Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Nedir?

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Nedir?, Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Nerededir?, Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Hakkında Bilgi?, Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Analizi? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır ilgili Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Anlama Gelir Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Anlamı Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Nedir Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Anlam Taşır Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Neye İşarettir Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Tabiri Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Yorumu 

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesi

Lütfen Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Demek? ,Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Demektir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Demektir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Analizi? , Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Anlamı Nedir?,Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Demektir? , Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Açıklaması Nedir? ,Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Cevabı Nedir?,Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı?,Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı Nedir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Nedir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne demek? , Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Demek? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Demektir? ,Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Analizi? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Anlamı Nedir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Demektir?, Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Açıklaması Nedir? , Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Cevabı Nedir? , Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı?






Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır

Kahramankazan

Koordinatlar: 40°12′36″K 32°41′14″D / 40.21000°K 32.68722°D / 40.21000; 32.68722
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kahramankazan
Türkiye'de bulunduğu yer
Türkiye'de bulunduğu yer
Harita
İlçe sınırları haritası
ÜlkeTürkiye
İlAnkara
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • KaymakamAbdullah Selim Parlar[1]
 • Belediye başkanıSelim Çırpanoğlu (CHP)[2]
Yüzölçümü
 • Toplam560 km²
Rakım780 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam53,522
 • Kır
-
 • Şehir
-
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu06980
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06

Kahramankazan, eski ve halk arasındaki adıyla Kazan, Ankara ilinin bir ilçesidir.

Mürted Ovası üzerinde kurulu köylerden biri iken 1987'de ilçe olmuş ve büyük bir gelişim göstermiştir. F-16 uçaklarının üretildiği Türk Havacılık Uzay Sanayi tesisleri ilçede bulunur.

Adının kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

1402 yılında Osmanlı orduları ile Moğol orduları arasında meydana gelen Ankara Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin Kazan Köyünü aşevi olarak kullandığı ve savaş sonunda ağırlıklarını orada bırakan ordudan geriye kalan kazanlar nedeniyle köyün "Kazan" ismini aldığı söylenir.[kaynak belirtilmeli]

2016 yılında 15 Temmuz askerî darbe girişiminin gerçekleştiği gece, Kazan halkının darbecilere direnmesi ve 9 kişinin bu girişimi önlemeye çalışırken hayatını kaybetmesi dolayısıyla ilçenin ismi 25 Ekim 2016 tarihinde kabul edilen kanunla "Kahramankazan" olarak değiştirilmiştir.[3][4]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçe, geçmişte "Mürted Ovası", "Murtaza Abad" ve "Akıncı" adları ile de anılmış olan ova üzerinde yer alır. İlçenin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmez. Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan eserler, Mürted Ovası'nın tarihin değişik dönemlerinde birçok farklı uygarlığın yerleştiğini gösterir.

Antik dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Ovadaki köylerden Bitik'te yapılan kazılarda Bakır Çağı'na kadar inen yerleşme katlarına rastlanmıştır. 1942 yılında yapılan Bitik köyü kazısında 9 tane yerleşim katı ortaya çıkartılmıştır. Bunlardan en alttaki Bakır Çağı'na aittir. Bunun üzerinde Hitit, Frig ve Klasik Dönem'e ait yerleşim katları tespit edilmiştir.

Yine yörede bulunan Sancar köyünde Bakır Çağı'ndan Klasik Dönem'e kadar yerleşmeler olduğuna dair ipuçları veren çanak çömlekler toplanmıştır. 1933 yılında yapılan Karalar kazısında da bir Klasik Dönem (Manegerdos) yerleşmesi ortaya çıkartılmıştır. Bitik köyü ve Karalar dışında, araştırma alanında birçok höyüğün bulunması, yörenin çok eski dönemlerden günümüze yoğun bir yerleşmeye sahne olduğunu kanıtlamaktadır.

Türk egemenliği[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçe, ilk kez Selçuklular döneminde Türk egemenliğine girdi. 1354’te ikinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından Osmanlı Devleti topraklarına katıldı. 1402'deki Ankara Savaşı sonrasında kısa bir süre Moğol egemenliğinde kaldı. Kazan köyünün adının, bu savaşta Osmanlı ordusunun geride bıraktığı kazanlardan geldiği söylenir.

