Uzaktan algılama Nedir?

Uzaktan algılama Nedir?

Uzaktan algılama
Uzaktan algılama Kelimesinin Anlamı Nedir? Uzaktan algılama Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Uzaktan algılama Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Uzaktan algılama - Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek Uzaktan algılama - Oranlamak Uzaktan algılama - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Uzaktan algılama - Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.
Uzaktan algılama - Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Uzaktan algılama - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
 - dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok 
Uzaktan algılama
Uzaktan algılama Nedir? Uzaktan algılama Ne demek? , Uzaktan algılama Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Uzaktan algılama
Uzaktan algılama Kelimesinin Anlamı? Uzaktan algılama Ne Demek? Uzaktan algılama Ne Demektir? ,Uzaktan algılama Analizi?
Uzaktan algılama
Uzaktan algılama Anlamı Nedir? Uzaktan algılama Ne Demektir?, Uzaktan algılama Açıklaması Nedir? , Uzaktan algılama Cevabı Nedir? , Uzaktan algılama Kelimesinin Anlamı?

Uzaktan algılama Nedir?

Uzaktan algılama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzaktan algılamada kullanılan Landsat 7 uydusu
Rubülhali Çölü'nde kumullar (NASA'nın Terra uydundan uzaktan algılama sistemi ASTER ile çekilen fotoğraf)

Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan kaydetme ve inceleme tekniğidir.

Yer ile herhangi bir temas olmaksızın yerin çeşitli özelliklerinin tespiti işidir. Uzaktan algılama kısa bir tanım yapılacak olursa, fiziksel temas olmadan cisimler hakkında bilgi almaktır. Bu iş için temel şey enerjidir. Enerji olmadan algılama yapmak imkânsızdır. Nasıl ki doğadaki tüm olaylar bir enerji vasıtasıyla gerçekleşiyorsa uzaktan algılamada bu şekilde enerji vasıtasıyla gerçekleşir.

Uzaktan algılamanın anlaşılabilmesi için kendi beş duyumuzun algı özellikleri kısaca olsa da bilmekte yarar vardır. Gözlerimiz görüş alanına düşen tüm cisimleri alır ve değerlendirip tanımlaması için beyine gönderir, beyinde bunları değerlendirip algının tamamlanmasını sağlar. Aynı şekilde kulak da etraftan yayılan ses dalgalarını toplayarak anlamlandırması için beyne gönderi ve beyinde tanımlama işlevini böylece tamamlayarak duyma dediğimiz olayın gerçekleşmesini sağlar. Tüm bu olayların gerçekleşmesi içinde ATP enerjisi kullanılır. Uzaktan algılama için kullanılan enerji kaynağıda ya güneştir ya da yapay bir güç kaynağıdır.

Uzaktan algılamanın gerçekleşebilmesi için 7 şartın yerine gelmesi gerekmektedir.

  • Enerji kaynağı ya da ışıma
  • Işınım veya radyasyon ve atmosfer
  • Hedef ve interraksiyon
  • Sensör tarafından kaydedilen enerji
  • Transmisyon, alma ve işleme
  • Yorumlama ve analiz
  • Uygulama

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğal çevrenin önemli bir bölümünün dinamik nitelikte olması bunların bir kez belirlenmesi ile yetinilmeyip sık sık takip edilmelerini gerektirmektedir. Bunun için de, modern havacılık ve uzay teknolojisinden yararlanılır. Uzaktan algılama adı verilen yöntemle havadan ve uzaydan elde edilen görüntüler yorumlanabilir.

Hava fotoğrafları, fotogrametrik yöntemle harita yapımında kullanılmakla birlikte, çeşitli mühendislik çalışmaları ve özellikle fotointerpretasyon (foto-yorumlama) yöntemi ile doğal kaynakların bulunmasında da kullanılmakta ve böylece, Uzaktan Algılama yönteminin en önemli verilerinden birini oluşturmaktadır. Uzaktan Algılamada Fiziksel Kuramlar 1)Planck kanunu 2)Wien kanunu 3)Stefan-Boltzmann kanunu 4)Lambertin Kosinüs kanunu

Algılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzaktan algılamanın temelini oluşturan esas olay algılamadır. Algılayıcıların tipine göre sınıflandırılır. Uydular algılama tekniğinde kullandıkları enerji kaynaklarına göre Aktif algılama ve Pasif algılama olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Aktif ve Pasif algılama[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pasif algılamada Güneş gibi başka bir kaynaktan gelen ışınların cisimlere çarptıktan sonra uyduya ulaşarak elde edilen algılama yöntemidir. Bu yöntemde gece ve gündüz olması başarımı direkt etkileyeceği gibi meteorolajik etmenlerde etkilidir. Bu tip algılama yapan algılayıcılar güneşin gönderdiği ışınlar vasıtasıyla yansıyan cisim ışınlarını ölçerler. Bu tip algılayıcıların önemli 2 özeliği vardır. İlk olarak yalnızca güneş varlığında algılama yaparlar, hava bulutlu ise algılama yapamazlar. İkinci önemli özelliği de bedava enerji kullanmaları ve bu sayede enerji tasarrufu sağlamaktadırlar. Ayrıca bu sistemler gündüz hava açıkken yansıyan tüm cisim görüntülerini algılarlar. Ancak algılanan bu görüntüler saklanma maliyeti yüksek olduğundan depolanamaz. Bu yüzden talep üzerine görüntü alınır ve kaydedilir böylece maliyet düşürülmüş olur.
  • Aktif algılama ise uydunun kendi kaynakları ile yaptığı algılamadır. Bu yöntemde gece gündüz olması veya meteorolojik etmenler çok önemli değildir. Bu tip algılayıcılar güneş enerjisine ihtiyaç duymazlar kendi ışınlarını kendileri gönderir ve tekrar geri almak suretiyle görüntü elde ederler. Bu tür cihazlar korkunç bir enerjiye ihtiyaç duyarlar. Ömürleri de kendilerine depolanan enerji maliyetindedir. Bu tür sistemler gece gündüz dememden sürekli görüntü alma kapasitesine sahiptirler. Bu yüzden cisimleri siyah beyaz olarak algılarlar. Trafik polislerini kullandığı radarlarda aktif algılayıcılara iyi bir örnektir. Bu tür uyduların her zaman % 10 yanılma payları vardır, bu da trafikte istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabildiği gibi profesyonel çalışmalar içinde sorun teşkil edebilmektedir. Ayrıca uzaktan algılamada Mie, Rayleigh, Nonselective(rastgele saçılım) adlı saçılmalarda vardır.Geçirgenlik ise Geçirgenlik=Geçirilen enerji/Gelen enerji ile tanımlanabilir.

Algılayıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerden ışın yansıtan cisimlerin yaydığı ışını algılamak için geliştiren cihazlara "algılayıcı" diyoruz. (Bu algılayıcıları algılama biçimlerine göre 2 ye ayırdığımızı hatırlayınız) Algılayıcılar bir de bulundukları yani yerleştikleri yere göre ayrılmaktadırlar. Ancak algılayıcıları ayırmadan önce radyometre (temel algılayıcı) adlı cihazı tanımakta yarar var. Bu cihaz aslında bir nevi fotoğraf makinesi ya da kameraya benzetilebilir ancak onlardan da farklı olduğunu unutmamak gerekir. Radyometreler yerleştirildikleri platformlardan ışın göndererek o ışını çarpıp yansıdığı cismin özelliklerini algılayan cihazlardır ve algılayıcılar esasta radyometrelerin yerleştikleri platformlara göre ayrılırlar

  • Yer esaslı algılayıcılar: Bu algılayıcılar yere yakın olarak konumlandırılır ve bu şekilde çalıştırılarak kullanılırlar. Bu algılayıcılardan faydalanılarak tarımda çeşitli işlemler yapılabilinir. Genel olarak vinçlere takılırlar.
  • Uçak esaslı algılayıcılar: Bu tiplerde radyometrelerin uçaklara takılmasıyla elde edilirler. Bu tür algılayıcılar daha çok 2. dünya savaşı sırasında geliştirilip kullanıldı. Bu cihazlar yardımıyla düşmanının terini tespit eden diğer güç nokta atışı yaparak düşmanının mevzilerini yok edebiliyordu. Ancak günümüzde bu cihazların yerini daha modern ve gelişmiş cihazlar almıştır.
  • Uzay aracı esaslı algılayıcılar: Bu tip algılayıcılar ise radyometrelerin uzay araçlarına yerleştirilmesiyle oluşturulurlar. Biz bunlara yaygın olarak uydu adını veririz.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzaktan algılamanın en önemli kaynağını uzay fotoğrafları ve tabii ki uydular oluşturur. Uzay fotoğrafçılığı insanların uzaya açılmasından 10 yıl kadar bir süre önce, 1946 yılında başlamıştır. 2. dünya savaşında Almanlar'dan alınan V-2 roketlerinin bazıları 1946 yılında ABD'de uzayın bilinmeyenlerini incelemeye yarayacak bir takım gereçlerle donatılarak fırlatılmış ve yerin 105 km yükseklikten ilk kez resmi çekilmiştir.

