Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir?

Glükoz Nedir?

Glükoz Nedir?, Glükoz Nerededir?, Glükoz Hakkında Bilgi?, Glükoz Analizi? Glükoz ilgili Glükoz ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Glükoz ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Glükoz Ne Anlama Gelir Glükoz Anlamı Glükoz Nedir Glükoz Ne Anlam Taşır Glükoz Neye İşarettir Glükoz Tabiri Glükoz Yorumu 

Glükoz Kelimesi

Lütfen Glükoz Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Glükoz İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Glükoz Kelimesinin Anlamı? Glükoz Ne Demek? ,Glükoz Ne Demektir? Glükoz Ne Demektir? Glükoz Analizi? , Glükoz Anlamı Nedir?,Glükoz Ne Demektir? , Glükoz Açıklaması Nedir? ,Glükoz Cevabı Nedir?,Glükoz Kelimesinin Anlamı?,Glükoz Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Glükoz Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Glükoz Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Glükoz Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Glükoz Kelimesinin Anlamı Nedir? Glükoz Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Glükoz Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Glükoz Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Glükoz - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Glükoz

Glükoz Nedir? Glükoz Ne demek? , Glükoz Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Glükoz Kelimesinin Anlamı? Glükoz Ne Demek? Glükoz Ne Demektir? ,Glükoz Analizi? Glükoz Anlamı Nedir? Glükoz Ne Demektir?, Glükoz Açıklaması Nedir? , Glükoz Cevabı Nedir? , Glükoz Kelimesinin Anlamı?






Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir?

Glukoz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Glükoz sayfasından yönlendirildi)
Glukoz
Adlandırmalar
6-(hydroxymethyl)oxane-2,3,4,5-tetrol
D-Glukoz (sağ),L-Glukoz (sol)
Çay şekeri, sükroz, β-(2S,3S,4S,5R)-fruktofuranozil-α-(1R,2R,3S,4S,5R)-glukopiranosit
Tanımlayıcılar
3D model (JSmol)
ChemSpider
EC Numarası
  • 200-334-9
RTECS numarası
  • LZ6600000
  • InChI=1/C12H22O11/c13-1-4-6(16)8(18)9(19)11(21-4)23-12(3-15)10(20)7(17)5(2-14)22-12/h4-11,13-20H,1-3H2/t4-,5-,6-,7-,8+,9-,10+,11-,12+/m1/s1
  • O1[C@H](CO)[C@@H](O)[C@H](O)[C@@H](O)[C@H]1O[C@@]2(O[C@@H]([C@@H](O)[C@@H]2O)CO)CO
Özellikler
Molekül formülü C6H12O6[1]
Molekül kütlesi 180.16 g mol−1[1]
Görünüm Renksiz, kokusuz, katı halde.[1]
Yoğunluk 1.54 g cm−3[1]
Erime noktası -D-glucose: 146 °C
β-D-glucose: 150 °C
Çözünürlük (su içinde) Suda çok iyi çözülür (470 g·l−1 20 °C Sıcaklıkta)[1]
Tehlikeler
Güvenlik bilgi formu (SDS) ICSC 1507
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Basit bir şeker (monosakkarit) olan glukoz (veya glikoz veya glükoz) yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir.[2] Hücreler onu bir enerji kaynağı ve metabolik reaksiyonlarda bir ara ürün olarak kullanırlar. Glukoz fotosentezin ana ürünlerinden biridir ve hücresel solunum onunla başlar.

Adı Yunanca "tatlı" anlamına gelen glukus (γλυκύς) ve kimyada şekerlere verilen "-oz" sonekinden türetilmiştir. Türkçede glikoz, glukozʼdan daha yaygın kullanılmakla beraber kimyasal adlandırma sistemleri bakımından bu hatalıdır. Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği'nin (IUPAC) önerdiği adlandırma kurallarına göre "glikoz", monosakkarit yerine kullanılan bir sözcüktür,[3] glukoz ise burada söz konusu olan şeker türüdür.[4] Kimyada gliko- öneki ile başlayan isimler şekerli bileşiklere aittir,[5] gluko- öneki ile başlayan isimler ise glukozlu bileşiklere aittir.[6] Örneğin glukozitler, glikozitlerin bir alt grubudur. Bu nedenle, bu metinde 'glukoz' kullanılacaktır.

