Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir?

Hamidoğulları Nedir?

Hamidoğulları Nedir?, Hamidoğulları Nerededir?, Hamidoğulları Hakkında Bilgi?, Hamidoğulları Analizi? Hamidoğulları ilgili Hamidoğulları ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hamidoğulları ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hamidoğulları Ne Anlama Gelir Hamidoğulları Anlamı Hamidoğulları Nedir Hamidoğulları Ne Anlam Taşır Hamidoğulları Neye İşarettir Hamidoğulları Tabiri Hamidoğulları Yorumu 

Hamidoğulları Kelimesi

Lütfen Hamidoğulları Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hamidoğulları İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı? Hamidoğulları Ne Demek? ,Hamidoğulları Ne Demektir? Hamidoğulları Ne Demektir? Hamidoğulları Analizi? , Hamidoğulları Anlamı Nedir?,Hamidoğulları Ne Demektir? , Hamidoğulları Açıklaması Nedir? ,Hamidoğulları Cevabı Nedir?,Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı?,Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hamidoğulları Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı Nedir? Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hamidoğulları Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hamidoğulları - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hamidoğulları

Hamidoğulları Nedir? Hamidoğulları Ne demek? , Hamidoğulları Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı? Hamidoğulları Ne Demek? Hamidoğulları Ne Demektir? ,Hamidoğulları Analizi? Hamidoğulları Anlamı Nedir? Hamidoğulları Ne Demektir?, Hamidoğulları Açıklaması Nedir? , Hamidoğulları Cevabı Nedir? , Hamidoğulları Kelimesinin Anlamı?






Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir?

Hamitoğulları Beyliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hamidoğulları sayfasından yönlendirildi)
Hamidoğulları Beyliği
1280-1391
BaşkentUluborlu
Eğirdir
Yaygın dil(ler)Türkçe
Bey 
• 1280-1300
Hamidoğlu İlyas Bey
• 1370-1391
Kemâleddin Hüseyin Bey
Tarihçe 
• Kuruluşu
1280
• Dağılışı
1391
Öncüller
Ardıllar
Anadolu Selçuklu Devleti
Osmanlı İmparatorluğu

Hamidoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ile dedesi Hamid zamanında da bu bölgede bulunmuşlardı. Bu nedenle bu bölgenin yabancısı değildi. Hamidoğulları'nın bir diğer önemli özelliği ise topraklarının bir kısmını para karşılığı Osmanlı Devleti'ne satmasıdır.

Isparta kenti ve çevresinin adı Cumhuriyet'e kadar Hamid olarak kaldı. Güneyde bulunan Tekeoğulları'na komşuydu.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulma[değiştir | kaynağı değiştir]

Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmaya yüz tutunca, Batı Anadolu'da bulunan Türkmen Beyleri, ayrı ayrı Beylikler kurma girişiminde bulundular. Sayıları (15)'i bulan bu beyliklerden biri de Hamidoğulları Beyliği idi. Isparta, Burdur, Konya İllerinin bazı yerleri, bu beyliğin sınırları içinde bulunuyordu. Beylik yak. 1301 (Hicri 700) de kuruldu. Elyarzigan Bey'in babası; Feleküddin Dündar Bey'in dedesi olan Hamid Bey'in adı verildi.

Beyliğe adı verilen Hamid Bey; Selçuklulardandır. Anadolu'da geçimlerini hayvancılıkla sağlayan bazı Türkmen yürüklerini toplamış, onlara baş olmuştur. Eline geçirdiği yerlere "Hamideli"; oralarda yaşayan halka da "Hamid Türkmenleri" denmiştir.

Başlangıç yıllarında, Başkent Uluborlu idi. Sonradan Eğirdir'e taşındı. Eğirdir bayındır hale getirildikten sonra, adı değiştirildi; "Felekâbât" oldu. Isparta'ya da "Hamid İli" denilmeye başlandı. Isparta, uzun süre bu adı taşıdı.

Gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

Gölhisar (Burdur'un ilçesi), Korkuteli (Antalya'nın ilçesi), Antalya; Hamidoğulları'nın egemenliğinin altına girince, sınırları da genişlemiş oldu.

Hamidoğulları Beyliğinin sınırları Burdur'dan taşıp, Antalya'ya vardıktan sonra, tarihi olaylar şöyle gelişti. Dündar Bey komşu ve çevrede bulunan öteki beyliklerle iyi ilişkiler içindeydi. Kendi gücüne, kuvvetine aşırı derecede güveni vardı. Kendine olan bu güveni de 15.000 yaya; 15.000 atlı askerinin oluşundan, Beyliğinin sınırları içinde 15 kalenin bulunuşundan idi.

Bahadır Han'ın en güçlü adamı İlhanlı Emir Çoban'a boyun eğmeyenlerin içinde Dündar Bey de vardı. Emir Çoban, İlhanlı imparatorluğunun en güçlü adamı haline geldikten sonra, oğullarını her ile vali yaptı. Oğlu Demirtaş'ı da Anadolu'ya gönderdi. Demirtaş (1317) 'de Anadolu'ya geldikten sonra, kendilerine boyun eğmeyenleri ortadan kaldırmak için, girişimde bulundu. Bunların başında Hamid Beyi Dündar Bey geliyordu. İzledi: yakalattı hemen yaşamına son verdi. Ama bu pek kolay olmadı. Yunus Bey'in oğlu Mahmut kendisine yardım etmemiş olsaydı, Dündar Bey'i yakalaması da öldürmesi de mümkün olmayacaktı. Dündar Beyin ortadan kaldırılmasında Mahmut'un pek büyük yardımını görmüştü. Bu yardımın bir karşılığı olarak da, Antalya ve çevresini Mahmut Beye verdi.

İkiye ayrılma[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Hamidoğulları Beyliği: (1280-1391) arası 108 yıl yaşadı. Başkent önce Uluborlu idi; sonra Eğirdir'e nakledildi.
  2. Hamidogulları Teke (Antalya) Beyliği (1300 - 1423) yılları arası (123) yıllık bir yaşamı oldu. Teke Beyliğine 80 yıl Antalya; 33 yıl da, Korkuteli başkent oldu.

Ana Hamidoğulları Beyliği Gelişmeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa bir süre sonra, Dündar Bey'in oğlu Hızır; öldürülen babasının beyliğine sahip çıkarak topraklarını tekrar geri aldı. Mısır'da bulunan kardeşi İshak Bey gelip beyliğin başına geçti (1328). İshak Bey ölünce kardeşi Mehmet'in oğlu Mustafa, sonra da Hüsamettin İlyas Beyler; hükümdar oldular.

İlyas Bey; Karamanoğulları ile girdiği savaşı kaybedince, Germiyanoğlu Süleyman Bey'e sığındı. Onun desteği ile de kaybettiği toprakları geri aldı. Ölümünden sonra başa geçen oğlu Kemalettin Hüseyin Bey; Karamanoğulları'ndan dirlik düzenlik ve rahat yüzü görmedi. Onların saldırılarından bıkıp usanan Hüseyin Bey; Beyşehir, Seydişehir, Akşehir, Yalvaç ve Şarkîkaraağaç'ı Murad Hüdâvendigâr'ın pâdişâhlığındaki Osmanlı Devleti'ne "80.000 altın" karşılığında devretti (1374). Kendisine ise sâdece Isparta ve Eğirdir kalmış oldu.

Antalya Teke Beyliği'nde Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamidoğulları (Antalya) Teke Beyliği'nin başına Yunus Beyden sonra Mahmut Bey geçti. İlhanlıların güçlü adamı Emir Çoban'ın oğlu Demirtaş'la Mısır'a gitti; orada tutuklandı (1327); yönetimi kardeşi Hızır Bey aldı. Başkent Korkuteli'nde işleri düzene sokmaya çalıştı ise de hasta oluşu yüzünden yerini Dadı Bey'e bırakmak zorunda kaldı. Sonra, başa küçük Mehmet Bey geçti. Antalya, Kıbrıs Kralı Petro'nun işgaline uğramıştı (1365); on bir yıl sonra, almayı başardı. Yönetim Osman Bey'in elinde iken, Yıldırım Beyazit Antalya ve Teke yöresini egemenliği altına aldı oğlu İsa Çelebi'ye Sancak olarak verdi.

Ankara Savaşı Sonrası Yenilenme ve Beyliğin Sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

1402 Ankara Savaşı'ndan sonra 1402'de Osman Bey Antalya ve Korkuteli'ni Timur'un egemenliğini tanıyarak geri aldı, yine Korkuteli'ni başkent yaptı. II. Murat Devrinde bir kargaşalıktan yararlanmak isteyen Hamidoğlu Osman Bey; Karamanoğlu II. Mehmed Bey ile işbirliği yaparak, Antalya'yı geri alma girişiminde bulundu ise de (1403) başarılı olamadı; Antalya Beyi Hamza tarafından Korkuteli'nde baskına uğradı; orada öldürüldü.

