Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir?

Aşık Çelebi Nedir?

Aşık Çelebi Nedir?, Aşık Çelebi Nerededir?, Aşık Çelebi Hakkında Bilgi?, Aşık Çelebi Analizi? Aşık Çelebi ilgili Aşık Çelebi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Aşık Çelebi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Aşık Çelebi Ne Anlama Gelir Aşık Çelebi Anlamı Aşık Çelebi Nedir Aşık Çelebi Ne Anlam Taşır Aşık Çelebi Neye İşarettir Aşık Çelebi Tabiri Aşık Çelebi Yorumu 

Aşık Çelebi Kelimesi

Lütfen Aşık Çelebi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Aşık Çelebi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı? Aşık Çelebi Ne Demek? ,Aşık Çelebi Ne Demektir? Aşık Çelebi Ne Demektir? Aşık Çelebi Analizi? , Aşık Çelebi Anlamı Nedir?,Aşık Çelebi Ne Demektir? , Aşık Çelebi Açıklaması Nedir? ,Aşık Çelebi Cevabı Nedir?,Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı?,Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Aşık Çelebi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı Nedir? Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Aşık Çelebi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Aşık Çelebi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Aşık Çelebi

Aşık Çelebi Nedir? Aşık Çelebi Ne demek? , Aşık Çelebi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı? Aşık Çelebi Ne Demek? Aşık Çelebi Ne Demektir? ,Aşık Çelebi Analizi? Aşık Çelebi Anlamı Nedir? Aşık Çelebi Ne Demektir?, Aşık Çelebi Açıklaması Nedir? , Aşık Çelebi Cevabı Nedir? , Aşık Çelebi Kelimesinin Anlamı?






Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir?

şık Çelebi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Aşık Çelebi sayfasından yönlendirildi)
Aşık Çelebi
insan
cinsiyetierkek Değiştir
vatandaşlığıOsmanlı İmparatorluğu Değiştir
doğum tarihi1519 Değiştir
doğum yeriPrizrin Değiştir
ölüm tarihi1571 Değiştir
ölüm yeriÜsküp Değiştir
defin yeriGazi Baba Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerOsmanlıca Değiştir
mesleğitarihçi, yazar Değiştir

şık Çelebi (1519 – 1571), 16. yüzyıl şair, mütercim, yazar.

Osmanlı Devleti'nin Rumeli topraklarında kadılık Aşık Çelebi, devrinin önemli bir edebiyatçısıdır. En önemli eseri, 1568 yılında tamamladığı ve Türk edebiyatının klasik dönemi ile ilgili çalışma yapan çoğu kişinin başvuru kaynağı olan Meşâirü’ş-Şuarâ isimli tezkiresidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Asıl adı Pîr Mehmet'tir. Dedesinin babası Mehmet Nattâ, 14. yüzyılın sonunda Emir Sultan ile Bursa'ya gelerek yerleşmiş bir seyyîd ailesindendir[1]. Annesi, meşhur âlim ve kazasker Müeyyedzâde'nin kızıdır. Aşık Çelebi, 1520 yılında babasının Üsküp'te kadılık yaptığı sırada Prizren'de doğdu. Çok küçük yaşlarda önce annesini, on dört yaşında iken babasını kaybetti.[2]

Çocukluğunu Rumeli'de, okuma çağını İstanbul'da geçirdi. şık mahlasını kullandı ve bu mahlasla şiir söylemeye başladığı zaman tanındı. Daha çocukluğundan itibaren kendini edebi ve ilmi bir muhit içinde bulan şık Çelebi ilk bilgileri öğrendikten sonra mesnevi şairi Surûrî, Taşköprülüzâde, Arapzâde, Saçlı Emir, Hasan Çelebi, Ebussuud Efendi ile eniştesi Muhîddîn Fenârî gibi büyüklerden ders aldı.

Tezkîresini yazabilmek için gereken bilgileri İstanbul'da öğrencilik yıllarında karıştığı edebi çevrelerde toplamaya başladı. Bu devirde başta Zatî, Hayâlî ve Yahya Bey olmak üzere devrin birçok büyük şairi ile tanıştı.

