Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir?

Akdeniz Seferi (1552) Nedir?

Akdeniz Seferi (1552) Nedir?, Akdeniz Seferi (1552) Nerededir?, Akdeniz Seferi (1552) Hakkında Bilgi?, Akdeniz Seferi (1552) Analizi? Akdeniz Seferi (1552) ilgili Akdeniz Seferi (1552) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Akdeniz Seferi (1552) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Akdeniz Seferi (1552) Ne Anlama Gelir Akdeniz Seferi (1552) Anlamı Akdeniz Seferi (1552) Nedir Akdeniz Seferi (1552) Ne Anlam Taşır Akdeniz Seferi (1552) Neye İşarettir Akdeniz Seferi (1552) Tabiri Akdeniz Seferi (1552) Yorumu 

Akdeniz Seferi (1552) Kelimesi

Lütfen Akdeniz Seferi (1552) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Akdeniz Seferi (1552) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı? Akdeniz Seferi (1552) Ne Demek? ,Akdeniz Seferi (1552) Ne Demektir? Akdeniz Seferi (1552) Ne Demektir? Akdeniz Seferi (1552) Analizi? , Akdeniz Seferi (1552) Anlamı Nedir?,Akdeniz Seferi (1552) Ne Demektir? , Akdeniz Seferi (1552) Açıklaması Nedir? ,Akdeniz Seferi (1552) Cevabı Nedir?,Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı?,Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Akdeniz Seferi (1552) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı Nedir? Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Akdeniz Seferi (1552) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Akdeniz Seferi (1552) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Akdeniz Seferi (1552)

Akdeniz Seferi (1552) Nedir? Akdeniz Seferi (1552) Ne demek? , Akdeniz Seferi (1552) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı? Akdeniz Seferi (1552) Ne Demek? Akdeniz Seferi (1552) Ne Demektir? ,Akdeniz Seferi (1552) Analizi? Akdeniz Seferi (1552) Anlamı Nedir? Akdeniz Seferi (1552) Ne Demektir?, Akdeniz Seferi (1552) Açıklaması Nedir? , Akdeniz Seferi (1552) Cevabı Nedir? , Akdeniz Seferi (1552) Kelimesinin Anlamı?






Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir?

Akdeniz Seferi (1552)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akdeniz Seferi
1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı ve İtalya Savaşı (1551-1559)

Pîrî Reis'in Kitâb-ı Bahriye'sinde Sicilya
TarihHaziran-Eylül 1552
Bölge
Sicilya, Sardinya, Korsika ve Batı İtalya kıyıları
Sonuç Osmanlı zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Fransa Krallığı Fransa Krallığı (savaşmadı)
İspanya İspanya İmparatorluğu
Ceneviz Cumhuriyeti Ceneviz Cumhuriyeti
Napoli Krallığı
Papalık Devleti Papalık Devleti
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Sinan Paşa
Osmanlı İmparatorluğu Turgut Reis
Ceneviz Cumhuriyeti Andrea Doria
Güçler
120 kadırga 40 kadırga
Kayıplar
Çok az 7 kadırga, yüzlerce ölü ve esir

Akdeniz Seferi, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı ve İtalya Savaşı'nda (1551-1559) evre.

Sinan Paşa ve Turgut Reis komutasındaki Osmanlı donanması Fransa-Osmanlı ittifakı çerçevesinde[1] 1552 yılında Batı Akdeniz'e yaptığı seferde İspanya İmparatorluğu'na bağlı/müttefik Napoli Krallığı, Papalık Devleti ve Ceneviz Cumhuriyeti'nin kıyılarını istila etti ve 5 Ağustos 1552'de Ponza Deniz Muharebesi'nde Ceneviz donanmasını büyük bir yenilgiye uğrattı.[2]

Sefer öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sefer[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinan Paşa ve Turgut Reis'in harekâtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız elçisi Gabriel d'Aramon

Turgut Reis komutasındaki Osmanlı filosu Napoli Krallığı'na bağlı Pantelleria adasına yöneldi ve burayı ele geçirdi. Filo ardından Sicilya'ya yönelerek sırasıyla Licata, Augusta ve Taormina'ya asker çıkarıp istila etti. Temmuz ayında kuzeye yönelerek Messina Boğazı'ndan geçti ve Palmi kasabasını zaptetti. Ardından kuzey yönüne devamla Policastro Körfezi’nin limanlarını kullanılamaz hale getirdi.

Sinan Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ise refakatinde Fransız elçisi Gabriel d'Aramon'u da taşıyan[3] iki Fransız kadırgası da olduğu halde Temmuz başında Sicilya civarına geldi. Reggio Calabria'yı yakarak Policastro Körfezi'ne yöneldi ve burayı istila ettikten sonra Napoli Körfezi'ne ulaştı.[4]

Kuzey doğrultusundaki seyrini sürdüren Turgut Reis komutasındaki filo ise Sinan Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ve Polin de la Garde komutasındaki Fransız donanmasıyla buluşmak üzere Napoli Körfezi'ne ulaştı ve daha kuzeydeki Formia yakınlarındaki Scauri plajı açıklarına demirledi.

Sinan Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ile Turgut Reis komutasındaki Osmanlı filosu Formia'da buluştularsa da, esasen Korsika civarında bulunan 24 kadırga ve 2 firketeden oluşan Fransız donanması ortalıkta görülmedi. Osmanlı donanması birkaç gün bekledikten sonra, Kanuni Sultan Süleyman'ın gecikme veya erteleme halinde geri dönülmesi emri uyarınca İstanbul'a geri dönmeye karar verdiyse de, Turgut Reis Sinan Paşa'yı bir süre daha bölgede kalmaya ikna etti.

Osmanlı donanması Sardinya adasının kuzeydoğusunu ve Korsika adasının doğusundaki limanları bombardıman etti ve doğuya yönelerek Ponza adasını ele geçirdi.

Ponza Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanya'ya bağlı Ceneviz Cumhuriyeti giderek artan Osmanlı tehdidi nedeniyle Andrea Doria komutasındaki 40 kadırgalık bir donanmayı Osmanlı donanması'nın üzerine gönderdi. 5 Ağustos 1552'de Osmanlı donanmasının pususuna yakalanan Ceneviz donanması Ponza Deniz Muharebesi'nde yenilgiye uğradı ve asker dolu 7 kadırgası esir düştü.[5] Andrea Doria Sardinya'ya çekildi.

Seferin son safhası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgede kendine rakip olabilecek bir kuvvetin kalmadığı bir ortamda Osmanlı donanması güney doğrultusunda Papalık Devleti'ne bağlı Lazio kıyılarına yöneldi ve Fransa Kralı II. Henri'nin Papa'ya verdiği taahhüdün hilafına İspanyol müttefiki bu devletin kıyılarını bombaladı. Ardından Osmanlı donanması tekrar Napoli Krallığı'nın kıyılarına yönelerek Napoli Körfezi'ne geri döndü ve 10 Ağustos'ta[6] Massa Lubrense ve Sorrento'ya asker çıkararak iki kasabayı da ele geçirdi. Daha sonra ise Pozzuoli ve Minturno arasındaki kıyıları istila etti.

Osmanlı donanması dönüş yoluna geçtiğinde Polin de la Garde komutasındaki Fransız donanması da 25 Ağustos'ta Korsika'dan hareket etti ve Messina Boğazı civarında aradığı Osmanlı donanmasıyla İyon Adaları civarında buluşabildi. De la Garde Sinan Paşa'yı Batı Akdeniz'e dönmeye ya da Fransız donanmasını 30 kadırgayla takviye etmeye ikna edemediyse de, Sinan Paşa'nın Fransız donanmasının Doğu Akdeniz'de (Sakız) kışlamasına ve müteakip yıl (1553) Osmanlı donanmasının 200 gemiyle Batı Akdeniz'e sefer açmasına dair karşı teklifini kabul etti.[4]

Sefer sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı donanması İspanya'ya bağlı ya da müttefik Napoli Krallığı Papalık Devleti ve Ceneviz Cumhuriyeti'nin kıyılarına büyük hasar verdikten sonra kışlamak üzere üslerine döndü.

Fransa Kralı II. Henri ise Osmanlı donanmasının harekâtıyla eşzamanlı olarak Kutsal Roma İmparatorluğu üzwerine yürüdü ve Metz, Verdun ile Toul'u zaptetti.

1552 sefer mevsiminde donanmaları buluşamayan iki müttefik ülke (Osmanlı İmparatorluğu ve Fransa) 1553 yılında daha büyük kapsamlı bir harekât üzerinde anlaştılar. 1553 mevsiminde daha iyi eşgüdüm kuran iki müttefik başarılı bir ortak harekâtla Korsika'yı zaptetmeyi başardılar.

Osmanlı tarihindeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinan Paşa ve Turgut Reis komutasındaki Osmanlı donanması'nın üslerinden uzaktaki bu harekâtı Osmanlı İmparatorluğu'nun 1552 yılında mücadele verdiği beş cepheden birini teşkil etti. Nitekim; 1550-1562 Osmanlı-Alman Savaşı çerçevesinde Kara Ahmed Paşa ve Hadım Ali Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Macaristan üzerine başarılı bir seferle geniş toprakları fethederken, Cezayir Beylerbeyi Salih Reis ise Sahra Seferi'ne çıkarak Vargla ve Tuggurt'u Osmanlı topraklarına katıyordu. Denizlerde ise; Osmanlı donanması Batı Akdeniz'deki kapsamlı harekâtını başarıyla sonuçlandırırken, Hint Kaptanı Pîrî Reis komutasındaki Osmanlı filosu ise Portekiz'in elindeki Maskat'ı zapteti ve Hürmüz'ü kuşattı. Doğuda ise Safevî Şahı I. Tahmasb Erzurum ve Ahlat'ı yağmaladı. Dolayısıyla, 1552 yılı Osmanlı tarihinde İmparatorluk kaynaklarının çok geniş sahalarda seferber edildiği bir yıl olarak tarihe geçti.[7]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Unholy alliance: Valois and Ottomans", Michael Heath, Renaissance Studies, c.3, sy.3 (Eylül 1989), s.303-315
  2. ^ "The Mediterranean and the Mediterranean World in the Age of Philip II", Fernand Braudel, University of California Press (1995), s.924
  3. ^ İslam Ansiklopedisi, "Gabriel de Luetz, Baron d’Aramon" maddes, Türk Diyanet Vakfı, İstanbul (1991), c.3, s.271
  4. ^ a b ""Henri II, Chef de Guerre - La Cooperation Franco-Ottoman (1547-1558)". 25 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  5. ^ "Türklerin Tarihinde 30 Büyük Deniz Savaşı", Gökhan Atmaca & Doğan Tanrıverdi, Denizler Kitabevi, İstanbul (2016), s.134-135
  6. ^ ""Le Torri 'Sarecene'", Mario Muscari Tomajoli". 30 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
  7. ^ "İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı", Pal Fodor, Yeditepe Yayınevi, İstanbul (2016), s.136-142

Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Nedir? :Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? ile ilgili Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Ne Demektir? Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Açıklaması Nedir? Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Cevabı Nedir? Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Açıklaması? :Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Gerçek mi? :Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? ile ilgili Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Hakkında? :Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? ile ilgili Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Akdeniz Seferi (1552) nedir?, Akdeniz Seferi (1552) anlamı nedir?, Akdeniz Seferi (1552) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Ertoşi, Crème brûlée, Friderika Bayer, Kıskıvrak, Cüce gezegen, Aérospatiale Alouette III, Mazovya Voyvodalığı, Begonia kalabenonensis, Bulgaristan kadın millî voleybol takımı, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Nakşa (şehir), Davulbaz, Akdağmadeni, Özden Öngün, Uffizi Galerisi, Jared Polis, Acanthornis, Josef Stalin tankı, Colville Young, Seine Saint Denis, Spartanburg County, Barbaros Barut, Salvia austriaca, Cláudio Ibrahim Vaz Leal, Uçuş, Pont Pla, Carabus tenuitarsis, Enner Valencia, Guguk Kuşu (roman), Rombik, La Course by Le Tour de France, Yer Demir Gök Bakır, Anıl Sarak, Barbara Walters, Tessa Hofmann, Roberts Blossom, Kiko, 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası kadroları, Marcell Jansen, III. Ahmed, FB Gulbene, Sultan, NGC 28, Last Call at Mauds, Kosekant, Sıkıntı, Gering, Nebraska, Tophane, Before Stonewall, Airwolf, vi. james, Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı, Yenimahalle, John Ashbery, Paris Is Burning (film), Herzi Halevi, Basel Üniversitesi, Valide Mektebi, Suriyedeki Yahudilerin tarihi, Arzava, Bashar Bani Yaseen, NGC 2429, Cinsel Devrim, Aleksandros Helios, Carl Van Vechten, Cadeo, Pindai Mağaraları, Frank Kameny, Isela, Mark A. Gabriel, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu, Maksim Romaschenko, Psychotria ceratalabastron, Harlem, Manhattan, Osmanlı İmparatorluğunda eşcinsellik, Esenboğa Havalimanı saldırısı, August Rush, Dimmer, I²C, Büyük Göç, Cosmetothrix, Profesör Doktor Metin Aktaş Zooloji Müzesi, Azərbaycan, Eveready Harton in Buried Treasure, Avril Haines, Yüksek performanslı sıvı kromatografisi, Wifi, Mario Maloča, İyi Dünya, Cell (işlemci), İ aniksi, Sirikit, Pyotr Anju, Nimet Özdemir, Münster Antlaşması, A Touch of Class (film), Kronik (film, 2015), NGC 1044, Dair, Suudi Arabistan, Cihad Erginay, Çavuşçu Gölü,
Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?,