Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir?

Eleştirel düşünme Nedir?

Eleştirel düşünme Nedir?, Eleştirel düşünme Nerededir?, Eleştirel düşünme Hakkında Bilgi?, Eleştirel düşünme Analizi? Eleştirel düşünme ilgili Eleştirel düşünme ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Eleştirel düşünme ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Eleştirel düşünme Ne Anlama Gelir Eleştirel düşünme Anlamı Eleştirel düşünme Nedir Eleştirel düşünme Ne Anlam Taşır Eleştirel düşünme Neye İşarettir Eleştirel düşünme Tabiri Eleştirel düşünme Yorumu 

Eleştirel düşünme Kelimesi

Lütfen Eleştirel düşünme Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Eleştirel düşünme İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı? Eleştirel düşünme Ne Demek? ,Eleştirel düşünme Ne Demektir? Eleştirel düşünme Ne Demektir? Eleştirel düşünme Analizi? , Eleştirel düşünme Anlamı Nedir?,Eleştirel düşünme Ne Demektir? , Eleştirel düşünme Açıklaması Nedir? ,Eleştirel düşünme Cevabı Nedir?,Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı?,Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Eleştirel düşünme Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı Nedir? Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Eleştirel düşünme Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Eleştirel düşünme - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Eleştirel düşünme

Eleştirel düşünme Nedir? Eleştirel düşünme Ne demek? , Eleştirel düşünme Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı? Eleştirel düşünme Ne Demek? Eleştirel düşünme Ne Demektir? ,Eleştirel düşünme Analizi? Eleştirel düşünme Anlamı Nedir? Eleştirel düşünme Ne Demektir?, Eleştirel düşünme Açıklaması Nedir? , Eleştirel düşünme Cevabı Nedir? , Eleştirel düşünme Kelimesinin Anlamı?






Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir?

Eleştirel düşünme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eleştirel düşünme (kritik düşünme) akıl yürütme, analiz ve değerlendirme gibi zihinsel süreçlerden oluşan bir düşünme biçimidir. Eleştirel düşünme yerine kimi zaman tartışma mantığı ya da biçim dışı (enformel) mantık terimleri de kullanılmaktadır. Sorgulama ve şüpheciliğe dayanan[1] eleştirel düşünme sağduyu ve bilimsel kanıtlarla uyuşan net hükümlere varmak için somut veya soyut konular üzerinde düşünme süreçlerini de içermektedir. Bu yönüyle diğer bir düşünme biçimi olan yaratıcı düşünmeyi tamamlamaktadır.

Eleştirel düşünürler tüm duyulardan, yazılı veya sözlü ifadelerden, gözlem, deney ve akıl yürütmeden elde ettikleri verileri bir araya getirirler. Eleştirel düşünme bireyin tartışmaları safsatalardan ayırabilmesine, yargılama yetisinin gücüne, inançlarının şekillenmesine, yeğlemelerinin ve eylemlerinin doğru ve geçerli olmasına önemli katkıda bulunur.

Eleştirel düşünce özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirilen bir argümanın, ne denli eleştirel düşünme ürünü olduğunu anlamak için bir dizi ölçüte gereksinme bulunmaktadır. Bu ölçütlere göre bir argümanı inceleyerek, argümanın ulaştığı sonuçların sağlamlığının düzeyi hakkında fikir edinmek mümkündür. Eleştirel düşünceyi eleştirel olmayan düşünceden ayırmayı sağlayan başlıca düşünce özellikleri şunlardır:

  • İlgililik: Geliştirilen argüman ve argümanı meydana getiren ögeler ele alınan konuya ilişkin olmalıdır.
  • Geçerlilik: Argümanı teşkil eden önermeler sağduyu, veri, bilgi ve kanıta dayalı olarak savunulabilir ve geçerlenebilir olmalıdır.
  • Açıklık ve anlaşılabilirlik: Argümanı meydana getiren önerme ve çıkarımlar herhangi bir yanlış anlamaya veya anlam karmaşasına meydan vermemelidir.
  • Dengelilik (genişlik ve derinlik): Argümanı meydana getiren önermelerin kapsamı ve ayrıntı düzeyi yeterli olmalıdır.
  • Mantıklılık: Önermeler doğru biçimde sıralanmalı ve birbirleri ile doğru olarak ilişkilendirilmeli, argüman uygun bir mantık silsilesi izlemelidir.
  • Doğruluk: Argümanın sonunda varılan sonuçlar, argümana temel oluşturan veri, bilgi, kanıt ve varsayımlar tarafından desteklenmelidir.
  • Adillik: Argüman konunun paydaşları arasında—özellikle sağduyu ve bilgi sahibi olanlarda—güvenilirlik ve adalet hissi uyandırmalıdır.

Eleştirel düşünme süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel düşünme süreci beş aşamadan oluşmakta ve ele alınacak konunun belirlenmesi ile başlamaktadır. Ardından konu ile ilgili veri, bilgi ve kanıtlar toplanmakta; farklı argümanlar ve bakış açıları incelenmekte; incelenen argümanların dayandığı varsayım, veri, bilgi ve kanıtlar gözden geçirilmektedir. İkinci aşamada elde edilen bulgular üçüncü aşamada bir değerlendirmeye tabi tutulmakta, gereksiz ya da geçersiz olanlar ayıklanmaktadır. Kalanlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar saptanmakta, bağlantılar ve ilişkiler tanımlanmaktadır. Dördüncü aşamada kalan veri, bilgi ve kanıtlar mantıksal bir çerçeveye oturulmaktadır. Beşinci ve son aşamada ise mantık çerçevesi içerisinde varılan sonuçlar sunulmakta; sonuçların geçerliliği ve sağlamlığı hakkında bir yargıya varılmaktadır.

Eleştirel düşünme becerileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel düşünürler eleştirel düşünme süreci boyunca, ele alınan konuyu yeterince sağlam biçimde tartışabilmek için bir dizi beceriye gereksinme duymaktadır. Başlıca eleştirel düşünme becerileri şunlardır:

