Svaneti Prensliği Nedir

Svaneti Prensliği Nedir

Svaneti Prensliği

Svaneti Prensliği Nedir?

Svaneti Prensliği Nedir, Svaneti Prensliği Ne demek?, Svaneti Prensliği Analizi?,

Svaneti Prensliği Cevabı Nedir?, Svaneti Prensliği Anlamı?, Svaneti Prensliği Yazılışı,

Svaneti Prensliği Yorumu,

Svaneti Prensliği Arkeoloji, Svaneti Prensliği Antropoloji,

Svaneti Prensliği İktisat, Svaneti Prensliği Filoloji, Svaneti Prensliği Nümizmatik,

Svaneti Prensliği Heraldik, Svaneti Prensliği Felsefe,

Svaneti Prensliği Epigrafi, Svaneti Prensliği Kronoloji,

Svaneti Prensliği Sosyoloji, Svaneti Prensliği Etnografya, Svaneti Prensliği Paleografya,

Svaneti Prensliği Coğrafya, Svaneti Prensliği Diplomasi, Svaneti Prensliği Toponomi, Svaneti Prensliği Onomastik,

Svaneti Prensliği Psikoloji, Svaneti Prensliği Siyaset, Svaneti Prensliği Kimya

Svaneti Prensliği Özellikleri, Svaneti Prensliği Resmi, Svaneti Prensliği İstatistikleri

Svaneti Prensliği Ne demek?
Svaneti Prensliği Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Svaneti Prensliği İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Svaneti Prensliği
Svaneti Prensliği Kelimesinin Anlamı? Svaneti Prensliği Ne Demek?
Svaneti Prensliği Ne Demektir? Svaneti Prensliği Analizi?
Svaneti Prensliği
Svaneti Prensliği Anlamı Nedir? Svaneti Prensliği Ne Demektir?
Svaneti Prensliği Açıklaması Nedir? Svaneti Prensliği Cevabı Nedir?
Svaneti Prensliği Kelimesinin Anlamı?
Svaneti Prensliği
Svaneti Prensliği Kelimesinin Anlamı Nedir? Svaneti Prensliği Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Svaneti Prensliği Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Svaneti Prensliği Nedir

Svaneti Prensliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Svaneti Prensliği
სვანეთის სამთავრო
Svaneti Prensliği
1463-1858
Svaneti Prensliği bayrağı
Prens Vahuşti'nin Atlasına göre 18.yy. arması
Svaneti Prensliği
Svaneti Prensliği
Svaneti Prensliği konumu
Yaygın dil(ler)Svanca, Gürcüce
HükûmetPrenslik
Tarihçe 
• Kuruluşu
1463
• Gürcistan Krallığı Dükalığı
1008-1490
• İmereti Krallığı'na bağlı Prenslik
1463-1833
• Rusya İmparatorluğu vasalı
1833-1857
• Dağılışı
1858
Öncüller
Ardıllar
İmereti Krallığı
Rusya İmparatorluğu

Svaneti Prensliği (Gürcüce : სვანეთის სამთავრო, svanetis samtavro) Gürcistan'ın Svaneti bölgesinde Gürcistan Krallığı'nın 15. yüzyıl sonlarında bölünmesi ile ortaya çıkmış Orta Çağ prensliğidir. Gelovani ve Dadeşkeliani Hanedanlıkları tarafından yönetildikten sonra 1858 yılında Çarlık Rusya'sı tarafından işgal edilmiştir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Svaneti Elbrus Dağı'nın güneyinde iki geniş yüksek vadi - batıda Enguri vadisi ve doğuda Tshenistskali ve onun kolu Heladula - boyunca yer alır. Birleşik Gürcistan Krallığı döneminde 11. yüzyıl sonlarından 14. yüzyıla kadar Vardanidzeler tarafından yönetilen bir dükalıktı. Gürcistan Krallığı'nın bölünmesi ile birlikte kendilerini bağımsız prensler ilan eden Gelovani Hanedanı tarafından yönetilmeye başlanmıştır.[1]