1955 yılında Viking-12 roketi ile 244 km ve 1959 yılında da Atlas roketi ile 1120 km yükseklikten ABD'nin bazı bölgelerinin fotoğrafları çekilebilmiştir.

Dünya da ilk uydunun 1957 yılında Sovyetler Birliği(SSCB) tarafından Sputnik adıyla uzaya gönderilmesi ile yeni bir çağ açılmıştır.

Yerin uzaydan otomatik fotoğraf makinaları ile fotoğraflarını çeken ilk insansız uydu 1959 yılında ABD tarafından uzaya gönderilen Explorer-6 uydusudur.

Yer kaynaklarının araştırılması ve yeryüzünün incelenmesi amacı ile uzaya gönderilen ilk uydu ERTS uydusudur. 1972 yılında yörüngesine ABD tarafından yerleştirilmiş ve adı daha sonra Landsat-1 olarak değiştirilmiştir. Bu uydu iş göremez hale gelince Landsat-2 bu devreden çıkınca 1978'de Landsat-3, 1982'de Landsat-4 ve 1985'te Landsat-5 uzaya gönderilmiştir. Bu uydunun amacı ziraat, orman, jeoloji, su kaynakları, haritacılık gibi yer kaynaklarının araştırılmasıdır.

Türkiye'de uzaktan algılama eğitimi, lisans seviyesinde yoğun olarak harita, geomatik, jeoloji mühendisliği ile uzay bilimleri ve teknolojileri bölümleri altında verilmektedir. Ayrıca yüksek lisans ve doktora seviyesinde bu bölümlerin yanında, Anadolu Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi bünyesinde Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri anabilim dalı mevcuttur.

ISPRS (International Society of Photogrammetry and Remote Sensing: Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan algılama Birliği) günümüzde özel ve tüzel kişilerin oluşturduğu, bu alanda Dünyanın en büyük kuruluşudur.

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mars-Odyssey uydusu, 2001

Haritacılık

  • Ortogörüntülerin üretilmesi
  • Sayısal arazi modellemeli üretimi
  • Yeryüzü deformasyonunun izlenmesi
  • Topoğrafik harita üretiminde

Hidrolojik Uygulamalar:

  • Su Kaynakları Yönetimi
  • Su Kalitesi Analizleri
  • Deniz, Göl ve Akarsu Kirliliği inceleme
  • Sel Haritalaması ve izleme
  • Kıyı Bilimleri Araştırmaları
  • Deniz Yüzeyi Rüzgâr ve Dalga Araştırmaları
  • Deniz Yüzeyi Sıcaklık Dağılımı Belirleme Çalışmaları
  • Kar Dağılımını ve Miktarını Belirleme ve Erime Miktarı Tespiti
  • Buz Erimesi ve Buz Hareketi Gözetleme
  • Gemi Atıkları izleme
  • Okyanus Bilimleri Araştırmaları
  • Sulak alanların haritalanması
  • Buz konsantrasyonlarının tespiti(NOAA)
  • Buz kirliliği
  • Nehir yatakları ve nehirler
  • Yağış düşen alanların belirlenmesi ve düşen yağışın tespiti

Jeolojik Uygulamalar

  • Jeolojik Yapı Araştırmaları ve Haritalama
  • Fay, Çizgisellik ve Kırıkların Tanımlanması
  • Yüzey Sekli Analizi
  • Delta veya Kıyı Yüzey Şekillerinin Analizi
  • Topoğrafya Çalışmaları
  • Jeotermal Araştırmalar
  • Deprem Araştırmaları
  • Volkanik Araştırma Çalışmaları ve İzleme
  • Maden ve Yeryüzü Kaynaklarının Aranması
  • Kum ve Ponza alanlarının tespiti
  • Petrol aramaları
  • Jeobotanik
  • Kayaç tiplerinin tespiti
  • Çevresel jeoloji
  • Jeolojik riskler

Ormancılık Uygulamaları

  • Orman Bitki Örtüsünün Haritalanması ve Sınıflandırılması
  • Ağaçlandırma Araştırma ve Çalışmaları
  • Orman Kaynakları Envanterinin Belirlenmesi
  • Ağaç Hastalık ve Böceklenmelerini Gözetleme ve Önleme
  • Ormansızlaşma ve Çölleşme İzleme ve Araştırmaları
  • Kereste Üretimi Tahmini ve Planlaması
  • Orman Yangını İzleme
  • Orman Yönetimi
  • Nem miktarı
  • Tür çeşitliliğinin tespiti ve haritalanması

