II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir?

II. Meşrutiyet Nedir?

II. Meşrutiyet Nedir?, II. Meşrutiyet Nerededir?, II. Meşrutiyet Hakkında Bilgi?, II. Meşrutiyet Analizi? II. Meşrutiyet ilgili II. Meşrutiyet ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  II. Meşrutiyet ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. II. Meşrutiyet Ne Anlama Gelir II. Meşrutiyet Anlamı II. Meşrutiyet Nedir II. Meşrutiyet Ne Anlam Taşır II. Meşrutiyet Neye İşarettir II. Meşrutiyet Tabiri II. Meşrutiyet Yorumu 

II. Meşrutiyet Kelimesi

Lütfen II. Meşrutiyet Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. II. Meşrutiyet İlgili Sözlük Kelimeler Listesi II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı? II. Meşrutiyet Ne Demek? ,II. Meşrutiyet Ne Demektir? II. Meşrutiyet Ne Demektir? II. Meşrutiyet Analizi? , II. Meşrutiyet Anlamı Nedir?,II. Meşrutiyet Ne Demektir? , II. Meşrutiyet Açıklaması Nedir? ,II. Meşrutiyet Cevabı Nedir?,II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı?,II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Nedir? ,II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Ne demek?,II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

II. Meşrutiyet Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Nedir? II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Ne demek? , II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

II. Meşrutiyet Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! II. Meşrutiyet - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

II. Meşrutiyet

II. Meşrutiyet Nedir? II. Meşrutiyet Ne demek? , II. Meşrutiyet Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı? II. Meşrutiyet Ne Demek? II. Meşrutiyet Ne Demektir? ,II. Meşrutiyet Analizi? II. Meşrutiyet Anlamı Nedir? II. Meşrutiyet Ne Demektir?, II. Meşrutiyet Açıklaması Nedir? , II. Meşrutiyet Cevabı Nedir? , II. Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı?






II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir?

İkinci Meşrutiyet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(II. Meşrutiyet sayfasından yönlendirildi)

İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş (Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı) yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

Birinci Meşrutiyet resmen sona ermemiş ve yeni bir anayasa yapılmayıp, eski anayasa hükümleri üzerinde değişiklik yapıldığı için bazı tarihçiler tarafından, tek bir Meşrutiyet döneminin ikinci faslı olarak da değerlendirilir.

Restorasyon
İkinci Meşrutiyet'in ilanı konulu Osmanlı postakartı
Ermeni, Yunan ve Müslüman milletlerinin başları yeni dönemi duyuruyorlar.

Restorasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra derhal seçimlere gidildi. Seçimlerin başlıca 2 partisi İttihat ve Terakki Fırkası ile liberal görüşlü Ahrar Fırkası'ydı. Seçimleri ittihatçılar kazandı. Seçimlerin ardından oluşan yeni Meclis-i Mebusan 17 Aralık 1908'de çalışmalarına başladı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine damgasını vuran başlıca unsurlardan olan İkinci Meşrutiyet, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına da büyük etkiler yapmıştır.[1][2]

Birinci dönem, 1908[değiştir | kaynağı değiştir]

Bunu izleyen dönemde, ülkeyi perde arkasından yöneten İttihat ve Terakki yönetimine karşı bazı çevrelerde gitgide artan bir hoşnutsuzluk görüldü. 6 Nisan 1909 günü muhalif gazeteci Hasan Fehmi Bey'in bir İttihat ve Terakki fedâisi tarafından öldürülmesi, İstanbul'da büyük bir protesto gösterisine yol açtı. Ve sonunda 13 Nisan 1909'da bazı askerî birliklerin ve medrese öğrencilerinin katıldığı bir ayaklanma başladı; bazı subaylar ve bazı milletvekilleri linç edildi ve İttihatçı olarak bilinen gazeteler yağmalandı. Eski takvimle yeni takvim arasındaki 13 günlük farktan dolayı 31 Mart Vakası olarak anılan bu ayaklanma, Selanik'ten gelen Hareket Ordusu tarafından 24 Nisan'da bastırıldı. 27 Nisan'da yeniden toplanan meclis, II. Abdülhamid'i bu ayaklanmadan sorumlu tutarak tahttan indirilmesine ve yaşlı şehzade Mehmed Reşâd Efendi'nin V. Mehmed adıyla yerine geçirilmesine karar verdi.

