Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir?

Hayvan deneyleri Nedir?

Hayvan deneyleri Nedir?, Hayvan deneyleri Nerededir?, Hayvan deneyleri Hakkında Bilgi?, Hayvan deneyleri Analizi? Hayvan deneyleri ilgili Hayvan deneyleri ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hayvan deneyleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hayvan deneyleri Ne Anlama Gelir Hayvan deneyleri Anlamı Hayvan deneyleri Nedir Hayvan deneyleri Ne Anlam Taşır Hayvan deneyleri Neye İşarettir Hayvan deneyleri Tabiri Hayvan deneyleri Yorumu 

Hayvan deneyleri Kelimesi

Lütfen Hayvan deneyleri Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hayvan deneyleri İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı? Hayvan deneyleri Ne Demek? ,Hayvan deneyleri Ne Demektir? Hayvan deneyleri Ne Demektir? Hayvan deneyleri Analizi? , Hayvan deneyleri Anlamı Nedir?,Hayvan deneyleri Ne Demektir? , Hayvan deneyleri Açıklaması Nedir? ,Hayvan deneyleri Cevabı Nedir?,Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı?,Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hayvan deneyleri Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı Nedir? Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hayvan deneyleri Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hayvan deneyleri - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hayvan deneyleri

Hayvan deneyleri Nedir? Hayvan deneyleri Ne demek? , Hayvan deneyleri Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı? Hayvan deneyleri Ne Demek? Hayvan deneyleri Ne Demektir? ,Hayvan deneyleri Analizi? Hayvan deneyleri Anlamı Nedir? Hayvan deneyleri Ne Demektir?, Hayvan deneyleri Açıklaması Nedir? , Hayvan deneyleri Cevabı Nedir? , Hayvan deneyleri Kelimesinin Anlamı?






Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir?

Hayvan deneyleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hayvan deneyleri, insan dışındaki hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu bilimsel amaçların başlıcaları:

  • Temel biyolojik araştırmalar
  • Adli tıpla ilgili araştırmalar
  • Eğitimde mesleki bilgi ve becerilerin kazandırılması
  • İnsan ve hayvan sağlığının korunması veya hayvan refahı amacıyla yapılan araştırmalar
  • Askeri araştırmalar
  • Ürün kalite ve kontrolü için yapılan araştırmalar

Deneylerde kullanılan hayvan türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Deneylerde, çalışmanın konu amaç ve hedefine bağlı olarak her tür hayvan kullanılabilir ancak tüm dünyada en çok kullanılan hayvan türleri: balık, kedi, köpek, kemirgenler (çoğunlukla fare, sıçan, hamster, kobay, tavşan), kanatlılar, tek tırnaklılar (at, eşek, katır), ruminantlar, deniz memelileri, insan-dışı primatlardır. Türkiye'de ve çoğu ülkede, insan ile olan genetik benzerliği sebebiyle insan-dışı primatların deneylerde kullanılmasına bir takım yasak veya kısıtlamalar getirilmiştir. Deneylerde kullanılan hayvanlar, hayvan deneylerini düzenleyen tüm yasal metinlerde "deney hayvanı" veya "laboratuvar hayvanı" olarak adlandırılır ancak bu tanımlamalar hayvan hakları savunusu açısından tartışmalıdır. Türkiye'de gerçekleştirilecek deneysel ve bilimsel prosedürlerde kullanılan hayvanların "kayıtlı deney hayvanı üreticisi"nden alınma şartı olsa da; çalışmanın amacının bu şekilde gerçekleştirilebileceğine dair bilimsel gerekçeler sunulması halinde sokak veya bakımevlerindeki kedi ve köpeklerin deneylerde kullanılması mümkün olabilmektedir. Aynı durum, üzerlerinde deney yapılması mevzuatta açık şekilde yasaklanmış olan büyük kuyruksuz maymunlar için de geçerlidir.

Deneylerde kullanılan hayvanlar, prosedürün şiddet kategorisi ve prosedür sonrası genel sağlık durumu gibi etkenlere göre başka çalışmalarda kullanılabilir veya deney sonunda öldürülür. Her tür için belirlenmiş farklı öldürme yöntemleri vardır ve hayvanda kalıcı bir hasar veya şiddetli ağrı-acı var ise uygun yöntemlerden biriyle öldürülür, öldürme işleminin adı ise sakrifiye veya ötanazidir. Deneyin sonucunu etkilememek şartıyla; eğer ağrı ve acı verici uygulamalar söz konusu ise prosedür sırasında hayvanlara anestezi uygulanabilir, prosedür sonrasında ise ağrı kesici verilebilir.

