Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir?

Rapallo Antlaşması (1922) Nedir?

Rapallo Antlaşması (1922) Nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) Nerededir?, Rapallo Antlaşması (1922) Hakkında Bilgi?, Rapallo Antlaşması (1922) Analizi? Rapallo Antlaşması (1922) ilgili Rapallo Antlaşması (1922) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Rapallo Antlaşması (1922) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Rapallo Antlaşması (1922) Ne Anlama Gelir Rapallo Antlaşması (1922) Anlamı Rapallo Antlaşması (1922) Nedir Rapallo Antlaşması (1922) Ne Anlam Taşır Rapallo Antlaşması (1922) Neye İşarettir Rapallo Antlaşması (1922) Tabiri Rapallo Antlaşması (1922) Yorumu 

Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesi

Lütfen Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Rapallo Antlaşması (1922) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı? Rapallo Antlaşması (1922) Ne Demek? ,Rapallo Antlaşması (1922) Ne Demektir? Rapallo Antlaşması (1922) Ne Demektir? Rapallo Antlaşması (1922) Analizi? , Rapallo Antlaşması (1922) Anlamı Nedir?,Rapallo Antlaşması (1922) Ne Demektir? , Rapallo Antlaşması (1922) Açıklaması Nedir? ,Rapallo Antlaşması (1922) Cevabı Nedir?,Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı?,Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Rapallo Antlaşması (1922) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı Nedir? Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Rapallo Antlaşması (1922) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Rapallo Antlaşması (1922) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Rapallo Antlaşması (1922)

Rapallo Antlaşması (1922) Nedir? Rapallo Antlaşması (1922) Ne demek? , Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı? Rapallo Antlaşması (1922) Ne Demek? Rapallo Antlaşması (1922) Ne Demektir? ,Rapallo Antlaşması (1922) Analizi? Rapallo Antlaşması (1922) Anlamı Nedir? Rapallo Antlaşması (1922) Ne Demektir?, Rapallo Antlaşması (1922) Açıklaması Nedir? , Rapallo Antlaşması (1922) Cevabı Nedir? , Rapallo Antlaşması (1922) Kelimesinin Anlamı?






Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir?

Rapallo Antlaşması (1922)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rapallo Antlaşması
Almanya Şansölyesi Joseph Wirth (soldan ikinci), Rus heyetinden Leonid Krasin, Georgi Çiçerin ve Adolph Joffe ile birlikte.
Türİkili anlaşma
İmzalanma16 Nisan 1922
YerRapallo, İtalya
Özgün
imzacılar
Rusya Sovyet Federatif Sosyalist CumhuriyetiGeorgi Çiçerin
AlmanyaWalther Rathenau
TaraflarRusya Sovyet Federatif Sosyalist CumhuriyetiRusya SFSC
Almanya Weimar Cumhuriyeti


Rapallo Antlaşması, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği ve Alman Weimar Cumhuriyeti arasında İtalya'nın Rapallo kentinde 16 Nisan 1922 tarihinde imzalanan antlaşma.[1]

Çarlık Rusya içe kapalı, müttefikleri tarafından güvensiz görülen bir ülke olmasına karşın değişen dünya dengelerinde Fransa'nın ve Büyük Britanya'nın önde gelen müttefiklerinden bir tanesi oldu. Mart Devrimi sonrası Çarlık Rusya yıkıldı ve hemen ardından Rusya'nın ilk anayasal hükûmeti oluşturuldu. Rusya'da anayasal hareketlerin başlaması Fransa'yı ve Büyük Britanya'yı memnun ederken, Amerika Birleşik Devletleri'nin de savaşa dahil olmasını kolaylaştırdı. Yine de Birinci Dünya Savaşı Rus toplumunu yormuştu. Kurulan ilk hükûmetin başında yer alan Aleksandr Kerenski savaşı devam ettireceğini açıklayınca yıllarca sürgünde kalan ve Alman hükûmetinin de desteği sonrası Mühürlü Tren ile ülkesine dönen Vladimir Lenin geniş halk kitlelerini yanına alarak 7 Kasım'da hükûmeti devirdi ve Rusya'da Lenin Dönemi başladı.

Lenin iktidara gelir gelmez savaşın sonlandırılması için çeşitli adımlar attı, savaş boyunca yapılan gizli anlaşmaları kamuoyu ile paylaştı ve yapılan ilhakları kınadı. Büyük Britanya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler Rusya'da başlayan yeni dönemden çekiniyordu. Avrupa'da da birçok insan Vladimir Lenin'den etkilenmişti. Lenin sadece alt ve orta sınıfı değil, savaş karşıtı insanları da peşinden sürükleyebiliyordu. Bu durum savaşa katılan ülkelerin liderlerini yeni açıklamalar yapmaya itti. Lenin'in politikasına karşı özellikle Woodrow Wilson'ın On Dört Maddesi alternatif olarak ortaya koyuldu.

Merkezi Devletler Lenin'in barışçıl politikalarına olumlu şekilde karşılık vermedi. Brest-Litovsk Antlaşması'nda Rusya ağır bir faturayla karşılaştı ve Avrupa'daki Rus gücü ortadan kaldırıldı. Rus topraklarının batısında küçük devletler oluşturuldu. Büyük toprak kayıpları Rus toplumunda soru işaretleri yaratırken Vladimir Lenin ülkesinin esas düşmanı olarak Almanları değil İngilizleri, Fransızları ve Amerikalıları görüyordu. Halihazırda Almanya'nın bu milletlerle savaşması Lenin'in bu tavizi vermesine neden olmuştu.

Vladimir Lenin'in beklentisinin aksine Alman ordularının Temmuz 1918'de Batı Cephesi'nde yaptığı taarruz başarısız oldu. Bu gelişme üstüne Almanya, Wilson'ın On Dört Maddesi'ne dayalı bir ateşkes istedi. Yapılan barış görüşmelerine Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya ve Fransa öncülük etti. Almanya ve Rusya barış görüşmelerinde büyük ölçüde görmezden gelindi ve talepleri önemsenmedi. Barış görüşmeleri sonucunda Milletler Cemiyeti'nin kurulmasına karar verildi fakat bu cemiyetin içinde yer alacak ülkeler arasında büyük fikir ayrılıkları mevcuttu, bununla birlikte Almanya ve Rusya bu birliğe dahil edilmemişti. Bu durum dünyada bütün aktörlerin kabul edeceği bir barışın oluşmasını engelliyordu.

En nihayetinde Versay Antlaşması ile Birinci Dünya Savaşı resmen son buldu ve anlaşmaya bağlı olarak Milletler Cemiyeti kuruldu. Almanlar bu anlaşma ile birlikte büyük bir yenilgi aldı. Vladimir Lenin bu anlaşmayı "yağmacıların ve talancıların anlaşması" şeklinde eleştirdi. Lenin, her ne kadar yenilmiş olsa bile Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya ve Fransa'ya karşı Almanya ile ilişkileri önemsiyordu ve aynı zamanda Batı sermayesi ile ideolojik savaş içerisindeydi fakat bu ideolojik savaş pek uzun sürmedi, 1921 yılında Rusya'da ciddi bir krizin başlaması sonrası çeşitli tavizler vermeye başladı ve Batı ile ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi hedefledi. Lenin'in bu adımı Batı'da görüş ayrılıklarına yol açtı. Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa kesin olarak Sovyet Rusya karşıtı bir politika izlemek isterken İngiltere'nin isteği Sovyet Rusya ile ilişkileri canlandırarak ekonomisini toparlamaktı. Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa tarafından yürütülen Sovyet karşıtı politika uzun süremedi. Dünyada barışın tesis edilememesi çeşitli ekonomik krizlere sebep oluyordu. Avrupa'da enflasyonun ve işsizliğin yüksek olması, çiftçinin daralan piyasalar sebebiyle zarar görmesi Lenin'in düşüncelerinin güçlenmesine yol açıyordu ve bu durum, Sovyet karşıtı politika izlemek isteyen ülkeleri korkutuyordu.

Küresel sorunlara çözüm bulunması, Avrupa ekonomisinin canlandırılması amacıyla 34 devletin katılımıyla 10 Nisan 1922 ile 19 Mayıs 1922 tarihleri arasında Cenova Konferansı gerçekleştirildi. Bu konferansın başlamasından bir hafta sonra Birinci Dünya Savaşı'nın ardından dışlanan iki devlet Sovyet Rusya ile Almanya arasında bütün ilişkileri yeniden başlatan, ekonomik ve askeri iş birliğini de içeren Rapallo Antlaşması imzalandı. İki ülke arasında Brest Litovsk Barış Antlaşması'ndan doğan tüm mali ve siyasi hükümler geçersiz sayıldı. 29 Temmuz'da söz konusu antlaşmaya Versay Barış Antlaşması hükümlerine aykırı olarak Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne askeri eğitim vermesi hususunu içeren gizli bir ek iliştirildi.[2]

Ancak söz konusu antlaşma, Almanya'nın Batılı devletlerle ilişkilerini yumuşama sürecine sokması ve Locarno Antlaşması'nı imzalamasıyla, yürürlükte kalmasına rağmen, bir anlamda etkinliğini yitirmiştir.

