Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir?

Çubuk, Ankara Nedir?

Çubuk, Ankara Nedir?, Çubuk, Ankara Nerededir?, Çubuk, Ankara Hakkında Bilgi?, Çubuk, Ankara Analizi? Çubuk, Ankara ilgili Çubuk, Ankara ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Çubuk, Ankara ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Çubuk, Ankara Ne Anlama Gelir Çubuk, Ankara Anlamı Çubuk, Ankara Nedir Çubuk, Ankara Ne Anlam Taşır Çubuk, Ankara Neye İşarettir Çubuk, Ankara Tabiri Çubuk, Ankara Yorumu 

Çubuk, Ankara Kelimesi

Lütfen Çubuk, Ankara Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Çubuk, Ankara İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı? Çubuk, Ankara Ne Demek? ,Çubuk, Ankara Ne Demektir? Çubuk, Ankara Ne Demektir? Çubuk, Ankara Analizi? , Çubuk, Ankara Anlamı Nedir?,Çubuk, Ankara Ne Demektir? , Çubuk, Ankara Açıklaması Nedir? ,Çubuk, Ankara Cevabı Nedir?,Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı?,Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Çubuk, Ankara Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı Nedir? Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Çubuk, Ankara Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Çubuk, Ankara - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Çubuk, Ankara

Çubuk, Ankara Nedir? Çubuk, Ankara Ne demek? , Çubuk, Ankara Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı? Çubuk, Ankara Ne Demek? Çubuk, Ankara Ne Demektir? ,Çubuk, Ankara Analizi? Çubuk, Ankara Anlamı Nedir? Çubuk, Ankara Ne Demektir?, Çubuk, Ankara Açıklaması Nedir? , Çubuk, Ankara Cevabı Nedir? , Çubuk, Ankara Kelimesinin Anlamı?






Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir?

Çubuk, Ankara

Koordinatlar: 40°14′19″K 33°1′57″D / 40.23861°K 33.03250°D / 40.23861; 33.03250
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çubuk
Soldan sağa: Karagöl, Çubuk Şehir Müzesi, Esenboğa Havalimanı, ilçenin havadan görünümü, Çubuk-2 Barajı ve Çubuk turşusu
Soldan sağa: Karagöl, Çubuk Şehir Müzesi, Esenboğa Havalimanı, ilçenin havadan görünümü, Çubuk-2 Barajı ve Çubuk turşusu
Harita
İlçe sınırları haritası
ÜlkeTürkiye
İlAnkara
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • KaymakamAdem Keleş[1]
 • Belediye başkanıBaki Demirbaş (AK Parti)
Yüzölçümü
 • Toplam1361.60 km²
Rakım960 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam89,046
 • Kır
-
 • Şehir
-
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu06760
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06

Çubuk, Ankara ilinin bir ilçesidir. Ankara il merkezine 35 km uzaklıktadır. Osmanlı Devleti'nde Fetret Devri'ni başlatan Ankara Savaşı, Çubuk Ovası'nda gerçekleşmiştir. Türkiye'nin ikinci en büyük uluslararası havaalanı olan[2] Esenboğa Uluslararası Havalimanı ilçe sınırları içerisinde yer alır.

Köken bilimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuk ve civarı Anadolu'nun Türkler tarafından fethi sırasında ilk ele geçen yerlerdendir. Bu bölgeyi, Selçuklu komutanlarından Çubuk Bey ele geçirmiştir. Çubuk adının buradan gelmiş olabileceği konusunda görüşler bulunmaktadır. Çubuk'un ilk adının Çubukabad (Çubuk'un abat ettiği yer) olması da bu görüşü desteklemektedir. Çubuk ilçesine bağlı olan Kışlacık, eski adı Ahurlar olan Yeşilkent, Yaylak, Okçular ve Çatköy köyleri de 1402 Ankara Savaşı sırasında Yıldırım Bayezid tarafından kullanılan yerler olup, kullanılış şekline göre adlandırılmıştır: Kışlacık; karargâh olarak, Yaylak; hayvan otlakları, Ahurlar; ahırların bulunduğu yer, Okçular ve Çatköy köyleri de vadiden gelecek olan düşmana karşı Osmanlı ordusu okçularının yerleştirildiği yerlerdir.