8 Ağustos 1909'da Kanûn-î Esasî üzerinde yapılan bir dizi radikal değişiklikle padişahın yetkileri "sembolik" bir düzeye indirildi. Artık vekiller heyeti (bakanlar kurulu) meclise karşı sorumluydu. Meclisten güvenoyu alamayan vekillerin ve hükûmetin görevi sona eriyordu. Meclis başkanını padişah değil, meclis kendi seçiyordu. Padişaha meclisi kapatma yetkisi tanınmakla birlikte, bu yetki koşullara bağlamış ve üç ay içinde yeni seçimlerin yapılması zorunlu hale getirilmişti. Bu değişikliklerle ilk defa parlamenter sistem uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca toplantı özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlüklerden bazıları anayasaya eklendi.

Ancak gerek Meşrutiyeti sahiplenen halk kitleleri ve gerekse ordu içindeki subaylar tarafından Abdülhamid tahttan indirilmiştir. Bundan sonraki süreçte Osmanlı Devletinde padişahlık sadece sembolik düzeyde kalmıştır.[3]

Hüseyin Hilmi Paşa (Mayıs 1909 - Ocak 1910), İbrahim Hakkı Paşa (Ocak - Eylül 1910) ve Mehmed Said Paşa (Eylül 1910 - Temmuz 1912) kabineleri döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti, resmen görev almamakla birlikte, fiilen ülke siyasetinin yönlendirici gücü oldu.

Birinci Dönem
Aralık 1908
Servet-i Fünun dergisinin 24 Aralık 1908 tarihindeki kapağı. İkinci Meşrutiyet'in ilk meclis toplantısını duyuruyor.
Ahmed Rıza meclis başkanı

İkinci dönem, 1912[değiştir | kaynağı değiştir]

1912 seçimleri İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin iktidarı altında gerçekleşti. Temmuz ayında Arnavut isyanının başlaması ve Balkanlardaki siyasi durumun kötüleşmesi üzerine ortaya çıkan Halâskâr Zâbitân, 16 Temmuz'da bir muhtıra ile İttihat ve Terakki yanlısı Mehmed Said Paşa hükûmetini istifaya zorladı. Ahmet Muhtar Paşa başkanlığında partilerüstü hükûmet kuruldu. Milletvekili seçimleri geçersiz sayılarak seçim yenilendi. Bir süre sonra Ahmet Muhtar Paşa'nın istifasıyla, açıkça İttihat-karşıtı olan Kâmil Paşa hükûmeti kuruldu.

8 Ekim 1912'de başlayan Balkan Savaşı kısa sürede bir felakete dönüştü. Birbiri ardından Arnavutluk, Makedonya, Selanik ve Batı Trakya kaybedildi.

Bâb-ı li Baskını, 1913[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Ocak 1913'te Enver Bey önderliğinde bir grup İttihat ve Terakki fedaisi, Bâb-ı li'de bulunan Bakanlar Kurulu'nu toplantı halindeyken bastı. Tarihte Bâb-ı li Baskını adıyla anılan bu askeri darbede Harbiye Nazırı Nazım Paşa çıkan arbedede öldürüldü, başbakan Kâmil Paşa silah tehdidi altında istifa ettirildi. Erkân-ı Harbiye Reisi (genelkurmay başkanı) Mahmut Şevket Paşa sadrazam ilân edildi.

Bâb-ı li Baskınının kamuoyuna sunulan gerekçesi, Bulgar kuşatması altında bulunan Edirne'nin kurtarılması idi. Buna rağmen 30 Mayıs'ta imzalanan Londra Antlaşması ile Edirne Bulgaristan'a bırakıldı. Ancak Balkan devletleri kendi içinde anlaşamadılar ve bunu fırsat bilen yönetim Edirne'yi geri aldı ve yeni sınır Meriç nehri olarak belirlendi.

