Emekli İsminin Anlamı Nedir?

Emekli İsminin Anlamı Nedir?

Emekli İsminin Anlamı Nedir?

Emekli İsminin Anlamı Nedir?

Emekli İsminin Anlamı

Emekli İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Emekli İsmi Caiz Mi?

Emekli İsminin Resmi Emekli İsminin Numeraolojisi

Emekli İsminin Anlam Falı

Emekli İsminin Anlam Falı Emekli İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Emekli İsminin Analizi Emekli İsminin Anlam Yorumu

Emekli İsminin Numeraolojisi

Emekli İsmi Caiz Mi? Emekli İsmili Ünlüler Emekli İsminin Arapça Yazılışı Emekli İsminin Çince Yazılışı

Emekli İsminin Resmi

Emekli İsminin Japonca Yazılışı Emekli İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Emekli İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Emekli İsminin Anlamı

Emekli İsminin Anlamı, Emekli İsminin İstatistikleri

Emekli İsminin Resmi, Emekli İsminin Numeraolojisi, Emekli İsminin Anlam Falı, Emekli İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Emekli isminin sözlük anlamı

Emekli İsminin Analizi, Emekli İsminin Anlam Yorumu, Emekli İsmi Caiz Mi?, Emekli İsmili Ünlüler, Emekli İsminin Arapça Yazılışı,

Emekli İsminin Arapça Yazılışı

Emekli İsminin Çince Yazılışı, Emekli İsminin Japonca Yazılışı, Emekli İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Emekli İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Emekli İsminin İstatistikleri

Emekli İsminin Anlamı Nedir?

Emeklilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Emekli sayfasından yönlendirildi)

Emeklilik, hayatlarını çalışarak sürdüren kişilerin yaşlılık dolayısıyla çalışamayacağı varsayılıp planlı bir şekilde çalışmayı bırakmalarıyla başlayan durumlarına verilen isimdir. Bu kimselere emekli veya tekaüt denir.

Hayatlarını sürdürmek için gereken gelir çalışarak kazandıkları maaş yerine emeklilik amacıyla önceden oluşturulmuş fonlar kullanılır. Bu fonlar, içinde hayatlarını geçirdikleri devletler tarafından, çalıştıkları iş yerleri tarafından veya şahısların kendileri tarafından oluşturulmuş olabilir. Bazen her üç türden birçok fon aynı kişinin emekliliğini amaçlar.

Çalışmadan yaşayabilmek için gerekli para emekliye genellikle sürekli bir gelir olarak, bazen yüklü bir ödeme olarak, bazen de bunların bir karışımı olarak ödenecek şekilde düzenlenir.

Emeklilik gelirleri bazen çalışanlardan toplayıp, o sırada emekli olanlara dağıtılarak, bazen her kişinin çalıştığı süre içinde çalışma gelirinin bir kısmıyla biriktirilip emekliliğinde sadece bu kendinden birikenlerden ödenecek şekilde olur.

Kaba hesapla hayatın üçte birinin hayata hazırlık, üçte birinin çalışmak, son üçte birinin de emeklilik olduğunu varsayarsak, emeklilik fonları çok uzun sürede biriktirilip, yine çok uzun sürede eriyeceği, var oldukları sürece güvenilir ve iyi gelir getiren faaliyetlerde kullanılarak ayrıca büyümeleri amaçlanacağı için ekonomik hayatta önemli ve süreklilik sağlayan bir yatırım kaynağıdırlar.

Bu uzun süreli yatırım özelliği ve dolayısıyla faizin faizi faktörünün ağır basması yüzünden kişinin emeklilik fonunun oluşturulması ile ilgili detaylar konusunda erken farkındalığı ve iyi gözetimi, iyi bir emeklilik gelirine ulaşmak bakımından büyük önem taşır.

Emeklilik fonlarının biriktirilmesi ve eritilmesi sürecinde bir sürü öngörülmesi zor etken vardır. Bu süreçteki yükümlülükleri ve riskleri kimlerin hangi sürelerde taşıyacağını, emekli gelirinin hangi süre içinde ne miktarda ödeneceğini belirleyen kanunlar ve sözleşmeler, bu süre içinde, fonların yatırımlarının ne kadar iyi ve verimli idare edildiği, ekonominin ne kadar iyi gittiği, demografinin nasıl bir gelişme gösterdiği (örneğin ortalama yaşam sürelerinin uzaması/kısalması), kuralların, politik seçeneklerin ve hatta faiz oranlarının nasıl ne yönde geliştiği gibi etkenler sonucu çok değiştirebilir. Savaş, afet, pandemi, yeni buluşlar, yeni gelişmelere toplumun ne hızla uyum sağladığı gibi şeyler gelecekteki emekli maaşlarını etkileyebilir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşlılara ve sakatlanarak artık toplum içindeki işlevini yerine getiremeyenlere bakma eğilimi tarih öncesi zamanlarda, hatta neandertal toplumlarda bile vardı.

Anne babaya saygının birçok din tarafından telkin edilmesi, aile içi iş bölümünde yaşlılara daha söz temelli ve danışma yönü ağır basan görevler düşmesi de çok yaygın olgulardır. "Süt hakkı" gibi kavramlar bir çeşit emeklilik benzeri oluşumdur.

Emekliliğin ilk devlet eliyle kurala bağlanması Augustus döneminde savaşçılara emeklilik şeklinde olmuştur. Roma devletinin bu yüzden fazla yükümlülük altına girmesinin sonunda yıkımına sebep olduğu iddia edilir.

Daha sonra kabile üyelerinin bakımı (8.yüzyıl, Irlanda), gazilerin bakımı (1593, İngiltere), kilise rahiplerinin dul kalan eşlerinin emekliliği (1645, Almanya), öğretmenlerin emekliliği (1667, Almanya), Otto von Bismarck tarafından başlatılan devlet garantili ve her konudaki çalışanları kapsayan yaşlılık ve malüllük sigortası (1889), yaşlılık sigortası (1908, İngiltere) gibi tarihi gelişmeler gelir.

Emeklilik yaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Erken emeklilik Normal emeklilik 55–59 arası çalışan 60–64 arası çalışan 65–69 arası çalışan 70 ve üstü çalışan
Avusturya 60 (57) 65 (60) 39% 7% 1% 0%
Belçika 60 65 45% 12% 1% 0%
Kamboçya 50 55 16% 1% 0% 0%
Danimarka yok 65 77% 35% 9% 3%
Fransa 62* 65* 51% 12% 1% 0%
Almanya 65 67 61% 23% 3% 0%
Yunanistan 58 67[1] 65% 18% 4% 0%
İtalya 57 67 26% 12% 1% 0%
Hollanda 60 65 (67) 53% 22% 3% 0%
Norveç 62 67 74% 33% 7% 1%
İspanya 60** 65** 46% 22% 0% 0%
İsveç 61 65 78% 58% 5% 1%
İsviçre 63 (61), [58] 65 (64) 77% 46% 7% 2%
Tayland 50 60 ? ? ? ?
Birleşik Krallık 65 68 69% 40% 10% 2%
ABD 62 67 66% 43% 20% 5%

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015. 


İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Emekli İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Emekli İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Emekli İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Emekli İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Emekli İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Emekli İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Emekli İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Emekli İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Arts and Crafts akımı, Bender Ganave, Genel cerrahi, Syndicat National de lÉdition Phonographique, Ziraat mühendisliği, Aster semiprostratus, Aydın Çetin, Love Happens, 21. Peron, John McLaughlin, Türk yazını, Salomon August Andrée, Craig Bellamy, Beşiktaş (kürek takımı), Tórshavn, Michel Adanson, Dole, Yaşar Nezihe, Lelusi Manastırı, Thylane Blondeau, Chnum, Nevin Gaye Erbatur, Batı Almanya, Ağrıda 1955 Türkiye yerel seçimleri, Androctonus crassicauda, Ahmet İlhan Özek, Libyanın vize politikası, That Dam, Lawrence Ellison, Deneyim, Hasanpaşa, Kadıköy, Kültür yağmacılığı, Selimiye Tren İstasyonu, Bayburtta 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Zafere Hücum, Marcel Schmelzer, Rush (2013 film), Pilosella amaurocephala, WWE NXT UK, Atletizmde Türkiye rekorları listesi, Paramicromerys, Cristian Rodríguez, Bilişsel psikoloji, 1968 UEFA ülkeler sıralaması, Henri Moissan, Kubrick, Aelurillus cristatopalpus, Yeniakköy, Yağlıdere, Akershus Kalesi, Savannakhet Bölgesi, Surinam pasaportu, San Francisco Havalimanı, Napo pekari kenesi, Tamil dilinde yazan yazarlar listesi, Valeri Lobanovski, Helal, Martinus J.G. Veltman, Piper subulatum, Elazığ Belediyesi, 1974 NBA Playoffları, Soykırım, Pilosella aneimena, Samagaltay, Stereo, Ayman Abdelaziz, Vera Rubin, Denis Popov, Hrachia Acharian, Evenler, Cüneyt Zapsu, Dihidrotestosteron, Malya Burnu, EarPods, Lymnaeidae, Butorides, Majorana fermiyonu, 1988 Wimbledon Tenis Turnuvası, Bagratuni Hanedanlığı, Max Payne 3, Piazzatorre, Her şeyin teorisi, Wolfgang Paul, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Nefopam, Grab the Moment, Danışma Meclisi, Bağımsız Devletler Topluluğu millî futbol takımı, Muhabir, Cevher zenginleştirme, Yüksel Bozer, Souhalio Toure, Juan Simón, Canada Post, Burlington County, Yardımcı ünsüz, Cadbury Roses, Cyclocheilichthys, Özgür Ülke, Gambiyalı, Darende,
Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?,