12 Levha Kanunları Nedir?

12 Levha Kanunları Nedir?

12 Levha Kanunları

12 Levha Kanunları Nedir?
12 Levha Kanunları Ne demek?
12 Levha Kanunları Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
12 Levha Kanunları İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
12 Levha Kanunları
12 Levha Kanunları Kelimesinin Anlamı? 12 Levha Kanunları Ne Demek?
12 Levha Kanunları Ne Demektir? 12 Levha Kanunları Analizi?
12 Levha Kanunları
12 Levha Kanunları Anlamı Nedir? 12 Levha Kanunları Ne Demektir?
12 Levha Kanunları Açıklaması Nedir? 12 Levha Kanunları Cevabı Nedir?
12 Levha Kanunları Kelimesinin Anlamı?
12 Levha Kanunları
12 Levha Kanunları Kelimesinin Anlamı Nedir? 12 Levha Kanunları Kelimesinin Anlamı Ne demek?
12 Levha Kanunları Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

12 Levha Kanunları Nedir?

12 Levha Kanunları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

12 Levha Kanunları M.Ö. 451-M.Ö. 449 (Leges Duodecim Tabularum), günümüz Avrupa Hukuku'nun temelini oluşturan Roma Hukukunun gelişiminde, yazılı olmayan hususların yazılı biçimde hukuki kurallar haline getirilmesi devrine ait hukuk kaynağıdır. Roma İmparatorluğu dönemine ait ilk yazılı kanunlar olan 12 Levha Kanunları, Roma toplumundaki Patrici (Curia'ların birleşmesiyle oluşan soylu, büyük aile kütlesinden seçilen, tam hukuklu vatandaşlar[1][2]) ve Pleb (Savaşlardan ele geçirilmiş, seçme ve seçilme hakkı bulunmayan halk sınıfı; Roma'da bunlar yarı vatandaşlık statüsüne sahipti) arasındaki sınıf mücadelesi sonucu hazırlanmıştır.[3]

Roma İmparatorluğu'nda yazılı kanunlar olmadığı dönemde, örf ve adete göre hareket edilirdi. Bu örf ve adetleri de ancak Patriciler bilirdi. Bunun için Patriciler, örf ve adetlerin yazıya geçirilmesine, mümkün olduğu kadar uzun bir zaman karşı koymuşlardır.

Pleblerin baskısıyla M.Ö. 450’de kanunları yazmak üzere 10 kişilik bir komisyon ('decemviri legibus scribundis') kuruldu. Solon Yasaları'ndan da yararlanılarak 2 yılda hazırlandı. 12 madeni veya tahta levha üzerine yazılarak ve meclisin onaylamasından sonra, herkesin görebilmesi için Roma'nın en büyük meydanına (Forum Romanum) asıldı. M.Ö.307'de Galyalılar'ın Roma'yı yağmalamalarında imha edilene kadar orada asılı kaldı.

Bu levhalarda aile hukuku, veraset hakkı, dava hakkı, borç ve ceza kanununa dair hükümler vardı. Bunlar Roma Hukuku'nun hiç değişmeyen esaslarını teşkil ettiler. Bu kanunlar dizisi ile iki toplum arasında daha önce hiç olmayan adalet ve dürüstlük mekanizması kurulmuş ve güçler Patricili ve Plebli büyük toprak sahipleri tarafından paylaşılmıştır. Böylece, her iki halk grubu da seçme seçilme hakkı edinmiş, toplumdaki sınıf farklılıkları için ekonomik durum belirleyici olmuştur.

Bazı suçlar ilâhların mukaddes haklarına tecavüz şeklinde anlaşılmış, suçlu cemiyet dışı ve her türlü haklardan mahrum bırakılmıştı (herkes tarafından öldürülebilir). Şahıslara yönelik suçlarda şahsî intikam usûlü kullanılabilirdi. Diyeti kabul etmeyen suçlu, zarar görene teslim edilir; o da göze göz, dişe diş şeklinde öcünü alırdı. Aile reisinin (babanın) riyaseti altındakilere karşı hayat ve ölüm hâkimiyeti vardı.

Tarihçi ve hukukçuların naklettiği kısımlardan anlaşıldığına göre 12 Levha Kanunları'nda iki gaye güdülmekteydi:

  • Siyasi gaye: Asillerle halk arasında mümkün olduğu kadar eşitlik sağlamak ve vatandaşları, idarecilerin keyfi davranışlarına karşı korumak. (Ancak kanunlar bunu tam mânasıyla gerçekleştirememiştir; o devirde asiller ile halk arasındaki evlenme yasağı devam etmişti.)
  • Hukuki gayesi: Eski teâmül hukukunu (örf ve adet hukukunu) toplayıp tespit etmektir.[4]
  • Bir kimse, kendisine borçlu olan vatandaşı majistra (hâkim) önüne götürür, borçlu borcunu ödeyemezse muayyen şekillere riâyet ederek ona el koyar, evine götürür ve zincire vurur. Muayyen zaman içinde yine ödeyemezse öldürebilir. Veya köle olarak satar. Alacaklı birden fazla ise borçlu, alacaklar nispetinde parçalara ayrılır.
    • Vatana ihanet, ana veya babayı öldürme, kundakçılık (suçlu kırbaçlanır, zincire vurulur, ateşle öldürülür).
    • Yalancı şahitlik (suçlu uçuruma atılarak öldürülür).
  • Gece bir hırsızlık olursa ve hırsız suçu işlerken yakalanırsa, öldürülebilir. Daha hafif durumlarda yaptığı zararın iki misli ödettirilir. Günümüz Avrupa hukukunun temelini oluşturan bu kanunlar İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin de temeli sayılmaktadır.

İlgili bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Halil Demircioğlu, Roma Tarihi 1. Cilt, Türk Tarihi Kurumu Yayınları, 6. Basım 2016
  2. ^ Oğuz Tekin Yunan ve Roma Tarihi, Cumhuriyet Bölümü, İletişim Yayınları.
  3. ^ "Bilgiç, 2001 İlk yasalar". 8 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2007. 
  4. ^ "İslam Hukuk Tarihi, Hayrettin Karaman". 29 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2007. 


Haberler Kategorisinden Haberler


  • 12 Levha Kanunları Nedir? Nedir?:12 Levha Kanunları Nedir? ile ilgili 12 Levha Kanunları Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz 12 Levha Kanunları Nedir? Ne Demektir? 12 Levha Kanunları Nedir? Açıklaması Nedir? 12 Levha Kanunları Nedir? Cevabı Nedir? 12 Levha Kanunları Nedir? Kelimesinin Anlamı? 12 Levha Kanunları Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. 12 Levha Kanunları Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. 12 Levha Kanunları Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? 12 Levha Kanunları Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? 12 Levha Kanunları Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • 12 Levha Kanunları Nedir? Açıklaması?:12 Levha Kanunları Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. 12 Levha Kanunları Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur 12 Levha Kanunları Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir 12 Levha Kanunları Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. 12 Levha Kanunları Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • 12 Levha Kanunları Nedir? Gerçek mi?:12 Levha Kanunları Nedir? ile ilgili 12 Levha Kanunları Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam 12 Levha Kanunları Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. 12 Levha Kanunları Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • 12 Levha Kanunları Nedir? Hakkında?:12 Levha Kanunları Nedir? ile ilgili 12 Levha Kanunları Nedir? burada bulabilirsiniz. 12 Levha Kanunları Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz 12 Levha Kanunları Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler 12 Levha Kanunları Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Erik ten Hag, Histrionik kişilik bozukluğu, Tzipi Livni, Kengan Ashura, Histeridae, Patty Hearst, RasGas, 1994 Kış Olimpiyatları madalya sıralaması, 2022 Irak cumhurbaşkanlığı seçimi, Melez Kampı serisi karakterleri listesi, Sinan Çetin, Hisariçi, Alanya, Hisarcık Muharebesi, Estes Industries, Plaj sırtı, Hisarönü, Marmaris, Yeni Camii, Carijoa, BSC Young Boys, Hisanori Shirasawa, Hepatotoksisite, Cizye, Ali Tandoğan, NGC 3077, Hirokazu Otsubo, Hippopotamoidea, Hippeastrum, Duchenne kas distrofisi, Quasi Savaşı, Hipotermi, Açık kaynak kodlu yazılım, Blu ray, Heybeliada Deniz Lisesi, Orta Çağ, David Sedaris, Hipnoz, Hipnotizma, Die Sommermelodie, Oyun yönetmeni, Ali Rıza İmamifer, Bayağı atmaca, Hildur Guðnadóttir, Hipervolemi, Eda Ece, Hipermestra, Ahkaf Suresi, Rurutu, Kurt Student, Acanthoniscus, Església de Santa Coloma dAndorra, Fizyolojik pH, Violeta Bermúdez, Oedicerotidae, Hint mitolojisi, Ali Rıza Gönül, Furkan Soyalp, Hinggan, Elektron, II. Margrethe, Hinduizm mezhepleri, Lavrendis Maheriças, Chiara Cainero, Carregueiros, Setra, Bıldırcın, Sünik, Budacılık, İsmail Hacıoğlu, Begonia densifolia, Gümüşdüven, Adilcevaz, Afrika, Karayip ve Pasifik Devletleri Örgütü, Hindu, Jim Cummings, 29 Mayıs, Birinci 1877 Osmanlı genel seçimleri, Alveslohe, Pergamon, Hindistan Alevîliği, Orams Davası, Altınordu, Joe Bizera, gıda katkıları listesi, 25 Mart, Amy Jo Johnson, Jean Baudrillard, Klub Bing, Hindistan cevizi üretimine göre ülkelerin listesi, Invasion of the Dinosaurs, Yaşar Elmas, 1 Temmuz, Académie française, Dengir Mir Mehmet Fırat, Allah Cezanı Versin Osman Bey, Jan Mankes, 19 Haziran, Hindi Dustin, Örme Dikilitaş, Hindiçin, Balkaş Havalimanı, Alopecurus lanatus,
Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?,