Batı Gürcistan'daki bir dizi Osmanlı İmparatorluğu işgalleri ve iç savaşlar iletişimin kopmasına ve dağlık bölgelerin daha izole hale gelmesine neden oldu. Svaneti'de Orta Çağ feodal sistemi etkili bir biçimde çöktü ve gelişmekte olan Gürcü Ortodoks Kültürü bazı pagan adetlerine dönüş noktasına geriledi. Bu dönemin Svaneti hakkındaki kısıtlı yazılı kaynaklarına göre Svaneti dağlıları Svan kuleleriyle güçlendirilmiş ulaşılması güç köylerinde kendilerini izole ettiler. Kafkas dağlarının diğer yakasındaki komşuları Kabardey ve Balkarlarla olan ilişkileri dağ geçitleri üzerinden ticaretin ve soylu aileler arasındaki evliliklerin yaygın olmasına rağmen çoğu kez düşmancaydı.

İç savaş ve Çarlık Rusyası işgali[değiştir | kaynağı değiştir]

17. ve 19. yüzyıllar arasında Svaneti üç politik bölgeye bölündü. İlki Gelovani ve Gardabhadze klanları tarafından yönetilen Tshenistskali vadisinin yukarısındaki Aşağı Svaneti'dir. Aşağı Svaneti Dadiani hanedanı tarafından yönetilen Samegrelo Prensliği tarafından kademe kademe zapt edildiği için Dadiani Svaneti olarak bilinir. İkincisi Dadeşkeliani ve Riçgviani aileleri tarafından yönetilen Yukarı Svaneti'dir. Yukarı Svaneti, Enguri'nin batısında Dadeşkeliani hanedanının 1720 yıllarında nihai kazananlar olarak kendi yönetimlerini ilan etmeleriyle Dadeşkeliani Svaneti (Svaneti Prensliği) olarak bilindi. Enguri'nin doğusundaki klanlar herhangi bir merkezi yönetime karşı “Özgür Svaneti“ olarak bilinen bir konfederasyon oluşturdular.

1820'li yıllarda Svaneti Prensliği Dadeşkeliani Hanedanı aileleri arasındaki kan davası sonucu ikiye bölündü. 1833 yılında Samegrelo prenslerinin arabuluculuğu sayesinde Dadeşkeliani Hanedanı aileleri daha sonraları 1840 yılında Özgür Svaneti klanlarının da kabul ettiği gibi Rus Çarlığı himayesini kabul ettiler. Yine de kendi iç işlerinde bağımsız davranmaya devam edip bölgede Rus Çarlığı memurları ve kilise misyonerlerine 1840'ların sonlarına kadar izin vermediler.

Dadeşkeliani Hanedanlığı'nın iç karışıklığı devamında Çarlık Rus yönetimine muhalefeti ve Kırım Savaşı boyunca tutunduğu kararsız tavır Çarlık Rusyası'nın direkt askeri müdahalesine yol açtı. 1857'de Aleksandr Baryatinski, Kafkasya Genel Valiliği Svaneti'ye askeri müdahale emrini verdi. Prens Konstantine Dadeşkeliani müzakereyi seçti ancak Erivan'a sürgün edilmesi kararlaştırıldı. Kutaisi kentinden ayrılmaktayken daha önce Kırım Savaşı ve Kafkas Savaşı'nda general olarak görev yapmış yerel bir Rus yönetici Aleksandr Gagarin ve 3 askerini bir tartışma sonrası bıçaklayarak öldürdü. Prens Konstantine Çarlık askeri mahkemesi tarafından yargılanarak vuruldu. 1858 yılında Svaneti Prensliği feshedildi ve Dadeşkeliani Hanedanlığı'nın birçok mensubu Çarlık Rusyası'nın çeşitli bölgelerine sürgün edildiler.[2]

Konstantine Dadeşkeliani, Svaneti'nin son prensi.

Yöneticiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Svaneti Düklüğü (X-XV)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • I. İoane
  • Vahdang
  • Bakur
  • I. Vardan
  • Cincih
  • II. İoane
  • II. Vardan
  • III. İoane
  • Baram
  • Araşiani
  • Hazhig
  • Ozbeg
  • Şamadavla
  • Abesalom

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Toumanoff, Cyril (1963). Studies in Christian Caucasian History, p. 257. Washington: Georgetown University Press.
  2. ^ Lang, David Marshall (1962), A Modern History of Georgia, pp. 96-97. Londra: Weidenfeld and Nicolson.


Tarih Kategorisinden Haberler


  • Svaneti Prensliği Nedir Arkeoloji:Svaneti Prensliği Nedir Arkeoloji: Özellikle yazının olmadığı dönemlerdeki koşullar hakkında bilgi sağlamasıyla tarihçilerin yararlandığı bilimdir.
  • Svaneti Prensliği Nedir Antropoloji:Svaneti Prensliği Nedir Antropoloji: İnsanları, insan davranışlarını ve toplumları inceleyen bilimdir.
  • Svaneti Prensliği Nedir Filoloji:Svaneti Prensliği Nedir Filoloji: Dil bilimidir. Eski kaynakların çevrilmesi ve incelenmesi konularında tarih bilimine yardımcı olur.
  • Svaneti Prensliği Nedir Felsefe:Svaneti Prensliği Nedir Felsefe: Tarihteki olaylarda dönemin felsefesini bilmek ve düşünce yapısını öğrenmek tarihçinin olayları daha derin anlayabilmesini sağlar.

Ayşecik Yavru Melek, Nedim Ökmen, Kral penguen, Nedim Günsür, Dakota Kai, Nedim Günar, NGC 1590, Toprak sıvılaşması, Hasyurt, Finike, İtalyan, Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi, Friesdorf, MÖ 338, Vid Belec, Mehmet Özhaseki, Gaziosmanpaşa, Işıklar Askerî Hava Lisesi, Memluklular, Mehmet Özgür, WWE Main Event, Better Than Me, Arbitraj, Büyük Veba Salgını, Berim, Kantarlı, Hemşin, 1907 FA Cup Finali, Coleco, Taşova, Christian Taylor (senarist), Erwin König, Antakyalı Raymond, Militaris Yolu, Süper kahraman romanları, Fosil grubu, Doctor Who (2022 özel bölümler), Nandayus, Ian Vougioukas, Dimitar İvankov, Stephen Thomas Erlewine, Kaiser II. Wilhelm Köşkü, NGC 3048, III. Willem, Mehmet Özdoğan, Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasında Karşılıklı İşbirliği ve Güvenlik Anlaşması, Magnum opus, Eğridere, Bornova, NGC 1542, Mehmet Özdilek, Lenge leve livet, Leiria (ilçe), Jay Spearing, Daşoğuz, Avni Dilligil Ödülleri, İngiltere arması, Çorumda 1969 Türkiye genel seçimleri, 1963 Akdeniz Oyunları, Fiat 509, Geçmişin Peşinde, NGC 4420, Mehmet Özal, Amerika Birleşik Devletleri tarihi, Melnik, Michael Paré, Dereh Hameleh, Yannis Saulis, Zeynep Karahan Uslu, Viral vektör aşısı, Bitkiler, Mehmet Öz, Lotus (bitki), Phil Jagielka, Adi düğüm, Eliptik eğri kriptografisi, Orta, Menderes, Kartonsan grevi, Gerçeğin Parçaları, Valdir Espinosa, Geriş, Bartın, İnorganik, Fabricio Agosto Ramírez, Mehmet Çoğum, Necibüddin Semerkandi, Can Kenarım, Kuzey Güney Devletleri Dönemi, Edirne Kuşatması (1913), Antidiyare ilaçları, Anonim Alkolikler, Anklav, Mentana, The Today Show, Crazy in Love (Beyoncé şarkısı), Gnomeo Juliet, Ben Chilwell, 1965 Erivan gösterileri, Aşkanaz Mravyan, Aventoft, Sergey Bagapş, V Wars, Sergey Bağapş, NGC 334,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,