Öğrenimini tmamladıktan sonra memurluk yaptı. İlk görevi, Bursa Mahkemesi'nde kâtiplik idi. Daha sonra Emir Sultan Vakıfları'na mütevelli tayin edildi. Burada beş yıl görev yaptı. Bursa'da bulunduğu sırada Bursa Şehrengizi adlı eserini yazdı.[3] Bursa vakıflarını teftiş eden Rûşenizâde'nin kendisi hakkında iyi bir rapor vermemesi sonucu Bursa'daki görevinden vazifeden azledildi ve İstanbul'a döndü.[1]

Eski hocası Gisû sayesinde İstanbul'da mahkeme kâtipliğinde bulundu. Daha sonra Ebussuud Efendi'nin fetva kâtipliğini yaptı. şık Çelebi, hocası Muhyîddîn'in ölmesi sebebiyle, zorlukla da olsa, icazetnamesini aldı. Emîr Gisû'nun destekleriyle mülazım oldu. İlk kadılık görevine Silivri'de başladı. Daha sonra kendisini Silivri'den Priştine'ye naklettirdi. Priştine'den Serfiçe'ye oradan Narda'ya tayin edildi. Burada da fazla kalamayan şık Çelebi, Manavgat'a bağlı Alâiye'ye (Alanya) kadı olarak gönderildi.

Kanunî Sultan Süleyman'ın;

Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.

matlalı gazeline yazdığı tahmis üzerine 1563'te Niğbolu kadılığına tayin edildi. Burada çok mutlu olduğunu tezkiresindeki Tuna redifli manzumesinden öğrenmekteyiz. Bir hadise üzerine tekrar azledilen şık Çelebi bu aziller ve tayinlerle bir müddet daha kadılık yaptıktan sonra 1568-1569 tarihinde 426 şairi tanıttığı tezkiresini tamamlayarak II. Selim'e, Şakayık Zeyl'î yazarak Sokollu Mehmet Paşa'ya takdim etti. Bunun üzerine ölünceye kadar aynı vazifede kalmak şartıyla Üsküp Kadılığına tayin edildi. Üsküp’te yakalandığı zatülcenb hastalığından kurtulamayarak 1572 yılında öldü.

Türbesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Üsküp’teki mezarına daha sonra türbe yaptırılmış; türbe, 1963 Üsküp depreminde yıkılmıştır. Türbesinin bulunduğu alan halk arasında Gazi Baba veya Kadı Baba Türbesi olarak anılmaktadır.[3]

Kişiliği ve üslubu[değiştir | kaynağı değiştir]

şık Çelebi, rind meşreb, hoş sohbet, arkadaş canlısı, vefakâr ve zeki bir kişi ve çok keskin bir gözlemci idi. Bu özelikleri ünlü eseri Meşâirü'ş-Şuarada açıkça görülmektedir. Mahlas olarak şık adını seçmesi ise onun güzelliklere düşkünlüğünü ve hayata bağlılığını gösterir.

Türkçeden başka Arapça ve Farsçayı da çok iyi bilen şık Çelebi asıl şöhretini klasik Tür edebiyatının en önemli ve güvenilir kaynaklarından biri kabul edilen tezkiresi ile yapmıştır. Tezkiresinde kullandığı süslü nesir üslubu da ayrıca eserin bir özelliğini teşkil etmektedir. Arkadaşlarını, eğlence yerlerine kişilerin özel hayatı ile ilgili ayrıntıları öylesine güzel bir dille anlatır ki canlı tasvirleri ile okuyucuyu adeta çizdiği tablonun içine çeker. Nesrine göre, nazmı oldukça basittir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Meşâirü'ş-Şuârâ: şık Çelebi'nin birçok eseri içinden adı günümüze ulaşmış ve en tanınmış eseridir. Bu tezkire, Anadolu'da yazılan dördüncü ve tarihimizde tezkire türünün en güzel örneklerinden biri olan bu eser 1556 yılında tamamlanmış ve II. Selim Han'a sunulmuştur. şık Çelebi böyle bir eser meydana getirmeyi çok gençken düşündü. Bu amaçla hazırlıklar yaptı ve daha önce bu alanda yazılmış eserleri inceledi. Yaradılış olarak girişken ve meraklı mizacının yardımıyla Osmanlı şairleri hakkında teferruatlı bilgiler toplayıp derlerdi. Bu arada Latîfî de tezkire yazmak niyetindeydi. İkisi anlaşıp birlikte bir tezkire yazmak konusunda anlaştılar. şık Çelebi şekle ait bir orijinalite ile o güne kadar denenmemiş bir tasnif usulü düşünerek eseri alfabetik olarak düzenlemeyi teklif etti. Fakat iş birliğini Latîfî, bu tekniği de alarak bozdu ve tek başına eserini tertip etti. Bunun üzerine şık Çelebi tezkiresini ona benzemesin diye ebced usulüne göre tasnif etti. Tezkîre nüshalarına göre şair sayısı, 360 ile 324 arasında değişmektedir.
    şık Çelebi, XIV ve XV yüzyıl şairleri hakkında Sehî Bey ve Latîfî'den fazla bir bilgi vermez. Ama eser yaşadığı dönem olan XVI. yüzyıl için eşsiz bir kaynaktır. Tezkîre konu edindiği şairlerin karakter özelliklerini belirttiyse onların hayat ve çevresi hakkında küçük dedikodulara kadar inerek bilgi verişi ile bu türden eserler içinde tek olmak gibi seçkin bir hüviyete sahiptir. Verdiği bilgilerin çoğu gördüklerine, bildiklerine ve işittiklerine dayanır. Zaten şairlerin hemen hemen tamamıyla yakın dosttur. Tezkirenin asıl değerli yanı anlatılan şairlerin psikolojisini, iç dünyalarını samimi bir görüş ve derin bir anlayışla tahlil ve tasvir etmesinde onların portrelerini güçlü bir tarzda resm etmesinde ve canlandırmasındadır. Bu yüzden şairlerin hal tercümelerini anlatırken sözlerini fıkra ve hikâyelerle süslemiş, araya ortak hatıralarını katmış böylece eserine ayrı bir renk ve hava vermeyi başarmıştır. Ayrıca bu eser zengin bir nesir örneğidir. Çok kez secî, cinas ve süslerle dolu ağır ve ağdalı bir dille karşılaşılır. Fakat bu samimi üslubu, renkli tasvirleri, okuyucuyu sürükleyecek kadar çekici ve canlıdır.
  2. Tercüme-i Revzatü'ş-Şühedâ: Yazılışı 1546'dan önce olduğu tahmin edilmektedir. Hüseyin Va'iz-i Kaşifî'nin maktel türündeki eserin Türkçeye tercümesidir. Tespit edilebilen üç nüshası vardır. Ayasofya nüshasının sonu eksiktir.
  3. Tercüme-i Şakâikun-Nûmâniyye: Taşköprülüzâde'nin aynı addaki Arapça eserinin Türkçeye çevirisidir. Atai'nin bildirdiğine göre şık Çelebi bu eserini Taşköprülüzâde'ye bizzat kendisi sunmuştur. Mevlânâ "bizde Türkî gibi yazmış idik, bîhude zahmet etmişsiniz" diyerek kitabını kolay bir Arapça ile yazdığını söylemiştir. Nedense Mecdî'nin tercümesi kadar tutulmayan eserin nüshasına da henüz rastlanmamıştır.
  4. Tercümetü't-Tibri'l-Mesbük Fî Nasîhati'l Mülük: Gazzalî'nin Sultan Sencer'in emriyle kendi huzurunda geçen konuşmaları Farsça olarak kaleme aldığı eserinin Arapçasında Türkçeye yapılan bir tercümedir. Bir nüshası Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.
  5. Şerh-i Ehâdis-i Erbaîn: Ataî'nin bildirdiğine göre, Aşık Çelebi'nin iki Hadisi-i Erbaîn'i vardır. Birisi kendi derlemesi diğeri ise Kemalpaşazade'nin Arapça olarak derlediği eserin ve şerhinin Türkçeye tercümesidir. Aşık Çelebi'nin kendi eserinin nüshası henüz ele geçmediği halde diğeri Hadis-i Erbaîn Tercümesi adıyla basılmıştır.
  6. Tercüme-i Ravzü'l Ahyâr: Muhyîddin Mehmet Hatipzâde'nin siyasetnâme türündeki eserinin Arapçadan Türkçeye tercümesidir. II. Selim adına çevrilen ve aslında Zemahşehrî'nin Rebiü'l Ebrar adlı eserinin iki nüshası Süleymaniye Kütüphanesi'ndedir.
  7. Mi'racü'l-Ayâle ve Minhâcü'l-Adale: II. Selim adına Türkçeye yapılan bir tercümedir. Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde kayıtlı iki nüshası vardır.
  8. Zeylü'ş-Şakâik: Kırk iki şahsın biyografisini içerir Sokollu Mehmet Paşa'ya sunulan eser, Şakayık'a zeyl olarak yazılmıştır. Eserin tam nüshası Süleymaniye Kütüphanesi'nde kayıtlıdır. Berlin Devlet Kütüphanesi ile Paris Milli Kütüphanesi'nde iki nüshası daha vardır.
  9. Sigetvarnâme: Kanûnî Sultan Süleyman'ın Sigetvar seferi ile ilgili bir gazavatnamedir. Mesnevî tarzında kaleme alınan bu eser henüz ele geçmemiştir.
  10. Şehrengiz-i Bursa: Kınalızâde Hasan Çelebi Sunî, hayatını anlatırken yakın arkadaşı şık Çelebi'den bahsetmiş ve Aşık Çelebi'nin Bursa'nın güzelliklerini anlatan bir şehrengiz yazdığını söylemiştir. şık Çelebi'nin bizzat kendisi de Şehrengiz'i1541'de yazdığını sölemiştir ancak eserin nüshasına henüz rastlanmamıştır.
  11. Divan: Tek nüshası Millet Kütüphanesinde kayıtlıdır. Divandan ziyade divançe niteliğinde olan bu eseri şık Çelebi, Serfiçe Kadılığı sırasında düzenlemiştir.
  12. Hülâsatü'l-Ahbâr fî Fedâili'l-Medîne: Medine'nin faziletini ve tarihini anlatır. Süleymâniye Kütüphanesi Esad Efendi 2378 de kayıtlıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kut, Günay. "şık Çelebi". Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt 3, 1991. 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  2. ^ Kılıç, Filiz. "şık Çelebi Divanı" (PDF). Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü. 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  3. ^ a b "Aşık Çelebi'nin Ravza Tercümesi: İnceleme - metin - sözlü". Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü dok tora tezi. 2015. 

Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Nedir? :Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? ile ilgili Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Ne Demektir? Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Açıklaması Nedir? Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Cevabı Nedir? Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Açıklaması? :Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Gerçek mi? :Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? ile ilgili Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Hakkında? :Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? ile ilgili Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Aşık Çelebi nedir?, Aşık Çelebi anlamı nedir?, Aşık Çelebi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Onifai, Yahya Galip Kargı, Abdullar, Suudi Arap pasaportu, FİDE, FIDE, Nesir, Joshua Slocum, Belge türü beyanı, Juris Hartmanis, Jerzego, Süreyya Ayhan, Eğlence, Adam Rich, Sabiha Görkey, Eritme telli peynir, Mantarkaya, Bursa Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Zerrin Tekindor, Triumvirlik, Graf teorisi, Metabiantes, How to Destroy Angels, Ercan Yılmaz, Mildred Dresselhaus, Celal Atik, 1010uncu Ordudonatım Ana Tamir Fabrika Müdürlüğü, Getronagan Ermeni Lisesi, Levent Ergün, Rift Vadisi humması, Abdülilah Fehmi, Bartın Çayı, Turgut Menemencioğlu, IV. Haakon, Staurocalyptus, Journal of Vertebrate Paleontology, Liberya devlet başkanı, Véronique’in İkili Yaşamı, Salişler, Elementlere göre inorganik bileşikler listesi, Tourniquet (Marilyn Manson şarkısı), The Herald (Glasgow), Erdal Tercan, NGC 1962, Hartum Kararı, Tony Leondis, NGC 6472, Çırpan, Kızılcahamam, Buttapietra, Mustafa Ataş, Abarema callejasii, Gökbel, Kızılcahamam, Sigma1 Ursae Majoris, Ali Mesabih, Grafik olarak yüzölçümlerine göre ülkeler listesi, Magnatune, Bulmuş, Tercan, İşkolik, Gümele, Kızılcahamam, Genmaicha, Özgül emilim oranı, Malavi devlet başkanları listesi, Sığır vebası, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Olivin, Keçeli, Hizan, Bursa Ormancılık Müzesi, Penwortham, San Remo, Gabriel Barbosa Almeida, Kutsal Geyiğin Ölümü, Müzahir Sille, 1998 Suriye parlamento seçimleri, Henri Decaë, Leysera, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı, 2002 UEFA Süper Kupası, İbrahim Özdiş, Adnan, Mauro Camoranesi, Angiosperms, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Skorpion vz. 61, Sepiddeşt, Scigliano, Erhan Tanju, Metil salisilat, Beyaz balina, Aleksey Smertin, Maraşlı Rum İlkokulu, Barmissen, Fidel Escobar, Pierre Esser, Alexander McQueen, Les Nabis, 2022 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali, Nahuel Guzmán, Masvingo (İl), 1872 FA Cup Finali,
Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?,