrupa toplumlarındaki modern liberal eğilimlerin ve küçük bir patrimonyalı Balkan ülkesinde insan hak ve özgürlüklerinin önemli bir girişi oldu.

Demografik Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bernard Schwartz, 1882'de Prensliğin 160.000 nüfusa sahip olduğunu tahmin etse de, daha genel bir tahmin, 230.000 civarında bir nüfus olduğunu tahmin ediyordu.[7]
  • Uluslararası kaynaklara göre, 1900 yılında Karadağ Prensliği 311.564 nüfusa sahipti. Dine göre 293,527 Doğu Ortodoks (% 94,21) vardı; 12,493 Müslüman (% 4,01); 5.544 Roma Katolikleri (% 1.78). 71,528 (% 23) okur yazardı.[7]
  • 1907'de, Karadağ'da Ortodoks inancının çoğunluğu olan 282.000 civarında nüfus bulunduğu tahmin edilmişti.
  • 1909'da ilk resmi nüfus sayımı yetkililer tarafından yapıldı. Buna göre, gerçek sayı 220.000 kişiye yakın olmasına rağmen, toplam 317.856 kişi vardı. Sırpça resmi dil % 95 oranında ana dil, Arnavutça'yı ise çoğu kişi konuşurdu. Dine göre% 94,38 Ortodoks Hristiyan vardı, geri kalanlar çoğunlukla Müslüman ve daha az sayıda Roma Katoliği idi. [kaynak belirtilmeli]

Alt Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karadağ Prensliği nahija (Nahije) adı verilen 10 idari bölüme ayrıldı.

  • Katunska nahija (Катунска нахија)
  • Riječka nahija (Ријечка нахија)
  • Crmnička nahija (Црмничка нахија)
  • Primorska nahija (Приморска нахија)
  • Lješanska nahija (Љешанска нахија)
  • Zetska nahija (Зетска нахија)
  • Brdska nahija (Брдска нахија)
  • Vasojevićka nahija (Васојевићка нахија)
  • Moračka nahija (Морачка нахија)
  • Nikšićka nahija (Никшићка нахија)

Kilise[değiştir | kaynağı değiştir]

Çetine Metropolitanate O zamanlar I. Danilo tarafından ismen devletten ayrıldı Sırp Ortodoks dejure parçası olsa da Konstantinopolis Ekümenik Patrikliği, büyük ölçüde bağımsız oldu. Rus Ortodoks Kilisesi, otocephalous kiliseleri listesinde Karadağ Eparşisi'ne kanuna aykırı olarak girdi (Sintagma, V, 1855). 1908 yılında, Çetine Eparşi'nin yanında bulunan Zahumlje-Raška Eparşi kuruldu.

Çetine Metropolitleri: Ilarion Roganović (1876-1882), Visarion Ljubiša (1882–1884) ve Mitrofan Ban'dir (1884-1918).

Sırp Ortodoks Kilisesi 1920 yılında, Çetine, Belgrad ve Karlovci metropollerini birleştirerek yeniden kuruldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Arşivlenmiş kopya. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2019. 
  2. ^ Arşivlenmiş kopya. 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2019. 
  3. ^ a b Uğur Özcan, II. Abdülhamid Dönemi Osmanlı-Karadağ Siyasi İlişkileri 27 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Political relations between the Ottoman Empire and Montenegro in the Abdul Hamid II era)Türk Tarih Kurumu, Ankara 2013. 9789751625274
  4. ^ Boş kaynak (yardım) 
  5. ^ Arşivlenmiş kopya. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2019. 
  7. ^ a b Encyclopædia Britannica 1911:

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Nedir? :Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? ile ilgili Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Ne Demektir? Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Açıklaması Nedir? Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Cevabı Nedir? Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Açıklaması? :Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Gerçek mi? :Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? ile ilgili Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Hakkında? :Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? ile ilgili Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? burada bulabilirsiniz. Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Karadağ Prensliği nedir?, Karadağ Prensliği anlamı nedir?, Karadağ Prensliği ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Trabzoncell, Henry Kanunu sabiti, Sherel Floranus, Mukaddime, 1996 Giro dItalia, XVI. Carl Gustaf, Baba Ocağı (film), Abidin Paşa, Tekteker, Gastrektomi, Sütlü pilav, Yayık, Viranşehir, Mabel Strickland, Amuca Kabilesi, Altrincham, Carabus miroslavi, Sihir, Mehmet Kenan Dalbaşar, Brakiterapi, Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü, Paradas, Sevil, Taşıt tutması, Beretta Modello 38, Sedat Yeşilkaya, Citroën XM, Conrad Istanbul Bosphorus, Saraylı, Hekimhan, Eğil Tacıyan Camii, Karamuk, Taşova, Çorlu, Criodion, Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi, Damaksıl yansürtünmesiz ünsüz, Gökçe Dinçer, Bradley Carnell, Eleştirel okuma, Kanun Yolunda, Altı şapkalı düşünme tekniği, Dziga Vertov, Qualcomm Snapdragon, Müsadere, RV (film), Anya, Annwn, Batı Afrika ebola salgını, Shrek 2, Hasok Chang, Robert Sobukwe, Angerfist, Hasankeyf, Birleşik Silla, Siyasal, Yeniköy, Tutak, Hiperbolik kotanjant, Filyos Çayı, İğdegiller, Pöyry, Chimaltenango Departmanı, Barka yelken, Tahammül, Polistes bipustulatus, John Nance Garner, Aziz Andreas Haçı, TBMM 1. Dönem Saruhan milletvekilleri listesi, Giraffoidea, Ötümsüz dişyuvasıl damaksıl sürtünmeli ünsüz, Kuzey Denizi Kıta Sahanlığı Davaları, Polis köpeği, Beste Bereket, Calakmul, Escambia County, Florida, Leuciscus, Torfeno Branişte, The Hasty Heart, Göksugüzel, Aksaray, NGC 2634, Buhara Musevileri, IV. Christian (Danimarka kralı), Tab (marka), Perry, Mississippi, Hilderaldo Bellini, Güney Georgia ve Güney Sandviç Adaları, Ali Bardakoğlu, Oğul, Ukrayna kadın millî basketbol takımı, Hacı Hüsam Efendi, Faiz Sucuoğlu, Mero, Chiptune, NGC 723, Ariadna fidicina, Alexander Selkirk, Sevgi Türker Terlemez, Sigorta, Psi Eridani, November Rain, Kopernikyum, Chase Field, Çaycumaspor, Silahsızlanma,
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,