Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir?

Cumhuriyetçi Türk Partisi Nedir?

Cumhuriyetçi Türk Partisi Nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi Nerededir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi Hakkında Bilgi?, Cumhuriyetçi Türk Partisi Analizi? Cumhuriyetçi Türk Partisi ilgili Cumhuriyetçi Türk Partisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Cumhuriyetçi Türk Partisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Anlama Gelir Cumhuriyetçi Türk Partisi Anlamı Cumhuriyetçi Türk Partisi Nedir Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Anlam Taşır Cumhuriyetçi Türk Partisi Neye İşarettir Cumhuriyetçi Türk Partisi Tabiri Cumhuriyetçi Türk Partisi Yorumu 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesi

Lütfen Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Cumhuriyetçi Türk Partisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı? Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Demek? ,Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Demektir? Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Demektir? Cumhuriyetçi Türk Partisi Analizi? , Cumhuriyetçi Türk Partisi Anlamı Nedir?,Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Demektir? , Cumhuriyetçi Türk Partisi Açıklaması Nedir? ,Cumhuriyetçi Türk Partisi Cevabı Nedir?,Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı?,Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Cumhuriyetçi Türk Partisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Cumhuriyetçi Türk Partisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Cumhuriyetçi Türk Partisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Cumhuriyetçi Türk Partisi

Cumhuriyetçi Türk Partisi Nedir? Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne demek? , Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı? Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Demek? Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Demektir? ,Cumhuriyetçi Türk Partisi Analizi? Cumhuriyetçi Türk Partisi Anlamı Nedir? Cumhuriyetçi Türk Partisi Ne Demektir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi Açıklaması Nedir? , Cumhuriyetçi Türk Partisi Cevabı Nedir? , Cumhuriyetçi Türk Partisi Kelimesinin Anlamı?






Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir?

Cumhuriyetçi Türk Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cumhuriyetçi Türk Partisi
KısaltmaCTP
Genel başkanTufan Erhürman
Genel sekreterAsım Akansoy [1]
KurucuAhmet Mithat Berberoğlu
Slogan(lar)Birlik, Mücadele, Dayanışma
Kuruluş tarihi27 Aralık 1970
MerkezLefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
İdeoloji
Siyasi pozisyonMerkez sol[3]
Uluslararası üyelikSosyalist Enternasyonal
İlerici İttifak
Avrupa üyeliğiAvrupa Sosyalistler Partisi (Gözlemci)
Meclis
18 / 50
Belediyeler
11 / 28
Belediye meclis üyeleri
93 / 280
İnternet sitesi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (kısaca CTP), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir siyasi partidir. Ahmet Mithat Berberoğlu'nun kurduğu ve Tufan Erhürman'ın yürüttüğü parti mecliste 18 milletvekili ile temsil edilmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'te bir grup Kıbrıs Türkü aydın, esnaf ve iş insanı tarafından kuruldu. Partinin kurucu genel başkanı Avukat Ahmet Mithat Berberoğlu'dur. Daha sonra genel başkanlığa Özker Özgür seçildi. 1976'dan 1996'ya kadar parti genel başkanlığını Özker Özgür yürüttü.

Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

CTP 1976'da 2, 1981'de 6 ve 1985'te 12 milletvekili ile mecliste temsil edildi. 1990 seçimlerine DMP çatısı altında giren CTP seçimlerde yapılan antidemokratik uygulamalar ve seçim sonrasında oyların çöplüklerden çıkması üzerine seçimlere müdahale edildiği için meclis çalışmalarını boykot etmiş ve gelişen süreçte 1993 yılında dönemin iktidarı erken seçime gitmek zorunda kalmıştır.

1993 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

CTP'nin eski amblemi.

