Ekşioğlu ailesi Nedir

Ekşioğlu ailesi Nedir

Ekşioğlu ailesi

Ekşioğlu ailesi Nedir?

Ekşioğlu ailesi Nedir, Ekşioğlu ailesi Ne demek?, Ekşioğlu ailesi Analizi?,

Ekşioğlu ailesi Cevabı Nedir?, Ekşioğlu ailesi Anlamı?, Ekşioğlu ailesi Yazılışı,

Ekşioğlu ailesi Yorumu,

Ekşioğlu ailesi Arkeoloji, Ekşioğlu ailesi Antropoloji,

Ekşioğlu ailesi İktisat, Ekşioğlu ailesi Filoloji, Ekşioğlu ailesi Nümizmatik,

Ekşioğlu ailesi Heraldik, Ekşioğlu ailesi Felsefe,

Ekşioğlu ailesi Epigrafi, Ekşioğlu ailesi Kronoloji,

Ekşioğlu ailesi Sosyoloji, Ekşioğlu ailesi Etnografya, Ekşioğlu ailesi Paleografya,

Ekşioğlu ailesi Coğrafya, Ekşioğlu ailesi Diplomasi, Ekşioğlu ailesi Toponomi, Ekşioğlu ailesi Onomastik,

Ekşioğlu ailesi Psikoloji, Ekşioğlu ailesi Siyaset, Ekşioğlu ailesi Kimya

Ekşioğlu ailesi Özellikleri, Ekşioğlu ailesi Resmi, Ekşioğlu ailesi İstatistikleri

Ekşioğlu ailesi Ne demek?
Ekşioğlu ailesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Ekşioğlu ailesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Ekşioğlu ailesi
Ekşioğlu ailesi Kelimesinin Anlamı? Ekşioğlu ailesi Ne Demek?
Ekşioğlu ailesi Ne Demektir? Ekşioğlu ailesi Analizi?
Ekşioğlu ailesi
Ekşioğlu ailesi Anlamı Nedir? Ekşioğlu ailesi Ne Demektir?
Ekşioğlu ailesi Açıklaması Nedir? Ekşioğlu ailesi Cevabı Nedir?
Ekşioğlu ailesi Kelimesinin Anlamı?
Ekşioğlu ailesi
Ekşioğlu ailesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Ekşioğlu ailesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Ekşioğlu ailesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Ekşioğlu ailesi Nedir

Ekşioğlu ailesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ekşioğlu Ailesi - Türkiye'de nüfusu 350.000'den fazla olan bir ailedir.[1][2]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Trabzon Pontus Rum Devletinin 1461 yılında fethedilmesi sonrası bölgedeki Müslüman nüfusun artırılması çalışmaları çerçevesinde, Ekşioğlu ailesi Trabzon Dernekpazarı ilçesine bağlı Kondu nahiyesine yerleştirilmiştir. Zaman içinde ailenin nüfusunun artması ve coğrafi koşulların nüfus için yeterli gelmemesi nedeni ile, ailenin büyük bir kısmı Rize iline bağlı İkizdere ilçesine, bir kısmı Rize iline bağlı Ardeşen ilçesine, bir kısmı Ordu iline bağlı Mesudiye ilçesine ve bir kısmı da Giresun iline bağlı Alucra ilçesine göç etmişlerdir. İkizdere ve Ardeşen ilçelerine yapılan göç 18.yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşmiştir. 1768 yılında Rusya’nın Kafkasya’daki Soğucak ve Anapa şehirlerine saldırma ihtimaline tedbir olması açısından bölgedeki ayanlardan toplanan askerler arasında Osmanlı Devleti tarafından Ekşioğlu ailesinden istenen 200 asker de mevcuttur.

İkizdere’den Ordu iline bağlı Mesudiye kazasına gerçekleştirilen göç ile. Hacı İbrahim Ağa’nın oğlu olan Ali Ağa'nın oğlu Memiş Ağa'nın torunu Sadullah ailesi ile birlikte Mesudiye’ye bağlı Kışlacık köyüne yerleşmiş ve bu tarihten sonra Mesudiye ilçesindeki Ekşioğlu ailesi var olmaya devam etmişlerdir. İkizdere’den Giresun ilinin Alucra kazasına Ekşizade Osman Efendi ailesi ile birlikte göç etmiştir. Ekşizade Osman Efendi, Hicaz topraklarında görev yapan Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunun tabur imamlığını yapmış, vazife sonrası Alucra’ya yerleşmiştir. Daha ziyade Rum nüfusu bulunan Alucra köyüne kalabalık bir aile olarak yerleşen Osman Efendi, Alucra’ya kaza statüsü kazandırmış ve kazanın kadılığı görevini icra etmiştir.[3]

