Pamuk İsminin Anlamı Nedir?

Pamuk İsminin Anlamı Nedir?

Pamuk İsminin Anlamı Nedir?

Pamuk İsminin Anlamı Nedir?

Pamuk İsminin Anlamı

Pamuk İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Pamuk İsmi Caiz Mi?

Pamuk İsminin Resmi Pamuk İsminin Numeraolojisi

Pamuk İsminin Anlam Falı

Pamuk İsminin Anlam Falı Pamuk İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Pamuk İsminin Analizi Pamuk İsminin Anlam Yorumu

Pamuk İsminin Numeraolojisi

Pamuk İsmi Caiz Mi? Pamuk İsmili Ünlüler Pamuk İsminin Arapça Yazılışı Pamuk İsminin Çince Yazılışı

Pamuk İsminin Resmi

Pamuk İsminin Japonca Yazılışı Pamuk İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Pamuk İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Pamuk İsminin Anlamı

Pamuk İsminin Anlamı, Pamuk İsminin İstatistikleri

Pamuk İsminin Resmi, Pamuk İsminin Numeraolojisi, Pamuk İsminin Anlam Falı, Pamuk İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Pamuk isminin sözlük anlamı

Pamuk İsminin Analizi, Pamuk İsminin Anlam Yorumu, Pamuk İsmi Caiz Mi?, Pamuk İsmili Ünlüler, Pamuk İsminin Arapça Yazılışı,

Pamuk İsminin Arapça Yazılışı

Pamuk İsminin Çince Yazılışı, Pamuk İsminin Japonca Yazılışı, Pamuk İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Pamuk İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Pamuk İsminin İstatistikleri

Pamuk İsminin Anlamı Nedir?

Pamuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pamuk
Biyolojik sınıflandırma
lem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Malvales
Familya: Malvaceae
(Ebegümecigiller)
Cins: Gossypium
Tür: G. hirsitum
Gossypium hirsitum
L.
Toplanmaya hazır pamuk bitkisi

Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Pamuk bitkisi kök, sap, yaprak, çiçek ve tohumdan oluşmaktadır. Tür ve varyetesine göre 60–120 cm, ağaç halinde olanlar ise 5–6 m boylanabilir. Pamuk 30–100 cm derine, 50–80 cm yanlarına uzanan kazık köke sahiptir. Toprak yüzeyinin 8–10 cm altında ilk yan kökler meydana gelir Bunlar yatay olarak büyürler. Yan köklerin sayıları 3-4 tanedir. Her biri tekrar dallanarak etrafa yayılır. Epidermis hücrelerinin dışa doğru uzaması ile sayısız emici tüyler meydana gelir. Genel olarak kök toprakta dik olarak ya da bir süre sonra zikzak çizerek devam eder. Uygun koşullarda kök uzunluğu 1,5 m'ye kadar ulaşabilir.

Afrika'da, çok yıllık ağaç şeklinde olan pamuk çeşitleri de vardır. Pamuk gövdeleri dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yapraklar uzun saplı, parçalı ve tabanı kalp şeklindedir. Çiçekler saplı ve yaprakların koltuğunda tek tek bulunur. Dış çanak yaprakları üç parçalı, taç yaprakları ise beş serbest parçalıdır. Meyvesi, olgunlukta açılan veya kapalı kalan, 3-5 gözlü bir kapsüldür. Bu kapsüle koza da denir. Her gözde siyahımsı renkli, oval şekilli ve üzeri uzun, sık ve beyaz renkli tüylerle örtülü 5-10 tohum bulunur. Pamuk tohumu, etrafındaki bu tüy veya liflerle beraber `kütlü` adını alır.

Tarih ve etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Arkeolojik kanıtlar gerek Hindistan gerek Güney Amerika'da birbirinden bağımsız olarak 6000 ila 7000 yıl önce pamuğun değişik türlerinin tarımının yapıldığı ve giyimde kullanıldığını göstermektedir. Eski dünyaya pamuk Hindistan'daki Harappa uygarlığından gelmiştir. Mezopotamya'dan da Eski Mısır'a geçmiştir.

Pamuğun Arapçadaki ismi olan kutun ('al kutun') İngilizceye cotton, İspanyolcaya algodón olarak geçmiştir. Pamuk için Türkiye'de yerel olarak üreticilerin kullandığı 'pambuk', 'bambuk' adının da, bugün Kuzey Suriye'de yer alan Menbic şehrinin (Hierapolis Bambyce ya da Bambyke) başka dillerdeki değişik söylenişinden gelmiş olması muhtemeldir. (Arnold Toynbee, Turkey: A Past and a Future, dipnot.50)

Pamuk, alüvyonlu ve kuvvetli toprakları sever. Derin sürülmüş ve iyi gübrelenmiş topraklara ekilir. Ekim; sıcak bölgelerde şubat, soğuk bölgelerde Mart-Nisan aylarında yapılır. Ağustos ve Eylül'de hasat edilir. Pamuk için en büyük tehlike yağmurlardır. Yağmurlar, verimin ve kalitenin düşmesine sebep olur.

