Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir?

Yahuda'nın Mektubu Nedir?

Yahuda'nın Mektubu Nedir?, Yahuda'nın Mektubu Nerededir?, Yahuda'nın Mektubu Hakkında Bilgi?, Yahuda'nın Mektubu Analizi? Yahuda'nın Mektubu ilgili Yahuda'nın Mektubu ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Yahuda'nın Mektubu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Yahuda'nın Mektubu Ne Anlama Gelir Yahuda'nın Mektubu Anlamı Yahuda'nın Mektubu Nedir Yahuda'nın Mektubu Ne Anlam Taşır Yahuda'nın Mektubu Neye İşarettir Yahuda'nın Mektubu Tabiri Yahuda'nın Mektubu Yorumu 

Yahuda'nın Mektubu Kelimesi

Lütfen Yahuda'nın Mektubu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Yahuda'nın Mektubu İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı? Yahuda'nın Mektubu Ne Demek? ,Yahuda'nın Mektubu Ne Demektir? Yahuda'nın Mektubu Ne Demektir? Yahuda'nın Mektubu Analizi? , Yahuda'nın Mektubu Anlamı Nedir?,Yahuda'nın Mektubu Ne Demektir? , Yahuda'nın Mektubu Açıklaması Nedir? ,Yahuda'nın Mektubu Cevabı Nedir?,Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı?,Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Yahuda'nın Mektubu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı Nedir? Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Yahuda'nın Mektubu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Yahuda'nın Mektubu - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Yahuda'nın Mektubu

Yahuda'nın Mektubu Nedir? Yahuda'nın Mektubu Ne demek? , Yahuda'nın Mektubu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı? Yahuda'nın Mektubu Ne Demek? Yahuda'nın Mektubu Ne Demektir? ,Yahuda'nın Mektubu Analizi? Yahuda'nın Mektubu Anlamı Nedir? Yahuda'nın Mektubu Ne Demektir?, Yahuda'nın Mektubu Açıklaması Nedir? , Yahuda'nın Mektubu Cevabı Nedir? , Yahuda'nın Mektubu Kelimesinin Anlamı?






Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir?

Yahuda'nın Mektubu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeni Ahit
2. Korintliler, MS 175-225
2. Korintliler, MS 175-225
İnciller
Matta - Markos - Luka - Yuhanna
İlk Hristiyanların tarihi
Elçilerin İşleri
Pavlus'un mektupları

Romalılar · 1. Korintliler
2. Korintliler · Galatyalılar
Efesliler · Filipililer
Koloseliler · 1. Selanikliler
2. Selanikliler · 1. Timoteos
2. Timoteos · Titus
Filimon · İbraniler

Genel (katolik) mektuplar

Yakup · 1. Petrus
2. Petrus · 1. Yuhanna
2. Yuhanna · 3. Yuhanna
Yahuda

Kıyamet
Vahiy

Yahuda'nın Mektubu (Grekçe: Ἰούδα Επιστολή) Yunanca Kutsal Yazıların (Yeni Ahit) bir kitabıdır. Sadece Yahuda olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup İsa'nın üvey kardeşi Yahuda'nın tüm Hristiyan cemaatlere yazdığı bir mektuptur. Bunun için o „katolik“ (= genel, umumi) mektup olarak adlandırılır.

Hitap edilen kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahuda, "Babamız Tanrı tarafından sevilen ve İsa Mesih için saklanmış olan davetlilere" (Yahuda 1:1) yazdı. Bu nedenle tüm Hristiyanlara iletilmesi gereken genel bir mektuptur.

Yahuda mektubunu yazdığında, Hristiyanlar endişe verici bir durumdaydılar. Ahlaksız kişiler, Hristiyan cemaatine sızmış ve "Tanrı'nın hak edilmemiş iyiliğini ahlaksızlık için bir bahaneye dönüştürmüşlerdi". Bu nedenle, Yahuda, başlangıçta amaçladığı gibi, onların ortak kurtuluşu hakkında yazmadı, fakat iman kardeşlerini cesaretlendirmek ve böylece onların cemaat içindeki yozlaştırıcı etkiden kurtulmalarına yardım etmek istedi. Yahuda onları "iman için sıkı bir şekilde savaşmaya" ve ahlaksız kişilere karşı koymaya nasihat etti (Yahuda 1:3, 4).