1993'te yapılan erken genel seçimlerde CTP, kırmızı olan parti flamasını yeşile dönüştürdü. Buna paralel olarak "Artık Her Şey Daha Güzel Olacak" adıyla yeşil bir kitap yayınlayan CTP tarihinin en yüksek oy oranlarından birini alarak %24 ile 50 sandalyeli meclise 13 milletvekili gönderdi. 1 Ocak 1994'ten Ağustos 1996'ya kadar görevde kalan üç DP-CTP hükûmetinde 5 bakanlık ile temsil edilen CTP,"Yanımda Ol" sloganı ve Mazhar-Fuat-Özkan'ın "Sude" şarkısından uyarladığı jingle ile girdiği 1994 yerel seçimlerinde oy oranını %30'a çıkarıp tarihinde ilk defa Girne ve Gazimağusa belediye başkanlıklarını kazandı. Sümer Aygın Girne, Oktay Kayalp Gazimağusa ve Kemal Emirzade de Güzelyurt belediye başkanlıklarına seçildiler. Mehmet Salih Rahvancıoğlu Alsancak belediye başkanı oldu. Öğretmenlerle ayrışmalar, hükûmette işlerin yürümemesi, ABAD kararları, parti içi çekişmeler ve bununla beraber elektrik konusunda yaşanan sıkıntılardan dolayı (dönemin elektrikten sorumlu bakanı Ferdi Sabit Soyer idi) 1995'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CTP'nin oy oranı %19'a geriledi. Nisan 1995'te yapılan bu seçimlerde CTP ilk kez milliyetçiliği şarkılarında kullanmaya başladı ve Barış Manço'nun "Müsaadenizle Çocuklar" şarkısından uyarladığı jingleda "Bayrak alalım elimize, sahip çıkalım ülkemize" sözleri yer aldı. Yine yeşil rengin kullanıldığı bu seçimlerde Özker Özgür'ün sloganı "Bana 5 Yıl Yeter" idi. Özker Özgür'ün deniz önünde durarak selam verdiği seçim afişinde yine yeşil renk vardı. Aralık 1995'te Özker Özgür, CTP'nin hükûmet olsa da iktidar olamadığını vurgulayarak Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevinden ayrıldı.

1998 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1996'da yapılan olağanüstü kurultayda genel başkanlığa Mehmet Ali Talat seçildi. CTP, Talat'ın öncülüğünde tüzük-program kurultayına 1997 yılında gitti ve tüzüğündeki "emekçi halkın kitle partisi" ibaresini "sosyalist" olarak değiştirdi. Bu tüzük-program kurultayında Özker Özgür'ün başını çektiği grupla parti yönetimi arasında tartışmalar yaşandı. Daha sonra Özker Özgür'ün CTP üyeliği düşürüldü. Özgür'ün üyeliğinin düşürülmesi ile, Özgür'ü destekleyen pek çok parti üyesi CTP'den istifa ettiler. Bu üyelerin bir kısmı sonra geri döndü, bir kısmı da Özgür ve İzzet İzcan ile birlikte Yurtsever Birlik Hareketi'nin kuruluşunda rol oynadılar. Haziran 1998 yerel seçimlerinin sonuçları CTP için bir şoke olmuştu. UBP'nin zaferle çıktığı bu seçimlerde CTP elinde bulundurduğu Girne ve Güzelyurt gibi iki önemli belediyeyi UBP'ye kaptırmıştı. Partinin oyları, "Güçlü Sol" sloganıyla gittiği, aynı sene Aralık ayında yapılan genel seçimlerde %13'e geriledi ve CTP meclise ancak 6 milletvekiliyle girdi: Lefkoşa'dan genel başkan Mehmet Ali Talat ve Kadri Fellahoğlu, Girne'den eski belediye başkanı Sümer Aygın, Güzelyurt'tan Fatma Ekenoğlu, Gazimağusa'dan genel sekreter Ferdi Sabit Soyer ve Sonay Adem. Hükûmet döneminde bakanlık ve milletvekilliği yapan Ahmet Derya, Hüseyin Celal, Vasfi Candan, Feridun Önsav, Ömer Kalyoncu, Salih Usar, Ergin İlktaç gibi pek çok isim yeniden milletvekili seçilemediler. 1985'ten beri solun büyük partisi olan CTP, TKP'nin %15 oy oranı almasıyla solun küçük partisi olmuştu.

2002 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

CTP 2002 seçimlerine daha hazırlıklı girdi. Kıbrıslı Türkler'in Rum tarafıyla birlikte eş zamanlı AB üyesi olmasını savunan CTP, henüz Annan Planı çıkmamış olmasına rağmen Haziran 2002 yerel seçimlerine "Çözüm Kapıda, Açın!", "Avrupa Kapıda, Açın!" sloganı ve jingle'ı ile girdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, yaptığı açıklamalarda CTP'nin bu sloganını "yerel seçime dış politikayı karıştırıyorlar" diye eleştirdi. Parti bu seçimlerde küçük belediyelerde başarısız olsa da tarihinde ilk defa Lefkoşa Belediye Başkanlığı'nı kazandı. Bununla beraber elinde tuttuğu Gazimağusa Belediye Başkanlığı'na, Girne'yi de ekledi. Lefkoşa Belediye Başkanlığı'na partinin dış ilişkiler sekreteri Kutlay Erk, Gazimağusa Belediye Başkanlığı'na yeniden Oktay Kayalp ve Girne Belediye Başkanlığı'na da CTP milletvekili Sümer Aygın seçildiler. KKTC genelinde belediye meclis üyeliği seçimlerinde UBP %34,6 oy alarak birinci parti oldu. CTP oylarını %29,2'ye çıkardı. DP %22,4 ve TKP %8 oy alırlarken, MAP %3.9'da kaldı.

2004 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

CTP-Birleşik Güçler logosu (2003-2016)

Annan Planı'na tam destek belirten CTP, 2003 seçimlerine hazırlanırken Annan Planı temelinde bir çözüme ulaşmak için listelerini merkez sağ, sosyaldemokrat ve liberal kesimlere açarak CTP-Birleşik Güçler oldu. Aralık 2003'te yapılan seçimlere "Avrupa Evet", "Ortak Görüş: Tek İktidar" ve "Talat Görüşmeci" sloganlarıyla giren CTP bu seçimlerden 1. parti olarak çıktı ve mecliste 19 milletvekiliyle yer aldı. Ocak 2004'te Demokrat Parti ile koalisyon hükûmetini kuran CTP, bu hükûmette başbakanlık ve 5 ayrı bakanlıkla temsil edildi.

2005 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Milletvekilliği seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Nisan 2004 referandumundan sonra Demokrat Parti'de yaşanan milletvekili istifalarıyla, 50 milletvekilli mecliste hükûmetin sandalye sayısının 24'e inmesi sıkıntılar doğurdu. İstifacı milletvekilleri önce TKP ve BKP ile beraber TKP - Birleşik Özgürlük İttifakı'nı kurdular ve bu isimle hükûmet çalışmalarına katılmaya çalıştılar. Daha sonra UBP'ye katıldılar. Uzun süre CTP-DP-BDH hükûmeti için çalışıldı ama bu da başarılı olmayınca Şubat 2005'te erken seçime gidildi. Şubat 2005'teki seçimlere "Sözümüz var, Avrupa'ya Kıbrıs'a" sloganıyla giren CTP oy patlaması yaptı ve %45 oy oranıyla meclise 24 milletvekili gönderdi. CTP'nin bu seçimlerden sonra yaptığı kutlama mitinginde ilk kez "saraya saraya, geliyoruz saraya" şarkısı ve sloganları duyuldu. Demokrat Parti ile yine bir koalisyon hükûmeti kuruldu ve bu kez CTP başbakanlık ve 6 ayrı bakanlıkla bu hükûmette yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2005'teki Cumhurbaşkanlığı seçimleri sönük bir atmosferde geçti. 2003'teki %14 oy oranını Şubat 2005'te %6'ya düşüren sosyaldemokrat BDH, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayacağını açıkladı. Rauf Raif Denktaş görevi bırakıyordu. Demokrat Parti, kurulduğundan bu yana Rauf Raif Denktaş'ı aday olarak gösteriyordu, ancak Denktaş'ın görevi bırakmasından sonra parti adayı, partinin genel sekreteri Mustafa Arabacıoğlu oldu. Ulusal Birlik Partisi yarışa 1995 ve 2000'de olduğu gibi yine Derviş Eroğlu ile katıldı. CTP'nin adayı Mehmet Ali Talat, bu seçimlerin favorisiydi. CTP dışında hiçbir parti miting yapmadı. Parti adayı, genel başkan ve başbakan Mehmet Ali Talat, ilk turdan %56 gibi bir oyla Cumhurbaşkanlığı'na seçildi. Partinin "Saraya saraya, geliyoruz saraya" şarkısı gerçek olmuştu.

Mehmet Ali Talat'ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından toplanan olağanüstü kurultay, tek aday olan genel sekreter ve Gazimağusa milletvekili Ferdi Sabit Soyer'i genel başkanlığa seçti. Parti genel sekreterliğine eski bakanlardan Girne milletvekili Ömer Kalyoncu getirildi. Talat'ın seçilmesinin ardından CTP ve DP, Ferdi Sabit Soyer başkanlığında yeni bir hükûmet kurdular.

2006 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 Haziran'ında hem yerel seçimler, hem de meclisteki 2 milletvekilliği için ara seçimler yapıldı. Hükûmette son zamanlarda çıkan görüş ayrılıkları bu seçimlerde daha da derinleşti; tüm yorumcular, seçimlerden sonra hükûmetin istifa edeceğine kesin gözüyle bakıyordu. CTP, tüm belediyelerde aday gösteren tek parti oldu. Bunun yanında, Talat'ın Cumhurbaşkanı olmasıyla boşalan Lefkoşa milletvekilliği ve UBP Genel Sekreteri Dr. Salih Miroğlu'nun üzücü ve beklenmedik ölümüyle boşalan Girne milletvekilliği için de CTP spor bakanı Özkan Yorgancıoğluı ve eski UBP milletvekili Dr. Gülboy Beydağlı'yı aday gösterdi. CTP, 1998'den sonra ikinci kez bu seçimlerde partinin genel sekreteri Naci Talat Usar'ın görüntülerini ve resmini seçim çalışmalarında kullandı. CTP seçimlerde "Yılgınlık Yok, Direniş Var" sloganıyla yer aldı. Yeni genel başkanı Hüseyin Özgürgün ile ilk kez seçimlere giden UBP "Var Mısın? Biz Sizin İçin Varız" dedi. DP de bu seçimlere özellikle Lefkoşa bölgesinde iddialı girdi. BDH'da ise bir toparlanma vardı; bazı bölgelerde BDH da aday gösterdi. Seçim sonuçları ise, CTP için bir şoke olmuştu: Ferdi Sabit Soyer'in "amiral gemisi" diye nitelendirdiği Lefkoşa Belediye Başkanlığını az bir oy farkıyla DP adayı Cemal Bulutoğulları kazanmıştı. UBP, 10 belediye başkanlığı kazanarak en çok belediye başkanı çıkaran parti oldu. CTP ancak 8 belediye başkanı çıkarabildi. 2 milletvekilinin kazanılması, Lefkoşa'nın kaybedilmesinin gölgesinde kalmıştı. Koalisyonun küçük ortağı DP 7 belediye başkanlığı çıkardı, bunlardan en önemlisi Lefkoşa Belediye Başkanlığı idi. Seçim sonuçlarının açıklandığı gece Sarayönü'nde bir miting yapan DP, gecede eleştiri oklarını CTP'ye yöneltti.

20. hükûmet[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel seçimlerin ardından UBP ve DP'den istifalar yaşandı. UBP'den ve DP'den istifa eden milletvekillerinin oluşturduğu Özgürlük ve Reform Partisi ile yine Ferdi Sabit Soyer başkanlığında bir koalisyona gidildi. UBP ve DP, Özgür Parti'nin oluşumunun dış müdahaleye dayandığını bahane ederek meclisi boykot ettiler.

CTP'nin CTP-ÖRP hükûmetindeki bakanları şu isimlerdir: Ferdi Sabit Soyer başbakan, Ahmet Uzun maliye bakanı, Özkan Murat içişleri bakanı, Salih Usar bayındırlık ve ulaştırma bakanı, Eşref Vaiz sağlık bakanı, Sonay Adem çalışma ve sosyal güvenlik bakanı, Önder Sennaroğlu (Birleşik Güçler kanadından) tarım bakanı, Canan Öztoprak milli eğitim ve kültür bakanı.

2009 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

CTP-BG'nin büyük ortak olarak yer aldığı CTP-ÖRP koalisyon hükûmetinin önünde daha 1 yıllık bir süre varken CTP-BG erken seçim kararı aldı. 19 Nisan 2009 seçimleri öncesinde sayısız eleştiri ve eylemin ortak hedefi olan CTP kendi içinde yaşadığı huzursuzluklar sebebiyle de zorlu bir yarışa girdi. CTP-BG genel başkanı Ferdi Sabit Soyer erken seçim kararı almalarının sebebini "yaklaşan referanduma" bağlasa da esas sebebin ekonomide yaşanan daralma ve hükûmetin maaş ödemelerinde yaşadığı zorluklar olduğu bilinmektedir. Kötü bir propaganda kampanyası ile birleşen öfke sandıklara bir daha gelmez denen UBP'nin tek başına iktidarı olarak yansımış ve 2005'te %45 oy alan CTP-BG %29 oy ile 15 milletvekili çıkararak anamuhalefet partisi görevini üstlenmiştir.

2010 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2010'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine 2009'un havasıyla gidildi. Partinin eski genel başkanı, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bağımsız adaylığının desteklediği seçimlerde CTP-BG ayrı bir reklam kampanyası yürüttü. "Çocuklarımız İçin" adını taşıyan bu kampanya, UBP'nin "Küçük Zekiye" kampanyasına benzetilmesiyle gündemde kaldı. Yine CTP-BG tarafından Talat için "Fark Var" adlı bir şarkı yaptırıldı. CTP-BG yanı sıra BKP, TDP ve ÖRP'nin desteğini alan Talat, %45 gibi bir oy oranıyla seçimi ilk turdan kaybetti. Aynı sene içerisinde yapılan yerel seçimlerde ise CTP-BG elinde tuttuğu 8 belediyeyi koruyarak kan kaybına dur dedi. Bu belediyeler Gazimağusa (Oktay Kayalp), Girne (Sümer Aygın), Alayköy (Hulusi Manisoy), Akıncılar (Hasan Barbaros), Değirmenlik (Osman Işısal), Gönyeli (Ahmet Benli), Dikmen (Yüksel Çelebi) ve Yeniboğaziçi (Cemal Biren) idi. Bununla beraber, Gazimağusa'ya bağlı İnönü'de de seçimi CTP-BG'nin desteklediği bağımsız aday Ali Öncü kazandı.

2013 yerel ara seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lefkoşa Türk Belediyesi'nin girdiği borç batağı ve buna sebep olan UBP'li başkan Cemal Bulutoğulları'nın istifası sebebiyle belediye başkanlığı ve boşalan belediye meclis üyelikleri için yapılan seçime, CTP-BG Lefkoşa milletvekili Kadri Fellahoğlu'yla katıldı. "Kadri başarır, Lefkoşa kazanır" yanı sıra "Lefkoşa için en iyisi" sloganının da kullanıldığı seçimde zafer CTP-BG'nin oldu. Ulusal Birlik Partili Hasan Sertoğlu'nun %26, Demokrat Partili Mustafa Arabacıoğlu'nun %20 oy aldığı seçimlerde CTP-BG adayı Fellahoğlu %35 oy alarak Lefkoşa Türk Belediye başkanlığına seçildi.

2013 seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2013'te KKTC’nin 50 sandalyeli meclisinde 30 milletvekili ile çoğunluğu elinde bulunduran UBP içinde bir yılı aşkın süredir devam eden genel başkanlık mücadelesi, bir grup milletvekilinin Başbakan İrsen Küçük’e muhalefet etmesiyle sonuçlandı. Geçen yılki kurultayı mahkemelik olan ve hakim kararıyla şubat ayında ikinci kez kurultaya giden iktidar partisinde sekiz milletvekili muhalefet partileriyle birlikte hükûmete güvensizlik önergesi sundu. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi. İrsen Küçük hükûmeti düştü.[4] CTP Lefkoşa Milletvekili Sibel Siber başkanlığında hükûmet kuruldu. 28 Temmuz'da erken seçime gidilmesi kararı alındı. 28 Temmuz 2013 tarihinde yapılan seçimlerde CTP, oyların %38.38'ini alarak 21 milletvekiliyle birinci parti oldu.[5]

Seçim sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet Meclisi
Seçim Oy Sandalye Sonuç
# % Sıra # ±
1976 97,637 12.8 3.
2 / 40
Yeni Muhalefet
1981 152,805 15.0 3.
5 / 40
artış 3 Muhalefet
1985 317,843 21.3 2.
12 / 50
artış 7 Muhalefet
19901 776,418 44.4 2.
16 / 50
artış 4 Muhalefet
1993 433,134 24.2 3.
13 / 50
azalış 3 CTP-DP Koalisyonu
1998 145,874 13.4 4.
6 / 50
azalış 7 Muhalefet
2003 469,279 35.2 1.
19 / 50
artış 13 CTP-DP Koalisyonu
2005 577,444 44.5 1.
24 / 50
artış 5 CTP-ÖRP Koalisyonu
2009 415.574 29.1 2.
15 / 50
azalış 9 Muhalefet
2013 477,209 38.3 1.
21 / 50
artış 6 Koalisyon-Muhalefet2
2018 1,121,478 20.9 2.
12 / 50
azalış 9 Koalisyon-Muhalefet3
2022 1,631,758 31.9 2.
18 / 50
artış 6 Muhalefet4

