Antik İsminin Anlamı Nedir?

Antik İsminin Anlamı Nedir?

Antik İsminin Anlamı Nedir?

Antik İsminin Anlamı Nedir?

Antik İsminin Anlamı

Antik İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Antik İsmi Caiz Mi?

Antik İsminin Resmi Antik İsminin Numeraolojisi

Antik İsminin Anlam Falı

Antik İsminin Anlam Falı Antik İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Antik İsminin Analizi Antik İsminin Anlam Yorumu

Antik İsminin Numeraolojisi

Antik İsmi Caiz Mi? Antik İsmili Ünlüler Antik İsminin Arapça Yazılışı Antik İsminin Çince Yazılışı

Antik İsminin Resmi

Antik İsminin Japonca Yazılışı Antik İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Antik İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Antik İsminin Anlamı

Antik İsminin Anlamı, Antik İsminin İstatistikleri

Antik İsminin Resmi, Antik İsminin Numeraolojisi, Antik İsminin Anlam Falı, Antik İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Antik isminin sözlük anlamı

Antik İsminin Analizi, Antik İsminin Anlam Yorumu, Antik İsmi Caiz Mi?, Antik İsmili Ünlüler, Antik İsminin Arapça Yazılışı,

Antik İsminin Arapça Yazılışı

Antik İsminin Çince Yazılışı, Antik İsminin Japonca Yazılışı, Antik İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Antik İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Antik İsminin İstatistikleri

Antik İsminin Anlamı Nedir?

Antik Çağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Antik sayfasından yönlendirildi)
Her biri belirli bir uygarlığı temsil eden ünlü Antik sanat eserleri. Soldan sağa: Ur Standardı (Sümer), Tutankhamun Maskesi (Mısır), Rahip Kral (Harappan), Milo Venüsü (Yunan), Eşlerin Lahdi (Etrüsk), Prima Portalı Augustus (Roma), Terracotta Ordusu'ndan bir asker (Çinli), Keiko Zırhlı Savaşçı (Japon) ve bir devasa kafa (Olmec)

Antik Çağ, antik tarih ya da İlk Çağ, insanlık tarihinin başlangıcından erken dönem Orta Çağ'a (geç antik çağ’a) kadar uzanan zaman dilimindeki belirgin kültürel ve siyasi olayları konu alır. Her ne kadar bitiş tarihi olan erken Orta Çağ büyük oranda göreceli olsa da, çoğu Batılı akademisyenler Batı Roma İmparatorluğu'nun 476'daki çöküşünü antik Avrupa tarihinin sonu olarak tanımlarlar. Antik tarih için kullanılan bir başka terim de antikitedir (antiquity). Yine de bu terim (antikite) daha çok Antik Yunan ve Antik Roma uygarlıklarını özel olarak tanımlamakta kullanılmaktadır.

Sümerce çivi yazısının keşfedilmiş en eski yazım türü olduğuna göre, kayıtlı tarihin süresi yaklaşık 5000 yıldır. Genetik delillere göre ise insanoğlunun ilk ortaya çıkışı yaklaşık 1,5 milyon yıl öncedir. Ayrıca, Homo sapiens'in Afrika'yı yaklaşık 60.000 yıl önce terk ettiğine dair gelişen bir düşünce ve deliller vardır.

Antik tarih, MÖ 3000  – MS 500 döneminde insanların yaşadığı tüm kıtaları kapsar. Üç çağ sistemi, eski tarihi Taş Devri, Bronz Devri ve Demir Devri olarak dönemlere ayırır ve kayıtlı tarihin genellikle Tunç Devri ile başladığı kabul edilir.[1] Üç çağın başlangıcı ve bitişi dünyanın bölgelerine göre değişir. Birçok bölgede Tunç Çağı'nın genellikle MÖ 3000'den birkaç yüzyıl önce başladığı kabul edilirken,[2] Demir Çağı'nın sonu bazı bölgelerde MÖ ilk binyılın başlarından diğerlerinde MS birinci binyılın sonlarına kadar değişir.

Antik Tarihin İncelenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik tarihin incelenmesindeki en temel sorun, sadece bir kısmının kayıtlı ve belgelenmiş olması ve bu belgelenmiş kısmından sadece bir bölümünün günümüze ulaşabilmiş olmasıdır. Antik tarihin bitişinden çok sonraya kadar okuryazarlık herhangi bir kültüre yaygınlaşmamıştır, böylece tarihi yazma fırsatına sahip olmuş insan sayısı azdı. Yazılmış tarihler bile yaygınlaşmamış, dağılamamıştır, zira o dönemlerde matbaa makinesi olmadığı için bir eseri çoğaltmanın tek yolu el ile kopyasını çıkartmaktı. Antik Batı'nın okuryazarlık oranı en yüksek uygarlıklarından olan Roma İmparatorluğu'nun en ünlü ve önemli tarihçilerinden birçoğunun eserlerinin çoğu kayıptır. Örneğin, M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış Romalı tarihçi Livy Roma'nın tarihini yazmış ve eserinin adını Ab Urbe Condite (Kentin Buluşundan) koymuştur. Eserin 142 cilt olduğu düşünülmektedir, bugüne sadece 35 cildi ulaşabilmiştir.

Tarihçilerin antik dünyaya dair bilgi edinmelerinin iki ana yolu vardır: arkeoloji ve birincil kaynakların incelenmesi.

Arkeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Arkeoloji

Arkeoloji, geçmiş medeniyetlerden kalma eserleri bulmak, tarih ve sanat açısından incelemektir. Antik tarihin incelenmesinde, arkeologlar antik kentlerin kalıntılarında kazılar yaparak o dönemlerde insanların yaşayışlarına ve kurdukları uygarlığın özelliklerine dair ipuçları ararlar.

Birincil Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik dünya hakkında bilinenlerin çoğu, o dönemlerde yaşayan tarihçilerin çevreleri, geçmişleri ve dönemleri hakkında yazdıklarındandır. Her ne kadar yazarın bakış açısı ve önyargıları eserleri etkilemiş olsa da, onların ilk elden yaptıkları bu izah ve tasvirler antik geçmişi anlamak için büyük önem arz etmektedir.

Tanınmış antik yazarlardan bazıları:

Antik Tarihteki Bazı Önemli Uygarlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa ve Akdeniz[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta ve Güneybatı Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahra ve Alt-Sahra Afrikası[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Uygarlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça ve diğer okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • [1] Everyman His Own Historian, Carl Becker (1931) Speech delivered to the American Historical Association
  • Eyewitness Testimony, Elizbeth Loftus, Harvard, (1996)
  • Decoding Ancient History : A toolkit for the historian as detective, Carol G. Thomas, D.P. Wick, Prentice Hall. (1993)
  • Changes in the Roman Empire: Essays in the Ordinary, Ramsay Mac Mullen, Princeton (1993)
  • Greeks and the Irrational, E. R. Dodds, U of Calif Press (1964)
  • History of Magic and Experimental Science, Lynn Thorndike (1923)
  • Enemies of the Roman Order: Treason, Unrest & Alienation in the Empire, Ramsay Mac Mullen, Harvard (1966)
  • [2] Directory of Ancient Historians in the USA
  • The Idea of History, R.G. Collingwood (1946)
  • What is History?, E.H. Carr (Becker 1931, Loftus 1996, Mac Mullen 1990, Thorndike 1923, Mac Mullen 1966, Thomas & Wick 1993)
  • Project Livius. Articles on Ancient History 4 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kipfer, Barbara Ann (30 Nisan 2000). Encyclopedic Dictionary of Archaeology. New York: Springer Science & Business Media (2000 tarihinde yayınlandı). s. 564. ISBN 978-0-306-46158-3. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2021. Three-Age system: The division of human prehistory into three successive stages - Stone Age, Bronze Age, and Iron Age - based on the main type of material used in tools of the period. [...] The Ages are only developmental stages, and some areas skipped one or more of the stages. At first entirely hypothetical, these divisions were later confirmed by archaeological observations. 
  2. ^ Cline, Eric H. (2 Şubat 2021). 1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed: Revised and Updated. Princeton University Press. s. xv. ISBN 978-0-691-20801-5. OCLC 1193069840. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 


İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Antik İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Antik İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Antik İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Antik İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Antik İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Antik İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Antik İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Antik İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Remagen, Atlasglobal, Zeugites, Viking Çağı, Üçgenleşme, Abdullah Mayuf, Amorionun yağmalanması, Lütfü Tokoğlu, Tekerlekli paten, Ran (film), NGC 955, Diell, Örenler Barajı, Timsahgiller, Adem Mercan, 1940 Kayseri depremi, Zeki Ergezen, Brendan Fletcher, Casim Yakub, Hücre hapsi, Münir Çağıl, Yannis Okkas, Heros, Secde, FIFA 18, Uzunkuyu, Aladağ, Electronic Frontier Foundation, Värmland ili, Barrington, Cambridgeshire, Deli Dumrul Kurtlar Kuşlar Aleminde, Mera, Bektaşi, Hervé Batoménila, Ulmaris, İbrahim Tez, Andrei Zhdanov, Apple Magic Trackpad, Turkuaz Airlines, Haydarlar, Kastamonu, Fritillaria imperialis, Montegridolfo, Lukas Yorkas, Balaur bondoc, Zbigniew Messner, Sırbistan Ulusal Müzesi, Malva Sultanlığı, Kevin Roche, Djedefre, Halil Altınköprü, Real Jaén, Hobart Havalimanı, NGC 417, TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü, Alias (komut), Spor temalı Türk sinema filmleri listesi, Çernobil kazası, Abdülkadirköy, Ayancık, Jambon, Sıvı florür toryum reaktörü, Sosyal korporatizm, Mimi Rogers, Ramsay MacDonald, Kafkasya karma ormanları, Transdanubia, Diyarbakır Cezaevi, Onur Kumbaracıbaşı, Tarsus İdman Yurdu SK, Belçika, 2019 Macaristan Grand Prix, Kyle OReilly, Hōreki, Tüdanya, Maurice Stokes, Yüksek voltajlı doğru akım, Beklometazon, Damnatio Memoriae, Kungälv, Beovoz, Garip akımı, Anna (Go to Him), Engin Altay, One Day Love, Aslanpınarı, Toprakkale, Karbon yakma işlemi, Astane Eşrefiye, Profesör, Kurumsal yönetim, Al Nassr, Abondant, Zeyd bin Harise, Eleme, Oytun Özdoğan, Meiji dönemi, İnce kuyruksüren, Esenler Erokspor, Tevfik Koraltan, İOS 16, Yenilmez (film), Akbank, Philippe Noiret,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,