Kağıt Nedir?

Kağıt Nedir?

Kağıt

Kağıt Nedir?
Kağıt Ne demek?
Kağıt Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Kağıt İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Kağıt
Kağıt Kelimesinin Anlamı? Kağıt Ne Demek?
Kağıt Ne Demektir? Kağıt Analizi?
Kağıt
Kağıt Anlamı Nedir? Kağıt Ne Demektir?
Kağıt Açıklaması Nedir? Kağıt Cevabı Nedir?
Kağıt Kelimesinin Anlamı?
Kağıt
Kağıt Kelimesinin Anlamı Nedir? Kağıt Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Kağıt Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kağıt Nedir?

Kâğıt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kağıt sayfasından yönlendirildi)
Kâğıt

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

Genellikle nemli ağaç lifleri veya otların bezlerinden elde edilen selüloz hamurunun preslenmesinin ardından esnek levhalar içinde kurutulması sonucunda elde edilir.

Kağının en yaygın kullanım amacı üzerine yazı yazılma veya baskı yapmak olsa da, endüstriyel ve inşaat sektöründe gerçekleştirilen işlemlerde, pek çok alanda temizlik ve paketleme malzemesi olarak, hatta özellikle bazı Asya kültürlerinde yiyecek katkı maddesi olarak kullanılan bir malzemedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin'de MÖ 100 yıllarına ait, kenevirden üretilmiş hediye sarmak amacıyla kullanılan kâğıt parçaları.

Çin'de bugünkü modern kâğıdın temsilcisi olarak sayılabilen, M.Ö 2. yüzyıla ait arkeolojik parçalar bulunmuştur; ancak bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değildir.[1] MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Cai Lun, birçok kaynakta kağıdın mucidi olarak gösterilir.[2] Milattan sonra 5. yüzyıldan itibaren kağıt, Çin'de yaygınlaştı.[3] Kâğıt yapım tekniği zamanla Çin’in etrafındaki Japonya, Kore ve Vietnam gibi ülkelere yayıldı.

Kâğıt üretimi İpek Yolu'nu takip ederek Çin'den İran’a gitti. İslam fetihleri öncesinde Maveraünnehir'de egemen olan Çinliler, Semerkant'ta kaliteli kâğıt sanatını geliştirdiler.[3] Semerkant kâğıdı, Müslüman ülkelere ve Avrupa'ya ihraç edildi; 9. ve 10. yüzyıllarda kaleme alan birçok eser Semerkant kağıdına yazıldı.[4]

Bazı araştırmacılara göre Müslümanlar kâğıt yapımını 751 yılındaki Abbâsiler ve Çin orduları arasındaki Talas Savaşı sonucunda Çinli esirler vasıtasıyla öğrenmişlerdir.[1] Bu tarihten sonra Yakındoğu'da kâğıt imalathaneleri açıldı. Bermekîler’den Horasan Valisi Fazl bin Yahya'nın önerisiyle Bağdat'ta açışan imalathane, Yakındoğu’da ilk kâğıt imalâthanesi idi.[3] Benzerleri Şam Trablusşam, Hama, Yemen ve Mısır’da kuruldu. Bağdat üzerinden Avrupa'ya aktarılması sebebiyle kağıdın Batı'daki ilk isimlerinden birisi "Bagdatikos”tu.

Kağıt üretimi Avrupada önce Müslümanların kontrolü altında olan İspanya ve Portekiz’de başladı. 1120 yılında İspanya’nın Valensiya şehrinde bir kâğıt fabrikası kuruldu. Ardından kâğıt üretimi tüm Avrupa'ya yayıldı. İtalya'da 1276, Fransa'da 1348, Almanya'da 1390 İngiltere'de 1495'te kağıt üretimi başladı.

19. yüzyılda sanayi üretimine geçilmesiyle birlikte maliyet düştü. Kâğıt önemli oranda kitlesel bilgi alışverişine katkılarda bulundu. 1844 yılında, Kanadalı mucit Charles Fenerty ve Alman FG Keller bağımsız ağaç liflerinin hamurlaştırılması sürecini geliştirdi.[5]

Etimoloji, telaffuz ve kelimenin yan anlamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe "kâğıt" kelimesi Farsça kökenlidir.[6] Farsça kāġad, Soğdca aynı anlama gelen kāġədā veya ḳāġədā sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcüğün Çince bir sözcükten gelmiş olabileceği düşünülür; ancak bu kesin değildir.[7]

Kağıt kelimesi, Türkiye Türkçesi ağızlarında çeşitli şekillerde telaffuz edilir. Örneğin Rize ilinde k'aad, Ordu İli ve Yöresinde kaat, Güney-Batı Anadolu grubunda kayıt olarak telaffuz edilmektedir.[8] Kâğıdın eş anlamlısı çönge sözcüğüdür.[9][10][11][12]

Kâğıt kelimesi özellikle yazı amacıyla kullanıldığından dolayı, belge ve doküman anlamında da kullanılır. Ayrıca borsada işlem gören tahvil veya hisse senedi gibi mali değeri olan malzeme de kâğıt olarak adlandırılır. Bunların yanı sıra kâğıt kelimesi, kâğıt parayı tanımlamak için de kullanılır.[6]

İngilizce'deki "paper" kelimesinin etimolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce "Paper" kelimesi, Latince "Papirüs"ten türetilmiştir. Papirüs adı, Yunanca'da Cyperus papyrus denilen πάπυρος'tan (papuros) adlı bitkiden gelir.[13][14] Eski Mısır ve diğer Akdeniz kültürlerinde Cyperus papyrus bitkisinin liflerinden üretilen ve Orta Doğu ve Avrupa'ya kâğıdın gelmesinden önce, yazmak için kullanılan kalın ve kâğıt benzeri malzeme "papirüs" olarak adlandırılır.[15] Kağıt, papirüsten çok farklı şekilde üretilmesine ve modern kağıdın gelişimi ile papirüsün gelişimi birbirinden ayrı olmasına[2] rağmen İngilizce "paper", etimolojik olarak "papirüsten türetilmiştir

Kâğıdın yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kabukları soyulduktan sonra suyun içerisinde çeşitli kimyasallar ile birlikte seyreltilen ağaç, birbirine geçmiş hâlde olan hamurlaştırılmış bitki lifleri (fiberler) hâline getirilir. Artık hamur hâline gelmiş ham madde, ağacın lignin denilen ve lifleri bir arada tutan maddeden arınmıştır. Buradan bir karıştırıcıya gönderilen hamura, kalitesine uygun olarak Çin kireci benzeri beyazlaştırıcı malzemeler veya renklendirme için çeşitli kimyasallar, suya dayanıklı olması isteniliyorsa bunun için çeşitli maddeler katılarak karıştırılır ve lifler pürüzsüz hamur hâline getirilmiş olur. Bu aşamalar açma, temizleme, dövme, parçalama, öğütme ve katkı maddeleri ilavesi adını alır.

Hamurun sudan arındırılması işlemleri ise tel örgü şeklinde yürüyen bir bandın üzerinde yapılır. İşlemin hızlandırılması için presleme ve kurutma işlemleri de bu aşamada gerçekleşir. Silindirlere giren hamur sürekli sıkıştırıldıkça düzleşir ve sudan daha fazla arınır. Biraz daha kurutma işleminin ardından, kâğıt hâlini alan pürüzlerinin giderilmesi işleminden geçer. Elde edilen kâğıt istenilen boyutlarda kesme işlemi aşamasına gelmiştir.[16][17][18]

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kâğıt kullanım alanına bağlı olarak oldukça fazla geniş bir yelpazede imal edilebilir.[19]

Kağıt üretim verileri[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılı verileri doğrultusunda, dünyadaki kâğıt ve karton üretimi yaklaşık olarak 370,7 milyon ton civarındadır. Günümüzde modern kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinde küresel olarak Çin ve hemen ardından ABD en büyük üreticilerdir. Çin dünya kâğıt ve karton üretiminin %24'ünü yapmaktadır. Türkiye ise yıllık 2,5 milyon ton kâğıt ve karton üretimiyle 25. sırada bulunmaktadır.[16][17]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Kâğıt: Kim, Ne Zaman İcat Etti? | TÜBİTAK Bilim Genç". Bilim Genç. 26 Temmuz 2022. 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  2. ^ a b Tsien 1985, s. 38
  3. ^ a b c "KĞIT". TDV İslâm Ansiklopedisi. 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  4. ^ Abdukerimov, Bahtiyar (23 Mayıs 2017). "Dut ağacı kabuğundan üretilen Semerkant kağıdı". www.aa.com.tr. 5 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  5. ^ Burger, Peter 28 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Charles Fenerty and his Paper Invention. Toronto: Peter Burger, 2007. ISBN 978-0-9783318-1-8 pp.25-30
  6. ^ a b "Güncel Türkçe Sözlük kâğıt -dı". tdk. 14 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2013. 
  7. ^ "kâğıt". Nişanyan Sözlük. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  8. ^ "Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nde Söz Arama". tdk.gov.tr. 16 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2013. 
  9. ^ PAÜ İngilizce Sözlük
  10. ^ Eş ve Yakın Anlamlı Kelimeler Sözlüğü
  11. ^ NTV Haber, Kâğıt Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
  12. ^ Çağatayca sözlük olan Ferheng-i Azferî'de çoġ «kâğıt» sözcüğü kayıtlıdır. Tarama Sözlüğü'nde çönge (çöngi) «zayıf,[...], küntleşmiş» sözcüğü de mevcuttur. Küntün bir anlamı da «hamur topağı»dır. Çağataycadaki sözcük Orta Korece 죠ᄒᆡ〮 (cyòhóy) »kâğıt» ile, Modern Türkçedeki sözcük ise Modern Korece 종이 (jong'i) «kâğıt» ile ses ve anlam bakımından benzerlik göstermektedir.
  13. ^ πάπυρος 16 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, Perseus
  14. ^ Oxford Dictionaries'ta papyrus 28 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  15. ^ "Papyrus definition". Dictionary.com. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2008. 
  16. ^ a b "Kâğıt-Karton Sektör Raporu" (PDF). turkishpaper. Ağustos 2011. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2013. 
  17. ^ a b Usta, Hilal. "Kâğıt Sektörü Profil Araştırması" (PDF). ito.org.tr. 30 Haziran 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2013. 
  18. ^ Özpolat, Duygu. "Kâğıt nasıl yapılır?". tubitak. 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2013. 
  19. ^ "Grades and uses of paper". 19 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Kağıt Nedir? Nedir?:Kağıt Nedir? ile ilgili Kağıt Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kağıt Nedir? Ne Demektir? Kağıt Nedir? Açıklaması Nedir? Kağıt Nedir? Cevabı Nedir? Kağıt Nedir? Kelimesinin Anlamı? Kağıt Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kağıt Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kağıt Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kağıt Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kağıt Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Kağıt Nedir? Açıklaması?:Kağıt Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Kağıt Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kağıt Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kağıt Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kağıt Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Kağıt Nedir? Gerçek mi?:Kağıt Nedir? ile ilgili Kağıt Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kağıt Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kağıt Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Kağıt Nedir? Hakkında?:Kağıt Nedir? ile ilgili Kağıt Nedir? burada bulabilirsiniz. Kağıt Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Kağıt Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kağıt Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Çegem, Ermeni Halkçı Partisi, Mesut Özil, Modül, Bekir Sami Kunduh, Kazakistan millî futbol takımı, Kazpost, Düzcede 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, B7 vitamini, Square Enix Europe oyunları listesi, Sungkyunkwan Üniversitesi, Büyük Kafkas Sıradağları, Siccîn 4, Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza, Liu He, Royal Bank of Scotland, Alanya Atatürk Evi Müzesi, Mescitli, Arpaçay, Exbury and Lepe, Prazikuantel, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Visa Waiver Program, Madara Süvarisi, Renault 4CV, İlhan Aşkın, İngiliz Milletler Topluluğu Genel Sekreterliği, Kontakion, Ermenistandaki siyasi partiler listesi, Hamidoğulları Beyliği, Montescaglioso, Mildred Natwick, Baryonlar listesi, Cortes de Baza, Dünya Çapında Ağ Birliği, Messier 66, Doctor Who (klasik seri, 13. sezon), İstanbul Antlaşması (1913), Doğan Hızlan, Tilimsan, Ali Yerlikaya, Music from the Major Motion Picture Crossroads, Steindachneridion, Mevzi savunması, Piatra Neamț, Paralel hesaplama, Melodifestivalen 2023, Kaori Icho, İdil Ön Bulgarları’nın Moğollar tarafından istilası, 1966 Suriye Darbesi, Jostein Hasselgård, Shūnan, Kirtan, NGC 4740, Anglosaksonlar, Çavdar, Sarız, American Pie, Albert Celades, Beipiao, Avrasya kartal baykuşu, Lincoln Park, Michigan, Türkiye florasındaki moltkia taksonları listesi, Giovanni Silva de Oliveira, Alexander David González, Aingeray, Gizli Kale, Chronicon Paschale, Çin Cumhuriyeti cumhurbaşkanları listesi, Georgios Akropolitis, Dülefiler, Avada kedavra, Mihail Attaleiates, Antinouplisli Serenus, Beyti Engin, Zunuz, Simeon Metafrastis, İsmet Değirmenci, Helen Quinn, Nyasaland, Alay, İoannis Kaminiatis, Funda Kocabıyık, Vodafone TV, Aşkta İki Hafta, Oi meta Theofanin, Çaksına, Yayladağı, Marcellinus Comes, İdmanocağı, Metaphryniscus, Yozgat Yüksek Hızlı Tren Garı, Ihlara Vadisi, Soyuz 11, Vasil Fedorişin, Estonya ekonomisi, 2023 Dünya Tekvando Grand Prix, İosif Genesios, Marcell Jansen, Targowicka Konfederasyonu, Psychotria incompta, Fuhuşa zorlama, Resolution Tour,
Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?,