1 Cumhuriyetçi Türk Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi ve Yeni Doğuş Partisi'nin birleşmesiyle oluşan Demokratik Mücadele Partisi çatısı altında.
2 2013-15 yılları arasında CTP-DP Koalisyonu; 2015-16 yılları arasında CTP-UBP Koalisyonu; 2016-18 yılları arasında Muhalefet.
3 2018-19 yılları arasında CTP-HP-TDP-DP Koalisyonu; 2019 yılından itibaren Muhalefet.
4 2022 seçimleri sonrası netleşmemiş olsa da "muhalefet olarak yollarına devam edeceğini açıklandı.[6]

Parti genel başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Görev Süresi
Başlangıç Bitiş
1 Ahmet Mithat Berberoğlu 27 Aralık 1970 31 Ekim 1976
2 Özker Özgür 31 Ekim 1976 14 Ocak 1996
3 Mehmet Ali Talat 14 Ocak 1996 21 Mayıs 2005
4 Ferdi Sabit Soyer 21 Mayıs 2005 5 Haziran 2011
5 Özkan Yorgancıoğlu 5 Haziran 2011 14 Haziran 2015
Mehmet Ali Talat 14 Haziran 2015 13 Kasım 2016
6 Tufan Erhürman 13 Kasım 2016 Görevde

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Genel Sekreter". Cumhuriyetçi Türk Partisi. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  2. ^ a b Nordsieck, Wolfram (2018). "Northern Cyprus". Parties and Elections in Europe. 28 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Papadakis, Y, Peristianis, N, & Welz, G (2006) Divided Cyprus: Modernity, History, and an Island in Conflict, p80
  4. ^ http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=23328354 [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013. 
  6. ^ "Tufan Erhürman: Yüksek ihtimalle CTP'nin olmadığı bir koalisyon kurulacak". 1 Şubat 2022. 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 

Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Nedir? :Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? ile ilgili Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Ne Demektir? Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Açıklaması Nedir? Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Cevabı Nedir? Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Açıklaması? :Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Gerçek mi? :Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? ile ilgili Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Hakkında? :Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? ile ilgili Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Cumhuriyetçi Türk Partisi nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi anlamı nedir?, Cumhuriyetçi Türk Partisi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Amerikan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, Perge, II. Abdulhamid, Cumalıkızık, Anegada, M teorisi, Açık kaynak istihbaratı, Solidarność, Iowa Wolves, Nusayrî, Sokrat, Gürcü Altın Çağı, Omaga, Sultan II. Abdülhamit, II. Abdulhamit, Mahinbanu Sultan, Carabus ichangensis, Solanum myrsinoides, Yakıt deposu, Yip Man, Esence, Niksar, II.Abdülhamit, Enzo Maresca, II.Abdülhamid, Porto Riko millî basketbol takımı, Zener diyot, Burcei, Shoegaze, Lingotto, FK Makedonija Gjorče Petrov, FK Makedonija Gjorçe Petrov, Sözlü saldırı, Kızıl panda, Erlik, III. Haçlı Seferi, Lağımcı, Adolf Hitlerin adını taşıyan sokakların listesi, Japon kaligrafisi, Dönertaş Sebili, Sultan II. Abdülhamid, 1952 Maldivler başkanlık seçimi, Yoksunluk sendromu, Wrzelewo, Lapa, Giresun, Armola peyniri, ParaHoxozoa, Bagratuni Hanedanlığı, Pine Bluff, Arkansas, Ali Kaban, Vatanları İçin Öldüler, Sabri Tekir, Bülent Serttaş, Pharacocerus, 2021 Türk Kara Kuvvetleri Eurocopter Cougar kazası, Helen Uygarlığı, Eski Yunanlar, Gözükızıllı, İkinci Abdülhamit, Autódromo José Carlos Pace, Sıtkı Uğur Ziyal, Çıngıraklı yılanlar, Roystonea, Alev Coşkun, Georges Mandjeck, 2005 Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası, Megadeth diskografisi, Varayca, Partenon, Mairead Maguire, Journal of Mammalogy, 1560, Jacurso, Persleşmiş Toplum, Hualien (ilçe), Osmanlı İmparatorluğu arması, Rhinopristiformes, Herpyllus ecclesiasticus, Antik Yunanlar, KK Split, Kyle OQuinn, Beth Grant, Eşen 2 Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Açık Kapı Politikası, Birleşik Dünya Kolejleri Adriyatik, 2. Abdülhamit, Açık hava ressamlığı, The Invisible Mouse, Kargın, Tosya, Ugljevik, Açığa satış, Mab (uydu), Antik Yunanistan, C programlama dilinde struct, Filigran, Phenacodonta, Evrimin Çağdaş Sentezi, Fizikte zaman, Vücut sıvısı, Sonic X, Kurye,
Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?,