Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir?

Doğru Yol Partisi Nedir?

Doğru Yol Partisi Nedir?, Doğru Yol Partisi Nerededir?, Doğru Yol Partisi Hakkında Bilgi?, Doğru Yol Partisi Analizi? Doğru Yol Partisi ilgili Doğru Yol Partisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Doğru Yol Partisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Doğru Yol Partisi Ne Anlama Gelir Doğru Yol Partisi Anlamı Doğru Yol Partisi Nedir Doğru Yol Partisi Ne Anlam Taşır Doğru Yol Partisi Neye İşarettir Doğru Yol Partisi Tabiri Doğru Yol Partisi Yorumu 

Doğru Yol Partisi Kelimesi

Lütfen Doğru Yol Partisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Doğru Yol Partisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı? Doğru Yol Partisi Ne Demek? ,Doğru Yol Partisi Ne Demektir? Doğru Yol Partisi Ne Demektir? Doğru Yol Partisi Analizi? , Doğru Yol Partisi Anlamı Nedir?,Doğru Yol Partisi Ne Demektir? , Doğru Yol Partisi Açıklaması Nedir? ,Doğru Yol Partisi Cevabı Nedir?,Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı?,Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Doğru Yol Partisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Doğru Yol Partisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Doğru Yol Partisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Doğru Yol Partisi

Doğru Yol Partisi Nedir? Doğru Yol Partisi Ne demek? , Doğru Yol Partisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı? Doğru Yol Partisi Ne Demek? Doğru Yol Partisi Ne Demektir? ,Doğru Yol Partisi Analizi? Doğru Yol Partisi Anlamı Nedir? Doğru Yol Partisi Ne Demektir?, Doğru Yol Partisi Açıklaması Nedir? , Doğru Yol Partisi Cevabı Nedir? , Doğru Yol Partisi Kelimesinin Anlamı?






Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir?

Doğru Yol Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğru Yol Partisi
KısaltmaDYP
Genel başkanAhmet Nusret Tuna (1983)
Yıldırım Avcı (1983-1985)
Hüsamettin Cindoruk (1985-1987)
Süleyman Demirel (1987-1993)
Tansu Çiller (1993-2002)
Mehmet Ağar (2002-2007)
KurucuAhmet Nusret Tuna
Slogan(lar)Haydi Türkiye'm, İleri!
Kuruluş tarihi23 Haziran 1983
Kapanış tarihi27 Mayıs 2007 (İsim değiştirdi)
BirleşmeDemokrat Merkez Partisi
BölünmeDemokrat Türkiye Partisi
ÖnceliAdalet Partisi
Büyük Türkiye Partisi
ArdılıDemokrat Parti
Doğru Yol Partisi (2007)
İdeoloji
Siyasi pozisyonMerkez sağ
Seçim sembolü
Kırat

Doğru Yol Partisi (kısaca DYP), Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

Süleyman Demirel ve Tansu Çiller'in genel başkan olduğu Doğru Yol Partisi 20 Kasım 1991-30 Haziran 1997 tarihleri arasında kurulan koalisyon hükûmeti ile kesintisiz iktidarda kaldı.

24 Aralık 1995 genel seçimlerinden sonra 6 Mart 1996-28 Haziran 1996 arasında Anavatan Partisi ile, 28 Haziran 1996-30 Haziran 1997 arasında Refah Partisi ile koalisyon ortağı olmuştur. 30 Haziran 1997-3 Kasım 2002 arasında ise TBMM'de muhalefet partisi olarak görevine devam etti. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinden sonra TBMM dışında kaldı.

DYP'nin "kırat"tan önceki amblemi

Millî Güvenlik Konseyi'nin (MGK) siyasal partilerin yeniden kurulmasına izin vermesinden (Mayıs 1983) kısa bir süre sonra kurulan Büyük Türkiye Partisi (BTP), Adalet Partisi’nin kapatılmasıyla doğan siyasi boşluğu doldurmayı amaçlamıştı. BTP, eski bir siyasi partinin devamı olduğu gerekçesiyle 31 Mayıs 1983'te Millî Güvenlik Kurulu tarafından kapatılınca, bu kez aynı amaçla DYP kuruldu (23 Haziran 1983). Genel başkanlığına Ahmet Nusret Tuna'nın getirildiği DYP, Siyasi Partiler Kanunu'nun geçici maddelerinde öngörülen örgütlenme barajını aştı. Ama kurucu üyelerinin MGK tarafından birkaç kez veto edilmesi nedeniyle 24 Ağustos 1983'ten önce 30 kurucu üyeyi tamamlayamadı ve 1983 genel seçimlerine katılamadı. Bu arada genel başkan Ahmet Nusret Tuna'nın da veto edilmesi üzerine genel başkanlığa Yıldırım Avcı getirildi.

DYP 25 Mart 1984 yerel seçimlerinde, iktidar partisi Anavatan Partisi (ANAP) ve Sosyal Demokrasi Partisi'nden (SODEP) sonra, en çok oy toplayan parti oldu. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 12 Nisan 1984'te DYP'nin AP ve BTP'nin devamı olduğu, Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı etkinliklerde bulunduğu gerekçesiyle kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava 28 Eylül'de reddedildi. DYP'nin 14 Mayıs 1985'te toplanan I. Büyük Kongresi'nde partini genel başkanlığına AP'nin eski İstanbul il başkanı Hüsamettin Cindoruk seçildi. Mehmet Gölhan, Mehmet Dülger, Mustafa Derin, İsmail Heral ve Baki Tuğ genel başkan yardımcılıklarına, Gökberk Ergenekon da genel sekreterliğe getirildi. Mayıs 1986'da Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin feshinden sonra bazı milletvekillerinin partiye katılmasıyla Mayıs 1986'da TBMM'de grup oluşturdu. 28 Eylül 1986'da yapılan ara seçimlerde DYP yüzde 23.5 oranında oy alarak ikinci parti oldu ve dört milletvekili çıkardı.

Süleyman Demirel dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Eylül 1987'de yapılan halkoylaması sonucunda siyaset yasağı kalkan Süleyman Demirel 24 Eylül 1987'de genel başkanlığa seçildi. DYP 29 Kasım 1987 genel seçimlerinde oyların yüzde 19.14'ünü alarak 59 milletvekili çıkardı. 1989 yerel seçimlerinde aldığı 25.13'lük oy oranıyla merkez sağdaki rakibi ANAP'ı ilk kez geçerek ikinci parti konumuna geldi. ANAP'ın üçüncü parti olduğunu öne sürerek genel seçim isteyen DYP, bu ortamda aynı yılın ekim ayında yapılan ve ANAP lideri Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçildiği cumhurbaşkanlığı seçimini de Sosyaldemokrat Halkçı Parti'yle beraber boykot etti. Kasım 1990'da yapılan 3. büyük kongrede Demirel yeniden genel başkan seçildi.

1991'de erken seçim kararı alınınca DYP, genel başkanı Demirel öncülüğünde yoğun bir propaganda kampanyası başlattı. Bu seçimlerde Bedrettin Dalan'ın liderliğindeki DMP'nin DYP ile birleşmesi kararı kabul edildi. 20 Ekim 1991 seçimleri'nde oyların yüzde 27'sini alan DYP 178 milletvekili çıkararak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde birinci parti konumuna geldi. Ancak tek başına iktidara gelebilecek milletvekili sayısına ulaşamadığından Erdal İnönü'nün genel başkanlığında bulunduğu Sosyaldemokrat Halkçı Parti ile Süleyman Demirel'in başkanlığında koalisyon hükûmeti kuruldu.

19 Haziran 1992'de kabul edilen 3821 sayılı kanun ile; daha önce kapatılmış olan siyasi partilerin, aynı ad, rumuz, amblem, rozet ve benzeri işaretleri kullanarak yeniden açılmasına müsaade edildi. Bunun üzerine, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi (AP) Büyük Kongresi 19 Aralık 1992 tarihinde Ankara Atatürk Spor Salonunda toplandı ve bu kongrede; katılan delegelerin ezici çoğunluğunun kararı ile Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi'ne katılma kararı alarak tüm mal varlığı, borç ve alacakları ile DYP'ye katıldı.

Tansu Çiller dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğru Yol Partisi'nin 1997 yılında tüm gazetelerde yayınlanan reklamı

17 Nisan 1993'te cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın beklenmeyen vefatı üzerine, hükûmet ortağı SHP'nin de desteğini alan Süleyman Demirel cumhurbaşkanlığına seçildi. Demirel'den boşalan genel başkanlık -aynı zamanda başbakanlık- görevinin belirlendiği kongre, 13 Haziran 1993'te yapıldı. Kongrede genel başkanlığa, Millî Eğitim Bakanı Köksal Toptan, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Tansu Çiller adaylıklarını koydular. İlk turda yeterli oyu alamamasına karşın Tansu Çiller'in yüksek oy alması diğer adayların adaylıktan çekilmelerine sebep oldu, böylece ikinci tura rakipsiz giren Tansu Çiller, genel başkanlığa seçildi. Kongrenin ertesi günü, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de hükûmeti kurma görevini Tansu Çiller'e verdi, II. DYP-SHP Hükûmeti Tansu Çiller başkanlığında kuruldu.

DYP'nin, Çiller liderliğinde girdiği ilk seçim olan 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde oyların yüzde 21.53'ünü alarak 1991 genel seçimlerine göre oy kaybı yaşadı. Seçimlerden hemen sonra, makroekonomik değerlerdeki (cari açık ve kamu açığı) dengesizliği giderebilmek amacıyla 5 Nisan Kararları olarak bilinen ekonomik önlemler paketi açıklandı. Ancak önlemler reel ücretlerde düşüş, artan işsizlik, devalüasyon ve zaten çift haneli oranlardaki enflasyonun üç haneli oranlara tırmanmasına neden oldu.[7] 1990'ların başından beri eylemlerini giderek tırmandırmakta olan PKK'ya karşı başlatılan sert önlemler ise özellikle Güneydoğu Anadolu'da yaygın insan hakları ihlallerine neden oldu.

18 Şubat 1995'te toplanan SHP-CHP ortak kurultayında hükûmet ortağı SHP'nin feshine ve CHP'ye katılmasına karar verildi. Haziran 1995'te, İstanbul Emniyet müdürü Necdet Menzir'in bir cenaze töreni sırasında yaptığı konuşmada üstü kapalı olarak İnsan Haklarından Sorumlu devlet bakanı CHP'li Algan Hacaloğlu'nu hedef alması hükûmet ortakları arasında gerilime neden oldu. Çiller'in, CHP'nin Menzir'in görevden alınmasına yönelik taleplerini karşılıksız bırakması hükûmetin sonunu getirdi. 5 Ekim 1995'te kurulan Tansu Çiller başkanlığındaki DYP azınlık hükûmeti TBMM'de güvenoyu alamadı (15 Ekim). Başarısız güvenoylamasından sonra seçim kararı alınarak ülkeyi seçime götürecek DYP-CHP koalisyon hükûmeti kuruldu.

24 Aralık 1995 genel seçimlerinde terörle mücadele ve laiklik konularını öne çıkaran bir propaganda faaliyeti yürüten DYP, Doğan Güreş, Hayri Kozakçıoğlu, Mehmet Ağar, Necdet Menzir ve Ünal Erkan gibi güvenlik bürokratlarının önplana çıktığı ve A Takımı olarak tanıtılan bir aday kadrosu oluşturdu. 1995 genel seçimlerinde aldığı yüzde 19.18 oy oranı ile ikinci olan DYP 135 milletvekilliği kazandı. Seçimlerden sonra hiçbir partinin tek başına hükûmet kurabilecek milletvekili sayısı olmadığı için başlatılan hükûmet kurma faaliyetleri 1996 martında DYP ve ANAP arasında ANAYOL olarak adlandırılan hükûmetin kurulmasıyla sonuçlandı. ANAYOL Hükûmeti, 12 Mart 1996 tarihinde TBMM'deki oylamada güvenoylaması almasına rağmen, Refah Partisi, alınan güven oyunun Anayasa’nın öngördüğü çoğunluğun altında kaldığını ileri sürerek, oylamanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu almış sayılabilmesi için toplantıya katılan 544 üyenin yarısının bir fazlası olan 273 kabul oyu gerektiğini belirterek, söz konusu olan oylamanın iptaline karar verdi. ANAYOL Hükûmeti bu karar üzerine görevi bırakmak zorunda kaldı, Başbakan Yılmaz, 6 Haziran 1996'da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e istifasını sundu.

Yılmaz'ın istifasından hemen sonra başlatılan hükûmet kurma çabaları, DYP ile RP arasında kurulan REFAHYOL Hükûmeti'yle noktalandı. 28 Haziran'da güvenoyu alan Necmettin Erbakan başkanlığındaki hükûmette Çiller de başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı oldu. Tansu Çiller'in 1995 seçimlerinden önce Refah Partisi aleyhindeki sözlerine rağmen onunla koalisyon kurması parti içinde çatlağa neden oldu. 21 Temmuz 1996'da yapılan ve Tansu Çiller'in tekrar genel başkanlığa seçildiği DYP 5. büyük kongresinde 1995 seçimleri öncesinde aday tayini ile başlanan parti içindeki Süleyman Demirel'e yakın isimler ile muhaliflerin tasfiye süreci parti yönetiminin belirlenmesinde de sürdü. Kasım 1996'da patlak veren Susurluk Skandalı özellikle hükûmetin DYP kanadını etkiledi. "devlet, siyaset, mafya" üçgeninde yasadışı ilişkilerin ortaya çıkartılmasına yönelik kamuoyu talepleri "Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık" ismi verilen sivil toplum eylemlerine dönüştü. Bu ortamda içişleri bakanı Mehmet Ağar görevinden istifa etti.

REFAHYOL Hükûmeti döneminde yaşanan en büyük olaylardan biri de hiç şüphesiz, daha sonra 28 Şubat Süreci veya postmodern darbe olarak adlandırılacak olan 28 Şubat 1997 tarihli Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısıydı. 28 Şubat Kararları olarak bilinen bu ve alınmasında MGK'nın askeri kanadının etkili olduğu söylenen bu kararlar REFAHYOL Hükûmeti'nin çöküş sürecinin başlangıcı oldu. 28 Şubat Kararları'nın ardından, başbakan Necmettin Erbakan koalisyon protokolü gereği başbakanlık görevinin Tansu Çiller'e verilmesi amacıyla 18 haziran 1997'de istifasını vermiş, ancak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükûmet ortakları arasındaki protokolü dikkate almayarak hükûmeti kurma görevini ANAP lideri Mesut Yılmaz'a vermiştir. Yani bir diğer deyişle postmodern darbe olmuştur. Bu sürece postmodern darbe denmesinin sebebi ordu tamamıyla devlet işlerine el koymamış ancak bir bildirgeyle hükûmeti istifaya zorlamıştır.

Bu olaylar sırasında REFAHYOL Hükûmeti'nin kurulmasına karşı çıkan ve daha önce tasfiye edilmiş muhaliflerin DYP'den kopmasıyla Hüsamettin Cindoruk liderliğinde Demokrat Türkiye Partisi (DTP) kuruldu. ANAP-DSP-DTP koalisyonunun (ANASOL-D) kurulması ile DYP 5.5 yıl aradan sonra tekrar muhalefete geçmiştir. 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi seçim barajının çok az üstünde bir oranıyla %12 oy ile TBMM'ye giren 5. parti oldu. DYP'nin 85 milletvekilliği çıkardığı seçimlerde genel başkan Çiller, aday olduğu İstanbul'da ancak CHP'nin seçim barajını aşamamasıyla TBMM'ye seçilebildi. 20 Kasım 1999'da yapılan 6. büyük kongrede ihraçlarla gücünü budadığı muhalefetin adayı Köksal Toptan'ı rahat biçimde yenerek tekrar genel başkan seçildi.[8]

Haziran 2001'de anamuhalefet partisi Fazilet Partisi'nin (FP) Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması ve Millî Görüş hareketinde meydana gelen bölünme DYP'yi anamuhalefet partisi durumuna getirdi. TBMM 21. Dönemi içinde partiler içindeki ayrışmalar DYP'yi milletvekili sayısı olarak 5. girdiği TBMM'de ikinci sıraya kadar taşıdı. Demokrat Türkiye Partisi ve Aydınlık Türkiye Partisi (ATP) adaylarının da DYP listelerinden aday olduğu 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde DYP açısında hüsran oldu; muhalefette olmasına rağmen oy kaybeden DYP, kıl payı denebilecek bir oranla baraj altında kalarak 16 yıl aradan sonra TBMM dışında kaldı. Çiller de bütün sorumluluğu üstlendiğini açıklayarak 7. büyük kongrede aday olmayacağını açıkladı. 6 genel başkan adayının katıldığı 14 Aralık 2002'de yapılan 7. büyük kongrenin birinci turunda oy kullanan 1109 delegenin 815'inin oyunu alan Mehmet Ağar, DYP'nin 6. genel başkanı oldu.[9]

Mehmet Ağar yönetimindeki DYP, girdiği ilk seçim olan 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde 2002'deki oy oranının çok az üstüne çıkabildi. 27 Nisan 2007'de yapılan ve CHP'nin talebi sonucu iptal edilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu CHP ile birlikte boykot etti. Merkez sağda birlik için Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi'nin birleşmeleri yönündeki taleplerin yoğunlaşması sonucu, 5 Mayıs 2007 günü DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu iki partinin Demokrat Parti adı ile bütünleşmesi konusunda protokol imzaladılar. 27 Mayıs 2007 günkü kongrede partinin adı Demokrat Parti olarak değiştirilerek DYP kapatıldı. Bir gün sonra eski partililer tarafından Çetin Özaçıkgöz'ün kurucu başkanlığında Doğru Yol Partisi tekrar kuruldu.

İdeolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğru Yol Partisi her ne kadar Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olmuşsa da 12 Eylül Darbesi'nden sonra merkez sağ kulvarı Anavatan Partisi'yle (ANAP) paylaşmak zorunda kalmıştır. ANAP'ın kentli ve bilim yanlısı görünümüne oranla bir köylü partisi imajına sahip olmuştur. Anavatan Partisi'nin daha liberal politikalarına karşı daha ulusalcı ve gelenekçi bir söylem kullanmıştır.

1990'lı yıllara kadar toplam seçmenin yaklaşık yarısını elinde bulunduran bu iki parti 1990'lardan itibaren tabanlarını hızla kaybetmeye başlamışlardır. Doğru Yol Partisi de bu erimeden payına düşeni almış, özellikle 1990'lı yıllardan itibaren ağırlıklı olarak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve 2000'li yıllardan itibaren kısmen Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP), daha küçük oranlarda ise Millî Görüş partilerine ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı tabanını koruyamamıştır.

Genel başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Ahmet Nusret Tuna 28 Haziran 1983 7 Temmuz 1983
2 Yıldırım Avcı 11 Temmuz 1983 14 Mayıs 1985
3 Hüsamettin Cindoruk 14 Mayıs 1985 24 Eylül 1987
4 Süleyman Demirel 24 Eylül 1987 16 Mayıs 1993
Mehmet Gölhan (vekil) 16 Mayıs 1993 13 Haziran 1993
5 Tansu Çiller 13 Haziran 1993 14 Aralık 2002
6 Mehmet Ağar 14 Aralık 2002 27 Mayıs 2007

DYP ve seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçim Genel Başkan Oy Sandalye Meclis Sıra Kurulan Hükûmetler Harita
# % ± Y # ±
1987

Süleyman Demirel
4.587,062
%19,14
59 / 450
Muhalefet 3. -—
1991 6,600,726
%27,03
artış 7,89
178 / 450
artış 119 Koalisyon 1. 49. Türkiye Hükûmeti
50. Türkiye Hükûmeti
51. Türkiye Hükûmeti
52. Türkiye Hükûmeti
1995

Tansu Çiller
5,396,009
%19,18
azalış 7,85
135 / 550
azalış 43 Koalisyon 3. 53. Türkiye Hükûmeti
54. Türkiye Hükûmeti
1999 3,745,417
%12,01
azalış 7,17
85 / 550
azalış 50 Muhalefet 5.
2002 2,997,065
%9,54
azalış 2,47
0 / 550
azalış 85 Yok 3. Hiçbir ilde 1. olamadı

Yerel seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçim Genel Başkan Oy Belediye Sıra Harita
# % ±
1984 Yıldırım Avcı 2,346,543
%13,25
-
233 / 1.700
3. Hiçbir ilde 1. olamadı
1989

