Mesud Barzani

Mesud Barzani

Mesud Barzani
Mesud Barzani Kelimesinin Anlamı Nedir? Mesud Barzani Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Mesud Barzani Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Mesud Barzani - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek Mesud Barzani - Oranlamak Mesud Barzani - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Mesud Barzani - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
Mesud Barzani - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Mesud Barzani - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Mesud Barzani
Mesud Barzani Nedir? Mesud Barzani Ne demek? , Mesud Barzani Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Mesud Barzani
Mesud Barzani Kelimesinin Anlamı? Mesud Barzani Ne Demek? Mesud Barzani Ne Demektir? ,Mesud Barzani Analizi?
Mesud Barzani
Mesud Barzani Anlamı Nedir? Mesud Barzani Ne Demektir?, Mesud Barzani Açıklaması Nedir? , Mesud Barzani Cevabı Nedir? , Mesud Barzani Kelimesinin Anlamı?

Mesud Barzani

Mesud Barzani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mesud Barzani
مەسعوود بارزانی
2016 yılında Mesud Barzani
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı
Görev süresi
14 Haziran 2005 - 1 Kasım 2017
Başbakan Neçirvan Barzani
Berhem Salih
Neçirvan Barzani
Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali
Yerine geldiği Yeni makam
Yerine gelen Neçirvan Barzani
Irak Başbakanı
Görev süresi
1 Nisan 2004 - 30 Nisan 2004
Yerine geldiği Muhammed Bahr el-Ulum
Yerine gelen İzzeddin Salim
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Ağustos 1946 (77 yaşında)
Mahabad, Mahabad Cumhuriyeti
Vatandaşlığı Irak
Türkiye (1992-2003)[1]
Milliyeti Kürt
Partisi Kürdistan Demokratik Partisi
Akraba(lar) Mustafa Barzani (Babası) Ahmed Barzani (Amcası)
Çocuk(lar) Mesrur Barzani, Nebile Barzani
Mesleği Siyasetçi
Dini İslam

Mesud Barzani (Kürtçe: مەسعوود بارزانی Mesûd Barzanî; d. 16 Ağustos 1946, Mahabad), Kürt siyasetçi. 2005-2017 yılları arası Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı olarak görev aldı. 1 Nisan-30 Nisan 2004 tarihleri arasında Irak Başbakanlığı görevinde bulunan Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi'nin 1979 yılından beri başkanlık görevini sürdürmektedir.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1946 yılında babası Molla Mustafa Barzani'nin genelkurmay başkanı olduğu günümüzde İran'da bulunan, SSCB'nin desteğiyle kurulmuş olan Mahabad Cumhuriyeti'nde doğmuştur.[2] Sonraki dönemde Molla Mustafa Barzani'nin bölgede bağımsız Kürt devleti kurma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve İran ordusunun bölgeye giriş yapmasıyla Molla Mustafa Barzani SSCB'ye, küçük yaşlarda olan oğlu Mesut Barzani ise Irak'a gitmek zorunda kalmıştır. Molla Mustafa Barzani 1958 yılında Irak'ta yapılan darbenin sonucu olarak krallığın Kasım tarafından yıkılmasının ardından, yeni kurulan hükûmet tarafından aldığı davet üzerine yeniden ülkeye dönüş yaptı. İlerleyen yıllarda Irak'ın, Kürtlere talep edilen hakları vermemesi üzerine baba Barzani silahlı bir ayaklanma başlattı.

1970'lerin ilk yıllarında Mesud Barzani, babası ve kardeşi İdris Barzani ile birlikte Kürtlerin siyasi ve askerî meseleleri üzerine çalışmaya başladılar. 1975 sonunda babasının ABD'ye iltica etmesinin ardından yine kardeşi İdris ile birlikte Kürdistan Demokratik Partisi'ne başkanlık etmeye başladı.

