Ezra kitabı anlamı nedir

Ezra kitabı anlamı nedir Nedir?

Ezra kitabı anlamı nedir Nedir?, Ezra kitabı anlamı nedir Nerededir?, Ezra kitabı anlamı nedir Hakkında Bilgi?, Ezra kitabı anlamı nedir Analizi? Ezra kitabı anlamı nedir ilgili Ezra kitabı anlamı nedir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Ezra kitabı anlamı nedir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Ezra kitabı anlamı nedir Ne Anlama Gelir Ezra kitabı anlamı nedir Anlamı Ezra kitabı anlamı nedir Nedir Ezra kitabı anlamı nedir Ne Anlam Taşır Ezra kitabı anlamı nedir Neye İşarettir Ezra kitabı anlamı nedir Tabiri Ezra kitabı anlamı nedir Yorumu 

Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesi

Lütfen Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Ezra kitabı anlamı nedir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı? Ezra kitabı anlamı nedir Ne Demek? ,Ezra kitabı anlamı nedir Ne Demektir? Ezra kitabı anlamı nedir Ne Demektir? Ezra kitabı anlamı nedir Analizi? , Ezra kitabı anlamı nedir Anlamı Nedir?,Ezra kitabı anlamı nedir Ne Demektir? , Ezra kitabı anlamı nedir Açıklaması Nedir? ,Ezra kitabı anlamı nedir Cevabı Nedir?,Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı?,Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Ezra kitabı anlamı nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Ezra kitabı anlamı nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Ezra kitabı anlamı nedir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Ezra kitabı anlamı nedir

Ezra kitabı anlamı nedir Nedir? Ezra kitabı anlamı nedir Ne demek? , Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı? Ezra kitabı anlamı nedir Ne Demek? Ezra kitabı anlamı nedir Ne Demektir? ,Ezra kitabı anlamı nedir Analizi? Ezra kitabı anlamı nedir Anlamı Nedir? Ezra kitabı anlamı nedir Ne Demektir?, Ezra kitabı anlamı nedir Açıklaması Nedir? , Ezra kitabı anlamı nedir Cevabı Nedir? , Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı?






Ezra kitabı anlamı nedir

Ezra Kitabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ezra kitabı sayfasından yönlendirildi)
        

Ezra kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabına bağlı bir metindir. Orijinalinde Nehemya kitabı ile birlikte yer alan bu metin Hristiyanlığın erken çağlarında iki kitap haline ayrılmıştır.[1] Babil Sürgününün ardından İsrail topraklarına dönüşü konu alan kitap iki bölümden oluşur. İlk bölümde Büyük Kiros'un krallığının ilk yılında MÖ 538'de sürgünden ilk dönenlerin hikâyesini ve I. Darius'un krallığının altıncı yılında MÖ 515'te Kudüs Tapınağı'nın tamamlanıp hizmete açılmasını anlatır. İkinci bölümde ise Ezra'nın Kudüs'teki misyonu ve goylarla evlenip günaha giren Yahudileri günahlardan arındırmak için verdiği çabalar anlatılır. Nehemya kitabıyla birlikte Tanah'taki tarihi hikâyelerin sonuncusunu temsil eder.[2]

Ezra, şematik düzene göre yazılmıştır ve bu düzene göre İsrail'in Tanrı'sı Perslere ilham verip onların Yahudi cemaatinden bir lider seçip bu liderin bir misyonu taşımasını sağlamıştır. Bu durum ardı ardına gelen üç lider tarafından üç misyon olarak gerçekleşmiştir. Misyonlardan ilki Tapınağın inşası, ikincisi Yahudi cemaatinin saflaştırılması ve üçüncüsü kutsal şehrin duvarlarla örülmesidir. Son misyon Nehemya'ya ait olup Ezra kitabında anlatılmamaktadır. Kitabın teolojik programı, kronolojik yapının sunduğu sorunları açıklamaktadır.[3] Muhtemelen kitabın ilk versiyonu MÖ 400'lerde yazıldı ve birkaç asır süren derleme ve düzeltmelerle son halini İsa zamanında aldı.[4]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Ezra kitabında on konu bulunur. 1 ila 6. konular Kiros fetvasından İkinci Tapınağın tahsis edilmesine kadar geçen süreyi aktarıp üçüncü tekil şahıs tarafından anlatılmıştır. 7 ila 10. konular Ezra'nın misyonunu aktarırken büyük ölçüde birinci tekil şahıs kullanılmıştır. Kitaba bazı tarihi belgeler de dahil edilmiştir.

