Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir?

Glukoz Nedir?

Glukoz Nedir?, Glukoz Nerededir?, Glukoz Hakkında Bilgi?, Glukoz Analizi? Glukoz ilgili Glukoz ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Glukoz ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Glukoz Ne Anlama Gelir Glukoz Anlamı Glukoz Nedir Glukoz Ne Anlam Taşır Glukoz Neye İşarettir Glukoz Tabiri Glukoz Yorumu 

Glukoz Kelimesi

Lütfen Glukoz Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Glukoz İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Glukoz Kelimesinin Anlamı? Glukoz Ne Demek? ,Glukoz Ne Demektir? Glukoz Ne Demektir? Glukoz Analizi? , Glukoz Anlamı Nedir?,Glukoz Ne Demektir? , Glukoz Açıklaması Nedir? ,Glukoz Cevabı Nedir?,Glukoz Kelimesinin Anlamı?,Glukoz Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Glukoz Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Glukoz Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Glukoz Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Glukoz Kelimesinin Anlamı Nedir? Glukoz Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Glukoz Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Glukoz Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Glukoz - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Glukoz

Glukoz Nedir? Glukoz Ne demek? , Glukoz Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Glukoz Kelimesinin Anlamı? Glukoz Ne Demek? Glukoz Ne Demektir? ,Glukoz Analizi? Glukoz Anlamı Nedir? Glukoz Ne Demektir?, Glukoz Açıklaması Nedir? , Glukoz Cevabı Nedir? , Glukoz Kelimesinin Anlamı?






Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir?

Glukoz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Glukoz
Adlandırmalar
6-(hydroxymethyl)oxane-2,3,4,5-tetrol
D-Glukoz (sağ),L-Glukoz (sol)
Çay şekeri, sükroz, β-(2S,3S,4S,5R)-fruktofuranozil-α-(1R,2R,3S,4S,5R)-glukopiranosit
Tanımlayıcılar
3D model (JSmol)
ChemSpider
EC Numarası
  • 200-334-9
RTECS numarası
  • LZ6600000
  • InChI=1/C12H22O11/c13-1-4-6(16)8(18)9(19)11(21-4)23-12(3-15)10(20)7(17)5(2-14)22-12/h4-11,13-20H,1-3H2/t4-,5-,6-,7-,8+,9-,10+,11-,12+/m1/s1
  • O1[C@H](CO)[C@@H](O)[C@H](O)[C@@H](O)[C@H]1O[C@@]2(O[C@@H]([C@@H](O)[C@@H]2O)CO)CO
Özellikler
Molekül formülü C6H12O6[1]
Molekül kütlesi 180.16 g mol−1[1]
Görünüm Renksiz, kokusuz, katı halde.[1]
Yoğunluk 1.54 g cm−3[1]
Erime noktası -D-glucose: 146 °C
β-D-glucose: 150 °C
Çözünürlük (su içinde) Suda çok iyi çözülür (470 g·l−1 20 °C Sıcaklıkta)[1]
Tehlikeler
Güvenlik bilgi formu (SDS) ICSC 1507
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Basit bir şeker (monosakkarit) olan glukoz (veya glikoz veya glükoz) yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir.[2] Hücreler onu bir enerji kaynağı ve metabolik reaksiyonlarda bir ara ürün olarak kullanırlar. Glukoz fotosentezin ana ürünlerinden biridir ve hücresel solunum onunla başlar.

Adı Yunanca "tatlı" anlamına gelen glukus (γλυκύς) ve kimyada şekerlere verilen "-oz" sonekinden türetilmiştir. Türkçede glikoz, glukozʼdan daha yaygın kullanılmakla beraber kimyasal adlandırma sistemleri bakımından bu hatalıdır. Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği'nin (IUPAC) önerdiği adlandırma kurallarına göre "glikoz", monosakkarit yerine kullanılan bir sözcüktür,[3] glukoz ise burada söz konusu olan şeker türüdür.[4] Kimyada gliko- öneki ile başlayan isimler şekerli bileşiklere aittir,[5] gluko- öneki ile başlayan isimler ise glukozlu bileşiklere aittir.[6] Örneğin glukozitler, glikozitlerin bir alt grubudur. Bu nedenle, bu metinde 'glukoz' kullanılacaktır.

Doğal biçimine (D-glukoz) gıda sanayisinde dekstroz olarak da değinilir. Bu maddede glukozun D-biçimine değinilmektedir (molekülün ayna görüntüsü L-glukoz olarak adlandırılır.

Eğer bu madde veya herhangi bir bilimsel yazıda sadece Glukoz kelimesi geçiyorsa, yani herhangi bir ön ek almamışsa D- ya da L şeklinde, burada bahsedilen D-glukoz. L-Glukoz sentetik olarak sentezlenebilen ama önem bakımından pek önemli olmayan Glukozun bir izomeridir.[7]

Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukoz altı karbon atomu ve bir aldehit grubuna sahip olduğu için aldoheksoz olarak sınıflandırılır. Glukoz molekülü açık halkalı (asiklik) veya halkalı (siklik) biçimli olabilir. Halkalı hali aldehitli C atomu ile C-5 hidroksil grubu arasında molekül içi bir reaksiyon ile bir hemiasetal oluşumunun sonucudur. Suda her iki biçim birbiriyle dengededir ve pH 7'de halkalı biçim coğunluktadır. Beş karbon ve bir oksijenden oluşan halka piran yapısına benzediği için glukozun halkalı biçimine glukopiranoz olarak da değinilir. Halkadaki karbonlardan dördü bir hidroksil grubuna bağlı, beşincisi ise halkanın dışında yer alan ve CH2OH grubu oluşturan altıncı bir karbona bağlıdır.

İzomerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukozun altı optik merkezi vardır, yani teorik olarak glukozun (4²-1) = 15 optik stereoizomere sahip olabilir. Canlı organizmalarda bunların yedisine rastlanır, bunlardan galaktoz ve mannoz en önemlileridir. Bu sekiz izomer (glukoz da sayılırsa) birbirlerininin diastereoizomerleridir ve hepsi D-serisine aittirler.

Glukoz halkalaşınca (anomerik karbon atomu denen) C-1'de bir asimetrik merkez daha oluştuğundan iki halkasal yapı oluşabilir: α-glukoz ve β-glukoz. Aralarındaki yapısal fark, halkadaki C-1'e bağlı hidroksil grubunun yönüdür. D-glukoz Haworth projeksiyonu ile çizildiğinde α, C-1'e bağlı olan hidroksilin halka düzleminin altında olduğu anlamına gelir, β ise üstünde. Mutarotasyon olarak adlandırılan bir süreçte α ve β biçimleri sulu çözeltilde saatler mertebesinde bir sürede birbirlerine dönüşüp sonunda 36:64 gibi bir α:β oranıyla dengeye ulaşırlar.

Glikozun çeşitli izomerlerini gösteren yapısal formüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Glikoz tabletleri

Endüstriyel[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukoz gıda sanayisinde nişastanın enzimatik hidrolizi ile üretilir. Nişasta kaynağı olarak pek çok tarım mahsulu kullanılabilir. Mısır, pirinç, buğday, patates, manyok, ararot, sagu dünyanın çeşitli yörelerinde kullanılır.

Bu enzimatik işlem iki aşamalıdır. Yaklaşık 100 °C'de 1-2 saat boyunca enzim nişastayı 5-10 glukoz birimli küçük karbonhidratlara parçalar. Bu işlemin bazı çeşitlemelerinde nişasta karışımı bir veya birkaç kere 130 °C veya üstünde kısaca ısıtılır. Bu ısıtma nişastanın suda çözünürlüğüne yardım eder, ama enzimi de çalışmaz hale getirdiği için her ısıtmadan sonra yeniden enzim eklenmesi gerekir.

