Bosna Kilisesi Nedir?

Bosna Kilisesi Nedir?

Bosna Kilisesi
Bosna Kilisesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Bosna Kilisesi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Bosna Kilisesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Bosna Kilisesi Bosna Kilisesi - Söylemek, söz söylemek , Bosna Kilisesi - Ad vermek , Bosna Kilisesi - Bir dilde karşılığı olmak , Bosna Kilisesi - Herhangi bir ses çıkarmak , Bosna Kilisesi - Herhangi bir kanıya, yargıya varmak , Bosna Kilisesi - Düşünmek Bosna Kilisesi - Oranlamak Bosna Kilisesi - Ummak, Bosna Kilisesi - Erişmek , Bosna Kilisesi - Bir işe kalkışmak, yeltenmek , Bosna Kilisesi - Saymak, kabul etmek , Bosna Kilisesi - bir şey anlamına gelmek , Bosna Kilisesi - öyle mi, Bosna Kilisesi - yani, anlaşılan , Bosna Kilisesi - inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Bosna Kilisesi - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. , Bosna Kilisesi - Muşmulaya döngel de derler.
Bosna Kilisesi - Kamer `ay` demektir. , Bosna Kilisesi - Küt dedi, düştü. , Bosna Kilisesi - Bu işe herkes ne der? , Bosna Kilisesi - Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. , Bosna Kilisesi - Bundan sonra gelir mi dersin? , Bosna Kilisesi - Saat yedi dedi mi uyanırım.,  Bosna Kilisesi - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. Bosna Kilisesi - Yarım milyon dediğin nedir? Bosna Kilisesi - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. , Bosna Kilisesi - Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Bosna Kilisesi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
Bosna Kilisesi - dediği çıkmak , Bosna Kilisesi - dediğinden (dışarı) çıkmak , Bosna Kilisesi - dediğine gelmek
Bosna Kilisesi - dedi mi , Bosna Kilisesi - deme! , Bosna Kilisesi - demediğini bırakmamak (veya koymamak) Bosna Kilisesi - deme gitsin Bosna Kilisesi - demek istemek , Bosna Kilisesi - demek ki (veya demek oluyor ki) , Bosna Kilisesi - demek olmak , Bosna Kilisesi - dememek , {buraya-anahtar-kelime-gelecek} - der oğlu der
Bosna Kilisesi - deyip de geçmemek , Bosna Kilisesi - diyecek yok , Bosna Kilisesi - dediği çıkmak , Bosna Kilisesi - dediğinden (dışarı) çıkmak , Bosna Kilisesi - dediğine gelmek i,Bosna Kilisesi - dedi mi , Bosna Kilisesi - deme! , Bosna Kilisesi - demediğini bırakmamak (veya koymamak) , Bosna Kilisesi - deme gitsin , Bosna Kilisesi - demek istemek , Bosna Kilisesi - demek ki (veya demek oluyor ki) , Bosna Kilisesi - demek olmak , Bosna Kilisesi - dememek , Bosna Kilisesi - der oğlu der , Bosna Kilisesi - deyip de geçmemek , Bosna Kilisesi - diyecek yok

Bosna Kilisesi
Bosna Kilisesi Nedir? Bosna Kilisesi Ne demek? , Bosna Kilisesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. , Bosna Kilisesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Bosna Kilisesi
Bosna Kilisesi Kelimesinin Anlamı? Bosna Kilisesi Ne Demek? Bosna Kilisesi Ne Demektir? ,Bosna Kilisesi Analizi?
Bosna Kilisesi
Bosna Kilisesi Anlamı Nedir? Bosna Kilisesi Ne Demektir?, Bosna Kilisesi Açıklaması Nedir? , Bosna Kilisesi Cevabı Nedir? , Bosna Kilisesi Kelimesinin Anlamı?

Bosna Kilisesi Nedir?

Bosna Kilisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ban Kulin'in tableti

Bosna Kilisesi (Boşnakça: Crkva Bosanska), 11. yüzyılda Bosna'da kurulmuş olan ve hem Katolik, hem de Ortodoks Kilisesi tarafından sapkın sayılan bağımsız bir kiliseydi. Bosna'daki Katolik piskoposluğundan ayrılmış olan Kilise,[1] önce Bosna Banlığı, ardından da Bosna Krallığının kontrolündeyken, Bosna'nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethinden sonra ortadan kaybolmuştur.