1 ila 6. konular
  1. Kiros fetvası, birinci sürüm: Tanrı'dan ilham alan Kiros, "Yehuda prensi" Zerubbabil'e Tapınak eşyalarını verir ve İsrailoğullarının onu takip edip Tapınağın tekrar inşa edilmesini sağlar.
  2. Adam ve kadın köleleri ve ezgicileriyle birlikte 42.360 kişi, Zerubbabil ve Başkahin Yeşu önderliğinde sürgünde bulundukları Babil'den Kudüs'e dönerler.
  3. Yeşu ve Zerubbabil altarı inşa edip Sukot bayramını kutlarlar. İkinci yılda Tapınağın temeli atılıp kutlamalarla Tapınak tahsis edilir.
  4. Samirilerin Artaserhas'a mektubu ve Artaserhas'ın cevabı: "Yehuda ve Benyamin'in düşmanları" inşaata yardım teklifi sunarlar fakat reddedilirler; bunun üzerine "Darius zamanına kadar" işçileri caydırmaya çalışırlar. Samiriye yetkilileri, Kral Artaserhas'a Kudüs'ün tekrar inşa edildiğini bildirince Kral çalışmaların durdurulmasını emreder. "Böylece Tanrı'nın Yeruşalim'deki Tapınağı'nın yapımı, Pers Kralı Darius'un krallığının ikinci yılına dek askıda kaldı".[5]
  5. Tattenay'ın Darius'a mektubu: Hagay ve Zekeriya'nın tavsiyeleri üzerine Zerubbabil ve Yeşu Tapınağın inşasına kaldıkları yerden devam ederler. Yahudiye ve Samiriye'nin Pers valisi Tattenay, Darius'u Kudüs'ün tekrar inşa edildiğine dair uyarıp arşivlerden Kiros fetvasının bulunmasını tavsiye eder.
  6. Kiros fetvasının ikinci sürümü ve Darius fetvası: Darius, fetvayı bulur ve Tattenay'ı, Yahudileri çalışmalarında rahatsız etmemesi için uyarır. Sunular için gerekli malzemelerden vergi verilmeyeceğini belirtir. Tapınak, Darius'un hükümdarlığının altıncı yılında Adar ayında tamamlanır. Tapınak inşasının tamamlanması İsrailoğullarınca kutlanır.
7 ila 10. konular
7. Artaserhas'ın Ezra'ya metubu: Tanrı tarafından hareket ettirilen Kral Artaserhas Ezra'yı aracı seçer; "Elindeki Tanrın'ın Yasası'nın uygulanıp uygulanmadığı konusunda Yahuda ve Yeruşalim'de araştırma yapman için, ben ve yedi danışmanım seni görevlendirdik"[6] ve "sendeki Tanrı bilgeliği uyarınca yargıçlar ata. Bunlar Fırat'ın batı yakasındaki bölgede yaşayan bütün halka, Tanrın'ın yasalarını bilenlerin hepsine adalet sağlasınlar. Yasayı bilmeyenlere de siz öğreteceksiniz"[7] der. Artaserhas, Ezra'ya ihtiyacı kadar altın vermenin ve diğer Pers yetkililerinin ona yardım edeceğinin sözünü verir.
8. Ezra, Babil dışındaki kanal yoluyla gelen, iade edilenler, altınlar, gümüşler ve Tapınak için değerli eşyaları bir araya getirir. Hiç Leviler olmadığını farkına varır ve tedarik etmek için ulaklar gönderir.
9. Kudüs'teki bazı Yahudilerin Yahudi olmayanlar ile evlendiği Ezra'nın kulağına çalınır. Bu günah karşısında dehşete düşen Ezra, "Ey İsrail'in Tanrısı RAB, sen adilsin! Bugün sürgünden kurtulan bir azınlık olarak bırakıldık. Senin önünde durmaya hakkımız olmadığı halde, suçlarımızın içinde önünde duruyoruz"[8] der.
10. Muhalefet oluşmasına rağmen İsrailoğulları bir araya gelip yabancı karı ve çocuklarının uzaklara gönderir.