Yazar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutsal Kitap'ın tanıklığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Giriş sözlerinde, mektubun yazarı kendisi hakkında şöyle diyor: "İsa Mesih’in hizmetkârı, Yakup’un kardeşi Yahuda’dan, …" (Yahuda 1:1). İsa'nın ilk 12 elçilerinden ikisinin adı Yahuda idi (Luka 6:16). Fakat bu mektubun yazarı kendisine elçi demez ve elçilerden bahsettiğinde onlardan üçüncü şahıs ("o") olarak bahseder, böylece kendini dışlar (Yahuda 17, 18). Kendisini ayrıca “Yakup'un kardeşi” olarak adlandırıyor ve bununla görünüşe göre İsa'nın üvey kardeşi olan Yakup'un mektubunun yazarını kastediyor.[1]

Bundan, kardeşi Yakup'un Hristiyanlar arasında iyi tanındığı sonucuna varılabilir. Görünüşe göre bu isimde sadece bir kişi bu kadar önemliydi. Elçi Pavlus, bu Yakup'u Yeruşalim cemaatinin “sütunlarından” biri ve “Rab'bin kardeşi” olarak adlandırdı (Galatyalılar 1:19; 2:9; Elçilerin İşleri 12:17; 15:13-21).[2] Böylece, Yahuda açıkça İsa Mesih'in dört üvey kardeşinden biriydi (Matta 13:55; Markos 6:3). Ancak, alçakgönüllülükle kendisinden “İsa Mesih'in hizmetkârı” olarak bahsetti ve kendisi ile Tanrı'nın Oğlu arasındaki akrabalıktan yararlanmaya çalışmadı.

Yahuda'nın hayatı hakkında hemen hemen hiçbir şey bilinmiyor.

Tarihin tanıklığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahuda Mektubu, erken Kutsal Yazılar kataloglarının editörleri tarafından kanonik olarak kabul edildi. Bunların arasında İskenderiyeli Klemens, Tertullian, Origenes, Eusebius, Kudüslü Kiril, Atanasius, Epiphanius, Nazianzli Gregorius, Philastrius, Hieronymus ve Augustinus vardı ve hepsi M.S. 2. ile 4. yüzyıllar arasında yaşamıştı. Mektup aynı zamanda Muratori Fragmanında da yer almaktadır (M.S. 170 civarında). Origenes mektubu "sadece birkaç satırlık, ancak ilahi lütfun sıhhatli sözleriyle dolu" bir eser olarak tanımladı.[3]

Tarih ve Yer[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutsal Kitap'ın tanıklığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Açıkça belirtilmese de en muhtemel yazı yeri Filistin'dir; çünkü orada yaşıyordu ve Pavlus gibi cemaatleri ziyaret edip yolculuk eden kişiler arasında geçmiyor. Yazma zamanı da kesin olarak belirlenemez. Ne de olsa, Hristiyan cemaati bir süredir var olmalı, çünkü Yahuda "daha önce Rabbimiz İsa Mesih'in elçileri tarafından söylenen sözlere" dikkat çekiyor ve sonra açıkça 2. Petrus 3:3'ü değiniyor (Yahuda 17, 18).

Ayrıca, Yahuda'nın mektubu ile Petrus'un ikinci mektubunun ikinci bölümü arasında güçlü bir benzerlik vardır. Bu, Yahuda'nın Petrus ile aynı zamanda yazdığını gösteriyor, çünkü her ikisi de cemaati tehdit eden tehlike konusunda derinden endişeliydi. Bu nedenle, mektubun M.S. 65 civarında yazıldığına inanılmaktadır. Bu varsayım, Yahuda'nın M.S. 66'daki Yahudi ayaklanmasını bastırmak için Cestius Gallus'un Yeruşalim'i işgalinden ve M.S. 70'te şehrin düşüşünden bahsetmemesi gerçeğiyle de desteklenmektedir.

Mektubunda, günahkarlar üzerinde gerçekleştirilen belirli tanrısal yargılara işaret eder (Yahuda 5-7) ve mantıksal olarak, eğer Yeruşalim zaten düşmüş olsaydı, argümanlarını desteklemek amacıyla bu olaydan bahsederdi. Özellikle İsa, Yeruşalim'in yıkılışını önceden bildirdiği için bunu yapardı (Luka 19:41-44).

Dinbilimcilerin görüşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahuda Mektubu için tarihlendirme girişimleri M.S. 50 ile 120 arasında değişmektedir: örneğin M.S. 50-55 yılları[4] ya da M.S. 65–69[2] anılmaktadır. Ayrıca M.S. 70 civarındaki dönem,[1] 1. yüzyılın son üçte biri,[5] ya da M.S. 80-100 yılları da[6] gösterilmektedir.

Yahuda 14, 15 (Hanok'un sözleri)[değiştir | kaynağı değiştir]

„dem’den itibaren yedinci kuşak olan Hanok’un bildirdiği şu peygamberlik sözü bu kişiler için de geçerlidir: “Herkese karşı hükmünü infaz etmek ve Tanrı’yı hiçe sayarak yaptıkları bütün kötü işlerden dolayı tüm kötüleri ve Kendisine karşı söyledikleri tüm ağır sözlerden dolayı Tanrı korkusu olmayan tüm günahkârları mahkûm etmek için, işte, Yehova on binlerce kutsal meleğiyle geldi.”“ (Yahuda 14, 15)

Birçok bilgin, Hanok'un dinsiz çağdaşlarına söylediği kehaneti, Hanok Kitabından doğrudan bir alıntı olarak kabul eder.

Hanok kitabı apokrif (Kutsal Yazıların kanonuna ait olmayan) ve psödepigrafik (başka bir kişinin adı altında yazılan bir eser) bir metindir. Yanlışlıkla Kutsal Kitap'taki Hanok'a atfedilir. Kitap muhtemelen M.Ö. ikinci ve birinci yüzyıllarda yazılmıştır. Kitap, Hanok'a yapılan kısa referansın tefsirsel tartışmasının yanında ekseriyetle abartılı ve tarih dışı Yahudi mitlerinin bir koleksiyonunu içerir. İsa'nın, Yahudilerin güvenilir olmayan gelenekleri ve hahamların öğretileri hakkında söylediğini (Matta 15:6-9; 16:12) bilen Yahuda apokrif bir kitaptan alıntıladığını varsaymak makul değildir.

Kutsal Yazılar, Yahuda'nın Hanok'un peygamberliğini nasıl bildiğini göstermez. Belki de o zamanlar sadece ortak bir kaynaktan, geçmişten gelen güvenilir bir gelenekten bahsediyordu. Açıkça Pavlus, Yannes ve Yambres adlarından bahsettiğinde benzer şekilde davrandı ve onları, Musa'ya direnen Firavun'un sarayından büyücüler olarak tanımladı. Onlar Kutsal Kitap'ta başka hiçbir yerde isimleriyle anılmazlar. Hem Yahuda hem de Hanok kitabının yazarı böyle ortak bir kaynaktan alıntılar yapmış olabilirler (Çıkış 7:11, 22; 2. Timoteos 3:8).

2. Petrus ile Yahuda Mektubu arasındaki benzerlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahuda mektubunda Petrus'un şu sözlerini (2. Petrus 3:3) tekrarlıyor: „Fakat siz sevgili kardeşler, Efendimiz İsa Mesih’in elçileri tarafından daha önce söylenenleri hatırlayın. Size şunu derlerdi: 'Son günlerde, kötü şeylere duydukları arzulara göre hareket eden alaycılar çıkacaktır.'” (Yahuda 17, 18; Elçilerin İşleri 20:30; 1. Timoteos 4:1, 2; 2. Timoteos 3:1). Yahuda Mektubu 2. Petrus'tan sonra yazıldığı anlaşılıyor.[2]

Diğer taraftan bazı dinbilimciler Yahuda Mektubu 2. Petrus'un yazarı için kaynak olduğunu varsayarlar.[7][8]

  • Yahuda 4 - 2. Petrus 2:1
  • Yahuda 5 - 2. Petrus 1:12
  • Yahuda 6 - 2. Petrus 2:4
  • Yahuda 7 - 2. Petrus 2:6
  • Yahuda 8, 9 - 2. Petrus 2:10, 11
  • Yahuda 10 - 2. Petrus 2:12
  • Yahuda 11 - 2. Petrus 2:15
  • Yahuda 16 - 2. Petrus 2:18
  • Yahuda 17 - 2. Petrus 3:2
  • Yahuda 18 - 2. Petrus 3:3
  • Yahuda 25 - 2. Petrus 3:18

Kanon Dizileri ve El Yazmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bodmer Papirüsü VIII: ().
Kodeks Sinaiticus: Matta 8:28-9:23

Kartaca Konsili’nden önce (M.S. 397) hazırlanmış dördüncü yüzyıla ait listelerden birçoğu Yunanca Kutsal Metinlerin günümüzde kabul edilen dizisiyle tamamen uyuşur.