Doğal biçimine (D-glukoz) gıda sanayisinde dekstroz olarak da değinilir. Bu maddede glukozun D-biçimine değinilmektedir (molekülün ayna görüntüsü L-glukoz olarak adlandırılır.

Eğer bu madde veya herhangi bir bilimsel yazıda sadece Glukoz kelimesi geçiyorsa, yani herhangi bir ön ek almamışsa D- ya da L şeklinde, burada bahsedilen D-glukoz. L-Glukoz sentetik olarak sentezlenebilen ama önem bakımından pek önemli olmayan Glukozun bir izomeridir.[7]

Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukoz altı karbon atomu ve bir aldehit grubuna sahip olduğu için aldoheksoz olarak sınıflandırılır. Glukoz molekülü açık halkalı (asiklik) veya halkalı (siklik) biçimli olabilir. Halkalı hali aldehitli C atomu ile C-5 hidroksil grubu arasında molekül içi bir reaksiyon ile bir hemiasetal oluşumunun sonucudur. Suda her iki biçim birbiriyle dengededir ve pH 7'de halkalı biçim coğunluktadır. Beş karbon ve bir oksijenden oluşan halka piran yapısına benzediği için glukozun halkalı biçimine glukopiranoz olarak da değinilir. Halkadaki karbonlardan dördü bir hidroksil grubuna bağlı, beşincisi ise halkanın dışında yer alan ve CH2OH grubu oluşturan altıncı bir karbona bağlıdır.

İzomerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukozun altı optik merkezi vardır, yani teorik olarak glukozun (4²-1) = 15 optik stereoizomere sahip olabilir. Canlı organizmalarda bunların yedisine rastlanır, bunlardan galaktoz ve mannoz en önemlileridir. Bu sekiz izomer (glukoz da sayılırsa) birbirlerininin diastereoizomerleridir ve hepsi D-serisine aittirler.

Glukoz halkalaşınca (anomerik karbon atomu denen) C-1'de bir asimetrik merkez daha oluştuğundan iki halkasal yapı oluşabilir: α-glukoz ve β-glukoz. Aralarındaki yapısal fark, halkadaki C-1'e bağlı hidroksil grubunun yönüdür. D-glukoz Haworth projeksiyonu ile çizildiğinde α, C-1'e bağlı olan hidroksilin halka düzleminin altında olduğu anlamına gelir, β ise üstünde. Mutarotasyon olarak adlandırılan bir süreçte α ve β biçimleri sulu çözeltilde saatler mertebesinde bir sürede birbirlerine dönüşüp sonunda 36:64 gibi bir α:β oranıyla dengeye ulaşırlar.

Glikozun çeşitli izomerlerini gösteren yapısal formüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Glikoz tabletleri

Endüstriyel[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukoz gıda sanayisinde nişastanın enzimatik hidrolizi ile üretilir. Nişasta kaynağı olarak pek çok tarım mahsulu kullanılabilir. Mısır, pirinç, buğday, patates, manyok, ararot, sagu dünyanın çeşitli yörelerinde kullanılır.

Bu enzimatik işlem iki aşamalıdır. Yaklaşık 100 °C'de 1-2 saat boyunca enzim nişastayı 5-10 glukoz birimli küçük karbonhidratlara parçalar. Bu işlemin bazı çeşitlemelerinde nişasta karışımı bir veya birkaç kere 130 °C veya üstünde kısaca ısıtılır. Bu ısıtma nişastanın suda çözünürlüğüne yardım eder, ama enzimi de çalışmaz hale getirdiği için her ısıtmadan sonra yeniden enzim eklenmesi gerekir.

Şekerleşme (sakkarifikasyon) diye adlandırılan ikinci adımda kısmen hidroliz olmuş nişasta Aspergillus niger mantarından elde edilen glukoamilaz enzimi aracılığıyla tamamen glukoza parçalanır. Tipik reaksiyon şartları pH 4,0-4,5, 60 °C ve %30-35 oranında karbonhidrat konsantrasyonudur. Bu şartlarda 1-4 gün içinde nişastanın %96'dan fazlası glikoza dönüşür. Daha sulandırılmış reaksiyonlarda daha yüksek verim elde etmek mümkündür ama daha büyük bir reaktör ve daha çok su gerektiğiden genelde ekonomik değildir. Elde edilen glukoz süzülerek saflaştırılır ve çok kademeli evaporatör ile yoğunlaştırılır. Katı D-Glukoz tekrarlanan kristelleştirmelerle üretilir.

İşlevi[değiştir | kaynağı değiştir]

Canlıların neden fruktoz gibi başka bir monosakkarit değil de glukozu bu kadar yaygın bir şekilde kullandıkları konusunda ancak tahmin yürütülebilir. Glukoz, abiyotik şartlarda formaldehitten oluşabilir, dolayısıyla ilkel biyokimyasal sistemler için kullanıma hazırdı. Gelişmiş organizmalar için daha önemli olan bir özelliği glukozun proteinlerin amino grupları ile reaksiyona girme eğiliminin diğer heksoz şekerlere kıyasla çok daha düşük olmasıdır. Glikasyon adı verilen bu reaksiyon pek çok enzimi ya yavaşlatır ya da tamamen durdurur. Glikasyon reaksiyonunun yavaş olmasının nedeni, glukozun daha az reaktif olan halkasal izomerini tercih etmesidir. Buna rağmen diyabetin uzun dönemli komplikasyonlarının çoğu (örneğin körlük, böbrek yetmezliği, periferal nöropati) protein ve lipitlerin glikasyonundan kaynaklanır.

Glikozilasyon, glukozun katıldığı önemli reaksiyonlardan bir diğeridir.

Enerji kaynağı olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukoz canlılarda çok yaygın bulunan bir yakıttır. Karbonhidratlar insan vücudunun başlıca enerji kaynağıdır, gram başına 4 kilo kalori (16 736 Joule) (1 kalori = 4.184 Joule)gıda enerjisi sağlarlar. Karbonhidratların (örneğin nişastanın) yıkımı mono ve disakkaritler sağlar ve bunların çoğu glukozdur. Glikoliz ve bunu izleyen sitrik asit döngüsü yoluyla glukoz sonunda CO2 ve suya oksitlenir ve başlıca ATP şeklinde olmak üzere enerji sağlar. İnsülin ve glukagon hormonları kandaki glukoz seviyesini düzenler. İnsülin hormonu kan şekerini düşürürken glukagon hormonu kan şekerini yükseltir. Diyabet hastalarının pankreası insülin hormonunu yeterince salgılamamaktadır. Aç karnına kanda glukoz seviyesinin yüksek olması diyabet öncesi veya diyabetik bir durumun göstergesidir.

Öncül olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukoz proteinlerin üretiminde ve lipit metabolizmasında önemli bir rol oynar. Bitkilerde ve çoğu hayvanda C vitamini (askorbik asit) üretiminin bir öncülüdür.

Glukoz çeşitli önemli bileşiğin sentezinde bir öncül olarak kullanılır. Nişasta, selüloz ve glikojen ("hayvan nişastası") glukoz polimerleri yani polisakkaritlerdir. Sütün başlıca şekeri olan laktoz, bir glukoz-galaktoz disakkaritidir. Önemli bir diğer disakkarit olan sükroz da fruktoza bağlı glukozdur.