İlçe toprakları, Moğollar'ın Anadolu'da çekilmesi üzerine 1414'ten itibaren yeniden Osmanlı topraklarına dahil oldu.[5] İlçeye dair ilk kayıtlar, Osmanlı Devlet'inin 1463 yılı Ankara tahrir defterinde yer almaktadır. Bu kayıtlara göre, o devirde "Mürted Ovası"nda 67 köy ve mezar bulunmaktaydı.

Cumhuriyet dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Satıkadın Müzesi

Türkiye'de cumhuriyetin ilan edilip kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinden sonra Kazan Köyü'nden Satı Kadın, önce Türkiye'nin ilk kadın muhtarlarından biri oldu; ardından cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın daveti ile ülkenin ilk kadın milletvekillerinden biri olarak meclise girdi ve 1935-1939 arasında mecliste görev yaptı.[6][7]

Hava üssü, 2016

Başkentin savunması amacıyla Mürted Ovası’na 1960'ta Mürted Hava Üssü inşa edildi.Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanması için 1984 yılında kurulan TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, üssün yanına uçak imalat ve bakım merkezi kurdu.

Kazan Köyü, 1961 yılında bucak merkezi oldu; 4 Temmuz 1987 tarihli kararla ilçe statüsü kazandı.[5] Kazan'ın ilçe olması ile ilçede yaşam ve ekonomi büyük bir değişim geçirdi; ve bu değişim çeşitli yüksek lisans tezlerine konu oldu.

Mürted Hava Üssü, 2016 yılında gerçekleşen askeri girişimin karargâhı olarak kullanıldı. Cumhurbaşkanlığının çağrısı ile üsse giden sivil direnişçiler, darbe girişimini durdurmak için mücadele etti. Hava üssünde o gece 9 direnişçi öldü, 92 kişi yaralandı.[8] Kazan ilçesinin adı 2016'da Kahramankazan olarak değişti.[3]

İdari yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüze Kahramankazan, Ankara'nın 24 ilçesinden birisidir.

Kahramankazan ilçesi sınırlarında bulunan köylerden Karalar'da 1928 yılında, Bitik'te 1930, Yazıbeyli köyünde 1934 yılında, Kazan'da 1961 yılında Jandarma Komutanlığı görev yapmaya başlamıştır.

Yenimahalle'nin bir köyü olan Kazan, 1987'de ilçe statüsü kazandı.

Kazan ilçe sınırları, 23 Temmuz 2004 tarih ve 25531 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5216 sayılı yasa ile Büyükşehir belediye sınırları olarak ilan edildi. Büyükşehir Belediye Meclisinin 13 Ağustos 2004 gün ve 531 sayılı kararı ile toplam 23 köy mahalleye dönüştürülerek Kahramankazan Belediyesine bağlandı. 13 köy ise orman köyü statüsünde Büyükşehir Belediye sınırlarına dahil edilmiştir. İlçe 2016'da "Kahramankazan" adını aldı.

Mahalleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramankazan'ın 48 mahallesinin 11'i merkezde bulunmaktadır. Merkez mahallelerinde 45.435 kişi (%87,24) yaşamaktadır.[ne zaman itibarıyla?] En uzak mahallesi ise 25 km uzaklıktaki Dağyaka'dır. En kalabalı ilçe, 27.603 kişi ile Atatürk Mahallesi'dir.

Kahramankazan ilçesinin mahallelerinin ilçeye uzaklığı, rakımı ve nüfusu
Sıra Mahalle Km* Rakım Nüfus
2016 2017 2018 2019
1 Akıncı Mah. 5,7 950 3.795 3.386 3.633
2 Atatürk Mah. 1,0 887 25.977 27.603 28.897
3 Fatih Mah. 2,0 931 3.508 3.511 3.515
4 Günbaşı Mah. 3,0 890 94 78 74
5 Kanuni S.Süleyman Mah. 2,5 928 587 465 511
6 Kayı Mah. 5,0 885 2.902 2.842 3.073
7 Kumpınar Mah. 5,5 893 98 98 110
8 Satıkadın Mah. 2,5 887 5.474 5.747 5.685
9 Yavuz Sultan Selim Mah. 3,6 907 627 605 595
10 Yazıbeyli Mah. 5,0 877 253 242 219
11 Yıldırımbeyazıt Mah. 4,6 880 762 858 931
Kahramankazan (merkez) 890 44.077 45.435
12 Ahi Mah. 11,9 956 172 200
13 Akçaören Mah. 9,8 1.022 46 53
14 Alpagut Mah. 5,8 900 96 107
15 Aşağıkaraören Mah. 12,6 1.100 116 124
16 Aydın Mah. 21,3 872 232 240
17 Bitik Mah. 14,7 852 299 289
18 Ciğir Mah. 7,1 920 135 137
19 Çalta Mah. 18,7 1.155 89 88
20 Çimşit Mah. 10,2 879 136 122
21 Dağyaka Mah. 24,6 947 55 56
22 Dutözü Mah. 10,2 1.040 48 46
23 Emirgazi Mah. 8,5 868 228 200
24 Fethiye Mah. 18,0 894 382 339
25 Güvenç Mah. 12,0 990 205 208
26 İçören Mah. 5,5 917 259 251
27 İmrendi Mah. 13,7 941 912 892
28 İnceğiz Mah. 12,1 1.092 40 38
29 İne Mah. 14,4 1.150 67 57
30 İymir Mah. 17,6 921 99 89
31 Karalar Mah. 10,9 983 158 154
32 Kılıçlar Mah. 17,9 1.200 193 181
33 Kınık Mah. 19,8 1.020 89 82
34 Kışla Mah. 19,2 837 147 132
35 Orhaniye Mah. 21,0 991 463 431
36 Örencik Mah. 6,4 1.070 184 265
37 Peçenek Mah. 13,5 961 73 71
38 Sancar Mah. 13,2 962 101 142
39 Saraç Mah. 22,4 1.135 103 102
40 Saray Mah. 20,4 867 715 709
41 Sarıayak Mah. 9,7 1.251 30 26
42 Sarılar Mah. 14,1 1.155 74 92
43 Soğucak Mah. 7,1 1.050 216 228
44 Tekke Mah. 16,4 1.287 100 112
45 Uçarı Mah. 8,6 932 136 113
46 Yakupderviş Mah. 15,4 1.055 109 108
47 Yassıören Mah. 6,0 970 133 129
48 Yayalar Mah. 14,0 1.067 29 31
Kahramankazan (kırsal) 6.669 6.644
Kahramankazan (ilçe) 50.746 52.079
  • Km, kaymakamlığa olan uzaklıktır.
    • TUİK 01 Şubat 2018 verileri

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ad Parti
1989 Remzi Çırpan SHP
1994 Seyfettin Aslan ANAP
1999 Yusuf Fidantek MHP
2004 Lokman Ertürk AK Parti
2009
2014
2019 Serhat Oğuz
2024 Selim Çırpanoğlu CHP

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramankazan, Ankara ilinin kuzey batısında bulunan Akıncı Ovası üzerinde kurulmuştur. Yüzölçüm 147000 hektar, nüfusu 52.079 kişidir. 13 köyü ve 30 mahallesi bulunur.

Kahramankazan'ın panoramik görüntüsü.

Ekonomi ve ticaret[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramankazan, Ankara'nın ekonomik açıdan hızla gelişen bir ilçesidir Ankara İstanbul arasındaki bağlantıyı sağlayan ve ilçenin sınırlarından geçen E-89 devlet karayolu ve TEM Otoyolu Kahramankazan'ın gelişimine etki eden faktörlerin başında gelmektedir

Halkın geçim kaynağını ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve sanayi oluşturmaktadır. Şekerpancarı, kum, fasulye, kavun, buğday ve henüz yeni, yeni gelişmekte olan seracılık ilçe çiftçilerinin gelir kaynaklarının başlıcalarındandır. İlçede büyükbaş ve kümes hayvancılığı, arıcılık ve yumurta tavukçuluğu yapılır. İlçede bulunan belediye et kombinası yalnızca Kahramankazan'ın değil civar ilçelerin de et ihtiyacını karşılayabilmektedir.

İlçede 150'ye yakın sanayi kuruluşu bulunmaktadır. F-16 savaş uçakları ile saldırı helikopterlerinin üretildiği TAI - TUSAŞ, Kahramankazan'da bulunmaktadır.

Kahramankazan Ankara'ya yakınlığı ve planlı gelişimi ile Ankara'nın mesire kenti olma yolundadır. Köylerde bulunan tarihî eserleri, hafta sonu turizminde elverişli göletleri ve mesire alanından, şehrin gürültüsünden uzaklaştırmak isteyen Ankara halkına alternatif mekanlar sunmaktadır.

Sanayi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçe merkezinin içinden geçen Ankara-İstanbul karayolu üzerinde 1970 li yıllardan başlayarak çok sayıda sanayi tesisi kurulmuştur. Saray mahallesi iş hacmi ve çalışanların sayısı dikkate alındığında Türkiye’de pek çok organize sanayi bölgesinden daha büyük bir potansiyele sahiptir.[kaynak belirtilmeli]

İlçde çelik konstrüksiyon, makine montaj ve imalatı, petrol ürünleri, zirai ilaç, gıda, inşaat, yem, kimya ve nakliyat dalları başta olmak üzere iç ve dış piyasaya üretim yapan 250 fabrika bulunmaktadır.

Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, entegrasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanında teknoloji merkezi konumunda olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.) Kahramankazan'da bu .

Tarım ve hayvancılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın tarih incelendiğinde Kahramankazan'da halkın geçim kaynağının sanayi ve ticaretten ziyade daha çok tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu görülür. Özellikle köylerde oturan halk çiftçilikle uğraşır. İlçe topraklarının tarıma elverişli olması nedeniyle, şeker pancarı, kuru fasulye, kavun, karpuz, buğday, arpa, nohut gibi ürünler üretilir. Ayrıca son zamanlarda seracılık da çiftçilerimizin önemli geçim kaynağı olmakta mesafe kaydetmiştir. Yetiştirilen bu tarım ürünlerinin yanı sıra büyükbaş ve kümes hayvancılığı, arıcılık ve yumurta tavukçuluğu da yapılmaktadır. Bu çerçevede Kahramankazan Belediyesince yapılmış bulunan Mezbahada son derece modern, hijyenik şartlarda ve veteriner kontrolünde kesim yapılarak tüketiciye sunulmaktadır. Kahramankazan, ülke çapında ünlü ova kavunuyla da tanınır. İlçede tarıma müsait alan 21.727 hektar, sulu tarıma müsait alan 3.800 hektar, ekilen arazi 11.412 hektar, sulu tarıma müsait alan ise 3.800 hektardır. Yıllık sebze üretimi 53.000 ton, yıllık kavun üretimi 50.000 ton, yıllık tahıl üretimi ise 27.000 ton dur. İlçede 10.000 büyükbaş, 7.500 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Kovan sayısı 532, kümes sayısı 101 dir. İlçede 4.100.000 adet tavuk bulunmakta, 5.750 ton et elde edilmektedir. Yıllık yumurta üretimi ise 25.000.000 adettir. Yıllık süt üretimi 16.000 ton, yıllık mezbaha hayvan kesim sayısı ise 25.000 adettir. İlçede kovan sayısı 1000 adet olup, yıllık 15 ton bal üretimi yapılmaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçeye bağlı 48 mahalleden oluşmaktadır.

Yıl Toplam Şehir Kır
1990[9] 21.837 6.509 15.328
2000[10] 29.692 15.871 13.821
2007[11] 36.147 34.568 1.579
2008[12] 38.731 36.741 1.990
2009[13] 38.964 37.006 1.958
2010[14] 39.537 37.718 1.819
2011[15] 42.090 40.343 1.747
2012[16] 43.308 41.442 1.866
2013[17] 45.879 45.879 veri yok
2014[18] 47.224 47.224 veri yok
2015[19] 51.764 51.764 veri yok
2016[20] 50.746 50.746 veri yok
2017[20] 52.079 52.079 veri yok
2018[20] 53.522 53.522 veri yok
2019[20] 54.806 54.806 veri yok
2020[20] 56.736 56.736 veri yok

Not: 2004 yılında bazı belde ve köyler mahalle statüsüne geçtiğinden şehir nüfusu artıp kır nüfusu azalmıştır. 2013 yılında ise Büyükşehir yasası nedeniyle köylerin tamamı mahalle statüsüne geçtiğinden kır nüfusu tabloda yer almamıştır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçede 5 adet lise, 10 ilköğretim okulu, 14 adet okul bulunmaktadır. İlçede kütüphane bulunmamaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Tarihi ve turistik yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Satıkadın Müzesi önündke büst

İlçeye bağlı Orhaniye Mahallesinde Roma döneminden kalma Beşpınar Çesmesi, Tekke köyünde Duman oğlu Emir Seyit Turhasan beye ait 821 (hicri takvim) Ekim 1418 Miladi Takvim senesinden kalma Durhasan Bey türbesi, Emir Gazi Mahallesi eski köy yerleşiminde Dede Pınarı, Kahramankazan ilçesi Yazıbeyli Mahallesinde 1873 ve 1887 yıllarında yapılmış Katip oğulları ve Katip-zade İbrahim Ethem çeşmeleri, Saray Mahallesinde 17’inci yy.’dan kalma Osmanlı mimarisi camii Sarılar Mahallesinde 18.yy den kalma çeşme, Helenistik çağdan kalma Karalar Asarkaya Mağarası, Kral Deotorosll’nin mezarı ve gömüleri ile İkiztepeler yine Karalar Mahallesinde, bulunmaktadır. Bitik Mahallesinde yapılan hafriyatta bulunan kabartmalı boya küpleri, Lüristan tipi oklu balta, domuz heykeli vazo ve mühürler müzede bulunmaktadır. Bitik mahallesinde 9 kat yerleşim olduğu kazılardan anlaşılmıştır. İlçeye bağlı Örencik köyünde 10 milyon yıl öncesine ait kuyruksuz maymun fosili bulunmuştur. Bu bölgede doğa tarihi kazıları devam etmektedir. Fethiye Mahallesinde Selçuklu döneminden kalma camii ve Roma döneminden kalma çeşme bulunmaktadır. Yassıören köyü Sinap Tepe mevkiinde dev kaplumbağa fosili bulunmuştur.

İlk köylü ve kadın milletvekillerinden olan Satı Kadın'a dair bir müze vardır.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramankazan, Ankara’nın 46 km. kuzey batısında, Ankara-İstanbul Devlet Karayolunun üzerinde olup otomobille yirmi dakika mesafededir. TEM otoyolu da ilçe sınırları içinden geçmektedir. Otobandan Kahramankazan'a TAİ ve Susuz kavşağından girişler bulunmaktadır. Bu yönden ilçenin, Türkiye'nin her yöresiyle ulaşım bağlantısı bulunmaktadır Kahramankazan-Ankara arası ulaşım EGO Otobüs Dairesi Genel Müdürlüğü kontrolünde Özel Halk Otobüsleri (563-Kahramankazan) ile Büyükşehir Belediye Otobüsleri (501-Akıncı, 502-Kahramankazan) tarafından yürütülmektedir.

Ayrıca sadece ilçe içinde şehir minibüsleri bulunmaktadır. Ankara merkeze ulaşım belediye ve özel halk otobüsleri ile sağlanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2020. 
  3. ^ a b "Kazan'ın Adı Değişti, 15 Temmuz Resmi Tatil Oldu". sondakika.com. sondakika.com. Anadolu Ajansı. 25 Ekim 2016. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2016. 
  4. ^ "Kahraman Kazan ve 15 Temmuz teklifleri komisyondan geçti". ntv.com.tr. NTV. Anadolu Ajansı. 25 Ekim 2016. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2016. 
  5. ^ a b "Kahramankazan Tarihi". kahramankazan.bel.tr. 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023. 
  6. ^ "Torunları ilk kadın milletvekillerinden 'Satıkadın'ın hatırasına gözü gibi bakıyor". www.aa.com.tr. 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023. 
  7. ^ "Satı Kadın Müze Evi". kahramankazan.bel.tr. 17 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023. 
  8. ^ "Hainlere karşı sivil direnişin ilk adresi: Kahramankazan". www.trthaber.com. 14 Temmuz 2023. 17 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023. 
  9. ^ "1990 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  10. ^ "2000 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  11. ^ "2007 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  12. ^ "2008 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  13. ^ "2009 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  14. ^ "2010 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  15. ^ "2011 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  16. ^ "2012 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 20 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013. 
  17. ^ "2013 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  18. ^ "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  19. ^ "Merkezi Dağıtım Sistemi" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
  20. ^ a b c d e

Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Nedir? :Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır ile ilgili Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne Demektir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Açıklaması Nedir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Cevabı Nedir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Kelimesinin Anlamı? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Açıklaması? :Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Gerçek mi? :Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır ile ilgili Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Hakkında? :Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır ile ilgili Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır burada bulabilirsiniz. Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Detaylar için sitemizi geziniz Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kahramankazan Kaç Mahallesi Vardır resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Tom Jones (film), Russell Crowe, Yeni yıl, Nöroplastisite, Mustafa Naim Karaköylü, Anneli Saaristo, Rejang nehri, İrlanda İç Savaşı, Soylulaştırma, ExCeL London, Seravan şehristanı, Disiplinlerarasılık, Türkiyede yayımlanan gazeteler listesi, Real Salt Lake, Fidel Escobar, Leonid Kuçma, Visby, Henry V (1944 film), Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı, Plotinus, Java (programlama dili), Prinzenmoor, Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye), Anadolu Kupası, Martin McDonagh, Arife Polat Düzgün, Bulldog Drummond (1929 film), The Shard, Bubo bubo swinhoei, Güney Hareketi, Anthony Anderson, Tekoşin, Genç Bir Sanatçının Cenazesinde, İMovie, Tarbek, MÖ 321, Henry David Thoreau, Koalisyon hükûmeti, Ressam Halil Paşa, Stagecoach (film), Safari (web tarayıcısı), ATP1A3, Robertas Javtokas, Çin Bilimler Akademisi, Moldova mutfağı, Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi, 14. Afife Tiyatro Ödülleri, Nahiye, Microsoft hesabı, Kolsuz Kahramanın Kolu, Koktokay İlçesi, Vincenzo Cantiello, NGC 1768, NGC 419, Kulaksızlar Barajı, Pan Arabizm, Barthélemy Louis Joseph Schérer, Cannes Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü, Kanagava Antlaşması, Kerbela Savaşı, Renato Tapia, Paul Mescal, WordPerfect, Kirene Okulu, Bilgisayar korsanları listesi, Göze göz, Berlin Konferansı, Abdurrahman Tutdere, Yunanistan merkezli havayolu şirketleri listesi, Dil (lisan), Enerji seviyesi, Çevre mühendisliği, FC Botoșani, Tanrının Oğlu, NGC 1079, Sportpark De Toekomst, Japonya Bankası, Dourdan, Phialopsis, 22 Mart Hareketi, DMSO, Güç (uluslararası ilişkiler), Adalet Bakanlığı (Türkiye), Helleborus, Sertavul Geçidi, Vicdani ret, Sinodik ay, İskenderiyeli Menelaus, Memun, MÖ 676, Helsinki Üniversitesi, Penthouse daire, Deniz kronometresi, The Web of Fear, Yaşamın evrimsel tarihi zaman çizelgesi, ECOWAS, Slovenya tarihi, NGC 442, 36. Akademi Ödülleri, Kamu yararı,
Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?,