El yazmalarına gelince yazarlar ilk önce papirüs kullandılar. Papirüs, aynı adı taşıyan bir su bitkisinden yapılır. Yazıcılar yaklaşık M.S. 4. yüzyıldan itibaren el yazmalarında papirüs yerine genellikle dana, kuzu ya da keçi derisinden yapılan ve daha dayanıklı bir malzeme olan vellum (bir parşömen türü) kullanılmaya başladılar. Bu vellumlardan günümüze dek ulaşan bazıları çok önemli Kutsal Kitap el yazmalarını içerir.

Kanon Dizileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahuda Mektubu Kutsal Kitap'ın erken kanon dizilerinde geçer:

Kanon Dizileri
İsim Yıl (M.S.) Not
1 Muratori Fragmanı (İtalya) 170
2 İskenderiyeli Klemens 190 Bazı bölgelerde şüphelenir, fakat Klemens'ten kabul edildi.
3 Tertullian (Kuzey Afrika) 207
4 Origenes (İskenderiye) 230 Bazı bölgelerde şüphelenir, fakat Origenes'ten kabul edildi.
5 Eusebios (Filistin) 320 Bazı bölgelerde şüphelenir, fakat Eusebios'tan kabul edildi.
6 Kudüslü Kyrillos 348
7 Athanasios (İskenderiye) 367
8 Epiphanios (Filistin) 368
9 Nazianzoslu Gregorios (Anadolu) 370
10 Amphilokhios (Anadolu) 370 Bazı bölgelerde şüphelenir.
11 Philaster (İtalya) 383
12 Hieronymus (İtalya) 394 Bazı bölgelerde şüphelenir, fakat Hieronymus'tan kabul edildi.
13 Augustinus (Kuzey Afrika) 397
14 Kartaca Konsili (Kuzey Afrika) 397

Papirüs El Yazmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahuda Mektubu kısmen eski Papirüs El Yazmalarında bulunur.

Papirüs El Yazmaları
Simge İsim Tarih (M.S.) Dil Bulundukları Yer İçerik
1 Papirüs Bodmer VII/VIII 3./4. yüzyıl Yunanca Cenevre (İsviçre) Yahuda'nın tümü
2 P. Oxyrhynchus. 2684 200-400 Yunanca Oxford (İngiltere) Yahuda 4, 5, 7, 8

Vellum ve Deri El Yazmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahuda Mektubu'nun tümü bazı meşhur Vellum ve Deri El yazmalarında bulunur.

Vellum ve Deri El Yazmaları
Simge İsim Tarih (M.S.) Dil Bulundukları Yer
1 א Kodeks Sinaiticus 4. yüzyıl Yunanca Londra (İngiltere)
2 A Kodeks Alexandrinus 5. yüzyıl Yunanca Londra (İngiltere)
3 B Kodeks Vatikanus 1209 4. yüzyıl Yunanca Vatikan Kütüphanesi
4 C Kodeks Ephraemi Syri reskriptus 5. yüzyıl Yunanca Paris (Fransa)

Bölümleme[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Giriş sözleri (1, 2); sahte öğretmenler mahkûm edilecekler (3-16): Mikael ile İblis arasındaki tartışma (9), Hanok'un peygamberliği (14, 15); Tanrı'nın sevgisinden ayrılmamak (17-23); haşmet Tanrı'ya aittir (24, 25).

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahuda, “çağrılanlara” sıcak selamlarını gönderdikten sonra, onlara “ortak kurtuluşumuz hakkında” yazmak niyetinde olduğunu, ancak şimdi onları “inanç için çetin bir mücadeleye girmelerini” öğütlemeyi gerekli bulduğunu yazdı (3). Çünkü, Tanrı'nın hak edilmemiş inayetini ahlaksızlık için bir mazeret olarak kullanan kişiler içeri sızdı ve Yahuda'nın dediği gibi, bunlar "tek Sahibimiz, Efendimiz İsa Mesih’e hainlik eden, Tanrı korkusu bilmeyen adamlardır." (4).

