Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir?

Sultan Dağları Nedir?

Sultan Dağları Nedir?, Sultan Dağları Nerededir?, Sultan Dağları Hakkında Bilgi?, Sultan Dağları Analizi? Sultan Dağları ilgili Sultan Dağları ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sultan Dağları ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sultan Dağları Ne Anlama Gelir Sultan Dağları Anlamı Sultan Dağları Nedir Sultan Dağları Ne Anlam Taşır Sultan Dağları Neye İşarettir Sultan Dağları Tabiri Sultan Dağları Yorumu 

Sultan Dağları Kelimesi

Lütfen Sultan Dağları Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sultan Dağları İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı? Sultan Dağları Ne Demek? ,Sultan Dağları Ne Demektir? Sultan Dağları Ne Demektir? Sultan Dağları Analizi? , Sultan Dağları Anlamı Nedir?,Sultan Dağları Ne Demektir? , Sultan Dağları Açıklaması Nedir? ,Sultan Dağları Cevabı Nedir?,Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı?,Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sultan Dağları Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı Nedir? Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sultan Dağları Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sultan Dağları - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sultan Dağları

Sultan Dağları Nedir? Sultan Dağları Ne demek? , Sultan Dağları Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı? Sultan Dağları Ne Demek? Sultan Dağları Ne Demektir? ,Sultan Dağları Analizi? Sultan Dağları Anlamı Nedir? Sultan Dağları Ne Demektir?, Sultan Dağları Açıklaması Nedir? , Sultan Dağları Cevabı Nedir? , Sultan Dağları Kelimesinin Anlamı?






Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir?

Sultan Dağları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sultan Dağları
Sultan Dağlarının doğu yamaçları
Harita
En yüksek noktası
YükseklikGelincikana Tepesi - 2.610 m (8.560 ft)
Toprak Tepe - 2.519 m (8.264 ft)
Kırkkaya Tepe - 2.063 m (6.768 ft)
Koordinatlar38°18′19″K 31°23′16″D / 38.30528°K 31.38778°D / 38.30528; 31.38778
Coğrafya
KonumAkşehir, Konya, Türkiye
SıradağToros Dağları
Jeoloji
Kayaç yaşıKambriyen dönem, Karbonifer
Dağ türüSıradağlar
Türkiye üzerinde Sultan Dağları
Sultan Dağları
Türkiye' deki konumu
Gelincik tepesi

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

İsim kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

1116 yılında Bizanslılarla Selçuklu Hanedanı arasında oluşan Bolybotum (Bolvadin) Savaşı'nda, Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Müizzeddin Melikşah ordusunu güneydeki dağın yamacına, Emir Mengücek ise ordusunu kuzeydeki dağın yamacına yerleştirmiş, işte bu durum üzerine sultanın çekildiği dağa Sultan dağı, Emir Mengücek'in çekildiği dağa da Emir dağı adı verilmiştir. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Rükneddin Mesud bu mücadelelerden sonra zamanını bu yerlerin iskânına ayırmıştır (1147-1157).[1]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

İç Anadolu bölgesi ile Göller Bölgesi arasında doğal sınır oluşturur. Sultan Dağları'nın doğusunda Eber ve Akşehir gölleri, batısında Beyşehir Gölü vardır. Doğu etekleri dik biçimde iner. Batı bölümünde bulunan çukur alanlara daha yumuşak biçimde iner.

Doğu eteklerinde Afyonkarahisar ilinin Çay ve Sultandağı ilçeleri, Konya'nın Akşehir ilçesi bulunur. Ayrıca eteklerindeki topraklar meyveciliğe elverişli olup, meyve bahçeleriyle kaplıdır. Dünyaca ünlü Napolyon Kirazı olarak da bilinen kiraz ve diğer yerli kiraz çeşitleri burada yetişir.

En yüksek noktaları, Hacıbaba Tepesi ile en kuzeyde olan Topraktepe’dir. Uzunluğu yaklaşık olarak 100 km’dir. Güneydoğuya doğru yüksekliği azalır. Bu alçalmada Konya-Beyşehir kara yolu geçer. En güneyinde Erenler Dağı ile Alacadağ volkanik dağları vardır.

2610 metre rakımlı Gelincikana Tepesi, 2519 metre rakımlı Toprak Tepe ve 2063 metre rakımlı Kırkkaya Tepe yörenin en yüksek noktalarını oluşturmaktadır.

Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Geniş bir ova görünümünde olan zemini III. (Neojen[2]) ve IV. (Kuvaterner[3]) zamanların alüvyon[4] topraklarından oluşmuştur.

Kambriyen dönem ve Karbonifer dönemlerinde düşük kayalardan oluşmuştur.[5] Kambriyen Dönem boyunca kıtaları kuzeye doğru ilerleyişiyle –bugünün kıtalarının genel görünümü, Kambriyen Dönemin sonlarına doğru şekillenmiştir. Sultan Dağları'nın batı eteği Beyşehir gölü'nün başlangıç sahasıdır.[5]

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sultan Dağlarından bir başka görünüm
Tüylü meşe
Katran ardıcı
Sultan Dağları’nın bitki örtüsü

Sultan Dağları’nın doğal bitki örtüsü çalılardan yani Maki'lerdir. Akdeniz ve iç Ege ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaçlık ve çalılardır. Bu ufak yaprakların yüzeyi genellikle su kaybını önlemek için mumsu ya da reçineli bir katmanla kaplanmıştır. Maki bitki örtüsü, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucunda oluşmuştur. Bazı kuytu köşelerinde seyrek ormanlık alanlar vardır.

Ağaç Örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yurdumuzda doğal olarak yetişen on sekiz meşe türünden dokuz’u Quercus brantii Lindley (Kara meşe), Q. cerris L. var. cerris (Türk meşesi), Q. coccifera L. (Kermes meşesi), Q. infectoria Oliv. subsp. boissieri (Reuter) O. Schwarz (Mazı meşesi), Q. ithaburensis Decne. subsp. macrolepis (Kotschy) Hedge et Yalt. (Palamut meşesi), Q. pubescens Willd. (Tüylü meşe), Q. robur L. subsp. robur (Saplı meşe), Q. trojana P. B. Webb (Kazdağı meşesi), endemik Quercus vulcanica (Boiss. et Heldr. ex) Kotschy (Kasnak meşesi), sekiz ardıç türünden dört’ü Juniperus communis L. subsp. alpina (Sm.) Celak. (Bodur ardıç), J. excelsa Bieb. (Boylu ardıç), J. foetidissima Willd. (Kokar ardıç) ve J. oxycedrus L. subsp. oxycedrus (Katran ardıcı), beş çam türünden üç’ü Pinus brutia Ten.(Kızılçam), P. nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe (Karaçam), P. sylvestris L. (Sarıçam), Cedrus libani A. Rich. (Toros sediri) ve Castanea sativa Miller (Anadolu kestanesi veya Ekin şabalıdı) yayılış göstermektedir. Ardıç türlerinden Juniperus excelsa Bieb. (Rum ardıçı veya Anadolu ardıçı)'nın Sultan dağlarında 1600 yıllık anıt ağaç özelliğinde olanlarına da rastlanmaktadır.

Çalı Örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalı örtüsünü oluşturan başlıca türler; Cistus laurifolius L.(Laden), Corylus avellana L.var. avellana (Çalı fındığı), Corylus colurna L. (Kaya fındığı) kuzey yamaçlarında büyük topluluklar halinde, Quercus coccifera L. (Kermes meşesi), Quercus infectoria Oliv. subsp.boissieri (Reuter) O.Schwarz (Mazı meşesi), Populus tremula L. (Titrek kavak) ve Hypericum heterophyllum Vent. (Binbirdelikotu)'dur. Bu örtüyü oluşturan türlerden Cistus laurifolius L. Defne yapraklı laden özellikle Pinus nigra Arn.subsp.pallasiana (Lamb.) Holmboe Anadolu Karaçamı'nın tahrip edildiği Sultan dağlarında yayılış göstermekte ve çalıları oluşturan türler arasında en fazla alanı kaplamaktadır. Diğer fındık türü olan Corylus colurna L. (Ağaç fındığı) ise yine aynı tepelerin kayalık alanlarında Taxus baccata L. (Yaygın porsuk) ile karışık halde seyrek topluluklar oluşturmaktadır.

Alçak tundra bitkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bodur ardıç (Juniperus communis L. subsp.alpina (Sm.) Celak., Keçigeveni (Astragalus angustifolius Lam. subsp. angustifolius[6] ve Geven (Astragalus microcephalus Willd.) Sultandağları'nda topluluk oluşturan başlıca türlerdir.

Dağ yamaçlarında bolca İlirya pamukdevedikeni (Onopordum illyricum) ve Devedikeni gibi dikenli otsu bitkiler görülür.

Akarsular[değiştir | kaynağı değiştir]

Sultan Dağlarından, Sulu Dere, Kiraz Deresi, Sarıpınar Deresi, Değirmen Dere, Hacet Deresi, Elbiz Deresi, Dort Deresi, Çay Deresi, Eber Deresi, Deresinek Deresi, Kırca Deresi, Elmas Deresi, Yalvaç Beli, Akşehir ve Engilli gibi dereler doğar.

Sultandağı Fayı[değiştir | kaynağı değiştir]

Toros kuşağını iç Toros kuşağından ayırır. Kuzeybatı - Güneydoğu doğrultusunda yaklaşık 100 km 'lik bir uzanıma sahiptir. Fakat inceleme alanının Güneybatı kesiminde 8–10 km 'lik bir kısmı izlenmektedir. Batıda Afyonkarahisar’a doğru batı ve güneybatıya doğru bir dönüş yapmaktadır. Sultandağı Fayı uzun süre aktivitesini korumuş bir itki fayı özelliğinde olup, Sultan dağlarının Kuzey, Kuzeydoğu'ya bugünkü konumunu kazanmasını ve bu dağların yükselmesini sağlamıştır. Sultandağları’ndaki Miyosen[7] (Miocene) oluşuklarını dahi etkilemiş, onların üzerine Sultandağları kayaçlarının itilmelerini sağlamıştır. Sultan Dağları’nın kuzeydoğuya bakan yamacı ile ovanın birleştiği hat, bir fay hattına karşılık olmaktadır. Bu fay hattı Sultan Dağları ile Afyon Ovası’nın oluşumunda etken bir rol oynamıştır.

3 Şubat 2002 tarihinde oluşan Sultandağı Depreminden, Sultan dağlarının kuzeyinde alüvyonlu fanlar üzerinde konumlanan Çay, Yakasinek, Sultandağı etkilenen yerleşim yerleridir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Dort Deresi Asmalı mevkiindeki orman sahasında Geyik Üretim Merkezi bulunmaktadır. Bu geyik üretim merkezinde geyikler koruma altındadır. Buzluk Mağarası, Dort Deresi ve manastır başlıca gezip görülecek yerlerdir.

Yaylalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Fındık ormanlarıyla kaplı Balaban, Dumra, Küçük ve Büyük Kirazlı Yaylaları ise yayla turizmine elverişlidir.

Mağaralar[değiştir | kaynağı değiştir]

Buzluk Mağarası Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine Kasabası'nın güneyinde Sultan Dağları'nın 2.519 metre ile en yüksek yeri olan kuzeybatı zirvelerinde yer alan tabiat harikasıdır, yüzyıllardan beri sadece yaz sıcağında, buz üretir. Halk arasında "Buzluk Mağarası" olarak bilinen mağara ile ilgili bir de rivayet vardır.

Sultan Dağları'nın güney eteklerinde ise, Nazilli Deresi'nin yukarı bölümünde Yalvaç İlçesi’nin yaklaşık 15 km kuzeydoğusunda Ayı İni Mağarası yer alır. Mağara 407 m uzunlukta, yatay olarak gelişmiş, kaynak konumlu fosil bir mağaradır. Ayı ini, hem doğal çevrenin güzelliği, hem de mağarada bulunan ilginç damlataşlar ve sarnıçlar nedeniyle turizm amaçlı kullanıma son derece elverişlidir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Afyonkarahisar Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Nazmiye UZUN "Çevre Durum Raporu", 2007.
  2. ^ Üçüncü zamanın bölündüğü dört büyük devirden son ikisi olan pliyosen ile miyoseni birden kavrayan sistem.
  3. ^ Genç tektonik (neo-tektonik) hareketlerin olduğu dönemdir.
  4. ^ Suyun biriktirdiği kil, silt, kum, çakıl, taş ve jeolojik aşınma sonucu ortaya çıkmış diğer malzemeler.
  5. ^ a b "IMPORTANCE OF GEOLOGICAL CHARACTERISTICS AT DETERMINING BASIN CONSERVATION BORDERS: SAMPLE OF LAKE BEYŞEHİR (KONYA) BASIN" (PDF). 5 Ekim 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008. 
  6. ^ Wildflowers of Turkey - Astragalus angustifolius 30 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe)
  7. ^ 23,8 - 5,32 milyon yıl önceki Jeolojik devir
  • Afyonkarahisar Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Nazmiye UZUN "Çevre Durum Raporu", 2007

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Nedir? :Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? ile ilgili Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Ne Demektir? Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Açıklaması Nedir? Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Cevabı Nedir? Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Açıklaması? :Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Gerçek mi? :Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? ile ilgili Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Hakkında? :Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? ile ilgili Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sultan Dağları nedir?, Sultan Dağları anlamı nedir?, Sultan Dağları ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Hezarfen Ahmet Çelebi, NGC 3615, Rheinübung Harekatı, Buttrio, Serie A Gol Kralları, Kriyojeniyen, Nokia N72, Sofiane Feghouli, Wikipedia Zero, Sweet Child o Mine, Aplopeltura, Lübnan lirası, Zdzislaw Beksinski, NGC 6060, Guéra, Constable Burton, Innlandet, Pequizeiro, Blackbox, Prens Hüseyin, Rheinmetall, Better Call Saul (6. sezon), Birtvisi, Tunguzlar, Cercamoniinae, Mezarlık yörüngesi, Have You Ever Really Loved a Woman, Wankel motoru, Rus mimarisi, Knife Party, We Are the Champions, Nikaragua Futbol Federasyonu, Gaziantepteki müzeler ve tarihî yerler listesi, Secret Wars, David de Gea, Ozan Güven, Konjuge aşı, TS Entertainment, Tork anahtarı, Steve Shamal, Adnan, Sosyal politika, İmmünoloji, İmmunoloji, Sedeftepe, Galip Öztürk, Stein am Rhein, Gözlemevi, Müzisyen, Ahmet Akın, Ermeni İsyanları (I. Dünya Savaşı), NGC 4958, NGC 4343, Furlanca, Barquisimeto, Dine hakaret, Derecik Sınır Kapısı, Hazar adaları, Leasure K. Darbaker, İncirli, Gölpazarı, Aleksey Grigoryeviç Orlov, Kuzeyli Nanook, Kızılderili rezervleri, Kaplanoba, Gönen, Struckum, Man in Black (Lost), Dünyanın en yüksek binaları listesi, Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, Portekiz Grand Prix, Fonelas, Turnuva kartı, 2022 çocuk hepatit salgını, Lucius Junius Brutus, The Curse of the Black Spot, Scott McTominay, Deggendorf (ilçe), Dzerjinsk, NGC 1476, Ramazan Civelek, Çamlıbel, Ulubey, 1240, Kral Abdullah Stadyumu, Amsterdam (Maggie MacNeal şarkısı), Mehmet Çoğum, Toronto FC, Adaptif beklentiler, Norway, Nepal hükûmdarları listesi, Botan Vadisi Millî Parkı, Cevher hazırlama mühendisliği, Prensin Bayrağı, Sanders, Giorgio Vasari, Horta da Vilariça, Te Wharehuia Milroy, 2014 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri, Kościuszko Ayaklanması, Romanın Britanyayı istilası, Hydra (uydu), Pravda,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,