Zirai Uygulamalar

  • Ürün Tipini Ayırma
  • Ürün Gelişimi İzleme
  • Ürün Rekolte Tayini
  • Ürün Hasar Tespiti (Hastalık, Böceklenme vb.)
  • Toprak Nemi ve Türünü Belirleme ve Sınıflandırma
  • Tarım Faaliyetleri Organizasyonu
  • Alan yönetimi
  • Tarımsal sigortalama

Denizcilik ve Kıyı Yönetimi

  • Akıntılar ve sirkülasyonların tespiti
  • Stok tahmini yapmada
  • Su kalitesi ve sıcaklığı tespiti (SST)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Sözlük Nedir Kategorisinden Haberler


  • Uzaktan algılama Nedir? Nedir?:Uzaktan algılama Nedir? ile ilgili Uzaktan algılama Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Uzaktan algılama Nedir? Ne Demektir? Uzaktan algılama Nedir? Açıklaması Nedir? Uzaktan algılama Nedir? Cevabı Nedir? Uzaktan algılama Nedir? Kelimesinin Anlamı? Uzaktan algılama Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Uzaktan algılama Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Uzaktan algılama Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Uzaktan algılama Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Uzaktan algılama Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Uzaktan algılama Nedir? Gerçek mi?:Uzaktan algılama Nedir? ile ilgili Uzaktan algılama Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Uzaktan algılama Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Uzaktan algılama Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Uzaktan algılama Nedir? ile ilgili:Uzaktan algılama Nedir? ile ilgili Uzaktan algılama Nedir? burada bulabilirsiniz. Uzaktan algılama Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Uzaktan algılama Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Uzaktan algılama Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
  • Uzaktan algılama Nedir? Açıklaması?:Uzaktan algılama Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Uzaktan algılama Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Uzaktan algılama Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Uzaktan algılama Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Uzaktan algılama Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.

Menkul kıymet, Murat Baybatur, Abhaz apsarı, Hikmet, Selami Tekkazancı, Rijeka, Lehmkuhlen, InuYasha, 9. Türkiye Hükûmeti, Sangin ilçesi, Kilikyalılar Cemiyeti, Flavia Pennetta, Shinkichi Kikuchi, Philippe de Milly, Festuca stuckertii, Tuğba Danışmaz, Lothaire (Batı Frank kralı), Hekla, Wako, Hasköy, Malkara, 2001 Chicago Sinema Eleştirmenleri Derneği Ödülleri, Rus (anlam ayrımı), Sebenardı, Bolu, Drama Dizilerinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Emmy Ödülü, Yumurta pilavı, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Kemo terapi, Louis B. Mayer, İnsan Severse, Regensburg (ilçe), Amoksisilin, Finike, Tijani Babangida, Sav (edebiyat), İran İslam Devrimi, Stadtallendorf, Mavi cüce, Ekşi, Eksi, Çatı Katı Aşk, Laplasyen, Serine Boğazı Muharebesi, Kitty Wells, Carabus auratus, 1991 UEFA Kupa Galipleri Kupası Finali, Kore Minjoo Partisi, Woodside, Queens, Mazıbaşı, Alaca, Tórsvøllur, Jackie Gleason, Plakidianai, Sally Field, José Nasazzi Stadyumu, Düşünce, 1992 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Bingöl ilindeki yerleşim yerleri listesi, Defne Kayalar, Jeannot Foutika, Kitre, JetBrains, Ruan Lingyu, Spiral (şarkı), Richard H. Kline, Metin Gündoğdu, Malmö FF, Ussallaştırma, Paranormal Activity 4, Ania Bien, Atlético Madrid B, Chobits, Tekirdağda 2007 Türkiye genel seçimleri, 1. fotbalová liga, Nokia N76, H. L. Hunt, Atriplex, Singapur Grand Prix, Teos, Gennady Gagulia, Vahtang Cobadze, Shader Operasyonu, Mildred Dunnock, Manzini, Ali Karacan, Apache Cordova, Allen Guevara, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Gümüldür Cumhuriyet, Menderes, Monturque, Smyadovo, Bonaparti.lv, Devlet sosyalizmi, NGC 1244, TKİ, 81. kuzey enlemi, Oliver Sykes, Juris Hartmanis, İngiliz Denizaşırı Toprakları, Trablusgarp Savaşı, Akif Paşa, Muneyhile,
Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?,