Deney merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayvan deneyleriyle ilgili yasal düzenlemeleri olan tüm ülkelerde hayvanlar üzerinde deneysel ve bilimsel çalışma yapmak isteyen kurum ve kuruluşlar çalışma izni/ruhsat almak zorundadır. Bu izni veren kurum ise ilgili bakanlıktır. Türkiye'de ise buna yetkili merci Tarım ve Orman Bakanlığı'dır. Hayvanlar üzerinde deney yapacak, deneylerde kullanmak üzere hayvan üretecek veya tedarik edecek resmi veya özel kuruluşlar bakanlıktan çalışma izni aldıktan sonra kendi yerel etik kurulunu ve yönergesini oluşturmak zorundadır. Türkiye'de şu an için 135 deney merkezi bulunmaktadır. Merkezler, çalışma izni alırken deneylerde kullanacakları türleri de belirterek bu türlerin bakım ve barınmasına uygun ortamı da sağlarlar. Bu merkezlerde ayrıca bir Hayvan Refahı Birimi bulunur ve sorumlu veteriner hekim prosedürleri denetler.

Etik kurullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayvanlar üzerinde deneysel ve bilimsel çalışma yapan resmî ve özel kuruluşların kendi bünyesinde oluşturduğu kurula Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK), bakanlığa bağlı olarak çalışan ve tüm yerel etik kurulları denetleyen ve yönergelerini onaylayan kurula ise Hayvan Deneyleri Merkezî Etik Kurulu (HADMEK) denir. HADYEK kurumun sorumlu veteriner hekimi, yetkili ve temsilcilerinden, HADMEK ise bakanlık bürokratları, akademisyenler ve meslek örgütü temsilcileri-meslek profesyonellerinden oluşur. HADMEK'i oluşturan 21 kişiden birinin, hayvanları korumaya yönelik faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcisi olması şartı vardır ancak 2014'ten beri faaliyet gösteren HADMEK'teki üye seçimi hayvan hakları örgütleri tarafından mevzuata aykırı olduğu iddiasıyla mahkemeye taşınmıştır.[1] Yerel Etik kurullar, canlı hayvan kullanılarak yapılacak deneysel ve bilimsel çalışmaları inceleyerek bunlara izin verir, değişiklik talep eder veya reddeder. Etik kurul izni olmadan hayvanlar üzerinde deney yapmak yasadışıdır.

Türkiye'de deneylerde hayvan kullanım oranları[değiştir | kaynağı değiştir]

HADMEK, her yıl için yerel etik kurullardan yıllık faaliyet raporu talep eder ve bu raporlardan derlediği bilgiler ile "Yıllık İstatistik" raporları oluşturur. Raporlarda, yıl içinde deneylerde kullanılan hayvan tür ve sayıları, bu hayvanların kullanım amaçları gibi bilgiler yer almaktadır. HADMEK yıllık istatistiklerine göre[2] Türkiye'de deneylerde hayvan kullanım oranları şu şekildedir:

Alternatif yöntemlerin gelişerek yaygınlaşması, hayvan deneylerinin güvenirliğinin ve ahlâkî boyutunun daha da fazla sorgulanıyor olması gibi sebeplerden ötürü son yıllarda, özellikle Avrupa ülkelerinde deneylerde kullanılan hayvan sayıları azalmaktadır. Türkiye'de de 2010 yılı ile 2017 yılı oranları karşılaştırıldığında %1.92'lik bir düşüş gözlemlenir ancak bu düşüş, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında hayli azdır.[3]

Hayvan deneylerine karşıtlık: anti-viviseksiyonizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayvan deneylerine karşıtlığın iki ana nedeni vardır: bilimsel ve ahlâkî itiraz. Bilimsel itirazın temeli, hayvan deneylerinden elde edilen sonuçların türler arası biyolojik ve fizyolojik farklılıklar nedeniyle insana uyarlanamaması ve yanlış sonuçlar doğurarak insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğine dair görüş, çalışma ve verilere dayanır. Ahlâkî itiraz ise hayvan hakları temellidir ve hissedebilir canlıların beden bütünlüklerini bozmak, vücutlarına müdahalelerde bulunmak, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek, amaç ne olursa olsun ahlâken yanlış eylemler olarak kabul edilir. Deney karşıtlığının tarihsel gelişimi Antik dönemde düşünürlerin hayvanlara karşı davranış şeklimizle ilgili eleştirileriyle başlayarak günümüze kadar sürmüştür ancak farklı dönemlerde farklı mücadele yöntemleri benimsenmiştir. 18. yüzyılda makale, şiir ve hatta tiyatro oyunlarında kendini gösteren anti viviseksiyonizm, 19.yüzyılda The Victoria Street Society for the Protection of Animals (bugünkü Cruelty Free International) ve The Society for the Prevention of Cruelty to Animals (bugünkü RSPCA) gibi örgütlerin kurulmasıyla gelişerek ve 20. yüzyılda daha agresif bir savunuya dönüşerek doğrudan eylemler, laboratuvar baskınları ve küresel çapta kampanyalarla kendini gösterir. Günümüzde ise hayvan deneylerinin tamamen son bularak alternatif yöntemlerin her alanda kullanıma girmesi için çalışan çok sayıda örgüt vardır, PeTA, Cruelty Free International, Animal Aid, NEAVS, AAVS, Animal Free Research bunlardan birkaçıdır. Türkiye'de ise hayvan deneylerine karşıtlık ilkesiyle kurulan ilk ve tek örgüt 2019 yılında tüzel kişilik kazanan Deneye Hayır Derneği'dir[4]

