Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir?

Çoğunluk sistemi Nedir?

Çoğunluk sistemi Nedir?, Çoğunluk sistemi Nerededir?, Çoğunluk sistemi Hakkında Bilgi?, Çoğunluk sistemi Analizi? Çoğunluk sistemi ilgili Çoğunluk sistemi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Çoğunluk sistemi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Çoğunluk sistemi Ne Anlama Gelir Çoğunluk sistemi Anlamı Çoğunluk sistemi Nedir Çoğunluk sistemi Ne Anlam Taşır Çoğunluk sistemi Neye İşarettir Çoğunluk sistemi Tabiri Çoğunluk sistemi Yorumu 

Çoğunluk sistemi Kelimesi

Lütfen Çoğunluk sistemi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Çoğunluk sistemi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı? Çoğunluk sistemi Ne Demek? ,Çoğunluk sistemi Ne Demektir? Çoğunluk sistemi Ne Demektir? Çoğunluk sistemi Analizi? , Çoğunluk sistemi Anlamı Nedir?,Çoğunluk sistemi Ne Demektir? , Çoğunluk sistemi Açıklaması Nedir? ,Çoğunluk sistemi Cevabı Nedir?,Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı?,Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Çoğunluk sistemi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı Nedir? Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Çoğunluk sistemi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Çoğunluk sistemi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Çoğunluk sistemi

Çoğunluk sistemi Nedir? Çoğunluk sistemi Ne demek? , Çoğunluk sistemi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı? Çoğunluk sistemi Ne Demek? Çoğunluk sistemi Ne Demektir? ,Çoğunluk sistemi Analizi? Çoğunluk sistemi Anlamı Nedir? Çoğunluk sistemi Ne Demektir?, Çoğunluk sistemi Açıklaması Nedir? , Çoğunluk sistemi Cevabı Nedir? , Çoğunluk sistemi Kelimesinin Anlamı?






Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir?

Çoğunluk sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çoğunluk sistemi veya çoğunlukçu seçim sistemi, en çok oy alan adayın kazandığı ve bu şekilde çoğunluk temsilini sağlayan bir seçim sistemidir. Ancak, farklı tanımlamalara dayalı olarak çeşitli çoğunluk seçim sistemleri bulunmaktadır. Bu tanımlamalar arasında blok oylama veya parti blok oylaması (genel liste) gibi toplu temsil türlerini içeren genelde çoğunluk temsiline dayalı çoğunluk temsil sistemleri bulunmaktadır. Aynı zamanda, bölge temelli çoğunluk sistemler arasında Tek İsimli Tek Turlu Çoğunluk Sistemi bulunmaktadır. İki adayın yarıştığı durumda en çok oy alan aday çoğunluğa sahip olacaktır, ancak üç veya daha fazla adayın olduğu durumlarda genellikle hiçbir aday çoğunluğu alamaz (bkz. Çoğulluk (oylama)).

Genel olarak genel temsil için değil, bölgesel seçimlerde çoğunlukçu temsil uygulanmaktadır. İlk turda genellikle en çok oy alan parti çoğunluğu alır, ancak bu, en çok oy alan partinin çoğunluğu alacağı anlamına gelmemektedir. Bu tür sistemlere karşı yapılan yaygın tartışmalar genellikle bu durumu dikkate alır. Aternatif oylama, gerçek çoğunluk temsilini sağlayan bir başka örnektir. Çoğunluk sistemleri, orantısız seçim sonuçları nedeniyle anti-demokratik olarak görülür. Nispi temsil sistemleriyle karşılaştırıldığında, çoğunluk sistemleri iktidar sağlamayı amaçlar.[1]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tür seçim sistemleri, bir partinin (çoğunluğu veya oy çoğunluğunu elde eden partinin) bir mecliste hükümet çoğunluğuna sahip olması için yeterli sayıda sandalye sağlamayı amaçlar, ya da en azından güçlü partilere orantılı bir şekilde avantaj sağlamayı amaçlar (genellikle her oy için eşit temsil sağlayan nispi temsilin aksine). Seçim sistemleri hakkında bilimsel olmayan konuşmalarda bu tanım daha sık kullanılır.