Yahuda onlara, Tanrı'nın, İsrail kavmini Mısır'dan kurtarmış olmasına rağmen, daha sonra "iman etmeyenleri yok ettiğini" hatırlatır. Ayrıca Tanrı, uygun konumlarını terk eden melekleri de “büyük günün hükmü için” tuttu. Aynı şekilde, Sodom ve Gomorra şehirleri ile etraflarındaki şehirleri, sonsuza kadar cezalandırılarak, aşırı zina ve başka ahlaksız davranışları yapanlar için uyarıcı bir örnek oldu (5-7).

Aynı şekilde, kötü insanlar otorite sahiplerini hiçe saymaktadırlar. Ancak Başmelek Mikail bile Musa'nın bedeni hakkında onunla tartışırken İblisle küfürle dolu sözlerle konuşmadı, sadece şöyle dedi: "Rab seni azarlasın" (9). Ama bu insanlar küfrederek konuşuyor ve akılsız hayvanlar gibi yok olmaya devam ediyor. Onlar Kain, Balam ve asi Korah'ın yolundan gittiler (10, 11).

Sonra Yahuda, Hanok'un, Tanrı’nın kötü insanları yargılayacağını önceden bildirdiğini belirtiyor. Bu kötü kişiler durmadan söylenir, yakınır ve kendi çıkarları için başkalarını pohpohlar (16). Yahuda, kardeşlerine, İsa Mesih'in elçilerinin "son günlerde, kötü şeylere duydukları arzulara göre hareket eden alaycılar çıkacaktır” sözlerini hatırlatıyor (18). Bu nedenle “sevgililer” imanda büyümeli ve Mesih'in merhametini beklerken Tanrı'nın sevgisinden ayrılmamalıdır (20, 21). Öte yandan, şüphe edenlere şefkat göstermeli ve yardım etmelidirler. Yahuda, kurtarıcı olan tek Tanrı onları iman yolunda tökezlemekten alıkoyabildiğini yazıp O'na haşmet atfederek mektubunu bitirir (22, 24, 25).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Fritz Rienecker, Gerhard Maier: Lexikon zur Bibel. Brockhaus, Wuppertal 1998, Lemma Judasbrief.
  2. ^ a b c Donald A. Carson, Douglas J. Moo: Einleitung in das Neue Testament. Giessen 2010, S. 787–789 & 825–833.
  3. ^ B. M. Metzger, The Canon of the New Testament, 1987, Seite 138.
  4. ^ Klaus Berger: Kommentar zum Neuen Testament. Gütersloh 2011, S. 978.
  5. ^ Werner de Boor in der Wuppertaler Studienbibel. R. Brockhaus, Wuppertal 1989 (Petrusbriefe und Judasbrief), S. 189.
  6. ^ Udo Schnelle: Einleitung in das Neue Testament. Göttingen 1996, S. 477.
  7. ^ Callan, Terrance (2004). "Use of the Letter of Jude by the Second Letter of Peter". Biblica. Cilt 85. ss. 42-64.
  8. ^ Aune 2003, s. 256