Alternatif bilimsel yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Canlı hayvan kullanılmadan deneysel ve bilimsel çalışma yapılması için 1970'lerden itibaren alternatif yöntemler geliştirilmeye başlanmış, bu yöntemlerin birçoğu günümüzde rutin uygulamalar haline gelmiştir. Hatta Türkiye'de 2015 yılında yürürlüğe giren ve AB Direktifi ile tüm AB üye devletlerinde de uzun zamandır geçerli olan kozmetik ürün ve bileşenlerinin hayvanlar üzerinde test edilmesiyle ilgili yasağı mümkün kılan da bu yöntemlerden bazılarıdır. Kozmetik ürünler, eskiden olduğu gibi tavşan, fare, kobay gibi hayvanlar yerine alternatif yöntemlerle test edilmekte ve bu test yöntemleri tüm dünyada güvenilir olarak kabul edilmektedir. Alternatif yöntemlerin başlıcaları: radyolojik görüntüleme teknikleri (mri, pet vb.), popülasyon çalışmaları (epidemiyoloji), klinik çalışmalar, in-vitro teknikler, mikro-doz çalışmaları, bilgisayar modellemeleri, ileri matematik, çip organlar, maket manken ve modeller, mikroorganizmalar, 2 ve 3 boyutlu hücre kültürü.

Hayvan deneyleriyle ilgili mevzuat[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye'deki Hayvan Deneyleri Mahkemelik Oldu". Sivil Sayfalar. 8 Kasım 2018. 10 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Yıllık İstatistikler". hadmek.tarimorman.gov.tr. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Deneysel ve bilimsel çalışmalarda insandışı hayvan kullanım oranları". Yeşil Gazete. 11 Nisan 2020. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Türkiye'de bir ilk: Deneye Hayır Derneği". birgun.net. 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. 

Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Nedir? :Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? ile ilgili Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Ne Demektir? Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Açıklaması Nedir? Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Cevabı Nedir? Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Açıklaması? :Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Gerçek mi? :Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? ile ilgili Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Hakkında? :Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? ile ilgili Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hayvan deneyleri nedir?, Hayvan deneyleri anlamı nedir?, Hayvan deneyleri ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Hukukun üstünlüğü, Ali bin Ebu Talib, Cinsiyetler arası ücret farkı, Musakka, Hikori, Yasemin Öztürk, Yemenin birleşmesi, Aralık, Iğdır, Willa Holland, Bez ayakkabı, Windows PowerShell, Two Against Nature, Son Yolcu, Ariza Makukula, Steve Savidan, Güçler ayrılığı, Tekirler, Nallıhan, Andrea Cinciarini, Canini, Huawei Mate 30, Galler millî futbol takımı, Simon Canaşia, Dorothy Day, Rougnac, Kilikyalılar Cemiyeti, Mayıs 2016 Diyarbakır bombalı saldırısı, Vasilivka Rayonu, Bağımsız Samoa Devleti, Yusuf Pirhasan, Husband E. Kimmel, Eriha, Tekdüze dağılım (sürekli), NGC 1800, 1961 Cannes Film Festivali, TBMM, Filmamed Belgesel Film Festivali, Norwich, Give Me Everything, Exeter Üniversitesi, Hovarda (albüm), Yarı metal, Kamu politikası, Lolworth, 1935, II. Mary, Leo Strauss, Yakacık, Keçiören, Abdülkadir Hamidî Çelebi, 1951 Cannes Film Festivali, Godfred Donsah, Benjamin Henrichs, Christian Slater, Mahmut Çuhadar, 2009 Türkiye Kupası Finali, VII. Kleopatra, 2023 yapımı Türk filmleri, Hicham Aboucherouane, Mustafa Zeren, Mustafa Kemal Atatürk heykeli (Bakü), 101429 1998 VF31, Coiba agutisi, K.A.S. Eupen, Inti Illimani, Muharrem Erdemir, Seyyar satıcı, San Marino Silahlı Kuvvetleri, Philip Sclater, Alexander Bogdanov, Ahmet Kireççi, Atelje 212, 1984 UEFA Kupası Finali, Gameforge, Mitaka, Schörner, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü, Oscar Hold, 1062, Sam Adekugbe, American Airlinesın 11 sefer sayılı uçuşu, Toyota, Aichi, JOJO, Ken Watanabe, Vatikan tarihi, Doğu Karahanlılar, Ronneby, Komedi Dizilerinde En İyi Erkek Oyuncu Primetime Emmy Ödülü, Wellington Havalimanı, Uriangato, Kemalettin Gökakın, Thanos, Vetëvendosje, Beats Electronics, Linas Kleiza, 79. Altın Küre Ödülleri, Chelovek s bulvara Kaputsinov, Kızıleniş, Türkoğlu, İnga ve Anuş, Weddelbrook, Doyran Belediyesi, Osmanlı Devleti arması,
Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?,