Pasta grafikleri çoğulluk (solda) ve çoğunluk (sağda)

Seçim sistemine göre kazananların kendi bölgesindeki tüm seçimlerle tüm koltukları alması ve tüm azınlıklara temsil hakkını reddetmesi çoğunluk temsilidir. Tanım, tek kazananlı oy kullanma sistemlerinin çoğunluk temsilini sağlamasına izin vermesine rağmen, çoğulculuk kuralını reddeder. Bu tür sistemlerde çoğulcu seçimler düzenlemek için, tüm seçmenlerin tek bir seçim bölgesi (genellikle "genel oy kullanımı" olarak adlandırılan) veya seçmenlerin çoğunluk bölgelerine bölünebileceği birden fazla seçim bölgesi yapılabilir. Günümüzde, çoğunluk temsili terimi, çoğunluk ilkesine dayanan yerel bölgelerde kullanılan sistemlere atıfta bulunur.

Çoğunluğun temsil edilmesinin, çoğunluğu sağlayan parti veya partilere her zaman çoğunluk koltuklarını vermeyeceği unutulmamalıdır. Asılı parlamento gibi durumlarda, en çok oy alan parti, ikinci en çok oy alan partiden daha az koltuk alabilir. Bu durum, çağdaş çoğunluk sistemlerinin bireysel adaylara odaklanmasının yanı sıra çoğunluk sistemlerinin çoğunun politik partilere odaklanmaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Orantılı Nispi Temsil sistemleri
Siyasi parti Parti adı A B C D Meclis, ülke çapında nispi temsiliyet kullanılarak seçilseydi, her partinin kazandığı sandalye sayısını oy oranlarındaki paylarına karşılık gelirdi.
Oy sayısı Oy oranı (%) 44 40 10 6
Geniş nispi temsil Parti listesi kapsamındaki koltuklar 44 40 10 6
Çoğunluk sistemleri
Seçim sistemi türü Seçim sistemi Siyasi parti Sandalye dağılımı Açıklama
A B C D
Genel çoğunlukçu Liste usulü çoğunluk seçim sistemi 100 0 0 0 Liste usulü çoğunluk sistemi altında ülke çapında tek bir seçim bölgesinde meclisin tamamı seçilirse, en yüksek oyu alan parti her zaman tüm sandalyeleri kazanır.
Çok üyeli bölgesel çoğunlukçu 40 60 0 0 Meclis, liste usulü çoğunluk sistemi altında tek bir seçim bölgesi kullanılarak seçilirse (örneğin her biri 20 sandalyeli beş bölge), en yüksek oyu alan parti tüm sandalyeleri kazanır. Bununla birlikte, ülke çapında en fazla oyu alan parti, aynı zamanda ülke çapında en fazla sandalyeyi kazanamayabilir.
Tek üyeli bölgesel çoğunlukçu Tek İsimli Tek Turlu Çoğunluk Sistemi 64 33 0 3 Tek üyeli bölgelerde, tek üyeli bölgesel çoğunlukçu seçim sistemi uygulandığında, en çok oyu alan aday, kendi bölgesindeki sandalyeyi kazanır. Çoğu zaman, burada gösterildiği gibi, ezici bir çoğunlukla en yüksek oyu alan parti kazanır, ancak birinci parti iktidara gelmez ve hiçbir parti sandalyelerin salt çoğunluğunu sağlayamaz. (Asılı parlamento)

Çoğunluk demokrasisi, çoğunluk sisteminin zorunlu olarak kullanılmasını gerektirmez; genellikle bu ilkeye daha iyi hizmet eden nispi sistemler, meclisin sadece seçilen kişilerin değil, bütün nüfusu doğru bir şekilde temsil etmesini amaçlar ve daha sonra çoğunluk sistemi meclis içindeki oylamalarda kullanılır. Temsili demokrasiyi en yaygın olarak benimseyen çağdaş görüşler artık çoğunluk temsilini demokratik olarak görmemektedir. Sonuç olarak, günümüzde çoğunluk sistemi genellikle tek üyeli bölgelerde kullanılmaktadır. Bir bölgede çoğunluğu oluşturdukları takdirde azınlıkların ülke çapında temsil elde etmelerine olanak tanır. Ancak bazıları bunu anti-demokratik olarak görüyor çünkü oyların genelinin kazanıldığı halde azınlığın iktidara gelme olasılığı vardır (2016 ABD Başkanlık seçimleri).

