Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir?

Yarkand Hanlığı Nedir?

Yarkand Hanlığı Nedir?, Yarkand Hanlığı Nerededir?, Yarkand Hanlığı Hakkında Bilgi?, Yarkand Hanlığı Analizi? Yarkand Hanlığı ilgili Yarkand Hanlığı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Yarkand Hanlığı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Yarkand Hanlığı Ne Anlama Gelir Yarkand Hanlığı Anlamı Yarkand Hanlığı Nedir Yarkand Hanlığı Ne Anlam Taşır Yarkand Hanlığı Neye İşarettir Yarkand Hanlığı Tabiri Yarkand Hanlığı Yorumu 

Yarkand Hanlığı Kelimesi

Lütfen Yarkand Hanlığı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Yarkand Hanlığı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı? Yarkand Hanlığı Ne Demek? ,Yarkand Hanlığı Ne Demektir? Yarkand Hanlığı Ne Demektir? Yarkand Hanlığı Analizi? , Yarkand Hanlığı Anlamı Nedir?,Yarkand Hanlığı Ne Demektir? , Yarkand Hanlığı Açıklaması Nedir? ,Yarkand Hanlığı Cevabı Nedir?,Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı?,Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Yarkand Hanlığı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı Nedir? Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Yarkand Hanlığı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Yarkand Hanlığı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Yarkand Hanlığı

Yarkand Hanlığı Nedir? Yarkand Hanlığı Ne demek? , Yarkand Hanlığı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı? Yarkand Hanlığı Ne Demek? Yarkand Hanlığı Ne Demektir? ,Yarkand Hanlığı Analizi? Yarkand Hanlığı Anlamı Nedir? Yarkand Hanlığı Ne Demektir?, Yarkand Hanlığı Açıklaması Nedir? , Yarkand Hanlığı Cevabı Nedir? , Yarkand Hanlığı Kelimesinin Anlamı?






Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir?

Yarkand Hanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ماَملاَكاَتي ياَركَند
Mamlakati Yarkand
Yarkand Hanlığı
1514-1680
Yarkand Hanlığı haritadaki konumu
Başkentönce Kaşgar, sonra Yarkent
Yaygın dil(ler)Çağatayca, Arapça
HükûmetMonarşi
Han 
• 1514-1533
Said Han
• 1533-1544
Abdürreşid Han
• 1559-1591
Abdülkerim Han
• 1591-1609
Muhammed Han
Tarihçe 
• Kuruluşu
1514
• Dağılışı
1680
Öncüller
Ardıllar
Doğu Çağatay Hanlığı
Çungar Hanlığı
Günümüzdeki durumuSincan Uygur Özerk Bölgesi

Yarkand Hanlığı (Arapça: ماَملاَكاَتي ياَركَند, mamlakati Yarkand, mamlakati Moghuliya, mamlakati Saidiya veya Seidiye Hanlığı) de denilen Doğu Türkistan'da 1514 ile 1680 yılları arasında Altışehir (Altıshahr) olarak bilinen Hotan, Yarkent, Yengihisar, Kaşgar, Aksu ve Uçturfan gibi şehirleri içine alan bölgede egemenlik sürmüş bir hanlıktır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarkent Hanlığı'na önceleri tarihi Kaşgar şehri, daha sonra da Yarkent şehri başkentlik yapmıştır. Hanlığın genel ruhani havası felsefeye bağlı, gizemci bir özel inanış ve anlayış egemen olduğu için, hanların ve devlet adamlarının askeri ve siyasi fikirleri sınırlı kalır. Dünyada ve komşularında oluşan değişiklikleri izleyemezler. Bu yüzden Seidiye Hanlığı siyasi ve askeri bakımından komşuları ile yarışa bilecek düzeye ulaşmamışlardır.

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Çağatay (Moğolca: Цагадай, Tsagaday, Farsça: چغتاى خان Chaghatāī khān) Han’ın on üçüncü kuşaktan torunu aynı zamanda büyük Timur'un beşinci kuşaktan torunu Babür’ün dayısı olan Ahmet Alca Han’ın oğlu Said Han (1484-1533), uzun bir müddet Babür ile kader birliği yaptıktan sonra halkın da yardımı ile Kaşgar, Yarkent, Hotan şehirlerini ele geçirir ve 1514’te Yarkand Hanlığını kurar.

