Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir?

Fahrettin Altay Nedir?

Fahrettin Altay Nedir?, Fahrettin Altay Nerededir?, Fahrettin Altay Hakkında Bilgi?, Fahrettin Altay Analizi? Fahrettin Altay ilgili Fahrettin Altay ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Fahrettin Altay ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Fahrettin Altay Ne Anlama Gelir Fahrettin Altay Anlamı Fahrettin Altay Nedir Fahrettin Altay Ne Anlam Taşır Fahrettin Altay Neye İşarettir Fahrettin Altay Tabiri Fahrettin Altay Yorumu 

Fahrettin Altay Kelimesi

Lütfen Fahrettin Altay Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Fahrettin Altay İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı? Fahrettin Altay Ne Demek? ,Fahrettin Altay Ne Demektir? Fahrettin Altay Ne Demektir? Fahrettin Altay Analizi? , Fahrettin Altay Anlamı Nedir?,Fahrettin Altay Ne Demektir? , Fahrettin Altay Açıklaması Nedir? ,Fahrettin Altay Cevabı Nedir?,Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı?,Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Fahrettin Altay Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı Nedir? Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Fahrettin Altay Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Fahrettin Altay - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Fahrettin Altay

Fahrettin Altay Nedir? Fahrettin Altay Ne demek? , Fahrettin Altay Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı? Fahrettin Altay Ne Demek? Fahrettin Altay Ne Demektir? ,Fahrettin Altay Analizi? Fahrettin Altay Anlamı Nedir? Fahrettin Altay Ne Demektir?, Fahrettin Altay Açıklaması Nedir? , Fahrettin Altay Cevabı Nedir? , Fahrettin Altay Kelimesinin Anlamı?






Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir?

Fahrettin Altay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Halaskâr
Fahrettin Altay
1315-P.1[1]
Doğumİsmail oğlu Fahreddin
12 Ocak 1880(1880-01-12)
İşkodra, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm25 Ekim 1974 (94 yaşında)
Emirgan, İstanbul, Türkiye
Defin yeriDevlet Mezarlığı, Ankara
Bağlılığı Osmanlı (1902-1920)
 Türkiye (1920-1945)
Hizmet yılları1902-1945
Rütbesi Orgeneral
Komutası3. Kolordu Kurmay Başkanı, Harbiye Nazırlığı Müsteşar Yardımcısı, 6. Tümen, 26. Tümen, 15. Kolordu (vekil), 26. Tümen, 12. Kolordu, 3. Kolordu
12. Kolordu, 5. Süvari Grubu, 5. Süvari Kolordusu, 1. Ordu (vekil), 5. Kolordu, 2. Ordu, 1. Ordu, Yüksek Askerî Şûra üyesi
Çatışma/savaşlarıBalkan Savaşları
I. Dünya Savaşı
Türk Kurtuluş Savaşı
ÖdülleriHarp Madalyası Liyakat Madalyası İmtiyaz Madalyası Demir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası
Sonraki işiMilletvekili

Fahrettin Altay (12 Ocak 1880, İşkodra - 25 Ekim 1974, Emirgan, İstanbul) Türk asker ve siyasetçi. Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Büyük Taarruz'dan sonra Yunan ordusunun geri çekilmesini sağlayarak İzmir'e giren 5. Süvari Kolordusunun komutanıydı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Ocak 1880 tarihinde Arnavutluk'un İşkodra kentinde doğdu. Babası Piyade Albayı İzmirli İsmail Bey, annesi Hayriye Hanım’dır.[2] Ali Fikri adında kendinden küçük bir erkek kardeşi vardır.

Babasının görev yeri değişiklikleri nedeniyle öğrenim hayatı değişik kentlerde geçti. Mardin’de tamamladığı ilköğreniminin ardından askeri rüştiyeyi Erzincan'da, askeri idadiyi ise Erzurum'da bitirdi. 1897 yılında girdiği İstanbul Harp Okulundaki öğrenimini 1900 yılında birincilikle tamamladıktan sonra Harp Akademisine girdi. Bu okuldaki öğrenimini 1902 yılında altıncı olarak tamamladı ve meslek yaşamına başladı.[2]

Harp Akademisi ikinci sınıf öğrencileri Hafız Hakkı Paşa (önde sol başta), Enver Paşa (önde sağdan ikinci) ve Fahrettin Altay’ın (ayakta soldan ikinci) bulunduğu süvari stajı sırasında çekilmiş görsel (1901)

İlk görev yeri olan Dersim ve çevresinde 8 yıl görev yaptı. 1905 yılında kolağası, 1908 yılında binbaşı rütbesine yükseldi. 1912 yılında İşkodralı Tahir Paşa'nın kızı Münime Hanım ile evlendi;[3] bu evlilikten Hayrünisa ve Tarık adlı iki çocuğu oldu.

II. Balkan Savaşı sırasında Çatalca Aşiret Süvari Tugayı'nın başında görev yaptı. Edirne’ye kadar gelen Bulgar ordusunu püskürttü.

I. Dünya Savaşı başladığında 3. Kolordu Kurmay Başkanıydı. Çanakkale Cephesi'nde çarpıştı. Bu görev sırasında Mustafa Kemal ile tanıştı. Çanakkale Savaşı'ndan sonra kılıçlı altın liyakat ve gümüş imtiyaz savaş madalyaları ile ödüllendirildi. 1915 yılında Harbiye Nezareti Müsteşar Muavinliği görevine tayin oldu ve aynı yıl Miralay rütbesine terfi etti. Kısa bir süre Romanya İbrail Cephesi'nde görev yaptıktan sonra Filistin Cephesi'ne birlik komutanı olarak gönderildi. Filistin’deki yenilgiden sonra kolordu karargâhı Konya'ya taşınmıştı. Bu nedenle savaşın sonunda 12. Kolordu komutanı olarak Konya’daydı.

Konya'da Fahrettin Altay'ın çevresinde ulusal kurtuluş çalışmaları yapan kişiler bulunmaktaydı. Kendisi, ulusal harekete katılmak konusunda bir süre tereddüt içinde kaldı.[2] İstanbul'un resmen işgalinden sonra Temsil Kurulu tarafından alınan İstanbul ile her türlü ilişkinin kesilmesi kararına karşı çıkması, Refet Bey'in emrinde atlı birliklerle Afyonkarahisar'dan Konya'ya gelmesine yol açtı. Refet Bey, Sarayönü İstasyonu’na gelerek Fahrettin Bey'i davet etmiş ve gelirken vali, belediye başkanı, müftü, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve muhalif tanınan kimseleri getirmesini istemişti. Grup, Mustafa Kemal'e bağlılıklarını fiilen göstermek üzere silahlı muhafızlar eşliğinde trene bindirildi. Mustafa Kemal'le Ankara'da yaptığı görüşmeden sonra tereddütleri ortadan kalkan Fahrettin Bey, İstanbul'dan değil Ankara'dan emir almak üzere kesin tavrını ortaya koydu. I. TBMM’de Mersin milletvekili olarak yer aldı. Mecliste gruplar oluştuğunda ne birinci ne de ikinci gruba girdi; bağımsızlar olarak adlandırılan grup listesinde bulundu.

Kurtuluş Savaşı boyunca 12. Kolordu Komutanı olarak Konya Ayaklanması'nın bastırılmasında, 1. ve 2. İnönü Savaşları'nda Sakarya Meydan Muharebesi'nde görev aldı. 1921 yılında Mirliva rütbesine terfi etti ve Paşa oldu. Akabinde Süvari Grup Komutanlığı'na atandı. Kurtuluş Savaşı'nın son yıllarında Uşak, Afyonkarahisar, Alaşehir çevresindeki çarpışmalarda süvarileri büyük hizmet gördü. Kütahya'nın Emet ilçesinden kendisi Emet halkı ve süvarileri tarafından kaçırılan Yunan ordusunu kovalayarak İzmir'e giren ilk süvari birlikleri Altay'ın komutasındaydı. 10 Eylül tarihinde İzmir'de Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa'yı karşıladı. Büyük Taarruz'daki başarıları nedeniyle Ferik rütbesine terfi ettirildi.

İzmir'in kurtarılmasından sonra emrindeki Süvari Kolordusu ile Çanakkale Boğazı üzerinden İstanbul'a yöneldi. Bunun üzerine Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada'da siyasi etkileri olan Çanakkale Krizi oluştu.

I. dönem TBMM'de Mersin milletvekili olarak bulunuyordu ama devamlı cephede görev yapmaktaydı. II. Dönem TBMM'de de İzmir milletvekili olarak yer aldı. Bir yandan da 5. Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. Başkomutan Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın 1924 yılındaki İzmir gezisine eşlik etti. Askerlik ve milletvekilliğini birlikte yürütmesi mümkün olmayınca Mustafa Kemal Paşa'nın isteğine uyarak meclisten ayrıldı ve orduda kaldı.

