Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir?

Abdülhak Hamit Tarhan Nedir?

Abdülhak Hamit Tarhan Nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan Nerededir?, Abdülhak Hamit Tarhan Hakkında Bilgi?, Abdülhak Hamit Tarhan Analizi? Abdülhak Hamit Tarhan ilgili Abdülhak Hamit Tarhan ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Abdülhak Hamit Tarhan ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Abdülhak Hamit Tarhan Ne Anlama Gelir Abdülhak Hamit Tarhan Anlamı Abdülhak Hamit Tarhan Nedir Abdülhak Hamit Tarhan Ne Anlam Taşır Abdülhak Hamit Tarhan Neye İşarettir Abdülhak Hamit Tarhan Tabiri Abdülhak Hamit Tarhan Yorumu 

Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesi

Lütfen Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Abdülhak Hamit Tarhan İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı? Abdülhak Hamit Tarhan Ne Demek? ,Abdülhak Hamit Tarhan Ne Demektir? Abdülhak Hamit Tarhan Ne Demektir? Abdülhak Hamit Tarhan Analizi? , Abdülhak Hamit Tarhan Anlamı Nedir?,Abdülhak Hamit Tarhan Ne Demektir? , Abdülhak Hamit Tarhan Açıklaması Nedir? ,Abdülhak Hamit Tarhan Cevabı Nedir?,Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı?,Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Abdülhak Hamit Tarhan Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı Nedir? Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Abdülhak Hamit Tarhan Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Abdülhak Hamit Tarhan - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Abdülhak Hamit Tarhan

Abdülhak Hamit Tarhan Nedir? Abdülhak Hamit Tarhan Ne demek? , Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı? Abdülhak Hamit Tarhan Ne Demek? Abdülhak Hamit Tarhan Ne Demektir? ,Abdülhak Hamit Tarhan Analizi? Abdülhak Hamit Tarhan Anlamı Nedir? Abdülhak Hamit Tarhan Ne Demektir?, Abdülhak Hamit Tarhan Açıklaması Nedir? , Abdülhak Hamit Tarhan Cevabı Nedir? , Abdülhak Hamit Tarhan Kelimesinin Anlamı?






Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir?

Abdülhak Hamit Tarhan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abdülhak Hamit Tarhan
Doğum2 Ocak 1852(1852-01-02)
Bebek, Beşiktaş, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm12 Nisan 1937 (85 yaşında)
Beşiktaş, İstanbul, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MeslekŞair, oyun yazarı
EvlilikNelly Tarhan
Ebeveyn(ler)Hayrullah Efendi (Babası)
Münteha Hanım (Annesi)
Akraba(lar)Abdülhâlik Nasuhi Bey (Abisi) Abdülhak Mihrünnisâ Hanım (Kardeşi)
7 Nisan 1911 tarihli Servet-i Fünun dergisinde Abdülhak Hamit Bey (ortada) ailesi üyeleri ile birlikte.
26 Temmuz 1924 tarihli Resimli Gazete'de Abdülhak Hamit Bey, Darülmuallimat mezunları arasında.

Abdülhak Hamit Tarhan (Osmanlıcaعبد الحق حامد; 2 Ocak 1852, Beşiktaş - 12 Nisan 1937, İstanbul), Türk şair, oyun yazarı ve diplomat.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk yıllarında eserler vermiş, modern edebiyatın doğuşunda etkin bir isimdir.

Köklü ve eski bir ulema ailesinin ferdi olarak 2 Ocak 1852 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Hayatının her döneminde yüksek mevkilerde bulunarak, dünyanın birçok yerini görme fırsatı yakaladı ve çağının büyük ve güçlü bir sanatçısı sayılmıştır. Tanzimatı, Birinci ve İkinci Meşrutiyetleri ve Cumhuriyeti gören; bu devirlerdeki Tanzimat, Edebiyat-ı Cedide, Millî Edebiyat ve Cumhuriyet devri edebiyatlarını yakından tanıyan sanatçı, Türk edebiyatında "Şair'i Azam" (Büyük Şair) sıfatı ile anılır (Bu sıfatı ilk kez Süleyman Nazif kullandı). Uzun seneler diplomat olarak hem doğu hem de batı ülkelerinde bulunması nedeniyle iki edebiyatı da tanımış; Türk şiirine batıdan yeni konular, serbest düşünce ve şekiller getirirken; batı yazarlarından etkilenerek yazdığı oyunlarla Türk tiyatrosuna felsefi düşünceyi sokmuştur. Türk edebiyatının en büyük eserlerinden birisi kabul edilen Makber'in şairidir. TBMM III., IV. ve V. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak görev yapmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailesi ve Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Ocak 1852’de İstanbul Bebek'teki Hekimbaşı Yalısı’nda köklü ve eski bir ulema ailesinin ferdi olarak dünyaya geldi. Babası, tarihçi ve diplomat Müverrih Hayrullah Efendi, annesi Kafkasya’dan kaçırılmış bir cariye olan Münteha Hanım’dır.[1] Ailenin dört çocuğundan üçüncüsüdür (Diğerleri sırasıyla Fatma Fahrünnisâ Hanım, Abdülhâlik Nasuhi Bey ve Mihrinnisâ Hanım’dır).

Bebek Köşk Kapısı’ndaki Mahalle Mektebi’nin ardından bir süre Rumelihisarı Rüştiyesi’ne devam etti, daha sonra evde özel dersler alarak yetişti. Kendisine özel ders veren hocalardan Hoca Tahsin Efendi'nin üzerinde büyük etkisi oldu.[1] 10 yaşındayken ağabeyi Nasuhi ile birlikte Paris’e Millî Eğitim Müsteşarı olarak eğitim sistemini inceleyen babasının yanına gönderildi ve eğitimine orada devam etti. 1864 yılında Paris'ten İstanbul'a döndü. Gördüğü tek düzenli tahsil, Paris’teki bir buçuk senelik tahsilidir. Yurda döndükten sonra Robert Kolej’e girdiyse de asıl öğrenimini evde özel hocalardan aldı. Henüz çocuk yaşta iken usul-adap öğrenmek için bir okul vazifesi gören Bab-ı Ali Tercüme Odası’nda kâtip olarak çalıştı. Bir yıl sonra babasının Tahran Büyükelçisi olarak atanması üzerine onunla birlikte Tahran’a gitti. Farsça öğrendi ve İran edebiyatını tanıma fırsatı buldu.

İlk eserleri, ilk evliliği, oyun yazarı Hamit[değiştir | kaynağı değiştir]

Babasının ölümü üzerine 1867’de İstanbul’a dönen Abdülhak Hamit, memuriyet hayatına Maliye ile Şûrâ-yı Devlet Mektubî Kalemleri'nde devam etti. Mektubî Kalemi'nde Ebüzziya Tevfik, Samipaşazade Sezai ve Baha Bey gibi devrin edebiyatçılarıyla arkadaşlık etme fırsatı buldu. 1873’te Recaizade Ekrem ile tanıştı ve yazarı "ikinci üstadı" olarak kabul etti (Birinci üstadı, dönemin genç yazarlarını etkisi altına alan Namık Kemal’dir). Bu arada Tahran hatıralarını anlatan Maceray-ı Aşk adlı ilk eserini yazdı.

1874 yılında Edirne'de ağabeyi Nasuhi Bey'in konağında Pirizade ailesinden on üç yaşındaki Fatma Hanım ile evlendi ve onunla beraber İstanbul’a döndü. Çiftin Abdülhak Hüseyin ve Hamide adında iki çocuğu oldu. Abdülhak Hamit, evliliğinin ilk yıllarında ilk şiirlerini yazdı. Ahmet Vefik Paşa, içinde atasözleri bulunan bir oyun yazmasını önermişti. Düğünden birkaç ay sonra onun öğüdüne uygun olarak Edirne'de Sabr ü Sebat adlı oyunu yazdı.[2] İçli Kız, Duhter-i Hindu, Garam, Sardanapal ve Nazife gibi eserleri bu dönemde verdi. Büyük bir üretkenlikle birbiri ardına çıkardığı kitapları geniş yankı buldu, ünü Osmanlı ülkesine yayıldı.

Paris yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hariciye mesleğini seçen ve 1876’da Paris Büyükelçiliği İkinci Kâtibi olarak Fransa’da görevlendirilen Abdülhak Hamit, eşini ve çocuğunu Edirne’de ağabeyinin evinde bırakıp görev yerine gitti. 2 yıl süre ile Paris’in eğlence dünyasında yaşadıklarını “Divaneliklerim yahut Belde” adıyla kitaplaştırdı. On yedi şiir içeren bu kitapta hayat ve gerçek dünyayı anlatması, Hamit’in şiire getirdiği yeniliktir. Paris yıllarında daha sonra Damat Ferit Paşa olarak tarih sahnesinde yerini alacak Ferit Bey ile arkadaşlık etmiştir.[1]

Abdülhak Hamit Paris’te iken gezip tozmanın yanı sıra; Jean Racine, Pierre Corneille, Victor Hugo, Alphonse de Lamartine ve Alfred de Musset gibi Fransız yazarlarını okudu, “Nesteren” ve “Tarık” oyunlarını yazdı. Corneille’in bir oyununa nazire olarak yazdığı “Nesteren”’in 1878’de Fransa’da yayınlanması sarayda kuşku uyandırdı. Biri halk tarafından sevilen diğeri sevilmeyen iki kardeş hükümdarın kavgasını anlatan bu eserin konusu, V. Murat ve II. Abdülhamit’in durumuna benzerlik gösterdiği için görevden alındı. Yeni bir göreve atanıncaya kadar geçen iki sene içinde Edirne’de yaşadı ve kendini edebiyata verdi. "Sahra”, “Tezer”, “Eşber” ve “Bir Sefilenin Hasbıhâli” adlı eserleri bu dönemde tamamlandı.

Paris'ten dönüş, Fatma Hanım'ın ölümü, Şair Hamit Tarhan[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün arzusu Paris’e gitmek olan Hamit, Berlin Sefareti'ne atandığından bundan memnun olmasa da Paris yoluyla Berlin’e gitmeye karar verdi; ancak bu arada ağabeyinin Rize’ye tayin olduğunu öğrenince karısının ve çocuklarının durumunu öğrenmek için İstanbul’a döndü. Bütün ailenin Nasuhi Bey ile Rize’ye gitmesine karar verilince onlarla birlikte gidip Batum, Kırım yolu ile Berlin’e gitmeyi düşündü. Yolda Kırım Savaşı’nın yapıldığı yerleri görme fırsatı buldu ve şehit Türk askerlerinin bir mezarı olmadığını görünce “Sivastapol Manzumesi”’ni kaleme aldı (Şiir, sonradan "İlham-ı Vatan" adını aldı).[1]

Odesa'da iken Berlin'e gitmekten vazgeçen Hamit, cinnet geçirdiğine dair Hariciye Nazırı'na bir telgraf çekip Rize'ye geri döndü; ardından ailesinden ayrılmak istemediği için görevinden istifa etti ve Poti Şehbenderliği'ni istedi. Rize'de iken en verimli dönemlerinden birini geçiren şair “İbn-i Musa” adlı eserini tamamladı.

1881'de Poti Şehbenderliği'ne (konsolosluğuna) atanan ama beğenmeyen Hamid, birkaç ay sonra Yunanistan’ın Golos şehrine atandı, burada karısı Fatma Hanım ile beraber üç yıl kaldı. 1883’te Bombay Konsolosluğu'na atandı. Hasta olan karısına havasının yarayacağını düşünerek bu görevi kabul etti. 3 yıl kaldığı Bombay’da doğanın güzellikleri coşkun şiirler için ilham verdi. Ancak Fatma Hanım’ın durumu iyileşmeyip verem teşhisi konulunca ailesi ile İstanbul’a doğru dönüş yoluna çıktı. Fatma Hanım, İstanbul’a varamadan Beyrut’ta vali olan Nasuhi Bey’in konağında hayatını kaybetti (1885). Şair, Beyrut’ta kaldığı kırk gün boyunca her gün Fatma Hanım’ın mezarını ziyaret etti ve ünlü şiiri “Makber”i yazdı. Makber’in yayımlanması ile ünü birden arttı, imparatorluk sınırlarını aştı. O güne kadar düz yazı alanındaki eserleriyle tanına Hamit, eşinin ölümünden sonra şairliği ile anılır oldu.

İstanbul'a döndüğünde kendisini edebiyata verdi; karısıyla ilgili “Ölü”, “Bunlar O'dur” ve “Hacle” eserlerini yayımladı ve Hindistan izlenimlerini kaleme aldı.

Londra yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1886 sonunda yeni görev yeri olan Londra'ya giden Hamit, bu kenti çok sevdi ve Gayret dergisine birbiri ardına şiirler gönderdi. Yeniden evlenmeye karar veren ancak âşık olduğu İngiliz kızı ile Hamit'in gelirini düşük bulan asil ailesinin itirazı nedeniyle evlenemeyen şair, Elçilik'te çalışan İrlandalı bir hizmetçiye evlilik teklifi ettiğinde de sınıf farkı gerekçesiyle reddedilir. Bu dönemde kaleme aldığı "Finten" ve "Cünun-ı Aşk" adlı tiyatro eserlerinde para ve sınıf farkı meselelerini işledi.

Finten” adlı eseri ile birlikte basılma izni almak üzere İstanbul’a gönderdiği “Zeynep” adlı oyununda, “devlet ve hanedanla eğlendiği” sonucuna varıldığı için görevinden alınan Hamit, İstanbul’a döndü. Bir süre boşta kaldıktan sonra II. Abdülhamit’e bir dilekçe yazıp edebiyatla uğraşmayacağına söz vermesi üzerine tekrar Londra’daki eski görevine dönebildi. Çok uzun süre kaldığı İngiltere’yi yarı vatan edindi. Memleketten uzakta bulunduğu yıllarda aile fertlerine ve dostlarına yazdığı mektupların bir kısmını kitap olarak yayımladı.

İkinci ve üçüncü evlilikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1890’da Bayan Nelly adlı İngiliz hanımla evlenen Hamit, 1895’te Lahey Elçiliği'ne atandı. 2 yıl sonra Londra Elçiliği Müsteşarı olarak yeniden Londra’ya döndü. Eşinin rahatsızlığı üzerine İstanbul’a döndü. 1900-1906 yıllarını İstanbul’da geçirdi. 1906’da Brüksel Büyükelçiliği'ne atandı, eşini İskoçya’daki ailesinin yanında bırakarak Brüksel’e gitti.

Vereme yakalanan eşini çok sevmesine rağmen başka kadınlarla birlikte olmaktan kendini alamayan Abdülhak Hamid, Florence Ashly ile birlikte yaşamaya başladı ve onu İstanbul’a getirdi. Eşinin durumu öğrenmesi üzerine onun yanına dönmek zorunda kaldı. Bayan Nelly’nin, 1911’de veremden ölmesinden sonra İstanbul’a döndü. Ölen eşi için “Medfen” adını vereceği “Makber”e benzer bir eser yazmayı düşündüyse de bu tasarısını gerçekleştiremedi.[2] Ailesinin önerisiyle üçüncü evliliğini 1911 yazında Cemile Hanım ile yaptı. Bu evlilik, 20 gün sürdü. Cemile Hanım’dan ayrılan Hamid, Brüksel’e döndü. 4 Ocak 1914 günü Meclis-i yan Üyeliği'ne atandı.

Bayan Lüsyen, İstanbul’a dönüş, Viyana’da sıkıntılı günler[değiştir | kaynağı değiştir]

1912’de ağabeyi Nasuhi Bey’in ölümünün ardından Abdülhak Hamid’in işine son verildi. Hamid, aynı yıl 18 yaşındaki Belçikalı Bayan Lüsyen (Lucienne) ile evlendi ve onunla İstanbul’a döndü. Kendisine önerilen Maarif Nazırlığı görevini kabul etmedi. “Validem”, “İlhan” ve “Liberte” adlı eserlerini bastırdı. Meclis Ayan Üyeliği'ne getirilen ve bir süre sonra Meclis Başkanı olan Hamid, I. Dünya Savaşı sonunda eşi ile birlikte Viyana’ya gitti. Burada sıkıntılı, parasız günler geçirdi. Türkiye’de geniş yankılara yol açan “Şair-i Azam” adlı şiirini Tanin gazetesinde yayımladı.

12 Ocak 1929 tarihli Milliyet gazetesinde Abdülhak Hamit Bey'in milletvekili seçilme haberi.

Cumhuriyet Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamit, Şairi-i Azam şiirinin yayımlanmasının ardından Ankara Hükümeti'nin devreye girmesiyle İstanbul'a geldi. Kendisine Ankara Hükümeti tarafından maaş bağlandı ve Belediye tarafından İstanbul’da Maçka Palas’ta bir daire sağlandı. Bu dönemde Atatürk, düzenlediği yemeklerde[a], Tarih Kurumu ve Dil Kurumu toplantılarında kendisini ayağa kalkarak üstad olarak selamlamış, yer vermiş ve hürmet göstermiştir.[4]

Bu arada 1920’de eşi Lüsyen Hanım’dan dostça ayrılmıştı. Bir İtalyan kontu ile evlenen Lüsyen Hanım ile yazışmayı sürdürdü. 1922'de “Ruhlar”, 1923’te “Garam” ve 1924'te “Yabancı Dostlar”ı yayımlandı. 1925'te “Arziler” ile “Cünün-ı Aşk” basıldı; aynı yıl 73. doğum yıl dönümü Galatasaray Lisesi'nde Samipaşazade Sezai ile Halid Ziya'nın da bulunduğu bir törenle kutlandı.[2]

Eski eşi Lüsyen Hanım, 1927'de eşini ve kontes unvanını terk edip Hamit'e geri döndü. 1929 yılında gerçekleşen ara seçimde TBMM III. Dönem İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e giren Hamit, IV. ve V. dönemlerde de İstanbul Milletvekilliği görevini sürdürmüştür.

Hâmid ve eşinin mezarı

12 Nisan 1937'de Maçka Palas'ta 85 yaşında hayatını kaybetti. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle ulusal cenaze töreni düzenlenerek Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen ilk kişi oldu.[5][6]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiirleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • xxxx: Bir Sefilenin Hasbihalinden
  • xxxx: Elveda Diyemedik
  • xxxx: Külbe-i İştiyak
  • xxxx: Kürsî-i İstiğrak
  • 1878: Sahra
  • 1885: Bunlar O'dur
  • 1885: Divaneliklerim yahut Belde
  • 1885: Makber
  • 1886: Bir Sefilenin Hasbihali
  • 1886: Ölü
  • 1887: Hacle
  • 1911: Bâlâ’dan Bir Ses
  • 1913: Validem
  • 1918: İlham-ı Vatan
  • 1922: Ruhlar
  • 1923: Garâm
  • 1925: Arziler

Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1873: Macera-yı Aşk
  • 1875: Duhter-i Hindu
  • 1875: İçli Kız
  • 1876: Nazife yahut Feda-yı Hamiyet (1919)
  • 1876: Nesteren
  • 1879: Tarık yahut Endülüs Fethi(1970)
  • 1879: Tezer
  • 1880: Eşber (1945)
  • 1880: Sabr-ü Sebat
  • 1908: Zeynep
  • 1913: İlhan
  • 1916: Turhan
  • 1917: Abdullah-i Sagir
  • 1917: Sardanapal
  • 1917: İbn-i Musa yahut Zatülcemal
  • 1918: Finten (1964)
  • 1919: Tayflar Geçidi
  • 1919: Yadigar-ı Harb
  • 1919: İbni Musa (1927)
  • 1935: Hakan

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1927-1938 arasında Atatürk'ün uşaklığını yapmış olan Cemal Granda'ya göre Atatürk, eşi Abdülhak Hamit Tarhan ile bu davetlere gelen Lüsyen Hanımla çok kez dans etmiş, bu durumun sorulması üzerine Hamit, "Onlar gençtir, bırakın eğlensinler" demiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Özlem Tarcan, Abdülhak Hamid Tarhan, Ege-edebiyat.org, 29.01.2010" (PDF). 15 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ekim 2010. 
  2. ^ a b c "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Köprü: Abdülhak Hamit, Evrensel.net, 01.01.2001". 2 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2010. 
  3. ^ Gürkan, Turhan (1971). Atatürk'ün Uşağının Gizli Defteri. İstanbul: Fer Yayınları. s. 187. 
  4. ^ Turhan Gürkan, Atatürk'ün Uşağının Gizli Defteri, Fer Yayınları, İstanbul, 1971 s.187
  5. ^ "ASRÎ MEZARLIK - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 28 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 
  6. ^ Ertuğrul Özkök (29 Eylül 2011). "Makber şiiriyle açılan bahçe". Hürriyet. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Uçman, Abdullah (1999) "Tarhan, Abdülhak Hâmit" Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, Cilt: 2, Sayfa: 610-612, İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, ISBN 975-08-0071-0
  • Enginün, İnci (2014), Abdülhak Hâmit Tarhan; Bütün Şiirleri, İstanbul: Dergah Yayınları; ISBN 9759954451
  • Akıncı, Gündüz (1954) Abdülhak Hâmit Tarhan: Hayatı, Eserleri ve Sanatı, Ankara: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları.
  • Dizdaroğlu, Hikmet (1953), Abdülhak Hâmit Tarhan: Hayatı, Sanatı ve Eserleri, İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Bezirci, Asım (1982) Abdülhak Hâmit Tarhan, İstanbul: Gözlem Yayınları.
  • Çalışkan, Adem, (2005) "Abdülhak Hâmid Tarhan’ın Makber’inden Birkaç Bendin Tahlili", EKEV Akademi Dergisi, Yıl: 9, Sayı: 22, [Ankara] Kış 2005, ss. 143-160.
  • (Fransızca) Christophe Lamfalussy, Des lecteurs de La Libre lèvent le voile sur la mystérieuse “Lucienne” [Maria Sacré], dans l'ombre du "Shakespeare turc", La Libre, 23 août 2023, on line.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Nedir? :Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? ile ilgili Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Ne Demektir? Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Açıklaması Nedir? Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Cevabı Nedir? Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Açıklaması? :Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Gerçek mi? :Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? ile ilgili Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Hakkında? :Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? ile ilgili Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Abdülhak Hamit Tarhan nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan anlamı nedir?, Abdülhak Hamit Tarhan ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Lavan, Opel Performance Center, 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası B Grubu, Maitotoksin, Kedi maması, Ücretli kölelik, Shazam (hizmet), Arjantin futbolunda lig sistemi, Kardiyotorasik cerrahi, Vatikan Kütüphanesi, Jōsō, Adabank, Oldsum, Hukuk bürosu, Newtown, Connecticut, AzerSat 1, Trigun, Setmurthy, Park freni, San Vitale Kilisesi, Yazlıca, Siirt, VI. Gustaf Adolf, Yarı kapalı merkez düz ünlü, Homers Night Out, II. Dünya Savaşı sırasında teknoloji, Kiyohiro Hirabayashi, Sözdizimi, Villanovafranca, Mamut Mağarası Ulusal Parkı, Lüdmila Belousova, Cuito Cuanavale Muharebesi, Brakiyopod, Phillips, İrem Altuğ, Meta fetişizmi, Mersin ilinde ulaşım, Volkswagen Ticari Araç, J Mascis, Hazar Kağanlığı, 2004 Copa América Finali, Sarsılmaz Kılınç 2000, Gelibolu Marşı, Yön (dergi), Church Minshull, Lorenzo Lamas, Beşbıçak, Nadia Comăneci, 12. Altın Portakal Film Festivali, Hechi, Takis Biniaris, Tomáš Ujfaluši, Khaled Hosseini, 2000 Sidney Yaz Olimpiyatları, Saulun Din Değiştirmesi, Rekombinant DNA, Samet Ağaoğlu, Türkiyede tarım, Çördük, Mustafakemalpaşa, Telli peynir, Rıfkı Refik Pasin, Widdington, Ahmet Burak Solakel, I. Aleksandre (Gürcistan kralı), 2016 Angola ve KDC sarıhumma salgını, San Francisco Giants, Doğu İran dilleri, League of Ireland Premier Division, Karatay Medresesi, Kalaç, Gerede, Franky Vercauteren, eternals, Suihua, Lamina reticularis, Puppet on a String, Iğdırın ilçeleri, Laomedon, Ahmet Gazi Camii, Draconinae, Dmitry Glukhovsky, Bir Damla Gözlerimde, Albert Scanlon, Yıldırım Emri, Siber fiziksel sistem, The Sarah Silverman Program, Toprak eşya, Mietek Szcześniak, Tsuneyasu Miyamoto, Héctor Zelaya, Zemin, Yakup, Serkan Boydak, Kevin Sullivan (güreşçi), Cengel Operasyonu, Hantan Nehri, Graham Zusi, 1950 Nemzeti Bajnokság I, Hamid Kaviyanpur, Marta Walczykiewicz, 1977 Türkiye Cumhuriyet Senatosu Başkanlığı seçimi, Vefa Kilise Camii,
Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?,