Tarihi önbilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yehudalı asiler Babil'e karşı ayaklanınca MÖ 6. yüzyılın başlarında bastırılıp harabedildiler. Sonuç olarak, kraliyet ailesi, rahipler, peygamberler ve yazmanlar Babil Sürgünü'ne gönderildiler. Burada hatırı sayılır derecede entelektüel bir devrim yaşandı; sürgündekiler, yaşananları Tanrı'ya olan sadakatsizlikle bağdaştırdı ve saf neslin gelecekte Kudüs'e dönüp Tapınağı takrar inşa etmesini bekledi. Aynı dönemde, bugün İran'ın güneyinde bulunan topraklarda, eskiden önemsiz bir krallık olan Persler yükselişe geçmeye başladı. MÖ 539'da Pers Kralı Büyük Kiros Babil'i fethetti.[9]

Tarihi kaynakların yetersizliği nedeniyle Yehuda'nın siyasi görüşlerinin ve siyasi grupların neler olduğunu kestirmek zordur fakat görünüşe göre üç grup ön plana çıkmaktadır: I. Kiros tarafından Tapınağın inşası için geri gönderilenler, "Yehuda ve Benyamin karşıtları" ve geri gönderilenlere muhalif olan yerli "toprak halkı".

Bu dönemde yaşanan bazı önemli olaylar Ezra kitabında da yer almaktadır:

Pers Kralı[10] Olaylar[11] Ezra ve Nehemya ile olan bağı[12]
II. Kiros (MÖ 550 - MÖ 530) Babil'in yıkılışı, MÖ Ekim 539 Tapınağın inşası için MÖ 538'de Kudüs'e gönderilen ilk Yahudiler.
II. Kambises (MÖ 530 - MÖ 522) Mısır fethi, MÖ 525
I. Darius (MÖ 522 - MÖ 486) MÖ 520/519'da çeşitli muhaliflerle çatışıp tahta geçiş Darius'un altıncı yılında Tapınağın inşası, MÖ 515
I. Serhas (MÖ 486 - MÖ 465) Başarısız geçen Yunan seferi; Yunanlara karşı doğu Akdeniz'i kontrol altına alma mücadelesi.
I Artaserhas (MÖ 465 - MÖ 424) Yunan destekli Mısır ayaklanmasının bastırılması, MÖ 460 - MÖ 456; Yehuda'yı kapsayan bölgenin valisi Megabizus'un ayaklanması, MÖ 449 Ezra'nın vardığı zaman olarak kabul görülür - sürgünden Kudüs'e gelen ikinci göç, MÖ 458 veya MÖ 428; Nehemya misyonu, MÖ 445 - MÖ 433
II. Darius (MÖ 423 - MÖ 404)
II. Artaserhas (MÖ 404 - MÖ 358) Mısır'ın bağımsızlığını kazanması, MÖ 401 Alternatif görüşe göre Ezra ve ikinci göç dalgasının Kudüs'e gelişi, MÖ 398
III. Artaserhas (MÖ 358 - MÖ 338) Mısır'ın fethi
III. Darius (MÖ 336 - MÖ 330) Perslerin, Büyük İskender tarafından fethi

Metinler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ezra ve Nehemya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ezra'nın ilk kopyası Nehemya ile birlikte bulunan bileşik bir kitaptı.[13] Ardından Yahudiler bu kitabı ikiye bölüp Birinci Ezra ve İkinci Ezra diye adlandırdılar. Modern zamanlarda Tanah'ta ve tercümelerinde bu kitaplar Ezra ve Nehemya kitapları olarak yer alır. Aramca yazılan 4:8-6:18 arası ile 7:12-26 arası dışındaki bölümler İbranice'dir, Ezra her iki dilde de yetenekliydi.[14][15][16] Ezra ve Nehemya ilk olarak iki parçaya 3. yüzyılda teolog Origenes tarafından bölündü, bunun ardından Jerome, Vulgat versiyonunu yaratırken aynı modeli kullandığında Batı Avrupa Hristiyanları tarafından bu bölünme benimsendi.[1] Bu kitapların Yahudilerin Tanah'ında Ezra ve Nehemya olarak bölünmesi Orta Çağ zamanında gerçekleşti.[17]