18. Yüzyılda İkizdere ilçesine taşınan Mehmet Ağa’nın oğlu Hacı İbrahim Ağa'nın dokuz tane oğlu olmuş, rivayete göre oğullarının her birisini İkizdere'nin farklı köylerine yerleştirmiştir. İkizdere'nin o zamanlardaki isminin Kura-i Seba (Yedi Köy) olduğu bilinmektedir. Hacı İbrahim Ağa'nın oğulları şu şekildedir;

Ali Ağa, Hasan Ağa, Küçük Ahmet Ağa, Mahmut Ağa, Memiş Ağa, Mustafa Ağa, Yakup Ağa, Hüseyin Ağa ve Osman Ağa

Günümüzde aile fertleri, kökenlerini Hacı İbrahim Ağa'nın oğullarına göre ifade etmektedirler. (Ali Ağalardan... Mustafa Ağalardan...vb.) Hacı İbrahim Ağa’nın doğum tarihi bilinmemekle beraber 1780 yılında vefat ettiği bilinmektedir. Kabri, Eski adı Koylav olan Bayırköy Camii'nin yanında bulunmaktadır.

Osmanlı zamanında Ekşizade olan aile ismi, Cumhuriyet döneminde Ekşioğlu ya da yalnızca Ekşi olarak devam etmiştir. Bununla beraber, Ardeşen'deki aile fertlerinin bir kısmı soy isimlerini değiştirmiş ve Albayrak, Bayraktar, Eryılmaz gibi soy isimleri almışlardır. Bunun gibi kırka yakın soy ismi mevcuttur.

Ekşioğlu Vakfı Meclisi, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edilmiş; kabulde, ailenin nüfusunun 300 bin üzerinde olduğu bizzat Cumhurbaşkanı tarafından ifade edilmiştir. Günümüzde bu rakamın 350 Bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

1940'lı yıllardan itibaren Rize'den İstanbul ve çevresi başta olmak üzere Türkiye'nin tüm bölgelerine yayılan ailenin bir kısmı da yurt dışında yaşamaktadır. Halihazırda ailenin büyük kısmı İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ordu, Erzurum ve Rize'de yaşamaktadır.[3] İstanbul Çekmeköy ilçesinde Ekşioğlu Mahallesi ve aynı zamanda Ekşioğlu mezarlığı bulunmaktadır. Ailenin İstanbul’da yaşayan fertleri özellikle Anadolu yakası ilçelerinde yaşamaktadırlar.

Türkiye'de çok sayıda inşaatlara imza atan ailenin önemli bir kısmı bu sektörde faaliyet göstermektedir. Ailenin bugüne kadar inşa etmiş olduğu konut sayısı 1 Milyonun üzerindedir.

Aile Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekşioğlu ailesinin kökeni, Oğuz Türkmen boylarından Bayındır boyudur.[4]

Aile Vakfı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekşioğlu ailesini temsil eden en büyük yapıdır. Ekşioğlu Vakfı Resmi Gazete’nin 15 Haziran 1991 tarih ve 20902 sayılı nüshasında yayınlanarak resmen kurulmuştur. Kurucular Kurulu 69 kurucu üyeden oluşmuştur. Vakıf, başkan Hasan Ekşi döneminde İkizdere Ovit yaylasında Ovit Yayla Şenliklerini başlatmış ve her yılın Ağustos ayında şenlikleri düzenlemeye devam etmektedir. Vakfın yayın organı Ekşioğlu Vakfı Dergisidir. Derginin ilk sayısı Mayıs 1996 tarihinde yayınlanmış ve günümüze kadar yayınlanmaya devam etmektedir.

