Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir?

Yüksek öğretim Nedir?

Yüksek öğretim Nedir?, Yüksek öğretim Nerededir?, Yüksek öğretim Hakkında Bilgi?, Yüksek öğretim Analizi? Yüksek öğretim ilgili Yüksek öğretim ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Yüksek öğretim ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Yüksek öğretim Ne Anlama Gelir Yüksek öğretim Anlamı Yüksek öğretim Nedir Yüksek öğretim Ne Anlam Taşır Yüksek öğretim Neye İşarettir Yüksek öğretim Tabiri Yüksek öğretim Yorumu 

Yüksek öğretim Kelimesi

Lütfen Yüksek öğretim Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Yüksek öğretim İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı? Yüksek öğretim Ne Demek? ,Yüksek öğretim Ne Demektir? Yüksek öğretim Ne Demektir? Yüksek öğretim Analizi? , Yüksek öğretim Anlamı Nedir?,Yüksek öğretim Ne Demektir? , Yüksek öğretim Açıklaması Nedir? ,Yüksek öğretim Cevabı Nedir?,Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı?,Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Yüksek öğretim Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı Nedir? Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Yüksek öğretim Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Yüksek öğretim - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Yüksek öğretim

Yüksek öğretim Nedir? Yüksek öğretim Ne demek? , Yüksek öğretim Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı? Yüksek öğretim Ne Demek? Yüksek öğretim Ne Demektir? ,Yüksek öğretim Analizi? Yüksek öğretim Anlamı Nedir? Yüksek öğretim Ne Demektir?, Yüksek öğretim Açıklaması Nedir? , Yüksek öğretim Cevabı Nedir? , Yüksek öğretim Kelimesinin Anlamı?






Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir?

Üniversite

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yüksek öğretim sayfasından yönlendirildi)
Üniversitedeki bir sınıfın temsilî resmi, 1350'li yıllar.
Oxford Üniversitesi'nde bir tören.
Tartu Üniversitesi'nin (17. yüzyılda kurulan) mevcut ana binası 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Üniversite bugün dünyanın en önemli ve prestijli üniversitelerinden biridir.[1][2]
Lappeenranta, Finlandiya'nın Lappeenranta Teknoloji Üniversitesi.
São Paulo, Brezilya'daki São Paulo Üniversitesi Kampüsü.
Sydney Üniversitesi
Sydney Üniversitesi, Avustralya'nın en eski üniversitesidir.

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay[3] en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla (doğa bilimleri, sosyal bilimleri gibi) çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri, ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

Üniversiteler akademik yönetim sistemine sahiptir. İdari olarak en üst düzey yetkilileri rektör ve rektör yardımcısı'dır. Fakülte, üniversite içindeki ayrı bölümlerdir. Fakültelerin başındaki en üst düzey görevli dekandır. Bir akademik bölüm (kafedra), belirli bir akademik disipline ayrılmış bir üniversite fakültesinin bir bölümüdür. Bir eğitim yılı genellikle iki sömestr'den (akademik yıl) oluşur. Eğitim genellikle 4 yıllık (bakalavr) ve 2 yıllık (magister) eğitimdir, bölümüne göre 5 ya da 6 yıllık olabilir. Başarılı mezunlara eğitimin tamamında diploma veya diplom verilir. Diploma ve derecesi almanın son adımı olarak tez savunması yapılır. Modern zamanda üniversiteler lisans derecesi, yüksek lisans, önlisans derecesi, magister derecesi, lisansüstü diploması, uzmanlık derecesi, doktoranturo, aspiranturo, bakalorya, lisantiat, doktora dereceleri vermektedir.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal Latince universitas kelimesi genel olarak "tek bir vücut, bir toplum, şirket, topluluk, lonca, şirket vb. ile ilişkili bir dizi kişiyi" ifade eder. Kentsel yaşamın ve Orta Çağ loncalarının baş gösterdiği sırada, "prensler, papazlar veya bulundukları kasabalar tarafından verilen tüzüklerle genellikle güvence altına alınan toplu yasal haklara sahip öğrenci ve öğretmen dernekleri " ortaya çıktı. Dolayısıyla kelime anlamı buradan gelmektedir.

Modern kullanımda kelime, "Esas olarak mesleki olmayan konularda ders veren ve tipik olarak derece verme gücüne sahip bir yüksek öğretim kurumu" anlamına gelmektedir ve daha önceki vurgu, tarihsel olarak Orta Çağ'a uygulandığı düşünülen kurumsal organizasyonuna vurgu yapmaktadır.

Üniversite çalışanlarına eğitmen, araştırma profesörü, doçent, öğretim üyesi, doktor öğretim üyesi, yardımcı doçent, ordinaryüs, profesör, öğretim yardımcısı, araştırma görevlisi, çevirmen, okutman, öğretim görevlisi, öğretim planlamacısı, tutor, eksper, uzman'lar dahildir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Çağ Latince'sinde universitas terimi bir konu etrafında birleşen herhangi topluluk ya da kurum için kullanılırken, üniversite kelimesinin modern anlamı günümüzdeki kurumların temelini oluşturan kurumların oluşmaya başlamasıyla onları tanımlamak için kullanılan universitas magistrorum et scholarium yani kabaca "öğrenciler ve öğretmenler topluluğu" anlamına gelen deyişten türemiştir.[4] Osmanlı döneminde üniversite kavramı dârülfünun sözcüğü ile ifade edilmekteydi.[5] Öz Türkçeciler tarafından university sözcüğüne yapılan yanlış bir kökenlemeye (universe "evren" + city "kent") dayalı olarak üniversite anlamında evrenkent sözcüğünün kullanıldığı da görülmektedir.[6][7][8] Bazı sözlüklerde üniversite anlamında Latince universitas gibi birlik anlamına gelen[9][10] birdem sözcüğü de kayıtlıdır.[11][12]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Wayne State Üniversitesi'nin ilk binası, 1868

Günümüzdeki üniversitelere temel oluşturan ilk kurum Antik Yunan filozofu Plato'nun MÖ 4. yüzyılda kurduğu Akademi'dir. Bu okulun kuruluş tarihine ve nasıl bir işleyişe sahip olduğuna dair kesin bilgiler yoktur. Antik Atina kentinin dışında bulunan "Akademi" adlı bölgedeki gymnasium'un yakınlarında Plato'nun sahip olduğu bir arazide, o ve onun gibi felsefe, bilim, tarih ve sanatla ilgilenen bir grup insanın düzenli toplantılarıyla tahminen MÖ 387'de başlamıştır.[13] Öğrenci öğretmen ayrımları bulunmayan, belirli bir ders programı ya da konu sınırlaması olmayan, en azından Plato'nun zamanında belirli bir doktrini savunmayan Akademi, büyük ihtimalle ortaya atılan problemlerin birlikte tartışılarak çözülmeye çalışıldığı bir yerdi.[14] Bu okul en az üç yüzyıl aynı yerde faaliyete devam etse de zaman içinde karakteri değişmiş, bu süre zarfında Plato'nun öğrencisi Aristo gibi pek çok filozof burada bulunmuştur.

Alimler bazen 859'da Fatıma el-Fihri tarafından cami olarak kurulan Karaviyyin Üniversitesi'ne (adı 1963'te verilmiştir) dünyanın en eski üniversitesi derler. Bazı akademisyenler, MS 970-972'de kurulan ve Mısır, Kahire'de bulunan El-Ezher Üniversitesi'nin dünyanın en eski derece veren üniversitesi ve dünyanın en eski ikinci üniversitesi olduğunu iddia ediyor.[15] George Makdisi de dahil olmak üzere bazı bilim adamları, erken Orta Çağ üniversitelerinin Haçlı Seferleri sırasında Endülüs, Sicilya Emirliği ve Orta Doğu'daki medreselerden etkilendiğini savundular. Avrupa'da bir tür kurumsal yapısına sahip ilk üniversiteler, Bologna Üniversitesi (1088), Paris Üniversitesi (c.1150, daha sonra Sorbonne ile ilişkilendirildi) ve Oxford Üniversitesi (1167) idi.

