Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir?

Hamdi Yazır Nedir?

Hamdi Yazır Nedir?, Hamdi Yazır Nerededir?, Hamdi Yazır Hakkında Bilgi?, Hamdi Yazır Analizi? Hamdi Yazır ilgili Hamdi Yazır ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hamdi Yazır ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hamdi Yazır Ne Anlama Gelir Hamdi Yazır Anlamı Hamdi Yazır Nedir Hamdi Yazır Ne Anlam Taşır Hamdi Yazır Neye İşarettir Hamdi Yazır Tabiri Hamdi Yazır Yorumu 

Hamdi Yazır Kelimesi

Lütfen Hamdi Yazır Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hamdi Yazır İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı? Hamdi Yazır Ne Demek? ,Hamdi Yazır Ne Demektir? Hamdi Yazır Ne Demektir? Hamdi Yazır Analizi? , Hamdi Yazır Anlamı Nedir?,Hamdi Yazır Ne Demektir? , Hamdi Yazır Açıklaması Nedir? ,Hamdi Yazır Cevabı Nedir?,Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı?,Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hamdi Yazır Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı Nedir? Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hamdi Yazır Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hamdi Yazır - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hamdi Yazır

Hamdi Yazır Nedir? Hamdi Yazır Ne demek? , Hamdi Yazır Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı? Hamdi Yazır Ne Demek? Hamdi Yazır Ne Demektir? ,Hamdi Yazır Analizi? Hamdi Yazır Anlamı Nedir? Hamdi Yazır Ne Demektir?, Hamdi Yazır Açıklaması Nedir? , Hamdi Yazır Cevabı Nedir? , Hamdi Yazır Kelimesinin Anlamı?






Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir?

Muhammed Hamdi Yazır

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hamdi Yazır sayfasından yönlendirildi)
Muhammed Hamdi Yazır
Doğum1878
Antalya, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm27 Mayıs 1942 (64 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiKalp yetmezliği
MilliyetTürk
Meslekİlahiyatçı, tercüman ve hattat

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır (1878; Elmalı, Antalya – 27 Mayıs 1942; Kadıköy, İstanbul), Türk din alimi, tercüman ve hattattır. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve Cumhuriyet Dönemi'nde yaşamış olup, Kur'an'ın Türkçe tefsirlerinden birini telif etmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1878'de Antalya'nın Elmalı kazasında doğdu. Ailesi aslen Burdurlu olup, babası Hoca Numan Efendi'dir. Numan Efendi daha küçük yaşlardayken Burdur'un Gölhisar kazasının Yazır köyünden ayrılarak Elmalı'ya gelmiş, tahsilini orada tamamlamış ve akabinde Şeriye Mahkemesi başkâtibi olmuştur. Annesi Elmalı alimlerinden Esad Efendi'nin kızı Fatma hanımdır.

Dil bilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçenin yanında Arapça ve Farsça ile şiir yazacak kadar üst seviyede bir bilgiye sahipti. Ancak yazılarında sade bir Türkçe kullanmıştır. Bunların yanı sıra Fransızca da bilmektedir. "El-metalip ve'l-mezahip" adında Fransızcadan tercüme ettiği bir felsefe tarihi kitabı vardır.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhammed Hamdi Yazır, ilk ve ortaokul tahsilini Elmalı Rüşdiye Mektebi'nde gördü. Hafızlığını da tamamladıktan sonra, Arapça okudu ve İslami ilimleri öğrenmek için, dayısı Hoca Mustafa Sarılar Efendi ile birlikte 1895'te İstanbul'a geldi. Kayserili Mahmud Hamdi Efendi'nin Beyazıt Camii'ndeki derslerine devam etti. Of'lu Mahmut Kamil Efendi'den fıkıh dersleri aldı. Devrin ileri gelen değerli hocalarından ders görerek icâzet aldı.