VAKIF BAŞKANI GÖREV YILI
Şefik Ekşi 1991 - 1993
Aslan Ekşioğlu 1993 - 1995
Hasan Ekşi 1995 - 1998
Fehmi Ekşi 1998 - 1999
Şeref Ekşi 1999 - 2000
İbrahim Ekşioğlu 2000 - 2002
İsmail Hakkı Ekşi 2002 - 2005
Ali Ekşi 2005 - 2012
Sarpay Ekşioğlu 2012 - 2014
Ali Ekşi 2014 - 2017
Aydın Ekşi 2017 - 2019
Süleyman Ekşi 2019 -

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Halis, Müjgan (27 Şubat 2013). "350 bin kişilik Ekşioğlu Cumhuriyeti". Sabah qazetesi. 24 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019. 
  2. ^ "300 BİN KİŞİLİK DEV AİLENİN ÜYELERİ KADINLAR GÜNÜ İÇİN BULUŞTU". Milliyet qazetesi. 24 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019. 
  3. ^ "Ekşizade Osman Efendi". 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Ekşioğlu Vakfı Aile Dergisi" (PDF). 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 

https://www.iha.com.tr/haber-eksioglu-ailesi-kahvaltida-bulustu-412812/ 12 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.



Tarih Kategorisinden Haberler


  • Ekşioğlu ailesi Nedir Arkeoloji:Ekşioğlu ailesi Nedir Arkeoloji: Özellikle yazının olmadığı dönemlerdeki koşullar hakkında bilgi sağlamasıyla tarihçilerin yararlandığı bilimdir.
  • Ekşioğlu ailesi Nedir Antropoloji:Ekşioğlu ailesi Nedir Antropoloji: İnsanları, insan davranışlarını ve toplumları inceleyen bilimdir.
  • Ekşioğlu ailesi Nedir Filoloji:Ekşioğlu ailesi Nedir Filoloji: Dil bilimidir. Eski kaynakların çevrilmesi ve incelenmesi konularında tarih bilimine yardımcı olur.
  • Ekşioğlu ailesi Nedir Felsefe:Ekşioğlu ailesi Nedir Felsefe: Tarihteki olaylarda dönemin felsefesini bilmek ve düşünce yapısını öğrenmek tarihçinin olayları daha derin anlayabilmesini sağlar.

31. Altın Portakal Film Festivali, Yaban hayatı koruma, Echinocereus, Kerasyon, Gagnamagnið, Dixie Dean, Johann Friedrich Schweitzer, Minör depresif bozukluk, Güney Arap Emirlikleri Federasyonu, Dániel Tőzsér, Chigwell, Emevî mimarisi, 1974 FIFA Dünya Kupası kadroları, Samo mi se spava, NGC 2547, Jukovski, Transkripsiyon (genetik), Jean de Roquetaillade, Gheorghe Brega, Emevi Halifeler listesi, Couesius, Otoimmün hastalık, Mynet, İzopropil alkol, Paris 1. bölge, II. Maria, 1962 İspanya Bisiklet Turu, Serov, Sheraldo Becker, Mısırın Libyadaki hava saldırıları, Alexander von Kluck, Kimis, Kozmik mikrodalga arka plan, Adiafora, Ophioblennius, Székesfehérvár, 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri (CONMEBOL), Zaman dilimi, Termodinamiğin üçüncü yasası, Emevî, Capena, Carabus pavesii, Arnaldus de Villa Nova, Hidden Palms, Barış Dinçel, Emel Müftüoğlu, EGO Genel Müdürlüğü, Çoğaltma, Fransada feminizm, Gemi türleri listesi, Sonny Chiba, Çanakkale Cephesi, Birleşik Krallık ve Sovyetler Birliğinin İranı işgali, Emei Dağı, Nohut ekmeği, Thomas Vaughan (filozof), The Thin Red Line (1998 film), Ana Almanca, Öğretmen Salernus, Metokarbamol, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi, Póvoa da Isenta, Erkek grubu, Metagonia jamaica, Embolizm, Kasırga roket sistemi, Vladimir Gabulov, Cristian Baroni, Amasya ilindeki yerleşim yerleri listesi, Macrothele maculata, Noturus leptacanthus, Kohlberg Kravis Roberts, Yilan (ilçe), Bolunun ilçeleri, İslamabad Garb şehristanı, Kil tablet, Zengibar Kalesi, Cipköy, Oyuncak, Çaybaşı, Pınarbaşı, Nöroz, Simón del desierto, Lucca Sicula, Saç Süper Kümesi, NGC 7384, 11 Haziran, Fevziye bint Fuad, Napoli Kuşatması (536), Emba Nehri, Kadrettin Oğuzalıcı, Zemberek, Beşikdüzü, Ji Yeon, Anastasiya Mıskina, Mikhail Kalinin, Antiokheia (Pisidya), Edebi modernizm, Emanullah Çelebi, Theo Bongonda, Polonya Ulusu ve Polonya Hacının Kitapları, Geyik Dağları,
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,