Süleyman Demirel
5,565,776
%25,13
artış11.88
551 / 1.984
2.
1994

Tansu Çiller
6,027,095
%21,41
azalış3.72
889 / 2.695
1.
1999 4,157,262
%13,21
azalış8.2
736 / 3.200
5.
2004

Mehmet Ağar
3,216,737
%9,97
azalış3.24
360 / 3.193

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş Kopya". 13 Temmuz 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş Kopya". 8 Mart 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş Kopya" (PDF). 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş Kopya". 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "SÜLEYMAN DEMİREL'İN ARDINDAN". 25 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  6. ^ "Türkiye popülizmin babasını kaybetti". 25 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  7. ^ "5 Nisan 1994 Ekonomik Kararları". 23 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2011. 
  8. ^ DYP Çiller'den vazgeçemiyor
  9. ^ "DYP'nin yeni lideri Ağar". 13 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2011. 

Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Nedir? :Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? ile ilgili Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Ne Demektir? Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Açıklaması Nedir? Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Cevabı Nedir? Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Açıklaması? :Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Gerçek mi? :Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? ile ilgili Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Hakkında? :Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? ile ilgili Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Doğru Yol Partisi nedir?, Doğru Yol Partisi anlamı nedir?, Doğru Yol Partisi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Placaciura, Platensina, Anayasa, Muharrem Usta, Lost (1. sezon), Frengi, Giyim tarihi, Platyparea, 2019 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, Glastonbury Tor, Ptiloniola, Mistizm, Ptosanthus, Yüzlük seri, Antika araba, İskandinavlar, LG Optimus L4 II, LG Optimus G, Palmiye yaprağı el yazması, Audi 100 Coupé S, 2007 Voleybol Dünya Ligi, İstanbul Radyosu, Batsara Tabiatı Koruma Alanı, Giresunda 1999 Türkiye genel seçimleri, John William Polidori, Waterton Glacier Uluslararası Barış Parkı, Arthur Keaveney, Tetragnatha lancinans, Daniel Felipe Martínez, Atotonilco Kilisesi, Emin Bayram, Dancing with the Stars, Rachiptera, Rhagoletis, Rhynencina, Saucromyia, José Alberto Costa, Sabun, Power metal, Air Albania, MJ (Marvel Sinematik Evreni), Kurz und schmerzlos, Tony Shalhoub, Sevgili Öğretmenim (film, 1967), Kalıcı vejetatif durum, Zoli Ádok, İtalya Hava Kuvvetleri, SOS (Elena Patroklu şarkısı), Scolocolus, Sosiopsila, Spathulina, Sundaresta, Tomoplagia, Xanthomyia, Gökada iplikçiği, Giresunda 1995 Türkiye genel seçimleri, Afrikada konuşulan diller, 12 Eylül 1980 Darbesi, 2019 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi, Randy Newman, César Boutteville, Üstün ırk, Metro, Dali, Christian Dior, Akarsu, BMW 1 Serisi (E87), BMW 3 Serisi (E30), Xenochaeta, Lüksemburgda din, The Bee Gees, Ypsilomena, Zonosemata, Amauromyza, Calycomyza, GfK Entertainment, Afrikadaki diller, Gökhan İnler, Aeluroscalabotes, Heinz Guderian, Saat Camii, Giresun, Suaygırı, Siyasi özgürlük, Aquino, Ciudad de Panamá, Cardanha, Cerodontha, Adrián González Morales, Vaporwave, Artvinde 1965 Türkiye genel seçimleri, Metopomyza, Nemorimyza, Humik asit, Kayışkıran, Hümik asit, Orhan Gülle, Richard Lerner, Meksika İspanyolcası, Ülke içinde yerinden edilmiş kişi,
Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?, Filantrop Nedir?, Özgen Aydıncak Kimdir?, Zimmetli İsminin Anlamı Nedir?, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Anlamı Nedir, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Nasıl Oluştu, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tarihi, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Renkleri, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tasarımı, Atakan Özkan Kimdir?, Necdet Kayra Kimdir?, Zilli İsminin Anlamı Nedir?, Semra Kıratlı Kimdir?, Zilingir İsminin Anlamı Nedir?, Tiksinç Nedir?, Fil Dişi Nedir?, Ümit Özer Kimdir?, Zikzaklı İsminin Anlamı Nedir?,