Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir?

Zemahşerî Nedir?

Zemahşerî Nedir?, Zemahşerî Nerededir?, Zemahşerî Hakkında Bilgi?, Zemahşerî Analizi? Zemahşerî ilgili Zemahşerî ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Zemahşerî ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Zemahşerî Ne Anlama Gelir Zemahşerî Anlamı Zemahşerî Nedir Zemahşerî Ne Anlam Taşır Zemahşerî Neye İşarettir Zemahşerî Tabiri Zemahşerî Yorumu 

Zemahşerî Kelimesi

Lütfen Zemahşerî Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Zemahşerî İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Zemahşerî Kelimesinin Anlamı? Zemahşerî Ne Demek? ,Zemahşerî Ne Demektir? Zemahşerî Ne Demektir? Zemahşerî Analizi? , Zemahşerî Anlamı Nedir?,Zemahşerî Ne Demektir? , Zemahşerî Açıklaması Nedir? ,Zemahşerî Cevabı Nedir?,Zemahşerî Kelimesinin Anlamı?,Zemahşerî Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Zemahşerî Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Zemahşerî Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Zemahşerî Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Zemahşerî Kelimesinin Anlamı Nedir? Zemahşerî Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Zemahşerî Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Zemahşerî Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Zemahşerî - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Zemahşerî

Zemahşerî Nedir? Zemahşerî Ne demek? , Zemahşerî Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Zemahşerî Kelimesinin Anlamı? Zemahşerî Ne Demek? Zemahşerî Ne Demektir? ,Zemahşerî Analizi? Zemahşerî Anlamı Nedir? Zemahşerî Ne Demektir?, Zemahşerî Açıklaması Nedir? , Zemahşerî Cevabı Nedir? , Zemahşerî Kelimesinin Anlamı?






Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir?

Zemahşerî

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zemahşerî
Tam adıEbü'l-Kāsım Mahmud b. Ömer b. Muhammed el-Hârizmî ez-Zemahşerî
Doğumu18 Mart 1075
Zemahşer
Ölümü13 Haziran 1144 (69 yaşında)
Köhne Ürgenç
Çağıİslâm'ın Altın Çağı
Etkilendikleri
  • Ebû Mudar
    Hâkim el-Cüşemî
    Rükneddin İbnü’l-Melâhimî

Zemahşerî (Farsça: محمود زمخشری; 18 Mart 1075 - 13 Haziran 1144), İranlı İslam bilgini.[1][2][3][4]

Tefsir, kelâm, fıkıh, lügât ve belâgat gibi birçok İslam'i bilim alanında araştırmalar yapmış ve çeşitli eserler vermiş Fars kökenli filozof ve İslâm âlimi. 1074 yılında Harezm'in Zemahşer kasabasında doğmuş, 1144'te bir Arefe gecesi Köhne Ürgenç'te ölmüştür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Asıl adı Mahmud'dur. Doğduğu şehirden dolayı Zemahşerî, uzun süre Mekke'de yaşadığından ötürü de Cârûllah lâkaplarıyla anılmıştır. Mutezile akidesine bağlı bir âlimdir. Özellikle Arap dili ve Edebiyatı ile belâgat konusunda dâhi bir bilgindir. Zemahşerî olarak tanınmakta olup, künyesi Ebül Kasım Cârûllah Mahmud bin Ömer bin Ahmed ez-Zemahşerî şeklindedir.

Mahmud, 1075 yılında Harezm'in Zemahşer kasabasında doğdu. Küçükken geçirdiği kaza sonucu bir bacağını kaybettiğinde takma bir bacakla yürümek zorunda kaldı. Dindar bir aileye mensup olup, ilk eğitimini babasından aldı. Baba, oğlunun sakatlığını da göz önünde bulundurarak durumuna uygun olan ve oturarak çalışılabilen terzilik mesleği ile geçimini sağlamasını istiyordu. Ancak, Mahmud'un okumak konusundaki ısrarı üzerine bir medreseye verdi. Babası, kesin olarak bilinmeyen bir sebepten ötürü hapsedildi ve kalan ömrünü burada geçirdi.

Mahmud, Harezm'de tıp, dil ve gramer sahasında önemli bir konuma sahip olan Ebu Muzar Mahmud bin Cerir el-Zebbî'den ders aldı. Dil ve edebiyat derslerinin yanında, aldığı eğitimin etkisiyle Mutezile akidesine bağlandı. Üstün zekâsı ve gösterdiği başarıdan dolayı hocasından maddi ve manevi destek gördü. Bir ara Buhara'ya da gidip orada da eğitim aldı. Bu tarihlerde hüküm süren Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah ve ünlü veziri Nizamülmülk'ten de himâye ve destek gördü.

