Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir?

Kırım Seferi (1475) Nedir?

Kırım Seferi (1475) Nedir?, Kırım Seferi (1475) Nerededir?, Kırım Seferi (1475) Hakkında Bilgi?, Kırım Seferi (1475) Analizi? Kırım Seferi (1475) ilgili Kırım Seferi (1475) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kırım Seferi (1475) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kırım Seferi (1475) Ne Anlama Gelir Kırım Seferi (1475) Anlamı Kırım Seferi (1475) Nedir Kırım Seferi (1475) Ne Anlam Taşır Kırım Seferi (1475) Neye İşarettir Kırım Seferi (1475) Tabiri Kırım Seferi (1475) Yorumu 

Kırım Seferi (1475) Kelimesi

Lütfen Kırım Seferi (1475) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kırım Seferi (1475) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı? Kırım Seferi (1475) Ne Demek? ,Kırım Seferi (1475) Ne Demektir? Kırım Seferi (1475) Ne Demektir? Kırım Seferi (1475) Analizi? , Kırım Seferi (1475) Anlamı Nedir?,Kırım Seferi (1475) Ne Demektir? , Kırım Seferi (1475) Açıklaması Nedir? ,Kırım Seferi (1475) Cevabı Nedir?,Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı?,Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kırım Seferi (1475) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı Nedir? Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kırım Seferi (1475) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kırım Seferi (1475) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kırım Seferi (1475)

Kırım Seferi (1475) Nedir? Kırım Seferi (1475) Ne demek? , Kırım Seferi (1475) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı? Kırım Seferi (1475) Ne Demek? Kırım Seferi (1475) Ne Demektir? ,Kırım Seferi (1475) Analizi? Kırım Seferi (1475) Anlamı Nedir? Kırım Seferi (1475) Ne Demektir?, Kırım Seferi (1475) Açıklaması Nedir? , Kırım Seferi (1475) Cevabı Nedir? , Kırım Seferi (1475) Kelimesinin Anlamı?






Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir?

Kırım Seferi (1475)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kırım Seferi

Kefe kalesi
Tarih1475
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Kefe, Kerç, Azak ve Mangup ilhak edildi, Kırım Hanlığı Osmanlı Devleti'ne bağlandı.
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı Devleti
Kırım Özerk Cumhuriyeti Kırım Hanlığı
 Ceneviz
Theodoro Prensliği
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Gedik Ahmed Paşa
Kırım Özerk Cumhuriyeti I. Mengli Giray
Güçler
200 parça gemi
5-10.000 asker
 Ceneviz ~ 2-3.000 asker
250-300 asker

Kırım Seferi, Gedik Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının 1475 yılında Kırım'daki Ceneviz kolonilerini ele geçirerek Kırım Hanlığı'nın Osmanlı himayesine almasıyla sonuçlanan deniz harekâtı.

Sefer öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Padişahı II. Mehmed, İstanbul'un Fethi'nden (1453) sonra Karadeniz kıyılarında Osmanlı egemenliğinin yerleştirilmesini genişleme siyasetinin ana hedeflerinden biri haline getirdi. Bu çerçevede, Boğdan Prensliği 1454 yılında haraca bağlanırken, sırasıyla Amasra (1459), Sinop (1461) ve Trabzon Rum İmparatorluğu (1461) Osmanlı topraklarına katıldı. Bu tarihten sonra ise Osmanlıların mücadeleleri Balkanlar, Anadolu ve Ege'ye kaydı.

Bununla birlikte, ticaret yolları üzerinde yeralan ve dış dünyayla bağlantısı daha ziyade Cenevizlilerin elindeki Kırım müteakip yıllarda da Osmanlıların odağında yeralmaya devam etti. Hindistan, Çin, Türkistan ve Sibirya'dan çeşitli emtiaları taşıyan yolların birleştiği bir mevkide bulunan Kırım, Karadeniz'e kuzeyden dökülen nehirler sayesinde Rusya, İskandinavya ve Lehistan-Litvanya ülkeleriyle ticarette de kilit rol oynuyordu.[1] Esasen, Osmanlı donanmasının Ceneviz kolonisi Kefe'ye yönelik 1454 ve 1469 yıllarındaki seferleri bölgedeki Osmanlı nüfuzunu pekiştirmiş, bununla birlikte Cenevizlilerin mevcudiyeti ile Kırım Hanlığı'nın iç siyasetine müdahalelerine son verilememişti.

Doğudaki Akkoyunlu tehdidini Otlukbeli zaferiyle (1473) bertaraf eden II. Mehmed, kuzeyindeki hedeflerine yönelme olanağı buldu. Bu çerçevede 1475 yılında Boğdan Prensliği üzerine Hadım Süleyman Paşa komutasındaki Rumeli ordusunu sevkederken Kırım üzerine de Gedik Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasını gönderdi.

Sefer öncesinde Kırım'da siyasî durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı donanmasının seferinden önce Kırım'daki siyasî durum

1469 yılında Yakup Bey komutasındaki Osmanlı donanmasının Ceneviz kolonilerini yağmalamakla kalmayıp, I. Mengli Giray'ın adamlarından bazılarını esir olarak İstanbul'a götürmesi Fatih Sultan Mehmed ile Mengli Giray'ın aralarını açmıştı. Esasen, Mengli Giray Fatih Sultan Mehmed'in Kırım tahtında görmeyi istediği bir Han değildi.

Cenevizliler ise yıllık haracı 8.000 altına çıkarmak suretiyle kolonilerini ellerinde tutmuşlar, buna mukabil Kırım iç siyasetine müdahalelerini artırmışlardı. Nitekim, Mengli Giray'a Osmanlı taraftarı olduğunu ve II. Mehmed'le gizlice anlaştığını düşündükleri Kefe Tudunu Şirinli Eminek Bey’i azlettirdiler. Bu olaydan sonra Kırım'ın öndegelen boy beyleri Eminek Bey etrafında toplanmaya başladılar ve Mengli Giray'a başkaldırarak onu Cenevizlilere sığınmaya mecbur bıraktılar. Bu olaylar dizisi ve Eminek Bey'in yardım talebi Fatih Sultan Mehmed'e Kırım'a yönelik askerî harekât icra etme gerekçesini verdi.[2]

Sefer[değiştir | kaynağı değiştir]

Theodoro Prensliği başkenti Mangup'taki kale

Fatih Sultan Mehmed'in emriyle hazır tutulan (nakliye gemileriyle birlikte) yaklaşık 200 parçalık Osmanlı donanması yaz mevsiminde sefere çıkarak Haziran başında Kırım yarımadasına çıkarma yaptı. Kefe kalesi önlerine gelen Türk birlikleri 4 Haziran 1475'te kalenin barışçıl yollardan teslimine dair tekliflerinin reddi üzerine Gedik Ahmed Paşa kaleyi kuşattı ve ateş altına aldırdı.

Kale halkı direnmenin faydasız olduğunu görerek, garnizon komutanı Cenevizli tekfura baskı yapmak suretiyle, kalenin teslimini istedi. Bunun üzerine Cenevizli tekfur aman dileyerek 9 Haziran'da kaleyi teslim etti.[3] Türk birlikleri kaleye girdi.

Kefe'nin Osmanlılarca zaptından sonra, Gedik Ahmed Paşa Cenevizliler tarafından hapse atılmış olan Mengli Giray'ı kurtardı ve Kırım Hanlığı üzerinde Osmanlı himayesi kuran bir ahidname akdetti.

Kefe'nin zaptından sonra Osmanlı donanması Sudak, Kerç ve Azak'ı da süratle ele geçirdi.[4] Sudak kalesinin tekfuru Cenevizli komutan teslim olsa da, yakınlarından biri kale kapılarını kapatarak direnmeye karar verdi. Gedik Ahmed Paşa birliklerini geri çekerek pusuya yatırdı. Kale garnizonunun tahlikenin geçtiği zannıyla kapıları açması üzerine, Türk birlikleri ani bir hücumla kaleyi zaptetti.[5] Bu üç kalenin de fethiyle Kırım yarımadasında (ve tüm Karadeniz'de) Ceneviz mevcudiyeti sona erdi.

Osmanlılar son olarak adanın güneyinde varlığı gösteren Got Theodoro Prensliği adlı devletçiğin merkezi Mangup kalesine yöneldiler. Eylül ayında başlayan kuşatma beş taarruzun ardından Aralık ayında kalenin teslimiyle sonuçlandı ve Roma İmparatorluğu'nun son kalıntısı da tarihten silindi. Osmanlılar Mangup'u da Cenevizlilerden aldıkları kaleler gibi doğrudan Osmanlı idaresine bağladılar.[6]

Seferin sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

1475 yılındaki Kırım seferi Osmanlı donanmasının 1470 yılındaki Eğriboz seferinden sonra ikinci büyük çaplı ve denizaşırı askerî harekâtını teşkil etti. Bu harekâtla Kırım'daki Ceneviz varlığı sona erdirilirken Kuzey Karadeniz ticaret yolları da kesin olarak Osmanlıların egemenliğine girdi.

