Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir?

Devredilebilir tek oy Nedir?

Devredilebilir tek oy Nedir?, Devredilebilir tek oy Nerededir?, Devredilebilir tek oy Hakkında Bilgi?, Devredilebilir tek oy Analizi? Devredilebilir tek oy ilgili Devredilebilir tek oy ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Devredilebilir tek oy ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Devredilebilir tek oy Ne Anlama Gelir Devredilebilir tek oy Anlamı Devredilebilir tek oy Nedir Devredilebilir tek oy Ne Anlam Taşır Devredilebilir tek oy Neye İşarettir Devredilebilir tek oy Tabiri Devredilebilir tek oy Yorumu 

Devredilebilir tek oy Kelimesi

Lütfen Devredilebilir tek oy Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Devredilebilir tek oy İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı? Devredilebilir tek oy Ne Demek? ,Devredilebilir tek oy Ne Demektir? Devredilebilir tek oy Ne Demektir? Devredilebilir tek oy Analizi? , Devredilebilir tek oy Anlamı Nedir?,Devredilebilir tek oy Ne Demektir? , Devredilebilir tek oy Açıklaması Nedir? ,Devredilebilir tek oy Cevabı Nedir?,Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı?,Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Devredilebilir tek oy Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı Nedir? Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Devredilebilir tek oy Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Devredilebilir tek oy - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Devredilebilir tek oy

Devredilebilir tek oy Nedir? Devredilebilir tek oy Ne demek? , Devredilebilir tek oy Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı? Devredilebilir tek oy Ne Demek? Devredilebilir tek oy Ne Demektir? ,Devredilebilir tek oy Analizi? Devredilebilir tek oy Anlamı Nedir? Devredilebilir tek oy Ne Demektir?, Devredilebilir tek oy Açıklaması Nedir? , Devredilebilir tek oy Cevabı Nedir? , Devredilebilir tek oy Kelimesinin Anlamı?






Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir?

Devredilebilir tek oy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Devredilebilir Tek Oy Sisteminin oy pusulası

Devredilebilir tek oy, çok koltuklu kuruluşlarda veya seçim bölgelerindeki adayları sıralayan seçmenler aracılığıyla orantılı temsile ulaşmak veya ona yaklaşmak için tasarlanmış orantılı bir oylama sistemidir.[1]

Bu sistemde her bir seçmen, birden fazla kazanan seçen bir seçimle tek bir oy alır. Her seçmen oylarını en çok tercih edilen aday için işaretler ve ayrıca yedekleme tercihlerini de işaretler. Oylama, mümkünse seçmenin ilk tercihine gider, ancak ilk tercihleri ortadan kaldırılırsa, atılmak yerine, oylama, seçmenin ikinci, üçüncü veya daha düşük bir oranına atanacak şekilde bir yedekleme tercihine aktarılır.

Devredilebilir Tek Oy Sistemi, uzun süredir siyaset bilimciler tarafından öne çıkarılan sistemdir, ancak parlamento seçimleri için kullanılması sınırlı olmuştur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistemin ana prensipleri 19’uncu yüzyılda İngiliz Thomas Hare ve Danimarkalı Carl Christoffer Georg Andræ tarafından belirlenmiştir.

Sistem, 1921’den beri İrlanda’da ve 1947’den itibaren Malta’da kullanılmaktadır. Sistem, 1990’da bir kez Estonya’da kullanılmıştır. Bu sistem ayrıca Avustralya’da Senato ve bazı eyalet seçimlerinde, Kuzey İrlanda’da Avrupa Parlamentosu seçimleri ve yerel seçimlerde kullanılmıştır. Bunların haricinde İskoçya’da yerel seçimler ve Yeni Zelanda’da bazı seçimler bu sistemle yapılmaktadır.

Uygulanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Devredilebilir Tek Oy Sisteminde çok isimli seçim çevreleri (geniş bölge) mevcuttur. Seçmenler, adayları Alternatifli Oy Sisteminde olduğu gibi oy pusulası üzerinde kendi tercihlerine göre sıralarlar. Çoğu durumda bu tercih sıralaması isteğe bağlıdır ve seçmenlerin tüm adaylar arasında bir sıralama yapması gerekmemektedir; diğer bir deyişle isteyen seçmen yalnızca bir adayı işaretleyebilir.

İlk tercih oylarının toplam sayısı hesaplandıktan sonra sayım tek bir adayın seçilebilmesi için gereken oy miktarının tespiti ile başlar. Gerekli oy miktarı için normalde droop kotası kullanılır ve formülü şu şekildedir:

Sonuç, bir dizi sayımla belirlenir. İlk sayımda her bir aday için verilen ilk tercih oylarının toplam sayısı tespit edilir. Gerekli oy miktarına eşit veya daha fazla ilk tercih oyu alan aday öncelikle seçilmiş olur.

İkinci ve sonraki sayımlarda, birinci aşamada seçilmiş olan adayların gerekli oy miktarının üzerindeki oylar (fazlalık oy/surplus votes) oy pusulasındaki ikinci tercihlere göre yeniden dağıtılır. Adaletin sağlanması için şu şekilde bir yeniden dağıtım yöntemi uygulanmaktadır: Adayın fazlalık oy sayısı adayın toplam birinci tercih oy sayısına bölünür. Ortaya çıkan sayı, ikinci tercihlere göre dağıtılacak olan oyların katkı katsayısını belirlemektedir. Buna göre her bir aday için verilen ikinci tercih oyları söz konusu katkı katsayısı ile çarpılarak diğer adaylar arasında dağıtılır. Örneğin bir aday 100 oy almış ve gerekli oy miktarının üzerindeki oyu 5 oy ise her oy pusulası bir oyun 5/100’ü (1/20’si) değerinde tekrar dağıtılır.

Herhangi bir sayımdan sonra hiçbir adayın fazlalık oyu kalmaması halinde en az oy alan aday elenir. Sonraki sayıma kalan adayların oyları ikinci ve sonraki tercihlere göre yeniden dağıtılır. Fazlalık oylar dağıtıldıktan veya bir aday elendikten sonraki sayımların süreci seçim çevresindeki tüm sandalyelerin tamamen gerekli oy miktarını alan adaylar tarafından doldurulmasına veya adayların sayısı tamamlanması gereken sandalyelerden bir fazla oluncaya dek devam eder. Bu son durumda elenmeden kalan adaylar, gerekli oy miktarını tamamlamadan seçilmektedir.[2]

Örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir seçim çevresinde 3 temsilcinin seçileceğini, 4 adayın yarıştığını ve seçim sonucunda 100 oyun kullanıldığını varsayalım. Gerekli Oy Miktarı: 100 / (3+1) +1 = 26.

Aday Aldığı oy
(ilk tercih)
Gerekli oy miktarı Fazla oy
Aday A 33 26 7
Aday B 24 26
Aday C 23 26
Aday D 20 26

Bu durumda 33 oy alan A gerekli oy miktarını aşmış olduğundan seçilmiş olur. Ancak, A’nın fazladan aldığı 33-26=7 oy bulunmaktadır. Bu 7 oy, ikinci tercihler nispetinde öteki adaylara dağıtılır.

Aday Aday A'ya oy veren
seçmenlerin ikinci tercihi
Aday B 20
Aday C 7
Aday D 6

İşte burada aday A’nın 7 fazla oyu diğer adaylara dağıtılırken 33 oyun üzerindeki ikinci tercihlerin oranı esas alınır. Buna göre aday A’nın 7 oyundan 4’ü (20x7/33=4,2) B’ye, 2’si C’ye (7x7/33=1,5) ve kalan 1 oy da D’ye (6x7/33=1,3) verilecektir.

Aday Aldığı oy
(ilk tercih)
Aday A'nın fazla oyu
ikinci tercihe göre paylaşılması
Toplam oy
Aday B 24 4 28
Aday C 23 2 25
Aday D 20 1 21