Tarihçiler, geleneksel olarak kiliseyi Bogomillerle bağdaştırmıştır, ancak bu görüş tartışmaya açılmıştır ve günümüzde çoğu akademisyence reddedilmektedir. Kilisesin mensupları kendilerine krstjani ("Hristiyanlar") ya da Dobri Bošnjani ("İyi Boşnaklar") demiştir. Kilise mensupları yok denecek kadar az kayıt tuttuğundan, Kilisenin yapılanması ve inançları çok az anlaşılmıştır ve söz konusu Kilise çoğunlukla dış kaynaklar -özellikle Katolik kaynakları- sayesinde bilinebilmektedir.

Orta Çağ Bosna-Hersek'inin yanı sıra Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ'da da rastanılan ve adına Stećak denilen anıt mezar taşları bazen Bosna Kilisesi ile özdeşleştirilir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Divoš İncili'ndeki bezemeler, 14. yy.

Ayrılma[değiştir | kaynağı değiştir]

Roma ve Konstantinopolis'ten çıkan Hristiyan misyonları 9. yy'da Balkanların içlerine ilerleyerek Güney Slavlarının Hristiyanlaşmasını sağlamış ve Roma'daki Kutsal Makam'la İstanbul Patrikhanesi'ne ait yetki alanlarının sınırlarını çizmiştir. Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılması Hırvatistan'da ve Dalmaçya'nın çoğunda Katolikliğin, Sırbistan'da da Ortodoksluğun yerleşmesini sağlamıştır.[2] İkisinin arasındaysa zâhiren Roma hükmünde[2] bulunan, ancak zayıf kilise yapılanması[2] ve iletişim zayıflığı[3] sebebiyle Katolikliğin asla güçlü bir şekilde tutunamadığı dağlık Bosna bölgesi bulunmaktaydı. Bu yüzden Orta Çağ Bosna'sı, iki mezhebin kesişim noktasından ziyade ikisinin de giremediği "tarafsız bölge" olarak kalmıştı,[3] bu yüzden eşsiz bir dini geçmişe ve "bağımsız ve biraz sapkın bir kilisenin"[2] ortaya çıkmasına sahne olmuştu.

Katoliklik ve Ortodoksluk, günümüzdeki Bosna-Hersek'te farklı bölgelerde hüküm sürmüştü; ilkinin takipçileri çoğunlukla batı, kuzey ve merkezde, ikincisininkilerse çoğunlukla Zachlumia'da (günümüzdeki Hersek) ve Bosna'nın doğu sınırında çoğunluktaydı. Bu durum 13. yy. ortalarında, Bosna Kilisesi Katolik Kilisesi'ni gölgede bırakmaya başladığında değişti.[3] Bosna, Orta Çağ'ın Zirve Dönemi'nde zahiren Katolik olduğu hâlde Bosna Piskoposu Boşnaklar tarafından yöresel olarak seçilen ve Ragusa Başpiskoposu'na sadece atanma töreni için gönderilen yöresel bir rahipti. Papalık liturjide sadece Latince'nin kullanılmasında ısrar etmiş olduğu hâlde Bosna Katolikleri Kilise Slavcası'nı kullanmaya devam ettiler.[3]

Tövbe ve Haçlı Seferleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dioclea (günümüzdeki Karadağ'ın güneyi) hükümdarı Vukan, 1199'da Papa III. Innocentius'a Bosna hükümdarı Ban Kulin'in, eşi, kardeşi, diğer akrabaları ve 10 bin diğer Boşnakla birlikte hep sapınç içerisinde olduklarını yazdı. Bosna üzerinde hakimiyet için rekabet eden Spalato Başpiskoposu, Vukan'a katılarak Ragusa Başpiskoposu'nu Bosna'daki yardımcı piskoposluğunu ihmal etmekle suçladı. Spalato'nun da destekçisi olan Macaristan Kralı Emeric, bu fırsatı Bosna üzerindeki etkisini arttırmak için kullandı.[3] Ban Kulin'e karşı sapkınları başka suçlamalar 1202'ye dek devam etti. 1203'te Ban Kulin, dış müdajale tehdidini bertaraf etmek için harekete geçti. 6 Nisan'da onun isteğiyle bir konsil toplandı. Bilino Polje Tövbesi'nden sonra Ban Kulin, Bosna Piskoposluğu'nu Ragusa Başpiskoposluğu altında tutmayı başararak Macar etkisini kısıtladı. Boşnakların tövbe ettiği hatalar, sapkın doktrinlerden ziyade cehaletten kaynaklı usul hataları gibi görünmektedir.[3]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Radimlja nekropolünde bir stećak. Bosna Kilisesi'nce yaptırıldıkları düşünülen stećci, 2016 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası alanı olarak ilan edilmiştir.
Hval Kodeksi'nden bir minyatür