Kaynakları ve absorpsiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün gıdasal karbonhidratlar glukoz içerirler, ya bir polimerin yapı taşı olarak (nişasta ve glikojende olduğu gibi) veya başka bir monosakkaritle birleşik olarak (sükroz ve laktoz gibi). Duodenum ve ince bağırsakta oligo- ve polisakkaritler pankreatik ve bağırsak glikozidazları tarafından monosakkaritlere parçalanırlar. Ardından, glukoz, enterositlerin önce bağırsak tarafındaki (apikal) zarlarındaki taşıyıcılar tarafından, sonra da dolaşım sistemi tarafındaki (bazal) zarlardaki taşıyıcılar tarafından taşınarak kana aktarılır. Glukozun bir kısmı doğrudan beyin ve alyuvarlara giderek onlara yakıt olur, gerisi ise glikojen olarak depolanmak üzere karaciğer ve kaslara ve yağ olarak depolanmak üzere yağ dokulara gider.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e GESTIS-Stoffdatenbank 1 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Almanca
  2. ^ Başdoğan, Günay; Sağdiç, Osman; Daştan, Tuğçe; Acar, Sezer; Düz, Gamze (31 Mart 2019). "Farklı Bölgelerden Toplanan Arı Polenlerinin Fizikokimyasal Özellikleri ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (15): 627-631. doi:10.31590/ejosat.535054. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 9 Haziran 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007. 
  7. ^ [ https://de.wikipedia.org/ansiklopedi/Glucose 6 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Almanca Vikipedi Glukoz Maddesinden Alınmıştır]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Nedir? :Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? ile ilgili Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Ne Demektir? Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Açıklaması Nedir? Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Cevabı Nedir? Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Açıklaması? :Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Gerçek mi? :Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? ile ilgili Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Hakkında? :Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? ile ilgili Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Glükoz nedir?, Glükoz anlamı nedir?, Glükoz ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Benal Nevzat Arıman, Misya, Cemil Çiçek, Kırıkkalenin ilçeleri, Bojan Šaranov, Gökbel, İnebolu, Koç Özel Lisesi, Bardız, Alman çoban köpeği, Orhan Veli Kanık, Dürri Mehmed Efendi, Alastor Moody, Bora Dugić, Alman vatandaşlığı, Humberto Maschio, 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Arnold Zweig, İskarapar (ilçe), LG KS20, Tower Bridge, Alman tekrar silahlanması, Bedesten, Aşk Laftan Anlamaz, İzmirin İşgali, Konami, Blekinge ili, Simiyenler, Emperyal birimler, Alman mutfağı, Helianthus, A Good Year, Alman markı, Alman fiziği, Chōgen, Blender3D, Kabaoğlu, İzmit, Jimnastik, Nedimeler, Histon, Cambridgeshire, Alman edebiyatı, Ali Nusret Pulhan, Çiçek elması, Ahu Türkpençe, Nümizmatik, Alman direnişi, Býčí skála Mağarası, Santa Cruz de Tenerife, Mahmud Devletabadi, Alman bayrakları listesi, Károly Palotai, Simenit Gölü, Anthony Eden, Paula Shaw, FC Zürich, VI. Fernando, Özel İzmir Amerikan Koleji, Gülsün Bilgehan, Tteok, Bergen (şarkıcı), SriLankan Airlines, Ignacio María González, Hobi Manastırı, Alman Standartlar Enstitüsü, Ruhi Sarıalp, Mariestad, Uluslararası Yer Dönme ve Referans Sistemleri Servisi, Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birliği, En İyi Erkek Haber Sunucusu Altın Kelebek Ödülü, 1919 yapımı Türk filmleri, Huneyn Muharebesi, Castano Primo, Alman Sosyoloji Topluluğu, Gülüç Barajı, Yeşil Burun Adaları bayrağı, Short 330, Türk lehçeleri, 2000 Trophée des champions, Barbro Hiort af Ornäs, WWE Clash of Champions, Alman Samoası, NGC 1544, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Los Angeles Sinema Eleştirmenleri Derneği Ödülü, Astronomik yıl numaralandırma, Ermenistandaki şehirler listesi, Bağdat Seferi, Alpaslan Özdoğan, Alman Ordusu Merkezi Tıp Servisi, Even If, Bar ve Bat Mitzvah, Alman Kız Birliği, Nova kalıntısı, Beat Jans, Billy Crudup, Orton Waterville, Alman Donanması, Güney Afrika Cumhuriyeti millî futbol takımı, FC Mordovia Saransk, Anadolu Selçuklu, Paulo Sousa, Morimondo,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,