Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir?

Aramca Nedir?

Aramca Nedir?, Aramca Nerededir?, Aramca Hakkında Bilgi?, Aramca Analizi? Aramca ilgili Aramca ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Aramca ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Aramca Ne Anlama Gelir Aramca Anlamı Aramca Nedir Aramca Ne Anlam Taşır Aramca Neye İşarettir Aramca Tabiri Aramca Yorumu 

Aramca Kelimesi

Lütfen Aramca Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Aramca İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Aramca Kelimesinin Anlamı? Aramca Ne Demek? ,Aramca Ne Demektir? Aramca Ne Demektir? Aramca Analizi? , Aramca Anlamı Nedir?,Aramca Ne Demektir? , Aramca Açıklaması Nedir? ,Aramca Cevabı Nedir?,Aramca Kelimesinin Anlamı?,Aramca Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Aramca Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Aramca Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Aramca Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Aramca Kelimesinin Anlamı Nedir? Aramca Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Aramca Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Aramca Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Aramca - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Aramca

Aramca Nedir? Aramca Ne demek? , Aramca Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Aramca Kelimesinin Anlamı? Aramca Ne Demek? Aramca Ne Demektir? ,Aramca Analizi? Aramca Anlamı Nedir? Aramca Ne Demektir?, Aramca Açıklaması Nedir? , Aramca Cevabı Nedir? , Aramca Kelimesinin Anlamı?






Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir?

Aramice

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Aramca sayfasından yönlendirildi)
Aramice
Aramiceܐܪܡܝܐ‎, İbraniceארמית
Arāmît
Süryanice Esṭrangelā alfabesiyle Arāmāyā
TelaffuzIPA [arɑmiθ], [arɑmit],
[ɑrɑmɑjɑ], [ɔrɔmɔjɔ]
BölgeOrta Doğu
Konuşan sayısı(550.000 atıf 1994–1996)e17
Dil ailesi
Yazı sistemiArami ebced, Suriye ebced, İbrani ebced, Sâbiî alfabesi, Arap ebced (yerel) ile birlikte Demotik[1] ve Çin'de bulunan az sayıda yazıt[2]
Dil kodları
ISO 639-3Çeşitli:
arc – İmparatorluk Aramicesi (M.Ö. 700–300)
oar – Eski Aramice (M.Ö. 700 öncesi)
aii – Yeni Asur Aramicesi
aij – Lişanid Noşan
amw – Yeni Batı Aramicesi
bhn – Yeni Botan Aramicesi
bjf – Barzani Yeni Yahudi Aramicesi
cld – Yeni Keldani Aramicesi
hrt – Hertevince
huy – Hulaula
jpa – Filistin Yahudileri Aramicesi
kqd – Köy Sancak Süryani dili
lhs – Süryanice
lsd – Lişana Deni
mid – Modern Sâbiî
myz – Klâsik Sâbiî
sam – Samiri Aramicesi
syc – Süryanice (klâsik)
syn – Senendec
tmr – Babil Yahudileri Aramicesi
trg – Lişan Didan
tru – Turoyo
xrm – Armazik (0–200 AD)
Dilbilimci listesiarc
 oar
 myz
 xrm
 jpa
Linguasphere12-AAA
Bu sayfa UFA fonetik Unicode semboller içerir. Doğru bir görüntüleme desteğiniz bulunmadığı takdirde, soru işaretleri, kutular veya diğer Unicode karakterleri görebilirsiniz. IPA sembolleri ile ilgili rehberi okumak için, bakınız Yardım:IPA.

Aramca veya Aramice (Klâsik Süryanice: ܐܪܡܝܐ; Eski Aramice: 𐤀𐤓𐤌𐤉𐤀; İmparatorluk Aramicesi: 𐡀𐡓𐡌𐡉𐡀; kare yazı אַרָמָיָא), Sâmî (Semitik) dil ailesinin Kuzeybatı grubundan bir dil. Suriye ülkesinin eski adı olan Aram sözcüğüne izafeten adlandırılmıştır.[3]

Aramice en eski kaynaklar M.Ö. 2. binyıl başlarında Suriye'de bulunmuştur. M.Ö. 1. binyıl başlarında Babil ve Asur ülkelerini içeren Mezopotamya'da Akkadca yerine egemen dil olarak benimsenmiş, M.Ö. 6. yüzyılda tüm Yakın Doğu'da egemenlik kuran Pers (İran) İmparatorluğunun resmî yazışma dili olmuştur. Aynı dönemde Yahudiler tarafından İbranice yerine günlük konuşma ve yazı dili olarak kullanılmaya başlanmıştır. İsa'nın anadilidir. M.S. 7. yüzyılda İslamiyet'in yayılması ile de yerini Arapçaya bırakmıştır. Günümüzde yaklaşık 2.000.000 kullanıcısı vardır.