İlçenin tamamı Oğuz Boyu'nun Yazır, Kızık, Karkın, Peçenek, Çavuldur, Eymür, Büğdüz ya da Yıva kollarından gelme Türkmen'lerdir.[3]

Buna örnek olarak köy adları örnek olarak gösterilebilir. Köy adlarının büyük bir kısmı 24 Oğuz Boyu'nun adlarından biri veya varyasyonlarıdır: Kızık, Çavundur, Büğdüz, Kargın gibi.

Toplamda 77 kırsal mahallesi bulunan ve bunların tamamı Türk olan Çubuk'ta, 4 ayrı grup vardır. Bunlar Türkmen, Çıtak, Aşiret (Alevi) ve Ovalı olarak adlandırılmaktadır.[4] 77 köyün 19'u Alevilik inancına mensup iken[5][6] 58 köy ise Sünnilik inancına sahiptir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuk, ovaya ve içinden geçen çaya adını veren bir yerleşim merkezidir. Türklerin Anadolu'ya hâkim oldukları dönemde kurulan yerleşim yeri, Ankara'nın kuzeydoğusunda Karadeniz Bölgesi'nin geçiş kuşağında yer alır. Adını kurulduğu yerin yeşil olmasından almıştır. Çubuk, Ankara Savaşı ile birlikte tarihî önem kazanmıştır. İlçeyi oluşturan köylerin büyük bir kısmı Timur ile Osmanlı Devleti arasında yapılan Ankara Savaşı'nda yenilen veya yenen ordulardan geri kalanlar tarafından kurulmuştur.

İlk ve Orta Çağ'dan itibaren Kral ve İpek yolu güzergâhında bulunan ilçe toprakları, tarihî gelişim sürecinde, ister yerleşme, ister ekonomik faaliyetleri ile bazen hızlanan, bazen yavaşlayan dönemleri yaşayarak günümüze gelmiştir. Orta Anadolu bölgesinin geçiş kuşağında bulunan ilçe, Çubuk Ovası ve Çubuk Çayı'nın suladığı topraklar, dünden bugüne yerleşmenin yoğunlaştığı tarım alanlarıdır. Ankara’nın fethedilmesinden sonra kurulduğu tahmin edilen ilçe yerleşim alanı, tarih içinde Hattiler, Hititler, Frigyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlı hâkimiyetinde kalmıştır. Bıraktıkları tarihî kalıntı ve izler; bu uygarlıkların kültür ve uygarlığını günümüze ulaştırmıştır.

Esenboğa Uluslararası Havalimanı

Çubuk ve çevresinde ilk yerleşen Türk boyları genellikle harabe ve yüksek yerleri seçerek yeni iskân merkezleri kurmuşlardır. Bu nedenle bölgede Roma ve Bizans dönemi izlerine rastlanır. Çubuk'ta Balıkhisar mahallesindeki kalıntılar, Camili ve Çatköy'deki kale ve kalıntıları, Güldarpı mahallesinde yapılan kazılarda bulunan mermer aslan heykeli ve Yakup Derviş mahallesindeki mezar kalıntıları Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılardır. Ayrıca Siyemi Sultan Türbesi, Kutuören Köyü Camii, Melikşah Köyü Taş Hamamı, Mahmutoğlan Köyü Camii ve Çubuk Karşıyaka Camii tarihî eserlerdendir.

Çubuk Durhasan mahallesindeki aslan heykeli.
Melikşah Köyü Taş Hamam 15.yüzyılda Timur tarafından yaptırılmıştır.

Türklerin bölgeye yerleşmelerinin, Ankara'nın fethinden sonra gerçekleştiği kabul edilmektedir. Bölgeye gelen Türkler askerlerinin yanında ailelerini, gelenek, göreneklerini, inançlarını ve yol boyunca kazandıkları maddi, manevi kültür değerlerini de yanında getirmişlerdir.

Mahmutoğlan Köyü Camii yapılışı 15.yüzyıl

İlçede bulunan Sele Mahalleninde türbesi olan Şah Kalender Veli, bir derviş olup, Horasan'dan gelen yörüklerdendir. İlçenin Cumhuriyet Mahallesi'nde (Çubuk Lisesi yanında) daha önce bulunan ve şimdi yerinde iskân edilen binaların bulunduğu Gül Baba türbesi (Zaviye) de döneme ait izler arasında yer alır.

Horasan'dan gelen erenler, Ankara ve çevresinin Türkleşmesinde öncü olmuşlardır. İlçe ve Ankara çevresi 1354 yılında Osmanlı Devleti hâkimiyetine katılmıştır. Osmanlı kaynaklarında Çubuk Bazarı, Çubukabad aslında yerleşim yeri olarak geçer. Abad: mamur, şen ve bayındır anlamına gelir. Evliya Çelebi 17. yüzyılda doğudan batıya doğru yaptığı seferi anlatırken; Çubuk Ovası'nı 10 gün boyunca gezdiğini ve burasının 150 akçelik kaza, 7 nahiye ve 70 mahalleden oluştuğunu belirtmektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinden anlaşılacağı üzere ilçenin 1648 yılında bir yerleşim yeri olduğu açıktır.

1873-1882-1883-1891-1893-1900-1902 ve 1907 yılları Ankara Vilayet Salnamelerine göre; Çubuk 1873-1903 yılları arasında Ankara Vilayeti'nin Ankara Sancağına bağlı bir kazadır. 1903 yılı itibarı ile Çubukabad 88 mahallesi ile Ankara Vilayeti'ne bağlı nahiyeye dönüştürülmüştür. 1907-1910 tarihleri arası Ankara merkez kazasına bağlı bir nahiyedir.[7] 21 Ekim 1920’de TBMM başkanı Mustafa Kemal Paşa ve bakanlar kurulu imzasıyla tekrar kazaya dönüştürülen Çubuk’ta bulunan Ravlı (Akyurt) ve Sirkeli köyleri nahiye yapılmıştır. 1990 yılında Akyurt Çubuk'tan ayrılarak ilçeye dönüştürülmüş, 2005 yılında alınan kararla da Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer almaya başlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk 1933 yılında; Melikşah Köyü'nde yer alan açık havuz şeklindeki Melikşah hamamını, 16.06.1935 tarihinde başbakan İsmet İnönü, Ali Çetinkaya, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı binbaşı İsmail Hakkı Tekçe ile yaptığı gezide ziyaret ederek ilçeyi onurlandırmış ve halkın sıcak sevgisi ile karşılanmıştır. Çarşı merkezinde üzeri kapalı tutulan su kuyusu yanında hatıra fotoğrafı çektiren Atatürk ve maiyetindeki heyet ile birlikte şimdiki belediye binasının bulunduğu çay bahçesinde istirahat etmiş, halk ile sohbet ederek daha sonra Kışlacık Köyü ve Karagöl’ü ziyaret etmişlerdir. Aydos dağı yaylasında küçükbaş hayvancılığı geliştirmek amacıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile yaylaya mandıra yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk “Tarih, bir milletin kanını, hakkını ve varlığını hiçbir zaman inkâr edemez” diyerek tarihin önemini vurgulamıştır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçe ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 'Esenboğa hava limanına koku salıyor' gerekçesi ile hayvancılıkta duraklama olmuştur. OSB adı altında 10 yıldır sürdürülen Organize Hayvancılık Tesislerinde çalışmalar yavaş da olsa devam etmektedir. Son yirmi yıldır Turşuculuk sektör haline gelmiştir. Dünyaca ünlü çubuk turşularının üretim merkezi konumundadır. Her yıl eylül ayının ilk haftasında çubuk uluslararası turşu ve kültür festivali düzenlenmektedir. Nüfusun büyük kısmı artık tarım yerine çevre fabrikalarda özellikle Akyurt'ta çalışanlar, Ankara'nın değişik ilçelerinde memuriyet ve işçi olarak çalışmaktadır. Emekliler için ucuz ve sakin bir yerleşim yeridir.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

1896 yılında Çubuk Rüştiye Mektebi'nin açılışı yapılmıştır.[8] 1900 yılında Çubukabad İbtidai Mektebi inşa edilmiştir.[9] Ankara vilayet salnamelerine göre Çubuk Kasabasında 7 mektep vardır.[10] Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçede her yıl geleneksel olarak Çubuk Turşu ve Kültür Festivali, Aşure ve Birlik Günü, Akkuzulu Domates Şenliği festivalleri düzenlenir.

Çubukta Çubuk Halk Kütüphanesi, Çubuk Şehir Müzesi, Çubuk Devlet Hastanesi, Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi vardır. Yeşil Çubuk Parkı, Çubukabad Parkı, Doktorlar Parkı, Adnan Menderes Parkı çubuğun büyük parklarıdır. Çubuğun mesire yerleri Akbayır Köyü Ormanı, Alveren mahallesi yaylası, Hacılar mahallesi şelalesi, Yıldırım evci yaylası, Meşeli yaylası, Yıldırımelören yaylası, Aydos yaylası, Ay kayasıdır. Ayrıca Karagöl, Kayapınarı göleti, Kızılca göleti ve Kavşakkaya Barajı piknik ve dinlenme yerleri bulunmaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuk ilçesi Ankara'nın nüfus bakımından 25 ilçesi arasında büyüklük olarak 11. sıradadır. İlçe 7 merkez mahalle olmak üzere, toplam 84 mahalleden oluşmaktadır. Merkez mahalleler hariç diğer 77 mahallenin tamamı Türkmen'dir. Sirkeli beldesi Pursaklar'ın ilçe olmasından dolayı Pursaklar ilçesine bağlanmıştır. Çubuk ilçesi doğuda Kalecik İlçesi ve Çankırı, batıda Pursaklar ve Kahramankazan güneyde Akyurt İlçesi ve kuzeyde Kızılcıhamam ilçesi ile komşudur.

Yıl Toplam Şehir Kır
1927[11] 26.038 1.400 24.638
1935[12] 30.549 1.674 28.875
1940[13] 32.318 1.972 30.346
1945[14] 33.985 2.545 31.440
1950[15] 37.375 3.143 34.232
1955[16] 43.629 6.013 37.616
1960[17] 44.759 5.949 38.810
1965[18] 47.601 8.857 38.744
1970[19] 49.539 10.857 38.682
1975[20] 53.114 13.793 39.321
1980[21] 54.616 16.510 38.106
1985[22] 57.716 18.203 39.513
1990[23][a] 51.964 22.935 29.029
2000[24] 75.119 46.605 28.514
2007[25] 83.826 66.303 17.523
2008[26] 80.123 74.507 5.616
2009[27] 81.270 75.937 5.333
2010[28] 81.747 76.716 5.031
2011[29] 82.156 77.258 4.898
2012[30] 82.614 77.958 4.656
2013[31] 83.449 83.449 veri yok
2014[32] 84.636 84.636 veri yok
2015[33] 86.055 86.055 veri yok
2016[33] 87.603 87.603 veri yok
2017[33] 90.063 90.063 veri yok
2018[33] 89.046 89.046 veri yok
2019[33] 90.764 90.764 veri yok
2020[33] 91.142 91.142 veri yok

Not: Büyükşehir yasası nedeniyle köyler mahalle statüsüne geçtiğinden 2013'ten itibaren kır nüfusu tabloda yer almamıştır.

Mahalleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuk'un 84 mahallesinin 8'i merkezde bulunmaktadır. Merkez mahallelerinde 73.008 kişi   (% 80,5) yaşamaktadır. En uzak mahallesi ise 39,4 km uzaklıktaki Yıldırımaydoğan'dır. İlçede nüfusu en fazla olan, 19.785 kişi ile Yıldırım Beyazıt mahallesidir.  Çubuk'un nüfusu 2017 yılında % 2,81 artmıştır.[34]

Çubuk ilçesinin mahallelerinin ilçeye uzaklığı, rakımı ve nüfusu

Sıra Mahalle Km* Rakım Nüfus
2016[35] 2017[34] 2018 2019
1 Aşağıçavundur Mah. 3,9 1.696 1.641
2 Atatürk Mah. 3,7 9.968 9.737
3 Barbaros Mah. 1,5 7.243 7.138
4 Cumhuriyet Mah. 2,1 16.393 17.064
5 Fatih Mah. 5,1 633 576
6 Muhsin Yazıcıoğlu Mah. 5,9 1.441 1.413
7 Yavuzselim Mah. 2,6 15.012 15.734
8 Yıldırım Beyazıt Mah. 1,7 18.082 19.785
Çubuk (Merkez) 1.002 70.468 73.088
9 Ağılcık Mah. 4,9 1.068 412 408
10 Akbayır Mah. 15,3 1.021 106 97
11 Akkuzulu Mah. 10,0 1.094 2.821 2.844
12 Aşağıemirler Mah. 24,4 1.054 132 126
13 Aşağıobruk Mah. 11,7 1.298 48 48
14 Avcıova Mah. 29,3 1.543 40 28
15 Camili Mah. 19,8 1.044 127 131
16 Çatokcular Mah. 27,5 1.306 133 127
17 Çitköy Mah. 16,1 1.166 67 62
18 Dağkalafat Mah. 20,3 1.282 89 87
19 Dalyasan Mah. 25,1 1.172 39 42
20 Dedeler Mah. 16,6 1.186 40 48
21 Demirci Mah. 29,8 968 111 114
22 Dumlupınar Mah. 18,6 958 1.154 1.140
23 Durhasan Mah. 17,7 1.181 140 142
24 Eğriekin Mah. 7,5 1.213 76 80
25 Esenboğa Merkez Mah. 13,0 945 1.292 1.266
26 Eskiçöte Mah. 19,6 1.165 133 125
27 Gökçedere Mah. 4,3 1.094 238 265
28 Güldarpı Mah. 9,8 953 730 682
29 Gümüşyayla Mah. 15,7 1.335 119 111
30 Hacılar Mah. 21,7 1.275 78 80
31 İkipınar Mah. 21,8 1.039 190 193
32 İmamhüseyin Mah. 16,0 1.303 78 75
33 Kapaklı Mah. 13,3 1.204 185 172
34 Karaağaç Mah. 5,6 1.094 50 43
35 Karaçam Mah. 33,0 1.490 29 50
36 Karadana Mah. 14,2 1.039 137 136
37 Karaman Mah. 9,7 1.250 31 28
38 Karataş Mah. 22,8 1.096 66 72
39 Kargın Mah. 4,3 1.125 192 180
40 Kavaklı Mah. 18,0 1.106 88 84
41 Kışlacık Mah. 23,2 1.274 218 215
42 Kızılca Mah. 21,2 990 415 403
43 Kızılören Mah. 31,1 1.484 46 45
44 Kızılöz Mah. 7,3 1.171 49 58
45 Kösrelik Mah. 32,1 1.184 123 133
46 Kuruçay Mah. 20,0 1.231 318 314
47 Kutuören Mah. 12,3 1.115 188 171
48 Kuyumcu Mah. 17,2 1.309 56 62
49 Küçükali Mah. 18,5 1.225 86 82
50 Mahmutoğlan Mah. 15,8 1.371 128 125
51 Melikşah Mah. 18,2 1.027 615 676
52 Meşeli Mah. 30,8 924 110 112
53 Mutlu Mah. 9,2 1.097 99 95
54 Nusratlar Mah. 29,7 1.383 85 82
55 Okçular Mah. 20,2 1.230 53 54
56 Ovacık Mah. 11,0 1.328 144 141
57 Oyumiğde Mah. 25,3 918 104 120
58 Ömercik Mah. 6,4 1.041 84 79
59 Özlüce Mah. 18,9 1.216 78 77
60 Saraycık Mah. 14,2 1.331 42 38
61 Sarıkoz Mah. 13,2 1.226 62 63
62 Sarısu Mah. 30,6 1.011 120 116
63 Sele Mah. 16,4 1.150 21 18
64 Sığırlıhacı Mah. 8,6 1.135 146 135
65 Susuz Mah. 15,3 1.324 120 167
66 Sünlü Mah. 7,6 970 631 581
67 Tahtayazı Mah. 8,5 1.218 392 404
68 Taşpınar Mah. 9,5 1.009 517 465
69 Tuğla Mah. 12,7 1.362 45 53
70 Uluağaç Mah. 36,6 1.588 63 62
71 Yakuphasan Mah. 22,9 960 114 108
72 Yaylak Mah. 24,8 1.378 38 40
73 Yazır Mah. 11,6 1.003 293 271
74 Yazlıca Mah. 15,4 1.227 17 19
75 Yenice Mah. 15,8 942 1.101 1.059
76 Yeşilkent Mah. 27,2 1.258 99 96
77 Yıldırımaydoğan Mah. 39,4 1.509 67 66
78 Yıldırımelören Mah. 35,6 1.498 180 170
79 Yıldırımevci Mah. 31,7 1.410 66 61
80 Yılmazköy Mah. 18,2 1.017 109 106
81 Yiğitli Mah. 14,3 1.027 96 93
82 Yukarı Çavundur Mah. 19,0 1.236 503 517
83 Yukarıemirler Mah. 11,2 1.179 94 106
84 Yukarıobruk Mah. 9,2 1.296 29 31
Çubuk (Kırsal) 17.135 16.975
Çubuk (ilçe) 87.603 90.063

* Km,  kaymakamlığa olan uzaklıktır.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

1902 yılında ilçe olan Çubuk, 1907 yılında bucak yapılmıştır. 21 Ekim 1920 tarihinde yeniden ilçe olmuştur. 27 Temmuz 2004 tarih ve 5216 sayılı yasa ile Ankara'nın metropol ilçesi olmuştur.

Belediye başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ad Parti
1984 Veli Neşeli ANAP
1989 Ali Yurt DYP
1994 Süleyman Haksever RP
1999 Mustafa Gökmen MHP
2004 Adem Tuğluca AK Parti
2009 Lokman Özden
2014 Tuncay Acehan
2019 Baki Demirbaş

1902-1984 arası belediye başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuk Belediye Başkanları

[36]

                Belediye Başkanı                     Göreve Başlama         Görevden Ayrılma    
İzzet Efendi 1902 1906
Abdullah Efendi 1907 1910
Kocabaş Sadık Bal 1921 1924
Paşanın Mehmet Öker 1925 1926
Hamdi Gedikoğlu 1926 1930
Paşanın Hüseyin Öker 1931 1932
Hamdi Gedikoğlu 1933 1936
Mehmet Kocabaş 1936 1937
Osman Yılmaz 1938 1939
Hamdi Gedikoğlu 1939 1944
Zekeriye Tüzün 1944 1946
Ahmet Yılmaz 1946 1948
Muharrem Utlu 1948 1950
Ömer Öker 1950 1951
Faik Saygıdeğer 1951 1952
İzzet Korman 1952 1956
Mustafa Gedikoğlu 1956 1960
Nami Günal 1960 1960
Muzaffer Heper 1960 1960
Azmi Berker 1960 1961
Vahit R. Heper 1961 1963
Osman Balcıoğlu 1963 1973
Yaşar Demir 1973 1973
Rıfat Gedikoğlu 1973 1977
Ali Yurt 1977 1980
Ferit Ünal 1980 1981
Selehattin Ozan 1981 1982
İbrahim Turanlı 1982 1983
Veli Ercan 1983 1984

Mahalleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeş Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuk Sabinov (Slovakya) ve Maglaj (Bosna-Hersek) ile kardeş şehirdir.