Dünya çapında, çoğunluk sistemi ve nispi sistemler en yaygın oy sistemleridir. Karma seçim sistemleri, çoğunluk ve orantılı temsili birleştirir. Karma sistemler, iki çoğunluk sistemini birleştirenlerden ve sadece iki çoğunluk sistemini birleştirenlerden oluşabilir. Çoğunluk temsili, nispi temsilin alternatifidir ve politik azınlıkların oy sayılarına göre temsilini sağlar.

Geniş çoğunluk sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihsel olarak, ilk çoğunlukçu seçim sistemleri çoğunlukla çoklu oy sistemlerinden oluşuyordu.[kaynak belirtilmeli]

Teori[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük bir bilim insanı grubu, çoğunlukçu düşünceyi destekledi. Aristoteles, çoğu Roma düşünürü tarafından benimsenen "maior pars curiae efficit, pro eo habetur ac si omnes egerint" teorisini ortaya koydu. Bu teoriye göre, senatörlerin çoğunluğu tarafından alınan karar, herkesin onayladığı gibi geçerli sayılır. Jean-Jacques Rousseau, genel irade kavramına dayanarak "daha büyük sayının sesi her zaman diğerlerini susturur" dedi. Adhémar Esmein'e göre, ülkenin tamamı tek bir seçim bölgesi olsa, çoğunluğun tüm milletvekillerini seçme yetkisine sahip olacağından, bu sistem azınlığa haksızlık yapmayacaktır, çünkü çoğunluk haklarından fazlasını elde edemez.

Kullanımdan kaldırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyılın ilk yarısında büyük ideolojik farklılıklar ortaya çıktığında, klasik çoğunluk sistemi giderek daha fazla eleştirildi. Dünya çapında, aşağıdaki düzeltmeler aşamalı olarak uygulandı:

  • Birinci olasılık, seçimleri çok sayıda yerel seçim bölgesine bölmekti. Bu, azınlığın belirli bölgelerde daha fazla şansa sahip olmasını sağladı. Seçimler genellikle çok üyeli seçim bölgeleri tarafından değiştirildi, ancak sonunda tek kazananlı seçim bölgeleriyle değiştirildi;
  • Bunun yerine, ülke geneli veya çok üyeli seçim bölgelerinde oy kullanırken aşağıdaki değişiklikleri yapmak ikinci seçenekti:
    • Seçmenlere yarışılan makamlar için daha az sayıda adaya oy vermelerine izin veren bir sistem olan sınırlı oy sistemi;
    • Seçmenlerin tüm oylarını daha az sayıda adaya dağıtmalarına olanak tanıyan kümülatif oy sistemi;
    • Bir seçmenin çok üyeli bir yarışta tek bir seçenek kullanmasına izin veren devredilemez tek oy sistemi;
    • Seçmenlere adayları sıralamalarını soran ve seçimi kazanmak için bir kota koyma yeteneği veren bir sistem olan tercihli blok oy sistemi;
    • Her seçmenin değerini yalnızca bir oy ile sınırlayan ve aynı zamanda bir kota koyma yeteneğine sahip olan devredebilen tek oy sistemi.

Bireysel adaylar yerine seçim listeleri kullanan blok oy yöntemi, parti listeli nispi temsil sistemleri ile değiştirildi. Bu sistemler, çoğunluk kriterinden tamamen vazgeçerek eşit temsil sağladı.

Çoğunluk bölgeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde, saf çoğunluk sistemlerinin en yaygın türü tek kontenjanlı bölgeler olan tek üyeli çoğunluk sistemi veya Tek İsimli Tek Turlu Çoğunluk Sistemi olan tek kazananlı bölgelerdir. Genellikle meclis üyelerini seçmek için kullanılır.

Bununla birlikte, çok sayıda insan bu sistemleri demokratik olarak görmemektedir. Avrupa'da meclisin alt kamarasını seçmek için kullanılan tek isimli ve tek turlu oy sistemi sadece Belarus ve Birleşik Krallık tarafından kullanılmaktadır. Meclis seçimlerinde Fransa iki turlu bir seçim sistemi kullanır. Avrupanın diğer ülkeleri (Andorra, İtalya, Macaristan, Litvanya, Rusya ve Ukrayna gibi) nispi temsil veya karma üyeli çoğunluk sistemleri kullanır. Almanya ise karma üyeli nispi temsil sistemi kullanmaktadır.

Özellikle eski Britanya İmparatorluğu sömürgeleri arasında olan bu ülkeler çoğunluk sistemlerini kullanıyor: Avustralya, Bangladeş, Kanada, Mısır, Hindistan, Pakistan ve Amerika Birleşik Devletleri.

Çoğunluk sistemini kullanan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Alt ve tek meclisli yasama sistemlerini kullanan ülkeler Üst meclisli (varsa) yasama sistemlerini kullanan ülkeler
Tek üyeli seçim bölgeleri Diğer
  Anlık olarak çoğunlukçu oylama sistemi
  Eyaletlere veya seçim bölgelerine göre değişkenlik göstermektedir.
  Doğrudan seçim yok.
  Bilgi yok.
Çok üyeli seçim bölgeleri:
  Blok oy veya karma üyeli Tek İsimli Tek Turlu + BO
  Liste usulü çoğunluk seçim sistemi veya karma (Tek İsimli Tek Turlu + Liste usulü), (Tek İsimli Tek Turlu + çoğunluk ikramiyeli)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IRV". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2023. 

Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Nedir? :Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? ile ilgili Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Ne Demektir? Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Açıklaması Nedir? Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Cevabı Nedir? Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Açıklaması? :Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Gerçek mi? :Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? ile ilgili Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Hakkında? :Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? ile ilgili Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Çoğunluk sistemi nedir?, Çoğunluk sistemi anlamı nedir?, Çoğunluk sistemi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
2022 Kış Olimpiyatlarında alp disiplini, Bill de Blasio, Hatlon ili, Tevfik Gerçeker, Friedrich Nietzsche kronolojisi, Kıtlık, Reyhan Arabacıoğlu, Jones Ana, Bengali language, Afrika bayrakları, Peter, Peter, Caviar Eater, Rahmi Eyüboğlu, Despotiko, İPad Mini 2, Ağdaban Katliamı, V. Henry, Nahbandan, İç enerji, Çatin, Ortaköy, Peçenek, Kahramankazan, 3. Altın Portakal Film Festivali, Ahmet Mümtaz Taylan, Zastava, I Want You Back, Osmanlı İmparatorluğunun nüfus yapısı, Deftones, Salvia falcata, Antikonvülzan, Rönesans müziği, Umut Güneş, Richard Chamberlain, Sosyal teori, Portia Doubleday, Bokkeum, İsviçrede LGBT hakları, Ronald Wayne, Muhammed Nadiri, FUNDAEC, Balenli sütyen, Tank botu, Genki, Ceritmüminli, Esma Sultan (I. Abdülhamidin kızı), Sesli film, Ayfer Feray, Tece Kalesi, Flora of North America, Reflections Interactive, Tokusatsu, Balışeyh, Dünya turizm sıralaması, NGC 7435, Mirzəhaqverdili, Evrimsel gelişim biyolojisi, Ataköy, Karataş, Groß Rönnau, Campora, Hannover 96, The Infinite Quest, Jean Curthoys, 1982 in film, AirPods Pro, Ahmed Sékou Touré, Erdebil (eyalet), Alev’îyye, Gooding County, Idaho, Juniperus, Emma Watson, Fatımiler devrinde Aleviler, Sengoku Dönemi, Zoli Ádok, Max Müller, Abdülkadir Aksu, Zambiya arması, Hamas Bildirisi, Milangaz, Spartacus (film), Tokyo Broadcasting System, Blood Work (film), Safa Yalçuk, Saç folikülleri, Skeptisizm, Elektrikli araç şarj istasyonu, Yücel Erdener, Doddington, Cambridgeshire, Jon Hamm, Rudi Altig, Orhan Koloğlu, Piyasa sosyalizmi, Vere Bird, Shottesbrooke, 1166, Rüknettin Nasuhioğlu, Erhan Bener, İznikli Sporus, Goodluck Jonathan, Naşit Özcan, Metin Akpınar, Kaçkar Dağları, Ağustos böceği,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,