Böylece aday B de gerekli oy miktarını aşarak 28 oy almış ve seçilmiş olur. Geriye bir sandalye kalmıştır. Aynı hesaplama yöntemi ile oylar dağıtıldığında gerekli oy miktarını geçen aday seçilir (Örneğin ikinci, üçüncü vs. tercihler dağıtılınca aday C’ye bir ya da iki oy çıkması halinde aday C seçilir.). Ancak herhangi bir sayım aşamasında ikinci, üçüncü vs. tercihler dağıtılmasına rağmen bir adayın gerekli oy miktarına ulaşamaması halinde (örneğin ikinci, üçüncü vs. tercihler dağıtılınca aday C’ye hiç oy çıkmaması halinde) en az oyu alan aday (örnekte D) elenir ve o adayın oyları kalan adaylar arasında dağıtılır. Sonuç olarak örneğimizde yine aday C seçilmiş olur.[3]

Avantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nispi temsil için ifade edilen avantajlar genel olarak Devredilebilir Tek Oy Sistemi için de geçerlidir. Bu sistem, partiler arasında ve partiler içerisindeki adaylar arasında seçim yapma imkânı vermesi dolayısıyla belki de tüm seçim sistemleri içinde en sofistike olanıdır. Nihai sonuçlar yüksek düzeyde orantılılığı (temsilde adaleti) sağlar. Devredilebilir Tek Oy Sisteminin uygulandığı örneklerde çok isimli seçim çevreleri, seçmen ve temsilci arasındaki coğrafi bağlantıyı korumak adına görece dar tutulmuştur. Ayrıca, İrlanda örneğinde görüldüğü gibi seçmenler seçim sonrası koalisyonun kompozisyonuna etki edebilmektedir. Sistem, tercih sıralamalarının partiler arasında karşılıklı olarak belirlenmesi (partilerin ikinci, üçüncü vs. tercihleri olarak diğer partileri karşılıklı şekilde önermeleri) yoluyla partiler arası etkileşimi ve uzlaşmayı teşvik etmektedir.

Sistem ayrıca, siyasetçilerin kendi seçmenlerinden olmayan gruplara karşı çok daha ılımlı bir politika izlemesini de teşvik etmektedir. Zira bu sistemde partiler, yalnız birinci tercih olmak için değil ikinci ve hatta üçüncü, dördüncü tercih olabilmek için de yarışmaktadır. Partiler, oyları bu şekilde toplamak için tüm seçmenlere yönelik politikalar izlemek ve sandalye kazanabilmek için, özellikle etnik açıdan bölünmüş toplumlarda, birleştirici politikaları savunmak durumunda kalmaktadır. İngilizce literatürde buna vote pooling adı verilmektedir.

Devredilebilir Tek Oy Sistemi popüler bağımsız adayların seçimine Listeli Nispi Temsile nazaran daha fazla şans tanımaktadır. Çünkü seçmenler partiler arası bir seçimden ziyade adaylar arası bir seçimde bulunmaktadır. İstisna olarak, Avustralya Senatosunda olduğu gibi bir parti listesi seçeneği Devredilebilir Tek Oy Sistemine eklenebilir.[2]

Dezavantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nispi temsil için ifade edilen dezavantajlar genel olarak Devredilebilir Tek Oy Sistemi için de geçerlidir. Ek olarak;

Devredilebilir Tek Oy Sistemi, tercihli oylamanın çoğu topluma yabancı olması ve en azından belli bir derece okuryazarlık ve matematiksel beceri gerektirmesi sebebiyle eleştirilmektedir.

Sistemde oyların sayım ve dökümünün çok karmaşık olması bir kusur olarak görülebilir. Bu durum Estonya’nın bu sistemi kullandığı ilk seçimlerden sonra terk etmesinin nedenlerinden biri olarak gösterilmiştir. Sistem, fazlalık oyların devamlı surette yeniden hesaplanmasını gerektirmektedir. Bu nedenle Devredilebilir Tek Oy Sistemiyle yapılan seçimlerde oyların sayımının oy verme yerleri yerine daha merkezi yerlerde gerçekleştirilmesi gerekir. Seçim güvenliğinin sorunlu olduğu durumlarda oy sayımının oy verme yerlerinde yapılması seçim sonuçlarının meşruluğu için elzem olabilmektedir.

Listeli Nispi Temsil Sisteminden farklı olarak Devredilebilir Tek Oy Sistemi zaman zaman siyasi partiler içinde bölünme baskısı yaratabilmektedir. Bu durum siyasetçilerin belli seçmenlere siyasi rüşvet mahiyetinde vaatlerde bulunduğu “kayırmacı/patronaj” siyasetini ortaya çıkarabilmektedir.