Kısa bir süre de Antalya emiri Yunus Bey'in kölesi Zekeriya'nın yönetiminde kalan Hamidoğulları (Antalya) Teke Beyliği de, böylece sona ermiş oldu.

Beyler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bey Hüküm Süresi Notlar
Hamidoğlu İlyas Bey 1280-1300
Feleküddin Dündar Bey 1300-1324
Necmeddin İshak Bey 1328-1340
Muzaffereddin Mustafa Bey 1340-1355
Hüsameddin İlyas Bey 1355-1370
Kemâleddin Hüseyin Bey 1370-1391

Hamidoğulları Beyliği'nin Yöresel Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamidoğulları devrinde yüz sekiz yıl gibi pek uzun bir süre Isparta, Burdur, Antalya, Konya illerinde bazı yerlerin yönetimini ellerinde bulunduran Hamidoğulları'nın bölgenin yer adları, sosyal, ekonomik, kültürel yaşamı, gelenek, görenek, töresi, bayındır hale gelmesi gibi alanlarda; özellikle Isparta, Uluborlu, Eğirdir ilçelerinin tarihleri içinde, pek büyük ve önemli bir yeri bulunmaktadır.

Isparta kenti ise Hamidoğulları sona erdikten sonra yuzyıllar boyunca bu beyliğin "Hamid" adını taşıdı. Hamidoğulları Beyliği sona erdikten sonra Isparta ve civarı Osmanlı Devleti içinde "Hamid Sancağı" oldu. Sancak o zamanlar eyaletle ilçe arasında yer alan bir yönetim bölümü idi. 1891'de (Hamid) adına (mâmur, en bayındır) anlamına gelen bir (abat) eklenerek (Hamidâbât) olarak değiştirildi. Bu tarihten sonra da Isparta kentin adı "Hamidâbât" olarak kaldı. Bir süre Konya' ya bağlandı. 1919 da Konya'dan ayrıldı. 1922 yılında Hamidâbât adı Isparta olarak değiştirildikten sonra, il yapıldı. Görüldüğü gibi kent, altı yüz yılı geçkin, pek uzun bir süre, Hamidoğulları beyliğin "Hamid" adını taşımış oldu.

Hamidoğulları'nın ilk başkenti Uluborlu idi. Sonra buradan taşındılar Eğirdir'i "Başkent" yaptılar. Simdiki Isparta ilinin bu iki ilçesi Hamidoğulları devrinde başkent olmakla önem kazandılar; büyüdüler, bayındır hale getirildiler. Hamidoğullarından Dündar Bey, Eğirdir'de para bile bastı.[1]

Hamidoğulları'ndan Kalan Tarihi Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Isparta, Uluborlu, Eğridir şehirleri basta olmak üzere Isparta yöresinde Hamidoğulları'ndan kalma, pek çok tarihi yapıt bulunmaktadır. Bu yapıtlardan bazıları şunlardır;

  • Isparta "Hızır Bey Hamamı": 1327-1328 yılları arası, Hamidoğulları Beyliğinin başında bulunan Dündar Bey'in kardeşi Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır.
  • Isparta "Hızır Bey Camii": Bu cami de "Hızır Bey Hamamı" ile birlikte Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır. 1888 yılında olan büyük Isparta depreminde yıkılmış, depremden sonra onarım görmüştür.
  • Uluborlu "Muhittin Çeşmesi": 1300 - 1324 yılları arasında 24 yıl Hamidoğulları Beyliğinin başında bulunmuş olan Dündar Bey tarafından yaptırılmıştır.
  • Uluborlu "Türbesi": Ahi Bahattin Camisi'nin bitişiğinde bulunan türbe Dündar Bey zamanında yaptırılmıştır.
  • Uluborlu "Efendi Sultan Camii": Dündar Bey zamanında yapılmıştır.
  • Uluborlu "Arapçık Çeşmesi": Dündar Bey zamanında yapılmıştır.
  • Eğirdir "Dündar Bey Medresesi": Selçuk'ular zamanında han olarak yaptırılmış, Hamidoğullarından Dündar Bey tarafından da genişletilerek, medreseye çevrilmiştir. Hamidoğullarından kalma büyük ve tarihi değeri olan yapılardan biridir.
  • Şarkikaraağaç "Tahta Minare": Hamidoğulları tarafından yapılmıştır.
  • Afyonkarahisar ilinin Şuhut İlçesinde bulunan "Kubbeli Camii ve Minaresi": 1328 - 1335 yılları arası Hamidoğulları'nın Teke Beyi bulunan Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır. Caminin üç kubbesi bulunmaktadır; minaresi de iki şerefelidir.
  • Burdur "Muzaffereddin Medresesi": 1340-1355 yılları arasında 15 yıl Hamid Beyliğinin başında bulunan Muzaffereddin Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır.