12. ve 13. yüzyıllarda Bosna'daki Katolik hükmünü sağlamlaştırma teklifini gerçekleştirmek zor olmuştur. Bosna Banlığı, Ragusa Cumhuriyeti'yle sıkı ticari ilişkilerde bulunmuş, Bosna Piskoposu da Ragusa'nın yetki alanında kalmıştır. Bu durum Bosna piskoposlarını kendi yetki alanlarına almak isteyen Macarların tepkisiyle karşılaşmıştır, ancak Bosna'nın ilk banı Kulin, Macarlara meydan vermemiştir. Ona karşı bir haçlı seferi başlatmak isteyen Macarlar, Roma'ya dönmüş, Papa III. Innocentius'a Bosna Krallığı'nın bir sapkınlık merkezi olduğu şikayetinde bulunmuş, bu şikayetlerini de Katharların (Bogomiller ya da Patarenler olarak da bilinirler) oraya sığınabilmesine dayandırmıştır. Ban Kulin, Macar saldırısını engellemek için 8 Nisan 1203'te bir halk meclisi toplamış ve müminler yanlışlarından tövbe ederken ve Katolik Doktrini'ne bağlılıklarını sunarken Kulin de Papa'nın elçisinin huzurunda Roma'ya sadakat yemininde bulunmuştur. Ancak pratikte bu durum göz ardı edilmiştir. Kulin'in 1216'da vefatından sonra Bosna'ya Roma'dan gönderilen misyon başarıya ulaşamamıştır .

15 Mayıs 1225'te Papa III. Honorius Macarları Bosna Seferleri'ni başlatmaları için kışkırtmıştır. Bu sefer, öncekiler gibi yenilgiyle sonuçlanmış ve Macarlar, bölgeleri Moğollarca işgal edildiği için geri çekilmek zorunda kalmıştır. 1234'te Papa IX. Gregorius Bosna Katolik Piskoposu'nu sapkınlığa izin verdiği için azletmiştir. Ayrıca Gregorius, Macar kralını Bosna'daki sapkınlara karşı sefere çıkmaya çağırmıştır. Ancak Boşnak soyluları Macarları tekrar kovabilmiştir.

1252'de, Papa IV. Innocentius Bosna Piskoposu'nu Macar Kalocsa Başpiskoposu'nun yetki alanına sokma kararı almıştır. Bu karar, Macarlara teslim olmayı reddeden Bosna Hristiyanları'nı Roma'yla bağlarını koparmaya ve Katolik Kilisesi'nden ayrılmaya kışkırtmıştır. Bu şekilde özerk bir Bosna Kilisesi ortaya çıkmıştır. Bu kilise, sonraları çoğu akademisyence bir Bogomilci ya da Kathar kilisesi olarak görülmüştür, ancak Noel Malcolm ve John Fine gibi daha modern akademisyenler Bosna Hristiyanlarının metinlerinde Bogomilizmin, Katharizmin ya da başka bir çeşit düalizmin izine rastlanmadığını savunmuştur.

1291'de Papa Nicholas'ın Prae Cunctis adlı fetvasından sonra Bosna'da Fransisken önderliğinde bir engizisyon başlatıldı. Bogomilizm, 13. yy'da Bulgaristan ve Bizans İmparatorluğu'nda bitirilmiş, ancak Bosna ve Hersek'teki varlığını 1463'teki Osmanlı fethine dek koruyabilmişti.

Bosna Kilisesi, Geç Orta Çağ boyunca Katolik Kilisesi'yle ve birkaç Bogomil grubuyla beraber varlığını sürdürmüştü, ancak iki kiliseden hangisinin ne kadar müridi olduğuna dair hiçbir kesin istatistik bulunmamaktadır. Birkaç Bosna hükümdarı Krstjani iken diğerleri siyasi sebeplerden ötürü Katolikliğe tabi oldular. Stjepan Kotromanić, Bosna'yla Roma'yı kısa süreliğine barıştırmış, bir yandan da Bosna Kilisesi'nin varlığını sürdürebilmesini sağlamıştı. Gelen Fransisken misyonerlerine rağmen Bosna Kilisesi ayakta kalmayı başardı, ancak zayıflamaktaydı. Kilise, Osmanlı fethinden sonra tamamen ortadan kayboldu.

Dışarılılar Bosna Kilisesi'ni Bogomilcilerle (katı bir şekilde düalist olan ve Maniheist Pavlusçulardan etkilenen gnostik bir mezhep) ve Patarencilikle (aynı Maniheizmden etkilenmiş düalist inanç sisteminin bir türevi) bağlantılı olmakla suçlamıştır. Bogomilciler bir zaman Bulgaristan'da yoğunlaşmıştı ve günümzdeki tarihçiler, onların Katharların doğrudan öncülü olduğunu bilmektedir. Engizisyon, 15. yy. sonlarında Bosna'da düalist bir mezhebin varlığını rapor etmiş ve onlara "Boşnak sapkınlar" demiştir, ancak bazı tarihçilere göre bu mezhep Bosna Kilisesi'yle aynı değildir. 1869'da tarihçi Franjo Rački, Latince kaynakları esas alarak bu konuda yazılar yazmıştır, ancak Hırvat akademisyen Dragutin Kniewald, 1949'da Bosna Kilisesi'ni sapkınlık olarak tanımlayan Latince belgelerin güvenilirliğini ispatlamıştır.[4] Günümüzde Bosna Kilisesi'nin hem Ortodokslar hem de Katolikler tarafından baskılanan müritlerinin Osmanlı'nın gelmesinin ardından ağırlıklı bir şekilde İslam'a geçtiği ve böylece modern Boşnakların milli benliğini şekillendirmeye katkı sağladıkları düşünülmektedir. Bašić'e göre Bosna kilisesi düalist de değildi, Katolik ya da Ortodoks Kiliseleri gibi hizipçi de değildi. Mauro Orbini'ye (d. 1614) göre, Patarenler ve Maniheistler Bosna'daki iki Hristiyan mezhebiydi. Maniheistlerin djed adında bir piskoposu ve strojnici denilen papazları vardı, ki aynı unvanlar Bosna Kilisesi'nce de kullanılmıştır.

Bosna Kilisesi'nin dini merkezi Krstjani Evi'nin kurulduğu Moštre'deydi (Visoko civarları).

Yapılanması ve özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bosna Kilisesi'nin 28 djed'inin adını içeren Batalo İncili

Bosna Kilisesi, Ortodoksların yaptığı gibi liturjisinde Slav dilini kullanmıştır.[5]

Djed[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilisenin başında djed ("dede") denen bir papaz ve strojnici denen on iki adamdan oluşan bir konsül bulunurdu. Misyoner keşişlere krstjani or kršćani ("haçın müritleri") denirdi.[5] Müritlerden bazıları hiže (tekili hiža, "ev") denilen manastırlarda kalırdı, bazıları da gezgindi ve onlara gosti (tekili: gost, "misafir") denirdi.[5] Kilise öğretilerinin Ortodoks ve Katoliklerinkinden farkını belirlemek güç[5] de olsa iki kilise için de kabul edilemez oldukları açıktır.[5]

Hval Kodeksi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hval Kodeksi, 1404'te Boşnak Kiril alfabesiyle yazılmış olup Bosna Kilisesi'ne ait en meşhur el yazmalarından birisidir. İçerisinde Hristiyan doktrinine (İsa'nın Beşareti, Çarmıha Gerilmesi ve göğe yükselişi) uymayan ikonografik öğeler barındırır. Tüm önemli Bosna Kilisesi kitapları (Nikoljsko evandjelje, Sreckovicevo evandelje, Hval El Yazması, Krstyanin Radosav El Yazması) Glagolitik Kilise kitapları esas alınarak yazılmıştır.

Araştırmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Çağ Boşnak Hristiyanları yüzyıllardır akademisyenlerin ilgisini çeken bir konuydu, ancak bu konu üzerine yazılmış en önemli monograf olan "Bogomili i Patareni" (Bogomilciler ve Patarenler), saygın Hırvat tarihçisi Franjo Rački tarafından ancak 1870'te yayımlanabildi. Rački, Bosna Kilisesi'nin özünde Gnostik ve Maniheist olduğunu savunuyordu. Bu yorum; en önemlileri Vladimir Ćorović, Dominik Mandić, Sima Ćirković, Miroslav Brandt ve Franjo Šanjek olmak üzere daha sonra gelen çok sayıda tarihçi tarafından kabul edildi ve genişletildi. Ancak birkaç başka tarihçi (Leon Petrović, Jaroslav Šidak, Dragoljub Dragojlović, Dubravko Lovrenović ve Noel Malcolm), Boşnak Hristiyan yazmalarının aşırı geleneksel teolojik karakterine vurgu yaparak bu durumu Bosna Kilisesi'nin izole kalmasına ve Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılmasınden öncesine ait birtakım eski özellikleri korumasına bağladı.