  • Ayıklamak: Bir argümanı oluşturmak üzere bir araya getirilmiş tümce ya da önermelerden hangisinin geçerli olduğunu belirlemek; kalanları kullanmamak.
  • Bağlantılandırmak: Bir argümanı oluşturmak üzere bir araya getirilmiş tümce ya da önermeleri doğru bağlaçları kullanarak birbirleri ile mantıksal olarak ilişkilendirmek.
  • Benzetmek: Bir argümanda betimlenen kişi, nesne, eylem, olgu ya da kavramlar arasındaki benzer özelliklerin, bu benzerliklerin gücünün ayırdına varmak.
  • Çözümlemek: Karmaşık bir konuyu uygun biçimde alt konulara bölerek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak.
  • Eleştirmek: Bir argümana konu olan kişi, nesne, eylem, olgu ya da kavramlar hakkında, ya da argümanı oluşturan önermeler hakkında olumlu ya da olumsuz bir yargıya varmak.
  • Eşleştirmek: Bir argümana konu olan kişi, nesne, eylem, olgu ya da kavramlar arasında, ya da argümanı oluşturan önermeler arasında ilinti kurmak.
  • Hipotez oluşturmak: Ortada yeterli veri, bilgi ve kanıt yokken, bir argüman oluşturabilmek amacı ile varsayımda bulunmak ya da açıklama önermek.
  • Karşılaştırmak: Bir argümana konu olan tümceler ya da argümanda betimlenen kişi, nesne, eylem, olgu ya da kavramlar arasındaki ortak özellikleri ve farklılıkları değerlendirmek ve belirlemek.
  • Kümelendirmek: Bir argümanda betimlenen kişi, nesne, eylem, olgu ya da kavramların aralarındaki benzer özellikleri saptamak; bu benzerlikleri kullanarak onları gruplamak.
  • Neden-sonuç ilişkisi kurmak: Biribirini izleyen iki olgudan, ardılın öncülü hangi neden veya nedenlerden izlemesi gerektiğini geçerli ve sağlam bir biçimde açıklamak.
  • Öngörmek: Geçmişe ya da bugüne değin veri, bilgi ve kanıtlardan yola çıkarak gelecekte ne olacağını önceden kestirmek.
  • Örüntü ve istisnaları belirlemek: Bir argümanı oluşturan kişi, nesne, eylem, olgu ya da kavramlarda yinelenen özelliklerin ayırdına varmak ve—varsa—istisnaları belirlemek; istisnalardan yola çıkarak örüntünün genelliği hakkında yargıya varmak.
  • Plan yapmak: Düne ve bugüne değin veri, bilgi ve kanıtlardan yola çıkarak; ve karşılaşılabilecek belirsizlikleri de göz önüne alarak gelecekte ne ya da neler yapılması gerektiğine ilişkin karar vermek.
  • Sentezlemek: Bir argümanı oluşturan ve kimi zaman biribiri ile ilintisiz ya da çelişkili görünen veri, bilgi, kanıt ve tümcelerden yola çıkarak genel ya da özgün bir sonuca varmak.
  • Sınıflamak: Önceden belirlenmiş ölçütlere göre bir argümanda betimlenen kişi, nesne, eylem, olgu ya da kavramlardan ortak özellikler gösterenleri gruplamak.
  • Sıralamak: Önceden belirlenmiş bir ölçüte göre bir argümanı meydana getiren tümceleri ya da argümanda betimlenen kişi, nesne, eylem, olgu ya da kavramları sıradüzensel olarak dizmek.
  • Tümdengelimsel (dedüktif) çıkarım yapmak: Bir genellemeden yola çıkarak, belirli bir kişi, nesne, eylem ya da olguya veya bunlardan oluşan bir gruba değin çıkarımda bulunmak.
  • Tümevarımsal (endüktif) çıkarım yapmak: Gözlem, deney ya da araştırma yolu ile toplanan veri, bilgi ve kanıtlara dayanarak bir kişi, nesne, eylem ya da olguya veya bunların meydana getirdiği bir gruba değin genelleme yapmak.
  • Veri, bilgi ve delil toplamak: Bir hipotezi kanıtlamak, bir konuda argüman geliştirmek ya da geliştirilmiş bir argümanı kuşkuya olabildiğince yer bırakmayacak şekilde desteklemek üzere, konu ile ilgili gerçekleri gözlem, ölçüm, deney ya da araştırma yolu ile bir araya getirmek.

Düşünme çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel düşünme Eleştirel olmayan düşünme
Mantıksal düşünme Mantıksal olmayan düşünme
Deneysel (ampirik) düşünme Sezgisel düşünme
Yararcı (pragmatik) düşünme Arzuya dayalı düşünme
Kuşkucu düşünme Yetkeci (otoriteye dayalı) düşünme
Yansıtmalı (reflektif) düşünme Dogmatik düşünme
Gerçekçi (realist) düşünme İdealist düşünme
İstatistiksel düşünme Mutlakçı düşünme
Çözümsel (analitik) düşünme Vasat düşünme

Eleştirel düşünmenin geleceği[değiştir | kaynağı değiştir]

McKinsey Küresel Enstitüsü (MGI) tarafından geliştirilen modelde 5 ana 25 alt kategoride birçok yetkinliğin gelecekte ne kadar önemli olacağının analizi yapılmıştır. Bu analizin sonucunda ileri düzey okur-yazarlık ve eleştirel düşünme yetkinlikleri için 2030 yılında daha çok önemli olacağı gözlemlenmiştir. Grafikteki değişimde artış görülmüş ki aynı grafikte negatif eğilime sahip yetkinlikler de vardır.Değişim yüzdesindeki fark diğer bazı yetkinliklere göre az olsa da gelecekte daha bilinçli ve eleştirel düşünen bireylere ihtiyaç olacağı görülmektedir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Düşünme biçimleri nelerdir?". Eğitim Sözlüğü. 3 Ocak 2021. 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 
  2. ^ Gelecekte çalışma hayatında bizleri neler bekliyor?, Geleceğin Meslekleri (Haziran 2021). "İşlerin Geleceği ve Geleceğin İşleri". Bilim ve Teknik, 643. ss. 18-37. 27 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2022. 

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Allen, M. (2004). Smart Thinking: Skills for Critical Understanding and Writing. 2. Basım. Oxford University Press.
  • Browne, M. N. ve S. M. Keeley. (2009). Asking the Right Questions: A Guide to Critical Thinking. 9. Basım. Prentice Hall.
  • Moore, B. N. ve R. Parker. (2008). Critical Thinking. 9. Basım. McGraw-Hill.
  • Özdemir, O. (2008). Eleştirel Düşünme. Kriter Yayınları.
  • Sinnott-Armstrong, W. ve R. J. Fogelin. (2009). Understanding Arguments: An Introduction to Informal Logic. 8. Basım. Wadsworth.
  • Şahinel, S. (2002). Eleştirel Düşünme. Pagem A Yayıncılık.
  • Tittle, P. (2011). Critical Thinking: An Appeal to Reason. Routledge.
  • Walton, D. N. (1989). Informal Logic: A Handbook for Critical Argumentation. Cambridge University Press.
  • Wright, L. (2001). Critical Thinking: An Introduction to Analytical Reading and Reasoning. Oxford University Press.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Nedir? :Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? ile ilgili Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Ne Demektir? Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Açıklaması Nedir? Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Cevabı Nedir? Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Açıklaması? :Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Gerçek mi? :Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? ile ilgili Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Hakkında? :Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? ile ilgili Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? burada bulabilirsiniz. Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Eleştirel düşünme nedir?, Eleştirel düşünme anlamı nedir?, Eleştirel düşünme ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kemal Kurdaş, Mikmaklar, Mustafçova, Watermead, Buckinghamshire, İkincil cinsiyet özellikleri, Çankaya Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Tenya, Katılımcı Demokrasi Partisi, Tutsak (film), Gunnm, Bülbüldere Mezarlığı, Marquinhos (1976 doğumlu futbolcu), Andy Hallett, Oleg Tsaryov, Avrupa Süper Ligi, Kaizer Chiefs, Playstation, Styracaceae, LG G Pro Lite, Veljko Nikolić, NGC 6742, Polatuşağı, Çüngüş, Peter Gould, Gülgün Erdem, Kaldi, Dinç Bilgin, NGC 1986, Normanlar, Koei, Vestfold, Mae Hong Son (il), Akköy, Yeşilhisar, Konya Etnografya Müzesi, Wolmirstedt, Otoban, Çengelköy, 1956 Nemzeti Bajnokság I, RCW 103, Devre anahtarlama, Dövüş Kulübü (film), Tracey Emin, Luca de la Torre, Ogata Kenzan, Yeni Kaledonya millî futbol takımı, IDGAF, Tepeli arı şahini, Deniz piyadesi, Albert Lebrun, Martin Eberhard, Üçlü tarama testi, Great Dunmow, Cook Adaları Maorice, Nikita Kruşçev, Gaziantep Devlet Tiyatrosu, Halid Abdurrauf, Nazmi Kırık, Sıbırca, Beyhakî, Mitchell Donald, Mitchell Donald, 22. yüzyıl, Makedon Rönesansı, Kazakca, Kazakça, Angelina Armani, İş makineleri, Akdivan, Ağlı, Kartlis Tshovreba, Ursula von der Leyen, Retrograd amnezi, Sci Tech TV, Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen millî gelir listesi, Bartında 2011 Türkiye genel seçimleri, Style, Noja, İshak Belfodil, Gil Vicente FC, Elazığ Atatürk Stadyumu, Ziya Alkurt, Prentiss County, Olga Savary, Conzano, II. Dünya Savaşında Macaristan, A dos Negros, ISU Puanlama Sistemi, Danny Rose, Sosyal antropoloji, Għar Dalam, Çömlekçi, Biga, Besame Mucho, Hippocrates, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Zoli Ádok, Çelik Gülersoy, Pankreatit, Siprianus vebası, Rod Fanni, 2016 Gençlerin Seçimi Ödülleri, Waddesdon, Mīmu Iro Iro Yume no Tabi,
Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?,