Bilimsel uzmanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mekteb-i Nuvvab'a girdi ve buradan birincilikle mezun olarak kadılık icazeti aldı. 1905'ten itibaren Beyazıt Camii'nde talebelere ders vermeye başladı ve bu hizmeti 1908 yılına kadar devam etti. Bu arada Şeyhülislamlık'ta Mektubi Kalemi'ne dahil edildi. Bir yandan da Nuvvab'da ve Mülkiye Mektebi'nde ahkam-ı evkaf, Medrese-t-ül Vaizin'de fıkıh, Süleymaniye Medresesi'nde mantık derslerini okutmayı sürdürdü. 1908 yılında dersiâm oldu. Devrin ünlü hattatları Sami Efendi ve Bakkal Arif Efendi'den hat dersleri aldı. Mustafa Kemal Atatürk halkın yeni devrimlerden sonra dini kaynakları, Türkçeye çevrilmiş kitaplardan okunmasını arzuluyordu. Bu amaç doğrultusunda Kuran’ın meali için Mehmet kif Ersoy’u, Buhari Hadis kitabı için Babanzade Ahmed Naim’i, Kuran Tefsiri içinse Muhammed Hamdi Yazır’ı görevlendirdi.[kaynak belirtilmeli]

Siyasi hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Meclis-i Mebûsan'a Antalya mebusu olarak girdi. Şeyhülislam fetvayı vermediği için, 1. Fetva Emini olarak II. Abdülhamid'in tahttan alınması için gereken fetva'yı İttihat Terakkicilerin isteği doğrultusunda yazdı.[1] Daha sonra da karşı cephede olan Hürriyet ve İtilaf Fırkası'nda faaliyetlerini sürdürdü. Daha sonra sırasıyla, Dar-ül Hikmet-ül İslamiye azalığına (Ağustos 1918), Nisan 1919'da bu kurumun başkanlığına tayin edildi. Damat Ferit Paşa'nın kabinelerinde Evkaf (Vakıflar) Nazırı olarak vazife yaptı. Eylül 1919'da Ayan Meclisi üyeliğine getirildi. İttihat ve Terakki'nin ilim şubesinde vazife yaptı.

Mülki ve hukuki yönü[değiştir | kaynağı değiştir]

1909 yılında Mülkiye Mektebi'nde Ahkâm-ı Evkâf ve Arâzî dersleri okutmuş ve yine aynı yıllarda Mekteb-i Kuzât'ta "Fıkıh" dersleri vermiştir. Daha sonra Darü'l-Hikmeti'l-İslâmiye (Şeyhü'l-İslâmlığa bağlı Yüksek Müşavere Heyeti) üyeliğine ve bir müddet sonra da başkanlığına tayin edilmiştir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Evkaf-ı Hümâyun nazırlığında bulunmuş ve bu sırada yan Meclisi üyesi olmuştur.

Felsefi yönü[değiştir | kaynağı değiştir]

Varlığın ve bilginin bilimsel olarak araştırılması (Felsefe) ile de ilgilenen Elmalılı Hamdi Yazır, batılı yazarların eserlerini de tercüme etmiştir. Bu eserlerde ileri sürülen konulara eleştirel yaklaşım sergileyen Elmalılı Hamdi Efendi, felsefe ve din arasında cereyan eden tartışmalara çözüm bulmaya çalışmıştır. Filozofların gerçeği kavrayamadıklarını belirtmiş, akıl ile iman bütünleştiği zaman gerçeğin kavranıp doğrulanabileceği fikrini savunmuştur.

Cumhuriyet döneminde[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet'in ilanı esnasında Medrese-t-ül Mütehassisin'de mantık dersleri okutuyordu. Damat Ferit Paşa kabinelerindeki görevi dolayısıyla, bu kabinelerin Milli Mücadele aleyhine verdiği kararlarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle gıyabında idama mahkûm edildiyse de, aynı zamanda yeğeni Emin Paksüt'ün kayınpederi olan Kel Ali'nin başkanlık ettiği Ankara İstiklâl Mahkemesi'nde yapılan muhakemesinden sonra suçsuzluğu tespit edilerek beraat etti.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhammed Hamdi Yazır'ın Sahrayıcedid Mezarlığı'nda bulunan kabristanı (Mart 2022)

Elmalılı Hafız Muhammed Hamdi Yazır, uzun zaman devam eden Kalp yetmezliği rahatsızlığından ötürü Erenköy'de 27 Mayıs 1942'de öldü. Kabri Sahrayıcedid Mezarlığı'ndadır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyânül-Hak ve Sebîlürreşad dergilerinde Küçük Hamdi veya Elmalılı Küçük Hamdi mahlası ile makalelerini yayınlanmıştır. Tefsirinde ise Elmalılı Hamdi Yazır imzasıyla eserini yayınlamıştır.

Hak Dini Kur'an Dili (Kuran'ı Kerim'in Türkçe Tefsiri)[değiştir | kaynağı değiştir]

Atatürk'ün emri ile 1935 yılında matbaaya verilen orijinal baskı.

Atatürk'ün Hamdi Yazır'a yazdırdığı tefsir olup[kaynak belirtilmeli] günümüzde de önde gelen İslam alimleri tarafından da hala en güvenilir tefsir olarak kabul edilmektedir[kaynak belirtilmeli]. Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanlığı'na verdiği talimatı üzerine yazdırıldı[kaynak belirtilmeli]. 1926'da Diyanet İşleri Riyaseti 'Kur'an'ı çağın icaplarına göre yeniden tefsir edebilecek bir alim aradı. Sonunda vazifeli talimat üzerine Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a verildi. Devlet eliyle yazdırılan bu tefsirle Atatürk bizzat ilgilendi[kaynak belirtilmeli]. Atatürk Şeyh Sait Ayaklanmasının bastırıldığı, çağdaşlaşma ve modernleşme adına yapılan inkılaplara yönelik itirazların arttığı bir devirde İslamiyet'in temel kaynağı olan Kur'an'ın yeniden tefsir edilmesini istedi[kaynak belirtilmeli]. Atatürk, yedi madde ile nasıl bir tefsir istediğini ortaya koydu. Bu yedi madde daha sonra Diyanet İşleri Riyaseti ile Elmalılı Hamdi Yazır arasında imzalanan protokole kondu. Kâzım Karabekir'in belirttiğine göre, Atatürk ona din ile ilgili olarak, dini olanların (bir dine mensup olanların) kazanamayacağını ve fakir kalmaya mahkûm olduklarını söyleyip netice olarak önce din anlayışını kaldırmak gerektiğini söylemiş[2] ve bu sebeple Kur'an'ın anlaşılarak okunmasına önem verip Türkçeye çevrilmesini emretmiştir.[3][4]

Diyanet'le Hamdi Yazır arasında imzalanan anlaşma tutanağı maddeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Ayetler arasında münasebetler gösterilecek.
  2. Ayetlerin nüzül (iniş) sebepleri kaydedilecek.
  3. Kıraat-i Aşere'yi (10 okuma tarzını) geçmemek üzere kıraatler hakkında bilgi verilecek.
  4. Gerektiği yerlerde kelime ve terkiplerin dil izahı yapılacak.
  5. Ayetlerin ima ve işarette bulunduğu ilmi ve felsefi konularla ilgili bilgiler verilecek.Bilhassa tevhid bahsinde ihtiva eden ibret ve nasihat mahiyeti taşıyan ayetler genişçe izah edilecek.
  6. Bahisle doğrudan ya da dolaylı ilgisi bulunan İslam Tarihi hadiseleri anlatılacak.
  7. Batılı müelliflerin yanlış yaptıkları noktalarda okuyucunun dikkatini çeken noktalar konularak gerekli açıklamalar yapılacak.

Eserin başında Kur'an hakikatını açıklayan ve Kur'an'la ilgili önemli konuları izah eden mukaddime (önsöz23 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) yazılacak. Hak Dini Kur'an Dili 1926-1938 arasında tamamlandı 1935-1939 arasında dokuz cilt olarak 10 bin takım bastırıldı. Eserin üzerinden telif süresi bittiğinden serbestçe basılmaktadır.

İki bin takımı Elmalılı Hamdi Yazır'a verildi. Kalan 8 bin takım, başta din adamları olmak üzere halkın önde gelen isimlerine ücretsiz olarak dağıtıldı.