Said Han dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Said Han devletini güçlendirmek amacıyla birtakım düzeltme girişimlerinde bulunur. Aksu gibi verimli topraklara göç girişiminde bulunur. Hazineden halka mülk dağıtır. En önemlisi halkın iktisadi durumunu düzeltmek için on yıl kadar süre bir zaman içinde, halk vergiden özgür tutulur. Aksu’nun kuzey doğusu ile Bay’ın batısındaki Arbat (Aravan) denilen yerde, 1516 yılında Said Han abisi Mansur Han ile görüşür ve aralarında Altı Şehir[1]’deki bu hanlığı beraber yönetmek için bir antlaşma yapılır, bu görüşmede tarihçi Mirza Muhammet Haydar Duğlat’da bulunur.

Sultan Said Han Tibet Budistlerine karşı İslam dini uğruna savaş yolculuğuna çıktığı zaman, Astım hastalığından 2 Temmuz 1533 günü 48 yaşında ölür.[2] Bu Hanlık önce Kaşgar’ı sonra Yarkent’i başkent edinir. Başkentinin adıyla "Yarkand Hanlığı" veya kurucusunun adıyla "Seidiye Hanlığı" olarak bilinen bu hanlık, gerçi kurucusu Moğol - Çağatay soyundan olsa bile Hanlık tamamen Türk-İslam geleneğine göre yaşatıldığı için hanlığa Çağatay hanlığı denilmemektedir. Eğer bu hanlığı kendine özgü bir yönü ile açıklamak gerekirse, en çarpıcı özgü bir yönü, hanlığın kuruluşundan başlayarak hocaların kuvvetli etkisi altında kalmasıdır.

Abdürreşid Han dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Said Han’ın yerine geçen oğlu Reşidi Han (1533-1559) babasının bu parlak önemini devam ettirememiştir. Bu devrin en büyük rahatsızlığı ülkenin Uyguristan olarak bilinen doğu şehirleri ile Altışehir olarak bilinen Hotan, Yarkent, Yengihisar, Kaşgar, Aksu ve Uçturfan gibi batı şehirleri arasındaki arasında sürdürülen üstün olma mücadelenin büyüyerek düşmanlığa dönüşmesidir.

Bu durumdan istifade eden ve Moğolistan’da egemenliği ellerine geçirerek hem Çin istikametinde hem de Doğu Türkistan yönünde ilerlemek isteyen Kalmuklar (Jungarlar) sık sık Doğu Türkistan’ın doğu şehirlerine akınlar yapmaya başlamışlardır.

Mirza Muhammet Haydar Duğlat yazdığı esere devrin Yarkand Hanlığı'nın hükümdarı Sultan Said Han’ın yerine geçen oğlu Reşidi Han'ın adını vererek Tarih-i Reşidi onun adına sunnan Mirza Muhammet Haydar Duğlat bu devir olaylarını etraflı bir şekilde anlatır.

Abdülkerim Han dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Reşidi Han’ın 1559’da ölümü üzerine onüç oğullarından biri olan Abdülkerim Han (1559-1591), kardeşlerinin desteği ile tahta çıkmıştır. Ne var ki, Abdülkerim Han bütün gayretine rağmen ülkenin yeniden şehir devletleri haline gelmesine ve birbiri ile uğraşarak hem memleketin hem de halkın zarar görmesine engel olamamıştır. Ülkesinin ve halkının bütünlüğünü sağlama ümidi ile Batı Türkistan’da yetişmiş büyük din alimlerinden Ahmet Kazani (Mahdum-ı Azam)'nin oğullarından Hoca İshak Veli’yi Doğu Türkistan’a çağırmıştır.

Hoca İshak Veli, bütün Doğu Türkistan’ı dolaşarak Müslümanların kardeş olduğunu birbirlerine yardım ederek ülkenin ve insanların birlik ve beraberliğini korumaları gerektiğini anlatmaya çalışmıştır. Hoca İshak Veli bu çalışmalarında bazı yönden başarılı olmuş ve ülkenin parçalanmaya gitmesine engel olmuştur.