Şekerleşme (sakkarifikasyon) diye adlandırılan ikinci adımda kısmen hidroliz olmuş nişasta Aspergillus niger mantarından elde edilen glukoamilaz enzimi aracılığıyla tamamen glukoza parçalanır. Tipik reaksiyon şartları pH 4,0-4,5, 60 °C ve %30-35 oranında karbonhidrat konsantrasyonudur. Bu şartlarda 1-4 gün içinde nişastanın %96'dan fazlası glikoza dönüşür. Daha sulandırılmış reaksiyonlarda daha yüksek verim elde etmek mümkündür ama daha büyük bir reaktör ve daha çok su gerektiğiden genelde ekonomik değildir. Elde edilen glukoz süzülerek saflaştırılır ve çok kademeli evaporatör ile yoğunlaştırılır. Katı D-Glukoz tekrarlanan kristelleştirmelerle üretilir.

İşlevi[değiştir | kaynağı değiştir]

Canlıların neden fruktoz gibi başka bir monosakkarit değil de glukozu bu kadar yaygın bir şekilde kullandıkları konusunda ancak tahmin yürütülebilir. Glukoz, abiyotik şartlarda formaldehitten oluşabilir, dolayısıyla ilkel biyokimyasal sistemler için kullanıma hazırdı. Gelişmiş organizmalar için daha önemli olan bir özelliği glukozun proteinlerin amino grupları ile reaksiyona girme eğiliminin diğer heksoz şekerlere kıyasla çok daha düşük olmasıdır. Glikasyon adı verilen bu reaksiyon pek çok enzimi ya yavaşlatır ya da tamamen durdurur. Glikasyon reaksiyonunun yavaş olmasının nedeni, glukozun daha az reaktif olan halkasal izomerini tercih etmesidir. Buna rağmen diyabetin uzun dönemli komplikasyonlarının çoğu (örneğin körlük, böbrek yetmezliği, periferal nöropati) protein ve lipitlerin glikasyonundan kaynaklanır.

Glikozilasyon, glukozun katıldığı önemli reaksiyonlardan bir diğeridir.

Enerji kaynağı olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukoz canlılarda çok yaygın bulunan bir yakıttır. Karbonhidratlar insan vücudunun başlıca enerji kaynağıdır, gram başına 4 kilo kalori (16 736 Joule) (1 kalori = 4.184 Joule)gıda enerjisi sağlarlar. Karbonhidratların (örneğin nişastanın) yıkımı mono ve disakkaritler sağlar ve bunların çoğu glukozdur. Glikoliz ve bunu izleyen sitrik asit döngüsü yoluyla glukoz sonunda CO2 ve suya oksitlenir ve başlıca ATP şeklinde olmak üzere enerji sağlar. İnsülin ve glukagon hormonları kandaki glukoz seviyesini düzenler. İnsülin hormonu kan şekerini düşürürken glukagon hormonu kan şekerini yükseltir. Diyabet hastalarının pankreası insülin hormonunu yeterince salgılamamaktadır. Aç karnına kanda glukoz seviyesinin yüksek olması diyabet öncesi veya diyabetik bir durumun göstergesidir.

Öncül olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Glukoz proteinlerin üretiminde ve lipit metabolizmasında önemli bir rol oynar. Bitkilerde ve çoğu hayvanda C vitamini (askorbik asit) üretiminin bir öncülüdür.

Glukoz çeşitli önemli bileşiğin sentezinde bir öncül olarak kullanılır. Nişasta, selüloz ve glikojen ("hayvan nişastası") glukoz polimerleri yani polisakkaritlerdir. Sütün başlıca şekeri olan laktoz, bir glukoz-galaktoz disakkaritidir. Önemli bir diğer disakkarit olan sükroz da fruktoza bağlı glukozdur.

