Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir?

Kartli Krallığı Nedir?

Kartli Krallığı Nedir?, Kartli Krallığı Nerededir?, Kartli Krallığı Hakkında Bilgi?, Kartli Krallığı Analizi? Kartli Krallığı ilgili Kartli Krallığı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kartli Krallığı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kartli Krallığı Ne Anlama Gelir Kartli Krallığı Anlamı Kartli Krallığı Nedir Kartli Krallığı Ne Anlam Taşır Kartli Krallığı Neye İşarettir Kartli Krallığı Tabiri Kartli Krallığı Yorumu 

Kartli Krallığı Kelimesi

Lütfen Kartli Krallığı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kartli Krallığı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı? Kartli Krallığı Ne Demek? ,Kartli Krallığı Ne Demektir? Kartli Krallığı Ne Demektir? Kartli Krallığı Analizi? , Kartli Krallığı Anlamı Nedir?,Kartli Krallığı Ne Demektir? , Kartli Krallığı Açıklaması Nedir? ,Kartli Krallığı Cevabı Nedir?,Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı?,Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kartli Krallığı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı Nedir? Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kartli Krallığı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kartli Krallığı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kartli Krallığı

Kartli Krallığı Nedir? Kartli Krallığı Ne demek? , Kartli Krallığı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı? Kartli Krallığı Ne Demek? Kartli Krallığı Ne Demektir? ,Kartli Krallığı Analizi? Kartli Krallığı Anlamı Nedir? Kartli Krallığı Ne Demektir?, Kartli Krallığı Açıklaması Nedir? , Kartli Krallığı Cevabı Nedir? , Kartli Krallığı Kelimesinin Anlamı?






Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir?

Kartli Krallığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kartli
ქართლის სამეფო(Gürcüce)
kartlis samepo
Kartli Krallığı
1478-1762
Kartli bayrağı
Prens Vahuşti'nin Atlasına göre arması
1490 yılında Kartli Krallığı
1490 yılında Kartli Krallığı
BaşkentTiflis
Yaygın dil(ler)Gürcüce
HükûmetFeodal Monarşi
• 1478–1505
II. Konstantine (ilk)
• 1744–1762
II. Teymuraz (son)
Tarihçe 
• Kuruluşu
1478
• Safevi Devleti vasalı
1555-1747
• Kartli-Kaheti Krallığı'nın Birleşmesi
1762
Öncüller
Ardıllar
Gürcistan Krallığı
Kartli-Kaheti Krallığı
Günümüzdeki durumu Gürcistan Rusya
 Ermenistan

Kartli Krallığı (Gürcüce : ქართლის სამეფო, kartlis samepo) Batı Gürcistan'ın Kartli bölgesinde başkenti Tiflis olan Geç Orta Çağ / Yakın Çağ Gürcü monarşisidir. 1478 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılma süreciyle ortaya çıkmış ve Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısı sayesinde 1762 yılında komşusu Kaheti Krallığı ile birleşene dek varlığını sürdürmüştür. Bu dönemin çoğunda krallık Safevi hanedanlıklarının vasalıydı ancak belirli aralıklarla özellikle 1747 yılından sonra bağımsızlığını sürdürmüştür.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gürcistan Krallığı'nın birbirleriyle savaşan devletlere bölünmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1450'li yıllarda Gürcistan Krallığı'nda kraliyet ailesi ve asiller arasında ayrılıkçı hareketler ortaya çıkmaya başladı. Bu bütün krallıkta büyük bir istikrarsızlığa sebep oldu. Bu dönemin ayırt edici özelliği feodaller arası rekabet, ayrılıkçılık ve iç savaştır.

Gürcistan Krallığı'nın asıl bölünmesi ise 1463 yılında VIII. Giorgi'nin Çihori Muharebesi'nde isyancı asilzade VI. Bagrat tarafından yenilmesi tarihine uzanır. Gürcü ulusal birliğinden geriye kalan bir izi daha sonra kendisini İmereti kralı ilan ederek yok etti. Bu hareket bütün eski Gürcü birleşik monarşisi ve devletinin parçalanmasının başlangıcına yol açtı. Bu parçalanma bölgenin geri kalanının ortak tarihinde çeşitli şekillerde daha önce tekrarlanmıştı.