Bunlara benzer Hamidoğulları Beyliği sınırları içinde bulunan Gölhisar, Antalya, Korkuteli, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir'de de bazı yapıtları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İzmirlier, Yılmaz (1999). Hamidoğulları beyliği paraları. İstanbul, Türkiye: Yazır matbaası. ISBN 975-94018-0-0. 

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Anadolu Beylikleri ve Akkoyunlu, Karakoyunlu Devletleri, Türk Tarih Kurumu, Ankara 1937, ISBN 975-16-0044-8 s. 62-69.
  • Bosworth, Clifford (1996),The new Islamic dynasties: a chronological and genealogical manual, New York: Columbia University Press s. 226.

Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Nedir? :Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? ile ilgili Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Ne Demektir? Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Açıklaması Nedir? Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Cevabı Nedir? Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Açıklaması? :Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Gerçek mi? :Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? ile ilgili Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Hakkında? :Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? ile ilgili Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hamidoğulları nedir?, Hamidoğulları anlamı nedir?, Hamidoğulları ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Bozçalı, Reşadiye, Miacoidea, Blogger, Timur Savcı, KoçSistem, Martin Vučić, XII. Clemens, Gorçe Petrov Belediyesi, Marcin Wasilewski, Samsung Galaxy Note 8, Yumurta tartı, Microsoft Tablet PC, Acil durum yönetimi, Değirmenözü Tren İstasyonu, Lynton and Lynmouth, Bouguereau, DoReDoS, Erdoğan Hastanesi, José Antonio Rodríguez, Assyrtiko, Tortilla, NGC 2518, Tales from the Hood, En İyi Özgün Senaryo Writers Guild of America Ödülü, Quedgeley, Connie Selecca, Kart, Hamida Djandoubi, Salzach Nehri, Akademik sahtekarlık, Orman İyesi, Kanarya Adaları, Hacılıçay, Çarşamba, Vaivara toplama kampı, Eyvazlı, Ağdam, Shota Aoki, Senoculus rubicundus, Maraş, Yunanistan, Ivica Šurjak, Bulbophyllum magnibracteatum, II. Túpac Amaru İsyanı, Middlesbrough, Batıya Yolculuk, Gamma dağılımı, Milton Cruz, Sevgi Duvarı, 1998 CONCACAF Gold Cup, Hukuk toplum bilimi, Sürekli, Genç, Kosovanın uluslararası tanınması, Agatho, Vasa Paşa, Banks Yarımadası, Marie Huot, E.ON, Fırın Kebabı, Carex stenoptila, Kur’an, Güllük Dağı Millî Parkı, Müjdat Gürsu, Deutscher Werkbund, Óscar Jaenada, Zuma (video oyunu), Muzdağ Kulesi, R. A. Salvatore, 29. Altın Kelebek Ödülleri, Surface Book, Kaş, Antalya, Postmodernite, Doğan Naci Aksan, Whiskey in the Jar, Kieran Tierney, Jeolojik devirler, Pangani, Colibri coruscans, Call of Duty serisi, Aguachile, Solanum pubigerum, In My Dreams, Oasis (marka), Anna Porphyrogenneta, Ambar (Orta Dünya), İklim değişikliği, III. İcra Vekilleri Heyeti, Kayacan, Artuklu, Özgür irade, Stans, İspanya futbolunda lig sistemi, Kanun önünde eşitlik, 1. uluslararası avrasya film festivali, Fregona, Marciano della Chiana, Carex radfordii, John Henry (folklor), İyon Adaları Birleşik Devletleri, D.I.C.E. Ödülleri, Oral, Kazakistan, Terje Bakken, Ludmila Ivanova, Zoli Ádok,
Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?,