Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir?

Barajlar Nedir?

Barajlar Nedir?, Barajlar Nerededir?, Barajlar Hakkında Bilgi?, Barajlar Analizi? Barajlar ilgili Barajlar ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Barajlar ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Barajlar Ne Anlama Gelir Barajlar Anlamı Barajlar Nedir Barajlar Ne Anlam Taşır Barajlar Neye İşarettir Barajlar Tabiri Barajlar Yorumu 

Barajlar Kelimesi

Lütfen Barajlar Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Barajlar İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Barajlar Kelimesinin Anlamı? Barajlar Ne Demek? ,Barajlar Ne Demektir? Barajlar Ne Demektir? Barajlar Analizi? , Barajlar Anlamı Nedir?,Barajlar Ne Demektir? , Barajlar Açıklaması Nedir? ,Barajlar Cevabı Nedir?,Barajlar Kelimesinin Anlamı?,Barajlar Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Barajlar Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Barajlar Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Barajlar Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Barajlar Kelimesinin Anlamı Nedir? Barajlar Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Barajlar Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Barajlar Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Barajlar - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Barajlar

Barajlar Nedir? Barajlar Ne demek? , Barajlar Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Barajlar Kelimesinin Anlamı? Barajlar Ne Demek? Barajlar Ne Demektir? ,Barajlar Analizi? Barajlar Anlamı Nedir? Barajlar Ne Demektir?, Barajlar Açıklaması Nedir? , Barajlar Cevabı Nedir? , Barajlar Kelimesinin Anlamı?






Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir?

Baraj

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Barajlar sayfasından yönlendirildi)

Baraj, eski zamanlardan beri insanlığın su ihtiyacını karşılamak ve tarımsal alanların sulanması amacıyla inşa edilen su yapılarıdır. Günümüzün modern barajları stratejik öneme sahiplerdir. Çünkü;

Atatürk Barajı
  • Enerji üretiminde gelişmekte olan ülkelerde büyük pay sahibidirler.
  • Ülkenin tarımsal hayatı için büyük önem taşırlar.
  • Taşkın önleme amacıyla inşa edildiklerinden, yıkılmaları halinde büyük alanlarda su baskınları yaşanmaktadır.

Bir ülkenin enerji üretiminin en doğal ve en ucuz yoludur. Hidroelektrik enerji üreten barajlar, diğer enerji üretim türlerine göre daha çevrecilerdir. Yalnız son zamanlarda büyük barajların inşaları durdurulmuştur. Alansal olarak çok büyük barajlar, bulunduğu bölgenin iklimini değiştirmekte ve ekolojik dengeyi değiştirmektedirler.

Özellikle bol yağış alan yerlerde taşkın önleme amacıyla bağlamalar, barajlar ve göletler inşa edilmektedir.

Tarımsal arazilerin sulanması için büyük önem taşırlar. Barajlardan arazilere açılan kanallarla su taşınır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır. MÖ 200 yıllarında Çin'de hâlen kullanılmakta olan Tu-Kiang barajı inşa edilmiştir. Seylan ve Hindistan'da 2000 yıl evvel yapılmış barajlar bulunur. İlk kâgir baraj Urartular'ın Van tepelerinde 2700 yıl önce yaptığı Turna (Keşiş–Rusa) Gölü'dür.[1]

Barajların yapım amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Barajlar aşağıdaki amaçların bir veya birkaçı için yapılır:[1]

  • İçme ve kullanma suyu temini
  • Sanayi suyu kullanımı
  • Sulama suyu
  • Hidroelektrik üretimi
  • Su ürünleri üretimi
  • Mesire alanı oluşturma

Barajın bölümleri[1][değiştir | kaynağı değiştir]

  • Baraj gövdesi: Vadiyi kapatarak baraj gölü oluşumunu sağlayan yapıdır. Beton, kaya, toprak
  • Baraj gölü: Baraj gövdesinin gerisinde suların biriktiği kısımdır. Baraj gölünün boşaltılamayan bölümüne ölü hacim, kullanılabilen bölümüne faydalı hazne hacmi denilir.
  • Su alma yapısı: Barajdaki suyu almaya yarayan yapıdır.
  • Dip savak: Zorunlu olduğunda baraj gölünün tamamen boşaltılmasını sağlayan tesis.
  • Dolu savak: Barajın alamayacağı fazla gelen suların boşaltılmasına yarayan kanallardır. Üstten aşmalı, yandan çevirmeli ve kuyu tipi dolu savaklar uygulanır.[2] Monticello Barajı'nda kuyu tipi dolu savak kullanılmıştır.
  • Çevirme (Derivasyon) tesisleri: Akarsu yatağı tabanında kuru zeminde çalışmayı sağlamak amaçlı, inşaat süresince akarsuyu yatağından uzaklaştıran açık veya kapalı iletim sistemleridir.