Fakat Hoca İshak Veli’nin bu etkinlikleri ülkenin doğu illerinin hakimi olan Abdüllatif Han (1614-1624) tarafından, Abdülkerim Han’ın yerine geçen oğulları Muhammet Han ile Şecaeddin Ahmet Han ve Abdullah Hanlara egemenlik yönünden yarar sağlayacağı düşüncesiyle Ahmet Kazani (Mahmud-ı Azam)'nin ilk hanımından olan büyük oğlu Hoca Kalan (Muhammet Emin)’ı Yarkent'e çağırması Doğu Türkistan'ın yazgısına etki edecek olayların gelişmesine neden olmuştur. Çünkü bu iki kardeş Hocanın ölümünden sonra oğulları büyük bir çekişmeye girerek ülkeye fayda yerine zarar getirmişlerdir. Hoca İshak Veli’nin oğulları İshakiyye veya Karatağlık adıyla, kardeşi Hoca Kalan’ın oğulları da Afakiyye veya Aktağlık adıyla ayrı görüşleri savunan iki dini grup olarak kıyasıya savaşıma girmeleri ülkeyi yeni bir döneme sürüklemiştir ki bu döneme "Hocalar Devri" denmiştir.

Ülkeyi kendi egemenliğinde tutmak için Hoca İshak Veli'yi Doğu Türkistan'a yardıma çağıran Abdülkerim Han’ın bu hareketi yalnız dini konularda değil, aynı zamanda siyasi alanda da olayların hızla gelişmesine neden oldu. Ülkenin doğu illeri ile batı illeri arasında bozulan birliği yeniden kurmak mümkün olmadı. Abdülkerim Han 1591’de öldüğü zaman ülkenin durumu bu birlikten oldukça uzaktı.

Abdülkerim Han'ın ölümünden sonra sıra ile yerine geçen oğulları önce Muhammet Han, sonra Şecaeddin Ahmet Han ve en son Abdullah Han, Yarkand Hanlığını yönetmişlerdir.

Muhammed Han dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdülkerim Han’ın vefatından sonra yerine geçen, oğlu Muhammed Han (1591-1609), yeğeni Abdürrahim Han’ı Çalış[3]- Kaşgar - Turfan yörelerine genel vali olarak gönderir. Bu arada Abdürreşid Han’ın torunlarından Hudanbende Sultan’ın, Kazak Türklerinin lideri Teveke Han’ın yardımıyla Çalış ve Turfan'ı işgal etmesi ülkede var olan siyasi huzursuzluğu daha da artırmıştır.

Güç duruma düşen Abdürrahim Han, amcası Muhammed handan yardım isteyince, Kalmuklara müracaat ederek Hudabende Sultan’ın ülkeden çıkarılmasını istedi. Kalmukların bir ricaya isteğe uyması üzerine Hudabende Sultan geçici bir süre için ele geçirdiği Çalış ve Turfan'dan çıkarıldığı gibi kendisi de yakalanarak Abdürrahim Han’a teslim edildi. Sonunda din bilgininin ricası ile Hudabende serbest bırakılmış ve Yarkent yöresine gönderilmiştir. Bu arada Kalmuklarla dostluğu ilerleten Abdürrahim Han, Kalmuk önderi Düreng Tayşi’nin kızı ile evlenerek onlarla akrabalık kurmuştur. Abdürrahim Han’ın Kalmuklu Hanımından doğan oğlu Abdullah ileride Doğu Türkistan'a son parlak devrini yaşatacaktır.

Şecaeddin Ahmet Han dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel Kalmık konakları

Abdullah Han dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdullah Han döneminde (1638-1668) kuzey komşuları olan Kalmuklar (Kalmıkça: Хальмгуд)’ın büyük bir askerî güce sahip olduğu bilinmektedir. Buna karşı önlem alınırsa da iş işten geçmiş, her şey Abdullah Han’ın aleyhine, genel olarak Seidiye Hanlığı’nın aleyhine işlemiştir.

İsmail Han dönemi ve yıkılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdullah Han’nın kardeşi Karatağlık hocalarını destekleyen İsmail Han tahta çıktıktan sonra, Aktağlık hocaların önderi Afak Hoca ile anlaşamaz, onun nüfuzunu kırmak için sınır dışı eder, Hoca Batı Türkistan şehirlerinden ve küçük yerleşim yerlerinden geçerek uzun bir seyahatten sonra Keşmir yoluyla Çin’e ulaşmıştır. Appak Hoca Kaşgar’dan sürüldükten sonra Galdan Kuntaycı’ya sığınmış, Galdan 1679’da Appak Hocayla beraber 60 000 askeri alarak Altışehre hareket etmiştir.[4] Appak Hoca müridlerinin de yardımıyla Doğu Türkistan’ı[5] Galdan’ın yardımıyla Yedişehri ele geçirmiştir.[6] Appak Hoca, Kalmukların askerleriyle Yarkent Hanlığına gelerek Aktağlık hocaların da yardımıyla tahtı ele geçirmiş, böylece Yarkent Hanlığı fiilen yıkılmıştır.[7]

İdarî yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarkent Hanlığı zamanında devletin başında Han bulunmakta, kendilerine bağlı olan toprakları ikta olarak Handan sonra en yetkili yönetici sultan (handan sonra tahta geçecek oğlu)'lara verilirdi.