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jörg Frey: Der Judasbrief zwischen Judentum und Hellenismus. In: Wolfgang Kraus, Karl-Wilhelm Niebuhr (Hrsg.): Frühjudentum und Neues Testament im Horizont Biblischer Theologie. Mohr Siebeck, Tübingen 2003, S. 180–210.
  • Walter Grundmann: Der Brief des Judas und der zweite Brief des Petrus (= Theologischer Handkommentar zum Neuen Testament. Bd. 15). 3. Auflage, Deichert, Leipzig 1986.
  • Roman Heiligenthal: Der Judasbrief. Aspekte der Forschung in den letzten Jahrhunderten. In: Theologische Rundschau. Nr. 51, 1986, S. 117–129.
  • Roman Heiligenthal: Zwischen Henoch und Paulus. Studien zum theologiegeschichtlichen Ort des Judasbriefes (= Texte und Arbeiten zum neutestamentlichen Zeitalter. [TANZ] Bd. 6). Francke, Tübingen 1992, ISBN 3-7720-1885-8.
  • Martin Holland: Judasbrief. In: Gerhard Maier: Jakobusbrief (= Edition C : B, Bibelkommentare. [Edition C / B] Bd. 23). 2. Auflage, Hänssler, Neuhausen-Stuttgart 1991, ISBN 3-7751-1380-0.
  • Uwe Holmer, Werner de Boor: Die Briefe des Petrus und der Brief des Judas (= Wuppertaler Studienbibel. NT 18). Brockhaus, Wuppertal 1994.
  • Henning Paulsen: Judasbrief. In: Theologische Realenzyklopädie. Bd. 17, de Gruyter, Berlin 1988, S. 307–310.
  • Henning Paulsen: Der zweite Petrusbrief und der Judasbrief (= Kritisch-exegetischer Kommentar über das Neue Testament. Bd. 12, 2). Vandenhoeck und Ruprecht, Göttingen 1992, ISBN 3-525-51626-6.
  • Karl Hermann Schelkle: Die Petrusbriefe. Der Judasbrief (= Herders theologischer Kommentar zum Neuen Testament.). Herder, Freiburg im Breisgau 2002.
  • Gerhard Sellin: Die Häretiker des Judasbriefes. In: Zeitschrift für die Neutestamentliche Wissenschaft. (ZNW) Nr. 77, 1986, S. 206–225.
  • Anton Vögtle: Der Judasbrief. Der 2. Petrusbrief (= Evangelisch-katholischer Kommentar zum Neuen Testament. (EKK) Bd. 22). Benziger, Zürich u. a. 1994, ISBN 3-545-23124-0.
  • Karl-Heinrich Ostmeyer: Die Briefe des Petrus und des Judas (= Die Botschaft des Neuen Testaments), Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 2021, ISBN 3-7887-3509-0.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Nedir? :Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? ile ilgili Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Ne Demektir? Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Açıklaması Nedir? Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Cevabı Nedir? Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Açıklaması? :Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Gerçek mi? :Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? ile ilgili Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Hakkında? :Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? ile ilgili Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Yahuda'nın Mektubu nedir?, Yahuda'nın Mektubu anlamı nedir?, Yahuda'nın Mektubu ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Nankin Katliamı, Acunniana, NGC 4910, Laura San Giacomo, Astronomik saat, Sugar Hill Records, Nikotinamit adenin dinükleotit fosfat, Açısal dakika, Thomas Arne, Emre Plak, Evciler, Çine, Jacques Santini, Knidos Afroditi, Salmonella, Orta dalga radyo, Ricardinho (Mayıs 1976 doğumlu futbolcu), Bubba Watson, I. Erik (Norveç kralı), Noyan göl, Halomitra, Heilongjiang, Hicap, Astrolog, Rogmocrypta, Guevarist, Smendes, Yunuslar, Gerede, Tümleşik Otorite Dosyası, Jeffrey Ullman, Ürünlü, İbradı, Sangineto, İman, Bárbara Palacios Teyde, Mehmet Yiğit, Pardosa invenusta, 1963 Türkiye Millet Meclisi Başkanlığı seçimi, Daniel Bachmann, İsmail Hakkı Karadayı, 1995 FIFA Dünyada Yılın Oyuncusu Ödülü, NGC 6006, Burak Güven, En İyi Kısa Belgesel Film Akademi Ödülü, Daisy Duck, Drechterland, Anıtlı, Karayazı, ACE inhibitörü, Daniel Hérelle, Astrix, Sultan Ahmet, Fatih, Jython, Yuliya Saviçeva, Phitosia, Nancy, Ali Fuat Bucak, Born on the Fourth of July, Asti ili, Fargo, U.S. Bank Stadyumu, Oropus, Crystal Palace FC, Merci Chérie, Asteroitlerin standart fiziksel özellikleri, Test, Pseudochrominae, McLaren MCL35, Sason, Abdülaziz bin Abdurrahman Al Suud, Kırıkan, Tekman, Soul Sound, James Feast, Asteroit tayf tipleri, Avrupa ülkeleri listesi, GamePro, Yaz Bitti, Engin Bekdemir, Efesoslulara Mektup, Birsen Tezer, Gyalophylax, Carlos Kameni, Dujiangyan Sulama Sistemi, Esterabad, Mentmore, Salomon August Andrée, 1977de Billboard Hot 100da bir numara olan singlelar listesi, Oromca, Anacardiaceae, Biyolog, Haziran 1996 Türkiye ara yerel seçimleri, Asteroit madenciliği, Yine Çıplak, Ters Yüz 2, 1. Ulusal Mimarlık Akımı, Walkman, Sık çalışan yönetmen ve oyuncular, William Keeling, Rus Kazaklar, György Sándor, San Antonio Spurs sezonları listesi, Church Broughton, Devrimci Komuta Konseyi (Irak),
Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?,