Baraj türleri[1][değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1. Beton barajlar: Genel olarak ağırlık barajlarıdır. Baraj gölü sularının itme gücüne ağırlığı ile karşı koyarlar.
    • a) Ağırlık barajları: Geniş kanyon vadiler için uygundur.
    • b) Kemer barajları: Akarsuyun geliş yönüne (memba) doğru kavisli tek duvar şeklinde yapılır. Kavisli yapı su basıncını yamaçlara iletir. Yapılacağı yerde yamaçların sağlam olması gerekir.
    • c) Payandalı barajlar: Suların itme kuvvetine payandaları ve eğimli veya düz beton gövde ile temele aktarırlar. Geniş kanyonlara uygundur. Az malzeme ile ekonomik yapılabilir.
    • d) Silindirle sıkıştırılmış beton baraj: Bant sistemi veya kamyonla taşınan beton vibrasyonlu silindir ile sıkıştırılır.
  • 2. Dolgu barajlar: Çakıl, kum, kil ve silt gibi malzemeler kullanılır. Geçirimsiz, heterojen tabanlı, geniş vadilerde kullanılır. Malzeme baraj yeri çevresinden alınır, ağır makineler ile sıkıştırma yapılır.
    • a) Toprak: Malzemenin %50'sinin toprak olduğu barajlardır. İnce tabakalı veya üniform gövdeli yapılabilir. Burdur Yapraklı barajı örnektir.
    • b) Kaya: Baraj alanına yakın malzeme bulunabilirse kaya gövdeli barajlar yapılabilir. Malzemenin %50'sinden fazlası kayadır. Sızdırmazlık için beton, kil, asfalt gibi malzemeler kullanılabilir. Atatürk Barajı kaya dolguludur.
    • c)Toprak+kaya: Toprak ve kayaların birlikte kullanıldığı baraj tipi.

Barajlarda elektrik üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Akarsulardan akan suyun elektrik üretimi için biriktirilmesi, yaklaşık 100 yıldır uygulanan bir yöntem. Barajların da dahil olduğu elektrik üretim sistemine hidroelektrik santral diyoruz. Çoğu hidroelektrik santral, dört ana bölümden oluşur. Baraj-türbin-jeneratör-enerji iletim hattı. Baraj sayesinde akarsuyun su düzeyi yükseltilir, çok miktarda suyun biriktiği geniş bir baraj gölü yaratılır. Barajın göl tarafına bakan duvarının alt kısımlarında, suyun diğer tarafa geçmesini sağlayan, isteğe göre açılıp kapanabilen kapaklar vardır. Kapaklar açıldığında, su aşağı doğru eğimli olan yoldan hızla akmaya başlar ve yolunun üzerindeki türbinin pervanelerine çarparak dönmelerini sağlar. Bir türbin 172 ton ağırlığında olabilir ve dakikada 90 tam devir yapabilir. Su türbinler, yapı olarak yel değirmenlerine benzer. Tek farkları, dönmeyi sağlayan enerji kaynağının rüzgâr değil, su olmasıdır. Bu türbin, hareket eden suyun kinetik enerjisini mekanik enerjiye çevirir. Türbin şaft denen bir çubukla jeneratöre, yani elektriği üreten motora bağlıdır. Türbinin hareketiyle jeneratörün içindeki bir dizi elektromıknatıs dönmeye başlar. Bu büyük elektromıknatıslar bir bakır tel bobininin iç kısmında yer alır. Jeneratördeki mıknatıslarla bobinin arasında oluşan manyetik alan, bir elektrik akımı üretir. Böylece türbinden gelen mekanik enerji elektrik enerjisine dönüşür. Burada oluşan akımda transformatörle yüksek voltajlı akım haline dönüştürülür. Daha sonra da enerji nakil hatlarıyla evlere ve iş yerlerine iletilir. Baraj gölünden alınarak türbini döndüren suysa boru hatlarıyla dışarı taşınır ve tekrar akarsuya karışır.

Barajların çevresel etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Barajlar ve HES'lerin yerel ve bölgesel etkileri şunlardır:[3]

  • Türlerin ve doğal yaşam alanlarının yok olması: Barajlar akarsuların doğal yapısını ve akışını değiştirir. Canlıların habitatlarının bozulmasına türlerinin yok olmasına neden olabilmektedir.
  • Deltaların gerilemesi: Deltanın uç kısımlarına ulaşıp, deltanın genişlemesine katkı yapacak tortular baraj içinde kalır. İlerleyemeyen delta, dalga aşındırması ile kıyı gerilemeye başlar. Denize ulaşması gereken besin miktarı baraj nedeniyle azalır.
  • Doğal göllerin ve yeraltı sularının zayıflaması: Suyun yetersiz olduğu alanlardaki barajlar mevcut suları havzanın yüksek kısımlarında tutar. Havzanın alçak kısımlarında yeraltı suları ve göller zarar görür. Aral Gölü ve Urmiye Gölü'nün kurumasının temel nedeni budur. Türkiye son kırk yılda sulak alanlarının yarısını kaybetmiştir.
  • Ekonomik verimsizlik: Barajlar bazen beklenenden pahalıya mal olur ve tamamlandıktan sonra beklenen gelir elde edilemez. Baraj altında kalan verimli ova toprakları geri dönüşümsüz olarak kaybedilir. Barajdan sonra akarsu boyunca zararlar devam eder. Bu alanda balıkçılık, saz kesimi geriler.
  • Sosyal ve ekonomik bozulma: Baraj alanındaki insanlar başka alanlara göç etmek zorunda kalmaktadır. Yeni şartlara uymakta zorluk çekmektedir. Göç edenlere ait kırsal bilgi kaybedilmektedir. Barajlar ancak beklenen taşkınları durdurabilmekte, büyük taşkınları önleyememektedir. Barajdan sonraki sahaya taşkın olmayacağı inancıyla yerleşimler olmakta, ani bir taşkında daha fazla zarar oluşmaktadır.
  • Fiziki çevrenin olumsuz etkilenmesi: Akarsu akış süzeni değişmekte, baraj gölleri büyük alanları su altında bırakmakta, yeraltı suları yükselmekte, toprak tuzlanmakta ve barajdan çıkan sularda bulunan fazla milden dolaya erozyon şiddeti artmaktadır.
  • Canlı çevrenin etkilenmesi: Çevrenin sürekli nemli olmasından dolayı nemli ortamları seven parazitler yaygınlaşmaktadır. Parazit, sarıhumma, sıtma, ciğer trematodu gibi hastalıkları yapan canlılar çoğalmaktadır. Ortamda doğal yağış-kuraklık döngüsünden daha fazla hastalık yapıcı canlı bulunur.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Monticello Barajı dolu savak

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Gedik, Dr. N. "BARAJLAR" (PDF). balikesir.edu.tr. 19 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  2. ^ "BARAJ JEOLOJİSİ". aves.ktu.edu.tr. 7 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  3. ^ AKKAYA, UĞUR ve diğ. "BARAJ VE HİDROELEKTRİK SANTRALLERİN (HES) ÇEVRESEL ETKİLERİNİN ANALİZİ: ILISU BARAJI ÖRNEĞİ" (PDF). semanticscholar.org. 18 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 

Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Nedir? :Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? ile ilgili Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Ne Demektir? Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Açıklaması Nedir? Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Cevabı Nedir? Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Açıklaması? :Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Gerçek mi? :Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? ile ilgili Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Hakkında? :Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? ile ilgili Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? burada bulabilirsiniz. Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Barajlar nedir?, Barajlar anlamı nedir?, Barajlar ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Tmolus, Ğayn (harf), Hot Hot Hot, Ölü Deniz Tomarları, Piper subflavum, Shapley 1, Egleton, 2021 La Flèche Wallonne, 2010 Kış Olimpiyatlarında biatlon, Bruce Arena, Ivana Vuleta, Yusuf İzzet, Cultrichthys, Kayış (mekanik), Lentiai, Tzi Ma, Alexander Milošević, İşçi köpekler, Callinectes pallidus, Standard Oil Company, Özü, Hibetullah Sultan, Steinberg (Schleswig), Süper çözünürlüklü mikroskopi, Aşk Olur, Viyana Beyannamesi ve Eylem Programı, Institut national de la santé et de la recherche médicale, Matt Bloom, Echinospongilla, Dizel partikül filtresi, Amistad (film), Seyrantepe (İstanbul füniküleri), Beyblade Burst, Edward Craven Walker, Rhadinocentrus, Damernas Värld, Gøran Sørloth, Clayes, Milgram deneyi, Altay Dağları, Turn Up the Radio, NGC 5426, Brahea armata, Dunnington, Takumi Wada, Çağtay Kurukalıp, Holokost bibliyografyası, Ann Sullivan, Telema, Tarkan Koç, Apertium, Papahānaumokuākea, Rusya devlet başkanı, Jesper Olsen, Güney Afrika Cumhuriyeti millî futbol takımı, Molla Hüsrev Camii (Küçükmustafapaşa), Leyla Aliyeva, Filipe Nyusi, Matematik kısaltmaları listesi, Halil Nimetoğlu, Neşid, Türkiye Kupası gol kralları listesi, Sovyetler Birliğinde latinizasyon, Mahallede Güzel Bir Gün, Karbon filtreleme, Kaset, Azerbaycan sineması, Astroloji, Afrika Oyunları, Franklin Rockefeller, Chihuahuan Çölü, Michael Carrick, Habenaria vaginata, King of the Ring, Long Buckby, Cotonou Anlaşması, Frank Mason III, Amazonlar, Sergio Osmeña, Ken Russell, Leopold Berchtold, Toplumsal devrim, Deterjan, Ibiza, Nacellidae, İbiza, II. İoannes Paulus, Millî yas, Gerçek zamanlı strateji, Caroline McWilliams, Çin hanedanlıkları, Gen havuzu, Beyin, Anastasio Somoza Debayle, Benediktin Tarikatı, Sébastien Puygrenier, İleriye, Dijital okuryazarlık, Bulbophyllum pipio, Colibri,
Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?,