1926 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. 1927 yılında tedavi için Avrupa'ya giden Mareşal Fevzi Paşa'nın yerine Genelkurmay Başkanlığı'na vekalet etti. 1928 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Afgan Kralı Emanullah Han ile eşi Kraliçe Süreyya'ya mihmandarlık etti. 1930 yılında Menemen Olayı'ndan sonra Menemen, Balıkesir, Manisa'da ilan edilen sıkıyönetim sırasında sıkıyönetim komutanlığına tayin edildi. 1933 yılında 1. Ordu Komutanlığı'na atandı.

1934 yılında Kızıl Ordu manevralarına davetli tek ülke olan Türkiye'den gidecek askeri heyetin başkanlığını yaptı. Aynı yıl İran ve Afganistan arasındaki sınır anlaşmazlığında hakemlik yaptı. Hazırladığı rapor anlaşmazlığın çözümlenmesine esas oluşturdu. Atabay Hakemliği adı verilen rapor, günümüz İran-Afganistan sınırının güney kısmının çizilmesini sağladı.

1936 yılında Birleşik Krallık hükümdarı VIII. Edward'ın Çanakkale Savaşı alanları gezisine refakat etti. 1937 yılında Trakya Manevraları'na katıldı. 1938 yılında Atatürk için yapılan cenaze törenine komutan tayin edildi. 1945 yılında, Yüksek Askerî Şûra üyeliği sırasında yaş haddinden emekliye ayrıldı.

1946-1950 yılları arasında CHP'den Burdur milletvekilliği yaptı. 1950'den sonra siyasi hayattan da çekilerek İstanbul'a yerleşti. 25 Ekim 1974'te uykudayken hayatını kaybetti. Aşiyan Mezarlığı'na defnedilen naaşı, 1988'de Ankara'daki Devlet Mezarlığı'na nakledildi.

Soyadı Kanunu ve "Altay" soyadı[değiştir | kaynağı değiştir]

Atatürk, Altay ve Afet İnan Diyarbakır'da

1966 yılında Fahrettin Paşa, Altay kulübünü ziyaretinde Altay soyadını nasıl aldığını şöyle anlattı:

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa ile mütareke yıllarında İzmir’i ziyaretimizde Altay bir İngiliz donanma karması ile Alsancak’ta oynuyordu. Maçı beraber izledik. Altay çok güzel bir oyundan sonra İngilizleri yenince Ulu Önder çok duygulandı, gururlandı ve Altay için takdirlerini belirtti. Aradan epey zaman geçti. Gazi Mustafa Kemal Paşa, İran ile bir sınır anlaşmazlığını halletmek üzere beni görevlendirdi ve Tebriz’e gittim. Tebriz’de bulunduğum sırada; Meclis'te soyadı kanunu müzakere edilmiş ve ittifakla Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Atatürk soyadı verilmişti. Bütün yurt kendisini yeni soyadından dolayı tebrik ediyordu. Ben de hemen bir telgraf çekmiş ve kendilerini kutlamıştım. Atatürk’ten ertesi gün gelen cevab-ı telgraf şöyle idi:
Sayın Fahrettin Altay Paşa, Ben de seni tebrik eder Altay gibi şanlı şerefli günler dilerim.
Telgrafı aldığım zaman gözlerim dolu idi. Atatürk çok mutehassıs olduğu ve beraberce izlediğimiz Altay maçının hatırasına izafeten bana Altay soyadını layık görmüştü.

—Fahrettin Altay

Altay adının asıl kökeni ise Orta Asya'da bulunan sıradağlardır. Bu isim Ural-Altay dil ve etnik ailesini niteleyen başlıca iki kelimeden birisidir.

