Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir?

Kurtulma hızı Nedir?

Kurtulma hızı Nedir?, Kurtulma hızı Nerededir?, Kurtulma hızı Hakkında Bilgi?, Kurtulma hızı Analizi? Kurtulma hızı ilgili Kurtulma hızı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kurtulma hızı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kurtulma hızı Ne Anlama Gelir Kurtulma hızı Anlamı Kurtulma hızı Nedir Kurtulma hızı Ne Anlam Taşır Kurtulma hızı Neye İşarettir Kurtulma hızı Tabiri Kurtulma hızı Yorumu 

Kurtulma hızı Kelimesi

Lütfen Kurtulma hızı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kurtulma hızı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı? Kurtulma hızı Ne Demek? ,Kurtulma hızı Ne Demektir? Kurtulma hızı Ne Demektir? Kurtulma hızı Analizi? , Kurtulma hızı Anlamı Nedir?,Kurtulma hızı Ne Demektir? , Kurtulma hızı Açıklaması Nedir? ,Kurtulma hızı Cevabı Nedir?,Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı?,Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kurtulma hızı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı Nedir? Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kurtulma hızı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kurtulma hızı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kurtulma hızı

Kurtulma hızı Nedir? Kurtulma hızı Ne demek? , Kurtulma hızı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı? Kurtulma hızı Ne Demek? Kurtulma hızı Ne Demektir? ,Kurtulma hızı Analizi? Kurtulma hızı Anlamı Nedir? Kurtulma hızı Ne Demektir?, Kurtulma hızı Açıklaması Nedir? , Kurtulma hızı Cevabı Nedir? , Kurtulma hızı Kelimesinin Anlamı?






Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir?

Kurtulma hızı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzay Mekiği Atlantis bir görev için UUİ'ye fırlatılırken görülüyor. Mekik, Dünya'nın yerçekimsel alanını terk etmeyeceği için fırlatılışta kurtulma hızına ulaşması gerekmez.

Fizikte, kurtulma hızı kütleçekim alanındaki (yerçekimi etkisindeki) herhangi bir cismin kinetik enerjisinin söz konusu alana bağıl potansiyel enerjisine eşit olduğu andaki hızıdır. Genellikle üç boyutlu bir uzayda bulunan cismin kendisini etkileyen kütleçekim alanından kurtulabilmesi için ulaşması gereken sürati ifade eder.

Ayrıntılı tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Isaac Newton'un kurtulma hızı ile ilgili bu diyagramı dünyanın aynı noktasından, aynı yönde ancak farklı hızlarda fırlatılan cisimlerin izleyecekleri yolu (yörünge) betimlemektedir. E yörüngesinin kurtulma hızının üzerinde fırlatılan cisme ait olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu cisim dünyanın yerçekiminden kaçabilecektir.

Belirli bir kütleçekimsel alan etkisi altında ve pozisyonda, bir cismin kütleçekim kaynağından herhangi bir ek ivme gerektirmeden kaçabilmesi için sahip olması gereken minimum hız o cismin kurtulma hızıdır. Kurtulma hızına sahip cisim, kaçmaya çalıştığı kütleye geri düşmez veya o cisim etrafında herhangi bir yörüngede (orbit) hareket etmez. Kurtulma hızı teoride yönden bağımsızdır; yani bu hıza sahip cisim üç boyutlu bir uzayda hangi yönde hareket ediyor olursa olsun çekim kaynağından kaçmayı başaracaktır. Ancak yön, pratik uzay uygulamalarında önemlidir. Çünkü uzay mühendisliği bilimince de sıkça incelendiği gibi, cismin fırlatılış hızı ile beraber sahip olacağı son yörüngeyi belirler. Dolayısıyla, kutupsal (polar) yörüngeye yerleştirilecek bir uyduyu taşıyan füzeye atmosferdeki yükselişi esnasında verilecek yön ile eliptik bir yörüngeye yerleştirilecek başka bir uyduyu taşıyan füzeye verilecek yön, hemen hemen aynı yükseliş hızına sahip de olsalar, farklıdır. Kurtulma hızına ulaştırılıp, Dünya'nın yerçekim alanını terk ettirilecek (örn. uzay sondaları) gibi cisimler fırlatılışın genellikle tüm aşamalarını atmosfere dik olarak geçtikten sonra uzay ortamında ateşlenen nispeten küçük roket motorlarıyla gidecekleri hedef gezegene doğru yönlendirilirler.