1979 sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Molla Mustafa Barzani'nin 1979 yılında ölümünden sonra partinin en etkin liderleri Mesud ve kardeşi İdris Barzani oldular. Aynı yıl içerisinde (1979) İran'da yapılan devrimden sonra Mesud Barzani ve ailesi destekçilerinin de vasıtasıyla İran'a yerleşti. 1980 yılında İran-Irak Savaşı'nın başlamasıyla bölgedeki ortamı kullanan Barzani ve partisi KDP Irak sınırın İran'a yakın kısmında güçlenip etkinliğini arttırmayı başardı. İran - Irak savaşı döneminde ve sonrasında Irak'ta nüfuzunu arttırmak isteyen İran rejimi, Irak'taki tüm Saddam karşıtı güçleri İslami hareketlenmeler temelinde etkilemeye çalışmış olsalar da Mesud Barzani bu duruma pek sıcak yaklaşmamıştır. 1987 yılına kadar KDP'yi kardeşi İdris ile birlikte yöneten Mesud Barzani 1987 yılında kardeşi İdris Barzani'nin ölümü sonrasında KDP'nin alternatifsiz lideri haline gelmiştir.

İran-Irak Savaşı sonrası dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

George W. Bush ve Barzani Beyaz Saray'da, Ekim 2005
2015'te Barzani
Mesud Barzani ile ABD Savunma Bakanı Robert Gates Erbil'de, Nisan 2011

1988 yılında İran-Irak Savaşının sona ermesinden sonra Kürt bölgelerinin önemi artmış, bu bölgelerdeki hakimiyet ciddi bir konu haline gelmiştir. Bu konuda da Mesut Barzani hakimiyet için büyük çabalar harcamıştır. Körfez Savaşından Irak'ın 1991 yılında yenilgi ile çıkmasını fırsat bilen Barzani, Baas rejimine karşı Süleymaniye ve çevresinde Celal Talabani ve diğer Kürt liderleri ile birlikte bir Kürt ayaklanması başlatmıştır. Ayaklanma sonrasında Baas hükûmeti ile Kürt ayaklanmacılar arasında büyük çatışmalar çıkmıştır. Ancak bu olaya batılı güçler müdahale etmiş, Kürtler için Kuzey Irak'ta güvenli bölgeler sağlanmış ve çatışmalar sonlandırılmıştır.

Mayıs 1992 yılında batılı güçler denetiminde Kuzey Irak'ta yapılan seçimlerde Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani bölgesel liderler olarak seçilmişlerdir. Ancak 1994 yılında KDP-KYB koalisyonu arasında çıkan anlaşmazlıklardan dolayı iki parti arasında çatışma (Kuzey Irak İç Savaşı) başlamıştır. 1996 yılı Ağustos ayında Barzani, Talabani'nin İran rejimiyle anlaşacağından korktuğundan dolayı kendisi Baas rejimiyle anlaşma imzalamıştır, bunun üzerine 31 Ağustos 1996'da Erbil'e giren Irak güçleri bölgeyi Barzani'ye emanet etmiştir. Bu dönemden sonra Ekim 1996'nın sonlarına doğru KDP-KYB arasında ateşkes imzalanmıştır.

Türkiye terörle mücadele için zaman zaman Barzani ve Talabani ile diyalog kurmuştur. 1997 yılında ise Barzani, Türkiye'nin terörle mücadelesinde ittifak olarak rol almış ve Peşmerge güçleri ile PKK unsurlarına karşı çıkmışlardır. Sonraki dönemlerde KDP-KYB arasında yine çatışmalar çıkmıştır. ABD'nin de araya girmesiyle 1998 yılında KDP-KYB arasında yine ateşkes ilan edilmiş, bu ateşkes 4 Ekim 2002'de yenilenmiştir.

Kürdistan Bölgesi Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Barzani, 2003 yılında Irak'ın işgali'nden sonra kurulan Irak Hükûmet Konseyi'nin üyesi oldu ve 2004 yılı Nisan ayında konseyin başkanı oldu. Haziran 2005'te Irak Kürdistan Parlamentosu tarafından Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı seçildi.

Mesud Barzani Şubat 2011'de, barış, istikrar ve bölgede dini hoşgörüyü teşvik rolüyle, NATO Parlamenterler Asamblesi İtalyan Atlantik Komitesi ve İtalyan Delegasyonu Atlantik Ödülünü aldı.

