İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Nedir?

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Nedir?, İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Nerededir?, İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Hakkında Bilgi?, İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Analizi? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir ilgili İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Anlama Gelir İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Anlamı İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Nedir İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Anlam Taşır İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Neye İşarettir İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Tabiri İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Yorumu 

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesi

Lütfen İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Demek? ,İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Demektir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Demektir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Analizi? , İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Anlamı Nedir?,İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Demektir? , İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Açıklaması Nedir? ,İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Cevabı Nedir?,İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı?,İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı Nedir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Nedir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne demek? , İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Demek? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Demektir? ,İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Analizi? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Anlamı Nedir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Demektir?, İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Açıklaması Nedir? , İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Cevabı Nedir? , İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı?






İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elektromanyetik spektrumda iyonize ve iyonize olmayan radyasyon arasındaki görünür ışık bölümü.

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon, bir atomdan veya molekülden bir elektronu tamamen koparabilmek için atomları veya molekülleri iyonlaştırabilecek yeterli enerji taşıyan kuantumlara sahip olmayan herhangi bir elektromanyetik radyasyon türüdür.[1] Elektromanyetik radyasyon, maddenin içinden geçerken yüklü iyonlar üretmez. Yalnızca, bir elektronu daha yüksek enerji seviyesine çıkaran uyarım için yeterli enerjiye sahiptir. İyonlaştırıcı olmayan radyasyondan daha yüksek bir frekansa ve daha kısa dalga boyuna sahip olan iyonlaştırıcı radyasyon birçok kullanım alanına sahiptir, ancak sağlık için bir tehdit olabilir. İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmak yanıklara, radyasyon hastalıklarına, kansere ve genetik hastalıklara sebep olabilir. İyonlaştırıcı radyasyon kullanmak, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon kullanılırken genelde gerekli olmayan dikkatli ve özenle alınmış radyolojik korunma önlemleri gerektirir.

Radyasyonun iyonlaştırıcı olarak düşünülmeye başladığı bölge tam olarak açıklanmaz, çünkü farklı molekül ve atomlar farklı enerjilerde iyonlaşır. Genel açıklamalara göre tanecik ve 10 elektro volttan daha düşük enerjili fotonlar içeren radyasyonun iyonlaştırıcı olmadığı düşünülmektedir. Diğer bir açıklama ise, su moleküllerini iyonlaştırmak için gerekli olan enerjinin 33 elektro volt olması. Güneş'ten Dünya'ya gelen ışınlar, büyük ölçüde iyonlaştırıcı olmayan radyasyondan oluşur, çünkü iyonlaştırıcı uzak ultraviyole ışınlar, özellikle oksijen gibi atmosferdeki gazlar tarafından filtrelenir. Güneş'ten gelen ultraviyole radyasyonu iyonlaştırıcı olmayan bant içindedir ve iyonlaştırmayan fotokimyasal reaksiyonlar ve serbest radikal maddeler yüzünden güneş yanığı gibi moleküler hasara sebep olur.

İyonlaştırıcı olmayan radyasyonun farklı türleri, farklı biyolojik etkiler gösterir.[2] Zor olan şu ki, UV ışınları ve bazı görülebilir ışınlar elektromanyetik spektrumun çoğunu kapsayan bu enerjilerin frekansına yakın iyonlaştırıcı olmayan radyasyonun yüksek frekansları, iyonlaştırıcı radyasyondakine benzer termal olmayan biyolojik hasara yol açabilir. Bu yüzden, sağlık riskleri ile ilgili tartışmalar, daha düşük frekanslardaki radyasyonun termal olmayan etkilerine odaklanmıştır. Mikrodalga, milimetrik dalga ve radyo dalgası radyasyonu düşük frekanstaki radyasyonlardır. Ancak Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (International Agency for Research on Cancer - IARC) son günlerde iyonlaştırıcı olmayan radyasyonun insanlarda kansere sebep olabileceğini ortaya çıkardı.

Canlı dokunun da içinde bulunduğu, madde ile etkileşim mekanizmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın ultraviyole ışınlar, görünür ışık, kızılötesi, mikrodalga, radyo dalgaları, alçak frekans ve radyo frekansı (uzun dalga) iyonlaştırıcı olmayan radyasyona örnektir. Bunların aksine, uzak ultraviyole ışınlar, X ışınları, gama ışınları ve radyoaktif bozunmadan doğan bütün tanecik radyasyonlar iyonlaştırıcı olarak düşünülmektedir. Görünür ve yakın ultraviyole elektromanyetik radyasyon, fotokimyasal tepkimelere sebep olabilir ya da biradaki sarhoş edici aromayı üreten tat verici bileşenlerin bozulması veya verniklerin fotokimyasal tepkime ile bozulması gibi radikal tepkimeleri hızlandırabilir. Yakın ultraviyole radyasyonu, teknik olarak iyonlaştırıcı olmamasına rağmen bazı moleküllerde fotokimyasal tepkimelere sebep olabilir, çünkü ultraviyole enerji fotonlarında moleküller, elektronik olarak harekete geçebilir veya iyonlaşma meydana gelmese bile serbest radikal şekle girebilir.

İyonlaşmanın meydana gelmesi, taneciklerin veya dalgaların her birinin sayısına değil enerjisine bağlıdır. Taneciklerin veya dalgaların fazla olması, iyonlaşmaya yetecek derecede enerji taşımıyorlarsa iyonlaşmayı sağlamaz. Ancak, tanecikler veya dalgalar, bir maddenin sıcaklığını atom ya da moleküllerin küçük bir kısmını termal iyonlaşma süreci ile iyonlaştırmaya yetecek kadar yükseltebilirse, iyonlaşma sağlanır. Böyle durumlarda, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon bile, iyonlaşma enerjileri için yeterli ısıyı verirse termal iyonlaşmayı sağlayabilir. Bu tepkimeler, iyonlaşmak için yalnızca tek tanecik gerektiren iyonlaştırıcı radyasyondan daha yüksek enerjilerde meydana gelir. Termal iyonlaşmanın en bilinen örnekleri bir ateşteki alev iyonlaşması ve yiyeceklerde direkt ateşte pişirme esnasında kızılötesi radyasyon sebebiyle meydana gelen kahverengi tepkimelerdir.

İyonlaştırıcı olmayan radyasyonun taneciklerinin enerjisi düşüktür ve maddeden geçerken yüklü iyonlar üretmez. İyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik radyasyon yalnızca, molekül ve atomların dönüş, titreşim ve elektron değerine göre dizilimlerini değiştirecek yeterli enerjiye sahiptir. Bu işlem sonucu termal etkiler oluşur. Radyasyonun iyonlaştırıcı olmayan türlerinin canlı doku üzerindeki muhtemel etkileri yalnızca son zamanlarda incelenmiştir. Cep telefonları ve termal olmayan etkilere yol açan baz istasyonlarından yayılan radyo frekans radyasyonuna oldukça düşük seviyede maruz kalmak, son zamanlarda en çok tartışılan konu olmuştur. Bazı deneyler, termal olmayan etkilere maruz kalma seviyelerinde bazı biyolojik etkiler olabileceğini öne sürmüştür, ancak sağlık tehditlerinin ortaya çıkmasına dair kanıtlar çelişkili ve ispatlanmamıştır. Bilim camiası ve uluslararası kuruluşlar, bazı alanları kavramamızı geliştirmek için daha fazla araştırma gerektiğini belirtiyor. Genel görüş ise, sağlık üzerinde termal etkilere yol açabilecek kadar enerjiye sahip olmayan radyo frekans radyasyonunun sağlık üzerinde yan etkileri olabileceğine dair tutarlı ve kesin bir bilimsel kanıt olmadığı yönündedir.[2]

Sağlık riskleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon tehlike uyarı işareti

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon biyolojik dokularda yanıklara yol açabilecek termal enerji gibi mutasyona sebep olmayan etkiler ortaya çıkarabilir. Son zamanlarda, Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization)'a bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), mikrodalga ve milimetrik dalgaları da içinde bulunduran radyo frekans elektromanyetik alanların insanlar için muhtemelen kanserojen olduğunu belirten bir bildiri yayınladı.

Potansiyel biyolojik etkiler açısından bakıldığında, spektrumun iyonlaştırıcı olmayan kısmı 3 alt bölüme ayrılabilir:

  1. Elektron uyarımının meydana gelebileceği optik radyasyon (görünür ışık, kızılötesi ışık)
  2. Dalga boyunun cisimden daha kısa olduğu kısım. Uyarılmış akım ile ısı oluşabilir. Buna ek olarak, başka biyolojik yan etkiler olduğuna dair iddialar bulunmaktadır. Bu tarz etkiler iyi anlaşılmaz ve hatta genellikle reddedilir. (Mikrodalga ve daha yüksek frekanslı radyo frekansı)
  3. Dalga boyunun cisimden daha uzun olduğu kısım. Uyarılmış akım ile ısı nadiren oluşur. (Daha düşük frekanslı radyo frekansı, şebeke frekansları, statik alanlar)[2]

[3]

Kaynak Dalga Boyu Frekans Biyolojik efektler
UVA Siyah ışık, Güneş ışığı 318–400 nm 750–950 THz Göz – fotokimyasal katarakt; deri – eritim, artan pigmentasyon
Görülebilir ışık Güneş Işığı, ateş, LEDs, Ampul, Lazerler 400–780 nm 385–750 THz Deri – photoaging; göz – fotokimyasal & termal retina yaralanması
IR-A Güneş ışığı, termal radyasyon, Ampul, Lazerler, uzaktan kontrol 780 nm – 1.4 µm 215–385 THz Termal retina yaralanması, termal katarakt; deri yanması
IR-B Güneş ışığı, termal radyasyon, Ampul, Lazerler 1.4–3 µm 100–215 THz Göz – kornea yanması, katarakt; deri yanması
IR-C Güneş ışığı, termal radyasyon, ampul, Dalga boyu uzun olan lazerler 3 µm – 1 mm 300 GHz – 100 THz Göz – kornea yanması, katarakt; ateşlenme
Mikrodalga PCS telefonlar, bazı mobil telefonlar, mikrodalga fırınlar, kablosuz telefonlar, milimetre dalgaları, havalimanları milimtre tarayıcıları, hareket sensörleri, uzun mesafeli telekomünikasyon, radar, Wi-Fi 1 mm – 33 cm 1–300 GHz Doku ısınması
Radyo-frekans radyasyonu mobil telefonlar, televizyon, FM, AM, kısdalga, CB, kablosuz telefonlar 33 cm – 3 km 100 kHz – 1 GHz Vücudun ısınması, vücut sıcaklığının artması
Düşük frekans RF Güçlü çizgiler >3 km <100 kHz Vücutta elektrik yüklenmesi; sinir bozukluğu & kas tepkileri
Durgun alan [2] Güçlü manyetikler, MRI Sonsuz 0 Hz (Teknik olarak statik alanlar radyasyon değildir) Manyetik – baş dönmesi/mide bulantısı; vücut yüzeyindeki elektrik – yük

İyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik radyasyon türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın Ultraviyole radyasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ultraviyole ışınları cilt yanıklarına ya da katarakta yol açabilir.[4] Ultraviyole ışınları enerjilerine göre yakın, orta ve uzak ultraviyole olarak sınıflandırılır. Yakın ve orta ultraviyole ışınları teknik olarak iyonlaştırıcı değildir, ancak bütün UV dalga boyları bir ölçüye kadar iyonlaşma ile benzer fotokimyasal tepkimelere sebep olabilir (DNA hasarı ve kanser gelişimi de bunun içindedir.). 10 elektron voltun üzerindeki UV radyasyonu (125 nm'den daha kısa dalga boyu), iyonlaştırıcı olarak düşünülür. Ancak, 3.1 (400 nm) elektron volttan 10 elektron volta çıkan UV spektrumunun geri kalanı, teknik olarak iyonlaştırıcı olmasa da ısı dışında başka yollarla moleküllere zarar verecek fotokimyasal tepkimelere sebep olabilir. Bu tepkimeler, iyonlaştırıcı radyasyonun sebep olduğu tepkimelere genellikle çok benzer olduğundan, UV spektrumunun tümü, genelde iyonlaştırıcı radyasyonun biyolojik sistemlerin de içinde bulunduğu birçok sistemle etkileşimine denk olduğu düşünülür.

Örneğin, ultraviyole ışını iyonlaştırıcı olmayan seviyede olsa bile hücresel hasara yol açabilecek ve kanserojen özellik taşıyabilecek serbest radikal tepkimelere yol açabilir. Şekil olarak iyonlaştırıcı olmayanların çoğunu da içeren birçok UV bandında, DNA'daki timin ikilisi formasyonu gibi fotokimyasal hasarlar meydana gelebilir. Ultraviyole ışınları, melanosit hücrelerde melanin üreterek güneşe çıkıldığında bronzlaşmaya sebep olur. UV radyasyonunun sebep olduğu radikal tepkimelerle ciltte Vitamin D üretilir. Plastik nitelikli (polikarbon) güneş gözlükleri genellikle UV ışınları geçirmez. UV ışınlarına aşırı maruz kalmak, gözde kar körlüğüne sebep olur. Gözdeki bu hasar özellikle denizde veya yerde kar olduğunda risk taşır.

Görünür ışık[değiştir | kaynağı değiştir]

Işık ya da görünür ışık, 400 ile 700 nm ya da 380 ile 750 nm dalga boyları arasında insan gözüyle görülebilen elektromanyetik radyasyon aralığıdır. Daha genel bir tanım yapılacak olursa, fizikçiler, ışığı, görülebilir ya da görülemeyen bütün dalga boylarının elektromanyetik radyasyonu olarak adlandırır.

Kızılötesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızılötesi (IR) ışınım, yaklaşık olarak 1 ve 430 terahertz aralığında bir frekans seviyesine denk gelen 0.7 ile 300 mikrometre aralığında bir dalga boyuna sahip olan elektromanyetik radyasyondur. Kızılötesi dalga boyları görülebilir ışığın dalga boyundan daha uzundur, ama mikrodalga terahertz ışınımının dalga boyundan daha kısadır. Parlak güneş ışığı, deniz seviyesinde metre kare başına 1 kilovattı aşan parlaklık yaratır. Bu enerjinin 527 vattı kızılötesi radyasyon, 445 vattı görünür ışık ve 32 vattı ultraviyole radyasyonudur.

Mikrodalga[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikrodalgalar, 1 metre kadar uzun ya da 1 milimetre kadar kısa olabilen, ya da bu rakamlara denk olarak, 300 Mhz (0.3 Ghz) ve 300 Ghz arasında frekanslı dalga boylarına sahip olan elektromanyetik dalgalardır. Bu genel tanımın içinde, hem UHF hem EHF (milimetrik dalga) vardır ve çeşitli kaynaklar farklı sınırlar kullanır. Her durumda mikrodalga, radyo frekans mühendislerinin genellikle düşük sınırı 1 Ghz (30 cm), yüksek sınırı 100 Ghz (3 mm) olarak belirlediği minimum bütün SHF bandını içerir (3 ile 30 Ghz ya da 10 ile 1 cm arası). Uygulamalar arasında cep telefonları, hava durumu radarları, hava alanlarındaki x-ray cihazları, mikrodalga fırın, uzaktan algılama uyduları ve radyo ve uydu iletişimi bulunmaktadır.

Radyo dalgaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyo dalgaları, elektromanyetik spektrumda kızılötesi ışınlardan daha uzun dalga boyuna sahip olan bir elektromanyetik radyasyon türüdür. Diğer elektromanyetik dalgalar gibi radyo dalgaları da ışık hızında hareket eder. Doğal yollarla oluşan radyo dalgaları şimşek ya da astronomik nesneler ile meydana gelir. Sabit ve hareketli radyo iletişimi, radyo-televizyon yayıncılığı, radar ve diğer navigasyon sistemleri, uydu iletişimi, bilişim ağı ve diğer birçok uygulama için yapay olarak oluşturulan radyo dalgaları kullanılır. Radyo dalgalarının farklı frekansları, atmosferde farklı yayılma özelliklerine sahiptir. Uzun dalgalar Dünya'nın bir kısmını sürekli olarak kaplayabilir. Daha kısa dalgalar ise iyonosferden yansıyabilir ve Dünya'nın etrafında dolaşabilir. Çok daha kısa dalga boyları çok az bükülür veya yansır ve bir görüş çizgisinde hareket eder.

Çok düşük frekans (VLF)[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok düşük frekans (VLF), 3 ile 30 kHz aralığındaki radyo frekanslarıdır. Radyo spektrumunun bandındaki band genişliği fazla olmadığından, radyo navigasyonunda olduğu gibi yalnızca en basit sinyaller kullanılır. Çok düşük frekans, dalga boyları 10 ile 1 mira metre aralığında olduğundan (10 km' ye denk gelen ve artık kullanılmayan metrik birim), aynı zamanda mira metre bandı ya da mira metre dalgası olarak bilinir.

Aşırı düşük frekans ( ELF)[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşırı düşük frekans (ELF), 300 Hz ile 3 kHz aralığındaki radyasyon frekansıdır. Atmosfer bilimde genellikle verilen alternatif tanımda bu aralık 3 Hz ile 3 kHz'dir. Bu konu ile ilgili manyetosfer bilimde, daha düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar (3 Hz'nin altında oluşan frekans), ULF (Ultra Low Frequency- Aşırı Düşük Frekans) aralığındaki frekanslar olarak düşünülür. ULF de, bu sebeple, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU - International Telecommunications Union) radyo bandında farklı olarak tanımlanmıştır.

Termal radyasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya'da en çok karşılaşılan sıcaklıklarda oluştuğunda kızılötesi radyasyon ile eş anlama gelen termal radyasyon, bir nesnenin yüzeyinin termal enerjisini elektromanyetik dalgalar şeklinde yansıtma sürecidir. Akkor ampul tarafından yayılan görünür ışık ve kızılötesi ışınlar gibi evlerde bulunan ısıtıcılardan, kızılötesi ısıtma lambalarından veya fırınlardan yayılan kızılötesi radyasyon termal radyasyona örnektir. Akkor telli lambadan yayılan görünür ışık ve kızılötesi ışınlar mavi yüksek frekansları yaymak için yeterince sıcak olmadığından sarımsı bir renkte görünür ve floresan lambalar termal değildir ve daha mavi görünebilir. Termal radyasyon, moleküllerdeki yüklü taneciklerin hareketinden kaynaklanan enerji elektromanyetik dalgaların ısı ve ışık yayan enerjiye (radyan enerji) dönüşmesiyle oluşur. Termal radyasyondan yayılan dalga frekansı, yalnızca sıcaklığa bağlı olan bir olasılık dağılımıdır ve kara cisim için Planck ışınım yasası tarafından belirlenen frekanslarda oluşur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ionizing & Non-Ionizing Radiation". 29 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2015. 
  2. ^ a b c d John E. Moulder. "Static Electric and Magnetic Fields and Human Health". 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2015. 
  3. ^ Kwan-Hoong Ng (20–22 Ekim 2003). "Non-Ionizing Radiations – Sources, Biological Effects, Emissions and Exposures" (PDF). Proceedings of the International Conference on Non-Ionizing Radiation at UNITEN ICNIR2003 Electromagnetic Fields and Our Health. 19 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ocak 2015. 
  4. ^ "UW EH&S Hazards of Ultraviolet Light". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2015. 

İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Nedir? :İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir ile ilgili İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne Demektir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Açıklaması Nedir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Cevabı Nedir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Kelimesinin Anlamı? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Açıklaması? :İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Gerçek mi? :İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir ile ilgili İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Hakkında? :İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir ile ilgili İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir burada bulabilirsiniz. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Detaylar için sitemizi geziniz İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demektir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Lechfeld Muharebesi, Young Americans, Robert Clive, Scytodes sordida, Fikret Nesip Üçcan, Paolo Uccello, İvedikköy, Yenimahalle, The Mirror, The House of Blue Light, 2002 Fransa yasama seçimleri, Bahreyn Futbol Federasyonu, Tamer Kanber, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, NGC 2216, Borgo Val di Taro, Renault Mégane, Dionisia, Dionysos Dithyrambosları, Torre Picasso, Heinkel He 277, Utku Ünal, Yağlı Tren İstasyonu, Dilaver Paşa, Bitsie Tulloch, Mihal Suço, Dynamena, Tanrı Dağı Bucağı, 2021 NBA Finalleri, Vico del Gargano, Kedi gribi, Volodimir Onişçenko, Bulbophyllum debrincatiae, James Morrison (şarkıcı), Biyolojinin ana hatları, Tiago Targino, Kalp Tanrıya Emanet, Heliophanus paulus, Deportivo Táchira Fútbol Club, Mezozoyik, Port Jackson, Raúl Rodríguez Navas, Francesco Redi, Jean Tirole, Alfred Nobel, Kankelau, 1779, Secret Headquarters, Esfender Korkmaz, Yorgos Karangunis, NGC 2194, San Giovanni del Dosso, Moon Studios, Léon Bonnat, 22. Türkiye Hükûmeti, Álvaro Colom Caballeros, Geddy Lee, Bali Paşa Camii, Bratislava mum gösterileri, 1981 Devlet Başkanlığı Kupası, Çulluk, Matematiksel model, NGC 58, Konark Güneş Tapınağı, Ricardo Osorio, Eureka Kulesi, Halıcıoğlu Metrobüs İstasyonu, Trachylepis, Dean Devlin, HK Sibir Novosibirsk, Kemal Sadri Özün, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, Greenwich Ortalama Saati, Julia Kristeva, NGC 947, FIVB Voleybol Kadınlar Uluslar Ligi, Galatasaray Spor Kulübü Superleague Formula Takımı, Psychotria plantaginoidea, Sabuncu Rayonu, HP Labs, 2016 Erkekler Basketbol Cumhurbaşkanlığı Kupası, Microsoft Works, Saide, Harran, Petalocheirus, Arnavutluk Silahlı Kuvvetlerinin ekipman listesi, Yusuf Yavaşcan, Hızlı ve Yavaş Düşünme, Marshal Adaları, Samuel P. Huntington, Danimarka Komünist Partisi, Luga tahkimatı, Budapeşte Havalimanı, Uzan Holding, Furuichi kofungun, Roger Deakins, Douglas Booth, Mickie James, Begonia multangula, Vephistkaosani, Miley Stewart, Johann Strauss II,
Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?,