Öte yandan, Kırım Hanlığı'nın Osmanlı himayesine girmesi de bölgesel jeopolitik açısından çok önemli bir kilometre taşını teşkil etti. Üç yüzyıla yakın sürecek bu himaye döneminde Hanlık, bölgedeki rakiplerine (Lehistan Krallığı, Altınordu Hanlığı, Litvanya Büyük Dükalığı ve Moskova Knezliği) karşı önemli bir stratejik avantaj elde ederken, Osmanlı İmparatorluğu da keza bu rakiplerle mücadelesini kendisi müdahil olmadan doğrudan Hanlık aracılığıyla sürdürme imkanı buldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fatih Sultan Mehmet’in Siyasi ve Askeri Faaliyetleri", Selahattin Tansel, İstanbul (1999), s.271
  2. ^ "Osmanlı Kaynaklarına Göre Gedik Ahmed Paşa’nın Kırım Seferi", Nur Akbaş, Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, c.2, ISSN: 2149-9535, s.21
  3. ^ "Osmanoğulları Tarihi, şık Paşazâde, (yayımlayan: K. Yavuz-Y. Saraç), İstanbul (2003), s.265
  4. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Gedik Ahmed Paşa" maddesi, Türk Diyanet Vakfı, İstanbul (1996), c.13, s.543". 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Osmanoğulları Tarihi, şık Paşazâde, (yayımlayan: K. Yavuz-Y. Saraç), İstanbul (2003), s.266
  6. ^ "The Goths in the Crimea", Alexander A. Vasiliev, Cambridge, MA: The Mediaeval Academy of America (1936), s.259

Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Nedir? :Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? ile ilgili Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Ne Demektir? Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Açıklaması Nedir? Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Cevabı Nedir? Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Açıklaması? :Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Gerçek mi? :Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? ile ilgili Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Hakkında? :Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? ile ilgili Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kırım Seferi (1475) nedir?, Kırım Seferi (1475) anlamı nedir?, Kırım Seferi (1475) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
İTÜ Radyosu, Levitating, Birci, Koçarlı, WorldCat, Tatlılar, 1. Hereford Kontu William FitzOsbern, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu, İbn Kesir, Baltimore Talanı, Will Ferrell, Lev Yaşin, Symbian S60, 1965 FA Cup Finali, Bizimkiler (dizi), Ribes nevadense, NGC 1410, Reynaldo dos Santos Silva, Hydroidea, Chesterfield Adaları, Nicanor Duarte, Zikzak dikiş, Gazi Akınal, Cerchio, Jake Livermore, Bulbophyllum mystrochilum, Fabio Fognini, Klasik dönem bestecileri listesi, 2015 Recopa Sudamericana, Bilgisayar Mühendisleri Odası, DNA dizisi, Bitirim İkili 3, Louise Renée de Penancoet de Kérouaille, İzvornik, Hüseyin Bey Çeşmesi, Karl Struss, 1800ler, Hans Christian Gram, Ermenistan Marksist Parti, Bilgisayar müziği, Bohemyalı IV. Wenceslaus, Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Örgütü, 51 Nemausa, Charles K. Kao, Baharak ilçesi, Göktürkler, Orange, Vaucluse, Alacakaya, Vanaheim, Max Factor, Otranto Boğazı, Dengizik, En İyi Çocuk Müziği Albümü Grammy Ödülü, Casemiro, Jingle All the Way, Bilgisayar bilimi, Macklemore, Dario Tamburrano, Anne (Romanya kraliçesi), Love The Way You Lie, M2 Hafif Tank, Fizyoterapist, Evlad Hafuz, Malaya Vişera, Noturus flavipinnis, Neftehimik Buz Sarayı, Pazar, Tokat, Nissan Navara, Bilgisayar ağı, 74. Primetime Emmy Ödülleri, Bob Elliott, Abazalar, NGC 6274, Xenophidiidae, Gama ışını astronomisi, Çocuk haçlı seferleri, Louvain Katolik Üniversitesi, Kara Ada, NBA seçmeleri, Kagoshima ili, Vigonovo, Taymır Yarımadası, Lalapaşa, Phil Masinga, Bakterisit, Bilgi yapısı, Muraena helena, Bengali language, Amra Silajdžić, Benton, Mississippi, Çhorotsku, Hermione Baddeley, Kılkış, Surtur, Goldebek, Lut Çölü, Çinde küreselleşme, TRT 3, Bigger Than My Body, 1905, Historical Dictionary of Switzerland,
Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?,