Kaynakları ve absorpsiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün gıdasal karbonhidratlar glukoz içerirler, ya bir polimerin yapı taşı olarak (nişasta ve glikojende olduğu gibi) veya başka bir monosakkaritle birleşik olarak (sükroz ve laktoz gibi). Duodenum ve ince bağırsakta oligo- ve polisakkaritler pankreatik ve bağırsak glikozidazları tarafından monosakkaritlere parçalanırlar. Ardından, glukoz, enterositlerin önce bağırsak tarafındaki (apikal) zarlarındaki taşıyıcılar tarafından, sonra da dolaşım sistemi tarafındaki (bazal) zarlardaki taşıyıcılar tarafından taşınarak kana aktarılır. Glukozun bir kısmı doğrudan beyin ve alyuvarlara giderek onlara yakıt olur, gerisi ise glikojen olarak depolanmak üzere karaciğer ve kaslara ve yağ olarak depolanmak üzere yağ dokulara gider.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e GESTIS-Stoffdatenbank 1 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Almanca
  2. ^ Başdoğan, Günay; Sağdiç, Osman; Daştan, Tuğçe; Acar, Sezer; Düz, Gamze (31 Mart 2019). "Farklı Bölgelerden Toplanan Arı Polenlerinin Fizikokimyasal Özellikleri ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (15): 627-631. doi:10.31590/ejosat.535054. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 9 Haziran 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2007. 
  7. ^ [ https://de.wikipedia.org/ansiklopedi/Glucose 6 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Almanca Vikipedi Glukoz Maddesinden Alınmıştır]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Nedir? :Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? ile ilgili Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Ne Demektir? Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Açıklaması Nedir? Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Cevabı Nedir? Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Açıklaması? :Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Gerçek mi? :Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? ile ilgili Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Hakkında? :Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? ile ilgili Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Glukoz nedir?, Glukoz anlamı nedir?, Glukoz ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Johannes Diderik van der Waals, Bursa Devlet Tiyatrosu, Patellifolia, Undisputed Attitude, Richland County, Kuzey Dakota, Noşirvan Mustafa, EGO Genel Müdürlüğü, 1445, Maluku Denizi, Cellular, Klein Barkau, Rönesans müziği, KYPCK, McKenzie County, Kuzey Dakota, McIntosh County, Kuzey Dakota, Cavalier County, Kuzey Dakota, Renville County, Kuzey Dakota, NGC 1383, Sheridan County, Kuzey Dakota, 2017 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, 2017 fifa 20 yaş altı dünya kupası, Ferisi, John James Richard Macleod, The Legend Of Korra (1. Sezon), Çarmıh, Ziploc, Billings County, Kuzey Dakota, 2020 Dağlık Karabağ çatışmalarının zaman çizelgesi, Walworth County, Güney Dakota, Bursa Yıldırımspor, Lawrence County, Güney Dakota, Marshall County, Güney Dakota, Mellette County, Güney Dakota, Campbell County, Güney Dakota, Lies My Parents Told Me, Russell Mahkemesi, 5 Ekim, Patrick Day, Florence Nightingale Müzesi, Portobello Cadısı, Türkiye yassı solucanlar listesi, Hiperbolik sekant, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, Randall Azofeifa, Caligula, Osman Özköylü, İdadi, İslamda kadın, Fort Worth, Beril Dedeoğlu, Kayaç, Graubünden, Thriller 25, 141 Likya depremi, NGC 1065, Dakota Kai, Mevduat hesabı, Buganda, Kosova Ovası (Kent), 18. Akademi Ödülleri, Kazakistan Menkul Kıymetler Borsası, Ataköy Tren İstasyonu, Çin bayrağı, Maxime Bossis, Thymus munbyanus, Bağdat Seferi, Guy Dardenne, Adam Wilhelm Moltke, Shi Le, Yönlendirme, Gaziantepte 1991 Türkiye genel seçimleri, David Bryan, Mediha Demirkıran, Erman Bulucu, Kamu yararı, Abedi Pele, Rhode Island School of Design Museum, Zonguldakta 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Analog sinyal, Adem Bereket, Titus Burckhardt, NGC 1823, Ekrem Ertuğrul, 1700, Yugoslavya Krallığı idari yapılanması, Willie Anderson (golfçü), Ving Rhames, Giants Stadyumu, Maxilla, WTA Finalleri, Grand Forks County, Kuzey Dakota, Morton County, Kuzey Dakota, Şibenik, Zbigniew Messner, Sibenik, Ramsey County, Kuzey Dakota, Mercer County, Kuzey Dakota, Pierce County, Kuzey Dakota, BAFTA En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, Kişi başına satın alma gücü paritelerine göre ülkeler listesi,
Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?, Zamanlı İsminin Anlamı Nedir?, Terminolojik Nedir?, Fena Yerine Vurmak Nedir?, Yusuf Yalvaç Kimdir?, Zaman Bilimsel İsminin Anlamı Nedir?,