Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir?

Fenari İsa Camii Nedir?

Fenari İsa Camii Nedir?, Fenari İsa Camii Nerededir?, Fenari İsa Camii Hakkında Bilgi?, Fenari İsa Camii Analizi? Fenari İsa Camii ilgili Fenari İsa Camii ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Fenari İsa Camii ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Fenari İsa Camii Ne Anlama Gelir Fenari İsa Camii Anlamı Fenari İsa Camii Nedir Fenari İsa Camii Ne Anlam Taşır Fenari İsa Camii Neye İşarettir Fenari İsa Camii Tabiri Fenari İsa Camii Yorumu 

Fenari İsa Camii Kelimesi

Lütfen Fenari İsa Camii Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Fenari İsa Camii İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı? Fenari İsa Camii Ne Demek? ,Fenari İsa Camii Ne Demektir? Fenari İsa Camii Ne Demektir? Fenari İsa Camii Analizi? , Fenari İsa Camii Anlamı Nedir?,Fenari İsa Camii Ne Demektir? , Fenari İsa Camii Açıklaması Nedir? ,Fenari İsa Camii Cevabı Nedir?,Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı?,Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Fenari İsa Camii Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı Nedir? Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Fenari İsa Camii Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Fenari İsa Camii - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Fenari İsa Camii

Fenari İsa Camii Nedir? Fenari İsa Camii Ne demek? , Fenari İsa Camii Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı? Fenari İsa Camii Ne Demek? Fenari İsa Camii Ne Demektir? ,Fenari İsa Camii Analizi? Fenari İsa Camii Anlamı Nedir? Fenari İsa Camii Ne Demektir?, Fenari İsa Camii Açıklaması Nedir? , Fenari İsa Camii Cevabı Nedir? , Fenari İsa Camii Kelimesinin Anlamı?






Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir?

Fenari İsa Camii

Koordinatlar: 41°00′55″K 28°56′38″D / 41.01528°K 28.94389°D / 41.01528; 28.94389
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Molla Fenari İsa Camii
Fenari İsa Camii, 2011
Harita
Temel bilgiler
KonumFatih, İstanbul
Koordinatlar41°00′55″K 28°56′38″D / 41.01528°K 28.94389°D / 41.01528; 28.94389
İnançHristiyan-İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimDoğu Roma-Osmanlı mimarisi
İnşaat başlangıcı908

Fenari İsa Camii, Molla Fenari Camii ya da eski adıyla Lips Manastırı Kilisesi, (YunancaEκκλησία του Λιβός - Eklizya tu Livos; Livos Kilisesi), İstanbul'da, eskiden Ortodoks kilisesi olarak kullanılırken Türklerin şehri ele geçirmesi ile birlikte camiye çevrilen bir ibadethanedir.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

İbadethane, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Vatan Caddesi olarak da anılan Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer almaktadır. İstanbul metrosunun M1 hattında () Fatih-Emniyet ve Aksaray durakları arasında olup; İETT'nin İskenderpaşa ya da Oğuzhan duraklarından da kolayca ulaşım sağlanabilir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bizans dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilise olarak kullanıldığı dönemlerden kalma Azize Evdokya'yı betimleyen duvar mozaiği; 10-11. yüzyıl, İstanbul Arkeoloji Müzesi.

908 yılında, Bizanslı amiral Konstantinos Lips,[1] dönemin imparatoru VI. Leon huzurunda bir manastır inşaatı başlattı.[2] Manastırın bulunduğu yer, eski Bayrampaşa Deresi'nin (Lycus Irmağı) çevresinde bir vadide, o dönemde Merdosangaris (YunancaΜερδοσαγγάρης),[3] olarak adlandırılan bir bölgede bulunuyordu. Yapı, Bakire Theotokos'a adanmıştı.