Öte yandan, Amerikan Balkan tarihi profesörü John Fine, Bosna Kilisesi'nde düalizm olduğuna hiç inanmamaktadır.[6] Kendi teorisini "Bosna Kilisesi'ne yeni bir yorum" olarak sunmasına rağmen Fine'ın görüşleri J. Šidak'ın ilk teorisine ve ondan önce gelen çok sayıda başka akademisyenin görüşüne çok yakındır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lovrenović, Dubravko (2006). "Strast za istinom moćnija od strasti za mitologiziranjem" (pdf available for read/download). STATUS Magazin za političku kulturu i društvena pitanja (Hırvatça), 8. ss. 182-189. ISSN 1512-8679. 29 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2018. 
  2. ^ a b c d Fine 1991.
  3. ^ a b c d e f Fine 1994.
  4. ^ "Muslims. University of Washington, 2009, 369 pages (p. 194)". 5 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2022. 
  5. ^ a b c d e Stoianovich 2015.
  6. ^ Fine, John. The Bosnian Church: Its Place in State and Society from the Thirteenth to the Fifteenth Century: A New Interpretation. London: SAQI, The Bosnian Institute, 2007. 0-86356-503-4

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Bosna Kilisesi Nedir? Nedir?:Bosna Kilisesi Nedir? ile ilgili Bosna Kilisesi Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Bosna Kilisesi Nedir? Ne Demektir? Bosna Kilisesi Nedir? Açıklaması Nedir? Bosna Kilisesi Nedir? Cevabı Nedir? Bosna Kilisesi Nedir? Kelimesinin Anlamı? Bosna Kilisesi Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Bosna Kilisesi Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Bosna Kilisesi Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Bosna Kilisesi Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Bosna Kilisesi Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Bosna Kilisesi Nedir? Açıklaması?:Bosna Kilisesi Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Bosna Kilisesi Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Bosna Kilisesi Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Bosna Kilisesi Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Bosna Kilisesi Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Bosna Kilisesi Nedir? Gerçek mi?:Bosna Kilisesi Nedir? ile ilgili Bosna Kilisesi Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Bosna Kilisesi Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Bosna Kilisesi Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Bosna Kilisesi Nedir? Hakkında?:Bosna Kilisesi Nedir? ile ilgili Bosna Kilisesi Nedir? burada bulabilirsiniz. Bosna Kilisesi Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Bosna Kilisesi Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Bosna Kilisesi Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Diferansiyel operatörü, Panzerkampfwagen VI, Miguel Ángel Castellini, Eucalyptus microcorys, Clemens Westerhof, NK Domžale, NGC 1688, FC Vaduz, Promagistratus, Tagalog, René Iché, FC Schaffhausen, Stella Mwangi, Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi, Nico Walker, FA Community Shield maçları listesi, Knossos, Jacob Marschak, Kabataş, Çine, Zhifu adası, Nasuhbey, Meriç, Solanum lyratum, Ateşböceği, 2015 FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası, Vatandaş Dayanışması Partisi, Mithat Özsan, Angoon, MG 34, Amadou Soukouna, Latus rectum, Tayyare Kültür Merkezi, Thymus skopjensis, Rabia Christine Brodbeck Sezai, Gurlu, Face the Shadow, This Is England, Phyllis Cicero, Terörle Savaş, Fırtına dalgası, Bagavan Muharebesi, Solanum matadori, I Didnt Mean to Turn You On, Tivibu, Fırtına (oyun), Musonycteris, Giuseppe De Notaris, Fansub, Talk (Better Call Saul), Tel şehriye, Cuma Mescidi, Nesrîn Abdullah, Kazakistanda telekomünikasyon, Darren Fletcher, İğdir, Bayburt, Samsuncell, Orio al Serio Uluslararası Havalimanı, Kozören, Gölköy, MÖ 676, Ben Rienstra, İncesu, Develi, Alice Brady, Günther Schwägermann, Dead Things, Fırat Irmağı, Çanakkalede Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, Özdemir Hanoğlu, Melitón Hernández, Potsdam Deklarasyonu, 2000 Sidney Yaz Olimpiyatları, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü, Baldıran, Kazan Arena, Richard Arkwright, Andrey Kozırev, Türkpetrol, No Goodbyes, Mutfak Tartışması, Moscow Oblast, Jonathan Larson, Gerard Moreno, Mantika, Samsun ili, 1950 Masters Turnuvası, Castrofilippo, Cook Dağı, Kiki Musampa, Ahmet Hacıoğlu, Raphaël Guerreiro, Eskibalıklı, Biga, Albert Aurier, İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, Eurymen, ColdFusion, Ulf Kristersson, Castle Carrock, Topolojik uzay, Suriye Çerkesleri, Troisdorf,
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,