Mesud Barzani Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak birçok ülkede resmî ziyaretler yaptı: Beyaz Saray'da ABD Başkanı George W. Bush ile (25 Ekim 2005), Downing Street'te İngiltere Başbakanı Tony Blair ile (31 Ekim 2005), Vatikan'da Papa ile (14 Kasım 2005), Roma'da İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile (13 Kasım 2005), Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile (13 Mart 2007) ve Amman'da Ürdün Kralı Abdullah ile (19 Mart 2007).

Türkiye'ye de, çokça ziyaretlerde bulundu. En son Şubat 2017'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın misafiri olarak Türkiye'ye bir ziyarette bulundu.

Temmuz 2009'da, Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanlığı için ilk doğrudan yapılan seçimlerde, Mesud Barzani oyların %69.6'sını alarak başkan seçildi. Seçimleri yakından takip eden uluslararası gözlemciler ve Irak Seçim Komisyonu seçimleri serbest ve adil olduğunu ilan ettiler.

Mesud Barzani, IŞİD'e karşı devam eden mücadelede Kürt bağımsızlığını zorlama çabaları nedeniyle Time Dergisi'nin 2014 Yılın Kişisi'nde kısa listeye kalan sekiz adaydan biriydi.

2017 Kürdistan bağımsızlık referandumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Barzani, Ocak 2019'da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi

7 Haziran 2017'de Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin 25 Eylül 2017'de bağımsızlık referandumu yapacağını açıkladı.[3] Referandumu takip eden 26 Eylül 2017 günü referandumun bağımsızlık arayışında başarılı olduğunu duyurdu ve komşu ülkeleri gelecekte diyaloğa açık olmaya çağırdı.[4]

Irak hükûmeti referandumun sonuçlarını reddetti. 15 Ekim'de, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi, Kürtlerin kontrolündeki Kerkük şehrine girerek Peşmergeleri geri çekilmeye zorladı ve Kuzey Irak'taki diğer çekişmeli şehirlerde benzer geri çekilmelere yol açtı.[5]

Referandumun başarısızlığı ve Peşmerge'nin toprak kayıplarının ardından Barzani, 29 Ekim'de Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak istifa edeceğini duyurdu.[6]

Mesud Barzani halen Kürdistan Demokrat Partisi'nin başkanıdır ve büyükelçileri kabul etmektedir.[7][8]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 Mayıs ayında gazeteci Sardasht Osman, Barzani ailesini eleştirdikten sonra öldürüldü. Temmuz 2010'da muhalefet gazetesi Rozhnama, yasadışı petrol kaçakçılığından büyük paralar kazanan Barzani liderliğindeki KDP'yi suçlamıştır.

Barzani'nin hakaretçileri, onun kabile, muhafazakar ve dünyevi olmadığını, genellikle geleneksel kabile rollerini oynadığını söylüyorlar. Ancak Erbil'deki yönetimi, modern ulaşım altyapılarını başarıyla inşa etti, yabancı yatırımları çekti ve eğitime öncelik verdi.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ERGAN, Uğur (24 Aralık 2003). "Kırmızı pasaportu geri verdi". www.hurriyet.com.tr. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  2. ^ "Mahabad Cumhuriyeti". 22 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Iraqi Kurds set date for independence referendum". Muslim Global. 26 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017. 
  4. ^ "President Barzani claims victory in independence referendum". Rudaw. 27 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 
  5. ^ Martin Chulov. "Kurdish forces abandon long-held lands to Iraqi army and Shia fighters 27 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". The Guardian, 17 October 2017.
  6. ^ "Iraqi Kurdish leader Massoud Barzani to step down". BBC News. 29 Ekim 2017. 30 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2017. 
  7. ^ "Masoud Barzani hosts new Canadian, British Ambassadors to Iraq". www.kurdistan24.net. 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Senior Kurdish leader meets with EU Ambassador to Iraq". www.kurdistan24.net. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 
  9. ^ Fischbach, ed. Biographical encyclopedia of the modern Middle East and North Africa (Gale Group, 2008) p 161.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Muhammed Bahr el-Ulum
Irak Başbakanı
2004
Sonra gelen
İzzeddin Salim
Yeni makam Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı
2005–2017
Sonra gelen
Neçirvan Barzani