Aramicenin Urfa lehçesinden türeyen ve M.S. 2. yüzyıldan itibaren Süryani alfabesi (Estrangelo) ile yazılan lehçesine Süryanice adı verilir.[kaynak belirtilmeli]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Süryanice-Aramice, tarihte birçok halk, din ve ülke tarafından konuşulmuş olduğundan sayısız lehçelere ayrılmış ve en şaşaalı dönemleri olan M.Ö. 300-M.S. 700'lü yıllar arasında Batı Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayılma imkânı bulmuş bir dildir.

Lehçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Arami Lehçeler, temel olarak Doğu ve Batı olmak üzere iki ana kola ayrılırlar. Bu ayrımın kabaca Fırat Nehri'nin batısı ve doğusu olduğu kabul edilir.

Batı Aramicesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Eski Arami Dili: Bunlar Eski Arami yazısıyla yazılmış olan yazıtlar olup M.Ö. 800-750 yılları arasına tarihlenmektedirler. Suriye havalisinde kurulmuş olan küçük Arami prensliklerince kullanılmışlardır.
  2. Eski Ahid Aramicesi: Eski Ahid'in Danyal ve Esra bölümlerinin bir kısmı bu dilde yazılmıştır yaklaşık M.Ö. 167 yılına tarihlendirilmektedir.
  3. Filistin Aramicesi: Üç kısma ayrılmaktadır:
    1. Filistin Yahudi Aramicesi: Tevrat'ın Aramice Tercümesi olan Onkelos ve Akilas Targumları (Aramice Çeviri) Filistin Yahudi Aramicesi'nin Yuda lehçesinde; Kudüs Talmudu'nun (Talmud Yeruşalmi) Gemara, Alaha ve Agada bölümleri ise, Filistin Yahudi Aramicesi'nin Galile lehçesinde yazılmışlardır.
    2. Filistin Hristiyan Aramicesi: Hristiyan Galile lehçesi İsa'nın anadiliydi.
    3. Sameyri (Şomronit) Aramicesi: Kudüs'teki Yahudi din bilgelerinin otoritesini kabul etmeyen farklı mezhepten Musevilerin dilidir, M.S. 4. yüzyıla tarihlenir lehçe olarak Filistin Yahudi Aramice'sinin Galile lehçesine yakındır.
  4. Mısır Aramicesi: M.Ö. 5. yüzyılda Mısırda bulunan Yahudi asker kolonisinin kullandığı bir lehçeydi.
  5. Nabati Aramicesi: Suriye ve Lübnan civarından Mısır, Anadolu ve Avrupa'ya kadar yayılmış ve Filistin Aramicesine benzeyen bir lehçe olup M.Ö. 1 yıldan itibaren 500 yıl kadar kullanılmıştır, farklı bir alfabesi olup harfler bitiştirilerek yazılmıştır bu özelliği ile harfleri bitişik yazılan ilk Sami alfabesi olarak tarihe geçmiştir.
  6. Palmira (Tedmür) Aramicesi: Tedmürlü Arapların farklı alfabeleri ile yazılan ve M.Ö. 1. yüzyıldan itibaren 300 yıl kadar kullanılan bir Arami lehçesi olup Filistin Aramicesi'ne yakındır. Çok geniş coğrafyada bu alfabeyle yazılmış yazıtlar bulunmaktadır.
  7. Çağdaş Batı Arami Lehçeleri: Bugün Şam ve Lübnan'ın birkaç köyünde birkaç bin kişi tarafından konuşulan tek Batı Aramicesidir.

Doğu Aramicesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Eski Doğu Aramicesi: M.Ö. 9. yüzyıllarda Akadca ile beraber kullanılmıştır daha sonra gelişerek M.Ö. 5. yüzyılda "İmparatorluk Aramicesi" ismini almıştır. Kuzeybatı Anadolu'ya kadar yayılmıştır.
  2. Süryanice: Urfa ve Mardin bölgesinde bulunan Süryaniler 2. yüzyılda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana getirmişlerdir. En önemli eserler Kutsal Kitabın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir. 431 Efes ve 451 Kadıköy Konsilleri ile farklı mezheplere bölünen Süryanilerin dil ve alfabeleri de Doğu ve Batı olmak üzere iki ayrı kola ayrılmışlardır.
    1. Batı Süryanicesi: Bizans'ın etkisinde kalan Monofizit İsa'nın Tek ve ayrılmaz bir Tabiatı olduğuna inananlar) Yakubiler, 680 yılında bunlardan ayrılan ve Monothelitizm'i benimseyen (İsa'nın tek tanrısal karakteri olmakla beraber insani iradesi'nin de olduğu görüş) daha sonra 1182 yılında Katolikliği benimseyen Lübnanlı Maruniler ve bugün Katolik olup, Bizans ayin biçimine göre ibadet eden Melkitler oluşturur.
    2. Doğu Süryanicesi, ise Diofizit (İsa'nın birbirinden bağımsız çift tabiatı olduğunu savunan görüş) Nesturiler (Asuriler olarak da bilinir) ve daha sonra bunlardan ayrılık Katolikliği benimseyen Keldaniler oluşturur. Nesturiler Doğu Aramicesi'ni Çin'e kadar taşımışlar ve yaymışlardır. Her iki grupta sesli harflerin okunuşları farklılıklar gösterir.
  3. Harran Aramicesi: M.S. 8. yüzyılda Urfa'nın güneyinde yaşayan pagan Harran Krallığı'nın dilidir.
  4. Miniha Aramicesi: Süryaniceye yakın bir lehçe olup Mardin civarında M.S. 2. yüzyılda konuşulmuştur.
  5. Babil Talmudu Aramicesi: M.S. 4-6 yüzyıllarda Babil Sürgünü'ndeki Yahudilerce oluşturulan Babil Talmudu'nun Aramicesidir. Süryaniceye yakın olan bu Lehçede daha sonra Yadudi din bilginleri birçok kitaplar yazmışlardır.
  6. Mande Aramicesi: Zerdüşt, Musevi ve Hristiyan geleneklerinden oluşmuş bir din olan Sabi tarikatının konuştuğu lehçedir. Farklı bir alfabesi vardır lehçe olarak en fazla Babil Talmud'u aramicesine benzemekle beraber en az yıpranmış ve en arı Arami lehçesidir.
  7. Çağdaş Doğu Arami Lehçeleri: Bugün Arapçanın yayılmasıyla Aramice'nin Doğu Lehçelerini konuşanların sayıları gittikçe azalmıştır. Bunlardan ayakta kalanları.
    1. Hristiyan Çağdaş Doğu Arami Lehçeleri:
      1. Turoyo ܛܘܪܝܐ: Yakubi Süryanilerce Konuşulan Çağdaş Batı Süryani lehçesidir Midyat (Tur-Abdin) bölgesi ve İstanbul'da Suriye, [Lübnan] ve göçlerle bazı Avrupa Ülkelerinde, Amerika kıtasında ve Avustralya'da en az 800.000 kişi tarafından konuşulmaktadır.
      2. Mlahsö ܡܠܚܬܝܐ: Bu dili konuşan Trabzon da bir aile (altı kişi) tespit edilmiştir. Daha çok ve sade kelimeler vardır. Kelime yapısı bakımından Klâsik Süryaniceye Turoyo'dan daha yakındır.
      3. Surit ܣܘܪܬ (Aturaya ‏ܐܬܘܪܝܐ): Asuri Hristiyanlarınca konuşulan Çağdaş Doğu Süryani Lehçesidir. 210.000 kişi tarafından İran, Irak, Suriye, Türkiye, Kıbrıs, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Lübnan Avrupa Ülkeleri, Amerika ve Kanada’da konuşulur.
      4. Yeni Doğu Keldanicesi (ܟܠܕܝܐ Kaldaya): Keldaniler tarafından kullanılan Çağdaş Doğu Süryani Lehçesidir. İran, Irak, Türkiye, Suriye, Lübnan Avrupa Ülkeleri, Amerika ve Kanada'da 806.000 kişi tarafından konuşulur. Bu dili konuşanlar ile Surit konuşanlar rahatlıkla anlaşabilirler.
      5. Hertevin (ܣܘܪܬ Sôreth): 1960'lı yıllara dek Siirt civarında yaşayan 1.000 kadar kişi tarafından konuşulan, Surit’e yakın bir lehçedir.
    2. Yahudi Çağdaş Doğu Arami Lehçeleri:
      1. Lişana Deni (לשנא דני): Çoğu İsrail’de olmak üzere, Irak ve Türkiye’de 8.000 kişi tarafından konuşulur, İbrani Alfabesiyle yazılır.
      2. Lişan Didan (לשן דידן): Çoğu İsrail’de olmak üzere, İran, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan’da 4.000 kişi tarafından konuşulur, İbrani Alfabesiyle yazılır.
      3. Lişanid Noşan (לשניד נשן): Çoğu İsrail’de olmak üzere, Irak’ta 2.000 kişi tarafından konuşulur, İbrani Alfabesiyle yazılır.
      4. Hulaula: Bugün çoğu İsrail’de yaşayan, İran kökenli 10.000 kişi tarafından konuşulur, İbrani Alfabesiyle yazılır.

Alfabeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih boyunca farklı alfabeler ile yazılan Aramice, bugün Hristiyanlar tarafından Süryani alfabesi, Museviler tarafından ise İbrani alfabesi ile yazılmaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça ve dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Nedir? :Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? ile ilgili Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Ne Demektir? Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Açıklaması Nedir? Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Cevabı Nedir? Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Açıklaması? :Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Gerçek mi? :Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? ile ilgili Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Hakkında? :Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? ile ilgili Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? burada bulabilirsiniz. Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Aramca nedir?, Aramca anlamı nedir?, Aramca ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Türk korku sinema filmleri listesi, Edith Bruck, Hipertimezi, Adam Hloušek, Baskervillerin Köpeği, Portekiz cumhurbaşkanları listesi, Liam Fraser, Erkam Reşmen, İzmir Hava Yolları, Siyeç, Attlebridge, Basitleştirilmiş Çince, Rothera, Mehmet Ali Yılmaz (siyasetçi), Altınköy Açık Hava Müzesi, Hamza Akman, Albanoi Boyu, Amiran Sanaia, Altınkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Bartalmay, Okültistler Listesi, Armutluyazı, Aksiyon potansiyeli, Atriyal fibrilasyon, Sarah Bernhardt, Voeren, Fenerbahçe başkanları listesi, Derinliklerine göre göller listesi, Ahmet Çalık (futbolcu), İkinci Sanayi Devrimi, Microsoft Office Mobile, Hematopoez, 1974 Afrika Uluslar Kupası, Glükoz, Basitleştirilmiş Çin yazısı, Glukoz, Yaşar Karadeniz, NGC 1782, Altındere Vadisi Millî Parkı, 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Kuzey Yemen İç Savaşı, Azubuike Egwuekwe, Kurtulma hızı, Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Hamidiye Kaynak Suları, 1936 Yaz Olimpiyatlarında Fransa, Piskopos, Türkiyedeki tüneller listesi, Basit yaşam, Altındağ, Yorgo Bacanos, Armand Cesari Stadyumu, 1954 Cannes Film Festivali, Komedi Dizilerinde En İyi Kadın Oyuncu Primetime Emmy Ödülü, Mauricio Pochettino, Rütbecilik, Sandro Puppo, Güzelce Ali Paşa, Güzelce Ali Paşa, Altıncı nesil video oyunu konsolları, Genar Andrinúa, Aerobiyoloji, Perca, Termodinamik denge, Tatar mutfağı, Ferdi Kadıoğlu, Saffet Sert, En İyi Britanyalı ve İrlandalı Sanatçı MTV Avrupa Müzik Ödülü, Rafael Alkorta, Hurricane (Westend şarkısı), Basit rastgele örnekleme, 1245, Altıncı Cadde, Erwin von Witzleben, Vancouver, Ladik, Miguel Pardeza, Dürrizade Mehmed Arif Efendi, Tomáš Ujfaluši, Octodontidae, İncirlik Tren İstasyonu, Davis Kupası, Mikkeli, cottenham, More Life, Yaşlı Domitilla, Langhans tipi dev hücreler, Basit cümle, Osman Kaymak, Triisodontidae, Altınakar, MÖ 325, Tirthankara, Suad Fileković, Azerbaycan kadın millî hentbol takımı, Brampton, Cambridgeshire, Altın, Nihat Memmedli, Pozitivist, Henri Grégoire,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,