VIII. Giorgi, 1465 yılındaki yenilgisinin ardından Samtshe prensi II. Kvarkvare Cakeli tarafından esir alındı. Bunu bir fırsat olarak gören Bagrat, 1466 yılında Doğu Gürcistan sınırını geçerek kendisini bütün Gürcistan'ın kralı ilan etti.

Kvarkvare, Bagrat'ın gücünün artmasından endişe ederek VIII. Giorgi'yi serbest bıraktı ancak devrik kral yeniden otoritesini sağlayacak güce sahip değildi. Kendisini sadece Kaheti kralı ilan etti. Aşağı Kartli bölgesini diğer bir taht talibi olan yeğeni II. Konstantine'ye bıraktı. 1469 yılında II. Konstantine kendisini Aşağı Kartli yöneticisi ilan ederek Bagrat'a karşı mücadele etti.

VI. Bagrat 1478 yılında II. Konstantine tarafından yeniden otoritesi sınana dek Kartli'yi yönetmeye devam etti.

Batı Gürcistan'da Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

VI.Bagrat'ın oğlu II. Aleksandre Batı Gürcistan'ın soylu aileleri Dadiani, Gurieli, Şervaşidze ve Gelovani hanedanlıkları reislerini İmereti Krallığı tahtına geçmek için bir araya topladı ancak daha sonra II. Vamek Dadiani'nin teklifi ile reddedilerek II. Konstantine'nin Batı Gürcistan'a davet edilmesine karar verildi bunun üzerine II. Aleksandre dağlık batı bölgeleri Raça ve Leçhumi'ye çekildi.

II. Konstantine yerel düklerin de yardımıyla Kutaisi şehrini ele geçirdi ve kısa bir süreliğine Batı Gürcistan'ın Kartli ile yeniden birlikteliğini sağladı. 1481 yılında Samtshe'yi de hakimiyeti altına almayı başardı ve kendisini bütün Gürcistan'ın kralı ilan etti.

Ancak rakip feodaller birbirlerine üstünlük sağlamak için mücadeleye devam ettiler.

II. Kvarkvare Cakeli 1483 yılında II. Konstantine'yi Aradeti Muharebesi'nde yenilgiye uğrattı. 1484 yılında hükümdarlığı kabul edilmeyen eski varis II. Aleksandre kendisini Batı Gürcistan'ın kralı ilan etti. Bu sırada Megrelya Prensliği'nin yeni feodal derebeyi II. Liparit Dadiani, II. Konstantine'yi yeniden Batı Gürcistan'a davet etti.

Ancak II. Konstantine, 1487 yılında Akkoyunlu hükümdarı Sultan Yakub'un Kartli'yi işgal etmesiyle bu seferi iptal etti ve Kartli'ye yöneldi.

Bunu fırsat bilerek II. Aleksandre Kutaisi'yi ele geçirdi ve Batı Gürcistan'da kendi otoritesini restore etti. Daha sonra II. Konstantine Kaheti, İmereti kralları ve Samtshe prensi ile bir mutabakat gerçekleştirdi böylece bu Gürcistan'ın uzun bir dönem boyunca krallıklar ve prensliklere bölünmesini şekillendirdi. Samtshe-Saatabago, Kartli Krallığı'nın bir parçası olmasına rağmen, aslında bir prenslikti. Krallıklar ve prenslikler arasındaki savaş devam etti.

Daha Sonraki Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yeni devletler uzun süre barış içinde kalmadılar. Kaheti Kralı II. Giorgi, tahta geçmesinin ardından X. Davit'i tahttan devirmek ve krallığını fethetmek amacıyla Kartli'ye bir sefer düzenledi. Davit'in kardeşi Bagrat krallığı başarıyla savundu ve bir pusuda II. Giorgi'yi esir almayı başardı.

X. Davit'in kendi daha az başarılı mevkidaşı İmereti Kralı II. Aleksandre'nin akınlarıyla yüzleşmesiyle barış batıda da uzun sürmedi.

1513 yılında Kartli Krallığı komşusu Kaheti'yi kısa bir süreliğine fethetmeyi başardı. Ancak Kartli ve Kaheti'nin birleşik krallığı sadece 1520'ye kadar sürdü. İran ve Osmanlı saldırganlığıyla sona erdi. 1518'de Kartli Krallığı, Safevi İmparatorluğu'nun vasallığını kabul etmek zorunda kaldı. 1520 yılında ise Kaheti Krallığı, yerel asilzade Kahetili Levan ve tahtın varisi II. Giorgi tarafından yeniden restore edildi.[1]

Diğer krallıkların Kartli Krallığı'nın liderliğini kabul etmemesi Gürcü devletlerinin birleşmesi için verilen mücadelenin başarısız olmasındaki en büyük neden idi. Kartli Krallığı, Safevi vasallığından kurtulmaya çalıştı. Bundan dolayı Kızılbaş ordusu 1522'de Kartli'yi işgal etti. İşgalciler, Teleti Muharebesi'nden sonra Tiflis şehrini ele geçirdi. 1524'te, İran'daki iç savaşın şiddetlendiği sıralarda, Kartli Krallığı Tiflis'i yeniden ele geçirdi ve görünüşe göre vasallıktan kurtuldu. O zamandan itibaren 16 yıl boyunca, Kartli Krallığı bağımsızlığını sürdürmeye devam etti.

16. Yüzyıl : Bölünük Gürcü Krallıkları Osmanlı ve Safevi Vasallığı Altında[değiştir | kaynağı değiştir]

1541–1554'te Şah Tahmasb, dört kez Kartli'ye saldırı düzenledi. Tiflis'i aldı ve şehre Kızılbaş garnizonu kurdu. Kartli Kralı I. Luarsab (1527–1556) bir gerilla savaşı başlattı. Ocak 1547'de Şah, Kartli'yi ikinci kez işgal etti, Kartli Krallığı'nın bir parçası olan II. Kaihosro Cakeli tarafından yönetilen Cavaheti'yi ele geçirdi ancak Kartli savaşmaya devam etti ve I. Luarsab, Cavaheti'yi geri aldı. 1555 yılında Amasya Antlaşması ile Kartli, Kaheti ve doğu Mesheti Safevi hakimiyetine ve batıda kalan topraklar ise Osmanlı hakimiyetine geçti.[2] Ancak Kartli Kralı I. Luarsab, anlaşmanın şartlarını tanımayı reddetti ve İmereti Kralı III. Bagrat ile ittifak halinde, krallığının egemenliğini korumaya çalıştı. Şah, hükümdarın iradesini bastırmak için Gence ve Karabağ beylerbeyi Şahverdi Han liderliğinde bir ordu gönderdi. Garisi Muharebesi'nde Luarsab'ın orduları galip gelmeyi başardı, ancak kral yaralandı ve öldü.

Ölen hükümdarın oğlu I. Simon, yakalanıp hapsedilene kadar savaşı sürdürdü. Onun yerine Safeviler, Müslüman olan kardeşi XI. Davit'i tahta çıkardı. Bu şekilde Safeviler, Kartli Krallığı üzerinde hakimiyet kurmayı başardı. Daud Han olarak da bilinen XI. Davit döneminde krallık, Safevilere yıllık yirmi bin düka haraç ödemek zorunda kaldı.[2] İki yüzyıl boyunca Kartli Safevi Devleti'ne vasal olarak bağlı idi. Bağımsızlığını kaybetmesi dolayısıyla düzenli olarak haraç ödüyor ve İran şahına köleler, atlar ve şaraplar olmak üzere hediyeler yolluyordu.[3]

Amasya Antlaşması'na rağmen Osmanlılar ile Safeviler çatışmaya devam etti. 1578'de Lala Mustafa Paşa liderliğindeki bir Osmanlı ordusu Safevileri mağlup etti ve tüm Güney Kafkasya'nın kontrolünü ele geçirmeye çalıştı. Safeviler, I. Simon'u serbest bırakıp onu Gürcistan'a göndererek karşılık verirken, kardeşi XI. Davit, kaleleri Türklerin eline bıraktıktan sonra Konstantiniyye'ye kaçtı. Simon, Osmanlı egemenliğini kabul eden Gürcü prenslere karşı bir gerilla savaşı başlattı. Türk saflarındaki isyanın yardımıyla, Simon 1579'da, Tiflis kalesi haricinde, bölgenin çoğunluğunu geri aldı. Daha sonra Osmanlılar için Safevilere ihanet eden Kaheti Kralı II. Aleksandre ile yüzleşti ve onu Cotori'de mağlup etti. Kısa süre sonra Simon başka bir Türk saldırısıyla karşı karşıya kaldı.[2]

1582'de Simon Tiflis kalesini yeniden fethetti. Daha sonra damadı II. ManuçarMesheti'nin atabegi olarak eski konumuna getirdi ve neredeyse tüm İmereti'yi fethetmeye geldi. Kartli'nin gücünün bu yeniden doğuşu, Simon'u şaşırtan ve onu mağlup eden Megrelya soylularını tedirgin etti. Kral daha sonra Konstantiniyye'de hapsedildi.[2]

16. yüzyılın son on yılında İranlılar, Güney Kafkasya üzerindeki anlık Türk hâkimiyetini kabul etmek zorunda kaldılar.[2] Bununla birlikte, 1602'de Şah Abbas, Osmanlı karşıtı taarruza devam etmeye karar verdi ve Kartli Kralı X. Giorgi ve Kaheti Kralı II. Aleksandre'den olumlu bir yanıt alarak askeri harekata katılmalarını istedi. Ancak Gürcü krallıkları ile Şah arasındaki ilişkiler gerginliğini korudu. 1605 ile 1606 yılları arasında Abbas, bir halk ayaklanması sonucu yeni Hristiyan kralları Kaheti Kralı I. Teimuraz'ı ve Kartli Kralı II. Luarsab'ı isteksizce tanıdı. Safevi hükümdarının en büyük endişesi, Gürcistan ve Rus çarlarının olası ittifakıydı. Nitekim, X. Giorgi, ölümünden önce Çar'a bağlılık yemini etmiş ve bir Rus-Gürcü evlilik ittifakını tartışmıştı.[2]

1614'te Şah, tamamen Safevi İmparatorluğu'na dahil etmek amacıyla Doğu Gürcistan'ı işgal etti. Küçük soylular arasından başlayarak Kartli'nin en güçlü adamı olmayı başaran bir karakter olan Tiflis'in eski mouravisi Giorgi Saakadze bu kez ona yardım etmişti. İranlılar, iki Hristiyan kralı I. Teimuraz ve II. Luarsab'ı tahttan devirip yerine iki Müslüman kral, Kartli'de VII. Bagrat ve Kaheti'de II. Aleksandre'nin torunu İese'yi tahta çıkardılar. 1615'te bir isyan dalgası iki krallığı ele geçirirken, İmereti Krallığı'na sığınan II. Luarsab ve I. Teimuraz, İmereti Kralı III. Giorgi ve Guria ve Megrelya prensleriyle Rus Çar Michael'a bir mektup göndermek için anlaşmayı başardı. Ondan yardım talebinde bulundu. Ancak Rusya, yıkıcı sorunlu döneminden yeni çıkmıştı ve çağrıya cevap vermedi.[2]

Bu noktada II. Luarsab teslim oldu, ancak İslam'a geçmeyi reddettikten sonra hapsedildi ve sonunda 1622'de öldürüldü (aynı kader iki yıl sonra I. Teimuraz'ın annesi Ketevan'ın başına geldi). Hükümdarlarından mahrum kalan soylular, Giorgi Saakadze'nin (eskiden Şah'ın bir müttefiki) etrafında toplandılar ve 1625'te ayağa kalktılar. Saakadze'nin değişikliği, elbette, onu öldürmek için bir İran planının bulunmasından kaynaklanıyordu. Giorgi Saakadze 25 Mayıs 1625'te Martkopi Muharebesi'nde Safevileri mağlup etti ve takip eden aylarda Abbas'a karşı direnişini sürdürdü ve onu I. Teimuraz'ı Kartli ve Kaheti Kralı olarak tanımaya zorladı. Rusya ayrıca Şah'ı Gürcü hükümdarını tanımaya çağırdı. Elde edilen zaferlere rağmen, Gürcü soylularının birliği hızla çöktü. Saakadze'nin Teimuraz'ın Kartli Krallığı üzerindeki kontrolüne muhalefeti, Bazaleti Muharebesi'nde (1626'nın sonları) doruğa çıkan kardeş savaşı olan acı bir çatışmaya yol açtı. Kral Teimuraz'ın güçleri galip geldi ve Saakadze Kostantiniyye'ye sürüldü.[2]