Birinci Ezra[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Ezra (veya Esdras α - ayrıca Esdras β da bulunmaktadır) Yunanca bir metin olup Ezra, Nehemya ve Tarihler kitaplarında anlatılanların çoğunu kapsar. Ana farklılıklar içeriğinde ve konuların sıralamasındadır. Joseph Blenkinsopp'un 1988 yorumunda söylediği gibi bazı uzmanlar Ezra ve Nehemya kitaplarının Esdras ve Esdras β'dan revize edildiğine inanır.[18] L.L. Grabbe gibi diğer bazı uzmanlarsa Ezra ve Nehemya'nın bağımsız kitaplar olduğunu savunur.[19]

Yapı, kompozisyon ve tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ezra ve Nehemya'nın içeriği kronolojik yapıdan ziyade teolojik yapıyla derlenmiştir. "Tapınak önce gelmelidir, ardından cemaatin arınması ve bunun ardından şehir duvarlarının yapılması gelir."[20] Benzer düzenler birbirini takip etmektedir: İsrail'in Tanrı'sı, Pers Kralı'na Yahudi bir lider seçtirir (Zerubbabil, Ezra, Nehemya) ve onlara bir misyon verir; muhalefete rağmen, lider misyonunu bitirir; ve başarı, cemaatin bir araya gelmesiyle işaretlenir.[21] Görevler bir önceki görevin devamı olarak ortaya çıkar: Önce Zerubbabil Tapınağı onarır, ardından Ezra tarafından İsrail cemaati onarılır ve bunu Nehemya tarafından arınmış cemaat ve Tapınağın dış dünyadan ayrılması için dikilen duvar takip eder.[22] Bu düzen, Nehemya'nın Yehova kültünü onarmasıyla son bulur.[23] Bu düzen yapısı, Ezra ve Nehemya'yı çevreleyen tarihi kaynakların anlattığı sorunların kökenini açıklar.[24]

Kompozisyon[değiştir | kaynağı değiştir]

20. yüzyıl görüşlerine göre Ezra kitabı aynı zamanda Tarihler kitabını da yazan Ezra tarafından yazılmıştır veya Tarihler kitabının yazarı aynı zamanda Ezra kitabının da yazarıdır.[25] Yakın zamanda, Ezra, Nehemya ve Tarihler kitaplarında karmaşık tarihsel bilgiler bulunduğu ve bunun sebebinin, bu kitapların çeşitli kereler derlendiğinden kaynaklandığı ileri sürülmüştür.[26] Bu nedenle birçok uzman bu kitapların tek bir teololjik bakış açısıyla yazıldığı konusunda çelişkiye düşmektedir.[27] Ezra'nın birden fazla aşamadan geçtiğine inanan bir görüşe göre Ezra 1-6 ile Ezra 9-10 birbirinden bağımsız kaynaklardır ve Ezra 7-8'in yazarı tarafından birleştirilmiştir; bunun ardından dahi birçok kereler üzerinde düzenlemeler yapılmıştır.[28]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ezra'nın sürekli olarak düzenlenmesinin Helenistik döneme kadar devam ettiği kabul edilmektedir.[4] Ezra'nın gerçek bir tarihi kişilik olduğu varsayılırsa, kitabın çekirdeğinin ne zaman yazıldığı sorusunun cevabı Ezra'nın varolduğu zamana dayalıdır. Konuyla ilgili kitaptan gelen tek ipucu Ezra 7:7-8'de söylenen "Artaserhas'ın yedinci yılı" cümlesidir. Fakat tarihte Artaserhas isimli üç kral vardır ve kitap bunlardan hangisinin doğru Artaserhas olduğunu bildirmemektedir. Aynı zamanda popüler bir aday olan geleneksel görüş I. Artaserhas'ı baz alarak tarihin MÖ 458 olduğunu söyler. Bir zamanlar popüler olan fakat bugün kabul görmeyen başka bir görüşe göre kral II. Artaserhas'tır bu da tarihi MÖ 398 olarak gösterir.

Tarihsellik / Fars belgeleri ile karşılaştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Ezra kitabında, krallardan yetkililere veya yetkililerden krallara yazılmış olarak gösterilen yedi adet mektup ve fetvadan alıntılar yapılır. Kimi uzmanlar bu belgelerin hepsinin doğru olduğunu, kimisi bunların hiçbirisinin otantik olmadığını ve bazıları da bu belgelerin sadece bir kısmının doğru olduğunu savunur. L.L. Grabbe'e göre, belgeler altı adet teste tabi tutularak bu sorunun cevabı alınabilir: Farsça materyallerle kıyaslama, dilsel detaylar, içerik, Yahudi teolojisinin varlığı, yerel dinlere Perslerin tutumu ve Farsça yazı formülleri. Testler sonucunda belgelerin Pers sonrası döneme ait olduğu ve muhtemelen taklit oldukları sonucuna varmıştır; fakat bazı belgelerdeki özellikler hakiki belgeleri andırmaktadır.[29]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Fensham, F. Charles, "The books of Ezra and Nehemiah" (Eerdmans, 1982) p.1
  2. ^ Albright, William (1963). The Biblical Period from Abraham to Ezra: An Historical Survey. Harpercollins College Div. ISBN 0061301027. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2011. 
  3. ^ Throntveit, Mark A., "Ezra-Nehemiah" (John Knox Press, 1992) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. pp.1-3
  4. ^ a b Blenkinsopp, Joseph, "Judaism, the first phase" (Eerdmans, 2009) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.87
  5. ^ Ezra 4:24
  6. ^ Ezra 7:14
  7. ^ Ezra 7:25
  8. ^ Ezra 9:15
  9. ^ Fensham, F. Charles, "The books of Ezra and Nehemiah" (Eerdmans, 1982) p.10
  10. ^ Coggins, R.J., "The books of Ezra and Nehemiah" (Cambridge University Press, 1976) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.xi
  11. ^ Fensham, F. Charles, "The books of Ezra and Nehemiah" (Eerdmans, 1982) pp.10-16
  12. ^ Min, Kyung-Jin, "The Levitical authorship of Ezra-Nehemiah" (T&T Clark, 2004) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. pp.31-32
  13. ^ In the margin of the Masoretic Hebrew text opposite this verse is written the Hebrew expression meaning "half of the book," indicating that this is the middle verse of the 685 Hebrew verses of the combined books of Ezra and Nehemiah, and that in Masoretic text the two were one book. (New World Translation - Reference Bible - Nehemiah 3:32, footnote)
  14. ^ Ezra - All Scripture Is Inspired of God - Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc. - International Bible Students Association, Brooklyn New York, USA - 1963, 1990, pg 85.
  15. ^ James H. Charlesworth - "Announcing a Dead Sea Scrolls Fragment of Nehemiah" 19 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - The Institute for Judaism and Christian Origins - Retrieved 20 August 2011.
  16. ^ Allen, L., and Laniak, T., "Ezra, Nehemiah, Esther" (Hendrickson, 2003) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.4
  17. ^ Dillard, Raymond B., and Longman, Tremper, "An introduction to the Old Testament" (Zondervan) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.180
  18. ^ Blenkinsopp, Joseph, "Ezra-Nehemiah: A Commentary" (Eerdmans, 1988) 23 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. pp.70-71
  19. ^ Grabbe, L.L., "A history of the Jews and Judaism in the Second Temple Period, Volume 1" (T&T Clark, 2004) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.83
  20. ^ R.J. Coggins, "The books of Ezra and Nehemiah" (Cambridge University Press, 1976)p.107, quoted in Throntveit, Mark A., "Ezra-Nehemiah" (John Knox Press, 1992) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.3
  21. ^ Throntveit, Mark A., "Ezra-Nehemiah" (John Knox Press, 1992) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. pp.2-4
  22. ^ Throntveit, Mark A., "Ezra-Nehemiah" (John Knox Press, 1992) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.3
  23. ^ Throntveit, Mark A., "Ezra-Nehemiah" (John Knox Press, 1992) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.2
  24. ^ Throntveit, Mark A., "Ezra-Nehemiah" (John Knox Press, 1992) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. pp1-3
  25. ^ Fensham, F. Charles, "The books of Ezra and Nehemiah" (Eerdmans, 1982) pp.1-2 ff.
  26. ^ Pakkala, Juha, "Ezra the scribe: the development of Ezra 7-10 and Nehemiah 8" (Walter de Gryter, 2004) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.16
  27. ^ Grabbe, L.L., "A history of the Jews and Judaism in the Second Temple Period, Volume 1" (T&T Clark, 2004) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.71
  28. ^ "Pakkala, Juha, "Ezra the scribe: the development of Ezra 7-10 and Nehemiah 8" (Walter de Gryter, 2004), pp.132, 135, and p.302, Appendix C: reconstructed text of Ezra 7-10". 11 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2011. 
  29. ^ Grabbe, L.L., "A history of the Jews and Judaism in the Second Temple Period, Volume 1" (T&T Clark, 2004) 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p.78

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yorumlar.
Tercümeler

Ezra kitabı anlamı nedir Nedir? :Ezra kitabı anlamı nedir ile ilgili Ezra kitabı anlamı nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Ezra kitabı anlamı nedir Ne Demektir? Ezra kitabı anlamı nedir Açıklaması Nedir? Ezra kitabı anlamı nedir Cevabı Nedir? Ezra kitabı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı? Ezra kitabı anlamı nedir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Ezra kitabı anlamı nedir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Ezra kitabı anlamı nedir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Ezra kitabı anlamı nedir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Ezra kitabı anlamı nedir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Ezra kitabı anlamı nedir Açıklaması? :Ezra kitabı anlamı nedir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Ezra kitabı anlamı nedir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Ezra kitabı anlamı nedir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Ezra kitabı anlamı nedir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Ezra kitabı anlamı nedir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Ezra kitabı anlamı nedir Gerçek mi? :Ezra kitabı anlamı nedir ile ilgili Ezra kitabı anlamı nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Ezra kitabı anlamı nedir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Ezra kitabı anlamı nedir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Ezra kitabı anlamı nedir Hakkında? :Ezra kitabı anlamı nedir ile ilgili Ezra kitabı anlamı nedir burada bulabilirsiniz. Ezra kitabı anlamı nedir Detaylar için sitemizi geziniz Ezra kitabı anlamı nedir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Ezra kitabı anlamı nedir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Säter, Spotify, İclaliye, İnegöl, Muayene memuru, Süper Lig gol kralları listesi, Siyasi tarih, Gangs of New York, SuperCup Kadınlar, Transpersonel psikoloji, Hiyerarşik kümeleme yöntemi, İclal Aydın, İchthys, Vortigern, Anneanne, Ben Aslında Diyarbakırda Değildim, Pilosella pseudomaraniana, Virgilius, Gazete Duvar, Paracornicularia, Good Luck Chuck, İcad, Karşıyaka, Afetler, Furina, Adıge Cumhuriyeti Başkanı, Video oyunu tasarımcısı, Akor, Rüştü Asyalı, Keelhaul Operasyonu, Seyahat uyarısı, Carlo Giuffrè, Iron Man, Kurşun Bilal, Steatoda albomaculata, İbrahima Kassory Fofana, NGC 751, Uruguay pasaportu, Alakoç, Çamlıdere, NGC 766, Atlar, Dinî, Gölcük Tersanesi, Serdar Gürler, Tarihî yarımada, İdare mahkemeler, 2018 FA Cup Finali, İbrahim Yazıcı (siyasetçi), Kontrpuan, Tek sağlık, Mehmed Asaf Belge, Jupiler Pro League, Kral TV Video Müzik Ödülleri En iyi çıkış yapan erkek sanatçı ödülü, 1960 Türkiye nüfus sayımı, Moza bint Nasır, 2019 Hungarian Grand Prix, Gördes Barajı, Lior Eliyahu, İbrahim Yılmaz (futbolcu), Aşkım Aşkım, Conor Leslie, Tekir Ambarı, Arjantin pasaportu, Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı, Uri Avnery, Eray Açıkgöz, İbrahim Turhan (ekonomist), İkinci Dünya Savaşında Almanyanın Bombalanması, İrnek, Addison Rae, Cartoon Network tarafından yayınlanan programların listesi, Nuri Ebusehmen, Pakistanlılar, İbrahim Talî Öngören, Silici, Kuriyum, Küriyum, Settle, Fabergé yumurtaları, MÖ 308, Yalnız Başına, Cella Dati, Kandil simidi, Salvia grandifolia, George Curzon, İbrahim Tali, Gaye Gürsel, Fakenham, Kızım Nerede?, Tomohyphantes, Alegori, Crazy Balloon, Ak Hun İmparatorluğu, Tsukihime, Hell in a Cell (2017), Lurano, Aguascalientes (şehir), Afşar boyu, Harun Öztürk, Türkiyede zorunlu din dersi, Büyük Kiros, Anafartalar Caddesi,
Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?,