Hâkim Bek[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanunlara göre hüküm vermeye salahiyeti bulunan yöneticidir. Bir vilâyetin en yüksek memuru olan Hâkim’lere, halktan vergi toplamak ve hazineye teslim etme görevide verilmiştir.

Eşikaga Bek[değiştir | kaynağı değiştir]

Saray muhafız ordusunun başında bulunan kişi, Yarkent Hanlığı devrinde merkez teşkilâtının en önemli makamlarından biridir.[8]

Kadı Bek[değiştir | kaynağı değiştir]

İslâm ülkelerinde yaygın olan Kadılık, Yarkent Hanlığında da Kadılar davalara bakmakla yükümlüydü.

Mirab Bek[değiştir | kaynağı değiştir]

Mirab (Mīrāb), suyla ilgili işlerden sorumlu (buna kariz de dahildir) yöneticidir. Suyun dağıtımı, depolanması ve su ücretinin toplanması gibi görevleri bulunmaktaydı.

Nakıb Bek[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarkent Hanlığında nakıbın görevi hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Bu makama getirilen kişi peygamber soyundan olurdu. Ahmet Han zamanında, Hoca Abdurezak, Nakıb olarak görev yapmıştır.

Mütevelli Bek[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakıf mülklerinden sorumlu, aynı zamanda arazi ve gayrı menkullerin alım-satımı, vergisi ve bunlarla ilgili çıkan anlaşmazlıkları takip etmek ve neticeye bağlamakla sorumlu[9] yöneticidir. Abdullah Han zamanında Tulak Bek, Muhammed Mümin Sultan ve Tengrikulu Bekler mütevelli görevinde bulundular.[10]

Kerekyarak Bek[değiştir | kaynağı değiştir]

Han ve ailesinin zarurî ihtiyaçları, yiyecek ve giyecek gibi temel malzemeleri temin eden,[11] aynı zamanda, vilâyet ve bölgelerden ordu için silâh, yiyecek ve yem gibi gerekli erzak ve teçhizatın toplanmasından sorumlu kişidir.[12]

Daruga Bek[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dārūḡa kelimesi Moğolca olup "vilayet hakimi" anlamındadır.[13] Yarkent Hanlığında daruga fazla yüksek bir makam olmayıp, hanın veya ileri gelenlerin malikânesinde bulunan kâhya tanımı, yapmış olduğu göreve en uygun düşen açıklamadır.[14]