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

1959 yılında kurulan Çubukspor 1959 ve daha yeni kurulan Çubukspor ilçeyi futbol liglerinde temsil etmektedir.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çubuk ilçe merkezi Ankara il merkezine 39 km Pursaklar ilçe merkezine 27 km Akyurt ilçe merkezine 15 km. Şabanözü ilçe merkezine 46 km. mesafededir. Ankara-Esenboğa Havalimanı Kavşağı arası 4 gidiş 4 geliş, (20 km) Havalimanı Kavşağı ile ilçe merkezi arası 3 gidiş 3 geliş (19 km) bölünmüş yoldur. Hava ulaşımı (Esenboğa Uluslararası Havalimanı) mevcut olan ilçede demiryolu ve deniz ulaşımı yoktur. Ankara - Çubuk arası EGO seferleri yanı sıra Özel Halk otobüsü seferleri mevcuttur. Ayrıca şehir içi dolmuş seferleri vardır.

1892 yılında Çubuk kazasından Ankara'ya 3000 metre şose yolu yapılmıştır. Yol üzerinde 3 köprü inşa edilmiştir.[37]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Akyurt ilçesinin kurulması ile nüfus azalmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ "Kaymakamın Özgeçmişi". www.cubuk.gov.tr. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2024. 
  2. ^ "DHMİ - Ankara Esenboğa Havalimanı Tarihçesi". 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2012. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2016. 
  4. ^ https://www.politikyol.com/can-kaderoglu-yazdi-memleketim-cubuk/#:~:text=%C4%B0l%C3%A7ede%2077%20k%C3%B6y%20var%20ve,g%C3%B6rece%20yerle%C5%9Fim%20olarak%20il%C3%A7eye%20yak%C4%B1nd%C4%B1r 20 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  7. ^ "Dr.Yusuf Güler - Ankara Vilayeti'nde idari yapının, yöredeki sosyo-ekonomik yapıya olan etkileri (1880-1919) - 2007". 14 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2012. 
  8. ^ "Dr.Yusuf Güler - Ankara Vilayeti'nde idari yapının, yöredeki sosyo-ekonomik yapıya olan etkileri (1880-1919), Mekteb-i Rüştiye İnşaatları s.176 - 2007". 14 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2012. 
  9. ^ "Yrd.Doç.Dr.A.Şevki Duymaz - II.Abdülhamit Dönemi İmar Faaliyetleri (Türkiye Örnekleri), Eğitim ve Kültür Yapıları s.154 - 2003" (PDF). 21 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2012. 
  10. ^ "Birsen Edanur Yıldırım - Ankara Sancağı'nın Tarihi Coğrafya Bakımından Yerleşme ve Nüfusu (1871-1907), Salnameye Göre Yerleşmeler, Çubukabad Kasabası s.89 - Ankara 2006". 21 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2012. 
  11. ^ "Fasikül I: Mufassal Neticeler İcmal Tabloları" (PDF). 28 Teşrinevvel 1927 Umumî Nüfus Tahriri. DİE. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  12. ^ "1935 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 20 İlkteşrin 1935 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  13. ^  . "Vilâyetler, kazalar, Nahiyeler ve Köyler İtibarile Nüfus ve Yüzey ölçü" (PDF). 20 İlkteşrin 1940 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2016. 
  14. ^  . "1945 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 21 Ekim 1945 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  15. ^  . "Vilayet, Kaza, Nahiye ve Köyler itibarıyla nüfus" (PDF). 22 Ekim 1950 Umumi Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  16. ^  . "1955 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 23 Ekim 1955 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  17. ^  . "İl, İlçe, Bucak ve Köyler itibarıyla nüfus" (PDF). 23 Ekim 1960 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 
  18. ^ "1965 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  19. ^ "1970 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  20. ^ "1975 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  21. ^ "1980 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  22. ^ "1985 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  23. ^ "1990 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  24. ^ "2000 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  25. ^ "2007 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  26. ^ "2008 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  27. ^ "2009 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  28. ^ "2010 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  29. ^ "2011 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  30. ^ "2012 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 20 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013. 