Sistem, oyların çoğunluğunu alan bir partinin rakiplerinden daha az sandalye kazanmasına yol açabilir. Malta 1980’li yılların ortasında, böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde en fazla oy alan partiye “dengeleyici sandalye” (compensatory seat) verilmesini öngörerek seçim sisteminde düzenlemeye gitmiştir. Bununla birlikte, yukarıda sayılan eleştirilerin birçoğunun uygulamada küçük sorunlar teşkil ettiği tecrübe edilmiştir. İrlanda ve Malta’da Devredilebilir Tek Oy Sistemiyle yapılan seçimler, bir veya iki büyük partinin hükümeti oluşturduğu nispeten istikrarlı ve meşru hükümetler ortaya çıkarmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Single Transferable Vote". Electoral Reform Society. 5 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b c Emrah Hurma (1 Eylül 2020). "Dünyada Seçim Sistemleri" (PDF). TBMM. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  3. ^ Yavaşgel, Emine (2014). Temsilde adalet ve siyasal istikrar açısından seçim sistemleri ve Türkiye'de durum. Nobel Yayın Dağıtım. ss. 128-129. ISBN 978-975-591-723-8. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Nedir? :Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? ile ilgili Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Ne Demektir? Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Açıklaması Nedir? Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Cevabı Nedir? Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Açıklaması? :Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Gerçek mi? :Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? ile ilgili Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Hakkında? :Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? ile ilgili Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? burada bulabilirsiniz. Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Devredilebilir tek oy nedir?, Devredilebilir tek oy anlamı nedir?, Devredilebilir tek oy ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kılıçlar, Emirdağ, Campinas, Harthill, Cheshire, Çek Prag Teknik Üniversitesi, Cianciana, Yüzde işareti, Mülkiyet hırsızlıktır, Hint tanrıları, Akira Yoshino, Buyeo, Australopitesin, Gün Batmadan (film), Çıplak Afrodit Heykeli, Eko bastırma ve iptali, 48. Panzer Kolordusu, TBMM 1. Dönem Burdur milletvekilleri, Silvio Soldini, WWE SmackDown Womens Championship sahipleri listesi, Ters kare yasası, Süper hücre, MGMT, Parmak kemiği, BMW E36, Belief, San Vincenzo La Costa, Gündoğmuş, Ruby (programlama dili), Ayı Teddy, NGC 2968, Formül, Dokuztara İlçesi, Formaldehit, Kızılderili dondurması, Tomislavgrad, Moglia, Nimba Dağı, Takakura (imparator), Nazilerin Sovyet savaş esirlerine işledikleri suçlar, Nakadeh şehristanı, Castelcivita, Meksika kurdu, Nefesli çalgılar, Çatal (yazılım geliştirme), Günzburg (ilçe), 1997 yapımı Türk filmleri, Prens Faysal, Finansal muhasebe, Pavel Filip, 1804, Mem u Zin, Karbon dioksidi, Mem ü Zîn, Naomi Knight, Leyburn, NGC 6204, Yeni Mesaj, Fleet Marston, Green Light (Breaking Bad), Arap kahvesi, Muharrem Nuri Birgi, İnci GS Yuasa Akü, ABD Deniz Piyade Kolordusu, Projeksiyon, Esnaf, Yayık ayranı, Presika (tatlı), İsak Vural, II. Friedrich Wilhelm, Covington, Cambridgeshire, On İki Ada Seferi, Yedek subay, Irak Türkmen Soykırımı, 1950, Galatya, Moldova millî futbol takımı, Pedestal, Postal (film), Bassingbourn cum Kneesworth, Başbakan, Into the Fire (albüm), Apsis (astronomi), Jaimini, Vietnam Savaşı, Ulusal Kanada Demiryolu, Muhtemel veliaht, Sepp Dietrich, Shingay cum Wendy, Silahlı çatışmalar, Rakka Eyaleti, Antarktika bayrakları, Güzel ve Çirkin, Fen Ditton, Ahmediye, Karapürçek, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, İspanya, Ispanya, Mahamedhabib Kadzimahamedau, Müzik aleti, Visjoner, İlke Hatipoğlu,
Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?,