1629'da I. Abbas'ın ölümünden sonra, Teimuraz, Kartli üzerindeki otoritesini arttırma amacıyla İran tarafından Kartli'ye atanan rakibi II. Simon'un öldürülmesinden yararlandı. Safevi hegemonyasını devirmeye kararlı olan Teimuraz, büyükelçisi Nikoloz Çolokaşvili'yi İspanya Kralı IV. Filip ve Papa VIII. Urbanus'dan yardım almak üzere Batı Avrupa'ya gönderdi. Ancak Avrupalılar, uzaktaki Gürcistan'ın kaderi hakkında endişelenmek için Otuz Yıl Savaşları'yla fazlası ile meşguldüler. Stefano Paolini ve Nikoloz Çolokaşvili'nin ilk basılı Gürcü kitabı olan "Dittionario giorgiano e italiano" (Roma, 1629), bu yolculuk sonucu yazıldı.

1633'te Teimuraz, Fars, Lar ve Bahreyn'in nüfuzlu bir beylerbeyi olan İmam-Quli Han Undiladze'nin ailesine karşı Şah Safi'nin baskısından kaçan Gence ve Karabağ'ın beylerbeyi kayınbiraderi Davud Han Undiladze'yi koruma altına aldı. Şah, Teimuraz'ın bu hareketini, tahttan indirildiğini ilan ederek ve yerine Müslüman Kartli Kralı Rostom'u (vali unvanı verildi) tahta çıkararak karşılık verdi. Rostom döneminde, Kartli göreceli bir barış ve refah dönemi yaşadı. Müslüman olmasına rağmen, hükümdar Svetitshoveli Katedrali'nin restorasyonuna katkıda bulundu ve Hristiyan kültürünün korunmasını garanti etti.

Kartli 1630'lu yıllardan itibaren İran'a bağlı krallar tarafından vasal bir devlet olarak yönetildi. 1735-1744'te Kızılbaşlar tarafından Kartli'de doğrudan Safevi hakimiyeti kuruldu. Bu dönem Kızılbaşoba olarak adlandılır, Kızılbaşoba Gürcü krallıklarının iç savaşı ve Osmanlı ve Safevi imparatorluklarının Kartli'yi ele geçirmek için yaptığı savaşlar ile aynı zamana denk gelen Kartli Ayaklanması'yla sona erdi. Ayaklanma başarısız oldu, ancak Nadir Şah, Kartli Krallığı'na özerklik vermek zorunda kaldı.

Kartli ve Kaheti'nin birleşmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1747 yılında Nadir Şah bir suikaste uğradı. Bu istikrarsızlıkdan yararlanarak kendilerine başarılarından dolayı Nadir Şah tarafından Kartli ve Kaheti krallıkları verilmiş olan II. Teymuraz ve oğlu II. Erekle Safevilerden de facto bağımsızlıklarını ilan ettiler. Teymuraz ve Erekle'nin politikaları ve seferleri neticesinde Kartli Krallığı Kazah bölgesini, Erivan, Gence ve Nahçıvan hanlıklarını etkisi altına aldı ve Şamşadin bölgesi doğrudan krallığa dahil oldu. Kartli ve Kaheti krallıklarının birleşik kuvvetleri, 1752'de Kirbulah Muharebesi'nde Tebriz Hanı Azat Han'ı mağlup ederek Kafkasya'daki hegemonyalarını güçlendirdiler.

1762 yılında II. Teymuraz'ın ölümünün ardından oğlu II. Erekle Kartli'nin de kontrolünü üzerine aldı ve birleşik Kartli-Kaheti Krallığı'nı kurdu.

Hükümdarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Portresi Kral Hükümdarlık yılları Aile bağlantıları
II. Konstantine 1484–1505 I. Aleksandre'nin torunu
X. Davit 1505–1525 II. Konstantine'in oğlu
IX. Giorgi 1525–1527 X. Davit'in kardeşi
I. Luarsab 1527–1556 X. Davit'in oğlu
I. Simon 1556–1569

1578–1599

I. Luarsab'ın oğlu
XI. Davit 1569–1578 I. Simon'un kardeşi
X. Giorgi 1599–1606 I. Simon'un oğlu
II. Luarsab 1606–1615 X. Giorgi'nin oğlu
VII. Bagrat 1615–1619 XI. Davit'in oğlu
II. Simon 1619–1630 VII. Bagrat'ın oğlu
I. Teymuraz 1630–1634 (Kartli, I.Teymuraz'ın Kaheti Krallığı'nın parçasıydı)
I. Rostom 1633–1658 XI. Davit'in oğlu
V. Vahtang 1658–1675 II. Konstantine'nin torununun çocuğu
XI. Giorgi 1675–1688

1703–1709

V. Vahtang'ın oğlu
I. Erekle 1688–1703 I. Teymuraz'ın oğlu
Kayhosro 1709–1711 XI. Giorgi'nin yeğeni
I. İese 1714–1716

1724–1727

Kayhosro'un kardeşi
Bakari 1717–1719 VI. Vahtang'ın oğlu
VI. Vahtang 1716–1724 Kayhosro ve I. Yese'nin kardeşi
II. Teymuraz 1744–1762 I. Erekle'nin torunu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi, Cilt 10, s. 466–469, Tiflis, 1986
  2. ^ a b c d e f g h R. G. Suny, The Making of the Georgian Nation, Indiana University Press, 1994, pp. 48-55
  3. ^ Berdzenishvili, ed., 1973, pp. 252–254

Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Nedir? :Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? ile ilgili Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Ne Demektir? Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Açıklaması Nedir? Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Cevabı Nedir? Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Açıklaması? :Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Gerçek mi? :Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? ile ilgili Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Hakkında? :Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? ile ilgili Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kartli Krallığı nedir?, Kartli Krallığı anlamı nedir?, Kartli Krallığı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
X ışını astronomisi, Esma Sultan (III. Ahmedin kızı), Amasyada 2004 Türkiye yerel seçimleri, Sadık Rıfat Paşa, Kavakyanı, Bayburt, Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Catanduanes, Tudor Arghezi, Laz Ömer Efendi, Kitre, Bahrain International Circuit, Yahudanın Mektubu, Antakyalı İshak, Ermeni çeteleri, Bozoklar, Majdanek, Soy metal, Le Coq Sportif, Asya Oyunlarında bisiklet, Scottie Scheffler, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, Fahree, Belirlenimci, Xperia, Christine de Rivoyre, Tahirabat, Alaca, Atarneus, Rena Effendi, İskoçya Ulusal Müzesi, Semaver Kumpanya, Duchy of Cornwall, Mehmet Ocaktan, Sarı Mustafa Paşa, Ma Raineys Black Bottom (film), Tesbih böcekleri, Avni Kurgan, Yarı otomatik tabanca, Coelotrypes, Grapčeva mağarası, Ciciliano, Alpu Tren İstasyonu, Mustafa Alkayış, Portets, Çiğdem Yaylası, Discovery Channel Türkiye, Byron Janis, Saginaw, Michigan, Kosjerić, Aqil Mammadov, XRCO Awards, Sol (tanrıça), Lightner Witmer, Oksal Pekmezoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Birinci Berberi Savaşı, El Fetih, Commonwealth, Alivre, Atanasios Kanakaris, Almost Is Never Enough, Tuncay Gürel, Tacates, Feridan şehristanı, Enes Özdemir, Sessue Hayakawa, Theridion ampliatum, Yannakis Maçis, NGC 1978, Alp Kırşan, Tijani Babangida, Çemgurdan, Ante Žanetić, Roger Bens, Craterostigmomorpha, Steeven Langil, Ustaoğlu, Bartın, 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası, Türk Yıldızları, Larga Savaşı, Wilhelm Stuckart, Yeşil Adam, Danielle Darrieux, Stalin Müzesi, Damga resmi, Quake motoru, Ankarada 1966 Türkiye senato seçimleri, Üsküp Muharebesi, Tefal, Atalya, Metin Cengiz, Bağırsak, Savaş Esen, Von Wegen Lisbeth, Eleştiri, The Archer (şarkı), Ilıman dönencealtı iklim, Gajah Mada, Dick Bruna, Ren ve Stimpy, türk filmleri listeleri,
Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?,