Anlaşma metni[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Bakanı Dr Walther Rathenau tarafından temsil edilen Alman İmparatorluğu Hükümeti ve Halk Komiseri Georgi Çiçerin tarafından temsil edilen Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Hükümeti aşağıdaki hükümler üzerinde anlaşmaya varmıştır:

Madde 1[değiştir | kaynağı değiştir]

İki Hükümet, Almanya ile Rusya arasındaki savaş döneminden kalma sorunlara ilişkin olarak Alman Reich'ı ile Rusya Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti arasında varılan düzenlemeler, kesinlikle aşağıdaki esaslara göre çözümlenecektir:

[a] Alman İmparatorluğu ve Rus Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti, savaş nedeniyle yapılan harcamalar için tazminat taleplerinden ve ayrıca savaş zararları için, yani düşman ülkesindeki tüm istimlakler de dahil olmak üzere askeri önlemler nedeniyle kendilerinin ve savaş bölgelerindeki vatandaşlarının uğramış olabileceği zararlardan karşılıklı olarak feragat etmeyi kabul ederler. Her iki Taraf, aynı şekilde, bir Tarafın vatandaşlarının sözde istisnai savaş önlemleri veya diğer Tarafça uygulanan acil durum önlemleri nedeniyle uğramış olabilecekleri sivil zararlar için tazminat ödemekten vazgeçmeyi kabul ederler.

[b] Taraflardan birinin eline geçen ticaret gemilerine yapılacak muamele sorunu da dahil olmak üzere, savaş durumundan kaynaklanan kamusal ve özel konulardaki hukuki ilişkiler karşılıklılık esasına göre çözümlenecektir.

[c] Almanya ve Rusya, taraflardan birinin savaş tutsakları adına yaptığı harcamalar için tazminat taleplerinden karşılıklı olarak vazgeçmeyi kabul ederler. Bundan başka, Alman Hükümeti, Almanya'da enterne edilen Kızıl Ordu mensupları namına yaptığı masraflar için tazminat talep etmekten vazgeçmeyi kabul eder. Rus Hükümeti, yukarıda belirtilen Kızıl Ordu mensupları tarafından Almanya'ya getirilen askeri malzemelerin Almanya'da yapılan satışından elde edilen geliri iade etmekten vazgeçmeyi kabul eder.

Madde 2[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya, Rusya Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti yasalarının ve önlemlerinin Alman vatandaşlarına veya onların özel haklarına ve Alman İmparatorluğu'nun ve devletlerinin haklarına bugüne kadar uygulanması nedeniyle Rusya'ya karşı doğmuş olabilecek tüm taleplerden ve ayrıca Rusya Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti Hükümeti'nin üçüncü bir Tarafça yapılan benzer nitelikteki tazminat taleplerini karşılamaması koşuluyla, Rusya Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti veya temsilcileri tarafından Alman vatandaşlarına veya özel haklarına karşı alınan diğer önlemler nedeniyle doğmuş olabilecek taleplerden feragat eder.

Madde 3[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman İmparatorluğu ile Rusya Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ve konsolosluk ilişkileri derhal yeniden başlatılacaktır. Her iki Tarafın Konsoloslarının kabul koşulları özel bir anlaşma ile belirlenecektir.

Madde 4[değiştir | kaynağı değiştir]

Her iki Hükümet ayrıca, bir Tarafın diğer Tarafın ülkesinde yaşayan vatandaşlarının hukuki statüsünün belirlenmesi ve karşılıklı, ticari ve ekonomik ilişkilerin genel olarak düzenlenmesinin en çok kayrılan ulus ilkesine göre yapılacağı konusunda anlaşmışlardır. Ancak bu ilke, Rusya Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti'nin bir Sovyet Cumhuriyeti'ne ya da geçmişte eski Rus İmparatorluğu'nun bir parçasını oluşturmuş olan herhangi bir Devlet'e tanıyabileceği ayrıcalık ve kolaylıklara uygulanmayacaktır.

Madde 5[değiştir | kaynağı değiştir]

İki Hükümet, her iki ülkenin ekonomik ihtiyaçlarının karşılanmasında karşılıklı iyi niyet ruhu içinde işbirliği yapacaklardır. Yukarıdaki sorunun uluslararası bir temelde çözüme kavuşturulması halinde, iki Hükümet arasında önceden bir görüş alışverişi yapılacaktır. Alman Hükümeti, son zamanlarda önerilen özel şirket anlaşmalarından haberdar edilmiş olup, bu düzenlemelere mümkün olan her türlü desteği vermeye ve bunların hayata geçirilmesini kolaylaştırmaya hazır olduğunu beyan eder.

Madde 6[değiştir | kaynağı değiştir]

İşbu Anlaşmanın 1[b] ve 4. maddeleri onaylandığı gün, diğer hükümleri ise derhal yürürlüğe girecektir.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sander, Oral (1998). Siyasi Tarih (1918-1994). İstanbul. 
  2. ^ Fink, Carole (2014). Cold War : an international history. Boulder, CO. ss. 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40. ISBN 978-0813347950. 
  3. ^ "German-Russian Agreement; April 16, 1922 (Treaty of Rapallo)". avalon.law.yale.edu. 18 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Nedir? :Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? ile ilgili Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Ne Demektir? Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Açıklaması Nedir? Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Cevabı Nedir? Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Açıklaması? :Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Gerçek mi? :Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? ile ilgili Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Hakkında? :Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? ile ilgili Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Rapallo Antlaşması (1922) nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) anlamı nedir?, Rapallo Antlaşması (1922) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
1994 FIFA Dünyada Yılın Oyuncusu Ödülü, Orta Çağ, Uíge Bölgesi, BeanShell, Oğuz Rayonu, Moxico Bölgesi, Evandro Silva do Nascimento, Köpek ırkları listesi, Martin Keown, Android, 2004 Yaz Olimpiyatlarında futbol, Jefferson Lerma, Apolo Anton Ohno, Kurambeliye, 1970 Nemzeti Bajnokság I, Floransa (il), Queens University Belfast, Bulphan, Joseph von Sonnenfels, David Sedaris, Roberto Canella, Fiat Nuova 500, Nureddin Nebati, Yığılca, Vjerujem U Ljubav, İtalya Katepanlığı, Chicago Bulls, Coldplay diskografisi, 1997 Masters Turnuvası, Lenf düğümleri, Yağlıkçızade Derviş Mehmed Paşa, Cuanza Norte Bölgesi, Macaca fuscata, Giyim kuşam, Seulo, Roberto Hilbert, Edward Bryant, Bengt I. Samuelsson, United States Postal Service, Sayısal analiz, Osam Nehri, Damarlı, Gölköy, Mutancana, Doğu Çağatay Hanlığı, Marciana Millî Kütüphanesi, Huíla Bölgesi, Elateridae, Wabarra, Covo, Ankarada 1963 Türkiye yerel seçimleri, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı, Merkür, Mendub, 2023 Fransa Açık, Nuoro (il), Antonín Dvořák eserleri listesi, Çatalkaya, Alaca, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, P2PTV, Danıştay eski daire başkanları, Carcare, Vittorio Alfieri, Volga Nehri, Alaturka, Saint Andrews Üniversitesi, Bottineau, Kuzey Dakota, Sam Smith (singer), Hezi Aslanov, La bohème, Mozambik Bağımsızlık Savaşı, Üç Renk üçlemesi, Azar Karadaş, Nissan Navara, İsveçce, İsveççe, NGC 7399, Bıktım Her Gün Ölmekten, Teramo, Kocaali, Tarım ekonomisi, Lowell, Massachusetts, Lonoke County, Arkansas, Taner Öngür, Doğduğun Ev Kaderindir, Televisión Española, C.F. Monterrey, Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi karakterleri listesi, Neolitik, Pyotr Naliç, Burgundiya Düklüğü, Papiamento, 1973 yapımı Türk filmleri, Osman Nuri Eyüboğlu, Yusufeli, Mistikos, Mervan bin Muhammed, NGC 3766, TCDD MT5300, Manhwa, San Martino di Finita,
Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?,