Aynı fiziksel teoremi tersten düşünecek olursak, tek merkezli bir gravitasyonel (kütleçekimsel) alanın etkisi altında ve sonsuz uzaklıktaki bir cisim, söz konusu kütleçekimsel alanı yaratan kütleye yaklaşırken en fazla o cisimden kaçarken erişmesi gereken minimum hız olan kurtulma hızında seyir edecektir. Kurtulma hızı genellikle kütlelerin yüzeyinde ölçülür. Yani, "Dünya'nın kurtulma hızı 11.2 km/sn'dir" dediğimizde aslında Dünya'nın yüzeyinde, deniz seviyesindeki bir konuma relatif kurtulma hızından bahsederiz. Buna nazaran, örneğin 9,000 km yüksekte (uzayda) cismin Dünya'nın yerçekiminden kaçması için sahip olması gereken kurtulma hızı 7.1 km/s'dir. Bir başka deyişle, cisim yerçekim kaynağından uzaklaştıkça, o kaynaktan kaçabilmesi için erişmesi gereken kurtulma hızı azalır.

Terimin yanlış kullanımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurtulma hızı, herhangi bir cismin büyük kütlenin etrafındaki herhangi bir yörüngeden çıkması için sahip olması gereken hızla karıştırılmamalıdır. Belirli bir motor ve hareket kabiliyetine sahip cisim (örneğin bir helikopter), büyük kütlenin kütle merkezinden istediği herhangi bir hızda uzaklaşabilir. Uzaklık arttıkça, cismin büyük kütlenin yerçekiminden ilelebet kurtulabilmesi için çıkması gereken hız azalacaktır. Yani, cismin büyük kütlenin çekim etkisinden kurtulabilmesi için cisme verilmesi gereken ilk hızdır.

Bazı bilinen gök cisimlerinin kurtulma hızları[değiştir | kaynağı değiştir]

Gezegenimizin yerçekimsel alanından kaçabilmesi için cismin 11.2 km/s'lik bir kurtulma hızına ulaşması gerekir. Cismin, Güneş'in kurtulma hızına ulaşıp, Güneş Sistemi'ni terk edebilmesi için ise 42.1 km/s'lik sürate ulaşmalıdır.
  Fırlatılış yeri   Kaçılan gökcismi Ve       Fırlatılış yeri   Kaçılan gökcismi Ve
Güneş'in yüzeyi, Güneş: 617.5 km/sn
Merkür'ün yüzeyi, Merkür: 4.4 km/sn Merkür'ün yüzeyi, Güneş: 67.7 km/s
Venüs'ün yüzeyi, Venüs: 10.4 km/sn Venüs'ün yüzeyi, Güneş: 49.5 km/s
Dünya'nın yüzeyi, Dünya: 11.2 km/sn Dünya'nın yüzeyi, Güneş: 42.1 km/s
Ay'ın yüzeyi, Ay: 2.4 km/sn Ay'ın yüzeyi, Dünya: 1.4 km/s
Mars'ın yüzeyi, Mars: 5.0 km/sn Mars'ın yüzeyi: Güneş: 34.1 km/s
Jüpiter'in yüzeyi, Jüpiter: 59.5 km/sn Jüpiter'in yüzeyi, Güneş: 18.5 km/s
Satürn'ün yüzeyi, Satürn: 35.5 km/sn Satürn'ün yüzeyi, Güneş: 13.6 km/s
Uranüs'ün yüzeyi, Uranüs: 21.3 km/sn Uranüs'ün yüzeyi, Güneş: 9.6 km/s
Neptün'ün yüzeyi, Neptün: 23.5 km/sn Neptün'ün yüzeyi, Güneş: 7.7 km/s
Güneş Sistemi,   Samanyolu galaksisi:   ~1000 km/sn[1]
Herhangi bir Karadeliğin yüzeyi, Karadelik 299,792.458 km/sn

Atmosfer yüzünden Dünya yüzeyine yakın irtifalarda cisme 11.2 km/s'lik hipersonik bir hız kazandırmak, cismin hava molekülleri ile çarpışması sonucu yanarak parçalanmasına sebep olacağından pratikte mümkün değildir. Gerçek uzay uygulamalarında, atmosferin yavaşlatıcı etkisini egale etmek için cisim öncelikle alçak Dünya yörüngesine yerleştirilir, sonra ikinci bir motor ateşlemesiyle kurtulma hızına ulaştırılır.

Kurtulma hızının hesaplanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek merkezli, basit bir çekim alanından kurtulma durumunda kurtulma hızı, cismin sahip olduğu kinetik enerjinin kütleçekimsel potansiyel enerjiye (eksi) eşit olduğu andaki meblâdır.

Burada kurtulma hızı, G kütleçekim sabiti, M kaçılan cismin kütlesi, m kaçan cismin kütlesi, g yerçekimi ivmesi, r cismin merkezi ile kurtulma hızının hesaplandığı nokta arasındaki mesafe ve μ ise standart kütleçekim parametresini sembolize etmektedir.[2]

Belirli bir irtifada kurtulma hızı, o irtifada dairesel orbitte hareket eden cismin hızının katına eşittir. Küresel olarak homojen dağılımlı bir kütleye sahip cisim için yüzeyden kaçışta ihtiyac duyacağı kurtulma hızı (m/s cinsinden) yaklaşık 2.364×10−5 m1.5kg−0.5s−1 çarpı yarıçap r (metre cinsinden) çarpı averaj yoğunluğun ρ (kg/m³ cinsinden) karekökü olur.

Kurtulma hızını işlemce kullanarak türevleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki türevlerde Newton'un evrensel çekim kanunu, Newton'un hareket kanunları ve integral işlemce kullanılmıştır.

g ve r kullanarak türevleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya'nın kurtulma hızı, yüzeyindeki standart yerçekimine bağıl ivme g kullanılarak elde edilebilir. Bu durumda Dünya'nın toplam kütlesi M veya yerçekimi sabitini G'nin bilinmesine de gerek yoktur. Şimdi,

r = Dünya'nın yarıçapı
g = Dünya'nın yüzeyindeki yerçekim ivmesi

olsun. Dünya'nın yüzeyinin üzerindeki irtifalarda, yerçekimi ivmesi Newton'un evrensel çekim kanunu'ndaki ters kare ilişkisi ile bulunur. Dünya'nın yüzeyinden s yükseklikteki bir noktada (ve s > r olduğunda) yerçekimi ivmesi 'dir. Burada m kütlesine sahip cismin yüzeydeki ağırlığı gm iken, s yüksekliğindeki ağırlığı gm (r / s)² olur. Dolayısıyla, m kütleli ve yüzeyden s yükseklikteki cismi, yüzeyden s + ds yüksekliğine çıkartabilmek için ihtiyaç duyulan enerji gm (r / sds olacaktır. Bu değer s arttıkça hızla azalacağından dolayı, cismin sonsuz yüksekliğe çıkartılabilmesi için ihtiyaç duyulan toplam enerji sonsuza ulaşmaz ve sonlu bir meblaya yaklaşır. Bu mebla yukarıdaki ifadenin integralidir:

Bu, m kütleli cismin gezegenin yerçekiminden kaçabilmesi için sahip olması gereken kinetik enerjidir. Tabi v hızıyla ilerleyen ve m kütleli cismin toplam kinetik enerjisi Ek = (1/2)mv² formülü ile hesaplandığına göre,

şeklinde bir eşitlik kurabiliriz. Burada m'ler birbirini iptal eder ve eşitliği v için çözersek,

sonucuna ulaşırız. Dünya'nın yarıçapını r = 6400 kilometre, yüzeyindeki yerçekimi ivmesini de g = 9.8 m/s² olarak alırsak,

olacaktır. Bu rakam Isaac Newton'un hesapladığı 11 km/s'lik meblanın biraz üzerindedir.

G ve M kullanarak türevleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki eşitlikte G kütleçekim sabiti, M de Dünya'nın veya yerçekiminden kaçılacak başka bir kaynağın kütlesi olsun.

Burada türevin zincir kuralını uygulayabiliriz.

Eğer ise,

olacaktır. Biz buradan kurtulma hızını (v0) istediğimize göre,

ve

Buna göre v0 kurtulma hızı, r0 de kaçılan gezegenin yarıçapıdır. Bu noktada okuyucuya yukarıdaki türevde ataletsel kütle ile kütleçekimsel kütle arasındaki sayısal eşitliğin esas alındığını hatırlatmak yerinde olacaktır.

Türevler tutarlı mıdır?[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerçekimine bağlı-kütleçekimsel-- ivmeye (g), kütleçekim sabiti G ve gezegenin kütlesi M kullanılarak erişilebilinir:

Burada r gezegenin yarıçapı olduğuna göre,

olur. Dolayısıyla yukarıda verilen iki türev birbiriyle tutarlıdır.

Birden fazla kütleçekim kaynağı ve vektörel etkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birden fazla çekim kaynağının bulunduğu kompleks senaryolarda cismin ortamdan kaçması için ihtiyaç duyduğu net kurtulma hızı, cismin bulunduğu vektörde sahip olduğu her etki kaynağına bağıl potansiyel enerjilerin toplanması ile elde edilir. Dolayısıyla, cisim için tüm sistemden kurtulma hızı, her bir etki kaynağının kurtulma hızlarının karelerinin toplamının kare köküne eşit olacaktır.

Buna bir örnek verecek olursak, Dünya'nın yüzeyinden fırlatılacak bir cisim için hem Dünya'ya hem de Güneş'e bağıl net kurtulma hızı şeklinde ifade edilir. Buna bînayen, cisim dünyanın güneş etrafındaki 30 km/s'lik naturel yörüngesel vektöre paralel fırlatıldığında, cismin güneş sistemini terk edebilmesi için ~13.6 km/s'lik öz kurtulma hızına sahip olması yeterlidir.

Yerçekim drenajı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütlesel yoğunluğun gezegen içinde homojen olarak dağılmasi gibi hipotezsel bir varsayımda bulunacak olursak, cismin söz konusu gezegenin yüzeyinden merkezine doğru uzanan silindir şeklindeki uzun bir tünele (sürtünmesiz ortam) bırakıldığında erişeceği en yüksek hız, mevzû bahis gezegenin kurtulma hızının 'ye bölümüne eşittir. Bu sayı aynı zamanda cismin düşük irtifada gezegen etrafında tam dairesel yörüngedeki hızıyla da eşdeğerdir. Buna göre, cismin gezegenin merkezinden fırlatıldığında erişmesi gereken kurtulma hızı, yüzeyinden fırlatıldiğında erişmesi gereken hızın katı olacaktır.

Elbette uzay mühendislerince kullanılan daha gerçekçi kurtulma hızı hesaplamaları gezegenlerin yoğunluğunun kütlesi boyunca heterojen ve düzensiz dağıldığı gerçeği göz ardı edilmeden yapılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Güneş Sistemi Verileri". Georgia Eyalet Üniversitesi. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2009. 
  2. ^ Bate, Mueller and White, p. 35

Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Nedir? :Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? ile ilgili Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Ne Demektir? Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Açıklaması Nedir? Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Cevabı Nedir? Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Açıklaması? :Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Gerçek mi? :Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? ile ilgili Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Hakkında? :Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? ile ilgili Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kurtulma hızı nedir?, Kurtulma hızı anlamı nedir?, Kurtulma hızı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Saha, Nizip, Deniz Köken, Fosil, BAFTA En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Nobel Barış Ödülü sahipleri, Nemanja Radonjić, Diyarbakırda 1984 Türkiye yerel seçimleri, İsmet Hürmüzlü, Luigi Di Biagio, Mikrotübüller, Otomat teorisi, Arman Manukyan, Nilay Özdemir, Kutrigurlar, Swarkestone, Sicnan, Nemanja Nedović, Landgraaf, Mustafa Günaydın, Güneş Harekâtı, Roma valisi, Ruhsar, Ahmed Sabir, Cahit Talas, Villafranca de Córdoba, Mamut Mağarası Ulusal Parkı, Tripitaka Koreana, Ernest Augustus (3. Cumberland ve Teviotdale dükü), Mylène Farmer, Bulimia nervoza, Beyaz tahta kalemi, Shuifu, Antonio DAmico, 1925 Çekoslovakya Birinci Ligi, Richter ölçeği, Manyok, Nemanja Matić, 41. Türkiye Hükûmeti, Sosyalist İktidar, Paris Dauphine Üniversitesi, Laos pasaportu, Engelli hakları hareketi, Chris Froome, Tümen, Elit İşcan, Çaksına, Yayladağı, Nekhen, Ann Oakley, Eritroz, Given Up, Nakşa, 15 Ocak, Chengdu Spor Merkezi, Hacımusalı, Yerköy, Ankara Opera Sahnesi, Transfüzyon, XIII. Gregorius, Seungmin, 1700, Cebrayıl rayonu, Ümmetçilik, Carugo, Kara cisim ışınımı, Ossona, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi Binası, Hypsosinga sanguinea, Kuantum etkileri, Nemanja Maksimović, Frankfurt, Blind Faith, Jeddah, Laboratuvar, Ali Rikabi, Taşköprü, Kamu kurumu, Divanı Lügati Türk, Polis, Dibekli, Ayancık, Gözerek, Karakoçan, CodeIgniter, Homoroselaps, Siping, İç grup ve dış grup, Hartlip, Dolaşım sistemi, Atila Işık, Futbolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi, Nemanja Gudelj, Finansal muhasebe, Küçükyalı Mezarlığı, Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Uzay Bilimi Birliği, Donald Winnicott, Oğuz Dağlaroğlu, Cade Cunningham, 1114, Jotun, Avusturya İç Savaşı, Harmanli, Cihatçı, Türkiyedeki Havaalanları İstatistikleri,
Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı,