Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir?

Kartaca Nedir?

Kartaca Nedir?, Kartaca Nerededir?, Kartaca Hakkında Bilgi?, Kartaca Analizi? Kartaca ilgili Kartaca ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kartaca ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kartaca Ne Anlama Gelir Kartaca Anlamı Kartaca Nedir Kartaca Ne Anlam Taşır Kartaca Neye İşarettir Kartaca Tabiri Kartaca Yorumu 

Kartaca Kelimesi

Lütfen Kartaca Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kartaca İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kartaca Kelimesinin Anlamı? Kartaca Ne Demek? ,Kartaca Ne Demektir? Kartaca Ne Demektir? Kartaca Analizi? , Kartaca Anlamı Nedir?,Kartaca Ne Demektir? , Kartaca Açıklaması Nedir? ,Kartaca Cevabı Nedir?,Kartaca Kelimesinin Anlamı?,Kartaca Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kartaca Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kartaca Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kartaca Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kartaca Kelimesinin Anlamı Nedir? Kartaca Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kartaca Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kartaca Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kartaca - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kartaca

Kartaca Nedir? Kartaca Ne demek? , Kartaca Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kartaca Kelimesinin Anlamı? Kartaca Ne Demek? Kartaca Ne Demektir? ,Kartaca Analizi? Kartaca Anlamı Nedir? Kartaca Ne Demektir?, Kartaca Açıklaması Nedir? , Kartaca Cevabı Nedir? , Kartaca Kelimesinin Anlamı?






Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir?

Kartaca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kartaca
قرطاج
Kartaca Byrsa görütüsü
Kartaca'nın Tunus'ta ve Akdeniz'de konumu
Kartaca'nın Tunus'ta ve Akdeniz'de konumu
ÜlkeTunus Tunus
EyaletTunus ili
İlk kuruluşMÖ 814
İdare
 • Belediye BaşkanıAzedine Beschaouch
Yüzölçümü
 • Toplam180 km²
Nüfus
 (2013 Nüfus Tahmini)[1]
 • Yoğunluk120/km²
 • Kent
21,276
 • Metropol
2.412.500
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (OAS)
Kartaca'nın genel görünümü
Resmî adKartaca
TürKültürel
Kriterii, iii, vi
Belirleme1979 (3. oturum)
Referans no.37
Ülke Tunus
BölgeArap Ülkeleri
Koordinatlar36°51′18″K 10°19′23″D / 36.85500°K 10.32306°D / 36.85500; 10.32306

Kartaca (Arapça: قرطاج‎ Qarṭāj) (Latince: Carthago), MÖ 814 yılında, Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisidir. Kartaca, Fenike dilinde Kart-hadaşt yani "Yeni Kent" anlamına gelmektedir. Kart Hadaşt, 22 sessiz harften oluşan Fenike abecesiyle QRT-HDST olarak yazılmaktadır.

Hem Antik Yunanistan hem de Roma İmparatorluğu'nun, Kartaca ile tarihin büyük bir bölümünde Akdeniz ticareti için rekabet halinde olmaları ve bu rekabetin sıcak çatışmalara varmış olması nedeniyle bu tarihçilerin çalışmaları büyük ölçüde önyargılı çalışmalardır.

Kentsel yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartaca kenti, kuzey - güney doğrultusunda uzanan bir burun ve körfez üzerine kurulmuştur. Kentin bu konumu, deniz ticareti için çok uygun bir liman sağlamış ve Kartaca'yı Akdeniz ticaretinde etkin duruma getirmiştir. Deniz ticaretine çıkan tüm gemiler, Sicilya ile Tunus sahili arasından, bir başka açıdan, Kartaca açıklarından geçmek durumundadır.

Kent içinde iki büyük ve yapay liman inşa edilmiştir. Limanlardan biri, Kartaca'nın 220 savaş gemisinden oluşan donanması için, diğer ise deniz ticaret filosu içindi. Surlarla çevrili bir kule, her iki limanı da kuşbakışı görmektedir.

Kent, 37 km uzunluğunda tek bir sur tarafından kuşatılmaktadır. Bu sur uzunluğu, dönemin pek çok benzer kentindekilerden daha uzundur. Esasen surların büyük bir bölümü sahili örtmektedir. Kartaca'nın deniz gücü göz önünde bulundurulduğunda bu surlar daha az gerekliydi. Surların 4 – 5 km'lik bölümü batıdaki kıstak boyunca uzanmaktaydı. Aslında bu kesimden bir saldırı pek olası değildir.

Kentte, büyük bir nekropolü, dini yapıları, pazar yerleri, kuleleri ve bir amfitiyatrosu ve dört parça, eşit ölçüde konut alanları bulunmaktadır. Byrsa adı verilen bir hisar, kabaca kentin ortasında yükselmektedir. Kartaca, Helenistik dönem'in en büyük kentiydi. Bazı tahminlere göre sadece dönemin İskenderiyesi daha büyük bir kenttir. Ayrıca endüstri öncesi dönemlerin en büyük kentlerinden biriydi.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihsel belgelerin taraflı olması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartaca'nın tarihi üzerine yapılacak bir çalışma bir ölçüde sorunludur. Bugün için Kartaca ile ilgili yazılı kaynaklar, Romalı ve Yunan tarihçilerin çalışmalarıyla sınırlıdır. Gerek Kartacalıların gerekse de Fenikelilerin papirüs kullanmaları ve bu materyalin zaman içinde dağılması sonucu, Kartaca ve Fenike yazılı kaynakları zamanımıza kadar ulaşmamıştır. Bu sonuçta kuşkusuz Pön savaşları sonunda Roma ordusunun kentin kültürünün ve kayıtlarının tahrip edilmiş olmasında yatar. Üçüncü Pön Savaşı sonunda kent büyük ölçüde yakıldı, yıkıldı ve yağmalandı, ilk elden kaynakların çok azı günümüze ulaşabildi. Kuzey Afrika'daki ortaya çıkarılan yapı ve yazıtlarda bulunanlarla birlikte Grekçe ve Latincede birkaç eski Pön çevirisi bulunmaktadır.[2] Fakat esas kaynaklar, Titus Livius, Polybius, Appian, Cornelius Nepos, Silius İtalicus, Plutarkhos, Cassius Dio ve Herodot gibi Yunan ve Roma tarihçilerinin eserleridir. Bu yazarlar, Kartaca ile rekabet halinde olan dolayısıyla da sık sık çatışan toplumların insanlarıdırlar.[3] Yunan şehir devletleri Kartaca ile Sicilya için rekabet halindeydiler.[4] Öte yandan Roma üç devre halinde süren bir dizi muharebe içine girmiştir. (Pön Savaşları)[5] Bekleneceği şekilde bu yazarların Kartaca ile ilgili yazdıkları, belirgin biçimde Kartaca aleyhtarı yazılardı. Kartaca hakkında daha tarafsız yazan birkaç Yunan yazarın eserleri ise günümüze ulaşamamıştır.[6]

Kuruluş ve Kolonileşme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartaca kenti, Tyre (Sur) kenti kraliçesi Elishar tarafından (Yunan kaynaklarında Elissa ya da Elissar, Roma kaynaklarında Dido) MÖ 814 ya da 813 yıllarında kurulmuştur. Roma imparatorluğundan kaçan Elishar yandaşlarınıda yanına alarak Tunus'a kaçmış ve dönemin Tunus imparatorundan kendisine bir öküz postu kadar bir yer verilmesini istemiş. İmparator bu teklifi kabul edince öküz postunu ince ince iplik haline getirerek Akdeniz kıyısına Kartaca'yı kurmuştur.

JMW Turner, Dido Kartaca'yı kuruyor adlı tablosu, 1815

Akdeniz’deki merkezi konumu Kartaca’ya deniz ticaretinde geniş olanaklar sağlamıştır. Fenikeli tüccarlar açısından geleneksel hale gelen Doğu Akdeniz ticaretinin yanı sıra Batı Akdeniz’e de aynı derecede yakın olmasıyla Kartacalı tüccarlar, Batı Akdeniz’de bağlı koloniler oluşturmakta gecikmediler.

Fenike kentleri, tarihlerinin hiçbir döneminde tam bağımsız kent devletleri olmamışlardır, komşuları olan güçlü devletlerin hegemonyalarını kabul etmiş, Akdeniz’de serbestçe ticaret yaparak servet edinmenin bir bedeli olarak gördükleri yıllık vergileri bu devletlere ödemişler, bunu ticari faaliyetlerin bir sabit maliyeti olarak görmüşlerdir. Dolayısıyla denizaşırı Fenike kolonileri de kendi politik ve ticari stratejilerini bağımsızca geliştirmişlerdir. Kartaca da bu denizaşırı kolonilerden biri olarak, konumunun getirdiği olanaklardan serbestçe yararlanmıştır.

MÖ 509 yılında Roma Cumhuriyeti ile Kartaca arasında, Akdeniz’in ticari ve politik etki alanları olarak iki devlet arasında bölüşümünü sağlayan bir anlaşma da, Kartaca’nın Batı Akdeniz ve Kuzey Afrika kıyılarındaki genişlemesine katkıda bulunmuştu.

MÖ 5. yüzyıl başlarında Kartaca artık Batı Akdeniz ve Kuzey Afrika kıyılarında geniş bir etki alanını kontrol etmektedir. Eski Fenike kolonilerini -yer yer zor kullanarak- kontrolü altına almış, Libya’daki göçebe çöl kabilelerini sindirmiştir. Akdeniz’de Kartaca genişlemesi, İspanya kıyılarından başlayarak iç kesimlere, Sicilya, Balear adaları, Sardinya ve Kuzey Afrika kıyılarındaki kolonileşmeyle altın devrine ulaşmıştır.

Kartaca İmparatorluğunun Siyasi Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartaca, iki kral, iki de kurul tarafından yönetiliyordu. İki kuruldan daha geniş yetkileri olan senato en varlıklı ailelerin reisleri arasından seçilen 300 kişiden oluşan bir kuruldu. Otuz kişilik bir iç kurul üyeliği ömür boyu olmakla birlikte diğer üyeler belirli aralıklarla seçim yoluyla yenilenirlerdi. Meclis ise belirli bir varlık düzeyinin üstündeki tüm özgür Kartaca vatandaşlarından oluşmaktaydı. Esasen seçilen kralların onaylanması dışında fazla bir yetkisi yoktur. Krallar bir yıllık görev süreleri için seçiliyorlardı. Yetkileri senatonun denetimi ve kamu kurumların yönetimi idi.

Kartaca Cumhuriyeti ve Roma Cumhuriyeti ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 6. yüzyılın sonlarından itibaren Roma ile Akdeniz'in etki alanı olarak paylaşılmasında, Kartaca ile Roma arasında ufak sürtüşmeler dışında pek fazla sorun yaşanmadı. Ancak MÖ 3. yüzyılda dengeler değişmeye başlamıştır. İtalya yarımadasında Yunan kent devletleri üzerinde kesin hakimiyet kuran Roma, Akdeniz ticaretinden payını artırmaya gitmek yolundadır artık.

Akdeniz üzerindeki etki alanları çekişmesi, Pön savaşları olarak tarihe geçecek bir dizi çatışmaya yol açmıştır. Sicilya'daki Yunan kolonileriyle Kartaca arasında çıkan çatışmada, Yunan kolonilerinin Roma'nın yardımını istemeleri üzerine 1. Pön Savaşları çıkmıştır. MÖ 265 yılında, ağırlıklı olarak deniz savaşlarıyla süren bu savaşlar MÖ 241 yılında Kartaca'nın barış istemesiyle sonuçlanmıştır.

Bu yenilgiden sonra Kartaca İber yarımadası'na gözlerini dikmiştir. Kartaca, General Hamilcar Barca ve oğulları Hannibal ve Hasdrubal Barca İber yarımadasının neredeyse tümünü kontrol altına almıştır. Roma'nın elinde sadece Saguntum kenti kalmıştı. Gelişmeleri endişeyle izleyen ve Kartaca'yla yeni bir çatışmayı politik olarak gerekli gören Roma, MÖ 218 yılında, Kartaca ordularının Ebro nehrini geçmelerinin savaş durumu sayılacağını belirten bir girişimde bulunmuştur.

Bunun üzerine patlak veren 2. Pön Savaşlarında Hannibal kara ordusuyla İber yarımadasından kara yolunu kullanarak İtalya'ya ilerledi. 2. Pön Savaşları, Hannibal'in tarihin gördüğü en yetenekli komutanlardan sayılmasına neden olacak birbiri ardına kazanılan başarılarla sürdü. Ancak İtalya topraklarında kesin sonuçlu bir başarı sağlamayan Hannibal, Roma'nın MÖ 204 yılında Kartaca yakınlarına bir çıkartma yapması üzerine İtalya'dan ayrılmak zorunda kalmıştır. MÖ 203 yılında Zama savaşında Hannibal orduları Roma ordusu karşısında yenilgiye uğramış ve Kartaca, oldukça ağır barış koşullarını kabul etmiştir.

Bu iki yenilgi sonrasında gücünden çok şey kaybetmiş olan Kartaca'ya karşı Roma'nın son darbesi, MÖ 149 yılında başlayan ve MÖ 146 yılında Kartaca kentinin tümüyle yakılıp yıkılmasıyla son bulan Üçüncü Pön Savaşıdır.

Roma İmparatorluk dönemi Kartacası[değiştir | kaynağı değiştir]

Roma Iİmparatorluk dönemi Kartacası

Vandallar Krallığı başkenti[değiştir | kaynağı değiştir]

Bizans İmparatorluğu Ekşarjlık merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Müslümanlar Fethi ve Ifrıkiyye'de Kartaca[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı ve Tunus Beyliği Kartacası[değiştir | kaynağı değiştir]

Önemli arkeolojik ve modern yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karatca'da arkeolojik mevkiler

Genel görünüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Görülebilecek turistik arkeolojik mevkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik Brysa semti
Imparator Antonianus-Pius hamami kalintilari

Görülecek modern yapılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulaşım ve ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartaca sehir belediyesi ile şu yabanci kentler arasında resmi kardes sehir baglantisi bulunur{

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (Fransızca) 2013 Nüfus Tahmini Tunus Milli Istatistik Enstitusu 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ The Neo-Punic Inscriptions and Coin Legends 29 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. University of Leiden
  3. ^ "Carthage - B. H. Warmington p11". 21 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2011. 
  4. ^ Herodotus, V2. 165–7
  5. ^ Polybius, World History: 1.7–1.60
  6. ^ B. H. Warmington, Carthage, Sh: 11.

Diğer kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fantar, M’hamed Hassine Fantar (1995), Carthage. La cité punique; Tunus: Alif - Les éditions de la Méditerranée, ISBN 9973-22-019-6. (Fransızca)
  • Bénichou-Safar, Helene (2004) Le tophet de Salammbô à Carthage - essai de reconstitution, Roma:École Française de Rome, (Fransızca)
  • Hugoniot, Christophe (2000) Rome en Afrique - de la chute de Carthage aux débuts de la conquête arabe, Paris:Flammarion (Fransızca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Nedir? :Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? ile ilgili Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Ne Demektir? Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Açıklaması Nedir? Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Cevabı Nedir? Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Açıklaması? :Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Gerçek mi? :Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? ile ilgili Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Hakkında? :Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? ile ilgili Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kartaca nedir?, Kartaca anlamı nedir?, Kartaca ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Klipper, Homo ergaster, Süper ağır element, Hacı Ali Paşa, Aslı Demir, 1991 Türkiye genel seçimleri, Bun B, Život je sklopio krug, Relizane Vilayeti, Ankara Keçiörengücü SK, Kerem Kınık, İsmaililik, Ankara Hukuk Mektebi, Toplumsal grup, Can Cangök, Otel, Dilin kökeni, Lugalbanda, Yemen Devrimi, Ankara Etnografya Müzesi, Liga ABA, Sözlükbilim, Vlade Divac, Im So Paid, Zoli Ádok, Ben Brereton Díaz, Kremlin Duvarı Mezarlığı, Gama Scuti, Hürses, Ömer Ertuğrul Erbakan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Asal sayılar teoremi, Mustafa Denizli, Al Jazira Club, Türk lokumu, Holzkirchen (Würzburg), Walton Goggins, Kerrang, Aspidura, Mısır Napolyon çıkarması, Don MacLean (basketbolcu), Piper calceolarium, Ankara Sanat Kurumu, Marlen Angelidu, Bereketli Topraklar Üzerinde, Paleografi, Sancak, Çankaya, C programlama dilinde struct, Maslak Kasrı, Ankara Halkevi, Reggio Emilia eğitim yaklaşımı, Mimaroba, Büyükçekmece, Tevfik Bıyıklıoğlu, Ankara Fetvası, Devlet Kuşu (roman), Ankara Erkek Lisesi, Afrika dinozorları listesi, Ekçe, 2001 UEFA ülkeler sıralaması, Fiji, Paleolitik, Ankara Barosu, Nauvoo Lejyonu, Seni Seviyorum New York, Selmanhacılar, Selendi, Kvelertak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, Kuzey Mariana Adaları, Siamaggiore, NGC 1370, 1950lerde komedi filmleri listesi, Villaviciosa de Odón, Ankara İtfaiyesi, Ayastefanos Antlaşması, St Teath, Psikoz, KTO Karatay Üniversitesi, Pınarözü, Ereğli, Amarochara, Devlet Düşmanı, Armağan Ekici, Leo Tolstoy, Bizmut, Eyşan Tezcan, Ankarada 2009 Türkiye yerel seçimleri, Baharanşehr, George Marshall, Yasujiro Ozu, John Legend, Igor Korobov, Ankarada 2004 Türkiye yerel seçimleri, Bilişsel dilbilgisi, Mavi yakalılar, Kamil Mikulčík, Magenta, İtalya, Ankarada 1999 Türkiye yerel seçimleri, Pelagonya Bölgesi, Ayvansaray İskelesi, Uluslararası Menkul Kıymetler Kimlik Numarası, Rescaldina,
Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?,