11 Haziran'da Sadrazam Mahmut Şevket Paşa makam arabasının içinde uğradığı bir suikast sonunda hayatını kaybetti. Bu olay üzerine alınan baskı tedbirleriyle ülke yönetimi oldukça baskıcı bir sürece girdi. Mahmut Şevket Paşa cinayetiyle ilgili 15 kişi idam edildi, çok sayıda yazar ve aydın Sinop Kalesine sürgün edildi. Sait Halim Paşa'nın sadrazamlığı altında, ülke Mehmed Talat Paşa, Enver Paşa ve Cemal Paşa'lardan oluşan üçlü tarafından yönetildi. Osmanlı Devleti Almanya'nın yanında I. Dünya Savaşı'na katıldı. İttihat ve Terakki yönetimi bu dönemde birçok cephede kaybedilen toprakların geri alınması için çalışmış ancak yaptıkları ile daha çok toprak kaybına sebebiyet vermişlerdir.

İkinci Dönem
Savaş bakanı Nazım Paşa'nın öldürülüşü
Ermeni asıllı Erzurum milletvekili Karekin Pastırmacıyan.

Üçüncü Dönem, 1914–1918[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgiden ve Ermeni, Rum ve Süryani Kırımlardan sonra, İkinci Meşrutiyet'in altı yıl sürmüş olan üçüncü Meclis-i Mebûsan'ı 21 Aralık 1918'de feshedildi.

Dördüncü Dönem, Ocak 1920[değiştir | kaynağı değiştir]

Ancak ülkenin içinde bulunduğu işgal koşullarından ötürü Anayasa'nın emrettiği yeni seçim yaklaşık bir yıl süreyle yapılamadı. Arap vilayetlerinin katılmadığı bir seçim, toprak kaybının resmen kabulü anlamına gelecekti. Ayrıca yeni meclise İttihat ve Terakki yanlıların girmesinden korkuldu. Ancak zaten parti kendini feshetmiş ve İngiliz baskısıyla üst yönetim kadrosu ülkeyi terk etmişlerdi.

Sivas Kongresi'nin seçim yapılmasında ısrarı üzerine istifa eden Damat Ferit Paşa kabinesi yerine 2 Ekim 1919'da kurulan Sadrazam Düztaban Ali Rıza Paşa hükûmeti aynı gün seçim kararı aldı. Bu seçimler Anadolu'da başlayan bağımsızlık hareketi, İstanbul yönetimi ve işgal devletleri tarafından isteniyordu. İşgal devletleri istediği kararları aldırabilmek, İstanbul yönetimi yaptıklarına meşrûluk kazandırmak, Anadolu hareketi ise millî mücadele için daha fazla güç bulabilmek için seçimleri istiyordu. Aralık ayında yapılan seçimlere İstanbul dışında her yerden sadece Müdafaa-i Hukuk yanlısı mebuslar seçildi. Mustafa Kemal Paşa iki ayrı ilden seçildiği halde, İstanbul'da toplanan meclise güvenlik gerekçesiyle katılmadı.

12 Ocak 1920'de toplanan Meclis, Anadolu hareketinden yana tavır aldı. 16 Şubat'ta Misak-ı Milli beyannamesi'ni oybirliği ile kabul etti. 16 Mart'ta müttefik devletler İstanbul'u geçici askerî işgal altına alarak Meclis başkanı Rauf Bey'i ve bazı mebusları tutukladı. 18 Mart'ta toplanan Meclis kendini süresiz olarak tatil etti. Mebusların birçoğu Ankara'ya geçerek, 23 Nisan'da toplanan Büyük Millet Meclisi'ne katıldılar.

Tasfiye, Nisan 1920[değiştir | kaynağı değiştir]

İtilaf Devletleri'in İstanbul'un İşgali ve Meclis-i Mebûsan basması üzerine 11 Nisan'da padişah Mehmet Vahdettin meclisi resmen feshetti ve anayasayı askıya aldı. Meclis-i Mebûsan 'ın feshedilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasına önayak oldu. Bu tarihten sonra İstanbul Hükûmeti ve Ankara'daki meclis olmak üzere ikibaşlılık oluştu. Büyük Millet Meclisi fiilen ülkeyi yönetirken İstanbul Hükûmeti gerek iç gerek ise dış politikada bir varlık gösteremedi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yapı Kredi Yayınları "ıı. Meşrutiyet in ilk yılı" kitabını hazırladı". Türkiye Eğitim. 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  2. ^ Tunçay, Mete (19 Aralık 2008). II. Meşrutiyet'in İlk Yılı 23 Temmuz 1908 – 23 Temmuz 1909. Yapı Kredi Yayınları. s. 400. ISBN 9789750841439. 
  3. ^ Resmi Tarih Tartışmaları, Cem Uzun, Özgür Üniversite Yayınları, 2005

II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Nedir? :II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? ile ilgili II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Ne Demektir? II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Açıklaması Nedir? II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Cevabı Nedir? II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Kelimesinin Anlamı? II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Açıklaması? :II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Gerçek mi? :II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? ile ilgili II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Hakkında? :II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? ile ilgili II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? burada bulabilirsiniz. II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler II. Meşrutiyet nedir?, II. Meşrutiyet anlamı nedir?, II. Meşrutiyet ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Roma Galyası, Ixodes auriculaelongae, Arnavutlukun idari yapılanması, Ülkeye göre sıralanmış arkeolojik siteler listesi, İndometazin, Nurmijärvi, Arnavut, Polistes balder, Proto dil, Novšiće Muharebesi, Savaş Esen, Azerbaycan Ulusal Marşı, Gavia arctica, Çoklu platform yazılımı, En çok görüntülenen YouTube videoları listesi, Eyüpspor, Kudret narı, İlkel sosyalist birikim, Peygamberdevesi cins ve türleri listesi, Skrillex, Faust, Matías Urbano, Fiuggi, Adana Demirspor, Hmong, Işıklı, Karadeniz Ereğli, Tonyukuk Yazıtı, Stone ili, Missouri, Litholepis, Royal Pari FC, Oskemen, Öskemen, Frances McDormand, Osmanlı padişahları listesi, Manhouce, wien, Hearts of Soul, Hiç Hesapta Yokken, Rubus babae, Gündüz Tekin Onay, Yungipicus kizuki, Kuzey Kore takvimi, Mamoru Hosoda, Haemaphysalis caucasica, Geovani Silva, Maçahela Ulusal Parkı, Karijoki, Thermozodia, Samsung DeX, Stephen Tataw, Anonychomyrma, Fransa millî futbol takımı, Manuel Akanji, Rodeiro, Hurgada Uluslararası Havalimanı, Güllü (şarkıcı), Ulusal Antik Sanat Galerisi, Jean Hyppolite, Mert Özyıldırım, Enformatik, Fotosentez, Sığacık Kalesi, Roman Diller, Sham Chun Nehri, Kernevekçe, Abderrahman Mahjoub, Lucas Biglia, Kırık Kucaklaşmalar, Ixodes cuernavacensis, Ixodes kerguelenensis, Ixodes ornithorhynchi, Duroğlu, Pardus 2008.1, Ixodes priscicollaris, Ixodes transvaalensis, Aydın, Ixodes randrianasoloi, Ferenc Puskás Stadyumu, Mayonez, Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (Paris), Großer Tiergarten, Maliyet muhasebesi, Bearpark, Jacamaralcyon, Dicyema erythrum, Oleg Kuznetsov, Mart Laar, Aster iinumae, Yannis Stoforidis, NGC 518, Uçak Kazası Raporu bölümleri listesi, SABİM, Ixodes schulzei, Prens Muhammed bin Fahd Stadyumu, Tengzhou, Yevgeni Lovçev, Açık kaynak kodlu işletim sistemleri karşılaştırması, Joachim Calmeyer, Apollo Uzay Programı, Teapacks,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,