Yarkand Hanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarkand Hanlarının mezarları[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Altishahr; güney Sincan'da Hotan, Yarkent, Yengihisar, Kaşgar, Aksu, ve Uçturfan'dan oluşan altı şehirler.
  2. ^ Mirza Muhammet Haydar Duğlat, Tarih-i-Rashidi, Çeviren Edward Denison Ross. London, 1895. ISBN 81-86787-02-X, ISBN 81-86787-00-3
  3. ^ Karashahr-- then known as Chálish--A History of the Moghuls of Central Asia
  4. ^ Mehmet Emin Buğra, Şarkî Türkistan Tarihi, Ankara 1998, s. 275.
  5. ^ Molla Musa Sayrami, Tarih-i Emniye, Yay. Haz. Muhammed Zunun, Urumçi 1989, s.130.
  6. ^ Çokan Velihanov, Sobraniye Soçineniy v Pyati Tomah, cilt III, Alma-ata 1985, s. 128; Molla Musa Sayrami, a.g.e., s. 130.
  7. ^ Muhammed Sadık Kaşgarî, Tezkireî Azizân, Kaşgar 1988, s. 50.
  8. ^ Konuralp Ercilasun, Ch’ıng Hanedanı Zamanında Kaşgar, Ankara 2003, s.59.
  9. ^ Konuralp Ercilasun, a.g.e., s. 97.
  10. ^ Konuralp Ercilasun, a.g.e., s. 63-64.
  11. ^ Hafız Taniş al-Buharî, Abdullah Name, c. II., Taşkend 2000, s. 280.
  12. ^ Konuralp Ercilasun, a.g.e., s. 63.
  13. ^ Lazer G. Budagov, Sıravnitelnıy Slovar Turetsko-Tatarskıh Nareçiy, cilt. I, Sangpetersburg 1869, s. 347.
  14. ^ Konuralp Ercilasun, a.g.e., s.60.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mansura Haidar (çevirmen) (2002), Mirza Haidar Dughlat as Depicted in Persian Sources
  • Saray Mehmet, Doğu Türkistan Tarihi (Başlangıçtan 1878’e kadar), Bayrak Matbaacılık, İstanbul-1997
  • Kurban İklil, Doğu Türkistan İçin Savaş, TTK Yayınları. Ankara-1995
  • Özkan Nevzat, Türk Dünyası Nüfus Sosyal Yapı Dil Edebiyat, Geçit Yayınları Kayseri-1997
  • Hayit Baymirza, "Doğu Türkistan’ın Türk Dünyası’ndaki Önemi", Türk Dünyası Tarih Dergisi, sayfa 145
  • Gömeç Saadettin, Uygur Türkleri Tarihi ve Kültürü, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları,
  • B.Babajanov, Biographies of Makhdum-i A'zam al-Kasani al-Dahbidi, Shaykh of the Sixteenth-Century Naqshandiya [1] (İngilizce)
  • Kadir Tuğ, Doğu Türkistan’da Hocalar Dönemi, Bişkek 2004, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih (Genel Türk Tarihi) Anabilim Dalı, Yükseklisans tezi.
  • Konuralp Ercilasun, Ch’ıng Hanedanı Zamanında Kaşgar, Ankara 2003.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Nedir? :Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? ile ilgili Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Ne Demektir? Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Açıklaması Nedir? Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Cevabı Nedir? Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Açıklaması? :Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Gerçek mi? :Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? ile ilgili Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Hakkında? :Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? ile ilgili Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Yarkand Hanlığı nedir?, Yarkand Hanlığı anlamı nedir?, Yarkand Hanlığı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kirke, Ümit İnal, Ahmed Muhtar İtisami Paşa, Sabancı Vakfı, Parlamenter sistem, Best of Eurovision, Thaler, Genç Parti, Real Oviedo, Far (kozmetik), Ahmed Abid Ali, Mahir Ünal, Acil sağlık hizmetleri, Overijssel, Sıçramacılık (biyoloji), Equipe Ligier, Windows kabuğu, Talsi, Gevherhan Sultan (I. Ahmedin kızı), Media Control, Sant Lluís, Müjdat Karanfilci, Conca dei Marini, Hayvanlar Çiftliği, Tomas Delininkaitis, Lütfullah Kayalar, Paulius Jankūnas, Bergama Baskını, Marcelinho, Ocean Eyes, Batı Çerkesçesi, Fil Yılı, Thomas E. Dewey, Ray McAnally, Dárvin Chávez, Claude Bernard, Antikomünizm, Taynaq, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetleri listesi, Norman Borlaug, Carolyn Merchant, Aşkınlık, Taşyaka, Fethiye, Molazzana, Orlando, V. Konstantinos, Su temizleme, Pankreas, Alþingi, Kruvazör Tank, Karamanoğulları, Karabulak Jandarma Karakolu saldırısı, UCI World Tour, Gbenga Arokoyo, Halk şarkısı, Bay Kamber, Lạng Sơn (il), Çetin Öner, Réunion millî futbol takımı, Mikhail Youzhny, Carlo Emilio Gadda, Kanun, Gonzalo Pineda, Nina Arianda, Üretken reaktör, Komedi Dizilerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Emmy Ödülü, Saç fetişizmi, Uganda millî futbol takımı, Zostrianos, Eğitim giriş sınavı, Nedim, Genetik kod, Kenneth Omeruo, Hürkuş Hava Yolları, Ünal Gürel, İlkay Gündoğan, Ermeni milliyetçiliği, Transgender, Kızılırmak, Çankırı, Ingrid Thulin, Pakicetidae, Camiicedit, Develi, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi, Fehérvár FC, Qiu Ju’nun Öyküsü, Engraulinae, Nutuk (eser), BirGün, Palo Pandolfo, Playhouse Disney, CodeIgniter, Adana, Mikroskop, Oxenton, Helena Bonham Carter, Mejdureçensk, Sait Köksal, Nelly Furtado, Tata Motors, Enöte,
Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?,