Haberler Kategorisinden Haberler


  • Mesud Barzani Nedir?:Mesud Barzani ile ilgili Mesud Barzani burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Mesud Barzani Ne Demektir? Mesud Barzani Açıklaması Nedir? Mesud Barzani Cevabı Nedir? Mesud Barzani Kelimesinin Anlamı? Mesud Barzani konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Mesud Barzani Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Mesud Barzani Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Mesud Barzani Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Mesud Barzani İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Mesud Barzani Açıklaması?:Mesud Barzani Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Mesud Barzani Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Mesud Barzani Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Mesud Barzani Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Mesud Barzani Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Mesud Barzani Gerçek mi?:Mesud Barzani ile ilgili Mesud Barzani burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Mesud Barzani sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Mesud Barzani Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Mesud Barzani Hakkında?:Mesud Barzani ile ilgili Mesud Barzani burada bulabilirsiniz. Mesud Barzani Detaylar için sitemizi geziniz Mesud Barzani Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Mesud Barzani resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Mifflin County, Pensilvanya, Ruda, Regina Hall, Prychia, Bükreş, Andi Zeqiri, Southland Tales, Kadir Aydoğan, Apidae, Bilgisayar Kümeleri, Yusuf Ziya Göksu, Can I Play with Madness, Karakuzu, Bayramören, Friedrich Dürrenmatt, Ali Fuat Atik, Londra Barış Konferansı, Ponza taşı, Wichita, Kansas, Þrúðr, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanlığı, Suriye Türkleri, 64. Akademi Ödülleri, Ibieca, Gümüşdere, Keçiören, Marcel Carné, Merzifon Amerikan Koleji, Chac Mool, Melik, Gerrit Schimmelpenninck, Umineko no Naku Koro ni, Gulam Rıza Rızayi, Arthur F. Burns, Skarn, Crux (takımyıldız), Açığa satış, Christopher McCandless, Carlos Tevez, Muratçeşme, Büyükçekmece, LIDAR, George Crumb, İslam Bilimleri, Eflak İsyanı (1821), Malazgirt Meydan Muharebesi, Bandung, Bernard Werber, Danyal Yurdatapan, Girlschool, Victor Oladipo, Takizawa, Tijana Dapčević, XIV. İoannis, 2022 Philadelphia Eagles sezonu, Bloomberg, 1998 Van saldırısı, Mamonovo, Cheloniidae, Francisco de Sá Carneiro, Casemiro, Matt Phillips, Karasioğulları, Son Veda, IV. Baudouin, Fahrünnisa Zeyd, Berde füze saldırıları, Brugge, Erzurum ilindeki yerleşim yerleri listesi, Erkan Taşkıran, Kütahya ilindeki yerleşim yerleri listesi, 1936 Yaz Olimpiyatları, Aleksandar Stamboliyski, Olimpiyat madalyası kazanan Türk sporcular listesi, Fra Filippo Lippi, San Giovanni Lupatoto, Forever (Mariah Carey şarkısı), Out of the Silent Planet, Siyasi haklar, Yeniköy, Samandağ, Kocaeli ilindeki yerleşim yerleri listesi, Lordegan, Bilecik ilindeki yerleşim yerleri listesi, Changsha, Wulfsmoor, Lozzi, 1999 Film Eleştirmenleri Ödülleri, Üsküdar Anadolu SK, Michel Drach, Das Boot, Basketbol pozisyonları, Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov, Fox (Türkiye), Madrid metrosu, 2015 yılı Running Man görev listesi, Giovanni Muzio, Trichoglossus forsteni, 53. Grammy Ödülleri, Yate Town FC, Federasyon Konseyi, Türk Kurtuluş Savaşında Eskişehir, Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü, El derbi barceloní,
Gaddarca Nedir?, Berna Çetin Kimdir?, Pan-Afrika renkleri Anlamı Nedir, Pan-Afrika renkleri Nasıl Oluştu, Pan-Afrika renkleri Tarihi, Pan-Afrika renkleri Renkleri, Pan-Afrika renkleri Tasarımı, Gacırtısız Nedir?, Yiğit Karakış Kimdir?, Kemal Güneş Kimdir?, Törelsiz Nedir?, Behiye Akyol Kimdir?, Töreli Nedir?, Törelci Nedir?, Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?,