  31. ^ "2013 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  32. ^ "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  33. ^ a b c d e f
    • "Merkezi Dağıtım Sistemi" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
    • "Çubuk Nüfusu - Ankara". nufusu.com. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
    • "Ankara Çubuk Nüfusu". nufusune.com. 
  34. ^ a b TÜİK 1 Şubat 2018 verileri
  35. ^ TÜİK 31 Ocak 2017 verileri
  36. ^ Bütün Yönleriyle YEŞİL ÇUBUK - Belediye, s.140, Ankara-1987
  37. ^ "Dr.Yusuf Güler - Ankara Vilayeti'nde idari yapının, yöredeki sosyo-ekonomik yapıya olan etkileri (1880-1919), 1891-1895 Yılları Arası Yol Çalışmaları s.153-159 - 2007". 14 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2012. 
Genel
  • Yurt Ansiklopedisi. İstanbul: Anadolu Yayıncılık. 
  • Bütün Yönleriyle YEŞİL ÇUBUK. Ankara-1987: Yunus AVCI, Mustafa ONAY, Mehmet KAYAN. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Nedir? :Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? ile ilgili Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Ne Demektir? Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Açıklaması Nedir? Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Cevabı Nedir? Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Açıklaması? :Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Gerçek mi? :Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? ile ilgili Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Hakkında? :Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? ile ilgili Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? burada bulabilirsiniz. Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Çubuk, Ankara nedir?, Çubuk, Ankara anlamı nedir?, Çubuk, Ankara ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Mübarek Merzuk, Kenan Yontunç, Erik Aruşanyan, Sami Güçlü, Sanders, Bülent Giz, 1882, Romano Guardini, 12 Ağustos, Tarih yazımı, Pepsi Blue, fabiano eller, The Sting, 7 Eylül, Murat Yakın, Tarihyazımı, 2020 Van saldırısı, Türkiyedeki yarımadalar listesi, Lorraine Motel, Mais, Kadın bilim insanları makaleleri dizini, Akademik, Giovanni Battista Tiepolo, Bunmei, Mehmet Polat (oyuncu), .htaccess, Lüzumsuz Savaş, Van milletvekilleri listesi, Sphingidae, Doomsday Blue, Kalvin Phillips, Sergey Rassadin, Kelaçay, Janko Bobetko, Logan Lerman, Kolombiya Pedagoji ve Teknoloji Üniversitesi, Yeşilırmak, Mannheim, Mustafa V. Koç, Türkiyenin belediyeleri listesi, 16th Academy Awards, Derek Cornelius, Hipermarket, Karışık Aile, Lappeenranta, Soissons, İş tasarımı, Polisitemi, Knut (İngiltere kralı), Africa World Airlines, Susuz Yaz (film), Pedanios Dioskurides, Yeniçağ Gazetesi, Siyenit, Badgis, Mısır bayrağı, Tabi, Yunanistan cumhurbaşkanı, Atike Sultan, Doluca, Türkoğlu, Adana ASK, Yugoslavyanın dağılması, Demirci Mehmet Efe Ayaklanması, Modellik, Tailwind Airlines, Kemal Sunal, Kabardeyler, Murat Tosun, Sarıkamış Muharebesi (1920), 13 Temmuz, Liouville sayısı, Billy McKinlay, The Hardy Boyz, Steeve Yago, Ligny Muharebesi, 73. Primetime Emmy Ödülleri, Allosauroid, Zeytinlibahçe Höyüğü, Drahmi, TCDD 7. Bölge, III. Tiberios, 1948 Tour de France, Historiyografi, Moskoviyum, Yeni Sabah, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi, Kısa devre, Çankaya Üniversitesi, Saranda (ilçe), Kareller, Kick Buttowski, Agatho, Nurullah Ataç, Akhasan Barajı, Adam Woźnica, Niall Toibin, Esengül Civelek, Gladiator (2000 film), Ivica Barbarić, Hınıs Ulu Camii,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,