  1. Örnek: Elmalı Tefsirinin Girişindeki Dua
  2. Tefsirinde Kur'anın Türkçeleştirilmesine önsözde karşı çıkması [1]23 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Metalip ve Mezahip[değiştir | kaynağı değiştir]

Tahlil-i Tarih-i Felsefe-Metâlib ve Mezahib-Maba'de't-Tabia ve Felsefe-i İlahiyye (Paul Janet ve Gabriel Seailles'ın Histoire de la philosophie çevirisi.)

İrşadü'l Ahlâf fî Ahkâmi'l-Evkâf[değiştir | kaynağı değiştir]

Mektebi Mülkiye için ders kitabı.

Beyânul-Hak[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşad mecmualarında makaleler

Basılmamış Olanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki eserleri basılmamıştır:[5]

  • Usûl-i Fıkıh'a ait bir eseri
  • Sûrî mantık üzerine bir eseri
  • Hukuk Kâmusu (tamamlanmamış)
  • Divan (eksik şekilde)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  2. ^ Kâzım Karabekir Anlatıyor, Uğur Mumcu, Tekin Yayınevi, 5. Basım, s.40, 1993
  3. ^ "Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri". T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı. 27 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2014. 
  4. ^ "Atatürk'ün Kur'an'a Bakışı" (PDF). Osman Zümrüt. Ondokuz Mayıs Üniversitesi. 22 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Nedir? :Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? ile ilgili Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Ne Demektir? Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Açıklaması Nedir? Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Cevabı Nedir? Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Açıklaması? :Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Gerçek mi? :Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? ile ilgili Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Hakkında? :Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? ile ilgili Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hamdi Yazır nedir?, Hamdi Yazır anlamı nedir?, Hamdi Yazır ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Niels Bohr, Yüzüklerin Efendisi (anlam ayrımı), Çatma Mescit, Cleveland Sanat Müzesi, Brezilya İmparatorluğu, 1968 Türkiye yerel seçimleri, Ernest King, Numidya, Medelby, Czerniejewo, Bohemya, Demir Çağı, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, felsefe, Plated, KKTC Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Çarevna, Proton Saga, Diftong, Amfiktion, Škoda Octavia, Yumurta sarısı, Yenimahalle, Seyhan, Bahçeşehir (semt), Rakipsiz, SMS Von der Tann, Langstedt, Styria, Batı Kap, Ernesto Sabato, Bulbophyllum antongilense, Esrar Partisi (Amerika Birleşik Devletleri), Nemlendirici, Fatih Tekke, Domenico Selvo, Diyarbakırda 1968 Türkiye yerel seçimleri, Celil Nalçakan, Eva Perón, Viktor Saneyev, Don Payne, Upserve, Torneo Descentralizado, Pycnella, Serahs Havaalanı, Cuatrociénegas de Carranza, Kerub, Psikolojik işkence, Senkendaz, Ctenuchidia, Sevr mağarası, Etrak Nehri, Darling in the Franxx, PlayStation Mouse, Garabet Artin Paşa, Edson Álvarez, Redi Jupi, Petr Pokorný, Posiedon (mitoloji), V. Knud, Fédération Internationale de lAutomobile, İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi, Michel Legrand, Oda sıcaklığı, Kitle kaynak, Antik çağlarda savaş, Pieter Zeeman, I. Amalrik, Altışehir, Paula Kalenberg, Homunculus Bulutsusu, NGC 6004, Katı hal fiziği, Kurt Calleja, Rappi, Güneş sistemi, Optimatoi, Bilgisayar bilimi, Amasya, İrandaki şehirler listesi, Bournville (çikolata), Amerika Kıtasal Ayrımı, Kita Dağı, Dnipro (rayon), Cinnah Caddesi, NGC 4926, Principate, Walkeraitia, Keigo Higashi, Roger Guillemin, Augustus Mozelesi, Ethel ve Julius Rosenberg, Flanders family, Bilimsel adları ile akvaryum balıkları listesi, Monte Carlo, Blue Apron, Intimate and Live (konser turnesi), Kovancık, Ağrı, Siber uzay, Rumeli Marşı, Live and Let Die,
Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?,