Typikon adı verilen ve kilisenin yapım aşamasına ve sonrasına ilişkin bilgiler verilen kitapta, kilisede 50 kadın din görevlisinin bulunduğu;[4] ayrıca 15 yataklı bir hastanesi olduğu yazılıdır.[2] Bu hâliyle o dönem Konstantinopolis'inin en büyük kurumlarından biridir. Günümüzdeki yapı, 6. yüzyıldan kalma başka bir kilisenin kalıntıları üzerine yapılmış olup,[5] yapımında eski bir Roman mezarlığının mezartaşları kullanılmıştır.[2] Ortodoks azizelerinden Aya İrini (Azize İrini)'nin kutsal emanetleri de burada saklanmıştır. Kilise kullanımda olduğu dönemde halk arasında Kuzey Kilise olarak bilinmekteydi.

Kiliseden çıkarılan Bizans kalıntıları, İstanbul Arkeoloji Müzesi.

Dördüncü Haçlı Seferi sonrasında, Bizans İmparatorluğu kendini toparlarken, 1286 ve 1304 yılları arasında, ölmüş Mihail Paleologos'un eşi İmparatoriçe Theodora Palaiologina, birinci kilisenin güneyinde Yahya peygambere adanmış yeni bir kilise inşa ettirdi. (YunancaEκκλησία του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Λίβος, Eklezya tu ayu Ioannu prodromu tu Livos)[6] Paleologos hanedanının ileri gelen üyeleri buraya gömülmüştü. Burada gömülü olanlar arasında İmparatoriçe Theodora'nın yanı sıra, oğlu Konstantinos, İmparatoriçe Montferratlı İrini ve kocası İmparator II. Andronikos da vardır.[5] İmparatoriçenin yaptırdığı bu kilise ise Güney Kilise olarak biliniyordu.

14. yüzyılda, kiliseye bir narteks ve pareklezyon eklenmiştir.[7] Buraya imparatorluk hanedanının üyelerini gömme geleneği 15. yüzyılda da sürdü. VIII. İoannis'in eşi Moskovalı Anna da halk arasında veba salgını paniği yaratmaması için öldüğü gece burada toprağa verildi.[8] Kilisenin 1453 yılındaki Fetih'ten sonra da mezarlık olarak kullanıldığı sanılmaktadır.[8]

Osmanlı dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1497-1498 yıllarında, İstanbul'un Türklerin eline geçmesinden kısa bir süre sonra, II. Bayezid'in hükümdarlığı döneminde yapının Güney Kilise olarak adlandırılan bölümü, Molla Fenari'nin yeğeni Rumeli kadıaskeri Fenarizade Alaaddin Ali bin Yusuf Efendi tarafından mescite çevrildi.[2] Yapının güneydoğu kısmına bir minare eklendi. Yarım kubbelerden biriyse mihraba çevrildi.[8] Medresenin başhatiplerinden biri olan İsa efendinin adı camiye verildi. 1633 yılında bir yangında büyük hasar görerek kullanılamaz hâle gelen mescidin, 1636 yılında sadrazam Bayram Paşa tarafından onarımı gerçekleştirildi. Aynı dönemde yapı camiye, Kuzey Kilise de tekkeye çevrildi. Kolonlar payandalarla desteklendi. İki kubbesi baştan inşa edilerek duvarlardaki mozaikler söküldü.[9] 1782 yılında gerçekleşen başka bir yangın yapıya zarar verdi.[9] Bunun ardından geçirdiği ilk büyük onarım ancak 1847-1848 yıllarında oldu. Bu onarımda da Güney Kilise'nin kolonları desteklenerek, nartekste korkuluk görevi gören yarımduvarlar kaldırıldı.[9] 1918 yılında yine bir yangın geçiren yapı boşaltıldı ve kullanım dışı kaldı.[10] Cumhuriyet ilan edildikten sonra, 1929 yılında gerçekleştirilen kazılar sırasında 22 adet lahit bulundu.[10] Yapı 1970 ve 1980'lerde Amerika Bizans Topluluğu tarafından kapsamlı bir bakım ve onarım sürecinden geçti. Günümüzde hâlen cami olarak hizmet vermektedir.[9] Lips Manastırı olarak da bilinmektedir.

Mimari özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey kilisenin içi
Kuzey kilisenin içi
 
Kuzey kilisenin içi
Kuzey kilisenin kubbesi

Kuzey kilise[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Kilise, o dönem mimarisinde pek rastlanmayan bir biçimde inşa edilmiştir. Beşnoktasal yapı tarzı olarak adlandırılabilecek bu yapı, ana binanın dört köşesinde ve tam ortasında birer kolona sahipti. Bu, Konstantinopolis şehrinde, bu tarzda yapılan ilk dinî yapılardan biriydi. Büyük olasılıkla kalıntıları günümüze ulaşmayan 880 yapımlı Nea Ekklisia'nın (Yeni Kilise) bir prototipiydi.[11]

Kilisenin boyutları nispeten küçüktür. İç kullanım alanı 13 metre uzunluğunda ve 9.5 metre genişliğindedir. O dönemde manastırda yaşayacak olan nüfusa yetecek boyutlarda tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Kuzey kilisenin duvarları tuğla ve küçük sert taş blokların birlikte kullanılmasıyla inşa edilmişti. Bu, 10. yüzyıl Bizans mimarisinin tipik özelliklerinden biriydi.[12] Tuğlalar kalın bir harç tabakası kullanılarak birleştirilmişti.

Yapının 3 yüksek yarı-kubbesi apsis vardır. Ortadaki apsis, pastoforium, köşeli yapıdadır. Merkez apsisin yanlarındaki apsisler ise geleneksel Bizans kiliselerinde olduğu gibi diakonikon ve prothesis olarak kullanılmaktadır. Apsisler üçlü ve tekli kargı pencerelerle bölünmüştür. Ayinlerin yapıldığı yer olan naosta iki sıra pencere yer alır. Alt sıradakiler üçlü kargı pencere olup, üst sıradakiler yarım dairesel biçimdedir. Kilisede iki uzun pareklezyon vardır ve bunların uçları birer apsisle sonlanmaktadır. Yapının dört yanında, kubbeye dayanak görevi yapan dört çatı duvarı vardır ve sekiz pencereli kubbe bunların üstüne kondurulmuştur.

Özgün süslemelerden günümüze, dört merkez taşıyıcı kolondan üçünün dibindekiler kalmıştır. Ayrıca pencere kenarlarında ve kubbe kasnağında da Bizans döneminden kalma özgün dekoratif süslemeler göze çarpmaktadır. Özgün planda duvarlarında genelde mermer paneller ve renkli çiniler bulunsa da günümüzde yalnızca izleri görülebilmektedir.[12]

Genel olarak değerlendirildiğinde, kuzey kilise, Laleli'de bulunan ve kiliseden camiye çevrilmiş başka bir yapı olan Mireleon Kilisesi (Bodrum Camii) ile büyük mimari benzerlikler göstermektedir.[13]

Güney kilise[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahya peygambere adanan güney kilisenin kubbesi

Güney Kilise, üzerinde bir kubbe bulunan dörtgen biçimli bir mekândır. Sonradan eklenmiş bir pareklezyonu bulunmaktadır. Geç dönem Paleologos mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Kilisenin yapımında katkısı olan iyilikseverlerin anısına koyulan anıtlara ve mozolelere yer açmak adına pareklezyonlar ile kilise genişletilmişti. Kilisenin merkez bölümü 3 sütunlu bir kemeler yan bölümlerden ayrılmıştı. Kalabalık ayinlerde burada toplanan kişiler kilisenin orta bölümünde olup bitenleri görmekte güçlük çekmiş olması olasıdır.

Kuzey Kilise'de olduğu gibi burada da dış duvarlar tuğla ve taşın birlikte kullanılmasıyla oluşturulmuştur. Güney kilisede ve bu kilisenin ana apsisinde yoğun olarak süslemeler yapılmıştır. Ana apsis, üç sıra nişten meydana gelmiştir. Ortada üç sıra pencere bulunur. Duvarların yapımında kullanılan tuğlalar svastikalar, yaylar, güneş haçları ve meanderler oluşturacak biçimde dizilmiştir. Desenler arasında beyaz ve koyu kırmızı şeritler bulunur. Genel olarak bir sıra taş; iki ilâ beş sıra da tuğla kullanılmıştır. Bu yapı, İstanbul'da orta ve geç dönem Bizans mimarisinin özelliklerini yansıtan önemli yapıtlardandır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Krautheimer, p. 409. "Bânisinin adı kubbe pervazlarından birinde yazılıdır."
  2. ^ a b c d Müller-Wiener, p. 126
  3. ^ Janin, p. 361. "Bu ad, Farsça kökenli "Merd-il-sahra" (Merdo: Adam ve Sahra: Yalnızlık) sözünden geliyordu. Yalnız adam anlamına gelmektedir.
  4. ^ Krautheimer, p. 409.
  5. ^ a b Gülersoy, p. 258.
  6. ^ Krautheimer, p. 436: "Bu, 10. yüzyılda bu aziz adına yaptırılmış 35. kiliseydi.
  7. ^ Pareklezyon ya da Parekklesion kiliseye bitişik veya ayrık olarak inşa edilen şapele verilen addır
  8. ^ a b c Müller-Wiener, p. 127
  9. ^ a b c d Müller-Wiener, p. 128
  10. ^ a b Eyice, p. 80.
  11. ^ Krautheimer, p. 388.
  12. ^ a b Krautheimer, p. 405.
  13. ^ Krautheimer, p. 404.
Genel

Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Nedir? :Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? ile ilgili Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Ne Demektir? Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Açıklaması Nedir? Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Cevabı Nedir? Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Açıklaması? :Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Gerçek mi? :Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? ile ilgili Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Hakkında? :Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? ile ilgili Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? burada bulabilirsiniz. Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Fenari İsa Camii nedir?, Fenari İsa Camii anlamı nedir?, Fenari İsa Camii ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Windows Kayıt Defteri, Windows kabuğu, Utanıyorum, Sulu obruk, NGC 680, Koichi Tanaka, Eski Yüksek Almanca, Estonya Süper Kupası, Encyclopædia Britannica, Eski Valide Camii, ER (TV dizisi), Mukrin, Kalp çarpıntısı, Ermenistan Cumhuriyeti, New Super Mario Bros. U, Orhan Gencebay ile Bir Ömür, Eryops, Mariah Carey, Akşın, Eski Doğu Slavcası, Azer Bülbül, granül, Horner sendromu, Lipoma, En İyi Kadın Oyuncu St. Louis Sinema Eleştirmenleri Derneği Ödülü, Eski Dünya kunduzu, Varyemez, Hilbert uzayı, Eski Berre Ulusal Havalimanı, Botola, Eskişehir ulus anıtı, Adil savaş kuramı, Erzincanda 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Eugène Bourgeau, NGC 1299, Eskişehir Fatih Fen Lisesi, Rickling, Selahattin Paşalı, Thelotornis, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Tekin Kurtuluş, Alanya, Muhittin Tekin, Mobil telekomünikasyon, Ibrahima Sory Keita, Tarhuncu Ahmet Paşa, Església de Sant Climent de Pal, 1935 FA Charity Shield, Església de Sant Bartomeu de Soldeu, Osmanlı Harbiye Nazırlığı, 71. İngiliz Akademisi Film Ödülleri, Büyük Londra İdaresi, Hankala Muharebesi (1222), Niko Dadiani, Kara Athena, Michael Owen, Pragmatik, Katılma tepkimeleri, Max Poll, Nemli burunlu primat, Esfender Korkmaz, ABD Senatosu, 2008 Yaz Olimpiyatlarında Uruguay, Esenyalı (İstanbul metrosu), Huntsham, Alone in the Dark 3, Amniyotik sıvı, Sülüngiller, Dennis Bergkamp, Katı, Rimbaud, Fransız Guyanası bayrağı, Hemyock, Karakise, Kargı, Deniz şakayıkları, Esenyalı, Karabağlar, Villa dei Papiri, Laxton, East Riding of Yorkshire, Muktafi, Hardasan (Aygün Kazımova şarkısı), Erkan Akçay, Büstiyer, Choanoflagellat, Sommariva del Bosco, James Buchanan, Farslaştırma, Denizaltı, Celalettin Uzer, NGC 5550, Türkmenler, Erkan Zengin, La Higuera, Bala Town FC, Felix Sandman, Murabbalı mecidiye, Erlik, Ürdün Nehri, Kirkor Sinapyan, Bai Chongxi, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü,
Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?,