Mahmud, ilim tahsil etmek gayesiyle muhtelif beldeleri dolaştı. Harezm'den ayrıldıktan sonra Horasan'a gitti. Orada bulunan ileri gelenlerle temas kurdu. Sonra İsfahan'a gitti. Burada da Melikşah'ın oğlu ile görüştü ve onu öven bir kaside kaleme aldı. Bağdat'ta bulunan Nizamiye Medresesi'nde de eğitim gördü. Burada hadis, tefsir, kelâm, fıkıh, gramer ve edebiyat dersleri aldı. Arapça ve dilbilim konusunda uzman olarak yetişti.

Mahmud, şiddetli bir hastalığa yakalanınca Mekke'ye gitti. Mekke Şerifi Ebü'l-Hasan Ali bin Hamza tarafından çok iyi karşılandı. Aralarında samimi bir dostluk oluştu. Mahmud Zemahşerî, bu süre zarfında Arap yarımadasında gerçekleştirdiği seyahatler ve Araplarla girdiği yakın diyalog neticesinde Arap dili ve edebiyatının incelikleri, zenginliği konularında oldukça önemli bilgilere sahip oldu.

Mahmud, son gelişi ve değişik zamanlarda hac vesilesiyle geldiği Mekke ve Medine'de uzun süre kaldı. Bundan dolayı kendisine "Allah'ın komşusu" anlamına gelen "Cârûllah" denmeye ve bu unvanla anılmaya başlandı. Memleket özlemiyle Harezm'e döndüyse de bir süre sonra tekrar Mekke'ye geldi. Birinci gelişinde iki, bu gelişinde de üç olmak üzere beş yıl Mekke'de kaldı. Daha sonra Harezm'e dönerken Bağdat'a uğradı. Büyük bir ilgi ile karşılandı. Burada ders vermeye başladı. Aynı zamanda kendisini yetiştirmeye ve dersler almaya devam etti.

Zemahşerî, bütün mesaisini ilme verdi ve bu gaye ile sık sık seyahat etti. Yaşadığı dönemin önemli alimleri arasında yer aldı. Dil ve tefsir alanında büyük otorite olarak kabul edilip, verdiği dersler büyük ilgi gördü. Bu alanda Harezm, Irak, Horasan, Hicaz gibi bölgelerde, sahasında zamanın önemli âlimleri arasında yer aldı. Kendisinden ders alan bazı talebeleri önemli hatipler arasında yer aldılar ve camilerde vaaz verdiler. Belâgat ilmindeki üstün kişiliği ve bu sahada yazdığı "Keşşâf Tefsiri" büyük beğeni toplayan ve kabul gören bir eserdir. Ehl-i Sünnet âlimleri belâgat ile ilgili konularda bu eserden önemli ölçüde yararlandılar.

Mahmud, Bağdat'tan Harezm'e geçti. Ceyhun Nehri kıyısındaki Ürgenç'e yerleştikten birkaç yıl sonra, 13 Haziran 1144 yılında vefat etti.[5]

Kişiliği ve Fikir Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zemahşerî, ilim öğrenmek için seyahatler yapmış ve birkaç defa Bağdat'a gitmiş, bir müddet Mekke'de kalmıştır. Mekke'de bir müddet bulunması üzerine kendisine Cârûllah unvanı verilmiştir. Bağdat'ta Ali bin Muzaffer en-Nişâburî, Ebu'n-Nasr el İsfehânî ve Ebu Mansur el-Cevâlikî'den ilim öğrenmiştir. Fıkıh ilmini Şeyh Sedid-i Hayyâtî'den tahsil etti. Arapça'yı çok iyi bilen Zemahşerî; tefsir, fıkıh, lügât, belâgat ilimlerinde derin bilgi sahibi oldu. Bilhassa belâgat ilminde fevkalade ileri olan Zemahşerî'nin yazdığı Keşşâf tefsiri, bu bakımdan çok beğenilmiş ve tanınmıştır. Ehl-i Sünnet âlimleri belâgat ilgili bilgilerde onun tefsirinden istifade etmişlerdir. Fars asıllı olmasına rağmen Arap dilindeki üstünlüğünü ifade etmek için onun Ebu Kubeys dağına çıkarak "Ey Araplar gelin, atalarınızın dilini benden öğrenin." dediği rivayet edilir. Zemahşerî, fıkhi açıdan Ehl-i Sünnet'in Hanefi mezhebinden olmasına rağmen itîkâd bakımından Mu'tezilidir. Ama ölürken Mu'tezile'den dönüp tövbe ettiği de söylenmektedir. Ancak tefsirinde açık ve kapalı olarak Mu'tezile itîkâdına yer verdiği görülür. Keşşâf tefsiri belâgat hususunda büyük bir değer taşıyan ve Kur'an'ın belâgatini gösteren bir şaheserdir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Zemahşerî, önemli ölçüde talebe yetiştirdiği ve ömrünün sonuna kadar ilim öğrenmeye devam ettiği gibi çok sayıda eser de kaleme aldı. Arapça'nın dışında Türkçe ve Farsça'yı iyi derecede bilmesine rağmen eserlerinin büyük bir kısmını Arapça olarak kaleme aldı. En önemli eseri Keşşâf olarak bilinen tefsir eseridir. Bu eserinde Kur'an'ın dilindeki üstünlük ve incelikleri ele aldı. Bu eseri kendisine İslâm âleminde büyük bir şöhret kazandırdı. Çok sayıda müellif ve müfessir kaynak olarak bu eserden yararlandı. Muhtelif dillere tercüme edildi.[6]

Diğer bazı eserleri; Nükatü'l-Arab, El-Minhac, Rüusu'l-Mesail, El-Mufassal, El-Muhaccat, Esasü'l-Belağa, Etvakü'l-Zehab, Mak amat...

Şiirleri ise Divan'ında toplanmıştır. Divan'ın bir yazma nüshası Süleymaniye Kütüphanesinde bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jane Dammen MacAuliffe, Quranic Christians: An Analysis of Classical and Modern Exegesis,Cambridge University Press, 1991, pg 51
  2. ^ By Norman. Calder, Andrew Rippin, Classical Islam: A Sourcebook of Religious Literature, Routledge, 2003, pg 119
  3. ^ "Encyclopedia Iranica, "The Chorasmian Language", D.N.Mackenzie". 4 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Zamakhshari" in Encyclopedia of Islam, by C.H.M. Versteegh, Brill 2007. Excerpt: "one of the outstanding scholars of later medieval Islamic times who made important contributions..despite his own Iranian descent, a strong proponent of the Arab cause vis-à-vis the Persophile partisans of Shabiyya."
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2019. 
  6. ^ "https://islamansiklopedisi.org.tr/zemahseri". 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2022.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Nedir? :Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? ile ilgili Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Ne Demektir? Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Açıklaması Nedir? Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Cevabı Nedir? Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Açıklaması? :Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Gerçek mi? :Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? ile ilgili Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Hakkında? :Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? ile ilgili Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? burada bulabilirsiniz. Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Zemahşerî nedir?, Zemahşerî anlamı nedir?, Zemahşerî ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Aşık kemiği, Raffadali, Charlie Day, Boje, Tsarya hrani, Alexander Nevsky, Souto da Velha, Uygulama yazılımı, Feltre, İstanbul valileri listesi, 2008 UEFA ülkeler sıralaması, Alain Le Roy, Bohemian Rhapsody (film), Dragon (uzay aracı), Altın Yol, Laila Halme, Salvatore Sirigu, Havacılık ve uzay, Spartacus, Pedometre, Asus FonePad, Sera (şirket), Pezevenklik, Mariusz Sordyl, Bogdan Filov, Gece Evi, Nissan President, NGC 6577, Kuyubaşı, Batman, Goran Ivanišević, Sacura, Sokulmuş tür, Elias Mendes Trindade, Maria Full of Grace, Boethius, Crazy on You, Burgazada, Matias Delgado, Grand Slam karışık çiftler şampiyonları listesi, Racine, Pınarcık, Demirözü, Boer, Derekuyu, Arsuz, Abdullah Ağar, Knaanik, Evin Demirhan Yavuz, İskender kebap, Chełm, Satoshi Taira, Nokia 1280, Un baiser volé, NGC 2980, Saracinesco, Penis başı, Gwanggaeto, Julia Fischer, Bulbophyllum loxophyllum, Yorgo Rallis, Australian Journal of Zoology, Panayotis Puliças, Botsvana devlet başkanları listesi, Cezayir Televizyonu, Müftülük, Ali Rıza Kaşkayan, Reiss Nelson, Pseudo, Lambros Papakostas, Dandong, Amanita manginiana, Calosoma semilaeve, Hale Asaf, Siddhārtha Gautama, Eurypelmella, Lemmy Kilmister, Salisbury Ovası, Coğrafya (Strabon), Thomas Yayi Boni, Alt Dudak (şarkı), Gizlilik, Cthulhu Mitosu, Uzunkaya, Digor, 1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, Kasas, 2018 FIFA Dünya Kupası B Grubu, Grigori Fedotov Kulübü, The Philadelphia Story, Kilikya (eyalet), Fontainebleau Ormanı, Seyyid Ali Muhammed, Gönüllüler, Mutlu, Babaeski, 2018 FIFA Dünya Kupası H Grubu, Tasarruf, Pardosa flavipalpis, Nippia, UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi, İpekli, Grönland İnuitleri, Boeing 727, Danimarka ekonomisi, NGC 6153,
Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?,