"Konstantinopoli Üniversitesi", 425 yılında yükseköğrenim kurumu olarak 425 yılında imparator naibi III. Michael tarafından 849 öğrenci tarafından öğrenci loncası olarak kurulmuştur. Bugünkü anlamda ilk üniversitelere Abbasiler döneminde Bağdat’ta rastlanır. Eski Yunan ve Roma dönemlerinde bazı yüksek eğitim ve öğretim teşkilatları olmasına rağmen bunların bugünkü anlamda üniversite niteliği yoktur. Batıda üniversiteler İslam medeniyetinin Endülüs Emevi Devleti vasıtasıyla Avrupa’ya girmesiyle başlar. Fas, Córdoba ve Gırnata üniversiteleri, ilim ve fennin kilise ve piskoposların tesirindeki ruhban sınıfına mensup öğretim üyeleri olan okullara girmesine vesile olarak, sadece hukuktan ibaret olan öğretim dalına tıp, astronomi, ilahiyat ve benzerlerinin de eklenmesini sağladı. O zamana kadar Avrupa kralları ve devlet adamları tedavi olmak için Córdoba Üniversitesinin Tıp Fakültesine gelirdi. Bağdat’taki Nizâmiye Medresesi (1065), Osmanlılardaki ilk üniversite olan İznik Medresesi (1331) gibi misalleriyle de Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar döneminde hızla gelişen medrese müessesesi Tanzimat'a kadar fen derslerinde de söz sahibiydi (bk. Medrese). Fen dersleri kaldırılınca ilim ve fenni Endülüs Emevileri vasıtasıyla İslam medeniyetinden alan batı, doğuyu geçmeye başladı. Daha sonra (1863) Dârül-Fünun adı altında teşkilatlanan bu yüksek eğitim öğretim müessesesi çeşitli safhalardan sonra 1933’te İstanbul Üniversitesi olarak yeniden düzenlendi.

CIAP yapısı, Meksika'daki Monterrey Teknoloji Enstitüsü ve Yüksek Eğitimi

Batıda Bologna, Pavia, Revenna ve Paris adları altında gelişmeye başlayan ilk üniversiteler uzun süre piskoposların kontrolünde kalmaya devam etti. Hatta Bologna Üniversitesinin rektörleri öğrenciler tarafından seçilmekteydi. Öğrenciler nation denen dört gruba ayrılır ve her grubun lideri rektörün yanında yönetime katılırdı. Buna rağmen asıl yönetici ve söz sahibi kimseler piskoposluktan gönderilen ve kançı denen kimselerdi. Paris Üniversitesinde ise öğrencilerle birlikte öğretim üyeleri de o yönetimde rol alırdı. Fakat neticede yine kontrol piskoposluğundu. Sonraları üniversite rektörü piskoposluğa karşı otoritesini sağlayarak özerk hâle geldi. Bunu takiben papalığa bağlı olmayan İngiliz Oxford ve Cambridge üniversitelerinden sonra 14. yüzyıla kadar çeşitli Avrupa şehirlerinde üniversiteler kuruldu.

Dünyada üniversiteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversitelerin finansmanı ve organizasyonu dünyanın farklı ülkelerinde büyük farklılıklar göstermektedir. Bazı ülkelerde üniversiteler ağırlıklı olarak devlet tarafından finanse edilirken, diğerlerinde finansman bağışçılardan veya üniversiteye devam eden öğrencilerin ödemesi gereken ücretlerden gelebilir. Bazı ülkelerde öğrencilerin büyük çoğunluğu yerel şehirlerinde üniversiteye devam ederken diğer ülkelerde üniversiteler dünyanın her yerinden öğrencileri çekmektedir ve öğrencileri için üniversitede konaklama sağlayabilirler.

Üniversite veya kolej türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UT scored higher in QS World University Rankings|University of Tartu". 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  2. ^ "University of Tartu|THE World University Rankings". 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  3. ^ "Dil Derneği Türkçe Sözlük". 26 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2020. 
  5. ^ Kubbealtı Lugati
  6. ^ Oktay Sinanoğlu, M. Turgay Tüfekçioğlu (1998), Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu ve Türkçe: matematik + bilim + gönül
  7. ^ Yılmaz ÇOLAK (2018), Muhafazakar Düşünce Dergisi Sayı 35: Akademide Sorun Ne?
  8. ^ Sevan Nişanyan (2013), Kelimebaz, s. 76
  9. ^ 1965, Publications de la Société d'histoire turque: VII. sér - Türk Tarih Kurumu Basımevi, s. 318
  10. ^ Reşit Rahmeti Arat (1986), Eski Türk şiiri, s. 318
  11. ^ Pamukkale Üniversitesi İngilizce Sözlük
  12. ^ Hani Astolin (2019), Türk'ün Gizlenen Bilgisini Arayan Türk, s. 569: birdem de denilen evrenkentde
  13. ^ D. Nails, "The Life of Plato of Athens", in H. Benson (ed.), A Companion to Plato, Blackwell Publishing 2006.
  14. ^ J. Barnes, "Academy", E. Craig (Ed.), Routledge Encyclopedia of Philosophy, Routledge 1998
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2022. 

Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Nedir? :Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? ile ilgili Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Ne Demektir? Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Açıklaması Nedir? Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Cevabı Nedir? Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Açıklaması? :Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Gerçek mi? :Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? ile ilgili Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Hakkında? :Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? ile ilgili Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Yüksek öğretim nedir?, Yüksek öğretim anlamı nedir?, Yüksek öğretim ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Jamie Redknapp, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu İstihbarat Seçilmiş Komitesi, Büyükburhaniye, Ceyhan, Beğendik, Tercan, Ben Godfrey, Dil bilimci, Boz fok, Muammer Birdal, Norman I. Platnick, Maria Aleksandrovna Ulyanov, Juan Pablo Montes, Chasing Ice, Televizyon yönetmeni, Sandbostel, Olmek, Zhavia Ward, Türkiye Arapları, Muhsinzade Mehmed Paşa, Viral hemorajik ateş, İslamda cehennem, Johannes Peter Müller, Orta öğretim, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Nisa Suresi, Elazığ milletvekilleri, Bakla tavası, Dalibor Peršić, Le SuperClub Vidéotron, Kızıldere, Niksar, Shen Xue, Misel, Wilson Aparecido Xavier Júnior, David Cage, Wasing, Büyük Ayetullah listesi, Yurokça, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, 2012 Hint Okyanusu Depremi, Endemik (biyoloji), Çiftlikköy, 2022 İstanbul saldırısı, Šumadija (ilçe), Yeniköy, Foça, Psi Eridani, Suudi Arabistanda insan hakları, Amerika Birleşik Devletleri, NGC 5931, Kata, Güveçli, Bingöl, 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, Müslüm Gürses 1, Gökören, Alaca, Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı, Toktamış Han, Simpsonlar (2. sezon), Robin Milner, Akira Mutō, Nouméa, Teistik evrim, Alaturka, Toyota Hilux, Windows NT 4.0, Mississippi kültürü, The Other Side of Turkey, Friedrich August von Hayek, Yaroslava Degtyareva, Fastaki şehirler listesi, Difüzyon, Aistė Smilgevičiūtė, DHD (Yıldız Geçidi), Bilgin Balanlı, Nuri Özsan, Gwen Shamblin, The Dope Show, NGC 400, Gram pozitif bakteri, CatDog, Bundessozialgericht, SBS Radyosu, Karayazı, VK (şirket), Black Earth, Balliol Kolej, Oxford, Felix Edmundovich Dzerzhinsky, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, Ulusal Mutabakat Hükûmeti, Kuzuluk kaplıcaları, Betty, Gafur Cihani, Double or Nothing (Angel), Mornese, Sübedey Bahadır, Venedig im Regen, Dil Gölü, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Andranik Ozanyan, Gwen Shamblin Lara, Heavy metal, Carabus manifestus, Phatthalung (il),
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,