Hatırası[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılında çalışmalarına başlanan Türk yapımı Altay Tankı'nın adı Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nun Komutanı Fahrettin Altay'ın hatırasına binaen verildi.[4] İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Fahrettin Altay Mahallesi ile İzmir Metrosunun Fahrettin Altay istasyonu da adlarını komutandan almaktadır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türkiye İstiklâl Muhârebâtında Süvârî Kolordusunun Harekâtı
  • İstiklâl Harbimizde Süvârî Kolordusu
  • İslâm Dini
  • On Yıl Savaşı ve Sonrası 1912-1922
  • İzmir Faciasının Muhakemesi, Belleten, Sayı: 89, 1959 (makale)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ T.C. Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığı Yayınları, Türk İstiklâl Harbine Katılan Tümen ve Daha Üst Kademelerdeki Komutanların Biyografileri, Genelkurmay Başkanlığı Basımevi, Ankara, 1972, s. 102.
  2. ^ a b c Mustafa Okuklu, Fahrettin Altay, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Yüksek Tez Çalışması, İzmir 2009
  3. ^ Bozkurt, Uğur (Nisan 2019). "II. Abdülhamid'in Valilerinden İşkodralı Tahir Paşa'nın (1848-1913) Hayatı ve Devlet Adamlığı" (PDF). Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 8 (18). s. 239, 6 numaralı dipnot. 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2021. 
  4. ^ "askeriguc.com - Altay Ana Muharebe Tankı". 27 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2012. 
Askerî görevi
Önce gelen:
Ali Fuat Cebesoy
2. Ordu Komutanı
1 Kasım 1924 - 22 Kasım 1933
Sonra gelen:
İzzettin Çalışlar
Önce gelen:
Ali Sait Akbaytogan
1. Ordu Komutanı
22 Kasım 1933 - 19 Aralık 1943
Sonra gelen:
Cemil Cahit Toydemir

Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Nedir? :Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? ile ilgili Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Ne Demektir? Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Açıklaması Nedir? Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Cevabı Nedir? Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Açıklaması? :Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Gerçek mi? :Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? ile ilgili Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Hakkında? :Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? ile ilgili Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? burada bulabilirsiniz. Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Fahrettin Altay nedir?, Fahrettin Altay anlamı nedir?, Fahrettin Altay ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Gordon Allport, Viking Çağı, Eishō (Muromachi), Naci Ünüvar, MÖ 88, Västerbotten ili, Sailor Moon, 16 Temmuz, Zihin haritası, Siw Malmkvist, Alessandro Altobelli, Doğu Çerkesçesi, Vigo, Cañete de las Torres, Mert Hakan Yandaş, Batman (1989 film), Maurice Stokes, Ön beyin, Eynuca, NGC 3723, A24 (şirket), Vitruvius, Deniz Arcak, Massimo Troisi, Susan Boyle, Maynards Bassetts, Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Litvanya Varlıkları, Mart 2016 Kuzey Irak Operasyonları, Hücresel nörobilim, Füruğ Ferruhzad, Çardak, Yenişehir, Zi Kar, İnce gagalı martı, Luke Cage (dizi), Bruno Ganz, Konstandinos Kollias, The Reluctant Dragon (film), En İyi Drama Dizisi Emmy Ödülü, Türk Polis Teşkilatı, Dazimon Muharebesi, JQuery, Andrei Zhdanov, The Doors, Kemal Film, 1977 Türkiye yerel seçimleri, 2007 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, Dimmu Borgir, Damat Ferit Paşa, I. Dünya Savaşında Asya ve Pasifik cepheleri, Marie Alfred Cornu, Drukşiai Gölü, İhlas Yayın Holding, Uzuncaburç, TCDD 7. Bölge, Moravya, Kırmakaya, Türkoğlu, Quilmes, Arif Atilla Osmançelebioğlu, Özgür ve açık kaynak kodlu Android uygulamalarının listesi, Yip Man, BL 15 inç Mk I, Orhan Çelebi, Jeremiah Horrocks, Walter Zenga, Kit Carson County, Colorado, Hermann Ebbinghaus, Cuneyd Zapsu, 6. Ana Jet Üs Komutanlığı, Tripyloides, Blue Danube, 1981 Federasyon Kupası Finali, Claudio Morel Rodríguez, Manú Millî Parkı, Deniz jeolojisi, MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi, Türkiyedeki intihar saldırıları listesi, Muzaffer İlhan Erdost, Moza bint Nasır, Demir Karahan, Asya Pasifik Film Festivali, Beylik, Nusaybin, Solonghello, Türkiye hükûmeti, Mustafa Dağıstanlı, Kayseri (il), Arbo, 15 Temmuz, İsa Han Safevi, Alamana Muharebesi, Akbank, Zoologica Scripta, Ermeni Devrimci Federasyonu, George Sand, Satuk Buğra Han, Tarsus İdman Yurdu SK, Oberkommando der Wehrmacht, Jodie Whittaker, Parti çizgisi oylaması, Lansing, Michigan,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,