Türkiye'de MÖ 330 yılına dek geriye giden uzun bir tarihçesi olmasına karşın asıl gelişmesi 11. yüzyılda Selçuklu Türkleri ve 14. yüzyılda Osmanlı Türkleri zamanında olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra ise pamuk tarımına büyük önem verilmiştir.

Pamuk çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de yetiştirilen pamukların tamamı orta lifli pamuklar olup birçok çeşidi kullanılmaktadır. Yaygın olanları; Gloria, Lydia, 499, Lima, BA373 akala, Stoneville 453, Carolina Quin, Çukurova 1518, Sayar 314, Nazilli 84, Nazilli 87, Maraş/Erşan 92, Ege 7913 Carmen, Flora, Celia, Candia, Julia, Beyaz Altın 119, BA308, Diamond çeşididir.

Ekolojik istekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Pamuk için ideal hava sıcaklığı 21 ila 37 °C arasındadır. Toprak yeterince süzek, kumlu-killi ve organik maddece zengin olmalıdır.[1]

Dünyada pamuk üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

En Çok Pamuk Üreten 10 Ülke
(milyon metrik ton)
Sıra Ülke 2009 2010 2011
1  Çin 6,377,000 5,970,000 6,588,950
2  Hindistan 4,083,400 5,683,000 5,984,000
3  ABD 2,653,520 3,941,700 3,412,550
4  Pakistan 2,111,400 1,869,000 2,312,000
5  Brezilya 956,189 973,449 1,673,337
6  Özbekistan 1,128,200 1,136,120 983,400
7  Türkiye 638,250 816,705 954,600
8  Avustralya 329,000 386,800 843,572
9  Türkmenistan 220,100 330,000 330,000
10  Arjantin 135,000 230,000 295,000
Dünya 19,848,921 22,714,154 24,941,738
Kaynak: BM Gıda ve Tarım Örgütü [2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019. 
  2. ^ "Production of Cotton by countries". UN Food & Agriculture Organization. 2011. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 


İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Pamuk İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Pamuk İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Pamuk İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Pamuk İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Pamuk İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Pamuk İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Pamuk İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Pamuk İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Gedikli subay, Arraial do Cabo, Ayhan Nasuhbeyoğlu, Piano di Sorrento, Touch ID, Ming ve Çing Hanedanlarının İmparatorluk Mezarları, Emin Erkul, Politik felsefe, Cury, Chikamatsu Monzaemon, South Bay Lakers, Île de la Cité, E. H. Carr, Nokia 1315, Solo (Alsu şarkısı), Asya gribi, Maracaibo, Julio Cruz, Simon bar Kohba, Harkov Uluslararası Havalimanı, Törekent, Sincan, Avrupa Yaz Saati, John Wayne (şarkı), Susurluk Raporu, Kayalık Dağları, Karaaptiler, Arifiye, Ameloblast, Mendub, Ünsüz değişmesi, Genel Hükûmet, Genel Hükümet, Mehmet Tezkan, Tekirdağda 1973 Türkiye genel seçimleri, Layton, Utah, Mário Jardel, Kayıkçı Kul Mustafa, Ackermann direksiyon geometrisi, Gökgöl Mağarası, Porto Rico, Özdemir, Karaman, Land of the Free, 2020 Emilia Romagna Grand Prix, Hutular, Torver, Nar Mobile, Sarasota, Florida, Waluigi, Dönüşüm Müzesi, Murat Belge, Larissa (uydu), Finansal kiralama, Stevie Wonder, Ryuichi Kamiyama, Walewska Moreira de Oliveira, Kevin Campbell (futbolcu), Jianzi, Uygulama yazılımı, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında katliamlar, Berdistan, Dwight Yorke, God Rest You Merry, Gentlemen, Osmanköy, Boyabat, Yalovanın ilçeleri, Fumone, Embryophyte, Claude Louis Navier, Temrezli, Sorgun, Zebra, Ahmet Kara (spor adamı), Viktorya dönemi, 1996 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Orhun kitabeleri, Bellek yönetimi, Özge Özpirinçci, Dryolimnas, Kimyasal kinetik, Edebi sanat, Vecihi Akın, Ashikaga şogunluğu, Heybridge, Maldon, Jacques Fromental Halévy, Supernatural (10. sezon), Bart Gets an F, Any Given Thursday, Hear In The Now Frontier, John Howard Northrop, Güneş Dil Teorisi, Mualla Mukadder Atakan, Wongudan, Fahriye Sultan, Koltsovo Havalimanı, Macy Gray, Atıf Kamçıl, Jet stream, Haluk Nihat Pepeyi, Eberechi Eze, Bronz madalya, Covo, Oreokastro, Areometre,
Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı,